ROLURI ȘI VOPSELE

Nu, nu sunt de acord cu interpretarea unor drame în biserică. Dacă cineva nu înțelege și confundă dialogul poetic sau ceea ce este un poem cu scenetele ieftine acceptate în unele biserici n-am ce-i face! Îngrijorarea mea are de-a face cu rolurile. Critica cinematografică se dă în vânt după actorii care interpretează cât mai realistic personajele atribuite. De la nonșalanță la lacrimi, disperare, ură și multe alte fațete ale experienței umane, actorul se confundă cu originalul, încercând să îi intre în piele. Cu cât mai identic cu atât mai mare succesul. Eroi care în viața de fiecare zi se suie speriați pe masă de frica unui șoricel, stricate care joacă roluri de prințese imaculate, drogați care se dau drept savanți! Ce mascaradă…

Problema este că motivația unui artist este cariera sa. Oricât s-ar maimuțări, el nu poate trăi viața altora. Uneori confuzia este atât de mare încât săracii își pierd propria identitate, dar nu și-o vor însuși niciodată pe a altcuiva. Închinarea și biserica nu sunt act și scenă! Cea pe care o acceptă Dumnezeu este ”în duh și adevăr”! Adică ceva original, real! Ridicolul la care se expun dramaturgii și actorii ”creștini” este lamentabil! Una este ca închinarea să satisfacă și exigența artistică și este altceva atunci când încearcă să distreze (uneori copios). Creștinismul a dezvoltat cu ingeniozitate arta mimării. Valorile noastre au ajuns o poleială: sclipește de doi bani!

Astăzi vom veni în părtășia Bisericii Domnului pentru închinare! Oare câți doar vor juca un rol… vopsit?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

47 răspunsuri sa “ROLURI ȘI VOPSELE”

 1. Cei nascuti „din apa si din Duh” se „inchina in duh si-n adevar” pentru gloria lui Dumnezeu. Preocuparea noastra de a identifica daca inchinarea cuiva este autentica, NU este expresia dragostei care „nu se gandeste la rau” ( cazul Anei , femeia pacatoasa la picioarele lui Isus). Scriptura ne avertizeaza asupra invatatorilor si a prorocilor mincinosi (falsi, cu masca). Ei sunt un pericol real pentru Biserica lui Hristos. Doamne fereste-ne!

 2. Si pe mine m.a framantat de.a lungul timpului daca e bine sau nu sa faci filme, chiar crestine (mai ales cu anuminte scene) si n.am gasit un raspuns decisiv–adica cum ai putea juca rolul diavolului fara sa intre duhuri in tine?! Dar atunci cum am putea face un film complet despre Isus, daca nu are cineva si rolul lui Iuda? M.am intrebat chiar daca e normal sa fim „entertained” chiar de filme frumoase facute de pacatosi? Sa ma amuze/inspire/hraneasca sufletul cei care nu sunt crestini?! Recunosc ca ma depaseste subiectul. Ce trebuie sa accept este ca atatea filme, pantonime, etc…au miscat, inspirat si au dus chiar la mantuire.

 3. Tozer spune la sfirsitul unui articol mai lung

  The religious movie is at present undergoing a period of gestation and seems about to swarm over the churches like a cloud of locusts out of the earth. The figure is accurate; they are coming from below, not from above. The whole modern psychology has been prepared for this invasion of insects. The Fundamentalists have become weary of manna and are longing for red flesh. What they are getting is a sorry substitute for the lusty and uninhibited pleasures of the world, and it saves face by pretending to be spiritual.

  Let us not for the sake of peace keep still while men without spiritual insight dictate the diet upon which God’s children shall feed. The religious movie represents amateurism gone wild. Unity among professing Christians is to be desired, but not at the expense of righteousness. It is good to go with the flock, but I refuse mutely to follow a misled flock over a precipice.

  If God has given wisdom to see the error of religious shows we owe it to the Church to oppose them openly. We dare not take refuge in „guilty silence.” Error is not silent; it is highly vocal and amazingly aggressive. We dare not be less so.

 4. Poate nu era cazul sa intervin si eu dar am studiat acest aspect cu ceva vreme in urma si am pus in balanta pe un taler crestinii de azi iar pe celalalt taler crestinii care au facut inchisori -torturati, brutalizati sau chiar ucisi de bestiile rosii. O ce diferenta!!! Unii fastuos inbracati ca sa arate bine si frumos si o buna parere despre ei insasi(mascati =mascarici) alti doar cu hainute care le acopereau trupurile plapinde vargate de biciul nemilei si urii, dar care aveu partasie adevarata cu DUMNEZEU luind ca model pe Ap. Pvel si Sila , Policarp si toti martirii crestini . Totusi mai sint si azi adevarati crestini dar foarte raruti ( sa se inplineasca ce e scris in biblie ? Dragostea celor mai multi se va raci. Bine spus– Ceace se vede poate fi judecat si extirpat acel rau din radacina. Dumnezeu nu vrea cantitate ci Calitate (roade ) God bless you .

 5. Dar de artiştii din cor ce ziceţi? De cei nenăscuţi din nou dar care cântă ca şi cum ar fi umpluţi de Duhul Sfânt?

 6. „Închinarea și biserica nu sunt act și scenă! Cea pe care o acceptă Dumnezeu este ”în duh și adevăr”! Adică ceva original, real! Ridicolul la care se expun dramaturgii și actorii ”creștini” este lamentabil!”

  Bazat pe acest paragraf sa inteleg ca aici sunt inclusi si cei care transmit programele bisericilor „live” pe internet?…….

  • Cornel Ilioi,
   intrebarea ta este excelenta–cred ca si fara intentie, stiind ca esti filmat, nu mai esti chiar tu original….. 🙂 Si atunci, unde tragem linia????

   PS–poate se vor numii , „actorii divine” in loc de „servicii divine”, in viitor 😉

 7. Credeti ca s-ar fi schimbat in mai bine „soarta” crestinilor din Roma, daca imparatul Nero ar fi vizionat „live” programul bisericii crestine intrunite la o partasie clandestina prin catacombe ?

 8. …pentru ca Nero, a redat „live” atat incendierea Romei cat si prigonirea crestinilor in perioada imediat urmatoare…

 9. Acum 45 de ani, multi dintre cei care sau convertit si au schimbat macazul, astazi asista neputinciosi la invazia Imperiului in Biserica. Atat de mult ne asemanam cu lumea in mai multe aspecte ce tin stric de modul nostru de manifestare si inchinare.Vin si se convertesc oamenii care nu au o reala intilnirte cu Dumnezeu, o nastere din nou , si culmea ca aduc cu ei obiceiuri si invataturi pe care nici nu ar trebui sa le acceptam. U manismul , feminismul si alte multe curente de la scolitii acestui veac penetreaza incet si sigur ratiunea si discernamantul nostru . Pentru a nu se supara te miri cine facem compromisuri, ne facem ca nu vedem si nu avem nici vointa si nici taria de a infiera aceste lucruri. Venim cu masca de acasa si in numele religiei nu o mai dam jos, una spunem si alta facem.Nu este mai putin adevarat ca ne ajuta si literastura crestina , casete cu retete si seminarii despre cum sa ne rugam ,sa avem succese in afaceri , si multe altele . Un grup de circari ambulanti si-au facut numarul si pe la noi prin oras cu o piesa de teatreu ieftin”Flacarile iadului , portile raiului”” , si astsa ncu sustinerea a cel pitin trei biserici locale. Aud mereu de pe la amvoane citate celebre , asa ca sa stiu ca sunt cititi , din clasici si mai nou din zisele unuia (…) , actor de mana a doua care isi satirizeaza natia si neamul. Nu am la indamana un frumos material al unui frate care scria foarte bine „”Lasa-ti biserica sa fie biserica””. Nu ,nu este vorba de cenzura in biserica , dar nici nu se poate merge in aceasta directie fara ca cineva sa spuna „”La lege si la marturie!””.

 10. Ar trebuii sa devenim mult mai crestini cu totii…

 11. Asa vorbind in general Peste tot sint si crestini adevarati si falsi -vopsiti . Nu poti spune ca cei de la cor sint pleava si ceilalti sint griul or invers
  Intradevar unii cintareti au intrecut limita crezind ca daca nu arata un video impreuna cu cintarea (cum e pe youtube)Lauda lor nu-i primita.
  Predicatori renumiti dintre romani au inceput cu predici pe fond muzical.
  Rugaciuni pe fond muzical.Chiar la conventie o parte cinta ca pastorii sa-si poata pune miinile peste cei bolnavi.
  Din care biblie sint toate astea.
  De la cap la coada trebuie sa admitem ca
  NE-AM DEPARTAT DE MINTUITORUL CE NE-A SALVAT

 12. „Astăzi vom veni în părtășia Bisericii Domnului pentru închinare! Oare câți doar vor juca un rol… vopsit?”…

  Fraza asta s-a vrut, cred eu – un fel de oglinda in care se cere sa ne oglindim personal…si daca sint urme de machiaj spiritual sa ni le stergem…nu sa luam lupa sa ne uitam la fetele altora…De ce oare ceea ce pare cel mai usor si rezonabil de facut, ni se pare cel mai greu?

 13. În urmă cu cîtva timp, filmul „Isus” a fost inclus într-o caravană cu rol de evanghelizare. (Personal preferam de departe pelicula lui Zeffirelli, dar asta e altă poveste.)
  Filmul Ben-Hur a fost considerat o bună pledoarie pentru evanghelie.
  Filmul Quo Vadis a avut o presă bună tot în acest sens.
  Şi mai sunt exemple de acest fel…
  Cum comentaţi asta?

  Fraza dvs. despre actor şi meseria sa:
  „Oricât s-ar maimuțări, el nu poate trăi viața altora.”
  este jignitoare şi neadevărată. Las la o parte că actorul nu-şi propune să trăiască viaţa altuia, ci să creeze iluzia realităţii.

  Ce-ar spune un actor creştin citind frazele scrise de dvs.?…Denzel Washington, de exemplu?

  • ”… să creeze iluzia realității” este lucrul cu care nu pot fi de acord în contextul Evangheliei. Vorbiți ”actori creștini”. Ca marea majoritate a actorilor de succes, ei trebuie să înjure, să se dezbrace și să însceneze tot felul de acte mai mult sau mai puțin imorale. Acest lucru nu mi se pare deloc ”creștin”. Este poziția mea și – după cum probabil vă dați seama – nu mă interesează ce părere are Denzel Washington despre frazele pe care le-am scris. Oricum, înțeleg ceea ce doriți să spuneți.

   • Nu mi-aţi răspuns ce credeţi despre filmele cu tematică menţionate de mine. Cît despre actorul acela, se spune că e credincios creştin, dar şi actor.
    Iluzia realităţii- în sensul în care actorul nu moare cu adevărat pe scenă sau în film.

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 20 februarie 2012 la 1:34 PM

   Denzel Washington?!?! Ouch! Kirk Cameron poate mai mergea.

 14. …domnule cristian ionescu ,nu ati incercat niciodata sa jucati rolul apostolului Pavel,de la amvon…?

 15. CS Lewis scria despre trei feluri de oameni…asa si cu filmele… incercam sa impacam si capra si varza….
  ( rodiagnusdei.wordpress.com)
  irst class is of those who live simply for their own sake and pleasure, regarding Men and Nature as so much raw material to be cut up into whatever shape may serve them. 2. In the second class are those who acknowledge some other claim upon them – the will of God, the categorical imperative, or the good of society and honestly try to pursue their own interests no further than this claim will allow. They try to surrender to the higher claim as much as it demands, like men paying a tax, but hope like other taxpayers that what is left over will be enough for them to live on. Their life is divided, like a soldier’s or a schoolboy’s life, into time “on parade” and time “off parade”, “in school” and “out of school”. 3. But, the third class is of those who can say like St. Paul that for them “to live is Christ”. These people have got rid of the tiresome business of adjusting the rival claims of “Self” and God” by the simple expedient of rejecting the Self altogether. The old egoistic will has been turned around, reconditioned, and made into a new thing. All their time, in belonging to Him, belongs also to them, for they are His.

  Yike

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 20 februarie 2012 la 6:23 PM

   DW se pare ca e ‘frate de credinta’ cu noi 🙂

   So, I take it that you won’t be watching Courageous anytime soon. Poate ti-ar prinde bine br. Gabe. 🙂

   • sister Manuela, scuzele de rigoare.. nu am stiut ca DW se declara crestin „nascut din nou”

   • Manuela, I have to say, I”m not a DW fan. It would be interesting to know when he became born again.

    I really hope in the last few years because about 10 years ago he made a movie in which he portrayed the most deplorable character I have probably ever seen on a screen. A christian would never play that role. Never.

    I don’t want to advertise the name of the movie in a christian setting but I’ll try to send it to you in private.

   • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 22 februarie 2012 la 6:24 AM

    Hi Chris,

    Oh, wow, ha, se pare ca a fost confusing ce am scris. Am folosit SARCASM!! I thought I was clear!
    Am raspuns sub Rasvancristian ca dansul zicea de DW ca ar fi crestin unde eu am raspuns ‘DW? Ouch Kirk Cameron poate mai mergea’ = adica DW ‘crestin’?… credeam ca s-a inteles de la sine. Poate Kirk Cameron mai mergea a fi numit crestin. Deci asta vroiam sa zic!

    Si apoi am folosit un alt sarcasm ca se pare ca e ‘frate de credinta’ cu noi care ar fi trebuit sub comment-ul lui Gabi.

    I am NO fan of DW, yuck! Deci m-a deranjat cand am auzit ca DW ar fi considerat crestin!

    Hope it’s more clear now! Wow, sorry for the confusion!

   • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 22 februarie 2012 la 6:33 AM

    Chris, chiar e interesant ca a fost prima data ( aici pe blog de la fr. rasvancristian ) cand eu si Matt am auzit ca DW ar fi crestin, wow.

   • Sister Manuela , again . Scuzele de rigoare…. And wowway not working ! 🙂

 16. Manuela, nu se poate slujii la doi stapini, prietenia lumii vrasmasie cu Dumnezeu ,cit priveste despre filme ar fii bine sa stai cit mai departe de ele GBY

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 21 februarie 2012 la 10:58 AM

   Pete, thanks, inainte de a trage concluzii, cred ca ne stie Dumnezeu mai bine pe fiecare. Pot sa-ti spun cu sinceritate ca filmele stau departe de mine.

  • Hmmm Pete, ce usor sarim la critici si la predici fara sa cunoastem viata cuiva.
   Dumneata sa nu imi zici ca nu ai vazut un film crestin in toata viata dumnitale de crestin!?
   Cate video-uri nu sint vizionate aiurea si sint o pierdere de timp dar la un film crestin care a fost de fapt recomandat intre crestini si pastori repede sarim.
   Ce facem cu desenele animate crestine la copii? ( as putea da o gramada de exemple ). Nu sint si acelea materiale folosite de multi crestini? Ar fi incredibil daca familiile crestine ar folosi doar materiale crestine la copii dar nici nu este asa!
   Faptul ca se vizioneaza un film crestin la cativa ani pentru ca acestea nu apar des ( si foarte putine din ele fiind de fapt bune ) nu inseamna sa ii facem pe oameni lumesti.

  • Pete,

   I think your comments at Manuela are misdirected, or perhaps reflect a misunderstanding of her comments. If you are unfamiliar with ‘Courageous’, it is a film that was clearly put together with the intent of encouraging fathers to be Godly men and the spiritual heads of their households. You can disagree with the message (if you actually SEE the movie and in fact disagree with the message). You can dislike the craft put into the project if you like. You can disagree with the medium for the message. Many argue film is a worldly medium not to be used by Christians, but of course, we use all the other mediums the world uses (books, internet, live broadcasts of sermons on TV, massive holiday productions of music and plays, etc). You are free to make that argument about film. But to jump from Manuela’s comment to an apparent accusation of serving two masters is both disrespectful and illogical.

   If you intend to sincerely say that you and your family NEVER watch television, movies, or use any other medium the world uses (obviously you use the internet)  , then I would congratulate you on that decision, as would most on the blog I expect. If your personal usage is otherwise, however, then I hope you also read your own comments.

 17. Poate cititorii dvs. ar fi interesati sa citeasca acest articol in legatura cu postarea prezenta.

  http://ioan8.wordpress.com/2012/02/21/evanghelicii-romani-in-deriva-dupa-modelul-american/

  Paul Dan

 18. E foarte interesant sa vezi de unde vine fiecare…. si cu ce bagaj „evanghelic” suntem incarcati si cat de spirituali suntem… pe blog… Nu stiu de ce, dar mi se pare ca unii crestini, nu numai pe acest blog, vreau sa scoata corul, orchestra, fanfara, pastorul, corul de copii… din biserici, pe motiv ca „… unde in Biblie este mentionat de ele?…” Bineinteles ca sunt multi „crestini” falsi in bisericile noastre dar pana la a condamna corul, orchestra intreaga pentru cateva „oi pestrite” dupa mine e un semn de intrebare mare pentru cei ce aduc in discutie asemenea „propuneri”…. Apoi in alta ordine de idei, un film ca „Fireproof”, „Facing the Giants”, „Courageous” daca e vizionat la cinema de un crestin, de ce ar fi gresit. Aceste filme expun practic vietile noastre, framantarile, problemele cu care ne confruntam in vietile noastre de crestini… Nu avem nevoie de ghidaj, ajustare la contemporaneitatea noastra, ci trebuie neaparat sa ne asemanam cu cei din catacombe, ori cu cei oprimati din inchisorile securitatilor comuniste din anii nostrii tulburi? Da, avem indreptar Biblia dar traim in zilele de azi cand avem familie, avem copii, avem o viata de trait intre oamenii unde ne-a lasat Dumnezeu sa traim pentru o vreme…. Hai sa traim viata aceasta frumos, la lumina zilei si sa fim lumina acolo unde Dumnezeu ne pune sa fim

 19. Destul de dureros daca destrabalatii de la movies trebuie sa va transmita incurajari sau mai stiu eu ce

 20. Exista un film folosit de misionari cu succes …este tradus in cite limbi posibile…filmul Isus.
  ………………
  Eu m-as multumi sa-mi traiesc rolul- acceptind planul Lui Dumnezeu pentru mine; dar ma gindesc ca si rolul ala l-am jucat prost…ca am adaugat si scos pe la partile esentiale din scenariul pregatit de El. Si mai cred ca sint mai multi actori decit filme…si nu toti sint la Hollywood. Ca multi actori sint in rindurile noastre prin biserici…motiv pentru care judecata va incepe cu noi …nu cu ei…

 21. Mamma mia,ce aglomeratie aici! ma bucur sa va citesc parerile si sa invat… Cred ca unii au inteles gresit un verset care incepe in romaneste cu” nu judecati” … se poate intelege si gresit in romaneste, pentru ca nu se refera la a nu judeca …cu mintea. Cineva care vede un lucru ,gresit sau bun trebuie sa judece in mintea lui ,si daca este de folos ,sa-l spuna. bineinteles ,intai la persoana si dupa aceea in „continuare” daca este nevoie. In Biserica (duminica sau in cursul saptamanii) suntem chemati sa traim ,realtatea. Din pacate unii o traiesc in biserica,duminica,cum o traiesc in cursul saptamanii.Cred ca au o masca,dar de fapt biserica vede „teatrul” nu masca. eu stiam ca lumea trebuie sa invete de la noi,nu noi de la lume!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Portocale mecanice (23) Maimuţărelile Pontei Euxine « Vindecătoru - 23 februarie 2012

  […] Tot aşa, felul în care i-aţi prezentat pe musafi este exemplar, ceea ce nu s-ar spune despre unele postări tip muşuroi, în care apăreţi ca omul primitiv scăpat din balamucul peşterii interioare. La […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: