ABUZ SAU DISCIPLINĂ

Cazul recent în care un tată și-a bătut cu brutalitate copilul de numai șase săptămâni nu se poate încadra în nicio normă de disciplină familială. Disciplina se aplică proporțional cu capacitatea de înțelegere a copilului și niciodată în afara acesteia. Un bebeluș nu pricepe nimic. Acest tată nu a făcut nimic altceva decât să-și verse năduful nebunește asupra bietului nou-născut.

Asta nu înseamnă că pedepsirea copiilor (inclusiv – cu limite bine definite – cea corporală) trebuie eliminată din repertoriul educației de familie. Este biblică și s-a dovedit în timp eficientă în buna creștere a copiilor.

În această situație nu poate fi vorba de așa ceva, actul acestui bărbat fiind unul criminal, imposibil de justificat. Consecințele legale sunt meritate cu prisosință. Dar, repet ceea ce am afirmat în postarea precedentă, religia și apartenența denominațională a acestui om nu are absolut nimic de-a face cu infracțiunea. În general, se poate spune că penticostalii au familii frumoase și copii bine crescuți și educați. Personal, refuz să accept ca uscăturile (de care au parte toate… pădurile) să ne reprezinte și să fim etichetați cu asemenea epitete.

Dacă media românească ar dori să prezinte o imagine echilibrată a familiei tipice de pocăiți nu ar trebui să caute prea mult. Sunt peste tot!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

5 răspunsuri sa “ABUZ SAU DISCIPLINĂ”

  1. Nu ştiu de ce, dar am impresia că generaţia tânără de astăzi nu prea este pregătită psihic şi moral pentru a face faţă responsabilităţilor dintr-o căsătorie! Este adevărat…sunt cazuri şi cazuri! Dar rata din ce în ce mai mare a divorţurilor cât şi numărul extrem de mare al problemelor ce apar în familii ne dă de înţeles că – undeva şi cândva – a existat o fisură. E foarte posibil ca aceste „probleme psihice” să fi apărut o dată cu creşterea şi lipsa de educaţie a tinerilor în familie. Dacă tânărul sau tânăra au crescut fără nici un fel de responsabilitate, mama şi tata făcând totul pentru ei, iar ei se ocupau de filme, distracţii, anturaje, etc., atunci se ridică întrebarea: Oare vor fi în stare astfel de tineri să întemeieze un cămin plin de pace şi trainic?! Dacă ei nu ştiu ce înseamnă responsabilitatea, pentru că n-au fost învăţaţi cu ea, atunci nu e de mirare că la cea mai mică adiere de vânt, ei abandonează căsătoria sau recurg la crime asemănătoare celei de la Braşov şi Timişoara! Nu degeaba spune Cuvântul Domnului că e bine pentru un tânăr să poarte un jug în tinereţea lui, şi să nu crească în familie şi în societate fără nici o responsabilitate!
    Oricare ar fi motivele, ce s-a întâmplat la Braşov şi Timişoara sunt fapte de domeniul animalic, dacă nu mai rău! (Datorită nevegherii, iar avu Michiduţă un câştig de cauză în poporul Domnului!)

  2. Cred ca ce vedem intamplandu-se sub ochii nostri nu e neaparat lipsa de poveri sau responsabilitati a acestor tineri si a tinerilor in general in societatea de azi. Traim zilele din urma si sunt dezlantuite duhuri mari si grele. Omul a ajuns atat de egoist si de iubitor de sine incat la cea mai mica inconvinienta nu mai tine cont de nimeni si nimic si e in stare sa isi sacrifice familia, copii si orice ar sta in calea „fericirii si implinirii lui”. Traim intr-o societate stapanita de puterea celui rau si acum mai mult ca niciodata satana se lupta pentru cei alesi, pentru familiile noastre si biserica. Daca privim cu atentie modul in care suntem manipulati si „standardele” (nu ca ele are fi adevaratele valori) pe care le impune societatea asupra noastra, e de-a dreptul ingrozitor. Si ca sa fiu mai clar, e suficient sa ne uitam la o saptamana din viata familiilor noastre. Ne trezim la 6 dimineata si „standardul” ne pretinde sa nu iesim din casa inainte de a face un dus, a ne spala parul, a ne imbraca si aranja ca iesiti din cutie, la 7 suntem in masina ca sa fim siguri ca inainte de 8 suntem la lucru, la 5 iesim din office si ajungem acasa la 6. Dupa 12 ore de pregatire, lucru, trafic, esti epuizat si totusi din nou standardul iti spune ca trebuie sa te ridici de pe sofa si sa mergi la gym pentru cel putin o ora, sa mananci o salata sau ceva dietar, ca doar nu vei manca Mcdonald’s si sa devii obez, si uite asa te apuca seara cand nu mai poti sta pe picioare de obosit si a trecut o zi in care nu ai avut partasie in rugaciune si studierea Bibliei, din treacat ti-ai salutat sotul sau sotia si le-ai zambit copiilor, si zilele trec si duhul se goleste de tot ce e Dumnezeiesc si firea pamanteasca ia locul cu faptele si roadele ei, si vedem nemultumire, certuri, divorturi, razvratire de tot felul si ne miram,…,
    Solutia crizei in care ne aflam e una singura pocainta.

  3. Exceptii si „uscaturi” au fos si sunt de cind e lumea. Acum par a fi mai multe pentru ca avem posibilitatea asta de a afla aproape instantaneu si pretutindeni tot ce se-ntimpla. Cine auzea acum 50 de ani asemenea intimplari de peste ocean, in ambele directii? Cazul trebuie tratat ca ceea ce e, o exceptie. Si n-ai ce tot da vina nici pe altii, nici pe stres sau munca multa, nici pe parinti sau biserica, nici pe nimeni altul decit omul in cauza. Si impreuna cu vreo pedeapsa bine meritata, omul trebuie ajutat si suportat sa nu se prapadeasca nici el nici familia lui. Nici Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, chiar mult mai rau decit cazul amintit (sau chiar cazul din Brasov), ci doreste intoarcera la pocainta ca sa fie mintuiti… Domnul sa aibe mila si de el sa se schimbe spre bine, si de copil sa nu ramina cu vreo urmare…

  4. In ultima vreme mi-am aprofundat timpul meu, activitatile cotidiene cat si cele duminicale in comunitatea Amish langa care tresc. Simplitatea gandirii lor si pacea lor sufleteasca ma impresioneaza profund !. Desi la un pas de lumea”moderna „si tumultoasa a dezmatului, a proliferarii zilnice a pacatului, ei reusesc sa ramana nevatamati si incoruptibili !. Azi in ranch-ul meu am avutinvitat un tata a doisprazece copii. Lee Schwartz este in varsta de patruzeci si cinci de ani . Impreuna cu el au fost cinci fii ,in varsta de duazeci si unu , douazeci, optsprazece, saisprazece si cinsprazece ani . Cand tatal vorbea ,nici unul nu a indraznit sa-l intrerupa. Respectul ce-l acordau acesti tineri tatalui lor este atat de reliefat incat l-am intrebat : Lee, cum reusesti sa-ti impui atata autoritate si respect ???!!!. mi-a raspuns :
    -” LA NOI NU SE IMPUNE NIMIC. TOTUL ESTE CRESCUT DIN SEMINTE PROASPETE,NEALTERATE GENETIC !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: