TRAGEDIA DE LA BRAȘOV: TULBURĂRI PSIHICE SAU LUCRĂTURI DEMONICE?

Astăzi am stat puțin de vorbă cu un frate venit în vizită la prietenii săi brașoveni. Am înțeles că a discutat cu cei din țară și a aflat de înmormântarea de azi a bebelușului ucis de propria mamă. Comunitatea este șocată de această tragedie. Se pare că femeia suferea psihic și a fost îndemnată să se trateze. Pe de altă parte, pastorul local Daniel Mureșan vorbea de o ”lucrătură a diavolului”. Sunt de acord cu ambele premize. Am scris mai demult într-o postare despre depresie că atacul celui rău asupra naturii umane are ca scop distrugere și moarte. Acesta are trei dimensiuni: influența demonică, opresiunea demonică și posedarea demonică. În acest sens, diavolul exploatează afecțiuni psihologice, practici oculte sau superstițiile. Desigur, femeia avea nevoie de ajutor de specialitate dar și spiritual. Doar să le fi acceptat. Nu este acum ziua proceselor de conștiiță, dar trebuie să fi existat semnale care au fost ignorate.

Credincioșii penticostali sunt vulnerabili atacurilor ignorante ale necredincioșilor sau credincioșilor din alte deniminații religioase, care ne consideră înclinați spre misticism. Este foarte important să subliniem că în ziua Cincizecimii, atunci când ucenicii Domnului Isus au fost botezați cu Duhul Sfânt, ei s-au manifestat într-un mod care a atras batjocuri din partea martorilor oculari. Dar aceasta nu le-a alterat rațiunea, moralitatea și echilibrul mental. Adevărații criminali, ucigașii Domnului erau de partea cealaltă a baricadei.

Ceea ce mă dezgustă este dublul standard al societății în general, al jurnaliștilor în special, care sunt îngroziți de această crimă odioasă, dar acceptă avortul ca pe ceva normal când de fapt este același lucru: o mamă care își ucide sadistic propriul copil! În nebunia ei, femeia din Brașov a declarat că și-a adus copilul ca jertfă lui Dumnezeu. Și ea și toate femeile care au avortat vreodată au împlinit voia satanei.

Penticostalismul este o credință apostolică, fidelă Cuvântului Sfânt și pașnică în crez și în practică. Modul în care s-a încercat portretizarea noastră prin asociere cu crima de la Brașov este o impostură jurnalistică de proporții. Chiar ProTV leagă tendențios nenorocirea de faptul că această femeie a avut prea mulți copii. Totuși, îmi spunea fratele din Brașov, prezența canalelor de televiziune la înmormântare și interviurile luate credincioșilor penticostali au clarificat mult percepțiile greșit create în jurul acestei drame. Cel puțin așa se observă din reportajul oferit ieri de ziarul Adevărul, după ce în prima zi a citat aberația unui cadru de specialitate care presupunea că și religia ar fi avut un rol în această faptă și a catalogat credința penticostală ca sectă, atribuindu-i practici morbide, potrivit unor declarații oferite ca justificare de această femeie.

Un lucru este clar: în cadrul dialogului religios trebuie analizate și definite aceste tulburări psihice și demarcat perimetrul lor medical dar și condițiile în care ele devin o stare acută de deviere spirituală. Nu pot să nu mă gândesc și să rostesc – așa cum am făcut ieri cu întreaga biserică – o rugăciune pentru tatăl și ceilalți copii, o familie marcată pe viață de această tragedie. La fel pastorii și comunitatea afectată de atenția nedorită și fals atribuită. Tot ce au înțeles canalele de știri din serviciul de înmormântare a fost că ”pastorul penticostal (Daniel Mureșan) dă vina pe diavolul”. Dacă m-aș fi supărat mai rău, i-aș fi întrebat de ce sunt așa deranjați că dăm vina pe diavolul, îl cred cumva mai de treabă?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

70 răspunsuri sa “TRAGEDIA DE LA BRAȘOV: TULBURĂRI PSIHICE SAU LUCRĂTURI DEMONICE?”

 1. Daca nasterea acestui copil a avut aceeasi motivatie ca si sacrificarea sa, atunci cred ca suntem obligati sa aducem cat mai repede lumina asupra versetului din 1 Timotei 2 ; 15. E pregatita conducerea cultului penticostal sa o faca? , pentruca interpretarea acestui verset e un mar de discordie care face victime!

  • Fr Han Christian, ați auzit vreodată predicându-se doctrina aceasta la nivelul conducerii penticolstalilor? Sau in biserici cu pastori mai vizibili public? Dacă da, trist. Ceea la ce vă referiți ține mai mult de stereotip-uri decât ceva „mainstream.”

   • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 27 februarie 2012 la 6:16 PM

    Chris, am auzit si nu odata ca de mai multe ori!!!
    Matt a ramas socat! Chiar aici la 50 min. de noi este o biserica care continua sa creada astfel de lucruri.
    Mai multe NU voi spune aici 🙂

   • Manuela, that’s very troubling…

   • Chris , la nivel de cult nu sa predicat aceasta doctrina

    Dar cultul nu cred ca are curajul sa aiba o pozitite clara vis a vi de acest subiect.

    Au fost citiva pastori care au incercat sa aduca o clarificare vis a vi de acest subiect, dar au fost etichetati ca eretici.

    Dar exista si cealalta extrema care opreste nasterea de copii cu rezultate dezastruase in special in Romania si Europa.

    Dupa cite am citit sint citeva tari in Europa care vor deveni tari cu majoritate musulmana in scurt timp.

    Se pare ca si romanii vor ajunge sa fie minoritate in Romania daca lucrurile nu se schimba. Atunci sa vezi…..

   • Gabi, deci nu au o poziție la punctul ăsta? Sau au o poziție dar nu vreau să o spună ?

    Uite, Vaticanul este contra poziției anti-concepționale si nu le este rușine să o publice, și chiar sa meargă la Supreme Court dacă este nevoie in legătură cu intentiile lui Obama din luna trecuta- doar un exemplu.

    Dacă probăm adânc situația tare mă tem ca vom ajunge la concluzii bazate pe regionalism, adică interpretări a 1 Tim 2:15 in funcție din ce colț al României ne tragem…

   • Fr. Chris Prunean, nu am auzit nici o predica din acest verset rostita de vreun frate din conducerea cultului penticostal. Cunosc insa multe mame care au nascut copii ca sa fie sigure ca sunt mantuite (manruire prin; har+nastere de copii) Cred ca de aceasta realitate in cadrul penticostalismului romanesc sunt constienti si cei din conducerea cultului. Faptul ca legat de interpretarea acestui verset se nasc multi copii nu e cea mai mare problema cat a dezonora crucea lui Hristos, singura sansa sau pricina de mantuire vesnica.. Din aceasta cauza cred ca un comunicat din partea cultului pe aceasta tema e necesar. Nu avem de a face cu pareri indoielnice despre care cu cei slabi in credinta nu ar trebuii sa vorbim

   • @Gaby Bogdan,

    „Chris , la nivel de cult nu sa predicat aceasta doctrina
    Dar cultul nu cred ca are curajul sa aiba o pozitite clara vis a vi de acest subiect.”

    Ba da, frate Gaby, Cultul Penticostal a dat „in termen’ un comunicat consistent conform cu Marturisirea de Credinta, despre pozitia Sa vis-a-vis de crima de la Brasov ! Aveti aici link-ul si „materialele ajutatoare”.
    Sa fiti binecuvantat !
    (…)

 2. Frate Cristi,
  Nu sunt de acord cu stirile tendentioase.In primul rand pt ca la stiri se prezinta atatea grozavii si nu se spune: ” ortodoxul” cutare a omorat-o pe mama sa etc…Acum se spune sus si tare : ” mama penticostala”
  Totusi, (nu stiu cate cunostinte medicale avet)i, dar mi-as dori un raspuns f sincer din partea dvs la ceea ce va voi scrie: o femeie care de la 18 ani este insarcinata incontinuu si trece prin 7 nasteri sufera o adevarata depletie a organismului de tot ceea ce ii trebuie ca sa fie functional.Pana la a ajunge sa-l implicam pe diavolul trebuie sa stim ca organismul uman este o masinarie extraordinara daca care n u merge fara …”benzina”. Daca tot iei si nu pui nimic la loc va ceda si fara sa se implice diavolul,, ci va ceda strict pe baza legilor fizice dupa care este construit.Uneori o stare proasta psihica demostreaza o carenta accentuata de Mg, depresia post-partum este un dezechilibru dintre crom si zinc.7 nasteri succesive, 7 sarcini si apoi ingrijirea tuturor acestor copii purtandu-l pe urmatorul in burta este ceva ce refuz sa cred ca a fost hotarat de Dumnezeu.Aceste lucruri forteaza limtele fizice si psihice ale oricui si nu consider ca femeia a fost facuta sa faca cate un copil la 9 luni, pentru ca organismul ei nu se reface dupa o nastere decat dupa un timp.Pe un organism epuizat de nastere si ocupat cu ingrijirea noului nascut sa mai apara inca o sarcina este ceva ce nu cred ca este hotarat de Dumnezeu.Consider ca tine de o igiena , de respect si dragoste intre soti, de empatie si de bun-simt pana la urma , de mila daca vreti, ca femeia sa nu fie supusa unor astfel de practici habotnice, fara acoperire biblica si inumane.
  De foarte mult timp imi doresc sa stiu parerea dvs fata de acest lucru( desi s-ar putea spune ca as putea-o deduce din nr de copii pe care il aveti).Totusi imi doresc un raspuns pertinent la ceea ce v-am scris.

  • Voi răspunde printr-o postare separată.

   • Miriam draga
    atatea crestine de-a lungul secolelor au avut multi copiii si Domnul le-a purtat de grija
    din toate punctele de vedere
    ….al sanatatii,psihic,material,etc…..
    Acest caz de la Brasov este unic
    si nu trebuiesc generalizate lucrurile ….
    GBY

  • Miriam, mi-a placut mult punctul tau de vedere si as dori sa adaug ca aceasta tragedie ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru parinti, tineri, biserica, soti si sotii. Ce vreau sa spun prin aceasta este faptul ca parintii si liderii de tineret ar trebui sa ii educe si sa se implice mai mult in viata copiilor si a tinerilor. Traim intr-o societate atat de complexa si care ne expune la atatea greutati si decizii in fiecare zi incat la 18 nu esti pregatit emotional, mental si nici chiar fizic in cele mai multe cazuri ca sa te casatoresti.
   Consider o lipsa de intelepciune si o ignoranta totala a parintilor sa isi lase fetele lor la 17 ani sa umble cu baieti si la 18 sa se casatoreasca. Am example de multe fete care s-au casatorit la 18 ani si care la 23 -24 au ajuns sa se urasca pe ele, parintii lor, sotii si chiar copii si cu jale sa planga neincetat de ce nimeni nu le-a spus cat e de grea si complicata viata.
   La 18 ani nu ai intelepciunea si maturitatea sa intelegi ce e viata.
   Stiu ca in urma cu 20- 30 de ani majoritatea fetelor se maritau la 18 ani, dar vremea s-a schimbat foarte mult si daca noi ca parinti nu ne educam si sfatuim copii, cine sa o faca???? Viata e foarte cruda si lumea prea nemiloasa ca sa protejeze fiintele acestea plapande si vulnerabile.

  • Un rod al Duhului Sfânt este infrînarea poftelor (sexuale de ce nu)

   • Chiar crezi ca despre asta este vorba?
    De ce crezi ca spune in 1 Cor 7:5 – „Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre.”

    Infranarea poftelor sexuale in afara familiei sigur e roada Duhului si a unei minti luminate de Cuvant, dar in cadrul familiei exista o singura motivatie pentru asta … si aceea este o perioada de post alease de comun acord.

   • Versetul din 1Corinteni spune clar cauza: „nestapanirea”! Deci noi, in cadrul familiei, avem relatii intime din cauza nestapanirii!?

   • @KRSt,

    Bine, inteligibil, biblic, v-ati exprimat !

    „Un rod al Duhului Sfânt este infrînarea poftelor (sexuale de ce nu)”

    Chiar daca in replica, „Th3Love3OfGod” sustine ca versetul invocat din 1 Corinteni 7:5 nu include relatiile intime (sexuale) dintre soti, totusi, sustinerea dansului (dansei) are mai multe necunoscute exclusive comentatorului.

    1. Cui vorbea apostolul Pavel daca nu unor cupluri (soti si sotii) legitime, despre „indatoririle de soti”?

    2. La ce se refera „ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre.” (fragment din text) daca nu la relatiile sexuale ale cuplului, ca o manifestare justificata intr-un cadru legitim ?

    3. Expresia „apoi să vă împreunaţi iarăşi,” cu siguranta ca nu se refera la…polenizare !

    4. Comentariul dat in replica afirmatiei dumneavoastra, este o contrazicere in termeni care incepe cu o intrebare de „baraj”:

    „Chiar crezi ca despre asta este vorba?
    De ce crezi ca spune in 1 Cor 7:5 …”

    pentru ca mai apoi sa explice totusi „cadrul intim” al indeplinirii indatoririlor de soti !

    Spune acelasi adevar enuntat de dumneavoastra dar cu alte cuvinte, scotand toturi de sub „incidenta „roadelor Duhului Sfant” infranarea ca roada manifestata in cadrul unui cuplu casatorit !
    Apostolul Pavel pune accentul pe infranare ca roada a Duhului, manifestata ca „stapanire” („din cauza nestapanirii voastre”); infranarea „merge” foarte bine impletita „CU POSTUL SI CU RUGACIUNEA” si cu o „buna invoiala pentru o vreme”. Aceasta expresie, „o buna invoiala”, ne duce cu gandul la o alta intrebare:

    „Pot merge oare pe un drum doi oameni, (in cazul nostru sot si sotie) fara sa se invoiasca ?”

    5. Spre deosebire de imperecherea animalelor, care se produce instinctual, periodic si cu scop de procreere, sotul si sotia isi pregatesc clipele dulci de „impreunare” legitima pe o fundatie solida cladita din sentimente ca dragoste, sinceritate, respect, bunatate, gingasie, incredere reciproca, si nu in ultimul rand, sfintenie, evlavie, partasie, POSTUL SI RUGACIUNEA (subliniate limpede de apostolul Pavel !)

    6. Daca sotul isi iubeste sotia si ii poarta un profund si total respect, el va sti cum sa se „familiarizeze” cu toate manifestarile specifice si periodice intime ale sotiei sale CARE ESTE PARTE DE TRUP CU EL, II VA CUNOASTE ASTFEL „CALENDARUL” CICLIC (al ovulatiei), protejand-o astfel pe sotia sa cu INTELEPCIUNE alaturi de infranare-stapanire ca si roada a Duhului Sfant.

    7. Intr-o relatie intima legitima bazata pe iubire, respect, sfintenie, bunatate si evlavie, postul si rugaciunea, NU PRIMEAZA NICIODATA EGOCENTRISMUL (adica doar el sau ea sa fie „satisfacut”)…Asa ceva se intampla doar in infierbantarile de poftire a unuia dupa trupul alteia, sau invers…, fenomen in care are loc doar o…”frecare mecanica a corpurilor”, doar o asmutire a poftelor carnale, o „descarcare de energie…” !

    „Intre voi, sa nu fie asa”, parca ar dori sa spuna apostolul Pavel !
    Aveti nevoie de o educatie sexuala autorizata, imbracata in duhovnicesc, o consiliere nu numai pre-maritala. Pentru unii este nevoie de o consiliere chiar…”post-maritala”. adica si dupa 10-15 ani de casatorie sau chin conjugal, chin in care este scos din ecuatie chiar Dumnezeu, chiar Duhul Sfant !

  • @ Miriam,

   Ca doctor in medicină vreau să vă spun că informațiile medicale care le-ați prezentat in postul dvs, și pe care le-ați folosit ca să-i puneți o cursă pastorului Ionescu sunt niște aberații sau cel mult povești de pe site-uri tabloide care nu sunt bazate pe știință.

   Puteți să ne spuneți care este benzina organismului?

   Mg, Cr si Zn cauzeaza depresie? In cel mult câteva ore deficiențele lor pot fi restaurate dacă există. Este important să ințelegeți că depresia clinică are alte cauze.

   Sunt alte motive pentru care UNELE sarcini cauzeaza boli fizice in trupul UNOR mame, și acestea nu au de a face cu nici o benzina, sau Mg, etc…

   • Perfect de acord, Chris!
    Cauzele merg dincolo de balanta chimicalelor! Imi aduc aminte de un chinez, la cursul de Engleza, era evadat din China, educat si indoctrinat de comunistii ateisti. El spunea: „dragostea este o reactie chimica in creier”! Cam la fel suna si afirmatia cu depresia!
    Deci, cauzele sunt psihice si spirituale! Sotia mea a avut o depresie post-partum, si nu e deloc de la balanta chimicalelor!

   • Da Daniel, depresia si cauzele ei sunt foarte complicate. Putem discuta despre cauze fizice legate de hormoni, neurotransmisie, alte imbalante neurologice si psihice, dar si cauze din domeniul spiritual… pentru ca suntem crestini si credem in lucruri spirituale. Be blessed.

 3. O tragedie e o tragedie indiferent de la ce denominatiune vine.
  Spuneti ca avorturile sunt crime la fel cu cea comisa de acea femeie.
  Si sunt de acord,dar eu va intreb:barbatul acela a facut bine ca a lasat-o insarcinata atatia ani la rand(poate fizicu si psihicul ei a cedat)si atunci nu se cere discernamant chiar si atunci cand concepi un copil?
  As dori punctul dumneavoastra de vedere.
  Eu unul nu sunt indiferent cand citesc stiri de genul ca 100000 de crestini copti au fugit din Egipt de frica persecutiilor si cateva sute au fost ucisi de musulmani.
  Unii am observat cu durere,merg pe ideea:nu e din turma mea,nu ma intereseaza.
  Am postat fara nici un gand viclean sau rautacios,chiar daca fac parte din alta denominatiune.
  Cu respect

 4. S-a scris mult despre aceasta tragedie, se fac rugăciuni pentru tatăl și ceilalți copii. Oare femeia mai are vreo sansa de iertare?

  • Prin pocăință și eliberare da! Eu cred că atâta vreme cât respiră, orice om mai are o șansă. Dar, le luăm la rând. Acum este vremea șocului și durerii.

   • Nu vreau sa schimb subiectul, dar am vazut afirmatia aceasta si mi-am adus aminte de ceva.

    Tot asa credeam si eu ca pina omul respira mai are o sansa. Dar mai avind tangenta cu aceste case de batrini, m-am gindit oare cum e cu aceea care i-si pierd mintea, unii chiar cu mult timp inainte de a murii? Ei nu mai pot lua vreo decizie sau sa raspunda pentru ei, sa zicem daca ar trebui sa se boteze.

    Ceea ce-mi vine in minte e capitolul 12 din Eclesiastul. „adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretei tale… pina nu tremura paznicii (miinile)… cei ce macina… ferestrele… galeata la fintina…”

 5. Frate Ionescu,

  acea tanara am inteles ca a fost exclusa din Biserica si apoi reprimita inapoi de ceva vreme. Pentru ce a fost exclusa din Biserica si in baza caror fapte de pocainta a fost din nou reprimita ? Am inteles ca familia asta traia din ajutoare de la Biserica, insemnand ca cineva comunica cu aceasta familie. Conducatorii acelei adunari nu au avut putina psihologie de la Dumnezeu sa-si dea seama ca un om este dereglat psihic? Cum au primit ca membru in Biserica un om grav bolnav psihic si au permis acestei femei sa se impartaseasca cu Cina Domnului ?
  Vedeti ce inseamna sa faci lucrarea lui Dumnezeu cu nebagare de seama ? Stiti cat costa acum lucrarea lui Dumnezeu din Romania din cauza ca, mai marii acelei Biserici au lucrat superficial ?
  Acelasi rezultat a fost si la Detroit in cazul JB, insa acolo distrugerile au fost de alta natura.
  Mult lucru de mantuiala in Bisericile lui Dumnezeu frate Ionescu si mai devreme sau mai tarziu se culeg roadele atat pe, pamant, cat si in cer !!!

  • Frate Remus, este ușor să vedem lucrurile după…

   • Suntem maestri in critica !!! Ma intreb daca ne mai pricepem si la altceva sau acesta ne este singurul „talant”….

   • Frate Ionescu stiu ca pastorii sunt atacati foarte tare si mult in ultima vreme, si nu vreau ca raspunsul meu sa fie privit ca un atac, dar foarte multi pastori si frati din comitet stau nepasatori si dau vina pe Satana pentru tragedii care se intampla sub ochii lor fara ca ei sa fi intervenit sau sa fi luat vre-o masura.
    Am doua prietene foarte bune, una locuiest in Romania si una in State, amandoua au probleme majore in casnicie, abuz de tot felul si probleme mari si grele si totusi pastorii si comitetul bisericilor din care fac parte nu intervin deloc in a cocilia sau in ai ajuta in vreun fel. Un frate i-a zis prietenei mele: „sora asta ti crucea duti-o si nu murmura”. In bisericile romane am fost invatati sa tacem, sa rabdam si sa credem ca putem fi abuzati si in casele noastre sa fie ura, batjocura, bataie, dispret, si sa credem ca asa ingaduie Dumnezeu si „doar nu ne vom baga noi sa rezolvam problemele” doar Dumnezeu e in control, El vede si stie totul, daca El ingaduie,…, noi sa stam si sa asteptam,…, asteptam, dar din pacate in multe cazuri ne alegem cu tragedii grozave si apoi da-m vina pe Satana, de parca Satana ar vrea sa ne faca vreodat-o bine? Dumnezeu ne-a dat intelepciune si a dat bisericii si pastorilor autoritate nu doar sa stea la anvon si sa predice ci si sa se aplece la oaia cazuta si la ce-a lovita si nu doar sa o priveasca si sa constate ca „lupul” a sfasiat-o ci si sa o scoate din ghiarele celui rau si sa se ocupe de ea.
    Domnul sa ne de-a multa intelepciune sa intelegem cuvantul sau asa cum este si daca lumea se lupta acum mai mult ca oricand sa distruga familiile, cred ca pastorii si biserica ar trebui sa lucreze mai mult si mai greu ca niciodata pentru a salva multe familii care sunt lovite greu. Ori e prea mult??????????

    • Aveți dreptate din punctul de vedere al problemelor extrem de grave cu care se confruntă bisericile. Problema cea mai mare este că nu suntem pregătiți nici profesional și nici logistic pentru a veni în întâmpinarea lor. Toate se cer de multe ori de la un singur om – fie el și plătit – și la o biserică de sute de familii tratezi urgențele și nu mai ai timp pentru dimensiunea preventivă a lucrurilor.
     Și acesta este un subiect merituos.

   • Lia,
    @“sora asta ti crucea duti-o si nu murmura”.cred ca multe surori penticostale au primit astfel de „consiliere pastorala”. Daca li se mai spune ca mantuirea (mostenirea vietii vesnice ) e conditionata de nasterea de fi (baieti) si ele cred aceasta erezie atunci chiar daca copiii sunt „crucea” ea va fi dusa cu orice pret.

   • Nu frate Ionescu, acesta este adevarul. Apoi cat priveste lipsa de pregatire profesionala si logistica pentru rezolvarea problemelor din Biserica, cine si ce va impiedica sa va pregatiti ca, sa puteti face fata tuturor situatiilor?
    Iar aici ati atins o problema care s-a discutat pe blogul dvs. legat de forma de conducere a unei Biserici:

    ” Toate se cer de multe ori de la un singur om – fie el și plătit – și la o biserică de sute de familii tratezi urgențele și nu mai ai timp pentru dimensiunea preventivă a lucrurilor. ” !!!

    Cum adica de la un singur om ? Aaa, ceilalti din comitet nu au drept de veto, pentru a implica si a lua decizii, in ce priveste rezolvarea unor probleme !!! Pai si noi ce-am vorbit mai inainte legat ca forma corecta de conducere a unei Biserici, este cea prezbiteriana !!! Normal ca volumul de munca este peste masura unui om acolo unde exista sute de familii, tocmai de aceea responsabilitatile trebuie impartite proportional.
    Si haideti sa va dau exemplu sa intelegeti: pastorul si comitetul au dreptul sa scrie retete, dar numai pastorul are dreptul sa dea si medicamentele de baut. Credeti dvs. ca un alt slujitor din comitet, este atat de neputincios sau de incompetent, sa intinda niste medicamente celui in cauza ?

   • POST PERSONAL…..NU PENTRU PUBLICARE…..

    (…)
    _______________________________________________
    Din păcate se întâmplă asemenea lucruri…

    P.S. Nu postati acest comentariu, dar puteti sa-l puneti in ghilimele cu un rand de acknowledgement sa cunosc ca l-ati citit. Multumesc

   • Han Cristian , eu tare as vrea sa aflu interpretarea, ( sincer nu cunosc aceste versete) care este rostul acelor versete ca (parafrazat) femeia v-a fi mintuita daca va naste fii si, cu o conditie clara, acestia sa staruie in credinta!” La ce se refera ca doar nu este scris de pomana.Fii binecuvintat.

   • @Han Christian,

    Raspunsul duneavoastra se „incadreaza” in raspunsurile corecte pe o tema biblica !
    Cele spuse de dumneavoastra (chiar nuantate de o tenta ironica)
    „Daca li se mai spune ca mantuirea (mostenirea vietii vesnice ) e conditionata de nasterea de fi (baieti) si ele cred aceasta erezie atunci chiar daca copiii sunt “crucea” ea va fi dusa cu orice pret.”,

    ele descopar o nota de agravare dramatica a unui adevar mutilat premeditat, tendentios sau inconstient !

    Iata de ce !
    Unii dau „buzna” sa citeasca doar prima parte a versetului din 1 Timotei 2:15: „Totuşi ea va fi mântuită prin naşterea de fii…”, grabindu-se astfel sa-si „transforme” scumpa sotie intr-o perpetua „fabrica de copii”, sperand astfel ca mantuirea vine prin nastere de fii, nicidecum prin credinta ! Deci cu cat mai multi copii cua atat mai…mantuita !

    Unii mai au si pretentii la…DOAR FII (FECIORI) ! Asta suna a interpretare speculativa profitorie (pentru barbat).
    Daca barbatul ar fi cu adevarat CAPUL INTELEPT AL NEVESTEI, ar gandi foarte bine si duhovniceste cu el !

    Partea a doua a versetului 15, explica usor si celor prosti, adevarul despre asa-zisa „manture prin nastere de fii”:

    1 Timotei 2:15 b:
    „dacă stăruie cu smerenie în credinţă, în dragoste şi în sfinţenie.” !

    Cu alte cuvinte, tu ca si tata credincios, tu ca si mama credincioasa, „sa faci” atatia copiii (fii sau fiice) cati poti fi sigur ca-i cresti in frica si temere de Domnul, adica IN CREDINTA, IN DRAGOSTE SI IN SFINTENIE !
    Sa te poti lauda si tu cu copiii ca si proorocul Isaia in cap.8:18.
    Psalmistul da o referinta completa cu privire la educatia copiilor in FRICA DE DOMNUL, in Psalmul 127: 4 ” Ca sagetile in mana unui razboinic asa sunt fiii…” Incotro indrepti sageata potrivita in arcul proiectelor tale, acolo se va grabi sa zboare copilul-sageata, nascut din…tolba ta !

    Autorul epistolei catre Evrei (cel mai probabil, Pavel) vine si face deosebirea intre adevaratii fii si…”feciorii din curvie” (din neinfranare !) in Evrei 12:12:7-8.

    Drama consta in faptul ca pentru multi, „facerea de copii” nu este decat un paravan pentru lipsa de infranare, nicidecum lipsa…elementelor chimice (Fe, Mg, Zn, Ca Ag, Au) din organismul mamei. Aceste elemente sau oligolelemente au fost…”mancate cu lacomie” ori de neinfranarea sotului, ori de multiplele nasteri, intre care organismul mamei nu a mai avut timpul necesar sa se refaca…

    Ne vine foarte greu s-o recunoastem, dar este adevarat !

 6. am descoperit abia azi forum_ul acesta, ma rog ca Domnul Isus sa te intareasca si sa iti dea intelepciune ca lui Solomon, imparatul! frate ionescu, esti un punct de reper pt multe persoane prin raspunsurile tale, si nu numai, si un raspuns simplu si scurt inseamna ceva, ca ai dat atentie persoanei, si ca iti pasa sa ii raspunzi, cred ca de cele mai multe ori noi avem nevoie de asta, sa stim ca cineva ne asculta activ! Imi pare rau pentru ceea ce s-a intamplat la Brasov, ca si totii crestinii penticostali!.. si faptul ca s-au alarmat toti si se grabesc sa spuna: „femeia penticostala”, sigur a noi ne putem simti nu bine, sa zicem, dar ganditiva putin, lucrul asta se vede(penticostal) pt ca ei, ceilalti, au mari asteptari de la noi si aplica aceleasi legi morale ca atunci cand intr-un mic sat un om penticostal poate fi criticat ca a dat o palma copilului sau, iar un ortodox poate sa ii dea si cu o nuia pe spate, ca nu vede mai nimeni asta!amintitiva ca noi suntemi un exemplu p ceilalti si trebuie sa fim chibzuiti, iar CUVINTELE NOASTRE SA FIE CU HAR SI DREASE CU SARE, si nu invers!

 7. Remus scrie
  ” Cum au primit ca membru in Biserica un om grav bolnav psihic si au permis acestei femei sa se impartaseasca cu Cina Domnului ?”
  Remus , doua intrebari
  1. la voi la biserica trimiteti omul la psihiatru inainte de al primii in biserica?
  2. Cina este numai ptr. oameni sanatosi mintal?

  • Gabi Bogdan,

   mie nu imi trebuie un an de zile sa-mi dau seama ca un om este dereglat mintal. Daca un om are probleme psihice, acelea iasa la iveala. Cum de nu si-au dat seama mai marii Bisericii ca, femeiea nu este in regula mintal? Dar duhovniceste, de ce a fost exclusa din Biserica ? Inseamna ca femeia asta a comis pacate serioase, fiind exclusa din adunare !!!
   Iar Cina Domnului este pentru cei ce s-au pocait si s-au botezat in apa, si pentru cei ce stiu ce inseamna Cina Domnului si au capacitatea mintala sa se cerceteze inainte de impartasire.
   Acesti oameni care au probleme grave de sanatate psihica, au un alt statut inaintea lui Dumnezeu. Ei nu au dreptul si nici nevoia sa se impartaseasca la Cina.

   • Remus de la Adam incoace toti sintem defecti mintali, unii mai multi ca altii…
    Cea ceri dumneata este aproape imposibil de implementat.. Ar trebui sa treaca toti pe la psihiatru inainte de cina…
    Poate in acelasi timp se poate face si marturisirea…
    Sa stii ca nu e rea idea… 🙂

   • @gabi,
    Aminteste-ti ca la cele 7 conditii impuse de comitetul Adunarii pentru alegerea pastorului senior SA MAI PROPUS UNA- CONSULTAREA UNUI MEDIC PSIHOLOG DOVEDITA CU CERTIFICAT MEDICAL pentru aceste slujbe de o importanta vitala,atat fizica dar mai ales spirituala.
    Iata ca usor,usurel ..se ajunge si la acest demers OBLIGATORIU in viitor,presat de evenimentele reale ce au loc.
    Teoria(predica)ca teoria dar PRACTICA NE OMOARA.

 8. Frate Cristi,

  As vrea sa stiu parerea dumneavoastra despre statutul unei persoane care prezinta un grad de handicap psihic, indiferent cum ar putea fi catalogat: retard mintal, dizabilitate psihica, deficienta mintala, autism, sindrom down, etc..
  1. Care este nivelul de luciditate necesar pentru a capata statutul de membru in Biserica lui Hristos?
  2. In ce masura putem conta pe „cercetarea lor personala” in vederea participarii la Cina Domnului?
  Dincolo de parerea personala, cred ca ar fi de folos o impartasire din experienta dumneavoastra pastorala.
  Multumesc.

  • Greu lucru ceri!
   Biblia spune că „nici cel neștiutor nu se rătăcește pe Calea Domnului”.
   Sunt granițe greu de identificat. E adevărat că am o oarecare experiență dar, trebuie să recunosc, în acest domeniu nu este niciodată la fel și nu e ușor…

   • Fr pastor, vreti sau nu, se aduna „norii” legati de actul cinei.Trist ca moment, dar eu cred ca daca nu se clarifica si nu se limpezesc unele aspecte in vremile de liniste, surprizele pot fi mult mai „costisitoare”
    Si sustin in continuare ca atita timp cit la cina avem „elemente” si „simboale” (nu simboluri) ci sim(adica linie de imbinare)si boale, deci sim-boale, bolile nu vor fi tamaduite.
    Cu reverenta in fata multora frati duhovnicesti cu trairi efective cu Dumnezeu, afirm inca o data ceea ce am primit in duhul meu in rugaciunea dinaintea cinei: „cercetarea personala a fiecaruia” si ” a lua in chip nevrednic cina”nu se refera la starea noastra de pacat (oricum suntem pacatosi) ci se refera la felul in care privim cina, apreciam corect ca ceea ce este pe masa, este trupul si singele Domnului cu care ne impartasim. Acesta este chipul vrednic de care ne aminteste ap Pavel. Elemetele si simboalele nu vor vindeca niciodata nimic. Si daca nu vom avea bolnavi la cina, ce se va vindeca?si cine?
    Traditionalist (daca este corect spus) noi socotim ca a lua cina in chip nevrednic se refera la faptul ca avem sau nu starea personala curata, corecta pentru a ne impartasi cu cina, Si de aici calea este deviata spre persoana noastra.In conditiile in care biblia spune ca minte cine spuna ca nu are pacat, in aceasta situatie nimeni nu este vrednic de a lua cina,nu?Cina are in centrul ei pe Isus, Domnul si Mintuitorul nostru, si conform poruncii noi facem doar ceea ce a lasat pentru noi pina la venirea lui a doua oara.
    Va rog sa-mi scuzati deviatia de la axa tematica, dar vremile se aglomereaza si socot ca si aceste aspecte se leaga incet de tema.Domnul sa va binecuvinteze .

 9. Va rog sa veniti cu un Comunicat de presa pe blogul d-voastra sau/si pe alte bloguri cu lamuriri clare in legatura cu acuzatiile grave aduse dumneavoastra, penticostalilor romani – din SUA si Romania – si altor lideri evanghelici implicati in politica si cu legaturi strinse cu clanurile politico-mafiote „dezvaluite” pe (…)
  ____________________________________________
  Cu privire la mine sunt minciuni grosolane. Nu am fost niciodată cercetat fiscal (nu prea au ce să cerceteze… 🙂
  Nu am fost implicat politic (în afara vizitelor unor demnitari din toate formațiunile politice pe care le-am primit echidistant) și nu am participat niciodată la întruniri politice publice sau particulare. Plus, este imposibil pentru mine să folosesc Biserica Elim ca mediu posesor al proprietății mele deoarece nu am drept de semnătură în bancă și nici pe documentele de proprietate ale bisericii. Ca să fi făcut acest lucru era nevoie de o conspirație în masă a bisericii. Dacă domnii care lansează aceste zvonuri au dovezi să le producă… Eu nu am avut niciodată în viață decât proprietatea în care locuiesc și care a fost întotdeauna pe numele meu. Cât despre alții, să vorbească în numele lor.

  • Frate Ionescu, aveti si dumneavoastra un cui in ..blagosfera de la cel „urit” 🙂 … ca sa nu va mindriti 🙂

  • Nenea Cornel Golesie, obisnuita gresita.vremui de societate multilateral dezvoltata cind omul muncii trebuia sa aduca probe ca nu este vinovat. Si militienii au batut iepurele sa recunoasca ca este mistret. De ce esti tu un pic raut?
   daca sunt interese si cineva crede ceva despre unul sau altul, nu puteti acuza nimic fara a putea dovedi.Tu vezi ce frumos vorbesc pe la televiziuni? Cum scapa cite o afirmatie imediat moderatorul intreaba: poti dovedi ceea ce spui?Si este dupa lege.
   Ei cam asa stau lucrurile.Daca trebuie acuzat un pastor evanghelic trebuie probe nu el sa se dezvinovateasca.S-au dus vremile cind se putea da cu parul in sarmanul om nevinovat. Sau tu inca nu crezi asta?Pina la probarea faptelor, principiul nevinovatiei este si democratic si sfint. sa auzim numai de bine.

  • Domnule Golesie, te rog frumos sa vii cu un comunicat ,treaba ta unde prin care sa-mi dovedesti pe ce baza mie ca si crestin penticostal mi-ati luat din pensia mea pentru care am muncit si v-am lasat sa aveti ce fura si ce exploata in interesul vostru.Cum este posibil ca un contract o data ce s-a incheiat ,in care eu mi-am facut partea, sa fie atacat din nou dupa 10 ani dar numai in detrimentul unei parti? Si eu dovedesc ceea ce spun cu hotia filmata a romancei Roberta daca o cunosti cumva.. Multumesc pentru intelegere. Pentru amanunte va stau la dispozitie..

  • Multumesc

 10. Cred cá „oricine” din Biblie,nu are limitá.Conditia ar fi márturisirea cu gura si credinta din inimá.Dacá biblia astea le prezintá ca si conditii atunci astea sánt.Celelalte sánt problema Lui Dumnezeu.

 11. Scuze că n-am citit comentariile. Un fapt tragic, pentru noi cu-atat mai tulburător cu cît pe micuţul meu copil de şaăte luni, il cheamă tot Elisei. Nu ştiu de ce nu se mai pot scoate dracii afară din oameni (de exemplu Matei 12:28) apoi să primească Duhul Domnului ca să fie parte in Trupul lui Hristos. Dacă dracii tot nu ies din om iar omul are prieteni in adunare, e primit aşa cum este, cu draci cu tot. Scuzaţi-mi duritatea, dar am vrut să evidenţiez neputinţa … nu ştiu a cui să fie, in nici un caz neputinţa Lui Hristos. Ce-i de făcut oare? Să nu mai fie botezaţi oameni ce n-au scăpat de unele mici sau mari din vechiul om… Cică femeia criminală era certată cu disciplina, deci cam rebelă totuşi tolerată. Nu, nu criticăm; invăţăm, luăm lecţii.

  • Krst,
   e altceva si nu are rost sa spunem ce nu stim;
   mai mult el e de vina de neascultare, nesupunere fata de biserica.
   Monica are familia credincioasa , frati si surori in adunare si in strainatate;
   ambii parinti ai ei sunt cardiaci, mama a facut si un AVC nu de mult.
   E prea multa tristete, gindeste te la copiii care sunt la scoala, parca doi, ca nu mai au mama si nici fratior, in ce conditii inca.

 12. Il cunosc pe fratele Liviu de cind era fecior;
  se pare ca nu mai etse acelas , nu asa cum l-am cunoscut.
  Am frecventat mult timp biserica aceea penticostala din Brasov; unde am surori
  dragi si prietene din lume inca.’Nu stiu daca imi este ingaduit sa spun ceea ce cunosc;
  asa ca voi fac e public, numai ce a fost facut public ieri in biserica;
  acolo au venit reporteri de la patru televiziuni, si care, cred ca din curiozitate au urmarit tot programul;
  foarte frumos din partea lor, c a au vrut sa se documnteze serios.
  Fratele pastor care este un om a lui Dumnezeu, in care am toata increderea, este acolo de multiani, eu il stiu din 1997, si nu este fratele Muresan care e linga Brasov pastor, dar este ceva in conuducerea comunitatii, fratele pastor Ilas Mihai, a spus, ca familia a trecut prin acesta targedie, pentruca au iesit de sub ascultarea bisericii;
  el a fost pus la diciplina, dar nu s-a pocait.
  Pentru lume este boala psihica, medical, dar pentru noi, este altceva.Prietena mea care este acolo in biserica si este educatoare, spune ca asa copii educati si bine ingrijiti au, cum nu au multi frati, ca se ocupau f frumos de copilasi.
  Eu cred ca a intart „urit” in ea, ca si in Iuda, numai acela are atita singe rece.

  • Evaluarea dumneavoastră cu privire la acest caz este echilibrată și face sens.

  • Isus a zis:”Hotul nu vine decat sa fure, sa junghie si sa prapadeasca.Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug.”(Ioan 10-10)
   „Hotul”, profita de faptul ca gardul stanei este rupt (sotul nu se poarta cu intelepciune si dragoste cu un „vas mai slab”, o mama cu atatia copii, cu sanatatea zdruncinata si lipsuri matereale…), dar si bisericile zilelor noastre sunt slabe in confruntarea cu fortele intunerecului, care in unele cazuri fac ravagii, fara ca cineva sa le stea in cale. Avem echipamente si ecrane electronice, teologi bine pregatiti, cladiri si conditii minunate, dar in multe cazuri lipseste ceea ce e mai important, de care se teme Deavolul: Puterea si autoritatea Divina, ungerea care se primeste traind o viata de multa rugaciune si zile de post, cu alte cuvinte o viata sfanta, si predata Celui care are „toata puterea in cer si pe pamant”.

   Domnul sa se indure de familia aceasta, si sa invatam o lectie, ca pe viitor sa stim ce avem de facut, ca asaceva sa nu se mai intample.

 13. erata „a intrat”uritul” in ea
  nu am mai putut corecta, pt ca nu este stabil spatiul cind scriu, pur si simplu, danseaza in sus si in jos.’

  Frate Ionescu va scriu un mail ca sa vedeti ce se poate face public si ce nu.
  Ieri au fost la ea cu copiii , si ea care se ocupa de ei asa de mult, nu a vrut nici sa se uite la ei.
  Cred ca este nevoie de ceva special, stiu ca cei care au putere de la Domnul ordona si”acela” iese.

 14. Am discutat cu multe persoane despre acest subiect. Oamenii condamna gestul femeii, dar nu sunt foarte neinduratori cand e vorba de ea ca fiinta umana.
  Am auzit pe vecinii femeii care aveau doar cuvinte frumoase la adresa acestei familii.
  Boala psihica se instaleaza in mintea oricui, indiferent de religie. Poate ca ea avea un psihic labil inca din copilarie. Doar Domnul stie situatia fiecaruia.

  Merita sa ne rugam pentru toate persoanele implicate in tragedie, dar, mai ales, pentru sarmanii copilasi si nefericita mama.

 15. Cunosc multe , chiar foarte multe familii de ale fratilor penticostali cu 10 sau 18 copiii. Pe undeva prin Canada fratele si prietenul Ioance cu sotia lui Lidia ,au fost binecuvantati cu 18 copiii ,sanatosi si plini de viata. Revista cul;tului penticostal ,a preluat un meterial ce s-a publicat intr-un ziar din Canada despre aceasta binecuvintata familie.Eu insumi sunt ginere intr-o familie care a avut 13 copii,,mama soacra a fost declarata mamaeroina ,iata ca p[ina si societatea a stiut sa-si cinsteasca cu merite deosebite pe femeile care aduceau pe lume multi copii.A cauta azi prin ratiune solutii nla porunca divina mise pare o aberatie ca sa nu zic erezie. Cautati sa vedeti in Israel citi copiii au evreii ultraortodoxi ,citi au cei din religia musulmana si lista ar putea continua.Avem educatori de scoala duminicala , avem doctori in teologie , consilieriipentru toate nevoile ,insa nu-l avem pe Domnul.Ce bine stimnoi sa dam sfaturi cind este vorba de altul,dar ce ne facem cand necazul este la usa noastra? Valea Dura si chipul ridicat acolo isi cer tributul.Maisunt oare azi in biserica tineri care sa fie la dispozitia lui Dumnezeu ? Cat de mult rastalmacim predica fratilor pstori in fata copiilor ,ba chiar cautamdefecte in trairea lor ,si asta in vazul si auzul copiilor.Stiu una , Dumnezeu va purta de grija ca celei din Sarepta si ca de fiecare data EL fa fi un sprijin si un ajutor in nevoi. ”Am fost tinar si am imbatrinit dar n-am vazutpe cel neprihanit parasot , nici pe copiii lui cersindu-si PANEA”1

 16. Frate Cristian, se pare ca afirmatia „penticostalismul este o credință apostolică, fidelă Cuvântului Sfânt și pașnică în crez și în practică” nu prea e „fidela Cuvantului Sfant”!
  Va referiti la penticostalismul american modern sau va referiti la CP din Romania?
  Referitor la tragedie, si tot in contextul afirmatiei, unde sunt darurile de descoperire din biserici? Se pare ca au disparut dintr-o cauza misterioasa! Se mai pare ca ne-a parsit Domnul ca pe Samson, in timp ce noi ne preocupam de dans, ecumenism, pedofilie, politica, crima…
  Cineva din Detroit a venit cu o proorocie, acum vre-o doi ani, spunind ca ne vom face de pomina si vom fi urati ca neam… Interesant!

 17. Asa am crezut si eu la inceput si „am certat-o pe sora mea si prietena:
  unde va sunt darurile? cum nu ati avut nicio descoperire care sa avertizeze pentru a fi salvat copilul si mama …
  lucrurile sunt un pic mai complicate si ar deveni dintrodata simple daca s ar cunoaste
  adevarul si imi pare rau ca pica vina pe Monica , ca ar fi fost certata cu disciplina;
  lumea inchipuindu si cine stie ce minuni despre ea;
  parintii ei sunt frati credinciosi buni, ca si fratii ei;
  am mai spus, el e vinovatul , a gresit inaintea lui Dumnezeu prin neascultare ,
  care a fost urmarea mindriei;
  si daca ar fi numai frati pe aici , s-ar putea spune, si totul ar fi foarte simplu de inteles.,
  despre ce neascultare e vorba, lucru care i-a dat teren diavolului.

  • Elisa, dacă ați fi auzit descoperirea potentiala la care faceți aluzie inainte de crima, ați fi avut curajul sa credeți aceasta descoperire? Si sa acționati in urma ei? In ce fel? Fiti sincera.

   Domnul sa va binecuvanteze

  • @elisa,
   cu ingaduinta ta reiau citatul;
   „si daca ar fi numai frati pe aici , s-ar putea spune, si totul ar fi foarte simplu de inteles.,
   despre ce neascultare e vorba, lucru care i-a dat teren diavolului”
   Aici este „cheia” de care se foloseste diavolul,in sensul ca un adevar daca este spus pe jumatate este TOT o minciuna.
   Ce ar trebui sa se mai intample,in acest caz pentru a cunoaste TOT adevarul si a trage concluzii corecte la subiect,in vederea preintamipinarii si evitarii producerii unor asemenea gesturi si consecinte..???
   Sa-mi fie cu iertare,DAR LUMINA CU INTUNERICUL NU SAU IMPACAT NICIODATA.
   ORI STAM IN LUMINA ORI NE VEDEM DE ROSCOVELELE ce le gasim la tot pasul.
   Sant sigur ca si prin aceasta situatie dela Brasov,Dumnezeu VREA SA-SI TREZEASCA POPORUL SAU CARE A ATIPIT SI O PARTE „MARE „DOARME DEABINELEA.
   Este situatie reala ca,de timp indelungat SI-N ADUNARILE PENTICOSTALE SA INSTAURAT INVATATURA NEBIBLICA si anume” DUHUL SFANT NU MUSTRA SI NU MAI DESCOPERA PACATUL IN PUBLIC ci numai ZIDESTE,MANGAIE SI INVATA””.
   „Inghitim tantarul si TRECEM CAMILA..”!!!!
   Oare sa schimbat Dumnezeu Duhul Sfant,sau NE COMPLACEM NOI IN POCAINTA POST-MODERNISTA…???
   Consecintele se vad LA LUMINA ZILEI SI SINT TRAGIGE.

 18. Frate Chris,
  ca sora si asistenta, m-a interesat f mult ce aspecte se iau in considerare in boala psihica,
  am citit si de la fiul meu niste pasaje din cartea „boala psihiica are la baza pacatul”nu retin autorul, un monah sau un preot fiind cel care a scris-o, dar o pot cauta daca va intereseaza;
  si multe alte pareri ale fratilor.
  eu cred la fel, iar daca cumva este gresit , ceea ce se poate,
  in acest caz acest lucru sta la baza, asa cum spunea si pastorul bisericii;
  pacatul neascultarii de biserica, chiar Pavel i-a dat pe unii pe mina satanei.
  Fiind ceva mult mai delicat, va pot scrie daca doriti, dindu va adresa mea
  elisasafir/yahoo.com.
  In privinta curajului, nu imi lipseste si prefer sa avertizez chiar fiind o alarma falsa, decit sa nu caut sa previn raul.

 19. Va invit sa cititi un articol despre cazul de la Brasov, pe blogul unui medic:

  http://patrincaandrei.wordpress.com/2012/02/25/femeia-care-si-a-omorat-pruncul-si-religia-ei/

 20. sal all … vis-a-vis de problemele reale (si totodata enorme) pe care le gasim practicate de catre membrii anumitor biserici penticostale cred ca are la baza indiferenta slujitoriilor si nedeclararea adevarului biblic clar si fara ocolisuri … daca nu vom „umple vidul” in cel mai scurt timp vom asista neputinciosi la ceea ce spunea Gabi Bogdan: minoritari crestini intr-o tara declarata crestina dar care in scurt timp va deveni o tara musulmana ! ATENTIE … in timp cepe cei mai putini membri activi ai bisericii ii intereseaza adevarul „sefii” se plimba cu camile-mercedes cu o mica durere-n cot fata de „turma” si totodata fata de Stapan. Fr Simionuc zicea: „ATENTIE la cetire!” … „femeia va fi mantuita prin nastere de fii” , intreb: Oare pentru femeie nu e indeajuns jertfa (completa) a Domnului Iisus? Ce se va intampla cu acea femeie care are 2-3 copii din flori, va fi ea mantuita prin nasterea acestor fii ? … DOAMNE invata-ne sa citim si sa acceptam adevarul !!!

  Cred ca e un subiect teologic la care trebuie sa incep prin a zice ca si apostolul Pavel: „schilodeasca-se odata cei care va tulbura!” … un text scos din context devine un pretext … atunci canad citim in Sfintele Scripturi trebuie sa fin atenti cum citim, cuvintele au fost scrise pentru o anumita categorie de oameni care au trait intr-o anumita zona, intr-un anumit timp si intr-o anumita cultura si context religios si in special ideea de „femeia va fi mantuita prin nastere de copii” e inteleasa literar (si asa trebuie sa fie inteleasa) DAR nu se tine cont ca pe vremea cand preotul dumitru Cornilescu a tradus Biblia exxpresia „va fi mantuit” se folosea si in alte situatii nu doar legate de mantuirea sufletului, un exemplu: cand un vecin foarte bolnav a murit am auzit pe bunica mea care a zis , „BINE CA S-O MANTUIT, macar nu mai sufera”. Tocmai din cauza asta inteleg foarte bine ca atunci cand mantuirea femeii e asociata cu nasterea de copii se refera intocmai la matuire din necazuri, greutati. Ca sa ma exemplific. Socrii mei au destui de multi copii si e una din foarte putinele familii care au copii cuminti si se tin de Domnul (aceasta m-a determinat sa-i iau una din fete -_- ) , soacra mea are implantata in minte ideea ca domnul o asculta pentru ca a dat nastere la mai multi copii, asa de mult m-a deranjat insistenta ei in ideea de „mantuire prin nastere de copii” incat intr-o buna zi am intrebat-o ce se va intampla cu femeiile sterpe, sau cu cele care inca nu s-au casatorit ?

  Inchei scuzandu-ma pentru „epistola” lunga pe cre tocmai am scris-o DAR pe zi ce trece ma framanta ca noi crestinii suntem calcati tot mai mult in picioare din cauza incapatanarii noastre nu din cauza ca-L marturisim pe Domnul Hristos, din cauza ca crestinii neoprotestanti cred ca Dumnezeu Atotputernic e departe, mic, absent cand de fapt El sufera pentru mediocritatea pe care o avem in intelegerea Scripturiilor …

  Ioan 5:39 – (parafrazare actualizata) voi stiti Scripturiile DAR CERCETATIILE pentru ca tocmai ele marturisesc despre CEL care vrea sa ne de-a un stil de viata pentru proslavirea Numelui Lui … faceti roade pentru ca sunteti mantuiti astfel dovedind ca va alimentati din EL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: