FUGI, IEȘI, DEPĂRTEAZĂ-TE

Atitudinea credinciosului în lupta spirituală este de împotrivire față de cel rău. Apostolul Iacov spune că atunci când este înfruntat, diavolul va fugi. Există o altfel de bătălie în care creștinul este biruitor atunci când fuge de pofte și lucruri dăunătoare sufletului său. Și sunt circumstanțe în care soluția este o separare totală, radicală, nu numai din punct de vedere spiritual ci realmente fizică de mediul alterat, păcătos și periculos.

2 Corinteni 6:14-18 ”Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? Ce înţelegere poate fi între Hristos şi Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios? Cum se împacă templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem templul Dumnezeului celui Viu, cum a zis Dumnezeu: „Eu voi locui şi voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, şi ei vor fi poporul Meu.” De aceea: „Ieşiţi din mijlocul lor şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat, şi vă voi primi. Eu vă voi fi Tată, şi voi Îmi veţi fi fii şi fiice, zice Domnul cel Atotputernic.”

Poporul Domnului are un mandat în lumea aceasta și a fost chemat să-L facă de cunoscut pe Isus Hristos ca Mântuitor. Marea trimitere implică mari riscuri și Domnul Isus le-a spus ucenicilor că îi trimite ca pe ”niște miei în mijlocul lupilor”. Prigonirile, batjocurile și chiar pierderea vieții sunt consecințele naturale ale unei vieți de mărturie cu adevărat creștină. Dar credinciosul trebuie să aibă limite în implicarea și angajarea sa în lupta pentru suflete. Limita este propriul său suflet! Atunci când – așa cum se întâmplă în multe locuri în vremea noastră – locul de muncă, vecinătatea în care locuim și chiar localitatea au devenit o sodomă și simți brațul desfrânatei lui Potifar încercând să te târască în pofte și vicii, lasă haina, lasă valorile trecătoare care oricum vor pieri în foc și fugi! Fugi cât mai departe!

Înainte să salvezi sufletul altuia, ai grijă să nu-l pierzi pe al tău!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

26 răspunsuri sa “FUGI, IEȘI, DEPĂRTEAZĂ-TE”

 1. Daca Satan ar veni cu coarne si copite si furca toti ar fugi de el; dar cand vine…..dezbracat(a) si uns(a) cu toate alifiile si parfumurile din….Milano cine sa mai fuga? Sau fuge….. spre el.

  Pentru aceasta fuga biblica (din topic) trebuie maturitate spirituala mare.

 2. Frate Cornel, unde sa fugim?

  Sodoma era parte din Canaan, daca fugim ca Samson la Filisteni dam de Dalila si iesim din Izrael. Daca stam in Canaan in cimpia Sodomei poate vom gasi un Toar un loc de poposire temporar ca Lot iar descendentii nostrii nu vor fi izraieliti ci moabiti.
  Totusi unde sa fugim? E greu de spus sa fugi la MUNTI ca unchiul Avraam cind toate investitiile merg bine in Sodoma, cind poti sa te ridici si sa ajungi cineva la poarta Sodomei. In anul 2010 crestinii au ajuns la poarta Casei Albe (6 Mai) si au cerut o intilnire cu presedintele, dar Obama a refuzat. Nu mai este timp.
  UNDE SA FUGIM? Pertu Laze

  • „Fugi de poftele tinereţii, şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.” (2Tim 2:22)

   Fugi … urmareste …. impreuna.
   Cred ca e cea mai buna solutie.
   Porunca „fugi” nu se adreseaza doar tinerilor. Acolo doar poftele sunt specifice tineretii, dar fuga e recomandata la orice varsta. Evident urmarind ce trebuie si impreuna cu cine trebuie.
   O fuga fara tinta si/sau de unul singur este sortita esecului (in cele mai multe cazuri).

   • Uneori e nevoie sa fugi de „tine” ca sa-ti salvezi sufletul;
    sa fugi de tot ce ti se pare rau, chiar daca nu intotdeauna este;
    daca iti iubesti sufletul, uita ca firea ti-e prea aproape si Dumnezeu pare prea departe !
    pentru o dulce”bunastare sufleteasca”la care tinjim ca oameni
    sa nu pierdem ceva mai de pret, ba poate chiar aducindu ne singuri jale.

   • Liviu….Imi place versetul acesta foarte mult…Atat de mult incat am facut un joc de cuvinte si uite ce mi-a iesit.
    „Aduna-te cu cei care au o inima curata si Il cheama pe Domnul ca vei avea pace, dragoste, credinta si rezultatul acestor lucruri va fi neprihanirea. Daca vom face asa nu va mai fi nevoie sa fugim de poftele tineretii. Daca nu…”adidas torsion”.

  • Nu-i asa important unde sa fugim cat este sa stim DE UNDE sa fugim.
   A spune sa fugi la cruce pare uneori utopic pentru ca nu vezi crucea decat prin credinta, dar a spune:
   a). 2 Timotei 2:22 „Fugi DE poftele tineretii…” e mai simplu; fiecare stie sau ar trebui sa stie care sunt acestea. Sunt palpabile, vizibile, trebuie samanta sa incolteasca, teren propice si conditii sa se dezvolte…..fugi DE ele.
   2). 2 Timotei 3:5 „Departeaza-te DE oamenii acestia”… la fel de simplu; ii vezi, ii cunosti, le stii moravurile, intentiile….fugi DE EI.

   In amandoua exemple nu ni se spune UNDE sa fugim, ci doar DE CE sa fugim.

   Aici e nevoie de invatatura. Americanii au un proverb: Nu lasa problemele nerezolvate caci ele vin dupa tine sau te asteapta pana tu te intorci la ele.

  • IOAN 6 cu 68 : Doamne i-a spus Simon Petru,”la cine sa ne ducem? Tu ai cuvintele vietii vesnice…
   69 si noi am crezut,si am ajuns la cunostinta ca tu esti Hristosul,Sfintul lui Dumnezeu”

   Frate Petre, oare noi la ce cunostinta si credinta am ajuns?
   Caci este scris ca la multi dragostea se va raci, lepadarea de credinta trebuie sa aiva loc inainte…, oare v-a mai gasi Isus credinta cind v-a reveni?
   Cind ajung prin astfel de „pasaje” imi aduc aminte de tatal meu care a plecat din aceasta viata nemintuit, si care, om bun altfel, cu mici defecte, mai bea cite o zi,doua, sau pina il oprea ceva sau cineva, mai fuma, desi avea numai un plamin, si cite si mai cite.Trist a fost ca in ultimi ani se certase cu popa din sat, nici macar nu mai vroia sa stea de vorba cu el (motive materialicesti),dar aici este taina.In umorul lui de om simplu avea o vorba pentru unii.Spunea cam asa: mai, la avere decit sa-i duc grija, mai bine sa-i duc dorul. Si este drept ca nu a avut parte de avere, doar casa, nevasta si pe noi, doi copii.
   Oricum Pete, cei ce au „fugit” in America, nu se mai intreaba” unde sa fugim?”, si ei stiu asta foarte bine.Doar ca nu recunosc.
   Apoi frate drag, ma uit la unii care doar ce li s-au ars ceva cartulii si sunt cu sutele de mii in strada.La noi poti aprinde 1000 de biblii ca nici macar ziaristii nu se vor inghesui sa faca poze.Incearca sa vezi. Cit despre noi crestinii, „copii finuti” doar ce am ajuns o data in 40 de ani la o poarta.Si,sigur ca da, ne-am intors fericiti la …o coliba imi este de-ajuns. Ca si acestea au taxe prea mari si, poate cu chitanta anuala de la biserica mai salvam ceva. Domnul sa aiva mila de noi.

  • @Petru Laze,

   „Unde sa fugim”, frate Petru ?

   Psalmul 55:1-11, ne spune clar:
   „Ia aminte, Dumnezeule, la rugăciunea mea şi nu Te ascunde de cererile mele! Ascultă-mă şi răspunde-mi! Rătăcesc încoace şi încolo şi mă frământ, din pricina zarvei vrăjmaşului şi din pricina apăsării celui rău. Căci ei aruncă nenorocirea peste mine şi mă urmăresc cu mânie.
   Îmi tremură inima în mine şi mă cuprinde spaima morţii, mă apucă frica şi groaza şi mă iau fiorii. Eu zic: „O, dacă aş avea aripile porumbelului, aş zbura şi aş găsi undeva odihnă!” Da, aş fugi departe de tot şi m-aş duce să locuiesc în pustiu. – (Oprire)
   Aş fugi în grabă la un adăpost de vântul acesta năprasnic şi de furtuna aceasta. Nimiceşte-i, Doamne, împarte-le limbile, căci în cetate văd silă şi certuri; zi şi noapte ei îi dau ocol pe ziduri: nelegiuirea şi răutatea sunt în sânul ei; răutatea este în mijlocul ei, şi vicleşugul şi înşelătoria nu lipsesc din pieţele ei.”

   Versetul 22 ne arata refugiul:
   „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit.”

 3. NouaOrdineCrestina Răspunde 7 martie 2012 la 7:52 PM

  Si daca ai fugit, ai reusit sa iesi triumfator din mijlocul lor, vei fi aspru judecat de cei ramasi . . .sa judece !

 4. Frate Cristian Ionescu,
  Nici macar nu stiti cum m a sagetat mesajul acesta. pentru tinerii crestini in ziua de azi este foarte grea aceasta lupta. este greu sa spui „nu” la o relatie cu un tanar care nu e crestin, dar este, oh, mult mai moral comparat cu „pocaitii” nostrii. foarte greu.

 5. stiti cum e vorba:”Doamne fie voia Ta, dar marie fie a mea!”

 6. „locul de muncă, vecinătatea în care locuim și chiar localitatea au devenit o sodomă”
  Alea au fost vremurile bune cind inca ne mai puteam pazii , atacurile erau din afara

  Pina am pus o fereastra , in sufragerie , prin care putem sa ne uitam in SODOMA VIRTUALA
  Dar totusi , il mai putem controla, ca aveam remote-ul

  A mai trecut o vreme si am pus mai multe FERESTRE , pe masa , in pat , pe birou
  Si pe astea le mai controlam, cu software…

  A mai trecut o vreme si acuma avem fiecare o FEREASTRA in buzunar,
  ADIOS control

  Ma uit in biserica la copii de 17 sau 18 ani cu telefoane destepte in mina conectate la internet

  Majoritatea nu sint NASCUTI DIN NOU , si STIU ca au nevoie de AJUTOR, de la parinti, de la biserica.

  Si ajutor .. NEMA …

 7. „Dar credinciosul trebuie să aibă limite în implicarea și angajarea sa în lupta pentru suflete. Limita este propriul său suflet!”

  Care este „limita” propriului suflet?

  • Limita (în sensul de graniță) ESTE propriul său suflet: adică atunci când sufletul său, mântuirea sa este în primejdie, credinciosul trebuie să se retragă – să fugă.

   • Am înţeles. Mulţumesc. Vă doresc o zi binecuvîntată.

   • Frate pastor, va imprumut eu o „racheta intercontinentala” pentru dl doctor.
    – limita este acolo unde simti ca cea mai buna aparare este atacul. Si acesta bazat pe faptul ca CEL ce este in noi este mai tare… si ne este garantata biruinta. „Pot totul in Hristos, care ma intareste” Si ma gindesc cu reverenta la fr pastor Wurmbrand, care spunea raspicat : totul inseamna totul.Fiti binecuvintati.

   • Recepţionat, Mihail, mulţumesc 🙂

   • Cu draga inima doctore.Al dvs cititor (dar nu in stele, au devenit siret-(lic)-uri)cuminte si consecvent. Ma bucur ca ati fost biruitori in fata nametilor, Domnul sa va intareasca tot mai mult ca vine….vara. Fiti binecuvintat

 8. Frate Bogdan ai prins ideia,

  Prin anii 1980 la Cluj la un studiu biblic cu Ton un student a pus aceasta intrebare:
  Unde sa fug frate Ton pentru ca in biserica vad „carne” afara „carne”? Unde sa fug?
  Nu cumva am devenit si noi BIBLIATI in toata puterea cuvintului ca si evreii in timpul Domnului Isus si nu l-au cunoscut pe Cristos. Daca nu vedem si practic atunci devenim utopici ca si comunistii, toti aveau versetele lor din Marx dar realitatea era alta si nu credea nimeni. NU CUMVA TREBUIE SA FUGIM LA O REFORMA? NU CUMVA?

 9. Ca vorba aia „Singur(atic) in mijlocul multimii”, cam asa ar trebui sa fim deconectati de lume si mai bine zis de faptele si obiceiurile lumesti. Iar in ce priveste fizic, daca ai ajuns unde nu trebuie e ca n-ai „fugit” in mintea ta inainte de a te deplasa fizic acolo. (Sau a te uita…, sau a bea…, sau a face…). Unde mai pui ca lumea de azi nu numai ca se lasa dusa la vale, da-si mai da si avint cu pastile sau droguri sau mai stiu eu, sa mearga si mai repede in jos. Nu-i auzi sa promoveze mijloace de a-i ajuta sa se infrineze. Pina si bolile rezultate nu le considera un avertisment, doar cauta sa se „protejeze” de aceste „alarme”… Lume, lume!… Ei ca ei, dar NOI trebuie sa fugim din mislocul lor. Doamne ajuta-ne! (Adevarul e ca numai prin puterea Duhului Sfint si stind aproape de Domnul, altfel nici nu mai sti ce e rau si de ce sa fugi).

  • David, remarca ta mi se pare foarte pertinenta. Dilema ramine, si asta pentru ca si Isus a rugat pe Tatal sa nuii ia din lume, ci sa-i pazeasca in ea.
   Apare un lucru foarte greu de digerat: daca vom identifica pericolul (necredinta si viata lumeasca fireasca…) cum vom implini comandamentele lasate de Domnul Isus, daca vom …da bir cu fugitii?
   S-apoi ce ne facem cu lupta cea buna? Oare lupta cea buna sa fie „fuga”? Ma indoiesc. Nu cred ca a fugi de poftele tineretii inseamna a te manifesta cu o forma de lasitate. Mai degraba sa imbratisam o forma de lupta avind toata armatura sfinta a lui Dumnezeu. Ca daca raminem numai la vorbareala, ce am facut?
   Imi place cum le-ai „adus” impreuna.Este loc de o meditatie foarte faina.Domnul sa te binecuvinteze.

  • PS. Frate David, as mai dori sa -ti spun un lucru foarte important: cheia meditatiei pe care eu am afirmat ca ai lansat-o foarte finut, este OMNIPREZENTA lui Dumnezeu.Secretul ramine totusi unde te afli tu.Pace tie.

 10. NouaOrdineCrestina Răspunde 8 martie 2012 la 7:16 PM

  El nu ne-a luat din lume ci doar ne-a dat sfatul sa ne departam de tot ce ni se pare intinat !. Apoi dupa ce ne-a ajutat prin credinta,sa crestem la statura si la maturitatea crestina ,hranindu-ne si cu mancaruri greu digerabile, ne-a inarmat cu invincibila arma strategica, cu doua taisuri : Sabia Cuvantului !. Ajunsi acum la aceasta statura stabilita de El ,ne trimite inapoi in misiune de lupta, in mijlocul lupilor ,in mijlocul carturarilor si al fariseilor care . .”cu nici un chip nu vor intra in in odihna Lui ” Ei nu au primit si au rejectat Vestea Buna !.”Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator,mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri: patrunde pana acolo ca desparte sufletul de duhul, incheieturile de maduva ,judeca simtirile si gandurile inimii „. Iar noi, in fata lumii ,avem datoria sa ramanem tari in marturisirea noastra,fara sa o denaturam speculativ si sa o canalizam spre profit !

  • Frate NOC, A M I N , ce sa ma fac daca Dumnezeu inca nu mi-a ingaduit sa minuiesc cuvintul cu atita „apolo”-nism. Dar sunt bucuros ca , Dumnezeu ingaduie sa le vedem asa cum sunt. Gust atit de mult felul in care Duhul Sfint te calauzeste in exprimare ca o sa fac si eu pina la urma greseala Wumbrandiana!!!(sper sa nu fie degraba, Domnul sa aiva mila)
   Dar as vrea sa stii ca m-am zidit si m-am incurajat citind cele scrise de tine si mai cred ca atunci cind credinta este construita pe „suferinta” si Duhul Sfint se desfata in ea. Si nu ma refer la „suferinta” de a nu stii ce sa faci cu binecuvintarile pomenite tot mai des de la amvoanele noastre.Ma refer la aceea care ramine ultima nadejde” s-apoi murim” ! Domnul sa te binecuvinteze cu mult har si pace sfinta.

 11. Raspunsul lui Ton:

  INTREBARE:
  Unde sa fug frate Ton pentru ca in biserica vad „carne” afara „carne? Unde sa fug?
  RASPUNNS:
  Daca vezi afara „carne” asta inseamna ca tu esti sanatos iar daca vezi in biserica „carne” asta inseamna ca biserica nu este sanatoasa si are nevoie de o REFORMA.

 12. Sa fugim,sa ne indepartam,pentru a ne proteja ?,nu putem da satisfactie celui rau fugind.De ce sa fugim?, cel care ne iubeste si ne arata drumul este Dumnezeu,iar el se afla peste tot.Imporant este ca noi sa vedem acest lucru si sa alegem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: