ADEVĂRUL DESPRE MIȘCAREA EVANGHELICĂ

Vrem sau nu să recunoaștem, starea spirituală a bisericilor evanghelice este, fără să generalizăm, destul de săracă. Nu vorbesc datorită frustrărilor mele pastorale. Biserica pe care o păstoresc este într-o perioadă de revitalizare a rugăciunii și postului, iubitoare de Cuvânt și darnică. Cel puțin așa văd eu lucrurile cu ochi subiectivi. Dar nu este destul. Este clar că orice efort de a motiva apropierea noastră de Dumnezeu se înscrie într-o sinusoidă care urcă mai puțin decât ultima creștere și coboară mai jos decât ultima coborâre.

Am putea să dăm vina pe procesul de instituționalizare dar eu văd altfel lucrurile. Sistemele și structurile de organizare devin prevalente înlocuind treptat valorile și calitățile la care renunțăm în relația noastră personală cu Dumnezeu. Procentajele din ce în ce mai scăzute de credincioși care merg la biserici cu programe din ce în ce mai sofisticate și mai adaptate pretențiilor lor se încadrează în ceea ce spunea Domnul Isus în Matei 11:17: „V-am cântat din fluier, şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale, şi nu v-aţi tânguit.”

Vă puteați închipui acum 20-30 de ani (atunci când absenteismul de la serviciile mult mai sărăcăcioase decât azi era considerat o cădere de la credință) că într-un timp atât de scurt vom vorbi de un sindrom pe care îl criticam altădată la bisericile tradiționale? Uneori zâmbesc atunci când, cu râvnă și siguranță de sine, câte un predicator se trezește admonestând poporul că ”degeaba veniți la biserică dacă viața dumneavoastră…” Eu aș începe să zic ”degeaba pretindeți că în viața dumneavoastră particulară se întâmplă… dacă nici măcar drag de venit la biserică nu aveți!” Dar, asta cui s-o spui, tot celor care vin, deși e pentru cei care nu sunt acolo. 🙂

Adevărul despre mișcarea evanghelică este că are nevoie de o reformă. Aha, vor sări revoluționarii, revoluție zici? Nu, nu revoluție! Reformă! Bun, pe cine dăm jos, schimbăm, lovim, sărim, strigăm, demontăm… Nu de o astfel de reformă are nevoie biserica de azi. Nu de opoziția unor oameni cel puțin la fel de goi spiritual, dacă nu mai mult, ca cei împotriva cărora se ridică. Asemenea schimbări s-au făcut în multe locuri: au scăpat de păstorul din cauza căruia nu se puteau pocăi ca să înceapă scandaluri mai mari, au schimbat rânduielile și sistemul de conducere fără să aibă mai multă liniște și pace.

Iată România la peste 20 de ani de post-ceaușism, e mai fericită? Reforma de care avem nevoie este una de CARACTER! Această reformă nu se face strigând unii la alții și nici vorbind unii despre alții! Această reformă are de-a face cu MINE, fiecare în parte! Știți că ”…cei răi nu pot ţine capul sus în ziua judecăţii, nici păcătoşii în adunarea celor neprihăniţi.” Psalmul 1:5

De ce dar în zilele de azi atâția nelegiuiți se poartă semeț în adunările noastre? Poate (sigur) pentru că cei neprihăniți nu mai sunt fără prihană. Mișcarea evanghelică a apărut pe fondul unor învățături și practici păgâne care nu mai puteau fi tolerate! Reforma a însemnat separarea de bisericile apostate și închinarea într-un cadru biblic. Era vorba despre o reevaluare a ceea ce credem! Reforma de care avem nevoie noi, evanghelicii, este să începem să trăim ceea ce credem!

Pentru că în Împărăția cerurilor nu vor intra cei ce doar zic ”Doamne, Doamne” dar nu fac voia lui Dumnezeu! E adevărat, orice reformă este greu de inițiat și gestionat, având de a face cu atâția oameni, atâtea păreri, atâtea pretenții… Dar aceasta ar trebui să fie ușoară: trebuie doar să ne schimbăm pe noi înșine! Cu ajutorul lui Dumnezeu!

Reforma evanghelică a început cu o listă țintuită pe o ușă. Reforma noastră începe cu o ușă care trebuie deschisă (mesajul Domnului pentru… Laodicea): ”Iată Eu stau la uşă şi bat. Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine.” Apocalipsa 3:20

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

18 răspunsuri sa “ADEVĂRUL DESPRE MIȘCAREA EVANGHELICĂ”

 1. Ce frumosa si explicita autocritica evanghelica !. Ma bucur sa citesc randuri sincere, ce nu urmaresc si nu speculeaza manipulari emotive egoiste ori impresie publicitara .Subscriu in intregime si aprob cu sincera simpatie toate detaliile analitice ce le-ai conturat deosebit de clar, cu emfaza lipsita de exagerare . Un articol in limba neamului meu, ce poate fi incadrat istoric drept THE ULTIMATE ROMANIAN EVANGHELIC RESUME !. In mod succint ,cuprinde in intregime dificinentele, reticentele ,lipsurile si prejudecatile ce compun starea de lancezeala jalnica a bisericilor evanghelice romanesti din Diaspora !. Despre cele din Romania nu ma acolo ,cat si Media contaminata contagios de politica. Frate Ionescu,te vad in chenarul USII TEMPLULUI la un pas de- a pune mana pe bici !!!

 2. nu reusesc sa scriu mai mult de opt ,zece randuri in spatiul rezervat comentariului !(pagina nu mai poate fi rulata in nici o directie )

  • Mai sunt probleme din când în când cu wp-ul dar se rezolvă de la sine, cred…

  • Absolut intotdeauna mi se-ntîmplă asta pe acest blog deci nu mai pot controla textul după zece rînduri; dar scriu mecanic, fără să citesc, expediez şi se afişează tot.

  • Fr.NOC, cind ajungeti in josul paginii la maxim cit se poate vedea, dati mai multe clik-uri pe ENTER si vi se va mari spatiul cit tastati.Apoi cu sageata aduceti din nou lucrurile la normal pentru tiparire. Va doresc din inima multe bucurii sfinte …pe blog si nu numai.Fiti binecuvintat.

 3. Frate Cristi, aceeasi parere o am si eu ca dumneavoastra cu privire la starea de fapt a lucrurilor, de aceea recent am inregistrat melodia „Simtim incet cum harul de la neamuri se tot ia…” Desi se face bascalie pe textul acestei cantari, dar daca oamenii s-ar adanci mai profund si ar medita la textul intregii cantari, si s-ar smeri in inima lor, cred ca aceasta cantare le-ar pune sub ochi adevarata stare a lucrurilor despre care aminteati in articolul de mai sus.
  Am mai spus si altadata si repet din nou: Apostolul Pavel spune ca „in zilele din urma vor fi vremuri grele”. Daca sunt vremuri grele, atunci sunt vremuri grele!…si nu e nevoie de studii superioare pentru a intelege aceasta. Probabil pentru un „crestin” condus de duhul veacului, aceste vremi sunt insorite, e vreme de dans si de batut din palme! Sa-mi fie cu iertare, eu nu asa simt…
  (Pentru cunostinta unora, cantarea aceasta sub titlul „Fecioara, mai vegheaza!” a fost scrisa in 1971 de fr. Mircea Ciugudean. L-am cunoscut personal si pot spune ca acest om a fost un crestin autentic, desi oamenii aserviti securitatii l-au calomniat in toate felurile.)

  Iata textul acestei cantari, care ne indeamna la veghere si la o apropiere de Domnul.

  1. Simtim incet cum harul de la neamuri se tot ia,
  Aproape-i gata usa a se-ncuia.
  Mai mici sunt bucuriile ca acum un sfert de veac,
  Lucrarile-s mai mici ce-acum se fac.

  Poporule, pastreaza dar credinta ce-ai primit,
  Pastreaza nostalgia cercetarii ce-ai simtit!
  Fecioara, asteptarea in curand se va sfarsi,
  Vegheaza, ca-ncurand El va veni!

  2. Smochinul care doua mii de ani a fost uscat,
  Smochinul blestemat azi rod a dat.
  Copacii, de asemeni, cu putere infloresc,
  Venirea primaverii o vestesc.

  A nasterii dureri le simte omenirea iar,
  Dar iarasi fericirea vine dup-acest amar,
  Fecioara, asteptarea in curand se va sfarsi,
  Vegheaza, ca-ncurand El va veni!

  3. Uleiul si candela sa veghezi ca sa le ai,
  Si doctorie pentru ochi sa-ti iei.
  Fecioara, i-ti ridic-apoi privirea ta in sus,
  Asteapta-n orice clipa pe Isus!

  Sa-ti pui apoi nadejdea-n Harul ce va fi adus,
  Cu slava, cand pe nori veni-va Mirele Isus!
  Fecioara, asteptarea in curand se va sfarsi,
  Vegheaza, ca-curand El va veni!

 4. Ultima si cea mai trista intrebare pusa de Domnul Isus inatinte de rastignire, saluta cu o lumina sumbra viitorul : „Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?” (Luca 18:8b)
  Departe de afi doar o intrebare retorica ci prin importanta sa, inca odata se confirma ca Domnul Isus este doar pentru CALITATEA CANTITATII ! Adica: „Multi sunt chemati, dar putini sun alesi !” sau, „Lata este calea…” iar la cealalta extrema, ingusta este calea…!”

  Navodul a fost aruncat ! A prins tot felul de pesti, radacini, gunoaie, pietre si alte vietati care vor fi „SORTATE” tot de catre aceiasi ingeri (seceratori) care aleg si graul din neghina ! (Matei 13:30,49-50)

  Nu vi se pare cunoscut vaietul tanguirii: „Doamne, Doamne, deschide-ne !”? (Matei 7:21-23; Matei 25:11-13)

  De aceea, „oricine rosteste Numele Domnului sa se departeze de faradelege ! Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui !” (2 Timotei 2:19: „Totuşi temelia tare a lui Dumnezeu stă nezguduită, având pecetea aceasta: „Domnul cunoaşte pe cei ce sunt ai Lui”; şi: „Oricine rosteşte Numele Domnului să se depărteze de fărădelege!”)

 5. COMPLETARE:
  Domnul Isus are pentru ai Sai o imbarbatare antonimica: „Nu te teme, turmă mică; pentru că Tatăl vostru vă dă cu plăcere Împărăţia.” (Luca 12:32)

  Si totusi, asa mica cum este, turma Lui este mai numeroasa decat nisipul marii ! (Apocalipsa 7:9-17)

 6. Din nefericire ne aflam in ruina, dupa cum suntem vazuti de lume,
  care NU ne mai uraste cum spunea Domnul Isus ca va fi,
  uriti fiind de lume precum a fost si EL.
  Ma gindesc mereu ce este de facut?
  Asa de tare ne asemanm cu ei, incit este deosebit de greu sa-i inviti la Adunare.

 7. Este foarte interesant cum predecesorii nostrii „moderni” incepand cu Luther si Calvin au cerut celor ce voiau sa-l urmeze sincer pe Isus sa se „lepede de sine” si sa-L urmeze pe El. Luther s-a rasculat impotriva normelor si traditiilor omenesti false impuse de biserica catolica afirmand ca „… suntem salvati numai prin gratia lui Isus…” nu prin „eforturile si sacrificiile noastre omenesti… Calvin a cerut celor ce urmau sa-L urmeze pe Isus un pic mai mult… si unii au mers pana acolo cand nu mai erau in biserici instrumente muzicale ori alte „inflorituri” din cauza simplitatii ce era ceruta crestinului adevarat din acea vreme… Sunt de acord cu parerea dumneavoastra, frate Ionescu, totul incepe cu viata noastra privata in relatia noastra cu Dumnezeu si unde ne situam in relatia cu biserica, pastorul , semenii… Dupa cum stim, cei ce acuza mai tare, sunt cei mai vinovati, si cei care condamna dupa „standardele” umane nu au acelasi standard cand ei insisi gresesc si …mai inchid ochii cateodata la „greselile” lor…Revenind la Luther si Calvin, am o intrebare pentru cei care ati mai citit despre ei, de cate ori pe saptamana ei cereau credinciosilor sa vina la biserica?

 8. Caracterul poate fi obtinut pe multe cai,

  Iadul o sa fie populat (si ) de oameni de caracter.

  Lucrez cu multi oameni care nu au nici un dumnezeu, dar au un caracter extraordinar.

  Crestinul care nu il are pe Christos in centru, poate sa tot aiba caracter , ca tot degeaba, nu este crestin adevarat

  Crestinul care il are pe Christos in centrul existentei sale, va avea Caracterul Duhului Sfint.

  Daca un crestin nu are caracter, solutia nu este sa-si indrepte caracterul, solutia este sa-si vinda tot ce(crede ca) are ,ca sa poata cumpara tarina cu Comoara… si Aceea Comoara ai va schimba caracterul

  Ferice de cel ce are Comoara… ca acela va implinii toate fericirile din Matei 5,

 9. Fara a avea pretentia ca vom descifra toate tainele Imparatiei (unii vorbesc de vre-o 12), incerc sa dezvolt si sa ma minunez de cuvintele Domnului Isus cu ocazia primei intrarii in Templu, la Ierusalim.”..si nu faceti din Casa Tatalui Meu o casa de negustorie””…((Ioan 2:16/b)Au trebuit sa treaca doar trei ani si intra Donmul iar in Templu, parca nu s-a schimbat nimic,””Este scris :Casa Meava fi o casa de rugaciune.Dar voi ati facut din ea o pestera de talhari””(Luca 19:46).Daca se poate deosebi starea de atunci si cea de astazi, mie imi este foarte greu sa cred. Am schimbat destinatia caselor de rugaciune in atatea si atatea lucruri incit o simpla insiruire ar ocupa mult spatiu.Ma intreb si intreb catn din timpul slujbelor din biserica este ocupat de rugaciune , aceasta „”cenusareasa a bisericii””? Ne trebuieste , vezi Doamne si iarta , sa na predice doar elite si cei cu multa carte si doctorate in teologie , desi ma indoiesc de tezele si cunostintele lor. Nu generalizez , dar ma gandeam la Pavel , de ce o fi renuntat el la recunoasterea academica si sa le considere „”gunoaie””? Mult spectacol si multa agitatie , cu multi nechemati in sluba multi fara Duhul Sfant, ordinati la marea repezeala . Schimbarea intotdeauna va incepe din fata casei mele si din interorul ei ,ca pe vremea lui Neemia .Pacast ca se mai asculta si azi de un Tobia ,Sambalat (la turatie maxima),si char de mult sfatosul A hitofel.

 10. Asemenea lumii sau mai rău??????????????
  (…)
  ––––––––
  Da, am văzut!
  Nu e momentul…

 11. (…)
  _______________________________________________
  Scump frate în Domnul,
  vă înțeleg frustrarea! Nu, nu fraternizez cu cei care atacă lucrarea Duhului Sfânt în Biserica Penticostală și este un lucru bine cunoscut că, dacă trebuie, putem răspunde acestor atacuri. Pe de altă parte, nu sunt de acord nici cu exagerările și ereziile charismatice cum ar fi teologia prosperității. Consider că am o linie destul de echilibrată!

 12. Fratelui Ovidiu Marinca,
  O singură întrebare: aveți știință de vreo sursă ”obiectivă” care să confirme că fr. Mircea Ciugudean este autorul cântării ”Simțim încet cum harul…” ?
  Nu de alta ,dar pe http://www.resurse creștine apare numele lui Nicolae Moldoveanu ca autor. Pentru a ”nu obosi asistența”, v-aș ruga să-mi scrieți pe privat la : barthimeu@gmail.ro
  Vă mulțumesc!

  • Încă e har!, editor: Iulian Teodorescu, Societatea Biblică din România, Oradea, 2009, 715 p.

   E vorba de o colecție de 339 de piese ale lui Mircea Ciugudean.

   La numărul 220 se află piesa „Fecioară mai veghează” (Simțim încet cum harul de la neamuri se tot ia).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: