DACII, ROMANII, ROMÂNII – CINE E STRĂMOȘUL CUI?

Câteva documentare se contrazic în ceea ce privește descendența latină a poporului român. Întrebarea este… cum se poate ca stăpânind doar vreo 15 procente din întreg teritoriul geto-dac și numai pentru vreo 150 de ani să fi fost asimilați dacii atât de dramatic de coloniștii romani?

Pe de altă parte, războiul romanilor împotriva lui Decebal se consideră a fi fost mai mult decât o campanie de cucerire și subjugare, ci mai degrabă de exterminare.

Apare un conflict deschis între ”Școala ardeleană” și ”Mișcarea revoluționară de la 1948”.

Deși de pe poziții contrare, documentarele următoare sunt deopotrivă de interesante. În definitiv, cine suntem noi, românii?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

26 răspunsuri sa “DACII, ROMANII, ROMÂNII – CINE E STRĂMOȘUL CUI?”

 1. Placerea cea mai mare este cind auzi un muzeograf militar citind cuvinte frumoase spuse cu mii de ani in urma despre stramosii nostrii care deosebeau trupul de suflet.Si ca sa fie o lucrare duhovniceasca ce numai Dumnezeu o putea face, auzim ca sufletul se intretine cu rugaciuni (au tradus gresit „descintece”) care inseamna „cuvinte frumoase ce aduc sufletului intelepciune. Ce poate fi mai ziditor sa stii ca stramosii tai erau crestini inainte de a exista crestinismul? Si sa nu uitam, credinta lor era monoteista, denumirea data pentru Dumnezeu, parca nu ma impiedica.
  Si nu sunt vorbe.Sunt date palpabile despre poporul nostru.Slavit sa fie Dumnezeu.

  • …problema ca noi am fost crestini inaintea Lui Cristos e tare de tot…

   • marcel s, am crezut ca o sa intelegi „exprimarea” , dar ramine ca esenta faptul ca in acele vremuri cind toti aveau cite nspe zei, acei „barbari” se inchinau MONOTEIST. Ce ma impiedica sa cred ca Zamoilxe era denumirea data de ei in limba lor lui Dumnezeu? Asta era spilul. Dar… sa ma ierti ca am incercat ceva mai mult decit se poate intelege.Credinta insa prin aceste dovezi este aratata noua, care facem si noi ce putem.Fii binecuvintat.

    • …si o comunitate de prin Iran se ichinau monoteist…zoroastrieni….Dumnezeul lui Israel este singurul Dumnezeusi nu are nici o legatura cu inchinarile de tip monoteist…

     • Bine. Este in regula. Ma refeream la regula inchinarii nu la cine .
      Se poate intelege printr-o „ilustrata”, pilda sau exemplu :
      -pe vremea Japoniei in timpul shogunilor ,acestia se bateau cu sabii si sulite, pe cind, in aceleasi timpuri armatele lui Stefan cel Mare foloseau deja tunurile.
      Jmecheria este daca intelegi unde este acuma Japonia si unde este Moldova? (…)

     • Moldova este exact unde este toată România!

 2. PS. Se impune separarea celei de a doua idee. Faptul ca suntem mai destepti decit sumerieni si decit toti de pe pamint, asta noi romanii o stim foarte bine si ne falim tot timpul Mai ramine sa recunoasca ceilalti ” calitatile de destepti” si sa vedeti ce succes vom avea la tirgurile de joburi.
  Iar pentru dumneavoastra frate pastor, acuma aveti explicatia de ce „stim toti” „totul” asa de bine. Radacinile ne justifica si ne sustin atitudinea de „las’ ca stiu eu”
  Domnul sa va binecuvinteze

 3. Daca tablitele de la Tartaria ,Sebes dovedesc ca sunt scrieri mai vechi cu 1000 de adni decat cea Sumeriana ,atunci ne ducem dincolo de cei 6000 de ani………..- oare sa fi existat o generatie preadamica ? Ma bucur ca in timpul vietii noastre se va tiparii o istorie a Dacilor ,mai adevarata ca prima.–-Ascultand acest documentar istoric, parca iti vine sa intrebi ; de ce nu au fost Dacii sau Tracii , poporul ales …

 4. Refuz să cred că aţi ajuns să faceţi consideraţii istorice asupra originii poporului român după filmuleţe pe YouTube, mai ales avînd pe ostaşul ăsta ca îndrumător. Este incredibil…

 5. I-am intrecut pe toti ! ! !.Cine imparte medaliile ???!!!

  • Frate NOC, de ce nu am putea crede ca dupa atita „abandon” si incercari, Dumnezeu si-a adus aminte de poporul roman, care, ca sa fim un pic strimbi si sa judecam drept, a dovedit ceva „special” in rezistenta lui de-a lungul timpului.
   Si pentru ca am ocazia sa rostesc, eu zic: si numai faptul ca satul meu a fost 200 de ani sub ocupatia maghiara si aveau dreptul doar doua ore sa vorbeasca limba romana la biserica, dumineca, si tot nu si-au pierdut -o ,eu zic ca Dumnezeu lucreaza altfel de cum putem noi gindi.Si mai ales cu cei de pe teritoriul romanesc.
   Oricum, eu acuma inteleg mai bine de ce suntem asa de „buni”
   si ne pricepem la toate ca nimeni altii.Ce frumos ne-a binecuvintat Dumnezeu si ce am ajuns noi sa credem ca sunt si inseamna binecuvintarile: magarii, boii, caii si camilele lui Avraam.Slava sa fie numai a lui Dumnezeu. Fii binecuvintat.

   • Mihail,
    ce greu le-o fi fost celor din satul tau sa nu -si poata vorbi limba materna;
    o fi tot asa greu si celor din State care au uitat-o ?
    chiar crezi ca toti au inima la tarisoara lor amarata si jefuita acum de gunvernanti fara inima, fata tara, fara suflet?

    • @ELIODORA, daca as mai fi ortodox as raspunde ca eu cred ca este ceva blestem.Cine stie ce stramos al nostru a pupat ceva moaste gresite (…)
     Dar faptul ca batjocura se tine lant despre o tara care nu poate fi negata ca binecuvintata in bogatiile ei de catre Dumnezeu, si despre un popor, care, isi valorifica „aptitudinile” numai in ograda altora. Curat….ceva nu este in regula.

 6. Presupun că vechimea acelor obiecte ar fi undeva inainte de Avraam, deci după potop- Să zicem că urmaşii lui Iafet s-au stabilit intîi pe-aici. Mă-ntreb şi eu: TIRAS din Geneza 10:2 n-o fi strămoşul tracilor?

  Auzisem anul trecut un documentar cum că dacii ar fi fost deportaţi de romani pe teritoriul britanic şi spaniol unde ar fi fost descoperite obiecte dacice antice.

  • La mare căutare au fost Dacii ăștia în lume, mai ales în Spania și Brittania. Dovada e că și după două mii de ani, spaniolii și britanicii mai caută descendenți de-a lui Gerula; sau mă rog, căutau, până prin 2008, înainte de criză 🙂

   • Microsoft cauta si „cumpara” si acuma creer de daci. Si nu mai spun pentru ce sume.Am spus o data salariile unor pastori americani si…a fost mare pricina de poticnire.
    Si se merita sa fie citite marturisirile unor tineri romani care dupa 2000 ai „iesit” la munca pentru ca in tara noastra nici nu au fost macar remarcati. Cit despre cei mai in virsta, stiu ei de ce au ajuns in cele tari straine si nechemati.” Famelie mare, renumeratie dupa buget. „

 7. E adevarat, ca pe noi crestinii ne preocupa intai patria cereasca ,[Imparatia Luminii ] si mai putin istoria originii neamului nostru. Totusi acest univers determinist si maniheist ii face pe unii sa gandeasca ”diferit ”. Natiunea noastra a fost decimata si jefuita de Romani ca sa ne ”Civilizeze ” si atatea alte invazii barbare pana la turci care si astia ne-au jefuit si cotropit sute de ani , bulgarii si ei ne-au dat religie Biblie in limba lor sa ne ..civilizeze” la fel si altii [……de care nu avem voie sa-i vb de rau ] , s-au instalat prin tara noastra subjugand prin [ pamanturi in arenda si Dobanda la dobanda pana cand nu sa mai putut in 1907 si s-au rasculat…Apoi ,Domnii Fanarioti…..greci….tot la ” civilizatia ” noastra s-au gandit facandu-ne [ Serbi legati in lanturi ] si alte legi usturatoare…….rusii ne-au potcovit sa-i trecem dunarea si sa murim pt ei la Plevna, Grivita….. mai tarziu am fost pusi in situatii de alegeri [ de sila bucurosi ] ca sa fim vazuti mereu ca suntem cu 2 fete….am uitat de rev bolsevica si cea dinaintea ei…etc…..am cedat si Basarabia………..[tarati si in 2 razb. mond. ] , –– cu binecuvantari de la Patriarhul Miron Cristea sa trecut Nistru si tot acesta ia binecuvantat pe Domnii Sovietici cand ne-a calcat tara cu tancurile lor…… Revolutia din 89 ne-a fost si ea confiscata….. Ne miram ,ca inca mai existam ca Natiune ,cultura ,obiceiuri ,limba , – dupa atata zbucium si durere . Ar trebui sa ne bucure pe toti Romanii documentarul istoric de pe you tube….. Adica , evreii de zeci de ani au laboratoare in Londra , Atlanta Ga. etc pt stabilirea Adn [ului] ca nu cumva sa se piarda vreo seminttie,trib,individ…….Ei stiu sa se foloseasca , de tech. moderna , carbon radioactiv , paleont. genetica…si de descop. stf. in lumea subatomica.De ce unii din noi sfideaza o lucrare de cercetare istorica Buna ? Poate ca permitem celor de afara mai mult decat li se cuvine – Deaceea Ei Vor Mai Mult Decat Le Este Permis.

 8. . . . ori „mutatii” arheologice ” masaluite ” de complexul superioritatii !.

  • Fr NOC, este vorba de poporul roman nu de comunisti! Vorbim de romanii de acum citeva mii de ani.Si documentele ne spun ca erau religiosi si stiau despre diferenta dintre trup si suflet.Nu cred ca incape aici „supararea”.Fii binecuvintat.

   • „romanii de acum citeva mii de ani ??!!” .Uneori ,de-a lungul vietii mele in West ,am fost martor de selectie,nu dupa persoana ci dupa renumele nationalitatii noastre , in „talerul” evaluarii cinstei, corectitudinii ,normelor de conduita morala si igiena corporal- mintala .Si asta prin comparatie ,alaturi de un german si de un ungur !. Cine crezi ca a primit punctajul cel mai mare iar resume-ul lui nu a ajuns la garbage (lada de gunoi !) ??!!. Caracteristicile neamului meu se bazeaza pe cele mai perfide si monstruase Tradari ,incepand cu Decebal, Horia ,Closca si Crisan ,Vlad Tepes, Mihai Vitezau ,Gheorghe Doja, Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu, Nicolae Labis, maresalul Antonescu, Lucretiu Patrascanu, Gheorhge Gheorghiu Dej , Nicolae Ceausescu.Sa nu mai mentionez mii de martiri ai lui Hristos, morti in fata plutoanelor de executie, in torturi groaznice ,incatacombele si inchisorile construite din pura si nealterata bunatate romaneasca !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: