FACTORUL SPIRITUAL ÎN EVALUAREA ALIENAȚIILOR MINTALE

Creat de Dumnezeu cu asemenea măiestrie încât să poată face parte integrantă din identitatea unei persoane, corpul omenesc este ȘI un vehicul purtător al adevăratului sine, sufletul! Deși nu este doar atât și comparația nu face dreptate Creatorului, trupul fiecărui om funcționează ca o mașinărie complexă. Defectarea acestei mașinării și nevoia de întreținere și reparații stă la baza celei mai înalte discipline și ocupații profesionale: medicina! Resursele interconectate cu necesitățile organismului în spațiul fizic dovedesc, fără dubiu, că Dumnezeu ne-a pus la dispoziție (într-o măsură) și inteligența și baza materială a ameliorării simptomelor și, eventual, restaurării sănătății.

Dar, odată ce am stabilit și acceptat această dinamică umanistă a existenței noastre, trebuie să acceptăm că nu tot ce se întâmplă cu noi ține doar de mecanica structurilor fiziologice. Există acea componentă spirituală care afectează dramatic lumea materială din care facem parte și din care suntem constituiți.

Tragediile din ultima vreme (chiar și în mediul evanghelic) ne obligă la o analiză mai profundă a acestui subiect. Chiar acum am aflat că un pilot american a luat-o razna în timpul zborului, fiind necesară intervenția personalului și chiar a pasagerilor pentru a-l imobiliza. În prezent se află în spital pentru evaluări. Soldatul american care a întreprins incursiunile criminale în casele unor civili în Afganistan își va construi apărarea pe premizele unor afecțiuni mentale acute. Datorită reacțiilor inimaginabil de brutale, inumane, suntem obligați să introducem aici și factorul influențelor spirituale și, chiar mai rău, opresiunilor și posesiunilor demonice. Pentru unii, problema se rezolvă ușor, punând astfel de nenorociri pe seama denominației religioase. Este mai mult decât naivitate, este rea intenție! De exemplu, în cazul de la Brașov sunt destul de bine documentate atât devierea spirituală cât și diagnosticul medical care au concurat la desfășurarea crimei.

Nu putem nici să ignorăm medicina convențională dar nici să eliminăm componenta spirituală. Nu îmi pot propune să dezvolt eu acest subiect înt-o postare. Pentru o analiză cât de cât obiectivă este nevoie de personal de specialitate, un studiu aprofundat teologic și o îmbinare atentă a mai multor discipline. Vă aduceți desigur aminte de femeia gârbovă despre care Domnul Isus a declarat că era în acea condiție datorită unui duh rău. Noi i-am fi oferit imediat un diagnostic medical. În același timp, ar fi deplasat să rezolvăm simplist o problemă medicală care afectează funcțiunile creierului, punând-o pe seama unei posesiuni demonice.

Această temă este mai întâi o temă a granițelor. Sigur nu vom reuși să desenăm traiectoria exactă a separării dintre material și spiritual, dar măcar să identificăm zona de interpătrundere. Atunci când un autentic slujitor al Domnului este prezent și odată cu el și darul și puterea de revelație și vindecare (ca în cazul Domnului Isus și al apostolilor), lucrurile se simplifică. Dacă vom aluneca în extrema exclusiv materialistă a lucrurilor, vom pierde esențialul, deoarece existența noastră este spirituală în primul rând. Dar nici nu putem supra-spiritualiza subiectul în detrimentul includerii factorului medical: ar însemna să ignorăm niște realități obiective.

Bine, sănătatea mentală și psihicul uman țin de foarte mulți factori. Educația, mediul formării intelectuale, experiența de viață, mediul dezvoltării spirituale, aspecte de ordin genetic sunt doar câteva între multe alte perspective care nu pot fi ignorate. Iată un domeniu în care mai avem multe de învățat!

Ceea ce mi se pare oarecum ciudat este că înainte de punctul de rupere (când drama capătă proporții criminale) sunt căutate remedii doar în spațiul spiritual, în vreme ce după actul fatidic, evaluările sunt doar la nivel medical, psihologic. Un lucru pe care trebuie să îl acceptăm ca un minus al comunității noastre este cât de puțin pregătiți suntem, din punct de vedere spiritual, să abordăm asemenea stări. Pentru că oamenii au nevoie în primul rând de soluții, nu numai de evaluări!

Așadar, mă întorc la argumentul (evident subiectiv, alternativa nucleară) că ar trebui să fim mai preocupați, ca biserici și credincioși, de darurile spirituale biblice, autentice. Iată ce ne lipsește în primul rând!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

9 răspunsuri sa “FACTORUL SPIRITUAL ÎN EVALUAREA ALIENAȚIILOR MINTALE”

 1. Subiectul pe care il atingeti in aceste zile suporta si cere multe sinceritate, dar si curajul de a te apleca asupra lui cu teama sfanta si indrazneala. Teologic , problema pare rezolvata facand acei pasi pa care Scriptura ii descrie si pe carte nu din nestiinta nu ii facem ci din prea mult orgoliu si mandrie spirituala. 1) „Duceti-va si aratati-va preotilor” Luca 17:14. 2)Este vreunul printre voi bolnav?Sa cheme pe presbiteriiBisericii;si sa roage pentru el, dupa cel vor unge cu un tdelemnin Numele Domnului..”” Avem mari carente pe acest segment al ascultarii de Domnul, a poruncilor Sale , a implinirii a tot ce trebuieste implinit. Nu vreau sa cosmetizez ceea ce DFomnul a poruncit ,intreb cu teama sfanta doar atit;unde sant aceii barbati plini de puterea Duhului Sfant ,insotiti de daruri in lucrare?Intreb daca mai exista acea teama sfanta in biserica care a caracterizat Biserica in decursul veacurilor? Sant plin de bucurie cand vad ca Duhul Sfant este la lucru, cand oamenii bolnavi sant vindecati , cand robii celui Prea Inalt isi pun mana peste bolnavi si fac ungere cu untdelemn. Da si copiiii Domnului sant oameni ,cu lipsuri , slabiciuni si caderi, dar pina sa ne judece altii, avem harul de a veni la cruce. Prea multa incrincenare si furie peste Biserica , atacata din toate partile de vrsmas prin culmea , chear fratii de credinta . Un caz nefericit si o lipsa de maturiytate a slujitorilor (…) care au lepadat invatatura sanatoasa si practica invataturi straine de Cuvantul lui Dumnezeu, aduc foc strain la altar. Unde sant altarele de rugaciune din casele noastre , cind ne adunam in jurul Cuvantului , doi , trei psalmi si multa rugaciune. Eu cred ca biserica in decursul veacurilor a inaintat pe genunchi , a crescut din cauza ca fiecare madular era sanatos si de folos in Trupul lui Hristos. Ne-am inchis intre ziduri si nu mai mergem sa aducem snopi si suflete in biserica ci ne complacem in starea de caldicel. Unde sant acele predici sub calauzirea si ungerea Duhului care sa vorbeasaca despre iad, judecata si pedeapsa vesnica . Venim cu tot felul de artificii literare , ba ca in greca un cuvant inseamna de fapt altceva , sa fim seriosi .Vremurile de pe urma , oameni cere rastalmacesc Cuvantul si vorbesc minati de firea pamanteasca.Daca tot vrem sa ne facem o radiografie spirituala a noastra , sa fim sinceri si sa vedem cat timp petrecem cu Domnul in ruga.Medicina nu va eradica boala din trupul nosstru , cautam raspunsuri si terapie la boala , dar uitam ce este important ,ca Domnul asteaptra ca noi sa ne facem partea noasstra , apoi EL va lucra. Cantam frumos despre vindecare, predicam frumos ,dar un lucru trebuieste RUGACIUNE!. Mare putere are rugaciunea ferbinte a celuineprihanit!

 2. Credeti ca se refera cumva la vreo „boala” spirituala? Sau pavel in pasajul acesta vb chear de bolnavi fizic?

  Căci cine mănâncă şi bea, îşi mănâncă şi bea osânda lui însuşi, dacă nu deosebeşte trupul Domnului. Din pricina aceasta sunt între voi MULTI neputincioşi şi bolnavi, şi nu puţini dorm.

 3. Are dreptate fratele Farcau Ionel in comentariul dansului!…
  Pentru ca o viata fara de Christos se reflecta printr-o minte alterata de cel rau, si o traire in firea pamanteasca care da nastere unor fapte pe masura. Mai e problema si cu cei ce l-au cunoscut pe Christos, dar care au parasit Caile Domnului si s-au alipit de alte invataturi, desconsiderand invatatura sanatoasa ca si cum ar fi invechita si necorespunzatoare veacului modern. Vrajmasul i-a cuprins pe acestia in plasa lui, si starea lor a ajuns mai nenorocita ca si inainte, pentru ca ei se cred „mai destepti decat Dumnezeu”, si ei cred ca vorbele lor sunt de fapt ceea ce Dumnezeu ar fi vrut sa spuna.
  Cand un om umbla zilnic cu Dumnezeu, atunci Dumnezeu pune in ordine toate lucrurile pentru acel om, inclusiv factorul spiritual. Dar cand un om nu umbla cu Dumnezeu, sau e un „curvar spiritual” – cand cu Dumnezeu, cand cu lumea – , atunci vrajmasul are teren de lucru unde poate sa altereze mintea omului inspre lucruri nelegiuite.

 4. Dumnezeu a ingaduit rezultate surprinzatoare in lumea stiintei [ fizica cuantica..”.raza protonului mai mica decat s-a crezut”] –– si inca , chiar de un tanar roman canadian : Adrian Buzatu original,din Craiova. Tot EL ,ne poate da aceste daruri si pe plan spiritual…si de ce nu, -incepand chiar in bisericile romane……..Totusi ceva sta in cale––o fi CARACTERUL nostru de copilarie prelungita. Atata inf in domeniul spiritual nu a existat niciodata si totusi , A Tozer nu ne poate baga in suflet caracter . Imaginati-va ca in cateva zile va incepe ” ploaia tarzie ” chiar la Elim Chicago…. ati fi gata sa tineti situatia sub control…. S-ar putea sa apara odata cu vindecari si dezbinari , demisii de buna voie , sau o crestere numerica neasteptata, imitatii din gelozie–– Ar putea ramane fara servici ; psihologia , psihiatria – nu va mai exista depresie clinica,somatica si va creste credinta si dragostea pana acolo ca va incepe o persecutie crestina fara precedent. S-ar putea sa vina aceste daruri impreuna cu un pret . P.S. Mi-am dat doar o parere, Sa nu imi ceara Gabi B , capitol si vers.

 5. „Atunci când un autentic slujitor al Domnului este prezent și odată cu el și darul și puterea de revelație și vindecare (ca în cazul Domnului Isus și al apostolilor), lucrurile se simplifică.”

  Frate Ionescu, m-ai cunoasteti oameni de acest fel? In viata? ca din amintiri (si povestirile parintilor) si eu pot da cateva nume.

  • Liviumatei,
   Intrebarea ta mi-a rascolit aducerile aminte, si m-a dus cu gandul la Ghedeon care si el la vremea lui, avea aceasta intrebare:”Unde sunt toate minunile acelea pe care ni le istorisesc parintii nostrii….?”(Jud.6-13)

   Cu dorinta sa-ti intaresc convingerea ca Dumnezeu este acelasi “ieri si azi si in veac”,(Evrei 13-8) si ca lucreaza si in zilele noastre, i-ti povestesc o lucrare petrecuta cu mai multi ani in urma, in timp ce slujeam Domnului intr-o biserica din Ardeal. Este una din cele cateva experiente deosebite pe care le-am trait personal, si aceasta una mi se pare potrivita aici, pentru-ca ea dovedeste ca in multe cazuri bolile sistemului nervos, pot fi cauzate de duhuri rele.

   In comunitatea noastra aveam un frate cu o familie numeroasa, era un om harnic (gradinar) si era activ in biserica.El s-a mutat in orasul nostru din alta parte, iar dupa o vreme am aflat ca este bolnav de epilepsie. Starea sanatatii lui s-a agravat din ce in ce mai mult, pana acolo ca atunci cand avea crize, nu mai putea sta acasa, uneori chiar si noaptea alerga pe strazi si nu mai stia ce sa faca, pentru-ca nimeni nu-l putea ajuta. Ne-am rugat pentru el, si-l compatimeam , mai ales si pentru faptul ca sotia lui si copii erau greu incercati , dar nu s-au vazut progrese.

   Intr-o dimineata, pela orele 10, m-am pomenit cu el, venise la intreprinderea unde lucram. Parea f. tulburat, probabil ca nu dormise noaptea aceea, si insista sa-l ajut, arata ca si cand era la capatul puterilor. Din cuvintele care mi le-a spus, am dedus ca era instare de “orice”, daca nimeni nu-l ajuta.(in acel timp nu era nimeni in jur) Atunci am simtit ca in mine s-a aprins ceva ca un foc, si o putere a venit peste mine cu o autoritate pe care nu o aveam inainte. Fiind convins ca in spatele acestei boli era un demon, i-am prins capul fratelui cu amandoua mainile, si l-am scuturat cat am putut ,ordonandu-i (acelui duh) in Numele lui Isus sa plece.Asa am primit indemnul sa procedez. E greu sa descriu in cuvinte ce s-a intamplat acolo, stiu ca fiind aproape, m-a scuipat si s-a manifestat f. ciudat, dar nu mi-a pasat, pentru-ca bucuria eliberarii a fost mai mult decat orice. Dupa aceasta experienta, simtomele au disparut complect, el de-a lungul mai multor ani, ne-a fost de mare ajutor in lucrarea Evangheliei din acea vreme. Desi acum este un om in varsta, el continua sa fie activ si cu toate ca locuim la distante mari, tinem legatura si suntem buni prieteni. Toata slava sa fie a Domnului !

 6. scuze pentru greseala „m-ai”, trebuia „mai”. Viteza e de vina.

 7. OMUL
  Ce bine este ca Dumnezeu ne-a creat eterni sa putem evada din acest spatiu care se numeste Pamint. Fiinta umana este creata din Trup Duh si Suflet. Despre trup vorbeste medicina despre duh psihologia iar despre suflet vorbeste Biblia. Ceea ce ramine din om dupa moarte este sufletul care este un zipfile si se va deschide la Judecata de Apoi. Pe pamint guverneaza legea cauza si efect, dar omul pe linga cauzele interne-instincte are si o cauza externa constiinta. Lupta pentru cucerirea sufletului se da la nivelul constiintei nu la nivelul mintii. Mintea poate fi induplecata mai usor dar constiinta nu pentru ca este glasul lui Dumnezeu in om. Cind a incetat convorbirea cu Dumnezeu (moartea constiintei) omul este dispus la cele mai teribile pacate. Astfel comandantul aviatiei militare Herman Goering la procesul din Numberg in anul 1945 a spus Constiinta mea este Hitler pe cind Luther a spus Constinta mea este cuvintul lui Dumnezeu ( cu citva ani mai inainte)
  Dumnezeu sa ne pazeasca constiinta mai mult ca ori ce ca sa nu devenim ATEI.

 8. Are mare dreptate fratele Farcau Ionel in comentariu dumnealui si cheat si stefanmatasaru… as dori sa adresez o intrebare lui Liviumatei si chear tuturor… Ne intrebam unde sunt minunile pe care le auzeam povestite fiind de parintii sau poate bunicii nostri sau spunem asa cum spunea odineauri Ghedeon :”Unde sunt toate minunile acelea pe care ni le istorisesc parintii nostrii….?”(Jud.6-13)..la intrebarea asta doresc sa raspund cu o alta intrebare (nu imi place procedura de a raspunde unei intrebari cu alta intrebare)… Unde esti tu cand Dumnezeu ar vrea sa lucreze cu tine ?? Tu il intrebi pe Dumnezeu unde sunt minunile iar Dumnezeu spune: „caut un om”…ce spui tu si eu…???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: