MÂNTUIREA CU O DOZĂ DE NESIGURANȚĂ SAU PRINTRE FURCILE CAUDINE

Se știe că persoanele și lucrurile de care ești sigur nu le prețuiești ca cele pe care le poți pierde. Față de acelea devii indiferent, cu acestea ești mai grijuliu. Fie că este vorba de familie, serviciu sau… mântuire, prea multă siguranță strică. Bineînțeles, nu redeschid neapărat subiectul predestinării. Dar trebuie să observăm că îndată ce au fost confruntați cu problema posibilității de a-și pierde mântuirea, oamenii și-au creat doctrine care să le calmeze teama. Astfel au fost inventate remediile practice pentru păcat. Luate ca model din vechiul legământ, toleranțele au devenit o metodă ingenioasă de a profita tocmai pe seama acestei nesiguranțe pe care păcatul o produce în conștiința umană. Mai contemporan, remediile sunt pur sentimentale: Domnul ne iartă că e bun și… bucuria duminicală! Interesantă afacere: costă scump dar îngăduie păcatul, deci se merită!

Aseară am călătorit spre casă cu avionul. Cam (cu) tremurat zbor! Mă rog, sunt destul de obișnuit, dar o mică cercetare personală tot mai încape. Conștiința cam vrea să te trimită la plimbare: ”Ce îți bați joc de Dumnezeu?” Sincer, nu mă tem de aceste mici agonii, mi-e frică de ziua când nu le vom mai experimenta. În dorința de a nu mai fi rașchetați de glasul incomod al cugetului, îi dăm explicații teologice, îl îmbălsămăm în lacrimile emoțiilor închinătoare și continuăm să trăim la fel ca înainte. De multe ori îi trecem pe noii convertiți prin furcile caudine (pas muntos îngust, lânga fostul oras roman Caudium (sudul Italiei), unde Samnitii i-au înfrânt pe Romani in anul 321 î.C, obligându-i sa treaca neînarmati prin acest pas muntos, umilindu-se printre sulițele încrucișate ale învingătorilor) în vreme ce noi ne pocăim superficial…

Da, știu, voi fi bombardat cu o droaie de versete ale siguranței și iubirii, dar nu merge: calviniști, securiști eterni (vedem noi ce înseamnă asta mai târziu 🙂 ) și alte nuanțe, știm că aveți și voi o doză de nesiguranță. Slăbiciunile, scăzămintele, greșalele și alte noțiuni ameliorante ale vinovăției produc îndoieli. Ele pot fi vindecate prin înoirea unei pocăințe permanente, reale și temeinice, sau pot fi bandajate decorativ.

Sunteți pocăiți? V-ați purtat ca niște nepocăiți? Vreți să vă pocăiți? Poftiți printre sulițe… Lasă că o doză de nesiguranță nu strică.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

32 răspunsuri sa “MÂNTUIREA CU O DOZĂ DE NESIGURANȚĂ SAU PRINTRE FURCILE CAUDINE”

 1. Imi aduce aminte de o vorba din Romania, veche de peste 30 de ani, cu privire la sport (fotbal): ” Golul mai mult ca sigur este mai putin sigur decat golul sigur.”

 2. Dumnezeu socoteste pe PACATOS neprihanit prin har si credinta in Hristos. Siguranta nu e data de starea noastra ci de starea Lui.

 3. Sunt curios, fetele dvs ce siguranta au ca vor fii intodeauna fetele dvs? Ce granite le.ati trasat? Pana unde pot merge ele si totusi….sa le numiti tot fiice? Sau, ce conditii le.ati pus pt asi pastra membria in familie?

  • Comparația este forțată și nepotrivită.
   Sunt prea multe diferențe!

   • care ar fi nepotrivirea si diferenta? chiar nu stiu….
    Noi suntem numiti fii si Dumnezeu, Tatal nostru…unde sa fie diferenta?

   • Frate pastor Ionescu.Eu cred ca Val nu are copii, sau daca ii are, cred ca intrebarea pusa este regina retoricii pentru 2012.
    Si fiindca sunt sigur ca si ficele dumneavoastra citesc blogul, as vrea sa stie ca eu ma rog ca ele sa primeasca o indoita putere de la Dumnezeu sa poata pastra si trai toate „conditiile” de care v-ati invrednicit sa le dati. Cred ca nu este mai mare fericire ca atunci cind copii onoreaza „conditiile ” Tatalui.Fiti binecuvintat. ( Val, recunosc ca m-a iritat un pic „curiozitatea ” ta. Ea ascunde ceva si nu este frumos)

   • Daca am „sarit calul” imi cer iertare, da, poate ca este bine asa. Frate pastor, eu am invatat in „cele scoli” ca in spatele fiecarei intrebari sau afirmatii sta „ceva” Ce gindire poate avea un crestin cind pune asemenea intrebari?
    Si oricum, postarea era mai mult un semn de „solidaritate” cu frumoasa dumneavoastra familie.Domnul sa va binecuvinteze.

 4. NouaOrdineCrestina Răspunde 8 martie 2012 la 8:31 PM

  ” Astfel ,fiindca avem un Mare Preot insemnat, care a strabatut cerurile- pe Isus , Fiul lui Dumnezeu – , sa ramanem tari in marturisirea noastra . Caci n’avem un Mare Preot, care sa n’aiba mila de slabiciunile noastre ; ci Unul care in toate lucrurile, a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat. Sa ne apropiem dar cu deplina incredere de Scaunul Harului ,ca sa capatam indurare si sa gasim Har , PENTRUCA SA FIM AJUTATI LA VREME DE NEVOIE”
  Evrei, 4: 14 ,15, 16 .

 5. VAL , Ap. Pavel scrie 2Cor13 …..pe voi insiva cercati-va…. La Rom 11:21,22…….nu te ingamfa dar ci teme-te……alminterea vei fi taiat si tu . Daca ne-am judeca singuri n-am fi judecati. Este o clara diferenta intre apnee si apoplexie. La fel si Tata ramane tot Tata , fata de ficele si fii, Sai – dar se pierde PARTASIA . Si daca nu ne facem macar periodic inventarul riscam ,sa pierdem TOTUL. Poate fr C.I. , este constient ca i s-a dat mult si i se va cere mult si nu ar vrea sa-L supere pe TATA. C.I. fiind acolo sus atarnat intre cer si pamant [ intr-un avion ] constiinta l-a judecat dupa cele mai inalte standarde care i-au fost revelate din CUVANT. Saul a facut multe nesarate si ia mers multa vreme – si , deodata i sa infundat de la ceva mai neasteptat . E foarte bine sa avem o Constiinta SENSIBILA , si sa ne pocaim imediat altfel doar ne vom bandaja si cu timpul ea se va roade ca muntii Dobrogei si chiar mai mult :- vom deveni acei oameni care confunda UITAREA cu o CONSTIINTA CURATA.

  • Santrio,
   Chiar crezi ca nu stiu ce scrie in Biblie?! Eu doream sa stiu altceva…..nu ca n.as fi deacord cu articolul de fata….dar cred ca am pus o intrebare legitima care ar putea fi raspunsa, nu doar pt curiozitatea mea, ci pt binele comunitatii–adica sa stie si altii cum trebuie sa se relationeze fata de proprii copiii. Ce a fost rau in asta?

 6. Frate Ionescu
  „vedem noi ce înseamnă asta mai târziu ”

  Pina atunci am o propunere:

  sa studiem un pic doctrina „Assurance of Salvation” si doctrina (eretica) „once saved always saved”, deoarece exista o mica mare diferenta ( recunoascuta pina si de wikipidia)

  Sint sigur ca majoritatea cititorilor blogului dumneavoastra nu stiu diferenta.

  In special si datorita faptului ca in penticostalismul carismatic fiecare membru crede ca are revelatie teologica personala, direct din cer … 🙂

  Toti au darul de invatator , dar de a interpreta scripturile si( pe deasupra) dar de a cirmui biserica

  Lucru de care sint sigur ca va-ti convins… in special la adunarile generale…

  • Draga Gabi, as vrea sa iti aduc aminte ca de mai multa vreme, daca te uiti cu atentie in piata, lucrurile s-au schimbat. Mai ales in preajma”sarbatorilor” nu mai vind pastorii miei si oitele (cum ati avut si voi) acuma treburile stau mai americaneste: adica pentru vinzari au „vendorii”.Este acea categorie de sfintisori pe care ai sa-i vezi intotdeauna stinga-spate fata de pastor. In partea dreapta sunt „blindoci” surorii Elisa, mult mai periculosi decit vendorii.
   Sa nu iti faci prea mari iluzii ca blogovetii nu cunosc. Ei stiu asa de mult incit eu ii consider pe fiecare in parte invatator in ideea in care se dedica.Pina la urma, cu sau fara ajutorul celorlalti,tot ii da de capat.Si tocmai aceasta partasie este farmecul.
   Eu cred ca tu est un pic dezavantajat ca nu ai fost membru de partid.Atunci ai fi inteles cit de pagubos este in adunarile generale, sa stie toti acelasi lucru.I se spunea UNANIMITATE. Se poate traduce cu blasfemie pentru politicieni.Dar…noi suntem crestini,si ne bucuram fiind intr-un cuget si o simtire.Mare diferenta.Domnul sa te binecuvinteze.

 7. Domnule Ionescu va intreb si eu ceva,desi are legatura doar tangential cu tema.
  Considerati ca o persoana neafiliata nici unui cult poate sa se mantuiasca(sau nu),doar in baza scripturii si binenteles a unei vieti duse in curatie(ne-urmand nici o biserica)?

  • Ca normă, nu!
   Cazul cu „singur, izolat pe o insulă pustie… vine o sticlă plutitoare cu trei pagini din Scripturi”, poate…
   Sau tâlharul de pe cruce care nu s-a mai botezat, ori famenul etiopian care a trebuit să-și înființeze biserică, sau…
   Dar excepțiile nu definesc principii.

  • Dumitre, daca citesti Ps.23 cu versetul 6 vei avea raspunsul unde trebuie trait.Apoi tot in psalmi vei afla”ce bine este cind fratii locuiesc impreuna”, apoi o sa te mingii cu cuvintele Domnului Isus care ne-a fat freptul sa fim „frati”. Mari lucruri si grele probleme pui Dumitre. Si in mare masura ai dreptate. Multi parasesc adunarile fara temei, multi nu vin sau vin de mintuiala la Casa Domnului. Asa ca ceea ce tu spui in intrebare ai o mare contradictie.(ps.23 cu 6 , suntem madulare, suntem impreuna lucratori…) Daca faci tot ce este scris in scripturi, nu faci decit ceea ce esti dator, dar,facind TOT si traind deplin dupa scripturi, Dumitre, mintuirea este asigurata. Doamne ajuta-ne sa putem trai DUPA SFINTELE SCRIPTURI.

 8. MINTUIREA

  Mintuirea eu cred ca este personala, nu trece prin Biserica ca la fratii ortodocsi.
  Daca acceptam acest principiu atunci calcam pe urmele greco-catolicilor din Romania, care s-au desprins de Constantinopol unde limba oficiala era greaca si s-au unit cu Roma unde limba era latina, astfel au aparut bisericile greco-catolice de limba romina. Cite biserici penticostale rominesti in SUA nu sint de tipul greco-catolicilor care indirect propovaduiesc mintuirea greco-catolicilor.
  Toti stim versete din Biblie, important este cum le aplicam.

 9. . . .si am devenit madulare in Trupul lui Hristos !. Iar Mireasa lui Hristos (Biserica) nu este „zonal-dogmatica” ,mereu si la nesfarsit divizata egoist si insular, ci este UNA ( cerinta majora a Intemeietorului ei !) ,Un Tot Unitar al Iubirii , intinsa si raspandita pana „la marginile Lumii” !.In asteptarea Mirelui ,ea poarta haina alba si este dezbracata de tot ce-i lumesc si egoist !. Fecioarele ei au in permanenta pregatit uleiul in candele ,tinerii ei sunt viteji si destoinici in lupta cu inselatorul; ei si-au predat inimile in mana Celui ce le ofera in dar (fara plata !) Viata Vesnica !. Batranii Bisericii ,sunt intelepti, mustesc de Puterea Duhului Sfant si sunt buni invatatori si indrumatori pe calea pocaintei !.Ei intineresc zilnic ,precum vulturii !

 10. VAL, Doresc mai intai sa te indulcesc cu o gluma gasita pe blogul fr P.L. : 2 romani veneau de la biserica : -Mai Pavele , zise Ion , crezi ca se poate fuma atunci cand te rogi ? – De ce nu-l intrebi tu pe popa ? -zise Pavel. Omul se duse la preot si-l intreba : – Parinte , poti fuma atunci cand te rogi ? – Doamne fereste , nici vorba !- a spus preotul. Venind inapoi la prietenul sau , ion ii spune raspunsul popii. – ma Ioane tu nu sti sa comunici.- Lasa ca merg eu sa intreb . _ Parinte , este voie sa te rogi atunci cand fumezi ? – Sigur ca da. Este f. recomandat sa te rogi oricand . – Ai vazut ioane ? Trebuie sa sti cum sa comunici cu oamenii . Val , asta nu e cea mai buna comparatie in cazul de fata, dar cred ca uneori mai din graba,mai din pragmatism COMUNICAM [ involuntar ] intr-un mod jenant . […cum sa pierzi membria in familie crestina ?….dar , ce , am trecut la musulmani…?.] Noi crestinii , ar trebui sa fim familisti convinsi . Eu , personal am mai multe intrebari decat tine pt C. I…..aproape ca am facut un idol din acest frate, dar pana la urma e si el tot un om . Cred ,ca la ultima predica , predica despre razvratirea si neascultarea evreilor in pustie si a explicat faza cand Dumnezeu ii spune lui Moise ca le da tara promisa … le trimite si un inger sa mearga inaintea lor, ….dar EL ,nu vrea sa mai aiva de aface cu acest popor incapatanat. Val…. esti de acord cu mine ca ,daca urmarim mult din predicile lui C.I. si ce scrie pe blog… primim raspuns indirect la multe. Si eu, si tu si multi de pe acest blog suntem tati ca si fr C.I dar niciunul perfecti. Unul singur este tata perfect…..EL are puterea sa mantuie si sa piarda…….NU tot la fel e cu tatii pamantesti . Oricat de neascultatori ar fi copii nostri …care este tata sau mama care sa poata spuna si sa se tina si de promisiune , ca , – le sterge ” membria ” din familie . P.S. M-am lungit peste masura cu vorba ,- Dar nici pripeala nu e buna.

 11. Adevarul este ca pocaitii au obosit sa se pocaiasca;
  ni se cere veghere, nu de dragul ei, ci al nostru;
  celor SAPTE bisericii le spune Domnul ce au de facut:
  „iti voi lua sfestnicul” „sau „te voi varsa din gura Mea”
  numai pt starea de caldicel.
  Iubirea inflacarata a scazut in intensitate;
  daca am iubi pe Domnul, asa cum ni se cere: cu toata inima,
  tot cugetul si tot sufletul, am plinge si ne-am intrista, cind
  IL intristam.
  Oricum nimic intinat nu va intra in CER;
  autoinselarea este cadoul Celui Rau.
  Mintuirea este darul care nu costa nimic, da ne cere Totul

 12. Testul iubirii (zice „prietenul meu nedespartit” AW Tozer”
  pe care Domnul l-a umplut de Duhul Sfint, datorita ascultarii, si care nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa )
  este cel al pazirii poruncilor CELUI pe care spui ca-L iubesti.
  Dragostea ssi ascultarea sunt unite in mod organic; sa nu ne inselam ca Stapinul are robi care nu-L asculta.
  Azi esti numit legalist daca doresti ascultare de Poruncile lui Dumnezeu.
  In gindirea evanghelica actuala nu este loc pentru poruncile lui Hristos care ocupa un loc important in N.T.

  • Sora Elisa, stau si ma intreb cu ce te-a „cumparat” asa de strasnic fr.Gabi Bogdan de l-ai legat asa tare de tine pe AW Tozer? Ai cu Calvin cred ca iau deja tablete cind citesc postarile tale din ultima vreme. Fii binecuvintata.

   • Mihail,
    eu nu inteleg legatura intre AWTozer si Gabi Bogdan si persoana mea. 🙂
    Fratele Tozer a intrat in casa noastra acum 17 ani;
    pe atunci erau doar doua carti traduse in romana.
    Acum sunt vreo 30 deja…
    „Acel crestin incredibil” citesc acum, da, ai ce invata de la Duhul sfint prin Tozer (care a locuit in Chicago. 🙂
    un om care a trait cu Dumnezeu permanent si caruia EL sa descoperit cu generozitate;
    avind puterea Duhului in scrieri, profunde si stralucitoare, se poate spune;
    bine zicea un frate pe care l-am facut sa se indrgosteasca de el:”cind ii citesc scrierile, parca e Dumnezeu in casa.
    Chiar Vindecatoru a fost indemnat atit..pina cind a cumparat citeva carti. 🙂
    Dupa Pavel , mie imi este cel mai drag;
    ma mir ca in State nu-i fcaeti reclama

 13. Îmi place să cred că v- ați referit la nesiguranța ajungerii la Chicago și nu la nesiguranța ajungerii acasă la Domnul, deci implicit a mîntuirii, oare credincioșii și- au pus încrederea în El doar pentru viața aceasta? Oare poate un om născut din nou din apă și din Duh să bandajeze decorativ greșelile, păcatul sau orice abatere de la Cuvînt? Duhul lui Dumnezeu care locuiește în el nu-i va da voie! Iar Stăpînul cînd îi cheamă acasă pe cei credincioși le spune „veniți …… de moșteniți Împărăția care va fost pregătită de la întemeierea lumii” deci nu doar de cînd sau pocăit. Apoi un argument și mai „tare”, dacă nici d- voastră nu sînteți sigur de mîntuire, atunci cine poate să mai fie?

  • Vă reamintesc ceea ce spunea Apopstolul Pavel:

   Filipeni 3:11 ”…ca să ajung cu orice chip, dacă voi putea, la învierea din morţi.”

   De asemenea, vă reamintesc faptul că nu am vorbit de nesiguranța mântuirii ci de o doză (un pic) de nesiguranță pe care o produc slăbiciunile noastre spirituale, motivând o permanentă cercetare și pocăință.

   • corect. daca omul nu simte nevoia sa se cerceteze, ori sufera de mandrie, deci prostie, ori e incostient, ori saracu` atata pricepe el din ce inseamna pocainta.

   • Fr pastor Ionescu. Oare nu la aceste aspecte se referea Domnul Isus cind ne-a spus ca ” imparatia se ia cu navala si, numai cine da navala o apuca”? Si navala nu inseamna a sta in confort si „cumintenie” ca sanctuarul este model 2012 ,platim zeciuiala, nu bem, nu fumam, nu dam in cap la nimeni… si ca avem un pastor care se „zbate” cum nici el nu mai stie , doar,doar cineva se va incumeta sa dea navala.
    Frate pastor, eu zic asa: prin aceste cuvinte Domnul Isus a declansat o mare competitie. Altfel ramin de mincinoase cuvintele „multi chemati ” (si o vedem chiar si pe blog) si, „putini alesi”( asta vom cunoaste atunci, cum spunea ap Pavel)
    Cea mai mare dovada ca traim instinctual este modul in care ne „aparam viata” Or instinctul face parte din firea omului. Si mai stim si care este soarta celor ce-si apara viata si nu vor cu nici un chip sa o piarda.
    Doamne, ajuta-ne „ca sa ajungem cu orice chip” copii TAI.

 14. Frate Ionescu
  Hristos a iubit si S-a dat pe Sine „ca sa infatiseze inaintea Lui aceasta Biserica, slavita, fara pata, fara zbarcitura sau altceva de felul acesta, ci sfanta si fara prihana.” Lucrarea exclusiva a Hristos pe Cruce.
  Numai prezentarea Bisericii inaintea Tatalui e la timpul viitor, calitatile ei sunt reale acum. Aceasta Biserica e formata din Dumneavoastra si mine, oameni cu multe zbarcituri in trairea noastra (nu in duhul innoit).Vom fi rapiti cu aceste zbarcituri, ca doar nu ne-om afla inainte de rapire toti intr-un avion care sa ne zgaltaie 🙂 Vad ca predicarea unei anumite evanghelii tinde sa creeze idoli.

 15. Mai spune Pavel;”ca nu cumva sa fiu eu insumi lepadat dupa ce am propovaduit altora”
  Firea ne da cel mai mult de lucru, razboiul cu ea nu se va sfirsi aici pe pamint.Siguranta
  o putem avea daca trecem Testul Iubirii;
  daca pazim poruncile Mintuitorului, inseamna ca-Liubim;
  atunci putem avea siguranta mintuirii;
  cred ca in primul rind o inima mare, generoasa,, iubitoare, simtind cu altii;
  aste ne sunt de folos.
  Simplu le va spune :
  am fost bolnav,,am fost gol, am fost sarac//plecati de la Mine,
  voi care lucrati faradelege….Mie mi le-ati facut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: