LA CE VÂRSTĂ SĂ TE CĂSĂTOREȘTI?

Am auzit multe păreri. Cu cât mai repede cu atât mai bine! Mai târziu, după ce îți vine mintea la cap! Personal nu cred că vârsta (la unii niciodată) nu exprimă neapărat gradul de maturitate și pregătire pentru viața de familie.

Aveam 20 de ani când ne-am căsătorit. ”Copii cu copii” au zis neîncrezători niște prieteni de-ai părinților noștri când ne-au văzut cu primii doi copilași. Pe urmă au fost unii care se rugau să… ne dea Dumnezeu minte! I-a ascultat! Cum, necum, după 28 de ani și 10 fete mai târziu, se pare că la unii (vrând-nevrând 🙂 ) le vine mintea devreme.

Instinctul de părinte este ”minte” la instantaneu! Bine, pentru unii care n-au unde-o pune, n-ai ce cere! Dar rămân la părerea mea, că mai devreme sau mai târziu trebuie să fii responsabil și să îți însușești calitatea de om serios. Acolo găsești adevărata fericire! Deși am început devreme, încă nu am simțit și nu am văzut în ochii soției mele gândul că ne-am grăbit! Când totul se termină cu bine…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

34 răspunsuri sa “LA CE VÂRSTĂ SĂ TE CĂSĂTOREȘTI?”

 1. M-am casatorit la 19 ani cu o fata de 16 ani….dupa 31 de ani de casatorie, 6 copii si 5 nepoti, pot declara: S-A MERITAT; uneori chiar ma gandesc ca ar fi trebuit sa o fac si mai devreme.

 2. O familie frumoasa! Nu va suparati, ce inseamna „Când totul se termină cu bine…”?

 3. „Şi dacă te căsătoreşti şi dacă nu te căsătoreşti, oricum vei regreta”. (Socrate)

 4. cu adevarat d-zeu va binecuvantat

 5. sant cumnatul lui tavi si luci big´´d-l sa va binecuvanteze amin salutari la tavi si luci

 6. Daca unii se pot casatorii cand vor, pentru mine n-a fost asa. Bine, de la inceput imi formasem niste principii in viata pe care le-am pazit cu strictete. N-am vrut sa-mi fac prieten pana nu-mi termin liceul si apoi o scoala ca sa am o meserie. Pe la 22 de ani cand am fost gata cu astea, am vrut sa ma casatoresc. Am legat strans principiul de a avea prieten cu cel de a fi si gata sa te casatoresti, si acum eram gata. Ehe! Atunci am vazut eu ca nu e dupa cum vreau, ca n-am avut cu cine sa ma casatoresc pana la 26 de ani. De felul meu eram ft. serioasa si mai matura in gandire decat fetele de varsta mea. Dar n-a contat!

 7. dupa primul divortz ??!! . ( @cat( a) . . .ori cat respect si cata economie de gandire si timp ,sa-l mentionezi cu nesabuinta pe Atotputrenicul Dmnezeu si Tata ,prescurtat si cu litere mici ??!! )

 8. cu siguranta atunci cand esti pregatit pentru asa ceva, dar nu din punctul tau de vedere ci din punctul de vedere al lui Dumnezeu…cert este caci conceptele hollywood’iene cu privire la casatorie au tot mai mult influenta asupra noilor generatii…fapt ce pare sa ridice tot mai mult varsta la care se atinge nivelul de maturitate necesar pentru a face acest pas…

 9. Ah, subiectul meu preferat. Eu m-am casatorit la 27 de ani si nu regret nici o clipa faptul ca am asteptat pana la varstra aceea. Au fost ani binecuvanta-ti in care am stat langa Domnul, m-am maturizat spiritual, mental si emotional, am invatat din greselile mele si a altora lectii de valoare si am inceput viata de familie cu o responsabilitate si intelegere deosebita. Casatoria e complicata si foarte complexa, si intelegem lucrul acesta din Matei 19,…,cand Isus le zice ” Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.„
  iar raspunsul ucenicilor e 10.Ucenicii Lui I-au zis: ,,Dacă astfel stă lucrul cu bărbatul şi nevasta lui, nu este de folos să se însoare.„ De asemenea gasim foarte multe alte versete despre familie, barbat si femeie rolul si responsabilitatea pe care le au unul fata de altul. E o porunca ca barbatul sa isi iubeasca femeia ( sotia) ca pe el insusi si femeia sa se teama de barbat. Cand te gandesti la profunzimea si realitatea acestui verset, la sacrificiul, responsabilitatea si raspunderea care ti se pune pe umeri atunci cand te casatoresti,…, atunci lucrurile devin mai serioase si inainte de a zice da, trebuie sa sti cine esti si de asemenea cine e persoana cu care te casatoresti.
  Unii se maturizeaza mai devreme altii mai tarziu dar sunt lucruri care nu le sti si nu ai cum sa le pricepi la 18 ani.
  In majoritatea cazurilor, casatoriile incheiate la o varstra frageda (vorbesc despre cele din secolul 21, in famili de credincosi ) s-au ales cu mai multa suferinta, decat cele incheiate la o varstra matura.

  • Nu sunt avocatul lui devreme/târziu, dar vă rog să mă credeți – pun toată experiența pastorală de 25 de ani – că nu este o regulă: căsnicia este și frumoasă și dificilă la orice vârstă!

 10. Six years ago I got married to a loving husband. Below is the email he sent me this morning.

  Hi Adi,

  I know that today is an extremely busy day for both of us and our usual tradition of taking off and enjoying the day together is gone (at least for this year), but I did want to take a few moments and reflect on our journey together. For one, the world has grown suspicious of anything that looks like a happily married life, but we both have learned and grown quite a bit over the years. We now know much better what defines the meaning of marriage, and what the vows that we’ve so anxiously declared 6 years ago really mean when you have to apply them. We know that the meaning of marriage is not the superficial and the overly optimistic definition of the „fools in love” who believe it to be all about gifts, vacations, and material possessions and how each partner will fulfill and change everything that is missing in each of their lives……….in fact, I think we both agree, that is so much deeper than that and it’s much more than people who look from the outside in believe it to be. It’s the ability to share and take on daily challenges, obstacles, successes, trials, laughs, stories, and so on. It’s being able to lean on each other’s strengths and forgive each other’s weaknesses! Being able to count of each other and know that we are fighting for the same things. Moreover, success does not have the same value or sense of accomplishment if it cannot be shared with the one that you love. Our relationship gives more meaning to life and a deeper purpose of belonging to something that is valuable not only to God, but us as humans. It helps us tread more swiftly through the waters of afflictions and somehow come out of them less defeated…….and knowing that at the end of the day, we have each other to count on!

  Be blessed and I wish you health and success in all that you do, and above all, eternal life!

  I love you!

  • What a sweet letter! Congratulations on your 6 years and I (as a stranger) wish you many more happy ones together–they only get better (we’ll be a wonderful/amazing/interesting/blessed 8 years in May).

 11. Fr.Ionescu , blogul acesta a ajuns un place for love letters ? . Ma surprinde faptul ca la inteligenta ta poti crede asa ceva .

  • Adevărul este că scrisoarea e foarte frumoasă și pentru mine e mai degrabă o predică decât o ”scrisoare de dragoste”!

  • @PETE…..daca ar trebui sa alegem intre a citi scrisori de dragoste sau dezbateri calvinisto-armeniene, recomand din toata inima prima optiune; daca nu din alte motive, cel putin pentru faptul ca se pot invata lucruri practice. In ziua de astazi daca in vreun domeniu societatea este deficitara, acesta este „iubirea” . De altfel, in Biblie, alaturi de credinta (…va mai gasi oare credinta pe pamant?), lucrul care pierde teren este dragostea (…dragostea de frati si iubirea de oameni).

   As recomanda fratelui Cristian sa posteze cate un articol pe subiectul dragostei si iubirii in fiecare saptamana! Chiar daca nu am invata prea multe, cel putin am deveni mai sensibili si buni unii cu altii, mai atenti la vorbire si mai politicosi. In prezenta dragostei, de regula, badarania nu are loc.

  • Domnul sa va binecuvanteze frate Cristian.
   Aveti o familie ff frumoasa,ca se face la 19
   s-au la 31, daca e in Domnul e cea mai frumoasa calatorie impreuna cu acea/acel care Domnul la randuit.GBY
   @Adi GBY

 12. Felicitari , asta da familie !

 13. So i guess i was cut again?

   • So, I don’t use personal attacks, I don’t use bad language..i try to be respectful
    It is true… I use sarcasm but without being nasty
    And I am still censored
    And it happend once only on (…) and numerous times on this blog

    • Gabi,
     Ca să nu creadă cineva că cine știe ce cenzura și de ce ți-a fost aplicată, hai să zicem doar că mă târai în bâze cu cine nu trebuie, e adevărat?… 🙂
     Nice try, though…

     • Chestia cu „cum il cheama” o inteleg… Dar comentariu vis a Vi de scrisoarea de dragoste ..nu.. In special cind am zis ca nici nu mi-a trecut prin cap ca sotul s-ar fi gindit la acele posibilitati

     • Da’ cine ești tu să știi ce gândesc oamenii?… 🙂
      Credeam că am rezolvat chestiunea cu preștiința și atotștiința!

     • Maybe it was true…that might be the reason .. It could have created family problems.. Than I understand… 🙂

    • Gabi, pai fa-ti si tu un blog, si-atunci faci si tu ce vrei. (numai sa nu patesti ca iepurasul… 🙂 )
     Sorry! Am fost prea amuzat. A trebuit sa scriu ceva.
     You know I like you.

     I better get ready to „duck” from a reply 🙂 …

     (mai glumim si noi)

 14. Fr.Ionescu daca nu te porti frumos cu Gabita s-ar putea sa te cenzureze si el daca vii pe la Portland pentru ca el e in charge cu butoanele pe aici

 15. I’d love to have you here GBY

 16. Gaby vezi ca tot fr . Ionescu este mai nice cu tine ca inca nu miroase a naftalina pe aici GBY

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: