DIN NOU DESPRE ”CÂȚI COPII SĂ AVEM”

Pentru că subiectul a generat interes, având în vedere și crima de la Brașov într-o familie numeroasă de penticostali dar și urarea mult mediatizată a domnului Victor Ponta în biserica noastră, voi adăuga câte ceva în acest sens. Am scris un comentariu pe blogul fratelui Laurențiu Balcan deoarece nu mi-a plăcut tonul oarecum ascuțit cu privire la familiile numeroase, deși se dorea o abordare mai neutră. Nu s-a reușit, ea fiind cam unilateral în favoarea… contra celor cu mulți copii. Iată comentariul meu:

Da, ați interpretat corect textul din 1 Timotei 2:15. Nu este vorba de mântuirea personală, ci generică a femeii ca parte. Așa am pus și eu problema. Pe de altă parte, există aspecte colaterale ale vieții de mântuire – unele legate de viața de familie – care pot compromite mântuirea, DACĂ sunt încălcate niște principii de conduită morală. Expresii de genul ”e nevasta / bărbatul meu și facem ce vrem în dormitor” pot duce la deviații extrem de periculoase și nu mă refer la facerea copiilor… Necazul este că direcția din care abordați acest subiect este de mult apusă în mediul evanghelic și specific penticostal. Eu nu m-am amestecat niciodată în această dimensiune destul de delicată a familiei decât defensiv. De ce defensiv? Pentru că tot mai rar se văd acele priviri de care vorbiți dumneavoastră:
”am vazut cum sunt privite familile cu copii putini. Am vazut stralucirea din ochii femeilor ca multi copii – nu mai conteaza ca multi dintre ei l-au parasit pe Domnul – golul e gol si daca, ulterior,  mingea sare din poarta, nu? – care le intrebau pe surorile mai tinere: “sora, da nimic, nimic? Cati da Domnul, sora, atati trebuie sa facem!” Am auzit urletele predicatorilor infatuati: “femeia nu poate fi mantuita daca nu da drumul la nasteri de copii!” si am vazut lacrimile si durerea femeilor care nu mai doreau copii si au ramas, totusi,  insarcinate pentru ca … meciul e meci, ce mai, joci pana te scoate cu targa de pe teren, altfel ADIO mantuire!”
În schimb, tot mai des se văd acele priviri disprețuitoare și batjocoritoare ale celor care consideră mamele cu mulți copii fără minte și le poreclesc cu nume de animale. Acelea sunt corecte? Credeți-mă, pe cele enunțate de dumneavoastră eu și soția mea nu le-am adresat niciodată, dar pe acestea le-am simțit de multe ori!
Intervenția mea pe această temă a avut de-a face cu unele comentarii care au interpretat crima de la Brașov drept rezultatul faptului că acea familie a avut mulți copii. Dacă v-a deranjat – pe bună dreptate – faptul că unii au numit-o ”crimă penticostală” și ați spus că a fost doar crimă, atunci de ce întoarcem argumentul către familiile cu mulți copii și spunem că a fost o crimă… tot penticostală, dar în sensul că ”frate, câți copii dă Domnul la penticostali”.
Familia mea este cea mai numeroasă din biserica pe care o păstoresc și nu cred că sunt mai mult de trei, patru familii mai mari (de la șase, șapte copii) în fiecare biserică română penticostală din SUA – cu mici excepții – după câte știu eu.
Deci, cu toată dragostea, nu vă apărați că nu dă nimeni după dvs. cu nimic. Nu cumva să se creadă că ne punem mâna-n cap degeaba… 🙂

Și totuși, un lucru (deși intenționat tendențios) care mi-a plăcut în articolul menționat este îndemnul ”să jucăm (sau mai degrabă să… luptăm) până ne scoate cu targa de pe teren(ul vieții), altfel adio mântuire!” Cât adevăr în această expresie!

Evrei 12:4 ”Voi nu v-aţi împotrivit încă până la sânge, în lupta împotriva păcatului.”

ATENȚIE: Să avem grijă nu numai la litera dar și la spiritul Scripturilor! Biblia vorbește ÎNTOTDEAUNA și UNILATERAL favorabil nașterii multor copii (chiar dacă nu impune un anumit număr), NICIODATĂ împotrivă sau derogatoriu la adresa familiilor cu mulți copii. Deci, de făcut faceți ce vreți, dar să nu mergem împotriva Cuvântului!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

51 răspunsuri sa “DIN NOU DESPRE ”CÂȚI COPII SĂ AVEM””

 1. De data asta aleg sä comentez ….poza. Privind-o(impreunä cu sotia) ni s-a umplut inima de bucurie.Slävit sä fie Dumnezeu!

 2. Frate Ionescu.. felicitari… dumneavoastra si sotiei dumneavoastra .

 3. Americanii seculari fac seriale de televiziune cu familile cu copii multi….

  „Penticostalul” cel penticostal si pastor ( yea right) face misto….

  Everybody wants to be a comedian

  Oare cite femei cu doi copii nu si-au pierdut mintile?

  A facut „Penticostalu” misto de acele cazuri?

 4. Domnul sa va binecuvinteze din Sion intreaga fam.fr.Ionescu.
  Sotul meu in America a devenit crestin.Aici in America ne-am casatorit.Dumnezeu ne-a binecuvintat cu 11 copii.
  Foarte putin am fost pe ajutoare sociale Numai cind sotul a ramas fara job.Numar pe degetele de la mina de cite ori am fost out sa mincam la restaurant.
  Eu fac mincare,eu spal,eu tund copii,eu fac curatenie.Impreuna cu sotul facem lucruri pe care nu le putem singuri..Am fost de multe ori la bible store.Am cumparat biblia pentru copii I-am invatat multe din biblie si multe minuni pe care le-am auzit si le-am experimentat in viata de pina acum.Stau mult de vorba cu copii personal cu fiecare in parte.N-am avut vacante cum au multi in fiecare an.
  Totusi sint o femeie fericita Sintem o fam.fericita.Pina aici Domnul ne-a ajutat.
  Nu-i ca o lauda de sine ce am scris.E lauda Domnului
  Vreau sa spun doar ca se poate sa fii credincios lui Dumnezeu cu adevarat si in America.Si aici ca oriunde poarta Domnul de grija.Si e foarte adevarat cuvintul care spune;Caci pentru tine dau popoare.Da Domnul numai sa aiba pentru cine.

 5. nu mi surade ideea de a avea copii multi pt ca s de parere ca nu poti avea grija de 10 copii cum poti avea de 3. e una sa imparti timpul tau ca parinte la 10 copii si alta la 3 copii. un copil are nevoie de atentie, afectiune, dragoste, ajutor, educatie etc etc. ori nu le va avea pe toate ori le va avea intr-o mult mai mica masura decat este normal. parerea mea.

  • elioR:
   Uita-te bine la poza de sus. Sint 10 fete pe care le cunosc destul de bine. Nu s-a auzit nici un cuvint slab de ele si iti face mare placere sa stai de vorba cu ele. Pare-se ca cineva a avut suficient timp sa se ocupe de 10 copii.
   Am vazut si cunosc familii cu 1,2.3 copii care au probleme foarte mari cu ei.

   • Scumpii noștri,
    Sunteți drăguți și vă mulțumim pentru iubirea voastră!

   • ls,
    si eu cunosc destui oameni atat din familii cu copii mai multi cat si cu copii mai putini. si intr-una si intr-alta se gasesc exemple de fiecare. nu contest ca fetele dlui Ionescu sunt cum spui tu, insa raman la parerea mea: intr-un fel poti avea grija de 3 copii si intr-altul de 10.

  • Care este Măsura normala de atentie, dragoste, afectiune, pt. un copil? cine Iti da tie dragoste,afectiune,timp, si altele ca acestea sa dai si tu la altii , in ce măsura ți le da si pt cine ți le da? Cine e stapan pe lucrurile astea? Datatorul sau utilizatorul? Eu cred ca dacă ai 1copil probabil ca ti se va da timp, dragoste , afectiune , ca sa dai doar la un copil…
   Personal nu cred in acest principiu….
   Sper ca sunt înțeles.

  • Eu, provenind dintr-o familie numeroasa, stiu cel mai bine cat am fost de afectata ca mama nu avea suficient timp pentru mine, fiind cea mai mare dintre frati. De asemenea, sufeream cand o vedeam ba c-un copilas in brate, ba cu unul in pantece. De multe ori, am criticat-o pe mamicuta mea draga. Acum, ma intreb daca nu m-a pedepsit Dumnezeu, deoarece.nu am niciun nepot de la cei doi fii ai mei.

 6. O poza vobeste mai mult decat 1000 de cuvinte…..o familie deosebita si de neinlocuit ! Fr . Cristi spunet-mi va rog , cate ore dormiti , din 24 ? Si cat timp va ia sa postati un articol ? Un frate imi spunea cu ceva timp in urma ca fr C.I. nu citeste normal…..ci parca , fotografiaza .

 7. sunt din petrila fac parte din biserica crestini dupa evanghelie

 8. Da. Sunt criticate femeile care au prea mulţi copii, sunt criticate femeile care nu prea au copii, cred că trebuie o poziţie echilibrată-n acest sens.

 9. …GBU!…MULTI NEPOTI BAIETI…

 10. Unele familii au mai „multi” copii. Alte familii au mai „putini” copii, sau poate nici unul. (Observati ca am pus in ghilimele cuvintele „multi” si „putini”, deoarece intrebarea se pune: „Multi” sau „putini” raportat la care barem? Care ar fi acest barem pentru a-l depasi si a intra in categoria familiilor cu „multi” copii, sau a nu atinge acest barem si a intra in categoria familiilor cu „putini” copii???)
  Daca exista aceste „2 tabere”, si se pare ca exista, lucrurile se complica si devin mai urate atunci cand o tabara adreseaza cuvinte de batjocura asupra celeilalte. Cuvintele jignitoare, venite si dintr-o parte dar si din cealalta, nu lucreaza unitate in trupul lui Christos!
  Cam asa o vad eu… S-ar putea sa fiu gresit… 🙂

  Frate Cristi, aveti o famile frumoasa! DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE INTREAGA FAMILIE!

  • nu cred ca e vorba de barem, ci de cum gandeste fiecare, ce crede fiecare personal c-ar trebui si cum ar trebui sa fie o familie. de exemplu, unele femei cred (poate asa or fost invatate, crescute) ca locul lor este acasa la cratica, altele cred ca pot imbina (cu ajutorul potrivit) cratitele cu o meserie (loc de munca).

   • @ eLioR
    Esti crestin? or nu te inteleg eu.Biblia e una singura.Nu face fiecare cum gindeste.
    Domnul Isus spune Cine isi iubeste viata o va pierde.
    Iubesti fun time.Ore in sir la tv.vacante frumoase,etc etc.
    Nu-ti plac binecuvintarile Domnului Esti pe drumul de ati pierde viata(mintuirea).
    Si copiii tai tot pe un pat dorm si tu tot cu o haina te imbraci ca sotul meu Si cind vei pleca de pe pamint tot cu miinile goale pleci ca noi toti.
    Am 11 copii cum spuneam mai sus.
    Am 1 terminat college, 2 in college Unul termina high school o sa fie valedictorian. si lista e lunga dar mai presus de toate toti sint credinciosi lui Dumnezeu.Daca nu ai stiut pina acum Iti spun din experienta mea personala ca Dumnezeu binecuvinteaza in toate felurile si pe toate planurile.n-am fost scutiti si de necazuri,dar cu ajutorul Domnului iesim biruitori.

   • juliet,
    Dumnezeu binecuvanteaza si orfanii, si pe aia care au avut parinti care numai parinti nu pot fi numiti, si pe cei care-s multi la parinti si pe cei care-s putini. nu despre asta e vorba, ci despre dragostea, atentia si afectiunea pe care o poti oferi ca parinte. poti oferi mai multa daca e impartita la 3 decat daca e impartita la 10. ce nu se intelege? citeste ce-a scris disa. ca si copil ea a suferit putin din cauza ca nu i s-a acordat suficienta atentie. ar fi vrut sa fie giugiulita mai mult, s-o tina maica-sa mai mult in brate, dar nu era posibil pt ca mama ei trebuia sa se imparta intre 10. intelegi?
    eu vreau sa-mi tin copilul in brate atat cat doreste, sa stau sa-i citesc povesti pana adoarme, sa merg cu el unde doreste si are nevoie, etc si nu sa-i trimit pe cei mai mari sa faca treaba asta pt ca eu am altii de dadacit. scolile si functiile pe care le obtin(em) la maturitate nu tin de cald si nu compenseaza acele lipsuri despre care am vorbit mai sus. nu condamn familiile cu copii mai multi, treaba lor ce fac si cum se descurca, dar eu am alta viziune.
    e curios o chestie pe care am observat-o: majoritatea copiilor din familii f numeroase nu-si fac mai multi de 3 copii. cel mult. oare de ce?
    si felicitari pt familia numeroasa pe care o ai.

   • inca ceva: eu din Biblie n-am inteles ca trebuie stau acasa si sa fac cat mai multi copii. ma multumesc si cu 2-3 binecuvantari. mantuirea nu se capata si nu se pierde functie de cati copii ai, din (ne)fericire. : ))
    si da, iubesc „fan time” si vacantele.

   • Bine elior, incepi sa faci teoria chibritului. Macar lasa cugetul nepatat la aproapele tau si nu incerca sa ispitesti si pe altii

   • @ ElioR
    Nu sint de acord cu tine.Sint iresponsabili cu 2-3 copii si sint iresponsabili si cu 10 copii Eu am crescut copii cu sotul impreuna Nu copii mi-au crescut copii.Trebuie sa admiti ca sint si oameni mai dotati decit altii.Cu o capacitate mai mare.
    Vreau sa-ti spun si eu sa stii
    Credinta in Dumnezeu vine intro inima curata,un cuget curat.Caci si dracii cred dar nu fac voia Domnului.Vreau sa spun ca o femeie care e sanatoasa si are 1-2 copii trebuie sa faca ceva ca sa nu mai aiba Acel ceva care-l face ea impreuna cu sotul e pacat.Nu mai ai o inima curata Nu ma ai un cuget curat.Asta e problema Sa ai pace si sa nu ne suparam.God bless you!

 11. Ce spuneti de faptul ca unii ortodocsi nici nu va considera „biserica”?

  (…)
  ___________________________________________

  Da, ce să-i faci, atâta înțeleg dumnealor…

  • Draga David, am o nedumerire: „unii” sau tu nu consideri penticostalii „biserica” ?Si as mai face o remarca :daca din intimplare esti ortodox, ar fi bine sa urmaresti acest blog pentru ca poti afla taina cu „biserica”,iar daca esti evanghelic ,apoi felul in care ai intrebat este chiar rusinos.Poti afla despre „biserica”: Ce este, a cui este, din cine este fromata, ce rol are,cum functioneaza,cum se raspindeste ea, cum creste,cine o face sa creasca, ce se va intimpla cu ea, la ce este chemaata ea, cum poti face si tu parte din ea, cum poti sluji pentru ea ….si inca atitea altele. Cel ce c ere cu inima curata (nu ca in intrebarea pusa fr pastor) acela primeste raspuns .Ramine problema ce si cit crezi tu din biblie. Pentru lamuriri este bine sa citesti tu biblia, sa nu accepti sa ti-o citeasca „altii”.Este chiar rusinos. Dumnezeul pacii sa-ti dea intelepciune.

 12. Felicitari pentru frumoasa familie cu care V-A BINECUVANTAT Dumnezeu.

  Cine vorbeste impotriva familiilor cu multi copii nu stie ce spune; si eu vin dintr-o familie numeroasa fiind primul nascut din 12, noua baieti si trei fete, am fost crescuti in spirit crestin, etic si moral, am fost tinuti in scoli sa fim sau sa facem ceva in viata aceasta.
  Am si eu sase copii, din care patru in viata, iar fata cea mai mare, casatorita de 12 ani, are si ea cinci copii.

  De ce spun toate acestea? Pentru ca aceasta este traditia romaneasca in ceea ce priveste familia, SI MI SE PARE FOARTE INJUST CA ACEASTA TRADITIE SA FIE ATACATA BAZAT PE UN ACT SINGULAR (crima de la Brasov).

  Inteleg ca o alta traditie romaneasca este „sa te pricepi” la orice si sa ai opinii „despre tot” dar sa vorbesti atat de negativ impotriva familiei, sa te apuci sa calculezi numarul copiilor din alte familii, sa aduci in discutie mantuirea femeii, sa critici invatatura penticostala si sa conectezi toate acestea prin „deductie” la …Brasov MI SE PARE DEMN DE SCIENCE-FICTION.

  La ora actuala toata presa din Romania (inclusiv presa sportiva) a devenit TABLOID; numai citind titlurile uneori ai impresia ca intr-o ora se termina lumea.

  Felicitari tuturor care inteleg Biblia:

  1).Copiii sunt un dar de la Dumnezeu (Geneza 4:1; Geneza 33:5).
  2).Copiii sunt o mostenire de la Domnul (Psalmul 127:3-5).
  3).Copiii sunt o binecuvantare de la Dumnezeu (Luca 1:42).
  4).Copiii sunt o coroana pentru cei varstnici (Proverbe 17:6).
  5).Dumnezeu binecuvanteaza femeile sterpe cu copiii (Psalmul 113:9; Geneza 21:1-3; 25:21-22; 30:1-2; 1 Samuel 1:6-8; Luca 1:7, 24-25).
  6).Dumnezeu este Cel care îi formează pe copii in pantece (Psalmul 139:13-16). 7).Dumnezeu cunoaste copiii inca inainte de nasterea lor (Ieremia 1:5; Galateni 1:15).

 13. (…)
  Va rog din suflet sa nu publicati istorisirea de mai sus. As aprecia insa daca ati raspunde intrebarii.
  Va multumesc.
  ––––––––––––-
  Îmi pare rău de situația descrisă. Necunoscând persoanele în cauză mi-e greu să mă pronunț. Dar un lucru vă pot spune: cei care le-au vorbit ca din partea Domnului să fie chemați să se roage pentru ei și să le ofere soluții și la starea în care se află acum!
  CI

 14. Frate, nu va grabiti.
  Nu as fi deschis subiectul AZI daca nu as fi cititi postarea d-voastra, este drept, dar asta nu inseamna ca eu v-am dat o replica la ceea ce ati scris.
  Spre deosebire de d-voastra eu am o alta abordare a subiectului, dar nu incerc sa va contrazic.
  Vin dintr-o familie numeroasa si ii respect pe cei ce au incredintari personale pe care chiar le cred. Se pare ca sunteti din aceasta categorie. Va doresc sincer binecuvantare si har in cresterea copiilor.
  In postarea mea am incercat sa ridic niste probleme care, cred eu, merita sa fie luate in considerare. Avem acelasi punct de vedere, din cate se pare, pe 1 Timotei 2: 15 si asta ma bucura, dar faptul ca am alta incredintare cu privire la numarul de copii nu inseamna ca suntem in tabere adverse ca sa ne contram.
  Frate Ionescu, aveti prieteni care au aceleasi incredintari ca mine, de ce va supara pozitia mea? Un prieten bun de-al d-voastra ne invata prin ’95, la Institut, sa ne folosim capul … ca de aia ni l-a dat Dumnezeu.

 15. Nu cred ca blameaza cineva familiile cu multi copii. Copiii sunt o binecuvantare. Problema apare insa in cazurile in care sotul si sotia nu reusesc sa se intretina nici macar pe ei si mai aduc pe lume si alti (multi) copii. Cand nu ai ce sa dai de mancare copiilor, cand nu are cine te ajuta, cand nu ai cu ce sa ii imbraci atunci nu mai este bine. Ar trebui ca acei oameni sa nu mai faca copii? Nu, ar trebui sa invete sa fie responsabili, sa invete sa munceasca, sa invete ce este credinta adevarata si de abia apoi sa faca copii. Cat de multi doresc ei. Cu cat mai multi cu atat mai bine.

 16. Domnul sa va binecuvinteze familia fr. Ionescu. Vreau doar sa ating un punct sensibil referitor la cresterea de multi copii, in familie. Stiau ceva ce stiau cei ce au pus o mare emfaza pe acest aspect. Copiii care se nasc unii dupa altii, la interval de… (de ce nu, 1 an) dau posibilitatea la o familie sa fie compacta, unita; copiii care crescand in jur de 4-5 ani pot avea grija la randul lor de cei mai mici si asa mai departe. Mamele sunt ocupate cu casa, familia tot timpul si nu mai au timp de pierdut in alta parte. Tatii sunt mult mai focalizati pe familie atunci cand au mai multi copii. Nu mai ai timp in aceasta familie numeroasa de cearta, de malls, de filme, de restaurante de nimicuri… Poti educa copiii mai bine, poti avea studii biblice in casa cu ei, mai tarziu te poti baza pe ei la anumite lucruri. Am avut multe familii prietene ce erau cu cel putin 10-12 copii si erau foarte fericite si gaseai asa o caldura in aceste case. Daca ne tinem mintea ocupata si viata cu ceea ce Dumnezeu ne-a chemat sa ne-o tinem pentru o vreme putem spune ca si Iosua:”Cat despre mine, eu si casa mea, vom sluji Domnului”. Roadele se vor vedea, nu pentru ca noi suntem buni, ci pentru ca Dumnezeu este bun! Noi ne facem partea noastra si EL in mod sigur isi va face partea LUI.

  • Casa noastră a fost totdeauna o cântare și o veselie (cam zgomotoasă uneori 🙂 ). Nu a lipsit nici disciplina. Dar am fost și suntem fericiți!

   • Frate Cristian,

    Cuvintele sunt de prisos dar pot aduce o tainica si dulce mangaiere in Hristos celui credincios care si-a „zidit” o casa trainica. de aceea, privind cu admiratie nu numai fotografia care „vorbeste mai mult decat o mie de cuvinte” (dupa cum se exprima cineva, gentil).
    Gandul ma duce la evanghelistul Filip din Faptele Apostolilor 21:8-9 si la faptul ca „l-ati intrecut” de…doua ori si jumatate cu numarul fetelor ! Si-mi place sa cred ca aveti aceeasi partasie sfanta ca-n casa celui care fusese ales intre „primii sapte” (versetul 8b).

    Cele ce sunt de prisos in cuvinte, dar pe care le rostesc ca pe o binecuvantare asupra dumneavoastra si a familiei minunate pe care o aveti, se gasesc in Psalmul 127:3-5:
    ” Iată, fiii sunt o moştenire de la Domnul, rodul pântecelui este o răsplată dată de El.
    Ca săgeţile în mâna unui războinic aşa sunt fiii făcuţi la tinereţe.
    Ferice de omul care îşi umple tolba de săgeţi cu ei! Căci ei nu vor rămâne de ruşine când vor vorbi cu vrăjmaşii lor la poartă.”

    Domnul sa va binecuvinteze !

 17. Fr. Christian sunteti intradevar un om binecuvantat cu multe „bogatii” care puteti sa le luati si in vesnicie.Si acum regret ca pe vremea cand eram tanar nu predica nimeni intre penticostali despre frumusetea unei familii numeroase.Sper copiii nostrii sa inteleaga mai mult decat am inteles noi(desi daca citesc comentariile….)
  Din pacate prea multi se multumesc cu „saracia” de a avea unul sau doi copiii din egoism sau o proasta intelegere a notiuni de a fi „realizat”.
  Pe de alta parte nu cred ca toti sunt in stare sa duca la bun sfarsit o astfel de binecuvantare. Apreciez echilibrul postarilor pe aceasta tema.Dumnezeu sa va binecuvanteza intreaga familie.

 18. Domnul sa va binecuvanteze! O familie frumoasa! Aveti „spate” si cred ca aveti parte de cea mai buna mancare gatita! 🙂
  Vorbeam odata cu un frate pastor mai in varsta spunindu-i, avand in vedere copiii nostri mici si galagiosi: „eu sunt ca un avion care isi tureaza motoarele din plin pentru decolare”, la care el imi raspunde: „eu caut acum loc de aterizare”. 🙂

  Daca ne puteti ajuta cu urmatoarele intrebari : Ce recomandati unui frate care isi doreste mai multi copii, sa zicem vre-o cinci, iar sotia nu vrea? Cum trebuie procedat cand unul din cei doi apeleaza la mijloace contraceptive iar celalalt nu este de acord? Precizez ca la inceputul casniciei lor erau pe aceeasi frecventa, dar unul s-a apropiat de Domnul si a renuntat la metodele lumesti de planificare, deci cum rezolvam acest conflict?

 19. Fr. Ionescu frumos din partea fetelor ca nu te-au facut de rusine si poti slujii cu fruntea sus GOD bless them all si pe sora {sotia} .

 20. Felicitari frate Cristian Ionescu,aveti o fam.frumoasa,pe drept aveti cu ce va mandri,si fetele sunt frumoase si istete ,si pe deasupra si pocaite asta este cel mai inportant pt.d-voastra ca,si parinti.Cred ca nu v-a fost usor an viata,cu asa fam.numeroasa,dar Dumnezeu poarta de grija,noi doar sa ne punem nadejdea-n EL.Sotiei d-voastre ar,merita sa i-se faca o statuie an fata bisericii,si toti sa dea mana cu ea si sa o felicite,pt.minunata realizare,din fam.ei,Dumnezeu,sa o binecuvinteze,pe ea si antreaga fam
  Cu mult drag Luminita Ditroit,MI.

 21. Cunosc o familie (89 si 80 ani)de credinciosi care au 10 copii, 54 nepoti si 52 stranepoti.Dupa casatoria celui de-al X-lea copil le-a cam scazut doar puterile fizice.

 22. Aveti o familie foarte frumoasa.
  10 fete, wow…

  Eu am o singura fata deocamdata si ma uit cata lupta pentru una singura, dar pt 10.
  Va admir si va apreciez in acelasi timp.
  Domnul sa va tina langa EL, sub priotectia si pavaza lui, pe dvs si intreaga „gasca” de fete (11).

 23. In orasul meu, o femeie tocmai a adus la binecuvantare pe cel de-al 19-lea copil al sau.
  Sunt cu totii frumosi, cuminti, participanti activ la programul bisericii.
  Daca sunt si fericiti, Domnul stie.

 24. Frate Cristian am o intrebare mai aparte.
  Referitor la disciplinarea copiilor. Aveti 10 fete si din cate am inteles, fete respectabile.
  Ne puteti impartasi cateva sfaturi pentru cresterea copiilor, ma refer in mod special la disciplinarea lor?

  Eu sunt inca „proaspata” in arta de a fi mama, am o fetita de 1 an jumatate, si uitandu-ma in jurul meu la alte familii, m-am cam speriat de ce vad. Copii foarte rebeli, si nu stiu exact ce atitudine sa adopt. Sunt tentata sa fiu foarte dura, ca sa nu ajunga ca ei, dar totusi pana unde? copilul trebuie sa simta iubirea mea, si ma tem sa nu cad intr-o extrema.
  Stiu ca nu e o regula generala, dar totusi niste principii de baza cred ca sunt.

  va multumesc, AB

  • Disciplina este un lucru foarte delicat în familie. Un scurt răspuns aici nu va clarifica prea mult. Totuși, un mare adevăr: disciplina preventivă înainte de cea corecțională, actul punitiv trebuie să producă mai multă tristețe și rușine decât durere, dar durerea trebuie să fie mai întâi frica de pedeapsă, mai puțin suspinurile de după și deloc vânătăi.
   Greu dar nu imposibil. Din când în când am reușit și noi…

 25. Ştiţi eu nu fac parte din adepţi religiei dumneavoastră,din potrivă cred în cu totul altceva,dar asta nu e relevant.Dacă îmi este permis aş dori să intervin şi eu cu un comentriu.
  Ceea ce spun este privit dintr-un punct de vedere din afara Bisericii Penticostale.
  Eu personal nu consider odiosul incident de la Brasov o crimă penticostală.
  Din păcate nu toţi oamenii apreciază diversitatea religiilor şi libertatea de a le practica.Incidentul a fost repede catalogat drep o ” crimă ritual” sau mai ştiu eu cum,de către media doritoare de scandal şi inedit,iar adepţii altor religii ar trebui să privească mai atenti în „ograda lor” ,la învăţăturile lor şi să nu-i mai stigmatieze pe cei de un crez diferit faţă de al lor.
  Personal sunt convins că adevăratul motiv erau problemele psihice pe care doamna în cauză le avea.
  Referitor la numărul de copii care trebuie născuţi intr-o familie,nu am cunoştinţă de prevederile Doctrinei dumneavoastră,dar vă pot spune că sunt mândru că ma trag dintr-o familie cu patru copii.Sora mea are doi,iar fratele meu trei şi sunt de părere că trebuie să ai atât de mulţi cât îţi este dat să ai.Vă mulţumesc.

 26. Se pare ca si acest aspect al numarul copiilor este dupa nivelul de CREDINTA a-l fiecaruia. Mi-a placut afirmatia intr-o predica despre mama lui Moise. Ea a dat dovada de mult mai mult curaj decit puternicul Faraon. El nu avea nevoie de prea mult curaj, avind toata armata de partea lui, sa mearga impotriva unor robi fara aparare. Dar femeia simpla, roaba, cu nici o putere de aparare, numai CREDINTA in Dumnezeu i-a dat curajul sa procedeze impotriva poruncii lui Faraon. Nu s-a putut baza pe nici un plan facut dinainte, dar Dumnezeu a purtat de grija… Daca chiar credem ca Dumnezeu e in control, El da viata si, mult mai mult ca unei vrabii, poarta de grija fiecarui om, atunci n-ar mai fi atita confuzie si framintare sa facem noi planuri bune ca si cum de-aia merg lucrurile bine. Pe undeva ca si environmentalistii care chiar cred ca din cauza lor se-nvirte Pamintul si se mentine balanta climei pe Pamint sa suporte viata. Vezi de treaba… Mai de graba suna ca povestea cu „Musca la Arat” care chiar a crezut ca ea a facut toata treaba stind be capul boului. Macar daca statea intr-un loc, asa mai pe coarne sa nu trebuie scarpinat… Daca Domnul spune ca copiii sunt o Binecuvintare, prin ce arati ca crezi daca nu il lasi pe Domnul in control? Chiar daca mai incearca pe unii cu lipsuri sau greutati, aia n-are de-a face cu numarul copiilor. Pentru ca sunt tot asa de multe exemple de familii cu putini copii care pot fi la fel de saraci (sau ne-ngrijiti, sau ne-plimbati, sau ne-alintati). Si asta nu ca Dumnezeu nu ar putea face ca toti oamenii sa fie bogati sau sanatosi, dar nu acesta e scopul… Personal pot sa spun ca ma tot minunez la felul in care Dumnezeu ma binecuvinteaza. Si parca tot mai mult cu fiecare copil. Am numai sapte deocamdata, dar de citiva ani acum n-a mai venit, numai o pierdere odata. Bineinteles ca nu ma ocup de „planuri”. Daca vor mai venii sunt foarte bine veniti. Ba inca parca ne ie dor. Acum cel mai mic e singur acasa dimineata cind ceilalti sunt la scoala, si i-l vad ca duce lipsa unui ortac de joaca de virsta lui, cum au avut toti ceilalti pina acum… Cum spuneam, cu toata criza economica, salarul meu a crescut in fiecare an. Eu ma mir cum creste desi n-am nustiu ce scoala, am depasit pe unii ingineri si maistrii de aici. Nu-mi place de loc parca sa ma laud aici. Nici nu stiu de ce am ajuns asa departe (cu povestea personala care nu-i chiar asa de dorit s-o spui la toata lumea), dar vreau sa DAU LAUDA LUI DUMNEZEU al caruia i se cuvine TOT meritul si nimic mie, di-mpotriva. Si EL poarta de grija si copiilor mei . Pina acolo ca merg la o scoala privata, crestina, pina se poate. Si daca nu se mai poate si n-am mai fi binecuvintati ca acum tot DOMNUL SA FIE LAUDAT… Bineinteles ca ma cam ardea si pe mine pe degete sa ma bag in investitii, sau sa iau o masina mai noua, dar am pus prioritate in a investii in copii. Si acum i-mi pare bine ca daca nu cine stie poate totul era pierdut… Scuzati postarea cam lunga. Las pe fr. Cristi sa mai reduca daca vrea… Domnul sa binecuvinteze pe toti , si sa nu uitam ca viata aceasta ne e dat s-o traim numai o singura data. Depinde cum o traim. Si trece asa de repede. De ce sa nu folosim toate oportunitatile sa adaugam nestemate pe cununa ce ne asteapta. Pentru ca ne mai scapa noua destule si fapte de care ne pare rau. Macar cind putem alege sa alegem bine…

 27. pace frate Cristian!citind opiniile de mai sus,nu am aflat un raspuns concret la o intrebare care ma framanta de ceva vreme.Am eu dreptul sa aleg cati copii sa am si cand sa vina?Se supara oare Dumnezeu daca aleg eu?

 28. Aveti o ostire atit de frumoasa. De sigur ca este o familie profetica. Multă prada de război veți culege împreuna. Va doresc ca orice piedica sa va fie data la o parte ca auzul Duhului sa fie clar, ca cunoștința de planurile Domnului sa fie desavirsita si ca puterea sa va fie deplina in Domnul pentru orice lucrare buna.
  Psalms 68:11-12
  Un cuvînt spune Domnul, şi femeile aducătoare de veşti bune sînt o mare oştire:- împăraţii oştirilor fug, fug, şi cea care rămîne acasă, împarte prada.
  Ce minunat cum Dumnezeu da autoritate femeii, soției, fetelor ca sa câștige suflete ca prada de război. Proverbs 11:30
  Rodul celui neprihănit este un pom de viaţă, şi cel înţelept cîştigă suflete.-
  Isaiah 49:24-25
  ,, Se poate lua prada celui puternic? Şi poate să scape cel prins din prinsoare?-, Da, zice Domnul, prada celui puternic îi va fi luată, şi cel prins de asupritor va scăpa; căci Eu voi lupta împotriva vrăjmaşilor tăi, şi voi scăpa pe fiii tăi. El a făcut ca femeia sa fie o datatoare de viața (Mireasa lui Cristos). El a dat ca amândoi sotii împreuna prin Maternitate si Paternitate sa Îl reprezinte pe Dumnezeu pe pămînt. Creștere si inmultire in TOATE sensurile. Femeia si-a primit vocea in Cristos si El racneste prin ea asupra vrasmasilor Săi.
  Numbers 23:24
  „Da, poporul acesta se scoală ca o leoaică, (Ap. 5:5) Şi se ridică întocmai ca un leu; (Amos 3:8, Ioel 3:16) Nu se culcă pînă ce n’a mîncat prada…” Mireasa, leoaica, care se lupta…laudindul pe al ei Mire. Psalms 68:25
  În frunte merg cîntăreţii, apoi ceice cîntă din instrumente, în mijlocul fetelor cari sună din timpane.
  De sigur Intelepciunea in genul ei feminin este manifestarea lui Cristos chiar prin a Sa Mireasa (bărbați si femeii) pe acest pămînt. (Ef. 3:10)
  Proverbs 7:3-4
  Leagă- le la degete, scrie- le pe tăbliţa inimii tale. Zi înţelepciunii:,, Tu eşti sora mea! Şi numeşte priceperea prietena ta,-
  Proverbs 8:1-3
  Nu strigă înţelepciunea, şi nu- şi înalţă priceperea glasul? Ea se aşează sus pe înălţimi,(Heb. 4:16, Ef. 2:6) afară pe drum, (Luca 14:23) la răspîntii, şi strigă lîngă porţi, la intrarea cetăţii,( Isaiah 61:4″, Ei vor zidi iarăş vechile dărămături, vor ridica iarăş năruirile din vechime, vor înoi cetăţi pustiite, rămase pustii din neam în neam.) la intrarea porţilor: (familia, urechi, ochi, vegheatorii…)
  Proverbs 9:1-3
  Înţelepciunea şi- a zidit casa, şi- a tăiat cei şapte stîlpi. Şi- a junghiat vitele, şi- a amestecat vinul, şi- a pus masa. Şi- a trimes slujnicele, (robii si roabele umpluta de Duhul Adevărului, Duhul Sfint, Ioel 2:24,29) şi strigă, de pe… vîrful înălţimilor cetăţii:
  Psalms 149:3
  Să laude Numele Lui cu jocuri, să- L laude cu toba şi cu arfa!:6-9 Laudele lui Dumnezeul să fie în gura lor, şi sabia cu două tăişuri în mîna lor, ca să facă răzbunare asupra neamurilor, şi să pedepsească popoarele; să lege pe împăraţii lor cu lanţuri, şi pe mai marii lor cu obezi de fer, ca să aducă la îndeplinire împotriva lor judecata scrisă! Aceasta este o cinste pentru toţi credincioşii Lui. Lăudaţi pe Domnul!şi sabia cu două tăişuri în mîna lor, ca să facă răzbunare asupra neamurilor, şi să pedepsească popoarele; să lege pe împăraţii (Ef 6:12) lor cu lanţuri, şi pe mai marii lor cu obezi de fer, ca să aducă la îndeplinire împotriva lor judecata scrisă!….”

  Ce minunata familie aveți. Ficele desigur sunt o mare mistenire de la Domnul. Așa de mult doresc ca Mireasa lui Cristos in ambi geni sa se ridice si sa își ia locul in El si sa ii aducem rodul suferintelor Sale. Fiti Binecuvintati de Domnul. SLF

 29. Citi copii vom avea..? O intrebare grea … care de multe ori mia framintat mintea, si am cautat predici multe ca sa aud si sa inteleg aceasta intrebare…si am dat peste o predica a unui pastor penticostal, care se tragea din familie numeroasa si el avind doar 2 copii. Raspunsul lui a fost…. Citi vrei poti sa ai. Bucuros ca in final mi-am gasit raspunsul si mai ales care-l asteptam…am inceput sa ma contrazic cu tatal meu si mama mea. si am si devenit deodata predicator…..Dar…totusi inlauntrul meu nu eram sigur ….in acest timp eram deja binecuvintati cu 7 copii si ne-am decis sa ne oprim dupa al 7-lea caci deja avem multi.
  Am inceput sa ma rog sincer , eu la Domnul Isus si ziceam Doamne daca sunt gresit spune-mi vreau sa fac voia Ta.. Ca sa inteleg voia lui, Domnul Isus ma trecut prin valea umbrei mortii, unde doream mai mult moartea decit viata, si in acel timp am avut deslusit raspunsul printr-un vis. Acum avem 11 copiii. Vrei sa stii raspunsul.? Roagate sincer. Dar vei primi raspunsul nu cum crezi tu ci cum vrea El. Niciodata nu vreau sa injosesc pe cei ce au copii putini. Nu-I treaba mea citi talanti are cineva sau ce face cu ei e treaba stapinului. Dar pentru tine sa primesti raspunsul roagate sincer si fi gata pentru raspunsul carel vei primi, si daca vei fi desamagit, nu cum voiesti tu sau ai vrea tu.. GBU,

 30. Stateam odata de vorba cu un om in varsta si-mi spunea povestia vietii lui. A avut un singur copil la viata lui. Acesta, inainte de 1989, a vrut intr-o zi sa treaca granita la sarbi, prin Dunare, si se pare ca s-a inecat sau l-au impuscat in Dunare ca n-a mai primit nicio veste de la el din ziua aceea. Trist. Acum la batranete (parca sotia divortase de el) ajunsese aproape pe drumuri caci nici rude nu prea avea. Atunci mi-am zis in sine: „Omule, in tinerete D-zeu ti-a dat o familie dar n-ai stiut s-o apreciezi cum trebuie.” Nu oricui D-zeu ii da o familie. Apostolului Pavel, profetului Ieremia, Ilie si la multi altii, D-zeu nu le-a dat o familie. Daca omul acesta isi facea mai multi copii la tinerete si daca reusea si sa-i educe bine, poate mai era acum la batranete cine sa-i deschida usa.

  Dintr-un copil poti sa faci un inger, ceea ce nu-i lucru mic. Cei mantuiti vor fi asemenea ingerilor dupa moarte si inviere, vor fi ingeri. D-zeu ti-a dat o sansa enorma in viata: sa faci ingeri. Vrei sa faci doar unul? Doar pentru unul vei fi rasplatit. Vrei sa faci 2 sau 3 sau…10, tot pentru atatia vei fi rasplatit. (D-zeu vede cand cineva este bolnav sau are alte neputinte). Si nu doar ca vei fi rasplatit, dar ei vor face parte din familia ta cereasca in eternitate. Si aceasta nu-i lucru mic. In cer, in eternitate vor fi „ingeri saraci si ingeri bogati”, ingeri care-au fost mantuiti ca prin foc, fara nicio rasplata, sau ingeri bogati, rasplatiti de D-zeu pentru toata slujba lor facuta cu dragoste si daruire pe pamant. Tu de care inger vrei sa fii? Sunt femei credincioase care simt ca slujba lor (de baza) pe pamant este aceea de mama. Ele vor primi o rasplata mare pentru aceasta. Si ce bine este sa mai ai un frate in viata! Cand ai o nenorocire, daca ti-e frate bun, ai la cine cere un ajutor, dar vai de cel ce-i singur si cade in groapa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: