CELULARUL ȘI BISERICA

Celularul a devenit una dintre marile probleme ale bisericii! La tribunal, în sălile de așteptare ale instituțiilor guvernamentale, interviuri și ședințe de serviciu este interzis să ai celularul deschis. În avion sau într-un salon de spital (încă) se consideră periculos pentru că există posibilitatea să bruieze sistemele electronice. În multe locuri amenzile sunt usturătoare pentru cei care conduc și vorbesc la celular.

Întrebarea este cum rezolvăm problema folosirii celularului în biserică. Avem frați care lucrează în regim de urgență și trebuie să poarte celularele 24 de ore din 24. Le dezactivează soneria dar… uneori uită. Nu mai vorbim de cei (tineri și nu numai…) care folosesc celularul ca sursă alternativă de distracție atunci când programul li se pare plictisitor. Mi se pare o problemă de bun simț să nu deranjezi serviciul divin în plină desfășurare și o problemă de responsabilitate spirituală să nu TE deranjezi în timpul părtășiei cu Dumnezeu și biserica. Mă rog, sunt unii care nu vor pricepe niciodată acest lucru. Ce facem cu ei? Zici și… rămâi cu zisul! Un pastor, vizibil deranjat de gălăgia din sanctuar în timpul predicii sale a reacționat destul de nervos. Având în vedere că pe lângă celularul care suna mai și orăcăiau câțiva bebeluși, am fost foarte îngrijorat, neștiind cu ce (sau cine) va da de pământ… În cele din urmă, victima a fost celularul, după care și-a continuat liniștit predica.

Bineînțeles că a pierdut câteva puncte la următoarea votare (așa face un pastor?), dar ceva îmi spune că sărmanul om nu și-a pierdut cumpătul la prima provocare. Mai ales că delincventa s-a și apucat să converseze cu nonșalanță. Mare este obrăznicia unora! Priviți și – las la latitudinea dumneavoastră – amuzați-vă sau supărați-vă ori pe celular ori pe păstor.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

57 răspunsuri sa “CELULARUL ȘI BISERICA”

 1. Frate Crstian,

  Eu, daca eram pastor, as fi dat-o si afara….asta arata lipsa bunului simt….daca la scoala, la munca, la spital…..respectam regulile, de ce nu le respectam si in casa unde este chemat Numele lui Dumnezeu?
  P.S.: La noi in biserica se posteaza inaintea programului cateva regulii de bun simt, pentru improspatarea memoriei 😀 printre care si cea cu celularul!
  „Va rugam inchideti telefoanele si deschideti-va inimile!”
  Si un video tragicomic:

 2. La acest subiect chiar depinde de spiritul de initiativa al pastorului sau celui care conduce inceputul programului; eram saptamana trecuta la scoala, la un concert unde participa fiul meu, si ne-am amuzat de „ideea” mentorului de concert, care si el era student. Dupa salutul publicului a anuntat foarte serios: ” va rog sa scoateti TOTI celularele din buzunar si sa text celui mai bun prieten care nu-l vedeti in sala ca sunteti la Greenway HS la concertul de primavara si faceti-l gelos ca lipseste, apoi TOTI va rog sa inchideti telefonul sau sa-l puneti pe vibration”….toata asistenta a ras, a inchis telefonul si concertul a decurs fara nici o surpriza. Un exemplu bun poate fii luat tot timpul o sugestie….partea nostima este ca eu tin telefonul pe vibration 95%, si ca niciodata inainte sa ajung la scoala l-am pus pe sonor ca sa nu pierd un telefon important care-l asteptam…..fara atentionare as fi fost in „trouble….”

 3. lol asta era stresat de-acasa. poate nici nu trebuia sa predice in starea aia. eu zic totusi sa-l intelegem. toti avem momente proaste si reactionam, ce-i drept, diferit. cre` c-o fo` bun de plata apoi.

 4. In bisericile noastre nu se mai aplica problema celularelor. Ne-am cumintit! Avem smart phones, conversam prin text si pastram linistea… 🙂 🙂 🙂

 5. Incident regizat. Atentie la pozitia si focusul camerei video 🙂

 6. Un tânăr s-a uitat mai tot programul la telefonul său. La sfârșit un frate care l-a urmărit i-a făcut observații destul de accentuate. Șocul nu a fost a celui cu telefonul ci a fratelui care a făcut observația fiindcă tânărul i-a răspuns foarte degajat: frate eu am biblia în telefon!

  • YouVersion Holy Bible App, este cel mai bun app pentru citit Biblia pe iPhone si iPad. Contine 4 versiuni in limba romana dintre care doua sunt Cornilescu (classica si corectata), si foarte multe in limba engleza.

  • Corneliu Olan
   (iudei din Berea)” cercetau scripturile in fiecare zi , ca sa vada daca ce li se spunea este asa”

   Multumita „telefoanelor destepte” , se pot cerceta scripturile la fata locului

   Am in telefon vreo 10 translatari, interliniara, comentarii cu gramada sa nu mai vorbim de „google”

   Sau dus vremurile cind se putea spune orice erezie de la amvon..
   .
   Sau dus vremurile cind predicatorul putea sa inventeze teologii sau sa plagieze predici.

   Sau dus vremurile cind te uitai sus ….la tavan cind cinta fanfara.
   Acum ne uitam in jos ….. la telefon.. 🙂
   Poti sa citesti 2 capitole si ceva comentarii pina termina de cintat

   I

   • Dar de ce sa citesti pe telefon cand poti citi din Biblie. Sau poate unora le e rusine sa mai duca Sfinta Carte la biserica….

   • incerc sa economisesc hirtia….mai ales de cind cu incalzirea globala

   • Ce zici Gabi, ce procentaj din ai noștri cu telefoane deștepte crezi ca au apps cu comentarii biblice?

    Vrei să pariem ca sunt mai puțin de 10%? Sau poate 5%?

    Există măcar o simplă majoritate care să aibe măcar o versiune din Biblie pe telefon?

    Câți citesc din Biblie (cartea) măcar o dată la două, trei zile dacă nu în fiecare zi?

    Parcă ma tem să aflu răspunsul.

   • Chris
    Te referi la cei care predica ? 🙂

   • Gabi vezi ca intri pe teren minat 😎 Don’t go there, bro…

   • Nu mă prea interesează comentariile biblice dar am pe telefon cinci traduceri română pentru comparaţie. Uneori pe drum ascult o predică şi vreau să consult Biblia; pe telefon e simplu. sau pur şi simplu caut un anume verset şi nu ştiu exact pe unde se află, dar search-ul de pe telewfon mă ajută. Să citesc în carte, am nevoie de sursă de lumină puternică şi dacă mă concentrez la citit, nu mă pot concentra la subiect. Pe telefon e confortabil să lecturez: de exemplu scrisul alb pe fond negru sau albastru, litere ingroşate, este excelent.

 7. Urata atitudinea pastorului!
  Indiferent care ar fi fost motivul nimeni nu are dreptul sa distruga lucrurile personale ale altcuiva, fie el si pastor.
  Oricum după cum arata „sala” de plictisita poate ar fi trebuit sa se ridice cineva si sa tranteasca cu predica lui (picticoasa) de pământ 🙂

  • Vaduva
   sa intelegem ca nici Isus n.a avut dreptul sa rastoarne mese si sa.i pagubeasca pe cei ce pagubeau? 🙂

  • Păi dacă pe tarabă era o predică plictisitoare… să piardă cîteva voturi în favoarea cui? Nu mă refer la bici ci mai degrabă la starea de nervi a suveranului ce izbeşte acel telefon. Cred că dacă-i spunea să-nchidă telefonul, posesoarea s-ar fi conformat, ar fi roşit, scuze, etc, ceea ce n-ar fi făcut traficanţii de la templu.

 8. Video-ul acesta il stiati ? 🙂

  • Asa cu telefoanele „destepte” se mai echilibreaza putin situatia …. ca altfel ar fi vai si amar . Biblia nu se lipeste, dar cu telefonul „destept” esti cul ! Ce e si cu emanciparea asta?!..Cred ca esti in asentimentul meu Chris ?Nu?

 9. Frate pastor , sper sa fie o reclama , o glumita care sa mai descreteasca fruntile unora.In unele biserici din tara se practica amenda. O suma modica , poate fi de moment o solutie. Un asemenea gest este de condamnat. Sper ca nu era pastor ,in atare situatie nu mai ai ce spune. Bine spunea un frate mai sugubat,ca daca nu lasam Duhul Sfant sa vorbeasca in adunare , ne va vorbi celularul. Nu in biserica se foloseste biciul , ci acasa ,in locul pe care il alegem sa disciplinam copiii.noi mereu asteptam de la altii sa ne educe copii ,iar noi stam cu mainile incrucisate,pe extrema si stim doar sa murmuram si sa cartim.Si eu , si d-voastra , oricare crestin lucreaza in regim de urgente . Scuzele sunt de prisos.Biblia pe celular nu-si are rostul in biserica, la locul de munca in alte locatii da, dar in Casa Domnului in nici un caz.Vremuri grele frate pastor.

 10. N-ati putea schimba cuvantul „orăcăiau” cu ceva mai uman. Mi se pare f jignitor sa aud din gura unui pastor ca bebelusii „orăcăiau”.
  Stiu ca e oarecum off-topic, dar …. mi se pare nepotrivita exprimarea asta.

  • Nu am știut că este jignitor!
   Regionalism de București… 🙂
   Scuze tuturor bebelușilor! 🙂

   • In zona noastra doar broastele oracaie. Si mi s-a parut jignitor sa punem in aceeasi clasa broastele si bebelusii.
    Sper sa nu va suparati tare pentru remarca mea.

    Pe de alta parte, cred ca locul bebelusilor in biserica este in bratele parintilor, chiar daca uneori sunetele lor sunt mai stridente. Atunci cei care doresc sa va urmareasca vor fi mai atenti sa va inteleaga, iar cei care oricum nu va urmareau ar avea o scuza sa se ocupe de „studiu biblic pe smartphone” (vorba lui Cornel Olan).

    • Nu vă împărtășesc deplin înțelegerea față de dezordinea și gălăgia din timpul serviciilor divine. Locul bebelușilor este în brațele părinților, dar dacă încep să or… plângă 🙂 , trebuie scoși din biserică și potoliți. La noi în biserică sunt foarte mulți bebeluși. Dacă plâng deodată 20 ce program mai ții… Nu îi poți acoperi nici cu fanfara lui Gabi Bogdan! 🙂

 11. Rough love cuprinde in palmaresul ei si lovituri cu nuiaua ,cu biciul ori . . .o operatie de extirpare a tumorii ,folosind ustensile taioase !. Frate Ionescu ,toti avem nevoie de plesnituri de bici pentru avertizare , apoi lovituri directe ,iar numarul lor constat ca este direct proportional cu incapatanarea noastra !. La Northwestrn University , 675 N. St. Clair St. /Galter 20-150 , urology (-Huron & Michigan Ave.) , in dimineatza de 13 february .a.c. voi trece printr-o operatie grea .Doctrul meu terestru este Mr.Kent T.Perry Jr MD. Daca doresti sa-ti extinzi candoarea si dragostea frateasaca si in directia mea, te rog pe tine si pe Cornel Olan ,inpreuna cu biserica ce o pastoriti , sa va rugati si pentru mine si insanatosirea mea !. Dumnezeu sa va binecuvinteze in continuare cu mult har, multa sanatate si cu nemarginitele lui binecuvantari !

 12. in zona noastra este o biserica de frati rusi care au un sistem de oprirea telefoanelor in biserica si nu au probleme cu nimeni

  • Pete, poate ar fi bine daca cineva le-ar spune fratilor rusi ca este ilegal ( in majoritatea cazurilor)sa ai cell jammers .
   Dar cineva ar trebui sa le explice rusilor ce inseamna „ilegal”, sau „lege” … 🙂

 13. Cind mergem la biserica o facem ca sa auzim Vocea Stapinului;
  daca urechea e pe alta lungime de unda, va auzi alte voci.
  Cindacea vreme m-am intors la Domnul, acum 18 ani, la bisericuta aceea calda
  si minunata, la usa o sora ne dadea baticuri, daca nu aveam,
  iar cind intrau tinerii tinea palma sa puna guma de mestecat.
  Am ascultat ieri o caseta cu partasia in acea biserica;
  absolut din Cer a fost;
  se cinta atit de frumos si eram atit de apropiati;
  in cer va mai fi asa.

  Ce cauta telefoanele intro partasie cu Dumnezeu?

  • De fapt voiam sa spun ca este o diferenta colosala intre ce felul de inchinare „sanatos” de acum citiva ani „si cel de acum;
   e drept ca nu existau telefoane mobile, insa era UNUL fara fir, care nefiind „poluat” mergea perfect.
   Mergeam cu emotii si teama la biserica, unde nu se defasurau talente;
   bucuria era de nedescris.; Duhul era prezent; se ridicau frati neprogramati anterios; era Duhul, nu ceea ce vedem azi;
   si era o biserica baptista, pe care multi „vor”sa o vada fara puterea Duhului;
   arogindu-si niste merite, pe care numai Duhul le da, si care DUH nu blameaza pe cei din alte confesiuni, care de fapt sunt inventate de oameni doar;
   Puterea Duhului nu e prezenta la simpla afirmatie a celor care afirma”la noi este prezent Duhul Sfint” ci acolo unde El este VIU>

   Desigur ca a venit americanul Buuts care a „introdus” si in biserica aceea baptista din Brasov”amerianismele” si asa a fost in toata tara.
   ei veneau si isi incarcau bateriile, dupa cum marturiseau,
   dar ne lasau aici „duhul lor”.

 14. Bebelusii nostrii -gemenii au oracait ceva mai tare ca broscutele;
  vara pe malul lacului , seara , ocacaitul e f fain;
  mai greu e cu bebelusii, mai ales cind oracaie pe rind si nu la unison:)

 15. Cea ce ma mira aici este aceasta: a predicat la altar! Foarte interesant… De unde altar in Nt? In fine fiecare crede ce vrea.

 16. Pazesteti piciorul cind vii in casa Domnului
  O cintare mai spune;I-ami miinile si-a lor lucrare picioarele si-a lor umblare.
  Nu de frica cuiva trebuie sa-ti opresti telefonul Nu de frica cuiva trebuie sa la-si guma in masina.Din Dragoste pentru Imparatul Si daca am venit la biserica 2 -3 ore alea i le dam Domnului.Nu se studiaza biblia in biserica.Acasa.Chiar duminica spunea unul la ora de rugaciune ca;-pacatele trebuie sa fie mai rare si deodata.Erau vreo 5 la amvon.Nimeni nu la corectat.

  • Iosif
   „Si daca am venit la biserica 2 -3 ore alea i le dam Domnului”
   „Thou shalt seek the LORD thy God” ptr. doua sau trei ore

   „pacatele trebuie sa fie mai rare si deodata.” 🙂

   Poate daca se uitau in telefon destept, cu un google rapid , aflau ca expresia aia nu exista in Biblie

   Sau poate daca erau sapte, la unu poate i pica fisa 🙂

   • @ gabi bogdan
    Cuvintul Domnului trebuie strins in inima.Nu trebuie sa te descurce google.Daca ajungi inchis undeva si nu ai acces la nici un fel de tehnologie.daca biruitorii iti cer cintari,Iti pun intrebari din biblie Ce faci atunci?
    2-3 ore e un program la biserica si ma refeream ca i le dam Domnului in totalitate.Ascultam ce ne spune Domnul,Cintam si noi,ne rugam .Asta se face in casa Domnului.
    Bineinteles ca toata viata i-am dato Domnului atunci cind am facut legamint cu el.Dar mai tinem si zile deosebite pentru Domnul.
    Doar scrie cine tine o zi pentru Domnul o tine(zile de post etc)
    Nu-mi mai amintesc daca erau 7 or nu……

   • @Iosif
    Nu intodeauna cind predica cineva Domnul vorbeste .

    De obicei cind vorbeste Domnul este liniste totala.

    Cind e galagie, ori vorbeste omul, ori agitatorii raspund la lozinci.

    Cel putin pe la romanii postmoderni care traiesc din amintiri din copilarie….

 17. NOC Domnul Isus sa se indure de tine si de familia ta GBY

  • Ma bucur sufleteste cand stiu ca va veti ruga pentru mine !.Merg cu increderea deplina ca Medicul Cel Bun va supraveghia mainile chirurgului , concentrarea si indemanarea lor ,extinse prin tr-un robot chirurgical performant, numit „da Vinci „.Nu ma prea impac cum suna, dar nu am de ales. Operatia in sine urmareste extirparea unei tumori locata in exteriorul rinichiului drept si poate extirparea intregului rinichi . Frate Cristian Ionescu ,eLioR, pete ,va multumesc pentru decizia dumneavoastra ,cu sincera si neprefacuta dragoste crestina !God bless you all !

 18. Gaby de la o vreme nu ti mai cade bine nimic ,fanfara te ispiteste ,partasia la beserica e inutila ,pastorii nu sint buni nici unul ,nu crezi ca ar trebui sa-ti faci o verificare serioasa caci erai altul nu cu mult in urma GBY,Love you brother

 19. @ Gabi
  De unde ai asemenea invatatura ca pe cind Domnul vorbeste e liniste.
  Cind vorbea Domnul Isus era liniste deplina? Nu se agitau carturarii si fariseii?
  Cind vorbea martirul Stefan era liniste deplina? Lista e lunga.
  Any way.Cind am citit ce ai scris mi-a venit versuri dintro cintare in minte
  TI-AI FACUT O CERCETARE CA SA-TI VEZI PROPIA STARE CU CARE LA ISUS AI VENIT
  AI TU HAINA TA CURATA FARA NICI UN PIC DE PATA…….
  Esti cintaret or neam de cintaret trebuie sa stii cintarea.
  Iao ca de la Domnul
  God bless you!

 20. Cred ca Gaby a vrut sa spuna ca atunci cind cineva predica cu puterea care vine prin Duhul Sfint se asterne o mare liniste.
  Desigur ca atunci cind vorbea Steafan era liniste,
  altfel de ce l-ar fi omorit apoi cu pietre,
  daca tot nu au auzit spusele lui, din pricina de galagie.

 21. Gabi
  Am înțeles cum stăteau lucrurile ce cei din Berea, ai dreptate. Dar ce e cu comentariul acela cu tentă ecologică? (Global worming) 🙂

 22. Cris Prunean
  Am o oarecare rezervă la versiunile acestea electronice ale ale bibliei pentru simplu fapt că primul predicator care folosea așa ceva a fost Ted Haggard 🙂

 23. Foarte greu convingi o masa de oameni sa nu fie galagioasa mai ales ca Domnul Iisus nu cerea sa fie ascultat. Pe de alta parte Domnul Iisus ne cre sa iertam la infinit celor ce ne gresesc noua. Deci nu exista scuza pentru acest pastor. Ma intreb daca o bucata din mobil se spargea si lovea un om ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: