ASALT RUȘINOS, ANTI-PENTICOSTAL, ÎN MEDIA ROMÂNEASCĂ

A fost ”crima penticostală”, titlu aberant atribuit tragediei de la Brașov, iar acum avem ”bătaia penticostală”, caz petrecut în Timișoara. Potrivit știrilor, un tată de 33 de ani și-a bătut violent copilul de doar câteva luni pentru a nu deranja odihna soției sale. Ce credeți că s-a întâmplat cum s-a aflat că familia făcea parte dintr-o biserică penticostală? Ați ghicit: infracțiunea a fost imediat etichetată. Un blogger ortodox (probabil) pe nume Mihail Andrei îl declară pe tatăl cu pricina ”bestia penticostală”, incitând comentarii de genul ”sectanți îndrăciți”, ”schizofrenia penticostală” și ”bolnavi psihici”. Nu vă e rușine domnule Mihail Andrei? Toți criminalii, ucigașii, hoții, tâlharii, bețivii și stricații din România care aparțin religiei majoritare ar trebui numiți și… ortodocși?

Ar trebui contactate parohiile de care aparțin inculpații, să încerce preoții să se dezvinovățească? Așa cum s-a întâmplat și în cazul pastorului Mureșan din Brașov, de data aceasta s-au cerut lămuriri de la fratele Dumitru Moț, pastorul uneia dintre cele mai numeroase biserici evanghelice din Europa (din câte știu eu are peste 5,000 de suflete), Biserica Elim din Timișoara. De ce trebuie asociată o crimă cu religia de care aparțin delincvenții în cazul penticostalilor și în alte cazuri, nu?…

Fiind cel puțin al doilea caz de acest gen, îmi permit să afirm că există un efort comun al mediei românești de discreditare a evanghelicilor (calificați eronat ca sectanți) și în special a penticostalilor, cea mai numeroasă denominație neo-protestantă din România și din lume.

Recent m-am lămurit cât de josnică este media românească în general (transmite știri eronate, neverificate, fără interes pentru dreptul la replică, lucru pe care l-am simțit pe pielea mea și nu am nevoie de confirmarea nimănui) așa că nu sunt mirat de această nouă coborâre a ștachetei de decență și profesionalism (dacă mai avea unde coborî).

Dacă doctrina și principiile unei religii ar incita la abuz și violență, aș înțelege. Altfel, această lipsă de discernământ este suspectă și clasifică cea mai joasă speță de jurnalistică.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

50 răspunsuri sa “ASALT RUȘINOS, ANTI-PENTICOSTAL, ÎN MEDIA ROMÂNEASCĂ”

 1. mda. nu conteaza ca 99.99% din cei care populeaza inchisorile din ro se declara ortodocsi. la fel si cei care ne conduc tara.

  ps nu am citit despre caz, dar acel „tata” trebuie decazut din drepturi si bagat la racoare dupa ce i se aplica o corectie dupa cum merita.

  • Nu-i cea mai joasa speta jurnalistica.
   Si raul are un mai rau, si jos-ul are un…mai jos.

   In lipsa de idei…
   Daca ar fi spus: un om si-a batut copilul, avea cativa admiratori, dar daca a spus „un penticostal” si-a batut mar pruncul, suna altfel.

   Si nu, nu doar jurnalistii, ci si consumatorii… Comunicarea presupune emitator si receptor.

 2. Frate pastor, ma gindesc cit de mult vi se amaraste inima cind vedeti asemenea acuzatii nefondate. Sigur, eLior zice bine despre situatia reala, puscariile si casele de nebuni nu sunt pline cu „sectanti”, sunt pline cu borfasii, cu hotii, cu tilharii si ticalosii, cu gunoaiele si scursurile ce povin majoritar din religia de stat, religia ortodoxa. Sigur ca tocmai acest neadevar rostit despre penticostali va doare.Si cunosc bine aceasta pentru ca nu multa vreme in urma am facut parte (fara sa o traiesc) am facut parte din ea dupa principiul nasterii naturale, Dumnezeu indurindu-se sa am parte si de nasterea din apa si duh, Domnul sa fie slavit.
  Scriu aceste rinduri asigurindu-va de un aspect. Aceste atacuri nu sunt ale orto-
  doxiei, (bine ar fi fost sa fie macar asa) aceste atacuri sunt inca un gunoi menajer, un rest, o ramasita a „educatiei” securitatii, care, oficial recunostea cultele, legea fiind data pentru „cosmetica fetei Romaniei ” acelor vremuri.In spate, in realitate , aceasta institutie a avut in cadrul ei lucratori specializate care concepeau aceste sloganuri care se mai aud si astazi si care erau propagate cu finete dar si cu forta si repetate in toate ocaziile pina cind generatii intregi au luat aceste „facaturi” ca pe niste realitati despre pocaiti si modul lor de viata. Si ca dovada ca ei stiu bine despre culte, uitati-va dupa revolutie unde si-au trimis repede copii? In tara care a fost cladita pe evanghelie, tara cu cele mai mari eforturi de evanghelizare a globului.Credeti ca de prosti au facut asta?
  Credeti ca cei care au creat aceste imagini prin compartimentul „dezinformare” nu stiu exact care este structura si orientarea, care este viata crestinilor penticostali? Sa nu va inselati.Nu erau si nu sunt prosti, au avut si au inteligenta destula, sunt foarte documentati, dar atita timp cit il neaga pe Dumnezeu si mai mult, cei de acuma au fost crescuti de bunicii lor, nu puteti astepta mai mult.
  Eu cred ( si vorbesc foarte serios) ca se impune ca presedentia Cultului Penticostal sa documnteze aceasta activitate de denigrare, si sa ceara in public pozitionarea securitatii fata de cultul penticostal si nu numai.Chiar si o delegatie a Cultelor ar putea sa ceara aceasta.Sa recunoasca public toate acuzatiile si faptele nereale puse pe seama cultelor, toate din exces de zel profesional scopul fiind mentinerea la virf a PCR (Doamne ca se mai poate scrie).
  Problema este foarte serioasa frate pastor, trebuie discutata serios si luate masuri.
  In ce ma priveste, am nevoie de putin timp ca sa ma hotarasc in dreptul meu daca , penticostal fiind, voi accepta acuzatia de bolnav psihic. Pentru ca dovada ca sunt penticostal o pot face prin actele incheiate la data botezului si materialul fotografic pastrat cu sfintenie si bucurie de la acele momente.
  Voi solicita probabil o consiliere a pastorului meu, pentru ca eu socot ca lucrurile sunt (cel putin pentru mine) intr-un inceput care nu poate fi ingaduit.
  Poate ca scriu si sub imperiul unei suparari, dar frate pastor, penticostal sunt dar nebun psihic in nici un caz. Daca sunt nebun, apoi vreau sa fiu nebun pentru Isus si nu pentru toti neispravitii neocomunisti sau cum or mai vrea sa se cheme.
  Domnul sa ne dea lumina LUI si sa ne intareasca.Fata lui Isus nu poate fi batjocorita de orcine si oricind vrea. Fiti binecuvintat.

 3. Romania il respinge pe Dzeu, si Dzeu respinge Romania!! O tara oarba, cu oameni nebuni. Caci nebunul nu e cel din spital, acela e bolnav Nebunul e cel care nu se intelege pe sine, nu isi cunoastea originea, scopul, finialul si rostul. Acela e nebun.
  Ignoranta are un pret vesnic.

  • Mda…poate. Sau poate ca respinge dumnezeul pe care il prezentam noi prin modul in care traim, vorbim, prin (in)corectitudinea din afaceri, prin materialismul crunt de care dam dovada.

  • Domnule Daniel B., îmi permit să vă contrazic: nu cred că România e o ţară mai oarbă, cu oameni mai nebuni, în care Dumnezeu este respins. Dacă vreţi, situaţia este valabilă pentru toate ţările glogului, deşi generalizările nu fac bine indiferent de temă.
   Vă dau un exemplu: am căutat referinţe despre un film care părea interesant. Pe IMDB am aflat că pelicula a luat premii la marile festivaluri de filme pentru gay şi lesbiene de la… nu, nu de la Buzău sau Timişoara, ci de la Toronto şi Los Angeles.
   După logica dvs., îmi pot permite să spun şi eu despre americani, canadieni, SUA şi Canada ce aţi spus în comentariu despre România şi români?
   În ce măsură este mai grav că un ziarist sau o televiziune dau o ştire discriminatorie, în comparaţie cu oameni din ţări cu mari tradiţii culturale unde mass media nu numai că nu discriminează, ci ridică la rang de artă producţii ce se bat cap în cap cu învăţăturile Domnului?
   Istoria e plină de crime făcute în numele credinţei, fie strămoşeşti, fie protestante.

 4. Nu cred ca e vorba de conspiratii si securitate, ci doar bigotism si izolare culturala. Astfel de atitudini publice sunt o rusine si pentru ortodocsi.
  Din pacate articolul respectic, respectiv blogul, tradeaza un tipar deja invechit, la o citire superficiala remarc usor sindromul anti-„sectant” (sectant = orice alta religie dacat a dansului), antisemit (tradeaza o ura serioasa fata de evrei – nu stiu cum se impaca asta cu crestinismul „drept”, Mantuitorul Cristos s-a intrupat totusi evreu), nationalist pana la paranoia, pe scurt: ANTI-toti „ceilalti”, un fel de talibanism mioritic.
  Au trecut si alti crestini prin faza asta din nefericire, acum cateva sute de ani bune, se numeste evul mediu.

  Sa ne bucuram ca momentan ura se rezuma la vorbe. Mantuitorul a vorbit despre astfel de atitudini chiar de la inceput: Ioan 16:2 „.. ba încă, va veni vremea când oricine vă va ucide să creadă că aduce o slujbă lui Dumnezeu.”

  In ce ne priveste, faptul ca intre noi mai exista oameni care gandesc asa, e un semnal de alarma. Poate ca ar trebui sa ne rugam mai mult pentru tara noastra.

  • Domnule nicusoare, nu spune nimeni nimic de conspiratii. Lucrarea este diabolica si apartine securitatii din veremile ultimilor 60 de ani. Prin compartimentul lor specializat, care si astazi alimenteaza „ceea ce trebuie” au creat psihoza numita
   „pocait” limitindu-se la doar doua-trei denominatiuni.Eu stiu cum am privit zeci de ani de zile pe cei din jurul meu care erau „pocaiti”. Niste orbiti de biblia lor, niste indivizi dogmatici, niste „nimeni” in drum, dusmanii dezvoltarii societatii socialiste multilateral dezvoltate.(sic) Si aceasta imagine era alimentata zilnic de propaganda securitatii de zi cu zi, ceas de ceas.Si iti spun eu:pina in 89 a avut destul succes. Esti mai tinerel si vad ca nu ai aprofundat cercetarea privind stigmatul pus de securisti pe credinciosii evanghelici. De ce nu au facut aceasta cu ortodocsi, ca doar tot aceeasi biblie o citesc si tot in acelasi Isus cred?Doar ca ei mai au ceva prapuri,moaste si popi. Fara sa-ti spun ca ortodocsii au avut scoala de popi la Curtea de Arges, 3 ani, conditia de candidat fiind sa provii din cimpul muncii, armata la zi si, atentie: membru PCR. Cit despre tagma popilor sa vazut atunci si se vede acuma, aceasi incirdasire cu tagma politicienilor pusi pa capatuire si imburghezire. Macar ca isi spun biserica apostolica. Halal apostolie.

   Dar frica imi este ca, securistii, prin politica lor dusa dupa 89, estompeaza doar metodele de lucru, nu si partea de rautate produsa asupra cultului, si prin cult ,asupra natiunii, si aceasta se vede insasi din felul cum pui problema. Si cred ca este asa pentru ca cei de astazi au fost crescuti de bunicii lor.Romania nu a avut alta sansa , de data aceasta. Imaginea tarii la aceasta ora arata exact aceasta dezbinare de credinta, pentru ca credinta in Dumnezeu este temelia orcarei tari. Analizeaza tarile care sunt „sus” in clasament si ai sa vezi ce au la baza.Cine le-a ridicat daca nu Dumnezeu.Si uitate ce se intimpla acuma cind l-au scos pe Dumnezeu din scoli si din programele de invatamint ? Crize! Iar Romania se cufunda in mizerie tocmai pentru ca se jura strimb pe biblie, care este batjocorita stfel la maximum. Cind termina de jurat cu mina pe biblie , se duc in parlament si incep sa minta, se duc in guvern si incep sa fure. Par copilarii cele insirate de mine, dar , prietene, daca citesti sfintele scripturi ai sa vezi si sistemul de pedepse pe care Dumnezeu nu il tine ascuns. Iarta-ma ca am cam lungit-o si nu stiu cit iti face placere, asta este convingerea mea, …

 5. Frate Ionescu,
  va impartasesc indignarea pentru felul in care presa transmite stirile. Totusi cea mai mare durere o simt pentru copilasul abuzat. Chiar daca astfel de tragedii nu le putem evita ele ne arata incotro trebuie indreptata munca pastorala. Nu avem de aparat imaginea penticostalilor ci a binecuvanta fratii in credinta… si nu numai.

 6. totusi faptele sunt fapte si stim bine cate tragedii sunt in multe familii de frati penticostali…din pacate acum incep sa se descopere .Sunt tati crestini care-si bat copii si-i pedepsesc sa stea pe genunchi cu Biblia in mana ,abuzand de aceel verset nu cruta nuiaua…se stie cat de apasate sunt multe sotii de ”stapanul casei”trebuie multa educatie pentru familii,despre cresterea copiilor,respectarea femeilor etc.Toate acestea arata ca si la noi la Penticostali sunt probleme tot mai mari…Domnul sa aiba mila

  • Probleme sunt peste tot…
   Eu păstoresc 300 de familii și nu cunosc vreo situație de acest gen.
   Nu trebuie să generalizăm.

   • Fr. Ionescu, 300 de familii nu e cam mult pentru un singur om ? 300 de familii cu o medie de doi copii per familie sunt peste 1000 de suflete. Dvs. ati fost vreodata cu o turma de oi pe camp la pascut ? Eu am fost cand eram elev la liceu. Mai chiuleam de la scoala si mergeam la stana unde cioban era un unchi al unui coleg de clasa. Am trait viata autentica de cioban specifica 200 de ani in urma. Sa mergi cu o turma de peste 1000 de oi la pascut de unul singur e foarte greu. Si stiti de ce ? Va spun eu. Fiindca oile nu stau toate la un loc tot timpul ci, se despart, fiindca asa au ele in natura lor de comportament. Dar daca, cu o turma de 1200 de oi ( sa zicem ) merg la pascut 3-4 ciobani, oare tot asa stau lucrurile ?

   • Drept ati gandit, drept ati cuvantat, frate Ionescu !
    „Probleme sunt peste tot…” dar asa dupa cum spune un vechi proverb romanesc :” Nu poti da foc la toata casa pentru un soarece…”, nici fratii (cel putin de pe blogul dumneavoastra) n-ar fi tocmai expresia neprihanirii (private sau publice) generalizand un ca izolat improscandu-i nu noroi nemeritat si pagubos pe sutele de mii, milioanele de credinciosi care gandesc normal, traiesc normal si corect dupa Voia sfanta si dreapta a Evangheliei si sub calauzirea Duhului Sfant, ghidandu-se in mod eronat dupa un alt proverb romanesc” „O oaie baligoasa (scuzati-mi arhaismul tot romanesc)…
    murdareste toata turma”, care desigur nu-si are locul acum si aici !
    …Si, aici intervine pastorul, ca d-aia e pastor peste Turma lui Hristos ! (1 Petru 5:1-4) Din timp, preventiv ca un tratament „antigripal”, pentru intreaga biserica si apoi cu fiecare caz (inca)”in fasa”, in particular, ferind turma de molima batjocorii !
    Totusi, din aceasta pricina „Calea Domnului este vorbita de rau !” O spune Cuvantul Sfant !
    Cu alte cuvinte, dam apa la moara „nationalistilor ultra” din religia…”muma” !

 7. Ca mas-media din Rimania este o hazna puturoasa, nu mai este niciun secret, cel putin pentru cei care traim aici.In ce va priveste, nu cred ca imaginea cultului penticostal ar trebui sa va preocupe atat de mult, cat faptul ca exista astfel de realitati intre membrii bisericilor penticostale. Stiti bine ca coplesitoarea majoritate a celor care se autodenumesc „ortodocsi” sunt preocupati de religie in aceeasi masura in care ma intereseaza pe mine astrologia. Faptul ca astfel de mizerii care se intampla intre pocaiti (inca) scandalizeaza, este totusi un fapt pozitiv: inseamna ca inca se asteapta altceva de la noi. Din motive diverse: poate si pentru ca noi suntem atat de vocali in a sublinia diferentele dintre „noi” si „ei”, „ceilalti”, „cei din lume”. Si inca ceva: spre deosebire de individul asta care si-a bagat copilul in spital, crima de la Brasov are un caracter religios dat fiind faptul ca femeia aia a avut niste texte din Biblie in mintea ei rasucita atunci cand a facut acel lucru, prin urmare nu mai numarati impreuna mere cu pere. Golanii, borfasii si violatorii de prin puscarii NU pretind ca fac ceea ce fac in numele convingerilor religioase pe care, oricum, nu le au. A fost cu ceva timp in urma si in ortodoxie o crima cu caracter religios: cea de la Tanacu, si ale carei ecouri nu s-au stins nici acum. Inca odata: de la pocaiti se asteapta altceva si in momentul in care astfel de grozavii ies la suprafata, socul este normal. Ca situatia este exploatata mizerabil de oamenii fara caracter din media autohtona, nu este corect si moral dar nici nu ma mira foarte mult.

 8. Lipsa de reactie e la fel de gresita ca si reactia gresita. Noi, romanii suntem specialisti la ambele genuri de situaţii. Asa ca, dincolo de reactia gresita a celor care nu stiu sa discearna adevarul in astfel de situatii, noi tebuie sa condamnam ceea ce e de condamnat si sa aparam ceea ce e de aparat!

 9. Ati aflat ca in Ungaria,Cultul Penticostal a fost scos in afara legii..
  Oare nu cumva se ‘trag sforile” pe aceiasi linie si-n Romania.??
  Am mai postat anterior,faptul real petrecut in urma cu cca 2 luni in urma,ca la una din TV. sa afirmat ca.”” legile antipopulare ce sau dat si se dau la Bucuresti se datoreaza prezentei si influentei unei clici(bande) de prin partile Aradului-Oradei cu preponderenta -sectanti penticostali-..””
  Ce semne sant acestea..??? Va reveni oare prigoana din nou..??

  • Din câte am aflat, în Ungaria penticostalii sunt din nou recunoscuți.

   • Frate Ionescu,
    Nu cunosc daca sa abrogat legea aprobata de Parlamentul ungar.
    Informatia cea mai recenta pe care o am este aceasta;

    Printr-o nouă lege a cultelor, aprobată deja de Parlamentul din Ungaria și care va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012, penticostalii alături de alte comunități religioase nu vor mai fi recunoscuți legal în Ungaria.

    O nouă lege a cultelor prevede recunoașterea legală a doar 14 comunități religioase, astfel mai multe comunități religioase nu vor mai fi recunoscute printre acestea sunt:

    -Biserica Evanghelică Metodistă,

    – Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea,

    – Biserica Penticostală și

    – Armata Salvării.

    Deja membrii opoziției liberale au trimis o scrisoare Consiliului Uniunii Europene, prin care se sesizează că legea încalcă libertatea religioasă.

    Printre condițiile impuse pentru ca organizațiile religioase să obțină recunoaștere oficială trebuie ca acea organizație religioasă să fi existat de cel puțin 20 de ani în Ungaria și să respecte prevederile constituționale. Actuala lege se aplică și în cazul orelor de religie din școli care sunt finanțadte de către stat, anunță Revista „Creștinul Azi”.

 10. @Mai vinovat decit Media romineasca este acel tata.Merita o disciplina severa din partea bisericii si din partea autoritatilor.Ma gindeam fr.Ionescu ca vei pune cu aceasta ocazie un subiect si despre babati ca despre femei tot au fost.Cu tragedia de la Brosav ai luat subiectul despre femei.Sa vedem daca poti fi fara partinire.

 11. Matei 5 : 11
  I Petru 4 : 14

  Teo -Arad ,Romania

  • Teo, va rog sa ma ierati daca am inteles gresit, dar ESTE VORBITA DE RAU CALEA LUI DUMNEZEU nu eu un fir de nisip pe malul marii, sau tu care esti ceea ce crezi ca esti. Nu a individualizat, ci dupa ce s-a legat de fratele nostru, a trecut la a „descrie” comunitatea ,felul nostru de traire bolnava,jignire a evangheliei pe care noi o acceptam ca mod de viata, ceea ce eu cred ca este altceva decit in versetele amintite de tine. S-ar putea sa fiu gresit, daca da, atunci va rog sa iertati graba cu care m-am „exteriorizat” Pace.

 12. 5.000, dar daca se adauga si celelalte mii care s.au desprins din ea pot fi cel putin 8 poate chiar 10 mii–mai toti penti si jumate din carismatici in timisoara se trag din Elim. Nu stiu alta Biserica de unde s.a plecat cu sutele si miile si e tot arhiplina….In plus de ani de zile, timp de luni de zile pe an postesc si se roaga pt crestini si pt oameni pierduti, staruinte dupa DS, etc…. Mi se pare „normal” ca lumea sa nu o iubeasca–a avut si are prea mult impact 🙂

  • Val, am nevoie de o lamurire… Care e diferența teologica dintre penticostalii de la Elim si carismaticii care au plecat de la Elim ( inafara de legalismele carismatice.. ca si dansul cu steagul , rock and roll si cazutul pe spate ) ?

   • Gabi,
    Ma gandesc ca diferenta ar fi legalismul de la Elim 🙂 , dar de vrei lamuriri mai exacte intreaba.i pe cei ce au plecat din Elim la carismatici, cum ar fi (…) si altii cu vaza printre romani 😉

   • C.I.
    Chiar nu cred ca era cazul sa editati numele… sau va e teama sa nu afle comunitatea penti traditionala ca jumate dintre penti traditionali de fapt sunt carismatici si in felul asta castiga carismatismul teren? 🙂

 13. Mihai(şi nu numai el),
  cu predica de pe munte cum rămâne?

  • Da prietene, mai sunt o sumedenie de versete.Pentru mine, daca vrei sa ma ajuti cu adevarat spune-mi solutia ta.
   In timpul postarii tot la Domnul Isus m-am gindit ,dar ceva mai devreme de a ajunge in rugaciune ,pe munte. Ma gindeam cind era in templu si lua „masuri” pentru calcatorii legilor si rinduielilor de vietuire . Iar daca si tu crezi ca sunt bolnav psihic, atunci te rog frumos lasa-ma in durerea mea ca ceva tot oi gasi de facut. In primul rind sa stii ca ma rog pentru el, dar si mai tare pentru mine, ca daca nu ajung sa-l iubesc ca vrasmas ,ce ma fac? Dupa o zi de meditatie lucrurile iau contur.Trist este ca acel vrasmas al meu este mai egal el cu mine decit eu cu el. Dar ,daca ar stii cit il iubesc pe Isus, atunci socot ca tot eu am cistigat. Domnul sa ne dea intelepciune de sus.

 14. Femeia de la Brasov a zis ca Dumnezeu a pus-o sa faca crima respectiva. Aici este problema.

  • Nu contează! Atâta vreme cât o denominație religioasă nu promovează asemenea învățături, crima nu poate fi pusă decât pe seama unei stări de demență (fie și temporară) sau răutate temperamentală.
   E o mare diferență față de arderile pe rug sau bătăile instigate de preoți împotriva pocăiților…

  • @dan– Un adevarat credincios stie cind Dumnezeu vorbeste , sau cind altcineva sopteste . Cred ca e un caz aparte –femeia nu era in toate mintile. Totusi , sotul care cunostea problema ei trebuia sa aiba mai multa grija. God bless You.

  • DAN, si tu ce crezi? Asta cred eu ca este problema.

 15. Putini dintre ziaristii romani de azi au un o coloana vertebrala buna. E pacat sa se generalizeze dintr-un caz, doua sa se ajunga la „esenta penticostalismului” ca un „cult” fondat pe aceste dPutini dintre ziaristii romani de azi au o coloana vertebrala buna. E pacat sa se generalizeze dintr-un caz, doua sa se ajunga la „esenta penticostalismului” ca un „cult” fondat pe …degenerari. Ei bine, acesti indivizi din mass media au crescut tot la aceasta „vacuta” a gandirii comuniste” care ii marginaliza pe crestini (cei diferiti de ortodocsi) ca sectanti, cultisti asemanandu-i cu unele grupuri oculte ori extremiste, asa zise religioase, ce s-ar fi sinucis in masa in asteptarea unei comete… Problema insa este si cu imaginea pe care o lasam de multe ori oamenilor ce nu cred in Dumnezeu – ateistilor le pot spune – iar acestor ziaristi, bigoti si neinformati. Ei au auzit despre penticostali ori au citit despre ei, ori au avut colegi, ori parintii or profesorii la scoala le-au spus sa se “fereasca” de acesti “oculti”… Iar noi de multe ori avem si datoria de a ne explica prietenilor, cunostintelor si celor ce nu cred in Dumnezeu si vreau sa stie in ce credem si de ce credem. Problema este de multe ori faptele noastre trebuie sa vorbeasca primele si apoi noi sa le spunem mai multe detalii. Dar atunci cand noi bem, chefuim, dansam, vorbim vorbe si glume cu doua intelesuri cu ei si apoi ei afla ca suntem “crestini” imaginea lor e complet deformata despre acest “tip” de crestin, si e foarte greu sa-i convingem “verbal” noi sau altii mai crestini decat noi, despre ceea ce-ar trebui un bun crestin sa fie… E prea tarziu. La fel si cu aceste cazuri de la Brasov si Timisoara… Biblia spune ca “… ferice de noi daca suntem judecati pe nedrept…” cand noi facem ce este “drept” ,spun eu, dar cand facem crime or pacate grosolane in fata oamenilor si in fata lui Dumnezeu, care ne vede si ne stie oricum, ar trebui sa stam in banca noastra si nici sa nu spunem nimanui ca suntem…crestini.egenerari. Ei bine, acesti indivizi din mass media au crescut tot la aceasta „vacuta” a gandirii comuniste” care ii marginaliza pe crestini (cei diferiti de ortodocsi) ca sectanti, cultisti asemanandu-i cu unele grupuri oculte ori extremiste, asa zise religioase, ce s-au sinucis in masa in asteptarea unei comete…

  • @ Daniel Medre. Ma alatur la ceace ai scris mai sus (nota 10) Se bat unii cu pumnii in piept ca sint mintuiti, sfinti, pusi deoparte , dar faptele lor arata cu totul altceva (hipocriti) . Din aceasta cauza lumea ii uraste( nici decum datorita faptului ca sint pocaiti ci tocmai pentruca NU SINT). Mintuirea nu se capata la secunda = e traire permanenta in credinta inpletita cu fapta, Sfintenia e trairea in Hristos si pentru Hristos . Nu ne pune nimeni cu forta deoparte ci noi trebue sa facem acest pas si sa continuam sa raminem deoparte pentru Domnul . Am prea multe experiente amare cu pseudo pocaiti dar am , respect si onoare pentru cei autentici.
   God bless You

 16. Am vazut un reportaj pe internet de la televiziunea Romana in care au folosit un clip de la ceva cerc de rugaciune

  Pavel spunea corintenilor:
  „23 Deci, dacă s-ar aduna toată Biserica la un loc, şi toţi ar vorbi în alte limbi, şi ar intra şi din cei fără daruri sau necredincioşi, n-ar zice ei că sunteţi nebuni?”

  Domnul a spus:
  6 Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi să se întoarcă să vă rupă

  Sa nu ne miram cind lumea de afara ne judeca asa de aspru,

  Sint anumite manifestari care ar fi bine sa fie tinute „in familie”

  Da in ultimul timp se filmeaza la gramada …se pun pe internet imagini care nu au ce cauta pe internet… si exteriorizari care nu au ce cauta nici macar in biserica la un serviciu public

  Sa nu mai vorbim ca multi confunda Puterea lui Dumnezeu cu puterea strigatelor noastre… sau cu mai stiu eu ce exteriorizari…

  Daca am asculta de Pavel….

   • Da Gabriel Dinca, dar sa nu uitam ca asa a ajuns fr Wurmbrand sa faca 14 ani de inchisoare, spalind FATA LUI ISUS prin „exteriorizare”. Ce usor este sa ne dam cu parerea cind stim ca noi suntem „sfinti” si ne calauzim de un principiu : lasa-ma sa te las. Cu faptele este mult mai greu de iubit pe ACEL NEPRIHANIT. Cit despre versete, da, asa este.Sunt din biblie iar ap Pavel intr-adevar , a fost apostol.Recunosc cele scrise.Domnul sa va binecuvinteze.

  • pai ce te miri cand si alfa si omega tv baga de-astea pe post de la rugul aprins si alte intalniri de astea cu care eu nu prea sunt de acord?
   si acum sa fim seriosi: unele manifestari sunt exagerate. nici vorba de margaritare aruncate porcilor.

 17. Multi ani in urma, intr-o biserica la tara in Ardeal,o membra a acelei comunitati a comis o fapta de imoralitate, (ceea ce la pocaiti era o raritate in acel timp). Preotul satului a folosit acel prilej pentru a-l ironiza pe predicator spunandu-i:”No, acum sa vad ce faceti cu ea”, la care fratele i-a raspuns:”Parinte, v-o dam d-voastra, pentru-ca d-voastra mai aveti….”

  Bine ar fi daca cei de afara nu ar avea motive sa ne vorbeasca de rau (pe drept), si daca credinciosii nostrii ar fi „epistole vii, citite de toti oamenii”.

  • foarte „intelept” si pastorul. asa sa uita „pocaitii” la un om care-o pacatuit cum s-or uitat aia de-or vrut s-o omoare cu pietre pe femeia prinsa in curvie. nu mai vorbesc de cum barfesc apoi. in loc s-ajute sa se ridice, ii mai tupa si-o lopata-n cap, sa fie siguri ca nu se mai ridica.

 18. Adevarul e ca in Romania cam toata presa ii de CAN CAN. Pocaitul nu trebuie sa-si omoare sau sa-si bata odrasla, ca sa ajunga in gura lumii; intri automat: atunci cand nu ai parcat masina chiar regulamentar, certi niste copii ai vecinilor, pentru ca au facut din fatada cladirii bisericii poarta de fotbal, si multe altele asemanatoare. Am citit multe de genul: Pastorul tepar, prostituata adventista si pestele baptist, violatorul penticostal, etc., etc., insa niciodata despre monstrul ortodox sau bestia catolica. Cat despre sectanti,: LA MOARTE CU EI!

 19. Am facut slujba de evanghelist multi ani intr-un penetenciar din orasul in care locuiesc.Exista libertate religioasa in tara, dar ea este inteleasa de multe ori gresita , de unde si multe probleme cu care ne confruntam acolo.Amavut ca super vizor la slujbe pe preotul ortodox , angajat cu norma intrega la penetenciar , si trebuie sa recunosc ,un on de o inalta tinuta morala. A fost de vre-o 2-3 ori cu mine la club ca sa vada ce invataturi si ce sfaturi dam , ca apoi sa ma invete anumite cerinte impuse de conducerea penetenciarului.Acolo am intilnit oameni si la inceput chiar minori care-si ispaseau pedeapsa pentru faptele comise. Culmea , toti erau credinciosi !Au crezut ca comitind fapte antisocile nu vor fi prinsi . O credinta diabolica!Am intilnit multi frati din biserici evanghelice , dar si pe altii din alte confesiuni.Lista cu faptele lor murdare este lunge , impardonabila .Ce m-a miscat maimult era faptul ca uni recunosteau ca Domnul le-a vorbit la cercuri de rugaciune despre pericolul care ii paste , daca nu renunta la viata murdara. N -au ascultat si acum culeg consecintele faptelor nesabuite , a dorintei de inavutire. Ce ma supara cel mai mult este ca observ pe unii din cei care mereu isi dau cu parerea ,ca ar incerca sa inaduse manifestarea lucrariiDuhului Sfant, daca s-ar putea doar sa se vorbeasca numai in odaite ascunse ,sa fie mare galagie ,in ruga , ca doar Domnulaude. Daca Daniel nu s-ar fi rugat cua si alta data, oare stie cineva din cei care condamna strigatele mari in rugaciune ,cum se roaga evreii? Da santem impotriva urletelor , dar a ne ruga in liniste de catedrala mi se pare impotriva a ceea ce a facut Domnul Isus , atunci cand s-a rugat . Condamnam stari si atiudini , chiar pacate si nelegiuirii ala fratilor de credinta , pune4m foc pe rana lor ,in loc sa sa ne plecam genunchi si sa mijlocim ca sa nu se mai repete asemenea situatii. Farisei ai noilor vremuri ,si poate povatuitori…..

 20. Păi, eu cred că spune că am făcut foarte bine!

 21. Cred că cel care a denunțat tatăl copilului nu s-a uitat și în ograda sa unde probabil găsea destui asemenea tați. Dar dacă oamenii nu sunt consacrați asta este irmarea. Dacă denunțătorul era creștin adevărat, nu făcea așa ceva. Lăsa să treacă evenimentul sau mergea și vorbea cu tatăl în sensul dacă îl poate ajuta cu ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: