FĂȚĂRNICIA ESTE O CARACATIȚĂ

Duhul de fățărnicie este caracterizat prin a gândi una și a spune alta, a spune una și a face alta și a spune una în față și alta în spate. Apanaj al spiritului politicienesc, transcende în toate dimensiunile de existență și ocupație, de la spectrul politic, social, religios și chiar familial.

Cât de grav este acest monstru ne dovedește istoria lui Anania și Safira care și-au pierdut viața pe altarul fățărniciei. Minciuna este doar una dintre multele simptome (era să zic tentacule și ventuze… brrr!) ale unui păcat de când este păcatul! Caracatița face parte din categoria moluștelor cefalopode (iar, brrr!) care sunt unele dintre cele mai urâte vietăți. Urâtele tentacule ale fățărniciei sunt invidia, ura, dusul vorbelor dintr-o parte în alta, nestatornicia, lipsa de loialitate, interesul meschin etc. Când fățărnicia este pe val nu știe de familie, prietenie, frăție…

Chestiunea cea mai interesantă a caracatiței are loc atunci când este pe cale să fie prinsă. Fățărniciei îi vine rândul sub reflector! Atâtea cărți joacă și atâtea spune și la atâția, încât într-o zi, cu toate țesăturile ei desenate cu opt brațe, caracatița va sta față în față cu adevărul! Bine, Adevărul poate fi Cineva pentru care nu mai are nicio șmecherie în repertoriul ei prădător. Se va întâlni într-o zi cu prăpastia dintre ceea ce pretinde și propria și adevărata sa istorie pe care o explică, justifică și ascunde cu mare grijă! Dar până atunci, din când în când, fățarnicul se mai întâlnește și cu dezamăgirea semenilor. Și atunci să vezi cerneală, multă cerneală! Necazul este că nu se cernește pe sine, ci tot pe alții…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

10 răspunsuri sa “FĂȚĂRNICIA ESTE O CARACATIȚĂ”

 1. De fapt fatarnicilor le place „oglinda”. Ei își vad slabiciunile in alții dar innabuse reflectia.

 2. Da fatarnicia este cel mai odios si mirsav aspect , al celui care o poarta in trairea lui ,(mai ales sa se numeasca si crestin)…..

 3. Cea mai explicita ilustratie o gasim in 1 Regi 14:6:
  „„Intră nevasta lui Ieroboam; pentru ce vrei să te dai drept alta? Sunt însărcinat să-ţi vestesc lucruri aspre.”

  Cine doreste sa-si priveasca fata, preotul Ahia ii pune aceasta „oglinda” la dispozitie !

 4. Sa mai zic ceva despre Isabela? : „Pace tie, noule Zimri…!”(2 Regi 9:31)

 5. … interesant este ca fatarnicia se manifesta cel mai pregnant si profund in mediul religios (evanghelic)…

  • De ce credeți că numai acolo? Eu cred că e o chestiune egal distribuită.

   • Domnul Isus n-a avut nicio clipa de lucru cu cautatorii sinceri (de tipul lui Nicodim sau zacheu sau…femeia canaaneanca); cu vamesii si pacatorii (Matei si Magdalena sau samariteanca); nici chiar cu indracitii, leprosii, orbii, ologii, ciungii….
    A avut insa de lucru, o viata intreaga, incepand de la nastere cu „inchinarea” lui Irod…si pana in noaptea vanzarii, si de ce nu, in noaptea lepadariiu, doar cu FATARNICII !

    Da, frate Ionescu, fatarnicia ca fenomen, ca sindrom psiho-somatic individual sau colectiv, , este egal distribuita !

 6. Dar ce mai zici cind cineva iti da un big hug si cu o mina iti da cu sabia in burta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: