SĂ NU-ȚI FIE FRICĂ DE CE NU SCAPI

Da, da, da… Știu, proverbul zice că ”de ce ți-e frică nu scapi!” Însă frica este un sentiment urât. Îți paralizează mintea, îți amărăște viața și îți controlează acțiunile. De frică, oamenii fac cele mai mari greșeli sau le agravează pe cele deja comise. Ai trecut pe roșu, în cel mai rău caz iei un tichet usturător și îți este suspendat carnetul. Fugi de poliție mergi la pușcărie. Ar trebui să calculăm cu claritate diferența consecințelor, dar… de unde rațiune. Pentru că frica o distorsionează.

Eu zic să nu ne mai fie frică de ce nu scăpăm oricum! De exemplu, moartea. Din moment ce vine la fiecare, ar trebui să ne concentrăm toate eforturile să trăim cât mai frumos și să ne bucurăm de viață ca niște creștini autentici, așteptând-o cu fruntea sus și pregătiți.

Așa, pe urmă vecina apropiată a morții, bătrânețea! Când văd câte o babă vopsită și peticită mă îngrozesc, arată ca o sperietoare! Bătrânelele noastre îmbrobodite, bunicuțele simple și pline de bunătate… Ai cum să ocolești bătrânețea? Doar prin moarte, dar am stabilit (și Biblia spune) că ea, moartea este cel mai mare dușman! Deci, nu! Așteaptă vârsta înaintată cu demnitate și bucură-te de respectul pe care ți-l aduce.

În Statele Unite se apropie termenul pentru taxe! Benjamin Franklin zicea că în America nu scapi de moarte și de taxe. Ce să facem, să nu ne fie frică nici de acestea! Ciudă, poate, dar frică, nu!

Dar dacă tot suntem în urma unor capitole despre păstori, hai să le colindăm și lor ceva: într-o zi nu vei mai fi păstor în biserica cutare. Slujește cu bucurie și dedicare și nu te agrava prea tare fiindu-ți frică să-i promovezi pe alții în jurul tău. De lângă tine sau de departe, într-o bună zi, unul îți va lua locul… de preferat când nu vei mai fi pe aici, să nu vezi atrocitatea! 🙂

Mă tot încăpățânez să nu scriu încă despre cea mai mare frică a unui părinte: se căsătoresc și pleacă de acasă!

Mai departe, să nu-ți fie frică… să nu-ți fie frică! Pentru că frica nu te ajută să scapi de ceea ce nu scapi! Umblă ciuma, zboară săgeata, cad grămezi într-o parte și în alta, dar tu să nu te temi! Atâta vreme cât ești în voia lui Dumnezeu, orice, dar absolut orice ți s-ar întâmpla, bine sau rău, chiar dacă nu înțelegi este spre binele tău! Și atunci, de ce și de cine să te temi? Știu că mai este ”frica de Domnul” dar aici nu este vorba de sensul de a fi terorizat, îngrozit, înspăimântat, ci de reverența, respectul și ascultarea pe care le datorăm Creatorului nostru! ”În dragoste nu este frică!” Și iar, ”nu am primit un duh de robie ca să mai avem frică…”

Dacă mai știți lucruri de care oricum nu scăpăm, deci să nu ne temem de ele, comentați fără… frică!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “SĂ NU-ȚI FIE FRICĂ DE CE NU SCAPI”

 1. Nu scapam de……..comunism. Am crezut ca am fugit de comunism cand am plecat din Romania dar tare mie teama ca ne-am inselat; sau mai rau, poate l-am adus cu…noi.

  In privinta taxelor, fie va cat mai…frica si contactati-ma. Pot sa va ajut sa scapati de aceasta frica provocindu-va sa platiti „Cezarului ce este al Cezarului”.

  • pai cezarul nu a prea avut nimic in Israel..
   Cezarului ii trebuia sa i se dea un picior in…spate 🙂
   Americanii au inteles bine acest verset… i-au dat regelui Angliei ce a meritat… o bataie buna

 2. Frumos titlul articolului.”sá nu-ti fie fricá de ce nu scapi”.
  Mai este o fricá:”Frica de ce nu o sá ti se intámple probabil niciodatá”.exemple:frica cá o sá mor de foame dar stomacul mi-e plin;frica cá o sá má dea de la lucru afará dar incá lucrez;frica cá o sá-mi ia altcineva locul(de pástor…) dar incá slujesc 🙂 frica cá dacá le spun adevárul má schimbá(nici vorbá,dimpotrivá);frica cá dacá-i iau tare nu mai vin la bisericá.Solutia? e ADEVÁRUL.Tráieste in El.

 3. Ca și păstor nu scapi nici de critici, nici de laude.
  Să învățăm să le primim frumos pe amîndouă!

  Mult har!

 4. „The fear response is almost entirely autonomic: We don’t consciously trigger it or even know what’s going on until it has run its course.”

  If we couldn’t be afraid, we wouldn’t survive for long. We’d be walking into oncoming traffic, stepping off of rooftops and carelessly handling poisonous snakes. Physically speaking, the purpose of fear is to promote survival.

  Spiritually speaking, fear promotes spiritual survival. Our conscience alerts us when we are about to approach spiritual peril, if we are
  in the faith.

  However, fear taken to extremes can become a spiritual disease. Statistics say that most things people fear will never happen to them.

  Bottom line: ” Fear brings tomorrow’s clouds over today’s sunshine!”

  Fear statistics:
  70% fears will never happen to you
  20% fears you can fix by doing something
  10% fear of death and others like it…

 5. Frica „etnic romaneasca” ,am constatat cu stupoare ca are caracteristici specifice !. Simtomele ei se contureaza mult prea tardiv ,iar in aceasta faza tarzie ,frica devine lipsita atat de antidot cat si de remediu . Este o firica deosebit de nociva, ce nu a fost generata nici de intelepciune si nici macar de. . .spiritul de conservare !. O frica ascendenta ,ce creste vertiginos in intensitate abea dupa ce pacatul ori pacatele ce o prolifereaza au fost infaptuite .Aceasta frica, prin natura ei incurabila ,neutralizeaza si reuseste sa reduca in mod falimentar, la zero , intreaga valoare si greutate a pungii incaste nejust ,prin lacomie. In lipsa credintei ,ea afecteaza atat sistemul nervos cat si cel imun !.

 6. Fac o remarca in afara subiectului. Felicitari pentru fereastra de mai jos: „Vremea la noi ” Un pesisaj de pastel de iarna ,odihnitor si romantic,peste care trece ,se scurge succesiuna timpului si a vremii. Ma fascineaza culorile cromatice ale asfintitului , detaliile cerului ,norii, licaritul stelor ,in cele mai mici detalii . Evolutia lunii in crestere si descrestere, „Carul Mic” si „Carul Mare” ,zborul satelitilor, stelele caztoare . Crepusculul, rasaritul soarelui ,zborul pasarilor ,fumul din cos, avioanele si dara de abur prin propulsare, vantul si miscarea apei ,a culinilor ce incadreaza chenarul . Splendid si totodata relaxant !

 7. frate Ionescu I caught half of the sermon tonight, i heard about „the body” ,heard about „the soul”, haven’t heard about „the spirit”??

 8. M-am speriat, penticostal dichotomist … mai rar
  Cu toate ca trichonomism este foarte incurcat… Nu sti care cu care voteaza… 🙂

 9. Fr Cristi, dupa cele auzite joi [ Rom 8, 9 ] nu mai avem frica asa mare de moarte. …….suflet muritor in trup muritor…suflet nemuritor in trup muritor,…si ambele nemuritoare la rascumpararea trupului…. …….Viespia nu mai are ac ,…… si in final daca nu ne prinde in viata venirea Domnului , trupul credinciosului se duce in tarana si sufletul transcende dincolo la Domnul – intr-o stare de odihna -……..comparatia cu somnul miresei cu o zi inainte de nunta. Am putea spune ca in aceasta stare de odihna am intrat inca de pe acum Evrei 4: [5-10 ] ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: