CRIMA DE LA BRAȘOV: RESPONSABILITĂȚI

Ca de fiecare dată într-un asemenea caz, după ploaie chepeneag (adică, pentru cei ce nu sunt din nordul Ardealului, deschizi umbrela după ce trece ploaia)! Cine sunt vinovații, care sunt cauzele, ce și cum trebuia făcut altfel. Nu este rău, în sensul că aceste procese de conștiință sociale, comunitare și familiale pot îndrepta anumite atitudini și situații pentru ca tragedia să nu se repete. Este rău atunci când se merge prea departe.

Într-o asemenea situație, mi se pare clar că prima și cea mai responsabilă persoană este… autoarea crimei. Mai sunt oameni săraci, amărâți, bolnavi, descurajați și care suferă de depresie, dar nu își omoară copiii. Există o confuzie a snobismului societal modern care merge cu investigațiile în cotloanele cele mai îndepărtate ale criminalului pentru a-l scoate victimă. Sunt destui oameni care, copii fiind, nu au fost suficient legănați în brațe de mamele lor, nu i-au dus tații la pescuit, nu au avut hăinuțe noi la fiecare Paști și Crăciun și nu au mâncat ciocolată în fiecare an, și?

S-a făcut caz de starea spirituală a familiei, poziția bisericii locale și a pastorilor, lipsa de tratament medical și până și basmaua cu care era îmbrobodită când au luat-o poliția. Au ieșit la rampă detectivii! Acum nicio biserică nu mai are dreptul să disciplineze pe cineva, pastorii trebuie să stea 24 de ore paznici prin casele altora și fiecare trebuie să umblăm cu psihologul după noi.

Oameni buni, s-a întâmplat o nenorocire care în mod normal nu se întâmplă. Viața nu e dulce și dreaptă, ci dură și discriminatorie! Asta nu înseamnă că ne răzbunăm pe ea, pe viață. Sigur, cunoscând datele problemei, analizând circumstanțele, soții pot fi mai atenți, biserica și pastorul pot fi mai grijulii și societatea trebuie să devină mai sensibilă. Dar nu aruncându-ne unii pe alții la gunoi. Am stat pe gânduri dacă să menționez sau nu de Brașov. Până la urmă, nu cumva și Brașovul este de vină?

Bineînțeles, citind câteva comentarii – unele tendențioase – cu privire la pastorul local, m-am simțit cu musca pe căciulă, nedreptățit și frustrat. Avem în bisericile noastre școli duminicale pentru copii, întruniri ale surorilor, adunări de părtășie, asistență pastorală și numeroase alte pârghii care să satisfacă nevoile spirituale, materiale și relaționale ale unei familii. Nu ghiciți câte persoane dintr-o biserică apelează la ajutorul acestor  departamente sau participă în cadrul activităților organizate de ele? Procentajele sunt lamentabile! A aștepta totul de la o singură persoană – mai ales într-o comunitate mare – este o rețetă pentru dezastru.

Consider că în situația de față ar trebui să ne concentrăm atenția asupra familiei greu încercate de această tragedie. Ceilalți copii, tatăl și chiar inculpata au nevoie de mila, ajutorul și rugăciunile noastre. Desigur, în măsura în care sunt dispuși să le primească. Cât despre judecăți (cu excepția celei legale) n-aveți grijă, și le face fiecare în dreptul lui…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

67 răspunsuri sa “CRIMA DE LA BRAȘOV: RESPONSABILITĂȚI”

 1. Ar mai fi o problemă, cum putea o persoană mântuită (că acesta e limbajul neoprotestant) să facă o asemenea crimă oribilă. Rezultă că SIGURANŢA MÂNTUIRII nu e combătută doar de Sfânta Scriptură, ci şi de practică (câţi oameni nu l-au trădat pe Hristos colaborând cu regimul comunist şi ateu?). Dealtfel e şi greu de înţeles cum se împacă arminianismul susţinut de neoprotestanţii români cu „siguranţa mântuirii”:
  “20. Căci dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iarăşi se încurcă în acestea, ei sunt învinşi; li s-au făcut cele de pe urmă mai rele decât cele dintâi. 21. Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptăţii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor.” ( II Petru 2: 20- 21);
  “Oricine urăşte pe fratele său este ucigaş de oameni şi ştiţi că orice ucigaş de oameni nu are viaţă veşnică, dăinuitoare în El.” ( I Ioan 3: 15);
  “4. Căci este cu neputinţă pentru cei ce s-au luminat odată şi au gustat darul cel ceresc şi părtaşi s-au făcut Duhului Sfânt, 5. Şi au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor, 6. Cu neputinţă este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăşi spre pocăinţă, fiindcă ei răstignesc loruşi, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L fac de batjocură.” ( Evrei 6: 4- 6);
  “De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă.” ( I Corinteni 10: 12);
  Dacă mântuirea mea personală e sigură, atunci de ce trebuie să ne mai mai rugăm „Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău.” ( Matei 6: 13)?

  • Domnule Ioan C., problema e ca sunt multe pasaje „calviniste” in Scripturi, NT si VT, comparat cu cele citate de dvs care afirma siguranta mantuirii. Dar toate acestea, din nefericire sunt interpretate la extrema in functie de ce teologie se foloseste pentru interpretare. Arminienii au pus prea mult accent pe conceptul de vointa libera absoluta, iar teologia cavinista argumentata pana la capat conduce la determinism absolut.

   Eu cred ca neoprotestantii romani sunt undeva la mijloc. Avem o minte arminiana si o inima calvinista… Rugaciunile noastre sunt calviniste 100%, dar negam predestinatia absoluta pentru mantuire sau reprobare.

   Explicatia mea teologica cu privire la aceasta crima oribila e ca este un pacat. Si pentru noi oamenii, este un pacat extrem de mare. Dar pentru Dumnezeu pacatul este pacat oricat de „mic” sau „mare” ar fi… Chiar ura este egala cu uciderea in ochii Lui.

   Cu privire la starea de mantuire din prezent a unei persoane… atat pot sa spun: pomul se cunoaste dupa roade.

   • „Cu privire la starea de mantuire din prezent a unei persoane… atat pot sa spun: pomul se cunoaste dupa roade.”
    Sunt întrutotul de acord cu dumneavoastră aici. Faptul că cineva e membru al unui cult nu îl mântuieşte neapărat, omul are dreptul de a alege. Tocmai de aceea nu poate fi blamat un cult pentru fapta odioasă a unui membru, dar poate fi blamată familia, care ar fi trebuit să ia măsuri.

   • Chris :”Avem o minte arminiana si o inima calvinista…”

    No wonder some are so confused 🙂

   • Gabi, challenge for you: write a guest post here about salvation and sanctification because it seems like folks are having problems differentiating the two. You can do it!

   • Chris nu este nevoie… cineva vrea sa stie wikipidia le sta la dispozitie 🙂
    Poblema este ca multi se informeaza la DOGMApidia 🙂

  • Domnului Ioan C.

   „Persoana mantuita” este acea persoana care traieste zilnic mantuirea la care am fost chemati si o duce pana la sfarsitul vietii. Daca omul nu duce „mantuirea de obste”, cum spune apostolul, PANA LA CAPAT, atunci acel om se amageste singur crezand ca totul e in regula. De ce credeti ca diavolul se lupta cu asa inversunare? El cauta sa amageasca pe oameni, sa-i faca sa cada in tot felul de curse, si sa alunece de pe calea mantuirii.

  • Ioan C
   ‘ SIGURANŢA MÂNTUIRII nu e combătută doar de Sfânta Scriptură,’

   37 Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine; şi pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afară:
   ;
   38 căci M-am coborât din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis.

   39 Şi voia Celui ce M-a trimis este să nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci să-l înviez în ziua de apoi.

   Ioan C… asa de curiozitate, versetele de mai sus ,se gasesc oare in acea scriptura pe care dumneavoastra o mentionati?

   • Gabi,
    Sunt și la mine dar le interpretăm diferit.

   • Stimate Gabi,
    Întradevăr, VOIA lui Dumnezeu este să nu piară nimeni: „Dumnezeu, Mântuitorul nostru, Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină.” (I Timotei 2: 3- 4), DAR

    ”Ca martori înaintea voastră iau astăzi cerul şi pământul: viaţă şi moarte Zi-am pus eu astăzi înainte, şi binecuvântare şi blestem. ALEGE viaţa ca să trăieşti tu şi urmaşii tăi.” ( Deuteronom 30: 19);
    ”Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi cu pietre ucizi pe cei trimişi la tine; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu aţi voit.” ( Matei 23: 37);

    “26. Iată, eu vă pun astăzi înainte binecuvântare şi blestem:
    27. Binecuvântare veţi avea dacă veţi asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astăzi; iar blestem, dacă nu veţi asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru,
    28. Ci vă veţi abate de la calea pe care v-o poruncesc astăzi şi veţi merge după dumnezei pe care nu-i ştiţi.” ( Deuteronom 11: 26- 28).

   • Ioan C.
    Versetele citate de dumneavoastra sint din vechiul legamint.
    Mare diferenta.

    Acel legamint a fost implinit de Domnul Isus.

    El a ales viata si eu traiesc datorita Lui …

    Aceasta este Evanghelia prin care traiesc eu…

    39 Şi voia Celui ce M-a trimis este să nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci să-l înviez în ziua de apoi.

    Sa vedem, Dumnezeu declara care este voia Sa( „sa nu piarda niciunul”) si Domnul Isus nu o poate implinii??

    Slujiti unui Dumnezeu destul de slab atunci .. 🙂

   • „Dintre noi au ieşit, dar nu erau de-ai noştri, căci de-ar fi fost de-ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toţi de-ai noştri, de aceea au ieşit.” (I Ioan 2: 19);
    ” Dintre aceştia sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat satanei, ca să se înveţe să nu hulească.” (I Timotei 1: 20);
    ” Gândiţi-vă: cu cât mai aspră fi-va pedeapsa cuvenită celui ce a călcat în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, şi a nesocotit sângele testamentului cu care s-a sfinţit, şi a batjocorit duhul harului.” (Evrei 10: 29, fără a mai aminti de Evrei 10: 25).

   • Gabi, da mai multă atenție la a doua parte a versetului 37 si versetul 40!

    37 Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine; și pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afară

    40 Voia Tatălui Meu este ca oricine vede pe Fiul și crede în El să aibă viața veșnică; și Eu îl voi învia în ziua de apoi.”

    Iar ne lovim de cuvântul asta incapatinat „oricine”

 2. …noi ,penticostalii trebuie sa invatam sa ne iubim unii pe altii,sa ne interesam uni de ceilalti…slujba de pastor sincer si responsabil e groaznic de grea…

  • Experienţa mea ca prezenţă in biserici mari e clară: sase ani eram ca spectator, fără să mă stie nimeni si fără să cunosc pe nimeni, eram prezent săptămînal la adunare. Nu m-am supărat de asta. M-am bucurat toţi acei ani de predici, cantări, rugăciune, de ce nu, de fanfară. Cine te bagă-n seamă dacă te duci un an intr-o biserică penticostală? Nimeni. Cînd am incercat să intru-n vorbă cu cineva, se mira omul că cine-s eu să-l intreb, de unde ne cunoaştem, etc. Consider că bisericile cu număr mai mic sunt in reală părtăşie deoarece pur şi simplu, se cunosc unii cu alţii, nimeni nu-i străin. Poate familia in cauză de la Braşov era victima ignoranţei. Poate că ştiau unii ce-i acolo dar nu prea multe. Aveam un pastor prin 2000 care uneori spunea că cine are probleme, dileme, etc, să vină la consiliere. Dacă pastorul nu aminteşte adunării acest fapt, nimeni nu va apela la consiliere că… nu stiu de ce. Poate uitarea, lipsa de curaj, nu stiu.

 3. Acelasi vrajmas, care in vechime le-a inselat pe evreice in a-si jertfi copiii zeului Moloh, crezand ca fac un lucru bun, a inselat-o si pe femeia din Brasov. Cata viclenie din partea lui, si cum i-i place sa-si bata joc de vietile oamenilor!
  Poate au fost nervi necontrolati fatza de plansul copilului, sau poate a fost altceva. Orice ar fi fost, in spatele actiunii acelei femei a fost sarpele cel vechi, diavolul, care racneste ca un leu si cauta pe cine sa inghita!
  Ma gandesc la cosmarul ce s-a creiat in acea familie! I-mi pare rau de acei copii nevinovati, mai ales de cei care au fost martori oculari la acea crima oribila! In fatza unei astfel de tragedii ramai fara cuvinte…
  Dumnezeu sa aiba mila de familia respectiva!

 4. Mult lucru de mantuiala facut prin biserici frate Ionescu !!! Pastori si comitete care judeca stramb, partinire, neglijente grave, nepotisme, musamalizarea pacatului, etc,etc !!! Este a doua oara cand amintiti de povara pe care trebuie sa o poarte ” unul singur „. Dar cine va impiedica sa o impartiti proportional cu ceilalti slujitori care sunt mai mari peste adunare ?
  Are conducerea Bisericii din Brasov destula vina pentru situatia petrecuta. Daca aceasta femeie era exclusa din Biserica din Brasov in momentul cand a omorat copilul, nu era niciun fel de pata peste aceasta Biserica, fiindca femeia nu facea parte din comunitatea penticostala. Insa pentru ca, fapta s-a petrecut membra fiind in Biserica, va costa foarte mult lucrarea lui Dumnezeu, cel putin in aceasta Biserica, unde multi oameni nemantuiti n-au sa mai calce sub nici o forma.

  • Remus…daca nu va suparati…recitiva postul…Nu faceti sens in ceea ce spuneti…Nu ma irit repede dar cuvintele dumneavoastra in care nu faceti sens…ma irita… Ce vreti sa spuneti cu :
   „Daca aceasta femeie era exclusa din Biserica din Brasov in momentul cand a omorat copilul, nu era niciun fel de pata peste aceasta Biserica, fiindca femeia nu facea parte din comunitatea penticostala.”
   Daca ceea ce ati scris ati dorit sa scrieti…e grav. Imi pare rau dar in cazul acesta aveti probleme reale (…)…

  • Frate Remus,
   Iar interpretați în grabă și greșit.
   Nu aveți de unde să știți cum lucrăm sau nu aici, în Chicago. Au fost comentarii care imediat l-au acuzat pe pastorul Daniel Mureșan, ceea ce mi a-a părut deplasat. Interesant că dvs. acuzați conducerea bisericii că i-a reprimit ca membri, în vreme ce alții îi acuzau că i-au exclus pentru o vreme.
   În ce-l privește pe pastor, am destul de mulți brașoveni în biserică și am înțeles că e un om deosebit, un slujitor foarte bun. Nu, asemenea lucruri nu pot fi puse în spatele bisericii, conducerii și pastorului. Punct!

   • Pai frate Ionescu, cuvintele mele s-au indreptat catre Biserica din Chicago ? Eu am vorbit per general. Cum adica pentru asemenea fapta nu poate fi culpabilizata si conducerea Bisericii din Brasov ? Pai dati-ne detaliile concrete cu privire la aceasta familie sa vedem ce statut avea ea in Biserica la momentul comiterii faptei sau aduceti istoria acestei familii in Biserica din Brasov ca, sa putem judeca corect situatia. Am inteles ca femeia a fost internata la psihiatrie. Si daca aceasta femeie a fost debila mintala, cum a fost primita ca membru si lasata sa se impartaseasca cu Cina Domnului ? Nu ati spsus dvs. mai demult ca debilii mintali au un alt statut in fata lui Dumnezeu ? Unde ati vazut dvs. bolnav de cancer sa moara asa in 3 zile ? Boala de cancer are niste faze premergatoare decesului. Problemele acestei femei sunt din trecut indepartat. Este posibil ca aceasta femeie sa sufere de oligofrenie inca din copilaria ei.
    Tratarea situatiei spirituale a acestei familii, atat a femeii, cat si a barbatului s-a facut cu un procent mare de superficialitate de catre responsabilii Bisericii, frate Ionescu. In unele situatii dereglarile mintale sunt in stransa legatura cu posesiunea demonica si in acest caz avem de a face cu asa ceva, fiindca avem elemente care ne conduc in acesta directie. Si daca femeia aceasta este posedata si de, demon, cum a ajuns ea in starea aceasta ? Inseamna ca aceasta femeie a comis alte pacate grave inainte de comiterea crimei, motiv pentru care a ajuns stapinita de, demon.
    Sa ne spalam pe maini ca Pilat, nu gasesc ca este o atitudine rezonabila. Iar in ce priveste problema cu lipsa de pregatire despre care ati marturisit de doua ori pina acum, puneti pe hartie punctele unde sunteti in lipsa si pregatiti-va, fiindca atunci cand o sa va confruntati cu situatii deosebite care va depasesc, o sa dati de probleme.
    Un alt element care denota superficialitate la fratii slujitori de acolo, este faptul ca, sunt total convins ca in aceasta Biserica au fost date instiintari de catre Dumnezeu cu privire la ce avea sa se intample, instiintari care trebuia sa-i puna in pozitii de veghere. Nu se poate ca, la asemenea evenimente Dumnezeu sa nu vorbeasca mai dinainte pentru a instiinta Biserica de uneltirile satanei.

    Apoi legat de aspectul lucrului de matuiala, el exista aproape in toate adunarile. Un exemplu pe care pot sa vi-l dau, este ignorarea acelei proorocii mincinoase de la Conventia de la Atlanta 2010, despre care nimeni din fratii pastori lucratori, nu a abordat acele minciuni rostite de femeia din Romania!!! Acesta este un lucru de mantuiala si el este total frecvent in adunarile penticostale romanesti, fie ele din Romania sau diaspora, unde nu se discuta in mod direct despre proorocii date si la care se poate da un raspuns in timpul slujbei. Fratele Lascau cu, care am vorbit despre aceasta s-a spalat pe maini ca, nu el a fost organizatorul Conventiei si ca nu era treaba dansului sa faca lumina in acest caz. Ok. Sa zicem ca are dreptate ( macar ca, nu era gresit sa va consfatuiti impreuna si sa ajungeti la un raspuns cu privire la acea proorocie, daca a fost sau nu de la Domnul ca, poporul sa ia la cunostinta, ce este cu mesajul transmis ), dar dupa ce a plecat acasa, putea sa abordeze proorocia data pe blogul dansului, fiindca va spun ca, acea minciuna spusa acolo, nu va ramanea fara roada in mintile celor lesne crezatori si nestiutori, care nu stiu sa deosebeasca proorociile. A facut dansul asta ? Nicidecum. De ce ? Dansul stie mai bine.
    De ce am adus acest exemplu ? Fiindca este de o importanta extraordinara ca, copiii lui Dumnezeu sa nu fie amagiti de asemenea minciuni. Stiti ce ravagii a facut femeia aceasta in Spania in 2008, cand a proorocit ca nu stiu ce mare nenorocire va veni in Spania in 2008 si romanii ar fi bine sa plece acasa ? Recent am vorbit cu cineva din Spania care are cunostinta de ceea ce s-a proorocit si prezbiter de la ei din Biserica a lasat tot in Spania si a plecat in Romania pe baza acelei minciuni si iata ca a trecut 2008 si romanii in Spania nu au crapat, asa cum s-a proorocit ca o sa se intample.
    Acesta este numai un exemplu din multele care ar putea fi puse pe masa pentru discutii.
    Bisericile penticostale romanesti se axeaza la slujbele in Biserici pe: rugaciune, cantare si predica si nu vreau sa spun ca este ceva gresit. Dar pe linga aceste slujbe lipsesc cele de pe vremea apostolilor. Biserica contemporana nu are nevoie de atatea coruri si fanfare si trupe de inchinare ci, are nevoie de darurile Duhului Sfant, are nevoie de oameni care sa ajute pe cei bolnavi, pe cei demonizati, are nevoie de prooroci, care sa descopere pe unul ca JB sau ca IG.
    Cine il ajuta in Biserica din Chicago pe un crestin, care din neveghere a ajuns sa fie stapanit de un demon, sa fie eliberat ? Spuneti-mi un frate ( recunoscut de comunitatea evanghelica ) din Bisericile Romane din America, care are putere sa scoata dracii ?
    Evanghelia in Bisericile romanesti este insotita de semne si minuni la un nivel foarte redus, in comparatie cu ceea ce ar trebui sa fie. Aceasta este una din marile lacune ale Bisericii contemporane din vremea noastra.

   • Fr. Ionescu,

    va rog sa da-ti drumul la comentariul meu si sa nu-l stergeti. El reflecta situatia per general. Nu are nimic personal cu, comunitatea de la Elim Chicago.

   • @Remus, am cam ramas in urma cu dialogul cu tine, dar sa stii ca citesc cu atentie comentariile tale. Oricum sa stii ca nu am uitat sa urmaresc implinirea vedeniilor tale(sau vise parca) ,de-si ele nu au determinat cred mutari ale romanilor din zona cum s-a intimplat in Spania.Domnul sa ne intelepteasca.
    Altceva m-a stirnit de aceasta data legat de comentariul tau ceva mai consistent, deci nu legat de prorocii.Pe aceasta linie raminem atomici.
    Problemele ridicate de tine pot fi valabile si viabile daca se scoate din biblie Luca 6 cu 37 si Romani 14 cu 1o. Mai sunt versete cu acelasi continut dar lasam loc si la studiul individual.
    Cit despre un raspuns zic eu destul de apropiat , pentru tine, cred ca il gasesti in comentariul meu din 2 martie orele 12.30 AM.
    Iar ca o parere personala. Daca si in cazul unei asemenea tragedii putem imparti vinovatii, judecati, superficialitati, ginduri si solutii corectionale, dind verdicte in dreptul surorii, a pastorului acelei biserici, a comitetului, a modului de vorbire a celor intervievati, atunci te rog sa nu te superi pe mine, dar la toti cei pomeniti ca au gresit, ca au primit membrii in biserica, a familiei surorii aflate in necaz, a tuturor celor acuzati, cer eu iertare pentru atitudinea ta.
    Conform invataturilor date de Domnul Isus, socot ca intr-o asemenea situatie nu avem decit o singura cale: post si rugaciune , mijlocire pentru sora noastra, pentru familia ei si pentru toata fratietatea care sufera si plinge inaintea Domnului cu CEI CE PLING.Si ma minunez de indemnul pe care il dai ca sa judecam aceasta situatie.Pai atunci, la vremea potrivita ce va judeca CEL ce are drept de judecata?Judecata noastra? Pazeste-ne Doamne. Bunul Dumnezeu sa se indure de noi.

   • Frate Ionescu,

    fiti corect, caci nu este frumos ce faceti ! Acceptati si spiritul critic atunci cand el se reflecta adevarul, caci si asta inseamna crestinism autentic, ori dvs. suportati numai laude?

  • @ Remus
   Te doare mai mult faima in fata oamenilor si parerea lor.
   Si ce daca trebuie sa ne smerim ca comunitate penticostala.
   trebuie sa acceptam si asta.Meritam.Femeia aceia poate ca nici nu stie ce a facut.Familia aceia are nevoie de ajutorul nostru

 5. la tv l-o aratat pe sotul ei care o spus ca femeia o fost internata la pihiatrie acum ceva vreme, deci o stia cu probleme. cu toate astea el o continuat sa-i faca prunci. dati-i nota. ar trebui si el luat la rost… apoi o mai aratat din declaratiile ei din care reiese clar ca e bolnava psihic si nimeni n-o pomenit nimic de faptul ca era penticostala.

 6. ,,Într-o asemenea situație, mi se pare clar că prima și cea mai responsabilă persoană este… autoarea crimei”
  Domnul sä ne päzeascä!
  Cu adevärat foarte tragic. Asa de cutremurätor incit m-am intrebat:ar fi posibilä o asemenea tragedie si in viata mea sau in viata celorlalti frati pe care acum äi stiu oameni cu fricä de Dumnezeu?Cum e posibil sä se intimple asa ceva in viata unui om pocäit?Dumneavoasträ ce ziceti?Biata femeie nu mai poate sä steargä ceea ce a fäcut dar noi putem sä invätäm multe din tragedia ei.Ca intotdeauna, cäutäm räspunsul in Cuvintul lui Dumnezeu -Adevärul.Vä rog sä cititi Psalmul 91 si cred cä nimeni nu va avea nevoie sä adauge ceva.Doamne ajutä-ne!

  • Cred ca pot sa zic doua vorbe, chiar daca este din opinia proprie si personala. Cred ca fiecare este deacord ca daca in viata cuiva apare o „disfunctionalitate” este foarte greu sa acuzam care este cauza aparitiei. Cine se crede „tare” sa dea primul cu piatra.
   Stau si ma intreb, daca comportamentul surorii Monica a fost cunoscut cu „slabiciuni” pentru care a si fost consultat un medic, atunci nu mai degraba trebuie intrebat medicul cu ce diagnostic a fost externata, sau ma rog, ce s-a constatat cu ocazia vizitelor?
   Si as face o remarca: de ce nu se asteapta ca sa se cunoasca si opinia medicillor care expertizeaza starea faptasei care o poate face raspunzatoare sau o poate absolvi de raspunderea, pentru din aceste concluzii ale specialistilor, noi circotasii vom putea intelege daca a fost fapta sau culpa. Este o mare diferenta intre faptele cu voia si fapte fara voie.
   Chiar numai specialistii teologi au voie sa dea verdicte?
   Fratilor, la orice persoana suntem datori sa-i acordam toate circumstantele pina la definitivarea formelor de vinovatie.
   Voua nu vi s-a intimplat niciodata ca la Mercedes-urile voastre sa se opreasca motorul brusc? daca niciodata nu ati avut aceasta, aveti rabdare, niciodata nu este prea tirziu. Se poate intimpla oricui. si oricind si ….oriunde.
   Si ma gindesc la „garantia” primita de la Domnul Isus „in viata veti avea necazuri”, ; oare sa fie adevarat ce scrie?
   Si nu m-as indoi daca nu ar veni Eclesiastul 7 cu 13.
   Fiti binecuvintati

 7. Pastorul bisericii nu este fratele Muresan, dinsul a fost invitat.
  Biserica este serioasa , am auzit u urechile mele” noi traim numai dupa Cuvint”
  nu trecem peste El cu NIMIC;
  daca cienva are alte pareri, ne pare rau, dar noi asa intelegem ca trebuie sa traim.
  Si nu admitem nimic care sa treaca peset ce este scris.
  Erau bine cunoscuti in adunare;
  acolo se faceau partasii de post si rugaciune chiar in cadrul bisericii;
  vinera, s e tinea de dimineata pina seara, fiecare venea pe rind, cite unul, doi sau trei, cum erau liberi, la diferite ore.
  Liviu a devenit arogant, nu asculta de pastori, de fratii care il rugau sa se verifice pe teme
  de profetie.’Din acest motiv a fost pus la disciplina.

  Este singurul vinovat, cu parere de rau o spun; stia ca Monica are probleme si ar fi trebuit sa se pocaiasca, putea sa inteleaga ca sunt datorita neascultarii lui;

  diavolul a intrat in ea si gata.

 8. Remus are dreptate! Ati vazut interviul dat de pastor la televiziune? Avea un limbaj de lemn, de parca era la o conferinta de presa. Expresii genul: „fapta reprobabila”, ” lucrarea diavolului” si „noi propovaduim iubirea aproapelui „etc.
  Este un esec de pastoratie, des intalnit in biserici. Institutionalizare in care ne desfasuram activitatea, a facut din pastor doar un orator care isi prezinta predicile duminica, restul: consiliere, vizite, partasie in familii, au ramas doar amintiri. Daca unul din copiii mei o ia razna este doar esecul meu ca parinte si educator, sa nu dam vina pe diavolul. Diavolul nu are nici-o putere intr-o familie si o biserica plina de Duhul Sfant! Imi aduc aminte cum ii judecam pe multi la comitet, si nimeni nu se ingrijea efectiv de ei! Oamenii au probleme si noua ca slujitori nu ne pasa, nici nu varsam lacrimi noaptea, noi facem programari la birou si dam sfaturi din carti de specialitate!
  Eu cred ca Dumnezeu ne da un semnal ca ne-a parasit, ne merge numele ca traim, suntem rigidizati intr-o institutie, cu doctrine biblice si il programam pe Duhul Sfant sa lucreze la comanda noastra! Pastorii trebuie sa admita esecul! Sunt enoriasii pe care noi ii educam si-i crestem, adevarati ucenici? Unde sunt rezultatele? Unul dintre ele este un esec, intamplat la Brasov! Cati sunt ucenici cu adevarat!? Multe familii au probleme mari, dar putine dintre ele ies la suprafata. E timpul sa iesim din formele rigide pe care le pretindem ca sunt spirituale!
  Recomand, cu ingaduinta fratelui Ionescu un scurt mesaj al fratelui Liviu Olah:

  • Nu am văzut interviul dar cred că exagerați! Generalizați și judecați după aparențe…

   • Frate Cristian,
    poate ar fi bine sá postati indatoririle pástorilor pentru cei ce condamná intruna .
    Pastoratia ca si prorocia,invátátura….sánt lucrári pentru”desávársirea sfintilor”,dar datoria de a se sfinti si a se pástra sfánt e a fiecárui credincios.Indiferent de mediul in care tráim,responsabilitatea pentru faptele noastre ne revine personal fiecáruia.In cazul acesta femeia asta e singura vinovatá.

   • De ce ne este greu sa recunoastem un esec de pastoratie? Pastorii nostri s-au transformat in cler de mult timp, distanta dintre ei si enoriasi creste pe zi ce trece!
    Demonstrati atunci viceversa! Aratati ca la noi se face ucenicie de la amvon! Faceti un sondaj, vedeti cati dintre enoriasi sunt cu adevarat ucenici! Cati sunt maturi spiritual?

    Noi mostenim un sistem de biserica, in care ne-am nascut si am crescut, si spunem ca asa este biblic! Rezultatele vorbesc de la sine: daca nu intretinem atmosfera cu programe incarcate, am avea sala goala, spectatorii se duc la un spectacol mai artistic! Mare dreptate avea pastorul Liviu Olah in anii 70′, si el era baptist!

  • Daniel G
   ai f mare dreptatate in ce spui… dar sa sti ca esecuri si exceptii vor exista mereu–chiar si intre ucenicii Domnului Isus a fost o sinucidere–sa fi fost Isus vinovat pt asta?! ..Nu exista padure fara uscatura.

   • @Val,
    Scuzele ca.-esecuri si exceptii vor exista mereu….- NU SE REGASESC ca o circumstanta benefica in afirmatiile Domnului Isus pentru mantuire.
    Din conta El spune ca ‘cel tare sa ia seama sa nu cada..”‘
    Asa cum am mai afirmat in alte commenturii-deavolul SE BUCURA FOARTE MULT cand copii Domnului DAU VINA PE EL ,in timp CE EI CONTINUA SA FACA VOIA LUI,in loc sa se IMPOTRIVEASCA lui.
    Daniel G. are multa dreptate.
    Personal eu consider ca prin cazul Brasov Dumnezeu A TRAS DIN NOU UNSEMNAL DE ALARMA SI TREBUIE MAI MULTA MEDITATIE SI ANALIZA DECAT ACUZARE,pentru TOTI SLUJITORII care lucreaza in via Domnului.
    Felicitari elisa pentru..inca un pas facut inainte pe calea dezvaluirilor in situatia existenta..

   • Frate Val, eu am subliniat doar ca slujitorii au un fel de „mandrie pastoreasca”: noi nu gresim niciodata!

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 2 martie 2012 la 8:32 AM

   Daniel G,
   Thank you pentru video, pe acesta nu l-am mai vazut. Este un good reminder pentru mine personal sa ma rog mai mult pentru cei pe care-i cunosc si cu care vin in contact zi de zi si nu il cunosc pe Dumnezeu!! Pe mine acest scurt mesaj m-a miscat, thank you again.

  • Daniel G.
   ” Diavolul nu are nici-o putere intr-o familie si o biserica plina de Duhul Sfant”

   7Şi ca să nu mă umflu de mîndrie, din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi -a fost pus un ţepuş în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască, şi să mă împedece să mă îngîmf. 🙂

   • gabi, asa se potriveste versetul dat de tine cu ce vrei sa contrazici, ca nuca in perete.
    sunt unii pocaiti care iti gasesc verset la orice situatie si fac din el lege. astia-s cei mai periculosi.

   • Nu inteleg, vrei sa spui ca noi suntem vulnerabili, n-avem nici-o sansa!?
    Gabi, ce spui tu este intr-un cu totul alt context, este vorba de suferinta, pe care apostolul Pavel o numea „un sol al diavolului”. De aici si pana la a-ti omori pruncii e cale lunga!

    Luca 10:19  Iatã cã v-am dat putere sã cãlcați peste șerpi și peste scorpii, și peste toatã puterea vrãjmașului: și nimic nu vã va putea vãtãma.

   • Elior
    pai cind creierul este ca peretele.. 🙂
    sint unii bloghisti ca daca le desenezi pe hirtie tot nu inteleg 🙂
    mai citeste odata….
    Daca tot nu intelegi o sa iti desenez 🙂

   • Daniel G… 100% de acord.
    Postul meu nu s-a referit la situatia de fata.

   • gabi, mai degraba zboara porcul sa recunosti ca nu te pricepi.

  • Daniel G.
   ” Diavolul nu are nici-o putere intr-o familie si o biserica plina de Duhul Sfant”

   dimpotriva. acolo loveste mai tare. cazul de fata n are legatura.

   • asa este, el cauta sa loveasca, dar n-are nici-o putere!
    „va voi da putere sa calcati peste serpi, scorpioni, pui de naparci”

   • Daniel G, eu sunt adeptul lucrurilor spuse cu tarie, dar afirmatia ta referitoare la serpi,scorpioni, napirci, puterea vrasmasului….oare la ce se refera? Cind, unde si cui a dat Isus asemenea puteri? Si de ce? Poate nu inteleg eu, dar daca tie ti s-a descoperit taina aceasta , fi un frate bun si ajuta-ne sa iesim la „lumina” si noi.
    Dar, sa nu uit, in biblia mea este scris
    -in lume ve-ti avea necazuri ; (cine?)
    -…toti cei ce voiesc sa traiasca cu evlavie in Hristos, vor fi prigoniti (cine?)
    -Filipeni 3 cu 10 si 11
    -Caci cu privire la Hristos, voua vi s-a dat harul, nu numai sa credeti in EL, ci sa si patimiti pentru EL;(cine?)
    -Daca va robeste cineva, daca va maninca cineva, daca pune cineva mina pe voi,daca va priveste cineva de sus,daca va bate cineva peste obraz, SUFERITI ! (cine?)
    -veti fi prigoniti pentru numele meu…(cine?)
    Cred ca daca am avea un pic de timp si cu mai multa atentie, vom gasi multe alte cuvinte de acest fel scrise pe paginile sfintelor scripturi.Sin in primul rind, eu cred, acestea sunt scriese pentru ca imparatia lui Dumnezeu nu este mincare si bautura ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfint, iar calea crucii ….precis nu este Via Dolorosa.
    Ma surprinde afirmatia „el n-are nici o putere”, oare asa sa fie? Atunci cum ne explicam „caderile napraznice” ale unor alesi chiar, oare cine sta pe margine sa vada pe cine poate inghiti, oare veacul acesta a cui este? Pentru ce trebuie sa lupte crestinul lupta cea buna?De ce ne trebuie toata armatura credintei? De ce trebuie sa fim veghiatori? Si cite or mai fi. Fii binecuvintat

   • Frate Mihail, vrei sa spui ca diavolul are putere asupra celor neprotejati de Duhul Sfant, cei plini de Duhul Sfant se impotrivesc tari in credinta, si diavolul fuge cu viteza fulgerului! Pentru ca Cel ce este in noi, este mai Mare!

 9. Frate Daniel G,vá rog sá arátati o gresalá de pastoratie in acest caz.Hai sá le luám pe párti.
  Dacá pune sub discipliná,abuzeazá iar dacá reprimeste o persoaná ca membru,n-are discernámánt.
  Cine dintre comentatori stie inima acelui om?Cine stie cate sfaturi a primit aceastá femeie? E cel mai simplu sá spunem:pástorul e de viná.
  Dacá se apárá, nu are rábdare si dacá n-o face,nu-l intereseazá.
  Dacá e autoritar,nu are inimá si dacá e ingáduitor,nu are coloaná…
  Putem continua

  • Daca cititi mai atent ce am spus, veti vedea ca argumentul meu se bazeaza pe un singur cuvant cheie „ucenicie”. Logic si simplu: daca pastorii ar face ucenici, nu s-ar ajunge la un asemenea rezultat! Restul sunt scuze de „florile marului”!
   Pastorii nostri, in schimb, fac politica, fac conferinte cu dantuieli, isi fac cruci, acriu articole, fac doctorate, fac orice altceva, iar poporul piere! Pentru popor doar „paine si circ”, adica „programe artistice”!

   • Asa este. Ucenicia este cheia iar a face ucenici nu este echivalent cu cateheza si apoi ascultat predici.
    Se ajunge la astfel de tragedii din cauza ca oamenii nu sunt ucenicizati. Nu stiu Biblia, nu inteleg cine sunt in Hristos, nu stiu sa identifice atacurile celui rau si sa le contracareze, etc.

 10. „Mai sunt oameni săraci, amărâți, bolnavi, descurajați și care suferă de depresie, dar nu își omoară copiii” – de unde stiti ca respectiva femeie suferea de depresie? Fara intentia de a jugni pe cineva, sunt cateva lucruri pe care oamenii fara pregatire medicala nu le cunosc. Sunt numeroase afectiuni psihice care se manifesta prin halucinatii de tot felul, lucru care ar putea explica fapta celei in cauza. Chiar o „banala” depresie se poate decompensa psihotic si atunci omul in cauza nu are responsabilitatea faptelor lui.
  Ma deranjeaza profund felul in care oamenii care nu se pricep judeca lucrurile legate de boli. Dumnezeu ne-a dat intelepciune si resurse. Femeia in cauza trebuia tratata, nu tinuta acasa profitandu-se de pe urma ei. In fine, fiecare dupa cat ii este dat….macar noi sa fim mai cu intelepciune si sa nu judecam degeaba lucruri pe care nu le cunoastem…

  • Nu am spus că suferea de depresie, am luat la rând mai multe posibilități.

  • Laura,

   cel mai elocvent exemplu de saracie, este cel al lui Lazar plin de bube care ( atentie ) ZACEA la poarta bogatului. Acest om a trait cel mai de jos nivel de saracie impletit cu boala. Si pentru aia nici nu a cersit, nici nu a furat si nici nu omorat pe nimeni din cauza saraciei lui.

 11. Frate Cristi.. va rog sa raspundeti… sunt fratele Monicai din Brasov..si de ceva vreme urmaresc editorialele de pe acest site..si bineinteles ca am vazut ce s=a spus aici..fiecare comenteaza cum crede cum a auzit si cum i se pare ca ar fi mai bine…Nu stiu cum ati fi dumneavoastra in situtati mea ca frate al ei sau in situatia celorlalti din familie.Ceea ce a fost ..cu siguranta nu a fost bine si a fost o greseala..nici eu nu stiu sigur ce s=a intamplat si ce a determinat-o sa faca asta.A inteles gresit acel pasaj din Biblie .. nu a fost ceva brusc ..probabil ca vrajmasul a facut-o sa intaleaga de mai demult gresit unele pasaje bilbice…Va mai spun inca odata ca nu este usor sa ai o incerceare ca si aceasta in familie mai ales ca parinti mei sunt amandoi bolnavi si mai am si un frate surdo-mut internat in spital de mult timp.Multi acum incerca si le place sa judece…dar putini se gandesc ca Dumnezeu o iarta.si putini se roaga pentru ea.chiar daca unoara lea facut probleme din cauza gandiri ei..asta nu inseamna ca trebuie sa rasplateasca cu rau acest lucru..Cititi va rog PRoverbe 24:17-18.O , daca ati sti cata nevoie este de rugaciune pt familie acum si pt ea.Nu judecati ca sa nu fiti judecati ci mai bine rugati=va.Asa face un adevarat copil a lui Dumnezeu..Cum nu suntem mai buni ca unul din lume prin faptul ca am fost mantuiti tot asa nimeni sa nu creada ca este mai bun decat ea.Va rog sa va rugati!!!George Lauric ,Brasov!!

  • Frate George,
   Vă purtăm în rugăciunile noastre! Ne pare rău și ne dăm seama că nu vă este ușor. Pe de altă parte, situația din familia dumneavoastră a devenit subiectul buletinelor de știri și editorialelor de prin ziare. Așa după cum am subliniat, noi nu judecăm (are cine să judece) dar analizăm situația pentru că cel mai rău lucru ar fi să n-o facem (cum s-a întâmplat în Corint). Cred că ceea ce s-a întâmplat cu sora dumneavoastră este mai mult decât o înțelegere greșită a unor texte biblice și mult mai mult decât o greșeală. Va trebui să acceptați acest lucru deoarece altfel nu ați putea să o ajutați în mod real. Pe de altă parte, nu cred că există în Biblie pasaje care să încurajeze asemenea fapte. E adevărat, cum se întâmplă în asemenea situații, circulă multe zvonuri și păreri, unele dureroase pentru dumneavoastră ca familie, dar discuția este absolut necesară procesului de vindecare. În cazul în care nu știți acest lucru – și este normal în durerea dumneavoastră și în mijlocul tragediei – noi toți am fost răniți și întreaga frățietate penticostală (și nu numai) este devastată de nenorocirea aceasta. Intențiile noastre nu sunt de a vă ataca pe dumneavoastră, familia, păstorul și biserica, nici măcar sora dumneavoastră și soțul ei, deși unii se mai exprimă și așa. Dorința noastră este ca Domnul să vă mângâie, să vindece spiritual comunitatea și să mântuiască sufletul sorei dumneavoastră. Ne gândim în mod deosebit la ceilalți copii și la trauma prin care trec și vor trece. Pe de altă parte ne gândim și la Calea Domnului care este vorbită de rău și la situațiile similare prin care trec alte persoane. Nădăjduim că amărăciunea dumneavoastră să aibă și un efect pozitiv, ca un semnal de alarmă pentru noi toți. Sunt multe lucruri de învățat din această tragedie.
   Încă o dată, ne rugăm pentru dumneavoastră!
   Cu drag,
   Cristian Ionescu

  • Draga George,
   suntem multi alaturi de tine, ne temem de Dumnezeu si de aceea
   plingem si ne rugam pentru voi.
   Domnul sa se indure , EL este milos si bun, nu ne-a lasat noua altceva decit rugaciunea si sa simtim cu cei ce pling.Totul e in mina Domnului; biserica din Brasov este alaturi de voi, se roaga pentru voi.
   Domnul sa -ti dea puterea SA, nu oricine are de indurat asa o tragedie in casa.
   Domnul sa binecuvinteze parintii tai si s-o ajute pe Monica sa-si revina;
   sa ne fie frica cu mila .
   In Cele Ceresti Esti Doar Atit Cit Iubesti!

 12. Nu e vorba de saracie, pentru ca familia de fiecare parte avea sustinere;
  in plus si biserica locala ii ajuta, fiind familie numeroasa;
  e vorba de a cadea sub Mina Tare a lui Dumnezeu,
  ar trebui sa ne fie limpede, pentru ca stim :Totul e in mina Sa ;
  Nu ajuta cu nimic familia esvaluirea evenimentelor,
  pentru ca ,, gindind atit de diferit le facem mai mult rau decit bine.
  Si ar fi bine sa nu mai acuzam biserica, pentruca este UN PACAT
  sa vorbim lucruri pe care nu le cunoastem.
  Si tot asa am face dac am stii mai multe amanunte;
  totul a plecat de la aceea”ca nu stim cum si ce sa vorbim”
  Fiecare cuvint pe care il rostim fara rost este SCRIS undeva, in dreptul nostru
  si vai!!!! gresim de atitea ori.
  Au nevoie de rugaciuni, am face mai bine acest lucru;
  cit suntem inca in carne, toti avem nevoie de rugaciune.
  Monica era o fire f retrasa si tacuta si era supusa sotului, se ocupa f mult de copii,
  si multi crestini nu au asa copii educati.

 13. Oricum este o mare PATA peste bisericile evanghelice
  si ma intreb daca nu cumva este pentru ca ni s-au cam stins felinarele!!!!

 14. Va multumesc foarte mult pentru ca va rugati! Domnul sa va rasplateasca!Foarte foarte mult va multumesc!!

 15. NouaOrdineCrestina Răspunde 5 martie 2012 la 6:56 PM

  Draga George, nu sunt medic neurolog dar in scoala vietii mele, am reusit sa invat o multe detalii de comportament alaturi de oameni bolnavi mintal ,psihopati ,alienati mintal , oligofreni ,foarte multe cazuri de origine patologica. Am ajuns sa inteleg multe din „iesirile” si comportamentul lor .Mama mea a suferit de psihopatie depresiva pe fond agresiv. Orice boala mintala este generata ,provocata ori incubata in timp indelungat. Mediul in care traeste acel bolnav joaca un rol decesiv in agravarea ori ameleorarea bolii..La unii bolnavi boala lor nu se manifesta in nici un fel ,nu are nici o simtoma pana intr-o zi , cand brusc erupe printr-un comportament violent ce pentru supresarea si controlul lui, necesita forta, constangere, imobilzarea bolnavului in camasa de fortza. Bolnavul poate msteni ereditar aceasta
  boala mintala prin mutatii genetice stramosesti . Sifilisul poate fi una din cauze . Consider o naivitate din partea celor ce vin sa se pronunte atat de usor ,sa analizeze pueril si sa acuze un blnav precum este sora ta !. Ma rog si eu pentru ea si pentru familia ta indurerata !. Domnul sa te intareasca !

 16. Verdictul este schizofrenie…

  http://www.ziare.com/stiri/omor/crima-de-la-brasov-femeia-care-si-a-macelarit-copilul-e-schizofrenica-1156071

  Face sens…. nu are nimic de-a face cu penticostalii, sau cu duhuri, sau cu biserica, sau cu nasteri de copii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: