”M-O DA” SAU MODA

Moda este omniprezentă în viața socială: dacă nu te ții în pas cu ea… e și asta o modă. Prima dată când am dat atenție modei ca termen a fost prin clasa a 9-a. Profesorul de electrotehnică a glumit pe seama fetelor care se chinuiau din răsputeri să-și altereze uniformele (urâtele uniforme comuniste) cât mai la modă cu putință. Zice dumnealui: ”Știți cum este cu moda? M-o da la unul, m-o da la altul! Stați liniștite fetelor și terminați cu moda că acum fiecare se căsătorește cu cine vrea, a trecut vremea căsătoriilor aranjate!” Bine, moda este un factor comun bărbaților ca și femeilor. Dar niciodată nu a fost un subiect atât de aprins ca acum.

Probabil că voi aluneca, previzibil, în aspecte de ordin bisericesc. Este clar că lumea are stilul ei de viață, plăcerile și ifosele ei. Nu putem fi total imuni acestor influențe. Au încercat și încă mai încearcă menoniții și amișii. Am studiat puțin fenomenul când locuiam în Pennsylvania în apropierea comunităților lor. Nu, mă depășește și nu pot să înțeleg de ce ar trebui să luminăm cu lampa, să mergem cu trăsura și să ne îmbrăcăm în negru. De fapt nu acestea sunt controversele pe care ni le crează moda. Este vorba de indecență: la bărbați se observă o feminizare de-a dreptul obscenă a tiparelor, în vreme ce la femei se introduce un fel de retro la retro, până mi-e frică să nu ajungem la o vestimentație preistorică.

Ceea ce hrănește moda lumii sunt cele trei cârlige satanice pe care i le-a agățat cel rău de când e… lumea: pofta ochilor (moda în imagini sugestive), pofta cărnii (incitarea simțurilor păcătoase) și lăudăroșia vieții (satisfacerea vanității prin păcat). Că avem de-a face cu subversiuni demonice este clar: moda nu este preocupată nici de confort (ce confort cu tocurile și strâmtorile alea), nici de funcționalitate (ce rol au crăpăturile de jos până sus și decolteurile de sus până jos) și nici de frumusețe (ce frumusețe când rolul hainelor este să arate cât mai mult ceea ce nu acoperă). Cei care spun că moda nu contează, că nu are rost să vorbim despre aceste subiecte și că de vină sunt cei care… se uită (de parcă ar trebui să ne punem găleți în cap) nu sunt doar inconștienți ci și rău intenționați. Iată populismul domnilor!

Cred că ne putem îmbrăca și frumos și decent, modern și modest, normal dar și diferit. Dacă asta vrem, bineînțeles. Eu zic atât și închei cu ceva versete:

1 Ioan 2:15-17 ”Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el. Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume. Şi lumea şi pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac.”

Ce să însemne lucrurile din lume, poate și… moda? Până la urmă, eu votez cu menoniții!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

26 răspunsuri sa “”M-O DA” SAU MODA”

 1. De acord!
  Detest sa vad un barbat cu pantaloni stramti sau evazati… tip morcov sau dovleac :)))..ingust sus sau jos!!!
  Si mie imi place modelul menonit, simplu si frumos (mai putin caciulita la femei…sau cum se cheama).
  Dar nu credeti ca, preluand modelul lor, este o intoarcere in secolele trecute?

 2. Una din trasaturile poporului Domnului este si aceasta: Un POPOR DEOSEBIT – in purtare, in vorba, imbracaminte, etc. (Este mentionat in Biblie pe undeva, dar nu mai retin unde.) Iata niste intrebari care, vrand-nevrand, ti le pui:
  – Care sunt intentiile unei femei de se imbraca provocator?
  – Daca este maritata, se imbraca ea ca sa-si cinsteasca sotul sau intentia este de a atrage privirile altor barbati, facandu-i sa pacatuiasca in inima lor? Si vai de acel (sau acea) prin care vine prilejul de pacatuire!
  – Imbracamintea provocatoare, atat la barbati cat si la femei, face ea parte din cerinta apostolica de a umbla calauziti de Duhul Sfant?
  – Poate o persoana credincioasa Domnului, si mai ales botezata de Domnul cu Duhul Sfant sa continue sa se imbrace provocator?

  Sunt totusi niste chestii foarte serioase, pentru ca „vulpile mici strica via in floare”, si toate aceste lucruri au repercursiuni grave asupra bunului mers al lucrarii Domnului din biserici!
  Vina nu o au pastorii sau fratii lucratori!…pentru ca legamantul de a-L sluji pe Dumnezeu nu s-a facut intre persoana, pastor si Dumnezeu, ci numai intre persoana si Dumnezeu! Asa ca fiecare persoana in parte are datoria de a-si asuma responsabilitatile ei! Si daca fiecare persoana in parte si-ar da tot interesul de a umbla pe Calea Domnului – DUPA si NUMAI DUPA RANDUIELI, cat de usor i-ar fi unui frate pastor sa conduca o astfel de adunare! Dar daca nu umblam cu Domnul ci ne facem de cap, atunci cantam ce cantam, iubim ce iubim, si mergem de-a valma dupa cum ne sufla duhul veacului!
  Dar vine Duhul Domnului prin profetul Ieremia si ne-ntreaba: CE VETI FACE LA URMA????????

  • a te imbraca la moda cu a te imprabra provocator nu e tot una. provocator tinde spre indecent. poti fi decent/a si la moda.
   zice-se ca mai in pas cu moda decat pocaitii nu-s nimeni, si din ce-am obs eu, cam asa este. de tineri zic. apoi nu vorbesc de parada modei la biserica. zici ca se duc la nunta pocaitii nostri. toaletele de genul se etaleaza la teatru, concert sinfonic, dineu, expozitie, etc, deci pe unde ai nostri pocaiti calca deloc sau f rar, insa trebuie si ei sa defileze undeva, asa ca nu le ramane de ales decat la biserica. : ))

   • eLioR,

    Deci se ţine pasul cu moda. Bun! Deci parada modei se face, ceea ce înseamnă că un scop tot se urmăreşte prin această paradă! Deci unii (şi unele) simt nevoia să defileze undeva, şi consideră biserica locul prielnic pentru aşa ceva. Păi defilarea aceasta nu este „provocatoare” într-un fel?

 3. Ovidiu te referi la versetul acesta? „În toate ţinuturile împărăţiei tale este risipit un popor deosebit între popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor şi nu ţine legile împăratului”

 4. Am vazut stirea ca baiatul fara maini si fara picioare s-a casatorit:

  http://africanspotlight.com/2012/02/nick-vujicic-gets-married/

  Mai multe situri romanesti au preluat informatia aceasta dar in articole nu se ofera absolut nici un detaliu despre casatorie (cine este nevasta, din ce tara este, unde s-a cununat, cati au participat, sa relateze ceva din ce s-a petrecut la nunta etc). Doar in titlul se spune ca s-a casatorit iar in rest articolele vorbesc despre „cine este Nick Vujicic”, detalii care se cunosc deja. Prim urmare titlul stirii nu cadreaza cu textul. Titlul corect ar fi „Viata lui Nick Vujicic”…

 5. Am auzit de-a lungul timpului din surse veritabile ca cei mai fuduli ar fi pocaitii romani prin america si dintre ei, cei mai fuduli ar fi penti de prin chicago–haine, nunti, etc…totul extravagant la maxim…Oare cat de adevarat sa fie vorba asta? Oare care ar fi motivul?

  • Val
   Te-ai trezit pe stinga? :
   Ai uitat sa mentionezi de ” pocaiti/pocaite” care lucra la reconstructii…. din alea estetice 🙂

   • Hi Gabi – cit de bine se potriveste clipul la ,,pocaitii si pocaitele” din radacina romaneasca, filmarea sa facut (…)????– Hamer, B.M,uri,Mergedesuri, Palate a la Peles, haine scrobite a la ,,frac” la tincii aia micuti – Comori nepieritoare?? sau- tifneala ,aroganta, mindrie….cine stie? In alte parti ale globului se moare de foame iar noi care am venit (unii de la coada vacii)din saracie si mizerie facem acum pe contii de- bela viita – –macar de ar fi necredinciosi ,as mai trece cu vederea –dar tocmai ei care lozincheza –NU VA FACETI COMORI PE ACEST PAMINT!!!! Apropo se circula ca la Engleji la bis. (…)– vorbesc serios , mai ales la intrare in bis. asa ca Val nu e singurul prins pe stinga. God bless you

   • mike , sa te duci in Romania sa vezi ce conduc popii nostrii….
    da-mi un email la gabebogdan@gmail.com
    am nevoie de nr.tau de telefon.
    fr. ionescu scuze… 🙂 … nu e ptr. business

   • Frate Ionescu Cristian – am citit si invatat din Biblie , ca Adevarul ma face slobod. Asa ca daca vad ceva cu ochii si spun altceva cu gura devin = Hipocrit si asta cu siguranta nu place DOMNULUI. God bless you and yuor family.

  • mindria desarta e motivul !!!!!!!!!pricina de cadere din har!

 6. Val am vazut persoane venite din rominia venite in vizita mai elegante decit cei din america, cine e fudul nu conteaza unde se aflla , el nu se lasa mai prejos si daca sta flamind.

 7. Deasemenea si acentu e pus diferit. In cazu la prima e prima silaba sin cazu la a doua e pea doua silaba. Parerea mea.

 8. personal, cred ca penticostalismul romanesc a esuat de mult pe recifuri lumesti…

 9. Pentru o serioasa (auto)cercetare, dincolo de cenzura bigotismului din noi, propun spre analiza obiectiva ce se intampla cu o fetita evreica din Beith-Shemesh (orasul…Bath-Shebei) supusa batjocorii de catre ultra-ortodocsii locanici, ditamai barbatii cat malacii car nu se spiesc a mutila din greu psihicul unui copil si a mamei acesteia pe motiv ca poarta…fusta sau roshie, nicidecum blugi sau altfel de…nadragi !

  http://www.semneletimpului.ro/stiri/Desfranata–-povestea-unei-fetite-devenita-simbol-in-Israel-4993.html

  Between the Suns

 10. CORECTARE:
  „…care nu se sfiesc a mutila din greu…”

 11. Cu(m)o(da-i), cu(m (n)-o dai), cu moda n-ajungi in rai!:D

 12. Ce e la moda
  -sa ai 1-2 copii ca doar Dumnezeu ti-a dat si intelepciune .Ce sa cheltui bani pe dipers Mai bine cu banii aia iti cumperi Mercedez si esti si vazut la biserica
  Generatiile cu multi copii au disparut.

 13. Deci este superb acest articol, dar si atat de adevarat. Daca recomandati un stil de imbracaminte decent asta nu inseamna ca sunteti legalist (cum ar zice unii). E crestineste sa te imbraci decent.

 14. Fr Ionescu daca Iosif tot a pomenit de moda cu 1-2 copii pe cind un subiect cu aceasta problema? Tu esti cel mai potrivit ,pentru ca nu poti fii acuzat de ipocrizie ,numai daca crezi ca este indicat. GBY.

 15. Totusi bluzitele acelea sumare, care cu imitatia de minecuta, ofera spatiul intim si provocator; fustitele care descopera genunchii,
  oferind o imagine f generoasa la asezarea pe scaun;
  nu are trebui puse la arest cumva?
  Arestam doar moda la general si nu vedem ca tinerele noastre de ani de zile poarta hainute tare sarcacioase ca necesar de material?
  fiind provocatoare in tinuta, care nu pare ea la moda, dar….
  am vazut mereu”frati seriosi” care in familia cu care vine la adunare, au reprezentate a tinutei sumare, deloc „pocaiesti”
  „Indecenta in imbracaminte in biserica e un sacrilegiu”(P.D.)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Aniversare-Blogul Biserica Penticostală Maranata Vulcan-1 an de activitate « Biserica Penticostala Maranata Vulcan - 21 septembrie 2012

  […] Vujicic, bărbatul fără mâini și fără picioare s-a căsătorit!(crestintotal.ro) 13. ”m-o Da” Sau Moda (popaspentrusuflet) 28. O nuntă de penticostali la postul de televiziune Kanal […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: