DE CE (NU) DESCOPERĂ DUMNEZEU PĂCATELE ȘI PĂCĂTOȘII

Notorietatea unor cazuri de imoralitate demascate în ultima vreme în anumite biserici i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce nu mai demult și de ce nu prin prooroci. Bine, dincolo de inflexiunile interconfesionale – mai ales când se referă la darurile spirituale – mi se pare normal să ne punem astfel de probleme. Cum este posibil ca un om să funcționeze (zeci de) ani de zile pe cele două paralele (slujire și imoralitate) fără să-i fie demascate escapadele.

1. În biserici sunt prooroci mincinoși după cum sunt și prooroci adevărați. Primii seamănă confuzie, sunt deosebit de obraznici și de vehemenți, se apără unii pe alții (adică se scot basma curată în caz de rateuri) și proorocesc în bloc (de bine sau de rău). Poporul este intimidat și se crează percepția că a cerceta lucrările este un act de necredință care ar atrage cine știe ce pedepse din partea lui Dumnezeu.

2. Este foarte greu pentru un păstor și/sau conducere de biserică să facă ordine în acest vacarm. Nu există o coerență comunitară, așa că cei care ar fi disciplinați se strecoară prin fisurile lipsei noastre de curaj sau consens. Nici poporul nu ajută: în cazul unor tendințe de a face rânduială se crează percepția că păstorul nu ar crede în darurile spirituale ceea ce în mediul nostru este o descalificare gravă.

3. Moștenirea pe care am primit-o de la înaintașii noștri din timpul comunismului este foarte ștearsă dacă nu inadvertentă cu privire la lucrarea Duhului Sfânt. Sufocarea manifestării darurilor spirituale în biserici au canalizat-o spre medii obscure și dubioase unde, fără supraveghere și îndrumare , a degenerat adesea. După revoluție, aceste cuiburi (care – dacă nu altceva – au avut meritul de a fi păstrat flacăra, fie ea și cu mai mult sau mai puțin fum) au fost încadrate în biserici cu bunele și relele lor, fără o verificare prealabilă. Nu mai vorbim de faptul că la 20 de ani după revoluție încă nu am ajuns la o unitate doctrinară în ceea ce privește lucrarea Duhului Sfânt deși s-au făcut pași semnificativi în această direcție.

4. Pe acest fond, lucrările de descoperire (sau cei prin care se manifestă) nu sunt analizate temeinic pentru că nu există un sistem adecvat de notare și verificare. În urma unei proorocii am ajuns să fim impresionați mai degrabă că a fost o proorocie în biserică decât de mesajul în sine. Proorocii ar trebui să fie și acceptați dar și responsabili în fața bisericii de ceea ce transmit. Sunt cel puțin trei criterii de analiză a proorociilor:

 • analiza biblică: o proorocie nu poate contrazice Scrpturile nici în literă, nici în spirit;
 • analiza conținutului proorociei: dacă s-a prevestit sau deconspirat ceva trebuie să se împlinească / să se dovedească;
 • analiza vieții proorocului: nu poate ieși apă bună dintr-un izvor murdar nici pomul rău să facă roade bune.

5. Dumnezeu nu lucrează potrivit gândurilor sau pretențiilor noastre. Chiar atunci când confruntă ereziile și curviile Izabelei din Tiatira, Domnul o face într-un târziu după ce i-a ”dat timp să se pocăiască…” Pe de altă parte există o măsură a nelegiuirilor pe care Dumnezeu o îngăduie în dreptul cuiva. De ce Anania și Safira au plătit scump și imediat în vreme ce nicolaiții au fost tolerați face parte din prerogativele divine la care avem acces limitat. Consider că nu îi putem face responsabili pe prooroci, chiar cei din biserica unui inculpat, că nu l-au deconspirat. Dacă i-au cântat osanale atunci e altceva: Dumnezeu nu numește răul bine și nici binele rău!

6. Metodele prin care Dumnezeu dă nelegiuirea pe față sunt diverse. În cazul unor abateri atât de grave, mi se pare normal să apară mărturiile celor afectați. Chiar Pavel spunea să nu se primească învinuiri împotriva unui prezbiter decât de la doi, trei martori. De ce nu spune apostolul că demascarea se face prin proorocii – nu că nu s-ar putea și așa, dar nu întotdeauna, poate chiar rar-? Nu-i putem face responsabili pe prooroci de păcatul nedescoperit din biserici! Mai mult, sunt proorocii care avertizează la modul general cu privire la păcat, dar acestea sunt ignorate ca și în cazul Israelului din vechime.

7. Consider că Dumnezeu intervine brutal pe traiectoria unui nelegiuit atunci când starea lui este pecetluită: ori urmează o mărturisire, pocăință și îndreptare ca cele ale curvarului din Corint, ori o împietrire sfidătoare care ne spune că nu mai erau șanse de îndreptare și reabilitare sub nicio formă. Nu este neapărat o doctrină, dar am văzut câteva asemenea cazuri.

8. Să nu uităm că proorocii adevărați au și ei familii și viață cotidiană ca noi toți. Tendințele lor sunt de multe ori omenești: să fie acceptați, să aibă relații bune cu toți… Vă aduceți aminte de plângerile lui Ieremia căruia proorociile i-au adus dușmănie, amenințări și chiar moarte. Personal am fost martorul confruntării unui asemenea prooroc de către Dumnezeu pentrucă devenise selectiv și chiar sporadic în a transmite descoperirile pentru a nu deranja oamenii.

9. Starea spirituală și nivelul de maturitate a bisericilor noastre lasă de dorit. Suntem atât de lumești și înclinați spre senzațiile gen tabloid (se vede după volumul de bârfă pe care îl transferăm) încât orice descoperire care ar demasca păcatul ar genera o adevărată rețea de știri de ultimă oră și nu o stare de căință, teamă și apropiere de Domnul a poporului.

10. Acestea fiind zise, da, Domnul descoperă și astăzi păcatul, demască și astăzi nelegiuiții. Cunosc asemenea cazuri și chiar recente. Nu sunt în spațiul public pentru că nu trebuie să fie. Unele cazuri ajung acolo prin concursul împrejurărilor și nu le putem ignora. Dar scopul pe care îl are Dumnezeu atunci când face public păcatul este fie de a reabilita păcătosul fie de a purifica biserica.

Din nefericire, aceste cazuri de imoralitate crasă afectează negativ dragostea (care se răcește ”din pricina înmulțirii fărădelegii”) și credința (de care ne lepădăm prin dezamăgirile sau comiterea păcatului sau prin prigoană). Unul dintre victimele colaterale este darul proorociei. Pe cât de periculoasă este pentru poporul Domnului credulitatea, pe atât de periculoasă și chiar mai mult este necredința. Pentru că, în cele din urmă, dacă sunt oameni căzuți sunt și oameni integri, dacă sunt prooroci mincinoși sunt și prooroci autentici! Voi continua să cred că Domnul are oameni prin care vorbește și Își întărește mărturia în orice vreme, oricât de mare ar fi întunericul! Cât privește pe cei care vorbesc de la ei și nu de la Duhul Sfânt, vai de cine aduce foc străin pe altarele Domnului!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

22 răspunsuri sa “DE CE (NU) DESCOPERĂ DUMNEZEU PĂCATELE ȘI PĂCĂTOȘII”

 1. Beautifully said.. GBU

 2. Beautifully said…. Forte bine zis, GBU

 3. Domnul descopera si azi dar nu cind vrem noi si cum vrem noi El are timpul si metodele lui

 4. Bun articol!
  De multe ori Dumnezeu nu vorbeşte prin prooroci datorită necredinţei şi împietririi inimii poporului. („Nu aruncaţi mărgăritare la …!”) Cred că acestea au fost motivele pentru care Isus a refuzat să facă semne şi minuni în Capernaum. Avea vreun rost? Are vreun rost proorocia vizavi de inima atrofiată şi rece ca cimentul a aşa-zisului „pocăit”? Bine ar fi să aibă…

 5. Proroci sunt de trei feluri:
  1. Proroci micinosi pe care i-ati descris si pe care ii depistam repede. Acestia vin den partea celui rau.
  2. Proroci ravnitori – care spun mesajul incredintat dar din prea mare ravna sau dorinta de a fi mai expliciti adauga si de la ei. Acestea nu sunt prea siguri pe ei pentru ca viata lor nu este tocmai curata si sunt mai greu de depistat.
  3. Prorocii Domnului – care spun numai ceea ce le-a fost incredintat.
  Dupa parerea mea ar trebui sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne dea darul descoperirii duhurilor si numai asa vom putea sa nu ne lasam inselati si sa putem descoperi pe cei mincinosi.

  • @Valeria.
   Cu toata parerea de rau,mai este o caregorie de prooroci,nu stiu cat de numerosi sant,dar exista. Iata un caz real marturisit de un frate;
   Cu circa 5 luni in urma eram intro Adunare,unde a venit o sora din alt stat si a recitat o poezie.
   Recitarea poeziei sa facut sub inspiratia Duhului Sfant si din moment in moment ,prin atmosfera creata se astepta o lucrare de descoperire din partea Domnului prin sora respectiva.
   Sora a incheiat poezia si sa dus la locul ei. In momentul incheierii poeziei si plecarii sorei .la locul ei,fratele a marturist ca a avut instiintare din partea Domnului ca sora a oprit lucrarea incredintata de Domnul,si a fost pe punctul de a sari in picioare si a o atentiona pe sora,dar…a evitat deranjul.. La finalul serviciului,in timpul iesirii din Adunare se ruga Domnului pentru pace fiindca avea o neliniste.
   In holul Adunarii,Domnul creaza momentul intilnirii fratelui cu sora respectiva si imediat fratele o intreaba pe sora Dece a oprit lucrarea Domnului si n-a transmis mesajul Lui.
   Sara a inceput sa faca fete-fete si imediat scoate un bilet scris (o jumate )de pagina,il da fratelui sa-l transmita el la fr, slujitori -fiind un mesaj foarte puternic.
   Fr,respectiv-fiind insarcinat cu acest mesaj-se intoarce la fr.pastori care se aduna in numar de cca 5 si incepe citirea mesajului care se referea la pacatele de preacurvie,necuratie,avorturi..etc existente in popor.
   Dupa citirea mesajului fratii slujitori recunosc existenta concreta a acestor pacate si recunosc ca sant vinovati de neluarea masurilor conform bibliei.
   Concluzia este ca sant situatii cand prorocul este trimis cu mesaj din partea Domnului,dar din anumite „slabiciuni” prorocul nu merge pana la capat(asemenea lui Iona)prin aceasta zadarnicind lucrarea Domnului.
   Totusi Domnul isi implineste lucrarea,gasind un alt slujitor,dar nu stiu ce va face cu primul slujitor care na mers pana la capat,??
   ATENTIE FR, SLUJITORI,CUM VA FACE-TI SLUJBA LA CARE SANTE-TI CHEMATI..??

 6. Foarte bine analizata problema-felicitari!! sint de acord cu toate punctele, dar -punctul forte #-9, cred ca ar merita sa fie premiat. God bless You Cu un asa pastor Echilibrat, cred ca nici biserica nu se lasa mai prejos.

 7. Dumnezeu este inca preocupat de descoperirea dragostei Sale prin Jertfa Domnului Isus Hristos, Fiul Sau, a Planului Sau de Mantuire a Omului.
  Pacatosul se descopere singur prin:
  a) faptele sale;
  b) roadele sale („Dupa roadele lor ii veti cunoaste”)
  c) dupa urma pasilor in vale ( Ieremia 2:22-26: „Chiar dacă te-ai spăla cu silitră, chiar dacă ai da cu multă sodă, nelegiuirea ta tot ar rămâne scrisă înaintea Mea, zice Domnul Dumnezeu.
  Cum poţi să zici: „Nu m-am spurcat şi nu m-am dus după Baali”? Priveşte-ţi urma paşilor în vale şi vezi ce ai făcut, dromader iute la mers şi care baţi drumurile şi le încrucişezi!
  Măgăriţă sălbatică deprinsă cu pustiul, care gâfâie în aprinderea patimii ei, cine o va împiedica să-şi facă pofta? Toţi cei ce o caută n-au nevoie să se ostenească: o găsesc în luna ei.
  Nu te lăsa cu picioarele goale, nu-ţi usca gâtlejul de sete! Dar tu zici: „Degeaba, nu! Căci iubesc dumnezeii străini şi vreau să merg după ei.”
  Cum rămâne uluit un hoţ când este prins, aşa de uluiţi vor rămâne cei din casa lui Israel, ei, împăraţii lor, căpeteniile lor, preoţii lor şi prorocii lor.”

  Apostolul Petru isi incheie cea de-a doua epistola cu cuvintele:
  „Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.” (2 Petru 3:9)

 8. Fr.Cristi,
  Foarte bine analizat si descris acest subiect,dpdv teoretic. Dar ce ne facem cu aplicarea practica,care lasa de dorit. Acest subiect ,asemenea nodului gordian,nu poate fi neglijat sau abandonat,fiindca insasi Biblia ne obliga sa CERCETAM TOTUL..nu sa neglijam sau sa abandonam.
  Biblia ne spune ca in Adunarea unde NU este nici-o descoperire Dumnezeiasca,poporul este FARA frau( IN DESFRAU).
  Este adevarat ca NUMAI CU AJUTORUL DOMNULUI (El da si vointa si-nfaptuirea) si prin Duhul Sfant POT FI cercetate,analizate,deosebite si clarificate lucrarile(inclusiv mesajele)ce vin dela Domnul direct sau din alte surse straine.
  Deaceea TREBUIE cerut dela Domnul,pentru inzestrarea Bisericii cu darul suprem-DARUL DEOSEBIRII DUHURILOR.
  Atunci sa vezi CURATENIE SPIRITUALA SI FIZICA ce va fi in Biserica.
  Pana atunci..dragostea acopera totul…lasati neghina sa stea impreuna cu graul..aduceti si transmiteti NUMAI vesti bune.. Domnule este INTAI BUN si pe urma Drept..etc..etc..si etc.. SI IATA IN CE SITUATIE SE AFLA ADUNARILE DE ASTAZI.
  Dar cum spune un fr.credincios de multi ani(probabil impacat cu situatia existenta)
  Ce ma priveste pe mine aceasta stare,Biserica este a lui Christos,El ii poarta de grije,problema mea este sa fiu impacat cu El.
  (…)

 9. trairea in pacat nu e neaparat o traire fara regrete si pareri de rau indiferent de pacat , multi pun un mai mare accent pe imoralitatea sexuala pt k …spun ei „e un pacat savarsit impotriva trupului” ……nu inteleg care e diferenta (de gravitate morala si nu de reabilitare …care e alta poveste) atata timp cat Domnul Isus spune ca oricine priveste o femeie cu ganduri pacatoase a si infaptuit adulterul in inima lui ….ar trebui pusi deoparte mult prea multi de la pastori pana la enoriasi care cel putin odata in viata au infaptuit pacatul asta, iar mai apoi , fiecare avem caderile noastre zilnice de care toata viata ne pocaim si tot nepocaiti murim (ganduri rele , certuri , manii , invidii, mandrie, nedreptate, minciuna, nesimtire etc ) prin astea „nu suntem noi lumesti?” spunea apostolul!!! Ar avea prea mult de lucru proorocii …inclusiv in viata lor

 10. Proverbele 29:18 „Când nu este nicio descoperire dumnezeiască, poporul este fără frâu; dar ferice de poporul care păzeşte Legea! –”

  • Da, frate Cristian Boariu ! Drept grait-ati ! Bazat pe Cuvantul Domnului !

   „Aceştia, dimpotrivă, batjocoresc ce nu cunosc, şi se pierd singuri în ceea ce ştiu din fire, ca dobitoacele fără minte.
   Vai de ei! Căci au urmat pe calea lui Cain! S-au aruncat în rătăcirea lui Balaam, din dorinţa de câştig! Au pierit într-o răscoală ca a lui Core!
   Sunt nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi, şi se îndoapă de-a binelea; nişte nori fără apă, mânaţi încoace şi încolo de vânturi, nişte pomi tomnatici fără rod, de două ori morţi, dezrădăcinaţi;
   nişte valuri înfuriate ale mării, care îşi spumegă ruşinile lor, nişte stele rătăcitoare, cărora le este păstrată negura întunericului pentru vecie.” (Iuda 10-13)

   „Ei sunt nişte cârtitori, nemulţumiţi cu soarta lor; trăiesc după poftele lor; gura le este plină de vorbe trufaşe, şi slăvesc pe oameni pentru câştig.
   Dar voi, preaiubiţilor, aduceţi-vă aminte de vorbele vestite mai dinainte de apostolii Domnului nostru Isus Hristos.” (Iuda 16-17)

 11. Nu orice proorocie trebuie sa se implineasca. Dumnezeul nostru nu este un idol. Este viu, judeca dupa dreptate. Sa ne aducem aminte de Iona. Vrem sa fim ca el? Sau ce a spus Domnul catre Ieremia, in casa olarului. Totul depinde de noi. Nimeni sa nu se ingrijoreze, Domnul isi are proorocii in orice vreme, suflete care nu si-au plecat genunchiul inaintea lui Baal.
  Si de ce aceasta asteptare, ca Domnul sa descopere nelegiuirea? Multe nelegiuiri sunt cunoscute la nivel de conducere, totusi nu se iau masuri. Pastori implicati in politica, lacomi de bani. Sunt cei din frunte pregatiti sa faca curat, daca le vorbeste Domnul printr-un prooroc?

  Iosif Baciu
  http://www.biruitorul.ro

  • Domnul Iosif…Aveti grija ca pagina dumneavoastra de web este folosita de hackers pentru a ataca accesorii cu un virus. N-ar fi rau sa luati masuri.

   • Draga Florin,

    Partea de programare a paginilor a fost facuta cu mana mea, garantat nu exista virusi. Pentru serverul pe care este gazduit nu pot raspunde, nu-mi apartine. Pot spune insa, gazduirea nu o am de ieri, tu esti primul care sesizeaza asa ceva. Poate bannerul fortat din topul paginii e cauza. Ieri a expirat abonamentul. Neavand momentan bani n-am decat sa o suport.

    Iosif

   • @Iosif…Nu vreau sa va dezamagesc dar in pagina dumneavoastra este un virus(trojan). Este un virus instalat de cine a putut avea acces la credentialele dumneavoastra. In general il gasiti in common footers, themes etc. sub forma de code. De obicei se intampla cand aveti pagina web hacked.
    Eu am nod 32 si il gaseste sub urmatorul nume: HTML/ScrInject.B.Gen
    Alte antivirus il numeste sub alt nume deoarece este un virus codat.

    cateva exemple de nume:

    Avast: HTML:Script-inf
    Avira: DR/pwo.A
    BitDefender: Trojan.Generic.3212827
    F-Secure: Trojan.JS.PWO
    Ikarus: Trojan-Downloader.JS.Agent
    McAfee: Adware-WinAd
    NOD32 (ESET): HTML/ScrInject.B.Gen
    Microsoft: TrojanDownloader:JS/Agent
    Norton Antivirus: Adware.Windupdates
    Panda: Adware/WUpd
    Rising Antivirus: Trojan.WinReg.LowZones.e
    Sophos: Mal/Generic-A

    Ce vi se poate intampla ? Sa pierdeti accesul la site…
    In rest toate cele bune…

   • @Iosif…
    Am intrat din nou pe pagina dumneavoastra si sursa virusului este in server(cred) care banuiesc ca se afla la 3x.ro. Daca „hostingul” nu va este acolo (ma indoiesc) atunci se prea poate sa fi in bannerul fortat desi am accesat pagina bannerului si ei sunt curati. E „pacat” pentru ca aveti un site frumos.

   • Draga Florin,

    La mine este alta structura, nu cum ai mentionat, facuta personal. In fisierele siteului totul este curat. Interpretorul php e parte de server, client side este afisarea paginii in html. Gazduirea intr-adevar este la 3x.ro. Daca serverul le este virusat n-au decat sa faca curat. Avand in vedere ca nu e locul potrivit, daca mai doresti sa comunici ceva, te rog sa faci acest lucru in mail.
    Multumesc frumos pentru apreciere. Cu adevarat am cautat sa fac cu dragoste pentru Domnul acest site, cat de putin este. Sa fie spre zidirea sufleteasca al semenilor mei, ca roada a sufletului Lui. El, Domnul Isus, spre slava caruia slujeste, sa fie cu tine prin harul Sau in veci.

    Iosif

 12. despre continutul punctului#3 cred ca este foarte adevarat si se poate aplica bisericilor din Romania . Cit despre bisericile din diaspora, nu cred ca pot beneficia de scuze. Situatia alarmanta,se datoreaza calitatii vietii din familii si modului de conducere aplicat de conducerea bisericilor si acum mai nou a Uniunii bisericilor……. din USA .Hai sa spunem lucrurilor pe nume

  • Uniunea? Ce v-a făcut Uniunea?
   Uniunea este o organizație care facilitează părtășia unor biserici incorporate independent.
   Cred că vorbiți în necunoștință de cauză!

  • @ fany…In general nu sar in ajutorul nimanui numai in cazul cand informatiile sunt complet eronate si in cazul acesta, postul dumneavoastra este foarte eronat. Nu stiu de unde aveti informatiile sau ce congregatie aveti ca tipar, insa UBP este o organizatie foarte asemanatoare cu cea din Romania. Singurul lucru pe care il face Uniunea este doar facilitarea partasiei intre frati si in foarte rare cazuri este pe post de moderator in congregatiile cu probleme.
   Intr-o alta ordine de idei as dori sa va intreb ce stiti dumneavoastra de calitatea vietii(banuiesc ca vorbiti de cea spirituala) si modul de conducere din „bisericile” din North America ?
   Va rog sa spuneti lucrurilor pe nume….

   P.S. Adunarea al carui membru sunt…nu este membra a UBP din America.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: