ABISUL DECĂDERII MORALE

John F. Kennedy este unul dintre cei mai admirați președinți din istoria scurtă a Statelor Unite, poate și datorită vârstei tinere la care a fost ales, precum și asasinării sale care a șocat națiunea. Mai șocantă decât moartea sa prematură este istoria secretă a aventurilor sale amoroase. Pe cale de apariție, ultima carte de scandal mediatizată de presa americană (New York Post) se referă la seducerea unei tinere de 19 ani în dormitorul soției sale. Orgiile, folosirea de droguri și indiscrețiile sale frecvente deschid o fereastră extrem de incomodă în viața unui om pe care națiunea îl credea muncind din greu pentru binele ei.

Îmi este silă să mă gândesc de câte ori și-a început și încheiat discursurile politice cu ”God Bless You!” Una dintre expresiile pe care această bunicuță de 69 de ani și le amintește din conversațiile cu bărbatul de stat se referă la criza din Cuba la începutul anilor 60: ”Decât să-mi fie copiii morții, mai bine roșii!” Cu alte cuvinte, președintele era pregătit și pentru o capitulare în fața comunismului!

Se știe acum faptul că mulți dintre președinții Americii au trăit o viață destul de imorală, începând chiar cu unii dintre așa numiții founding fathers (părinții fondatori). Stricăciunea morală nu este neapărat un brand american. Dar amalgamarea acestui stil de viață în cultură, tehnologie, politică, artă etc. a adâncit acest abis mai mult ca oricând. Bill Clinton este cel mai recent exponent al acestui curent.

Trăim într-o societate în care puterea, plăcerile și posesiunile au devenit rostul vieții. Biserica este chemată să se dezasocieze de tot ceea ce alterează fața morală a societății. Asta însemnând politică, lăcomie și chiar cultură. Sunt întristat să văd pe unele bloguri… evanghelice o avalanșă de recomandări de filme, cărți, muzică, activități care nu au nimic de-a face cu mântuirea și credința, ba dimpotrivă au un potențial nociv pentru viața noastră spirituală. Atunci când Apostolul Petru vorbea despre necredincioșii care ”se miră că nu alergăm împreună cu ei la același potop de desfrâu” oare la ce s-a referit? Ce-o fi însemnând ceea ce poruncea Pavel când le-a scris romanilor ”să nu vă potriviți chipului veacului acestuia”?

2 Corinteni 6:17 ”De aceea: „Ieşiţi din mijlocul lor şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat, şi vă voi primi.”

Poate nu înțeleg eu bine la ce se referă Apostolul aici, dacă nu la distracții, anturaje și activități care promovează lumea și lucrurile din lume… pe care suntem chemați să nu le iubim!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

27 răspunsuri sa “ABISUL DECĂDERII MORALE”

 1. „Potential nociv pentru viata noastra spirituala” au si internetul si televizorul as zice pina si mersul pe strada se incadreaza uneori aici.
  Nu poti fugi de lume decat daca te autoizolezi undeva in pustie.
  Ce se cere(dupa mine) e discernamintul.
  Care discernamint se cultiva.Prin educatia facuta de parinti,la scoala(aici n-as baga mina in foc),de pastori….si aici e teritoriul dumneavoastra.
  Mi-am amintit de o mica zicere din Patericul Egiptean,pe care doresc sa v-o impartasesc
  Se spune ca intrebat fiind un avva,de ucenicii lui despre cum vor petrece oamenii in veacurile care urmeaza(ei ducand o viata foarte austera in post si rugaciune) a raspuns:
  –Randurile de oameni care vor veni dupa noi,vor face pe jumatate masurile pe care le facem noi azi.
  –Dar oamenii,care vor veni dupa aceea?
  –Aceia nu vor face nimic din nevointele noastre,dar li se va da lor ispite si cine va rabda se va mantui.
  Eu cel putin cand privesc in urma la mucenicii,care si-au varsat sangele in numele Domnului,ma cutremur.Eu unul nus ,daca as fi rezistat.
  Vad ca-n zilele noastre nu prea sunt mucenici(ca nu e cazul),dar la capitolul ispitire stam bine…..prea bine as zice.
  Deh,ceva,ceva tot trebuie sa fie.Pentruca zicea cineva:”Ridica ispita si nu se va mai mintui nimeni”
  Ganduri bune.

  • cei din pateric aveau alta teologie. ce sa inteleg ca trebuie sa ne intoarcem la credinta ortodoxa? ar trbuii sa recomandam filocalia de la amvon.

 2. ,,Sunt întristat să văd pe unele bloguri… evanghelice o avalanșă de recomandări de filme, cărți, muzică, activități care nu au nimic de-a face cu mântuirea și credința, ba dimpotrivă au un potențial nociv pentru viața noastră spirituală.”

  Intradevär sint putine blogurile ,,duhovnicesti” care sä contribuie prin informatiile date la zidirea credintei.Multi vor sä-si impunä propriile,,incredintäri ” (care de fapt se dovedesc a fi portite deschise spre päcat).Färä doar si poate omul a creat multe lucruri pläcute valori muzicale,picturä poezie etc.Acestea sint de folos in mäsura in care te face sä-L lauzi mai mult pe Dumnezeu.Dar sint si asa zise ,,valori” strecurate subtil,,oferte”care duc la zgändärirea firii si mai departe la päcat.Ele au de fapt .menirea sä te scoatä ………………………de la adäpost si sä fii o pradä usoar de vinat. Intradevär cel räu nu duce lipsä de personal si rävna sa distructivä este tot mai mare pentru cä timpul lui este pe sfirsite.Cei ce fac pagubä mai mare nu sint lupii de afarä ci cei din turmä care se imbräcati fiind in blanä de oaie.Mirarea este cä multi sint pusi sä cäläuzeascä turma.Nu este prea greu sä-i descoperi.Pentru cä oricine stie cä cine calcä pe urmele lui Isus cautä sä-I semene lui Isus.Albrecht Dürer spunea cä este o nebunie ca cineva sä creadä cä ar putea crea ceva mai bun mai frumos sau mai inältätor decit ceea ce a creat Dumnezeu.Oricät de mare ar fi lucrarea unui om(muzicä,picturä,poezie etc.) niciodatä nu va intrece lucrarea lui Dumnezeu.Ceea ce este desävirsit este este sus.Cineva spunea cam asa:Dacä privesti spre pämint odatä o sä-l pierzi.Dacä privesti spre cer vei cistiga si cerul si pämintul.Rivna cpe care o are cineva in a-si salva sufletul säu si a semenilor säi se vede si prin indemnurile pe care le dä celorlalti.Un om duhovnicesc va face tot ce-i stä in putintä sä arate spre valorile ceresti.Ceilalti te invitä la film la muzicä simfonicä,la muzee si galerii de artä,gäsesc greseli in traducerea Bibliei…. Toate lucrurile sint ingäduite. chiar dacä acolo aleargä si lumea.Dar stii cind si cum sint ingäduite nu-i asa?

 3. pe un oarecare blog evanghelic am dat de un articolo cu poze de actori neidentificati–ideea bloggeritei era sa vada cine poate spune cine-i cine. M.am socat sa vad cata cunostiinta au pocaitii cand e vb de actori si filme. Nu cred ca am recunoscut vreun actor din acea lista, dar astia stiau nu doar cine sunt, ci toate filmele in care jucasera…Nu stiu care e cauza si care e efectul: n.avem trezire din cauza ca ne uitam la filme, dau ne uitam la filme pt ca nu avem trezire?

 4. Este interesant cum caricatura de mai sus ne prezinta un barem ajustabil, functie de…??? Cam asa am ajuns in lucrurile spirituale… In loc sa ne conformam viata baremului trasat de Christos si de apostoli, ajustam baremul functie de poftele si placerile noastre. Pe langa aceasta, mai avem teologi care ne justifica actiunile cu Scriptura, ca doar ei cunosc foarte bine Scripturile si ce-a vrut de fapt Dumnezeu sa ne spuna! Si uite-asa, ne hranim cu momeala celui rau, iar la urma ne trezim ca de fapt am eliminat total baremul lui Christos din viata noastra. Mai mult!….Alergam cu voiosie si zambet pe „calea domnului” dar luam la misto pe cei ce se mai straduiesc sa pastreze baremul Domnului la nivelul lasat de Christos si de apostoli.

 5. Sa nu cadem, totusi, in extrema sa respingem lucrurile bune a oamenilor cu (mari) greseli si caderi, altfel va trebuie sa aruncam cam 95% din caracterele biblice :). D-zeu foloseste doar oameni cu greseli ca altceva nu are 😉 In plus, ar trebui sa ne fie ca o incurajare ca oameni cu greseli nu sunt trecuti cu vederea de D-zeu, chiar daca (multi) oameni ii resping.

 6. este o etapa normala in involutia bisericii

 7. O intrebare am…sa nu va fie cu suparare…creativitatea de unde credeti ca vine? De la Diavol?
  A doua intrebare…daca un artist nu crede in Dumnezeu, automat arta lui este pagana? Adica…Dumnezeu e un mare negociator care spune: „Bine fratilor, nu va pocaiti, nu mai sunteti in stare sa creati ceva frumos?”
  Dumnezeu a lasat toate lucrurile frumoase, si ne-a facut si pe noi niste mici creatori…e un pacat sa ne dezicem de acest dar. Satana se ocupa cu indobitocirea oamenilor, nu Dumnezeu…

  • Spiritul creativ vine de la Dumnezeu dar… a fost corupt în mare măsură…

  • @Laura, Dumnezeu in marea lui dragoste pentru om a creat iadul.A avut in vedere ca daca omul nu vrea aici pe pamint citva ani sa traiasca cu Dumnezeu, de ce sa-l oblige sa fie cu Dumnezeu o vesnicie in rai?
   Si si intr-un caz si si in celalat tot despre creatie este vorba.
   Lucrurile sunt mult mai simple: ma gindesc la mine.Al cui am fost pina l-am slujit pe satana si al cui sunt de cind slujesc lui Dumnezeu?Si vreau sa cred ca si eu sunt o creatie.Deci eu cred ca intrebarile asa cum tu le pui, mai degraba ascund ceva „gilceava” decit sa slujeasca zidirii crestine.
   Fii binecuvintata

 8. …si nu neaparat.Noi sántem creati dupá asemánarea Sa deci,creativi.Fie cá sántem crestini sau nu,creativitatea ca si alte insusiri ale asemánárii cu Dumnezeu, le avem.Acum depinde unde le folosim.

 9. Nu atac si nici nu sunt un dusman al culturii universale ,atat timp cat intelegem si ocolim cu fermitate latura ei de decadenta morala ,ce atrage si stimuleaza pacatul ,precum nuditatea Renasterii ori Liberalismul Occidental . Putini sunt cei ce-si gasesc deplina placere si delectare absoluta in Cuvantul Vietii -Evanghelia Mantuitorului nostru !.Ei raman singurii satisfacuti pe deplin si nu mai au nevoie de umpluturi lumesti de compensare” distractiva „!. Acesti putini la numar ,nu vor fi determinati sa-si umple golurile cu „roscove” colorate gretos de artificial, „istorioare inchipuite”,bloane de sapun , reclame de ademenire spre pacat, lucruri de o clipa ! Si stiti de ce :
  caci toate gandurile lor au devenit roabe ascultarii de Hristos !.

 10. Eh… Mai nou sa descoperit o noua cale prin care sa propovaduiasca Evanghelia : Concursurile de frumusete din liceuri sau ( this is a good one )participarea la concursul American Idol….

  American Idol ( ptr. cine nu stie) este Moloh , si „Televizor” este numele altarului pe care unii ” pocăiți” își pun copii săptămânal .

  „Molohiți” cei mai dedicati îsi trimit copii chiar la templu lui Moloh, sa fie sacrificați ” pe inăltimi”, ca sa devina celebrii.

  Că porunca din Levetic se pare ca o expirat odată cu apariția lui Simon…

  Lev. 18:21 : „Să nu dai pe nici unul din copiii tăi ca să fie adus jertfă lui Moloh”

  • 🙂
   Gabi,o intrebare:Ai televizor?
   De ce te intreb? páná in urmá cu trei ani am avut si eu,desi urmáream doar stirile.L-am scos din casá si de atunci si in viata de familie si cea spiritualá am vázut mari schimbári.Fratele Pavelea zicea cu privire la televizor:”Intr-un sac de pleavá,am gásit un bob de gráu”.Asta ca sá nu zicá ca-i ráu de tot.
   Felicitári pentru comentariu.

  • @ Gabi
   Daca nu vezi programele de tv De unde stii de American Idol si chiar si de Simon.Parca Nu te cred ce spui desi imi place ce ai scris

 11. Hrana sprituala ,precum cea fizica ,fiind alterata de procesul si de „metodele de prezervare ” ,cat si de ambalajul ei comercial ,si-a pierdut valoarea sanatoasa, valoarea organica cat si cea nutritiva!.Suntem asaltati de un -counterfeit- ce imita perfect spiritualitatea ! . Aceasta hrana aducatoare de moarte, prezentata strategic si cu deoasebit talent de diavolul in persoana,,in forma ei foarte bine regizata , deosebit de atractiva, de inalta vibrare sentimentala, resuseste sa corupa o multime de tineri blazati , altii setosi de nou, de modern ,de contemporan !. Singura si unica forta, turnesolul indentificarii si demascarii acestor fasluri ce distrug baza unei Biserici, ramane Intelepciunea celor ce au darul deosebirii duhurilor ,prin Puterea Duhului Sfant , !

 12. Gaby imi vine greu dar trebuie sa admit ca acesta este unul din cele mai bune comentarii pe care so far le-ai postat pina acum

 13. E usor sa-L slujesti pe Dumnezeu intr-o manastire sau in varf de munte. De ce va mai trimiteti copii la scoala? Doar fiecare poate sa-si invete copilul acasa sa citeasca.
  Eu nu zic ca nu sunt filme sau carti proaste, fara de care putem trai foarte bine. Putem trai si fara facebook sau alte prostii de pe internet. Dar sa ni se nege cunostintele de baza despre lumea in care traim….indiferent ca este vorba despre carti, pictura, muzica sau cinematografie…este de neconceput.
  Cred ca este o insulta la adresa lui Dumnezeu sa functionam cu un IQ sub medie…chiar daca am fi capabili de mai mult…
  Sincer…autosuficienta si multumirea de sine a multor crestini care taie si spanzura in stanga si in dreapta fara sa faca, de fapt, ceva constructiv, mai degraba ii va duce in iad decat o carte buna..
  Pacatul vine din interior, nu din afara…cand vom intelege asta, poate vom fi mai atenti la felul in care impunem retete de ajuns in rai..

 14. Laura, „rascumparati vremea” cred ca se refera si la pierderea timpului cu lucruri care nu-i sunt placute Domnului.
  Cind sunt atitea carti scrise prin cei care au trait prin Duhul Sfint, de ce sa citim altele?
  Inteleg ca trebuie sa ai o profesie, unde e bine sa fii cel mai bun;
  ceea ce implica studiu , carti de specialitate;
  dar sa te delectezi cu ceea ce ofera pamintul acesta care va arde,
  inseamna mai putina dragoste de CER.

 15. http://www.prop8trialtracker.com/. Iata doi oameni 9Jeff & jeremy )culti, artsy, „fericiti” , sustinuti de 39.000.000 (milioane) de suporteri cu gandirea lor !. Cu certitudine si parintii lor au indragit cartea, arta,muzica si cinematografia. Laura, daca copii tai ar creste in mediul lor, si ei ar creste culti, cu mintea deschisa spre frumos ,fara prejudecati.Daca vorbesti cu ei , constati ca sunt foarte agreabili, blajini, afectivi, manierati, igienici, lipsiti de rautate .Diavolul isi reactualizeaza meru fatada,pozitia ,statutul ,prezenta ,aspectul. Sodoma si Gomora isi intind din nou zambitoare mana pe Coasta insorita a Pacificului,acum in epoca liberalismului modern ,intr-o stransa unitate „matrimoniala” !.Laura,sunt culti, elevat level IQ,plini de putere criativa ,inclusiv in lumea cinematografica !. Distractie placuta !

 16. dati clik pe imagine !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: