CUM S-A AJUNS LA DECĂDEREA SPIRITUALĂ A CREȘTINISMULUI POST-MODERN

Fără prea multă filozofie: eliberarea de Lege și intrarea sub Har, concept care domină spectrul teologic de câteva sute de ani, nu a reușit eliberarea credinciosului de puterea păcatului în firea pământească. Pentru că nu a fost asociat (conceptul) cu lepădarea de trupul păcatului.

Romani 7:6,22-25 ”Dar acum, am fost izbăviţi de Lege şi suntem morţi faţă de Legea aceasta care ne ţinea robi, pentru ca să slujim lui Dumnezeu într-un duh nou, iar nu după vechea slovă. (…) Fiindcă, după omul dinăuntru, îmi place Legea lui Dumnezeu; dar văd în mădularele mele o altă lege care se luptă împotriva legii primite de mintea mea şi mă ţine rob legii păcatului care este în mădularele mele. O, nenorocitul de mine! Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte…? Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, prin Isus Hristos, Domnul nostru!…”

Deci, cum ne putem lepăda de trupul păcatului? Aici trebuie căutată cheia. Totul se leagă de preocupările noastre zilnice! În Biserica Primară credincioșii se întâlneau în fiecare zi, stăruiau zilnic în activități care întăreau omul duhovnicesc și atrofiau pretențiile și obsesiile firii pământești (Fapte 2:42).

În vremea noastră, marea majoritate a credincioșilor ”trăiesc” din 3,4 ore de părtășie în adunarea bisericii (săptămânal), minute de rugăciune pe zi (și acelea de formă), citirea Bibliei din când în când (frecvența este mai degrabă lunară decât săptămânală). În schimb, pentru distracțiile și pasiunile personale pot să nu se plictisească ore în șir. La televizor orele trec drept minute. Îndeletnicirile noastre nu numai că vorbesc despre calitatea noastră spirituală, dar o determină! De aceea în Cuvântul Domnului sunt subliniate din nou și din nou acele preocupări care ne leagă de Împărăția lui Dumnezeu și nu de lumea aceasta.

Am devenit entități culturale în detrimentul valorilor spirituale care ar fi trebuit să reprezinte ponderea timpului nostru ”liber”. Închinarea nu mai este o recreere a sufletului ci a devenit o pacoste a obișnuinței.

Creștinismul nu își va reveni până când gândurile noastre, distracțiile noastre și plăcerile noastre nu se vor lega exclusiv de relația noastră cu Dumnezeu! Toate celelalte căi de relaxare care ne introduc în ”lume” sunt căi de contaminare a sufletului cu lucrurile care slăbesc rezistența spirituală și întăresc trupul păcatului. Pe șleau, ceea ce ne trebuie este mai multă spiritualitate și mai puțină distracție!

Cineva mă va considera (din nou) încuiat, legalist și incult. Pe nedrept! În realitate, încerc să lupt împotriva agoniei pe care o experimentăm (eu cel dintâi) văzând starea de plâns în care am ajuns și pe care nu o poate contrazice toată industria cosmetică a liberalismului. Sau ne putem minți (așa cum facem de zeci de ani) că falimentele noastre morale sunt normale, Dumnezeu nu ține cont de ele, ne iubește și nimeni nu merge în iad. Scripturile și realitatea contrazic o asemenea aberație!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

31 răspunsuri sa “CUM S-A AJUNS LA DECĂDEREA SPIRITUALĂ A CREȘTINISMULUI POST-MODERN”

 1. Doar atat: Isaia 59:1-21 !

 2. Ceeace cred ca vreti sa definiti este lipsa evlaviei,pe nedrept abandonata in ultimul timp.Conceptul nasterii din nou si a cresterii spirituale trebuie iarasi definit in termenii vechilor carari.Nu poate fi nascut din nou un om fara ravna Cuvantului lui Dumnezeu,fara evlavie,fara ravna sfintirii si a temerii de pacat;prea putin sau deloc se mai aude”şi ce sa facem fratilor?” Desigur ca in razboiul spiritual,la nivelul mintii si placerilor individuale, presiunea duhului lumii este uriasa si sofisticata,aproape ca fiecare individ are propria lucratura de pacat,personalizata si perfect adaptata propriilor nevoi,dublata de demagogie filozofica care îi justifica aproape orice aberatie.Chiar daca un om este declarat ca nascut din nou,în el însusi acest fapt este dificil a se realiza.Sunt obligatorii cati va factori de baza:pocainta,credinta si frica de Dumnezeu la inceput ca mai apoi sa se transforme in dragoste de Dumnezeu.In lipsa acestora orice declaratie ca omul cutare este nascut din nou este fara fundament si chiar ignoranta.

  • Mihai
   Excelenta complectare la un articol bun !!!
   Am auzit de unii pocaiti care isi trimit copii la concursuri de ” American Idol” , si adunarea se lauda cu acest tip de „acomplishment” ..
   Ala da sacrificiu de copii….

 3. aseara ascultam la RVE o predica excelenta a fratelui Marius Cruceru despre Isus Hristos, caracterul complet si-adevarat al Mantuitorului. Cel bland si iubitor este totusi Rege si stapan, Cel Jertfit este totusi preot al desavarsirii noastre, daca ne jucam cu Dragostea si rabdarea Lui Dumnezeu, sa tinem cont ca focul maniei Mielului nu e gluma.

  Bine spunea fratele Zac Poonen ca dac-am murit fata de pacat, la botez a fost ingroparea omului vechi, deci e o crima sa-ngropi un om viu.

 4. Spuneti „am devenit”. Care este perioada de timp la care va raportati, cand se presupune ca am fi fost altfel? Si care este biserica care inainte a fost radical diferita si a degenerat in modul pe care-l descrieti mai sus? La fel, nu mi-e clar daca faceti referire la lumea religioasa americana sau la cea romaneasca, de vreme ce, intr-un sens, faceti parte din ambele. Pe cea romaneasca o cunosc destul de bine, inclusiv in varianta ei de dinainte de ’89 si nu a fost nici pe departe ideala. Da, provocarile erau altele – nici pe departe atat de agresive ca cele de astazi. Dar…faptul ca acum cedam la circumstante de o agresivitate iesita din comun (ex: TV-ul si internetul cu mizeriile pe care ni le varza zilnic in suflete) iar pe vremuri eram mai OK pentru ca acestea nu existau, nu inseamna ca atunci eram mai puternici decat suntem in prezent. In mare, sunt totusi de acord cu analiza dumneavoastra.

  • Este vorba de o decădere treptată a creștinismului în general, dar valul ne ia pe fiecare individual.

   • There are too many so called pastors who are afraid to preach what God directs them to preach. They are hirling and they do not love the people that God has placed them over. The real pastor love his people enough to tell them the truth. He realizes that if one person goes to hell because he didn’t preach the truth that they are eternally separated from God and their blood will be upon his hands. There is nothing worse then being eternally separated from God without hope and all alone forever. God help us to preach the truth.

   • frate Cornel
    we should have more faith that that… I believe that at the end of the day, God will gather His sheep regardless for He said it in John 6, but the eternal damnation will come upon the preacher that does not preach the truth or preaches the truth c with out discernment

 5. Foarte adevărat! Datorită faptului că din Casa Domnului s-a făcut un club socio-cultural, întunerecul spiritual din bisericile noastre a ajuns la culme! Dar ni se fâlfâie în ochi tot felul de flori din plastic, spunându-ni-se cu insistenţă să „mirosim parfumul îmbietor al Duhului Sfânt”! Apelăm la trupele de laudă şi închinare să aducă foc străin pentru a „încălzi” atmosfera, şi să dea impresia că „totuşi ar mai fi ceva”. Poate o fi…dar cine seamănă în firea pământească n-are decât să-i culeagă roadele!

 6. …in umila mea parere ,crestinismul in general si penticostalismul romanesc in special, au nevoie de prigoana…

 7. @ preocupări care ne leagă de Împărăţia lui Dumnezeu…
  O formulare prudentă ar fi: preocupări care dovedesc legarea noastră de Împărăţie.
  În ce mă priveşte, cred că este potrivit: preocupări care decurg din legarea noastră de Împărăţia lui Dumnezeu.
  Aici este un nod care trebuie dezlegat. Există tendinţe de a masca, printr-un anumit set de preocupări, non-legarea de Împărăţie. Există şi tendinţe de neglijare a comportamentului practic, pe considerentul că odată mântuit, aceasta este pentru totdeauna. Cele două tendinţe sunt grşite. Luate separat toate activităţile noastre bune, ne plasează în rangul de “unprofitable servants” (KJV). Dacă orice răsad pe care nu l-a sădit Tatăl, va fi smuls din rădăcină, cred că este esenţial a avea siguranţa că Domnul ne adaugă la numărul celor care sunt mântuiţi, iar apoi să observăm cu atenţie umblarea în faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. Cu cât mai bun exerciţiul, cu atât o umblare mai eficientă.

 8. Marea drama a crestinismului zilelor noastre este diluarea mesajului lui Isus Hristos. Am lecturat an nu stiu cata oara mesajul Domnului din Evanghelii,si ,spre surprindera mea tema mesajului Sau a fost Imparatia lui Dumnezeu.Existe peste o suta de referinte biblice in evanghelii cu privire la Imparatie , doar o data in discutia cu Nicodim vorbeste despre nasterea din nou ,si vre-o sase pasaje in care vorbeste despre mantuire.Majoritatea pildelor fac referiri la Imparatie ,iar Domnul Isus afirma in nenumarate randuri ca motivul pentru care a fost trimis pe pamant a fost de a predica despre Imparatie;”Trebuie sa vestesc evanghelia Imparatieisi in alte cetati ;fiindca pentru asta am fost trimis.”” Va intreb si ma intreb care sunt predicile cu predilectie din bisericile noastre de orice confesiune am fi ?Se mai vorbeste de pacat , iad si pedeapsa divina azi in biserica? Cautam mesaje care sa placa, pe puncte , cantari din alea oscilante pe ritmuri africane, bat tobele ca la stadion si spunem ca o facem de dragul generatiei tinere ca sa nui pierdem. Pantonima in biserica si batut din palme ca in sala de concert , nimic nu mai aduce a evlavie si teama sfanta. In centru atentiei maria sa omnul . sa se simta bine si sa -l auzi cum se simte el bine la noi in biserica . Vad carti crestine care vorbesc despre cum sa ne simtim bione in Casa Domnului. , cum sa recuperam femeile dupa avort si ca sa inchei lista ne mai invata prin carte si cum sa fim fericiti intr- o lume murdare , dar nimic referitor la Dmnul Isus. Sigur ca unele ,si chiar daca sunt putine biserici , si-au pastrat linia bibliei dar cu ce sacrificii si jertfe. Au catalogat pe unii pastorii ca sunt dictatori , au subminat autoritatea si mereu circotasi prin biserica , cautind hrana in altele mai liberale si moderne . Domnulm sa binecuvaiteze pe acei slujhitori care cu riscul de a nu fi pe placul pop[orului , au ramas fideli si credinciosi lui Daumnezeu . Se poate . Traiasca Domnul!

 9. Moarte fata de Lege, fata de pacat dar si fata de trupul pacatului . ”Aici trbuie cautata cheia ”. Exista sincope grave asupra intelegerii acestei Doctrine [ lege ,pacat ,trupul pacatului ] . Fr Cristi I. , va rugam taiati odata nodul acesta gordian si invatati- ne chiar sa ne facem o psihoanaliza zilnica din Rom. 7 . In Biserica se oscileaza de multa, multa vreme intre stoicism si snobism . Asteptam cu nerabdare studiul Rom .8.

 10. P.S. Astfel de interconectii …. suntem convinsi ca numai prin Duhul Sfant se pot realiza . Dar ….cum poate mai intai sa fie turnata DRAGOSTEA curata in trupuri Murdare……?

 11. VA salut si eu.
  Am gasit si eu un element al decaderii spirituale actuale.

  Lingusirea si flatarea societatii materialiste
  Lingusim orice post de conducere ce intra in pragul unei biserici. Ne tresalta inima-n piept cand intra un functionar, un patron bazat sau un angajat la departamentul pasapoarte, un consilier sau chiar primarul orasului nostru. Am ajuns sa fim mai mandri de numarul oamenilor de afaceri de succes, de cei aflati in functii mari si pozitii inalte de conducere din localitate, cand isi fac aparitia prin adunarile noastre, decat de cei pacatosi care se intorc cu pocainta la Dumnezeu. Am decazut spiritual pana la a ne inchina banului.

  Banul a devenit stapanul nostru.
  Am devenit credinciosi care tindem dupa rang si pozitii. Am devenit simpatizanti cu cei care ne pot oferi o autorizatie de constructie, un aviz. Jertfim totul pentru cariera, pentru locuinte potrivite pozitiei noastre sociale si masini de lux.
  Citeam intr-o carte ce merita sa fie citita de fiecare copil al lui Dumnezeu „Criza integritatii” de Warren Wiersbe ca atunci cand se intalnesc pastorii intre ei discuta doar despre 3 lucruri cu care se mandresc:” cat strange adunarea la colecte, cladirile bisericilor si numarul de membrii ce frecventeaza adunarea lor”.
  Ca sa nu mai spun ca unii au dreptul sa isi construiasca o teologie personala, care favorizeaza trairea in bunastare numind asta „binecuvantare din partea lui Dumnezeu”. Ei numesc binecuvantare ceea ce fac prin mijloace nedemne si prin ambitii egoiste.
  Nimeni nu mai contesta astazi ca traim inselarea si amagirea din „ceasul de pe urma”. Una din caracteristicile bisericii din Laodicea era INGAMFAREA.
  Apocalipsa 3:17. Pentru ca zici: „Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic”. Din pacate astazi nu putine biserici se lauda in felul urmator:
  „Noua ne merge bine. Avem o cladire mare, frumoasa, pusa la punct cu tot ce e modern, strangem bugete mari si uitati-va la cat de multi oameni vin la intalnirile noastre! Noi tinem sub control situatia”. E similar cu intamplarea ce am descoperit-o in cartea lui W.Wiersbe.
  Ingamfarea aceasta spirituala, evlavioasa se descopera astazi exact prin organizarea si planificarea a cat mai multor activitati ( discutam odata cu un pastor si ii spuneam ca toate departamentele de slujire sunt facute si create doar ca sa fie bifate, misiune,evanghelizare, scoala duminicala,cor, lucrare cu tinerii, cu adolescentii, vizite la batrani si alte lucrari de diaconie) in timp ce Insusi Isus Christos este deseori „exclus” din biserica.

  Nu este de mirare de ce acest pragmatism si sincretism functioneaza perfect in Occident. Spre exemplu Robert Schuller, care se autonumeste dascalul si parintele lui Bill Hybels (Willow Creek) afirma urmatoarele:”Ceea ce ma deosebeste de fundamentalisti, este faptul ca ei vor ca toata lumea sa creada exact lucrurile de care ei sunt convinsi….insa noi (miscarea Willow Creek) cunoastem idealurile in jurul carora se pot unii marile religii. Noi incercam sa indreptam privirea asupra convingerilor comune, fara a-i jigni pe cei de alta credinta”. Si uita asa patrund elemente New Age in predicare si chiar implementarea ecumenismului mondial.

  La ora actuala exista 3 mari probleme in fiecare biserica si in viata fiecarui credincios individual:
  a) Musamalizarea pacatelor
  b) Asemanarea noastra este tot mai mare cu lumea ( conceptii, mentalitati, idei si valori seculare) decat cu Christos
  c) In viata multora dintre noi lipseste dorinta de pocainta ( Pocainta din viata pocaitilor).

  Va indemn in aceste zile ale ceasului de pe urma, sa va ganditi ca Dumnezeu nu ne cere sa fim doar spectatori ai evenimentelor din tara, din biserica ci sa stam in crapatura pentru natiunea noastra, pentru biserica lui Christos, in rugaciune fiind treji si activi.

 12. (…)
  Are dreptate Ioan Alexandru cand spune despre importanta pe care o dau crestini astazi valorilor materiale si cat de mult afecteaza asta viata bisericilor.
  Din pacate sunt prea putini pastori astazi care au taria de a spune asta pe nume in biserici .Nici nu ar putea sa o faca atat timp cat ei insasi sunt prinsi in aceasta alergare.
  Nu o sa fie nici o trezire ,nici chiar intre conservatori atat timp cat nu ne schimbam radical atitudinea fata de valorile materiale.Pentru asta avem in primul rand nevoie de o invatatura corecta iar in al doilea rand de lideri care sa o aplice si sa spuna „veniti dupa mine.”
  Chiar trebuie sa incepem sa ne rugam pentru prigoana ca in sfarsit sa se intample ceva?

  Multa pace.

 13. Romani 6 ;6 vorbeste despre trupul pacatului (firea pacatoasa) ca fiind dezbracat de putere, prin rastignirea lui ( la cruce , prin credinta) , pentru ca sa fim liberi.
  V: 7 …cine a murit de DREPT este izbavit de pacat.
  Nu ajungem sa fim izbaviti de FAPT fiindca nu credem ca am murit de DREPT. Incercam sa oferim dovezi (noua sau altora) ca am murit de drept, din necredinta si nesiguranta . Aceasta cale duce la confuzie, esec si lipsa de bucurie.
  PS: Mari sunt beneficiile trairii in ascultare de indemnurile Duhului!

 14. Am fregventat fara retinere, timp de peste douazeci de ani Willow Creek ,incepand cu anul 1988.I-am ascultat indelung si cu mare atentie pe Bill Hybels, John si Nancy Ortberg, Nancy Beach ,Kay si Rick Warren, Mark Mittelberg. Teoretizari de anvergura intelectuala, elevate de un inalt entuziasm doctrinar, de inalta straduinta misionara, de efort si valoare, toate ridicate pe cele mai innalte valori contemporan-pedagocice de prezentare aScripturilor !!!. Instructiuni si metode de a deveni crestin autentic, frumos si intelept elaborate!. Romanii ,intr-o forma mai stangace si mai putin finisata, incerca din rasputeri acelasi lucru . Cat despre aplicarea practica a acestor „minunate” analize, sfaturi si metode, ele raman constant, sarmane „alamuri zanganitoare” !!.Iar cauza esecului ramane mereu ocolita ,neglijata !

 15. Nouaordinecrestina

  La ce instructiuni te referi , la cele dinaintea declaratiei lui Hybels de mai jos sau de dupa?
  „We made a mistake. What we should have done when people crossed the line of faith and become Christians, we should have started telling people and teaching people that they have to take responsibility to become ?self feeders.’ We should have gotten people, taught people, how to read their bible between service, how to do the spiritual practices much more aggressively on their own.”

  Ai vazut inscriptia din biroul lui Bill Hybels care zice:
  „What is our business? Who is our customer? What does the customer consider value?”

  Eu zic ca”The Business is God, the customer is God and we only have to worry of what GOD CONSIDERS OF VALUE ”

  Si o intrebare.. cite femei pastor au fost la aceea biserica pe care ai frecventat-o fara retinere ?

  Si inchei cu
  „A seeker friendly church has to seek only one person … GOD…. ”

  Poate atunci Bill Hybels nu o sa mai trebuiasca sa reinventeze roata , la fiecare 10 ani….

  • Gabi Bogdan, ai pus punctul pe i! Nu tot ce zboara se mananca, nu tot ce poarta blana de oaie este oaie, ci uneori este si cioban (pastor), si nu intotdeauna este unul bun.

 16. Lucrez cu oameni defavorizati , sau mai bine zis oameni care traiesc pe strazi si adictia de bautura, droguri sau altele isi pune amprenta adanc in viata lor astfel ca atunci cand vorbesti cu ei te gandesti ca nu au nici o valoare sau cultura religioasa. Acum cateva zile am intrebat pe unul dintre ei, daca de curand a mai fost la vreo biserica sau au ascultat un mesaj din Scriptura. Am ramas uluit de raspunsul omului de pe strada. Parafrasez ideea deoarece vorbea si in engleza „acum cativa ani buni, 10 sau chiar mai mult mergeam regulat la biserica si ascultam mesaj predicatorului ca find plin de duh si atingea corzile sufeltului meu dar in prezent nu mai gasesc un predicator care sa vorbeasca duhului meu, doar mintii mele , mesaje cu valoare intetlectuala dar nimic care sa atinga duhul sau interiorul meu”…si ce adevar ….astfel ca bisericiile noastre sunt pline de oamnei educati dar le lipseste viata traita in prezenta Domnului si poporul vede si simpte asta oricat in mod artificial postam in altceva mai spiritual….

 17. Problema noastra are solutii teoretice. Intrebarea simpla a celor ce au ascultat chemarea din ziua Cincizecimii a fost simpla: „Fratilor ce sa facem
  Practic: cum rastignim carnea -firea pamanteasca, acest trup al pacatului? Cum ne lepadam de sine? Cum sa avem dragoste mai mare? Cum sa fim plini de Duhul Sfant?
  Raspunsuri de genul „socotiti-va pe voi insiva”, sau „am fost rastignit impreuna cu Hristos”, sau „omul cel vechi a murit la cruce”, sunt doar teoretice. Credinta nu este o cunoastere teoretica a unor fapte, ci trairea si infaptuirea lor. Se pare ca primii crestini nu aveau probleme in a trai efectiv cele de mai sus. Noi le stim la nivel teoretic, credinciosii de azi stau pe scaune si asculta oratorii slefuite cu versete din evanghelii, pastorii mai urca o treapta pe scara „slujirii”, iar noi avem o forma vaga si institutionalizata a bisericii. Suntem ca niste pesti intr-un acvariu creat de noi, si ni se pare ca inotam in ocean!
  Deci, fratilor ce sa facem?

 18. Tristetea e mare din cauza decaderii, dar si mai mare din cauza complacerii in aceasta stare. Nu vrem sa iesim din aceasta stare ori pentru ca ne place starea in care suntem, ori ca nu putem fiind secatuiti de putere. Doar puterea Duhului Sfant , poate sa ne ridice si sa ne trezeasca!

 19. Frate Ionescu,

  cum este posibil ca pastorul Doru Levi Ilioi sa salute cu semnul masonilor ( de doua ori ) , care se stie ca este un simbol satanic???
  Va rog sa priviti atent la inceputul videoclipului, cand ridica mana-n sus in semn de salut:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: