LA LOTERIE SAU LA BISERICĂ

640 de milioane de dolari! Se pare că suma va fi împărțită în trei: 213 milioane de fiecare câștigător! Toți banii sau 24.6 milioane pe an, 26 de ani!

Zilele trecute stăteau oamenii la coadă ca pe vremuri în România. Din câte înțeleg, costă doar 1 dolar tichetul. Nu știu câte tichete poți cumpăra, nu am jucat niciodată, nu voi juca niciodată, informațiile sunt AICI.

Dar, pentru că mâine este Duminică, nu mă pot abține să întreb: unde sunt cozile la biserici? Pe unul care a câștigat la loterie îl înțelegem să sară, să zbiere, să-și pună mâinile în cap și să leșine (sau chiar… să moară) de bucurie!

Ce înseamnă 640 de milioane comparate cu viața eternă în paradis? Șansa de a câștiga la această sesiune extraordinară a loteriei a fost de 1 la 176 de milioane și au reușit trei! La mântuire pot câștiga toți, iar șansa este atât de mare cât vrei tu să fie!

Și totuși, de ce la loterie înainte iar la biserică înapoi? Să fi ajuns necredința atât de mare încât 1 la 176,000,000 să fie o propoziție mai atractivă decât veșnicia și raiul? Cât de dezamăgit poate să fie cineva că nu a câștigat loteria? 5, 10, 50, 100 de dolari pierduți? Dar să stai o eternitate în chin?

Nu discut aici neapărat cât de etic este să joci la loterie. Nu este o abordare strict teologică a subiectului. Poziția mea este destul de bine cunoscută. Doream doar să știu de ce pentru unii – creștini – este la fel sau chiar mai importantă lumea aceasta decât cealaltă?…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

106 răspunsuri sa “LA LOTERIE SAU LA BISERICĂ”

 1. In cadrul Evangheliei Prosperitatii,e normal sa joci la loterie, ca sa-I dai o mana de ajutor lui Dumnezeu ,sa te imbogateasca!!!

 2. atunci nu mai are rost sa ne intrebam de unde atata rau „iubirea de bani este radacina tuturor relelor”
  pana la urma urmei multi merg pe acest principiu ca acel „Ticket” il poti vedea, in schimb cine vedea vesnicia si raiul despre care vorbeati…
  poate multii chear se roaga sa castige…poate radem dar nu e de ras deloc…e cam jalnic…dar…asa au ajuns multi…asta e realitatea…

 3. Trăim in Postmodernism, și asta ne face (chiar și pe noi creștinii) să fim tot mai pragmatici. Mie îmi place să spun că am o ˝credință oarbă˝, adică nu văd din ceea ce mi-a promis Dumnezeu pentru Eternitate, dar eu cred că există, și cred că, prin Harul Domnului voi ajunge să am parte de ele. Omul fără Dumnezeu face orice, în afară de a căuta biserica sau lucrurile spirituale. Este dispus să stea ore în șir la coadă pentru un bilet de loterie, chiar dacă șansele sunt minime, merge pe stadion, la circuitul de Formula 1, la ștrand sau în orice alt loc, numai să nu fie la Casa Domnului. Vremuri lui Moody, Spurgeon și alții, au apus. Oamenii se înghesuiau să vadă și să audă un predicator care ˝tuna și fulgera˝în jurul lui. Oamenii cădeau la pământ (nu secerați în Duhul, ca la Benny Hinn), și cereau îndurarea lui Dumnezeu peste ei, cei mai mulți din sinceritate. Astăzi? Acea credință ˝oarbă˝ îi pe cale de dispariție, de aceea oamenii dau totul, pentru un strop de plăcere, efemeră. Paguba mare este că mulți creștini cad în această plasă- plasă întinsă cu un scop bine definit de diavolul- a materialismului și a dragostei de lume. Avem nevoie de discernământ în aceste vremuri.

 4. Isaia65:11 ”Dar pe voi,cari parasiti pe Domnul, care uitati muntele Meu cel sfant , care puneti o masa ”Norocului”,si umleti un pahar in cinstea ”Soartei”,va sortesc sabiei..”.Poate cei din tata isimai amintesc de cozile de la Caritas din Cluj-Napoca, joculpiramidal care a nenorocit o natiune. Multi , chiar revoltator de multi crestini si-au legat speranta de acest joc diabolic .Cea mai sigura banca ,unde niciodata nu dai faliment si peti depune sigur , fara teama ca vei fi ruina , este banca din biserica ta , acolo unde daca aduni cu Hristos Domnul nu vei risipi ,ci vei avea o camoara in ceruri.Doamne ajuta!

 5. Si eu am cumparat tichete…$5. Banuiesc ca banii sint buni daca stii sa-i stapinesti si nu ajung sa te stapineasca ei pe tine. Domnul ne da – pentruca ne iubeste – doar atit cit ne trebuie . La Iov i-a dat mult – si Iov a dovedit ca bogatiile sau saracia nu au putut sa-i schimbe caracterul. Avraam a avut mult – dar nici pe el valorile materiale nu l-au corupt. Banii pot sa subjuge si pe cei care nu-i au nu numai pe cei care-i au…dragostea de bani nu este specifica bogatilor; desi la ei este mai evidenta pentruca pot face ceva cu banii pe cind cei care n-au doar tinjesc dupa ei…
  Asa ca ai sau nu ai bani…nu e important. Important este daca noi ii stapinim – sau – banii sau gindurile despre bani pun stapinire pe noi …

  • Soră Botan, cred că ar trebui să facem o diferență între bogățiile lui Avraam și Iov, și bogățiile câștigate la loto, sau prin alte metode (cămătărie, jocuri de tip piramidal, etc). Iov, Avraam, Solomon și alții, au câștigat averi mari, ca binecuvântări date de Dumnezeu, în primul rând, dar prin muncă, înțelepciune și o administrare corectă a resurselor. Câștigul de tip loterie nu poate fi considerat o binecuvântare de la Domnul, deoarece sunt banii altora. Sunt bani pentru care nu ai muncit într-un mod cinstit, ci te bazezi pe un strop de NOROC pentru a-i câștiga. Între binecuvântare și noroc este o mare diferență: una vine direct de la Dumnezeu; cealaltă are o altă sursă și este căutată cu mare consecvență în Horoscop, promisă de cititorii în stele, etc. Noi, creștinii suntem motivați de Sfânta Scriptură, atât în Vechiul Testament cât si mai târziu, de către scriitorii Noului Testament, să muncim cu mâinile noastre, într-un mod cinstit. Un bun exemplu în această direcție îl avem pe Apostolul Pavel. Multe binecuvântări!
   P.S. În trecut am risipit și eu ocazional bani pe tichete de loto, dar de vreo 12 ani încoace m-am lecuit. Cinci dolari nu-i o pierdere mare, însă rămâne motivația: pentru ce?

   • TE asigur frate Alexandru ca n-am citit horoscopul si nu m-am bazat nici pe banii aia, dar daca cistigam – iti spun drept ca nu-i refuzam si stiam ce sa fac cu ei. Exact asa cum stiu ce sa fac cu astia care ii am- ca tot oamenii aia raminem. Unii zic ca daca cistiga dau la biserica…S-avem pardon- daca nu dai din citi ai…n-o sa dai nici din citi o sa ai. Nu-mi faceam vise din asta. Dar…uite-asa a trebuit sa marturisesc ca am dat 5 dolari acolo. Puteam sa-i dau in alta parte dar pe aia 5 i-am dat acolo. Unul dintre motivele sinceritatii mele este ca prea facem pe sfintocii citeodata si fara sa meritam. Sintem oameni…gresim…in fiecare zi…Nu m-am rugat sa cistig. Rugaciunea mea a fost „piinea noastra cea de toate zilele, dane-o noua astazi”. Si am primit-o!
    Dar uneori imi mai pleaca si mintea mea in concedii- si alea-s scumpe…S-ar duce cu avionul- si ala costa…s-ar muta intr-o zona mai buna…mai stiu eu?
    Stiu ca sint oameni subjugati acestei patimi. Eu n-o am pe asta. Am citit mai devreme in viata ca trebuie sa ne ducem la furnica…si m-am dus; mai stiu si ca cele adunate aici vor fi mincate de rugina si de molii; si moliile au inceput deja… hambarul este un depozit mai mic din care dau si la altii ca sa nu mi se spuna in ultima noapte a vietii…”nebuno”…
    De ce spun toate astea? Pentruca in urma acestei analize si a raspunsului primit de la dumneavoastra ce credeti? Nu pot sa promit ca n-am sa mai dau 5 dolari aiurea niciodata…ca s-ar putea sa nu ma tin de promisiune si mai bine n-o fac.

   • Pop Alexandru,
    Sunteti sigur ca Solomon a lucrat cinstit si a castigat banii cu mana lui?! Va rog, documentativa un pic inainte de a afirma aceste…sfaturi…Cati crestini in ziua de azi nu sunt directori de corporatii, banci si alte invenstitii unde stim cum vin banii si cum circula de multe ori…?! E si acesta un adevar strict… popular romanesc ca si …tunsul chel…?!

  • rodica botan,
   faptul ca te-ai comparat cu Iov si Avraam pe considerentul ca daca ai fi castigat la loterie, te-ai fi comportat ca ei (si banii multi nu te-ar fi manipulat pe tine), este o aberatie grosolana. Pai tu ai starea de credinta si sfintenie , pe care au avut-o acei oameni? De ce nu ai dat exemplele negative din Biblie ale acelor oameni care atunci cand „s-au ajuns” s-au umflat de mandrie pina la refuz? Sora Botan, am impresia ca te-mbeti cu apa rece, fapt pentru care te-ai dus sa joci la loterie sa castigi bani nemunciti. Interesant ca nu gasesti ca fapta ta este una necrestineasca si mai si povestesti cu nonsalanta despre acest lucru!!! Este loteria financiara o lucrare a Bisericii lui Dumnezeu sau a Lumii? Si daca este a Lumii tu n-ai citit in Biblie ca noi nu avem voie sa luam parte la lucrarile ei? Ca mai esti si blogherita si dai sfaturi de pocainta la altii!!!
   La munca nene, nu la-ntins mana de pomana pe paguba altora!!!

   • Remus se pare ca citeste biblia pe sarite…
    ” Pai tu ai starea de credinta si sfintenie , pe care au avut-o acei oameni”

    Serios ? Avram??? Credinta poate….. da sfintenie??

  • Rodica,
   Stai linistita…ai vb, ca de obicei, cumpatat si intelept. Cei mai multi care vb pe aici impotriva loteriei, sunt deacord cu walfaru si orice alta smecherie (sa nu zic hotie) pt a parveni. Dar cand e vb de $2-3 la loto, strecoara tantarul….

   PS Sunt totusi de parere ca bogatiile materiale din VT se traduc prin bogatii spirituale in NT…la fel ca si porunca „cresteti, inmultiti.va…” tradusa in NT cu „Vestiti E. la oric faptura” si „Faceti ucencini din toate neamrile”… dar nu neaparat ca ar fi rau sa ai si bani sau sa ai si copii nascuti din fire, doar ca este egal cu 0 daca nu ai si bogatii spirituale si copiii tai nu sunt si nascuti din nou.

   • Frate Val, pentru a vă putea susține acuzația (discretă) de ˝șmecheri și hoți˝, ar trebui să ne cunoaștem, nu?
    Ori, mă îndoiesc de acest lucru. Oricum, vă cred un om matur, dar asta v-a scăpat; se mai întâmplă.

    • Frate Pop,
     Nu m.am referit la dvs… cred ca ce am dorit sa spun este ca, in general, cei care acuza jocul la loto aproba si le gaseste de bune pe celelalt, iar asta o stiu din experienta…Pt d-ta nu te cunosc…imi cer scuze pt ca a parut ca un atac personal…

   • Val,

    de data asta comentariul este unul nechibzuit, frate. Corecteaza-ti modul de a gandi in acest fel. Copiii autentici a lui Dumnezeu nu au dea face cu nici o forma de joc de noroc , prin care sa castige sume de bani nemuncite.

    • Remus,
     „sume de bani nemuncite”

     Cand saracii primesc ajutoare pe nemuncite, e gresit? . Petru a pacatuit cand a scos banul cu undita? Dupa (i)logica ta, da.

     Ai dat vreodata bani pt ajutorarea saracilor? Sunt convins ca ai dat… dar dupa (i)logica ta, esti un copil neautentic pt ca ai dat ceva la cineva, iar ei au primit ceva pt care nu au muncit.

     Fratii care stau pe walfar, pacatuiesc? Dar cand nu platesti impozite?

     PS–Ce vreau sa spun este ca totul trebuie luat in context…exact ce matale nu faci de fel. 🙂

    • „…te-ai dus sa joci la loterie sa castigi bani nemunciti. ”
     „…o forma de joc de noroc, prin care sa castige sume de bani nemuncite.”

     Buna Remus, nu vreau sa intru in polemica loteriei dar in amandoua posturi ai facut referire la „bani nemunciti”. Intrebarea mea pentru tine: cine cumpara si vinde cu mai mult (orice….case, masini, apartamente, pamanturi…..), cine pune bani la actiuni, cine tine banii la banci cu dobanda, cu alte cuvinte cine investeste putin si asteapta mai mult in schimb, pentru toti acestia este pacat?….pentru ca toti acesti bani pana la urma sunt nemunciti. Regula este simpla: ai depus o suma de bani mica si in schimb astepti o suma de bani mare, care ar trebui sa vina in urma altor factori pe care nu ii ai in control, deci care depind de altii si pentru care altii au muncit.

     Daca imi raspunzi cu „NU”, atunci care e diferenta intre a cumpara un ticket de $5 la loterie si astepti mai multi in schimb si a cumpara ceva actiuni la stock-market cu $5 si astepti mai multi in schimb?….si multe alte exemple le poti completa tu insuti….

     Daca imi raspunzi cu „DA”, atunci ce facem cu toti care traiesc din investitii, deci care nu muncesc fizic 8 ore pe zi pentru piinea necesara?

     Daca imi raspunzi cu „NU STIU”, atunci intreaba pe altii care stiu inainte de a condamna pe cineva de ceva ce nu stii nici tu.

     Daca nu raspunzi deloc si „IGNORI” responsabilitatea raspunderii, atunci stim si noi pe viitor sa ignoram ceea ce scrii, pentru ca scrii doar sa scrii nu scrii sa zici ceva.

     P.S. Interpelarea mea este pentru expresia ta despre „Bani nemunciti” si nu are in vedere Loteria (mai bine zis relatia Loterie-Biblie-Credinciosi), deci sa nu incerci sa-mi rastalmacesti cuvintele cum ca as fi de acord sau nu cu loteria. Multumesc pentru intelegere si astept un raspuns.

     • Avand in vedere ca VAL a scris aceasi idee cu vreo 10 minute inaintea mea (interesant totusi ca a venit cu exemple total diferite de ale mele… 🙂 ), avand in vedere ca fratele Cristian a moderat comentariile la vreo 2 ore dupa ce au fost scrise (deci nu „ne-am citit” unul pe altul si apoi sa ne completam) inseamna ca de data aceasta cel putin (deci nu generalizez… 🙂 ) Remus a incercat sa sara din avion……fara parasuta (in alti termeni se numeste…sinucidere).

      Recomandare: atentie la …..neatentii !!!

     • Cornel,
      Great minds think alike…la noi procentajul e cam 98%…poate si din cauza ca avem aceasi profesie 🙂

     • Frate cornelilioi,

      aici se vorbeste de o forma de joc de noroc si nu de anumite forme de investiti sau de afaceri. Dumneata amesteci graul cu porumbul. Si daca in ochii unora nu este pacat sa participi la joc de noroc prin loterie , atunci hai sa mergem fratilor la Casino sa jucam la ruleta sau un Pocheras ca, poate ne binecuvinta ” Domnul ” cu ceva gras si avem bani sa ne platim vacanta aia luxoasa, la care vizeaza unii, care nu-si permit asemenea lucru !!! Pai da ca, pasarea malai viseaza !!!
      Oameni buni, veniti-va in fire si nu il amestecati pe Dumnezeu in toate comicariile lumii acesteia !!!

     • @Remus……s-a intamplat EXACT ce am scris la P.S……citeste inca o data …RAR….CALM….daca e nevoie bea si un ceai in timp ce citesti….citeste din nou…..RAR….CALM…. si vezi ce am scris….si eu….si Val….din nou…RAR….CALM….si apoi raspunde; vad ca te ia gura pe dinainte, faci o multime de greseli de gramatica, de caligrafie, de scriere, de dictie, si incerci sa raspunzi la cate doi, trei deodata intr-o ciorovaiala de cuvinte fara sens.

   • Fratele meu…ma cunosti putin si vorbesti mult…Nu m-am comparat cu nimeni- dimpotriva – am facut o marturisire. Se pare ca asta este primul pas spre pocainta, nu-i asa?. Ce am spus despre Avraam si Iov avea de-a face cu banii si atitudine LOR fata de bani. Mai spuneam ca si daca esti sarac poti sa ai o atitudine gresita fata de bani. Mai citeste odata…

    • Si sa mai adaug un lucru…fratele meu Remus – sint de 32 de ani in America si n-am stat o zi pe welfare…am lucrat orice la inceput…ORICE…dar n-am stat cu mina intinsa si nici n-am asteptat ca altii sa transpire pentru mine. N-am stiut o boaba engleza- am pus radio si am ascultat …ca n-am avut timp de scoala – m-am gindit ca si copiii mici tot asa invata limba – si asa am invatat.
     Scriu pe blog…pentruca scriu ce mi-a facut mie Domnul. M-a gasit odata la fintina si mi-a dat apa sa beau. Dar nu orice apa…ci apa vie. Mai sint din aia ca mine care vin in zilele toride ale vietii lor sa ia apa de la fintina…si pentru ei scriu. Si da…m-am imbatat cu apa ce mi-a oferit-o El. Este rece si buna si invioreaza sufletul…spre deosebire de apa clocotita pe care mi-ai varsat-o pe crestet doar pentruca ai aflat ca sint o pacatoasa…

    • Rodica Botan,

     unde ai facut tu marturisire ca, eu nu o vad ?

     „” Si eu am cumparat tichete…$5. Banuiesc ca banii sint buni daca stii sa-i stapinesti si nu ajung sa te stapineasca ei pe tine. Domnul ne da – pentruca ne iubeste – doar atit cit ne trebuie . La Iov i-a dat mult – si Iov a dovedit ca bogatiile sau saracia nu au putut sa-i schimbe caracterul. Avraam a avut mult – dar nici pe el valorile materiale nu l-au corupt. Banii pot sa subjuge si pe cei care nu-i au nu numai pe cei care-i au…dragostea de bani nu este specifica bogatilor; desi la ei este mai evidenta pentruca pot face ceva cu banii pe cind cei care n-au doar tinjesc dupa ei…
     Asa ca ai sau nu ai bani…nu e important. Important este daca noi ii stapinim – sau – banii sau gindurile despre bani pun stapinire pe noi … „”

     Conotatia de marturisire ai dat-o tu acuma, fiindca ai vazut reactia vizavi de subiect. Daca vrei iti arat eu o sora care a postat un comentariu pe acest blog, la acelasi subiect, in care se gasesc cuvinte de marturisire , care sunt total diferite de ale tale.
     Ia priveste aici:

     „” PS Odata sora mea a insistat sa luam impreuna un tichet la concursul acela televizat, BINGO parca ii zicea. M-am impotrivit dar la insistentele ei sa tin eu tichetele si sa urmaresc tragerea la sort, ea neavand tv si avand promisiunea ca va imparti cu mine castigul, am acceptat. Sa vedeti cum a izbucnit pocainta din mine cand numarul de pe tichet a iesit la tragere pentru premiul cel mare. Cate promisiuni am facut, cati oameni as fi fericit daca castigam … N-am castigat premiul cel mare dar o suma mai mica am castigat. Si credeti ca am dat? NU, n-am dat la nimeni nimic ba am ascuns si de sora mea ca tichetul ei a iesit castigator. Acum imi este rusine si credeti-ma ca m-am pocait, dar spun tote acestea sa se inteleaga ca aceasta dorinta de castig este diabolica, nu are nimic curat in ea oricat am cosmetiza.

     Pocainta nu are nimic de-a face cu asa ceva. „”

     Ia compara sora Botan textele, ori tu vrei sa ne prostesti in fata cu marturisirea ta spre pocainta !!!

     • For Remus…
      „ori tu vrei sa ne prostesti”?
      Nicidecum…de ce sa ma obosesc? Si la ce mi-ar folosi? Si pina la urma vad ca te descurci si singur…

      Vezi…exemplul ce l-ai dat este „diferit” de crima mea…de faptul ca am scos 5 dolari din propriul portofel- bani munciti de mine si i-am prapadit aiurea- am cumparat ceva ce nu trebuia cumparat asta-i drept. N-am mintit insa pe nimeni ( am spus adevarul si deci am „marturisit” adevarul …si n-am inselat pe nimeni…si nicidecum pe fratele Remus- nici macar in asteptari.
      …………
      Si vizavi de vedere…( ca spui ca n-ai vazut ca am marturisit) – asta este un subiect tare…ciudat. Sint doar doua dioprii la bolile de ochi ai credinciosului :paiu si birna…
      Nu indraznesc sa dau diagnostic nimanui – o ca birna ma tine la distanta…Nu stiu daca este birna mea, sau a celuilalt…oricum…un trunchi mare este intre noi…Daca ti-ai scos paiul fratele meu…ajuta-ma cu birna dar fii mai gentil…cu ochii omului trebuie sa fii cu grija, ca nu vrei sa-l lasi orb…

   • Val , Rodica Botan
    Oare din ce cauza nu jucam loteria cind este 10000 si numai cind este 100 de mil.?
    ptr. ca vrem sa ne imbogatim
    Ca si pe mine ma impins ispita ….600 de milioane …

    Timotei 6
    9Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, cari cufundă pe oameni în prăpăd, şi pierzare.

    Iubirea de bani este radacina tuturor relelor

    divorturile intre cistigatorii loteriei este de 4 ori mai mare
    65 la suta sint bankrupt in 15 ani

    Pina in 1964 loteria a fost ilegala in aceasta tara… exact cind aceasta tara a inceput sa legalizeze toate pacatele care o sa distruga aceasta tara

    Cuvintul lui Dumnezeu este adevarat…
    da ce conteaza… un pacatel de 5 dolari
    Domnul e bun, sintem sub har,

    Rugaciunea preferata a crestinului modern:( care mai crede ca exista pacat)
    „Domane iarta-ma pentru pacatul pe care o sa il fac…”

    • Gabi,
     eu joc ff rar, dar cand joc, joc la ponturi de 1-2 mill nu mega sau power ball. chiar si de asa un casting „mic” mi.e cam teama… dar din cand in cand am curajul… poate de cateva ori pe an. 🙂

    • Gabi, serios? Ispita ca ispită… dar ai acționat in urma ispitei? 🙂

     Ce să mai zicem de cei se roagă ca să câștige?

     • Chris ,aveam planuri mari sa deschid citeva case de orfani, sa finantez mii de misionari, spitale, donatii la saraci etc. etc

      ( si eventual sa ma-mi cumpar o coliba mica de 5000 de sq.feet pe malul oceanului la Cororna del Mar sau Laguna Beach ,ca sa pot studia mai pe indelete Doctrinele Harului expuse de izvorul strain, Jean Calvin 🙂 )

      Nu a fost sa fie

      Este luni, asa ca „back to the grinder”

      Ca in cer pe flori nu poti fi dus…

      I guess…

 6. Lumea iubeşte ce este al ei, şi acei ce vor să trăiască cu evlavie în Christos sunt priviţi ca nişte lepre, dar nu atât de cei din afară cât de oamenii lumeşti dinăuntru. S-au făcut (şi încă se fac) tot felul de compromisuri pentru a se menţine un număr cât mai atractiv de participanţi în biserici. Dar compromisurile nu sunt altceva decât un „foc de paie”, care poate dă randament de moment, dar care se dovedeşte a fi fatal pe lungă durată.
  Dacă mărturisim că suntem străini şi călători pe acest pământ, şi că venirea Domnului este foarte aproape, atunci ce căutăm la loterie? Sau la ce rezultate duhovniceşti ne putem aştepta în urma compromisurilor? „Voi sunteţi sarea pământului” a spus Isus. Dacă sarea î-şi pierde puterea de a săra, ea va ajunge să fie călcată în picioare de toată lumea. Recurgem la tot felul de „spectacole creştine” şi „mătănii contrare Scripturii” pentru a creia o impresie oamenilor din jur, dar adevărul este că am ajuns de râsul lumii şi o batjocură pentru cei ce ne văd şi ne-ascultă. La ce să se pocăiască lumea, când noi am ajuns ca şi ei din toate punctele de vedere? Standardul lui Dumnezeu rămâne încă valabil: „NIMIC necurat şi spurcat nu va intra în Împărăţia Cerului.” Şi pentru că ştim toate aceste lucruri, Duhul Domnului ne întreabă prin apostolul Petru: „Ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi?…”

 7. Ovidiu,
  mare adevar graita-i;
  ne purtam rusinile spectacolelor pentru ca a disparut Puterea de atractie adevarata.
  Nicio imbogatire peste noapte nu dainuie;
  si nu este de la Tatal luminilor;
  iar crestinii de azi se incadreaza intro lume necrucificata, in care EUl mai doreste
  bogatia, spectacolul;
  dar mai ales ne-omorirea firii aducatoare de blestem.
  Sa se indure Domnul de noi, ca prapadul ne paste., daca nu ne pocaim.

 8. Amin, Elisa. Sa ne pocaim. Asta inseamna ca inca avem motive pentru care sa ne pocaim. Deci inca mai pacatuim. Si pocainta incepe cu recunoasterea pacatelor. Daca nici macar nu recunoastem ca INCA mai avem din firea veche pentruca inca traim in lumea asta si in trupul asta pacatos…cum putem sa ne pocaim?
  Citind pe bloguri cum ne dam cu parerea ai crede ca toti sintem perfecti si nici unul nu gresim. Citi din cei ce lasa comentarii pot sa ridice piatra de fiecare data si sa loveasca? Sau sintem si noi ca cei care au adus femeia aceea la Domnul Isus? Am fost curioasa daca mai admite cineva ca a cumparat lotto sau loz in plic sau mai stiu eu ce-i pe acolo?! Dar …surpriza. Toata lumea este absolut corecta in toate privintele. Orice subiect ar fi la discutie, comentatorii stiu EXACT ce trebuie sa spuna sa arate bine si gata sa decapiteze pe restul lumii care arata ingrozitor de rau.
  Nu cred ca trebuie sa fim indulgenti cu pacatul. Dar cred ca trebuie sa admitem si noi ca sintem pacatosi, ca inca ne mai fraiereste satana, ca trebuie si noi sa ne pocaim. Ca altfel nu sintem mai buni decit fariseii – si stim cu totii care a fost atitudinea Domnului Isus fata de farisei. Cred ca am avea mai mult succes in raspindirea Cuvintului daca am fi reali si n-am umbla prin lume( chiar si aia virtuala) cu biciul pe spate. Nu arata bine. Si in afara Domnului Isus nu cred ca ar trebui nici un om sa poarte biciul…
  Dar bineinteles astea sint parerile mele si trebuie sa admit ca eu sint o pacatoasa. Ca inca mai scap pe ici pe colo…un gind, o fapta…5 dolari aiurea…Adevar graiesti…Trebuie sa ma pocaiesc!

  • Soră Botan, eu nu am avut de gând să mă cert cu dumneavoastră; nici nu mi-a trecut prin gând 🙂 Însă observ că dvs. pune-ți mâna pe bici. Cu banii proprii puteți face ce vreți. Eu vroiam doar să arăt că între binecuvântare și noroc este o mare diferență. Se pare că nu am fost pe aceeași lungime de undă. Dacă aș fi spus, de exemplu, că nu este un lucru bun (din punctul meu de vedere) ca creștinii să meargă la ștrand, ce ați fi spus? Că dau cu biciul? Că iar s-a găsit unul deștept? Am mai spus-o cred că aici pe blog, că în zilele noastre, cel mai vehiculat verset biblic nu mai îi Ioan 3:16, ci Matei 7:1. ˝Să nu judeci!˝ Cu asta ne justificăm aproape în orice situație. Fiți binecuvântată!

   • Frate Pop…Unde vezi dumneata ca m-am justificat? Iubirea de bani este un pacat. Scrie in Biblie – nu exista justificare. Ce mi se pare mie ciudat este felul cum vorbiti cu cineva care indrazneste sa admita ca a gresit…sau care discuta despre ideea banilor- ca despre asta am vorbit.
    Domnul Isus trece pe linga astfel de oameni si le zice…”da-te jos Zachee ca astazi am sa intru in casa ta”…sau ii spune femeii…”du-te si nu mai pacatui”. Este atita demnitate in felul cum s-a comportat Domnul nostru cu pacatosii – cu cei iubitori de bani, cu femeile cazute in pacat…pina si cu tilharii…
    Intentionat am admis ca am dat cinci dolari pe loterie- ca doar nu ma fortase nimeni sa marturisesc…nu? Vroiam sa stiu cum ne iubim noi intre noi…care este atitudinea fratietatii…nu din duh de cearta…ci din pura curiozitate. Eu stiu exact de ce trebuie sa ma pocaiesc… L-am vazut pe Domnul Isus scriind ceva jos pe pamint in dreptul meu…El scrie in dreptul fiecaruia …

  • Rodica,
   „”cei care vor sa traiasca cu evlavie in Hristos sunt priviti ca niste lepre”
   Eu ma refeream la ceea ce se intimpla in biserica.,
   asa cum spunea si Ovidiu Marinca-
   desigur ca suntem in fire inca, dar ne inderumam si ne mai si mustram;
   daca tot nu putem cinta psalmi si cintari duhovnicesti impreuna. 🙂
   nu inseamna ca suntem farisei si ca vrem sa parem mai buni decit altii, daca ne povatuim, nu-i asa?
   Desigur ca mai gresim;
   la loz in plic si Loto nu mai joc e cind m-am intors la Domnul,
   dar am picat odata in smecheria netului, cu fiind a „milioana persoana” etc.
   veti primi un premiu..
   dupa ce le-am raspuns ,am scris fr Marius C.care m-a certat;desigur ca si eu credeam ca o sa am bani multi, poate, si voi putea da la toti saracii. :))

   • Elisa, multumesc pentru completare…si ca nu m-ai lasat sa fiu singura pe aici care admite ca traieste si se lupta inca cu firea. Este mult mai usor de vorbit si de dat sfaturi si de primit sfaturi cind sintem reali, cind acceptam ca exista tentatii cu care ne luptam la tot pasul, cind admitem ca vrem sa facem binele dar raul se tine de noi.

  • He he … Si eu am scapat!

  • Sora Rodica, fi sigura ca sunt mult mai multi. Si eu am pus 5 dolari cum au pus toti colegii de la lucru cum au decis ei intr-un joc comun. Nu de alta, dar in caz de cistigau n-am vrut sa fi ramas numai eu la companie :). Si apoi sa se fi si inchis… Daca era dupa mine, 1 dolar era destul. Ca daca Dumnezeu vrea sa cistigi nu-i trebuie mai mult… Nu m-am prea gindit la asta, sau nu stiu sa fi auzit vreo „dezbatere teologica” cu privire la asta, dar nu cred ca a lua un bilet la citeva luni, cind te mai opresti sa iei o cafea sau mai stiu ce. Nu pierzi timp in plus pentru asta, nu cheltui bani mai mult decit ceva marunti de care vrei sa te scapi, nu-ti este mintea acolo ziua si noaptea… Asta nu se compara cu „iubirea de bani” sau „cistig mirsav”. Iubire de bani poti avea si cind esti sarac. Cistig mirsav e cind inseli pe cineva sau iei cu sila. Nimeni nu da cu sila la loterie. Daca cistigi nu inseamna ca trebuie sa fi ca exemplele rele, ca sunt si bune cu oameni care au dat toti banii in scopuri bune… Spunea cineva „Dumnezeu nu ingaduie peste mine „ispita” asta de a cistiga, pentru ca El deja stie ca eu as trece biruitor 🙂 (asa ca ma tine mai departe sarac).
   Domnu sa binecuvinteze pe toti „sfintii”, si daca cineva are de zis ceva inspirat si in dragoste, fara sa se vada o anumita rautate sau invidie, sau privire de sus, ar fi de mai mult folos.

   • Si eu tot cu colegii am luat. Ne-am si imaginat cum desfiintam tot departamentul ca iesim cu totii la pensie. Numai gindul de a nu mai conduce doua ore pe zi si de a invata noi procese la computer si…ohhhh…ce gind minunat…
    Dar…Multumesc Doamne pentru ca am un loc de munca si multumesc si pentru naveta care o fac de 27 de ani, ca in timpul acestei navete ascult mai mult Cuvintul Tau decit daca as fi fost la doi pasi de job…”Focus on the family” si alte emisiuni…si predici. Altfel nu cred ca mi-as fii facut timp sa ascult zilnic…

 9. Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 1 aprilie 2012 la 1:27 PM

  Okay, nu joc la loterie dar care e diferenta dintre a juca la loterie de $1 si nenumaratele raffles…care au loc foarte des…hmmm (…)

 10. 1- Denise Rossi este din California si a castigat 1,3 milioane la loterie. Asa ca adivortat de sot la cateva zile, fara sa-i spuna de marele castig. Abia peste doi ani, fostul ei sot a descoperit acest lucru si a acuzat-o de inselatorie. Asa ca un judecator a decis ca intreaga suma sa ii revina sotului. Daca Rossi ar fi spus acest lucru ar fi putut sa pastreze in intregime sau macar pe jumatate.

  2- Bazil Thorne a castigat 2,2 milioane la loteria australiana in 1950. La o luna, el a fost rapit pentru rascumparare, fiind de altfel primul caz de rapire aici. Chiar si asa Thorne a fost gasit mort la scurt timp.

  3- Ibi Roncaiolo, din Canada, avea o casnicie nefericita, era alcoolica si cheltuia foarte multi bani. Apoi ea a castigat la loterie 5 milioane de dolari si a reusit sa-i cheltuiasca la fel de rapid cum i-a castigat. Cand sotul ei, medic de profesie, a aflat acest lucru a ucis-o injectandu-i doua doze letale de anestezic.

  4- Evelyn Adams a castigat nu o data, ci de doua ori la loterie, o suma de 5,4 milioane de dolari pe care i-a pierdut la poker. Acum este saraca si traieste intr-o rulota.

  5- Daca 1,9 milioane de dolari este o suma cu care ai putea sa traiesti o viata buna ani in sir, iata ca Luke Pittard din Marea Britanie demonstreaza contrariul. Astfel, el a cheltuit intreaga suma pe nunta sa, luna de miere si pe casa in care locuieste. Acum el este angajat la Mc Donald”s

  6- PREDICATORUL BILLY BOB HARRELL din Texas a castigat 31 de milioane de dolari in 1997. El si-a cumparat o ferma, sase case si alte cateva masini. In plus, el isi imprumuta si enoriasii. Cativa ani mai tarziu a divortat si apoi s-a sinucis. ( vezi informatii pe internet despre acest caz petrecut )

  7- Probleme a avut si William Post din Pensylvania. Dupa ce a tras lozul cel mare castigand 16,2 milioane de dolari, a avut doar probleme. Logodnica l-a dat in judecata fiindca voia ca aceasta sa-si imparta castigul cu ea, la fel si rudele sale. Fratele sau a mers mai departe angajand chiar un ucigas platit sa-l omoare. La doar un an, el avea datorii de 1 milion de dolari si s-a declarat falit.

  8- De departe, cel mai nefericit castigator la loterie este John Whittaker. Chiar daca suma castigata este impresionanta-314 milioane de dolari- el a donat la inceput bani si si-a ajutat familia. Insa la scurt timp, si-a schimbat atitudinea , iar familia l-a parasit dupa ce a incetat sa le mai dea bani rudelor.

  PS. Preluat de pe: incont.ro

  Asadar, iata ca banii nu aduc intodeauna fericirea. Aviz pocaitilor amatori de castig nemuncit !!!

 11. Asigurarile la case si masini sunt tot un fel de loterie dupa parerea mea.
  Mai multi oameni pun la un loc bani si de beneficiat beneficiaza foarte putini.
  Doar cei care au nimerit necazul.
  La loterie beneficiaza doar cei care au nimerit combinatia.
  Cati ar renunta la asigurari? – daca n-ar fi obligatorii… …

 12. Maricel ,comparatia e una gresita ,asigurarea nu plateste mai mult decit valoreaza pierderea ta si dupa ce ai „cistigat ” trebuie sa platesti in continuare .cit priveste despre a renunta nu cred ca tu ai risca sa mergi fara asigurare la o masina pe care ai platit citeva zeci de mii de dolari.Cel mai bun cistig si trainic este lucrul miinilor tale binecuvintat de Domnul.

  • Totdeauna am considerat loto (loz in plic)ceva ce nu ar trebui sa fie speranta unui copil a lui Dumnezeu.Pe unii ai aud ca incearca pentru a ajuta lucrarea Domnului, sau pe saraci.Intrebarea mea este, daca aceasta ar fi voia Lui, dece nu-ti (vorbesc in general)descopere numerele, si te lasa sa cumperi de sute sau mii de ori? Dupa cum spunea cineva mai sus, chiar si cei ce au castigat, nu au fost bani binecuvantati. (am auzit si eu de cateva cazuri)Ceva diabolic e in spate,de fapt este o „nadejde inselatoare” pentru milioane de oameni, pe care deavolul o „manipuleaza”pentru ca ei sa-si puna nadejdea in ceva ce nu o sa se intample niciodata. (este o convingere a mea, pe care sper sa o tin pana la capat)

   • Aveți dreptate, Dumnezeu nu are nevoie de banii noștrii. Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el. El are nevoie de inima noastră; iar când inima îi este predată Lui, atunci un dolar pe care îl dau poate să insemne mai mult de o sută de milioane.

 13. Parerea mea este ca este pacat pt un crestin sa joace la loterie bazat pe ce gasim in Cuvint(text citat deja)Acum putem argumenta pro si contra dar problema nu se rezolva decit prin marturisire sincera inaintea Domnului.Nu cred ca este important sa comparam pacatele ci mai bine sa scapam de ele.Personal am fost tentat sa joc de doua ori in ultimii 20 de ani dar de fiecare data Domnul m-a oprit printr-un mesaj auzit la radio Moody. Nu uitati pacatul INSALA,INFASOARAsi IMPIETRESTE

 14. Cateva ganduri despre a juca la loterie , cu care sunt % de accord si cred ca si voi [ majoritatea ] : – sunt pacatoase . 2 vine in contradictie cu etica crestina, -3pagubesc pe altii…4 nu suntem buni ispravnici ,cu banii pe care Dumnezeu n-ea dat.––5 ii impatimeste pe oameni….unii vand tot ce au in casa si duce la amanet …devine patologic…..joaca si banii castigati––6 poate deveni un amestec de durere cu placere…un patos pt joc de noroc….7–Aceste jocuri la loto ,sunt motivate de lacomie 1 Cor.6….este pacat sa d-ai o masa in cinstea norocului……Dumnezeu nu binecuvanta acesti bani….sunt bani riscati….. ––SI CU TOATE ACESTEA ,daca cineva ar castiga vreo 10 milioane DOLARI si ar pleca in Romania sau chiar Sua , pe la 30 de Bbiserici penticostale [ sa nu mai pun baptiste sau altele ]––SI LE-AR SPUNE la fiecare cam asa : Fr pastor…, sau diacon, sau presbiter .cutare , am 10 mil. si doresc sa-mi pastrez 1 mil. iar 9 sa ii implic in lucrare……DAR AM NEVOIE DE CALAUZIRE , Sfatuire ,……SI DORESC sa MARTURISESC ,CA SUNT BANI CASTIGATI LA LOTO…..–––-OARE CATI AR SARI la cascaval si cati ar raspunde – ”Eu nu ma amestec ….” CRED CA E O INTREBARE retorica

 15. P.S. Realitatea este mult mai complexa in cazul de fata , decat fariseismul din noi , care ne tradeaza adesea mintea ori ne impinge in nedeterminism .

 16. pete,
  parca asigurarea iti cam dilueaza relatia cu Dumnezeu.
  ai incredere ca asiguratorul plateste tot.
  e o parere personala.
  are cineva alta parere?

 17. Vad ca este atata divergenta… ba cu loteria, ba cu munca cinstita !
  Pentru ca Intelepciunea este darul lui Dumnezeu si cine o are
  nu joaca la loterie.
  A fost mai istet Iacov cand a „muncit” sa puna nuiele la gard, ca sa
  iasa miei baltati si pestriti, in favoarea lui, inselandu-l astfel pe
  socru-sau Laban.
  Asta cum se numeste: binecuvantare prin munca,
  binecuvantare prin smecherie sau binecuvantare de la Dumnezeu ?

 18. Traim intr-o lume pacatoasa. Cum spunea cineva mai sus – si stockurile sint tot un fel de…si IRS-ul este cu dobinda…si…401k…Oare ne putem atinge de multe lucruri care sa nu fie pacatoase? Cine isi poate mingiia ciucurii pe la colturi de strada?…Ca ii imprumut o perie…
  Daca si faptele noastre cele mai bune sint ca o cirpa murdara ( si am aflat si despre ce cirpa murdara este vorba in scrierea originala si…e murdara) atunci ce sa zicem de celelalte fapte? Sa multumim Domnului ca ne-a iubit pe cind eram pacatosi…si ca prin El putem sa ne infatisam inaintea Tatalui, ca dupa straduintele noastre nu ar fi fost mare sansa de a sta in fata Lui.

  • @ Rodica Botan
   Faptele noastre sint haine de in subtire stralucitor.Acolo unde scrie Despre faptele bune ca sint o cirpa murdara II spunea Dumnezeu lui Israel pentru ca viata lor era departe de Dumnezeu si mai faceau si fapte

 19. …e vreunul ,dintre cei care au scris aici ,care nu a jucat niciodata la loterie…?

  • Am o singura curiozitate (o mica rautate) : oare fr pastor Ionescu a cumparat bilet de (…) ?

    • Fr pastor, puteati sa lasati tot comentariul. Raspunsul dumneavoastra poate fi corolarul temei.Restul, vorbe de-ale noastre .Stit ca in armata (pentru cine a facut armata) cind compania iesea la instructie, locotenetul tinar, subtirel, sportiv,venit proaspat de la scoala, …pus la 7 ace cu tot ce era trecut la regulament, dornic sa demonstreze formarea lui ca viitor comandat, se protapea in fata trupei, apoi o cuprindea gales cu privirea …o admira, dupa care comanda: companie, faceti ca mine! Si o rupea la …prezentarea exercitiului.
     Cine era cel care sa nu execute, daca locotenentul parcurgea toata tema si astepta cu o privire agera sa soseasca si trupa linga el?
     Oare citi din fruntea poporului pot astazi sa comande: trupa mica, faceti ca mine?
     Dar, eu zic sa ne bucuram de ei pe care ii avem.Cuvintul ne spune in 2 Timotei 3 ca ce a fost , a fost, dar ca vin vremurile…si cit de pregatiti ne gasesc? Si nu cred ca este vorba numai de teorie. Fiti binecuvvintat.

 20. Fr.Ionescu te-am intrebat ceva (…)
  ––––––––––––––––––––
  Steagul alb poate să însemne capitulare în sens istoric, militar. Astăzi sunt alte împrejurări, se procedează altfel.
  Dar în sens spiritual, albul este un simbol al neprihănirii și al biruinței (vezi Apocalipsa).
  Deci nu văd nicio contradicție.

 21. Oamenii din vechime, care s-au ocupat cu agricultura si cresterea animalelor, acestia au fost bogati pentru ca roadele si turmele lor se inmulteau de la sine. Ei au mucit pe camp, pamantul a rodit multa roada, animalele se inmulteau, probabil au valorificat roadele in schimbul altor produse si tot asa.
  In schimb jocul la loto e mai dificil de justificat cu Scriptura. Cel putin asa o vad eu. Dar, traim zilele cand simtamintele personale au ajuns deasupra Scripturii pentru unii. Daca si regulamentul circulatiei rutiere s-ar baza tot pe simtaminte personale, atunci ar fi vai de ea circulatie!

  • @Ovidiu -Mai ales ca nu plateau decit- zeciuiala(astazi cam 35-38per suta)–no property tax, no electric,gas,water,pluvial ,canal,tv, internet ,rate la carute- etc. si oamenii harnici prosperau– ce vremuri scumpe, dar erau alte necazuri(datorita neascultarii sau punerii la teste–vezi Iov) – cineva a scris ca -banii nu aduc fericirea – competez-dar si fara ei, tot nefericit vei fi . Problema e sa nu devii sclavul banului.

   • Mike,

    A munci pentru a realiza ceva cred ca este ok, bineinteles in masura de a nu deveni sclavul banului. In ce privesc jocurile de noroc – loto, poker, etc., cred ca un crestin e bine sa stea cat mai departe de ele.
    Cat despre taxe si impozite…ce sa mai spunem? Maine-poimaine astia vor pune impozite si pe rasadul de flori care creste pe mormant, de nici acolo nu mai avem liniste si pace. 😀

    • Ovidiu, multumesc de postare.Abia acuma am primit o luminita,oare de ce arabii ,israelul,chiar turcii…au interzise pe teritoriul lor casinourile si in general jocurile de noroc?Si macar ca eu credeam ca am ceva cunostinte in domeniu.Fii binecuvintat.

 22. E clar ca jocurile de noroc sunt interzise de Scriptura nu are rost sa ne ascundem dupa degete.Ori suntem sinceri cu noi insine , ori ne facem ca ploua si in timp ce mergem sa ne cumparam o umbrela luam si un loz.

  Apropo la articol si la discrepanta dintre grupurile mai mari de oamenii care sunt interesati de loterie si grupurile mai mici de oamenii care sunt interesati de biserica ,Dumnezeu pana acum nu ne-a dat banii cu carul si nici alte bucurii personale tot cu carul, nu de alta dar cand ne merge prea bine uitam sa ne spunem rugaciunea de seara , si cea de dimineata…

  • Samira,

   „E clar ca jocurile de noroc sunt interzise…”

   Un verset ceva, ai?

   • Isaia 65 cu 11 (12 sunt consecinte) Har si pace.

    • Mihail,
     Nice try….but…. you’ll have to try again…. and harder 🙂

     • Val
      Farisei interpretau Legea incercind sa gaseasca linia intre ce e pacat sau ce nu este pacat, inventind tot felul „loopholes” si definiti

      Crestinul nascut din nou se intreaba:

      Este un lucru ziditor? ( daca nu, inseamna ca darima)

      Este ceva care aduce glorie lui Dumnezeu?

      Din ce cauza jucam loteria?
      1.Deoarece nu avem credinta ca Dumnezeu va fi in stare sa ne poarte de grija
      2. vrem sa ne imbogatim ( stiu ca la carismatici nu este pacat 🙂 )

      Nu uita ca banul face EXACT aceleasi PROMISIUNI pe care le face Dumnezeu..

      Legea omoara , Duhul da viata.

      Sintem legalisti(farisei) sau sintem crestini?

     • Gabi,
      1. Nu promovez loteria…nu cred ca asta e ce Dumnezeu vrea sa facem, dar nici nu o exclud ca NICIODATA nu ar putea fi.
      2. Nu joc la loterie (decata asa cand mi se nazareste)
      3. Tot ce am vrut sa zic este ca adesea cei care condamna loteria sub pretextul bani nemunciti, etc… nu condamna walfarul, hotiile si smecheriile…pot da exemple concrete de nu ti.ar veni a crede sa sti cine aproba ce prin lumea evanghelica
      4. Am sarit in „ajutorul” Rodicai care a spus ceva natural, intelept si adevarat….nici ea nu pus stampila pe loterie, ci a vb din inima….cei mai multi pe blog, fac pe grozavii si sfintii 🙂

     • Val ..ai perfecta dreptate…
      Nici eu nu joc loteria..da cind e la 600de mil. …hm… Cad si eu in ispita.. 🙂 …cum spuneam, visez si eu la o coliba pe malul Pacificului…

     • Frate Val, e clar că nu se poate dovedi cu vreun verset biblic că loteria este un păcat. Este exact ca și cu țigările, drogurile și multe altele, vicii care în timpurile biblice nu existau. In cazul acesta este vorba de discernământ. Așa ne învârtim în jurul cozii până amețim. Și încă ceva: dacă în viața unui creștin, banul este pe primul loc, atunci va face ORICE îi stă în putință să-l câștige și va găsi și justificări ˝biblice˝ pentru asta.

     • 1 Corinteni 6 cu 12. Daca nici asa nu este „cuprinzator”
      atunci chiar ca trebuie sa ma mai gindesc.Insa nu am inteles de ce trebuie inteles numai cum ai inteles?

 23. O mica istorioara: Cu vreo 30 de ani in urma, un oarecare Ioan din Romania, a emigrat in SUA unde si-a gasit o slujba buna, si unde impreuna cu sotia si copiii lui s-a bucurat de libertate si chiar a devenit prosper, in final schimbandu-si si numele… in John. Ei bine, dupa vreo 10 ani de America el s-a decis sa mearga in vizita in tara, in satucul de unde era originar. Cand a ajuns acolo, marcat de simplitatea oamenilor, le-a cerut ca sa vina cu totii intr-o dumineca in centrul satului unde la fiecare familie i-a dat 500 de dolari. Oamenii s-au bucurat foarte mult de lucrul acesta. Revenind in SUA dupa vreo 5 ani el iar s-a decis sa procedeze la fel cu satenii din satul lui de origine si ajungand acolo le-a dat din 500 de dolari de familie. Dupa alti 7-8 ani se reintoarce din nou in satul lui dar de data aceasta el nu mai face nici o caritate in timpul cat a stat acolo. In ultima saptamana, inainte de a pleca inapoi, Gherghe si vecinul lui Lisandru au decis ca sa aduca „problema si ingrijorarea concetatenilor” la „John”. Intalnindu-se cu el la casa lui natala ei il intreaba ce mai face la care el le raspunde „asa si-asa..” Ei atunci prind curaj si-l intreaba de ce nu a mai dat satenilor cei 500 de dolari ca si inainte la care el le raspunde ca „viata e mai grea in America acum, economia e in declin, si chiar in familia lui, amandoi copiii sunt la facultate..” Gheorghe si cu Lisandru se uita lung unul la altul dupa care Gherghe afirma ” Auzi tu mai Lisandre, John isi tine copiii la facultate pe banii nostri!…”

 24. Citind comentariile de aici mai am un gind, vizavi de bani. Domnul Isus le arata ucenicilor intr-o zi o babuta care arunca in tezaurul templului cei citiva banuti acre ii reprezentau toata averea. Si El spune ca ea a dat mai mult decit a dat bogatul…Cind ne gindim sa dam pentru Domnul valoarea nu sta in cifra care reprezinta valoarea din punctul nostru de vedere. Domnul Isus a hranit multimi cu lunchul unui copil…si o mai poate face inca de cite ori este nevoie. Nu stiu de ce vrem sa dam mult cind ne cere sa dam doar putin…
  Cu totii avem impresia ca multul e mai bun, ca asa merge logica noastra omeneasca. Am vazut oameni care au eliminat din posesiuni ca ii sufoca- si au devenit mult mai confortabili si s-au bucurat mai mult de viata. Ii invidiez…

 25. Adevarul e ca gindul asta de a ajuta si a face lucruri mari daca voi cistiga milioane, privit mai de aproape sub „vopseaua” frumoasa a intentiilor bune, este mai degraba o inselaciune a diavolului. Doara de cand are Dumnezeu nevoie de ajutorul nostru. Oricum de la El vin binecuvintarile si totul e al Lui. N-ar putea El face sa ajunga banii direct unde trebuie? Motivul pentru care ne cere si noua sa dam e ca sa ne incerce credinta si sa ne dea ocazia sa facem fapte vrednice. Si astea nu sunt rasplatite dupa marimea sumei neaparat, ci mai degraba dupa standardele lui Dumnezeu, care considera atitudinea inimii, lipsa ramasa – apropo de vaduva cu doi banuti… Dumnezeu a demonstrat de atitea ori ce lucruri mari poate face din putin sau chiar nimic (inmultirea piinilor, inmultirea uleiului si faina vaduvei din Sarepta, biruinta lui Ghedeon…). Chiar vara trecuta marturisea o sora tinara (Damaris) care se pregatea sa mearga in misiune in China. Si ea a cerut acest semn de la Domnul, ca va merge numai daca va avea banii de bilet fara sa ceara de la nimeni. Mi-a spus doar cind a venit, pentru ca si eu i-am dat vreo $300 dar n-am spus ca pentru ea, am spus ca pentru misiune. Si ea nu i-a considerat de bilet (eu n-am stiut). Mi-a si spus cum sa-i depozitez direct la misiune. Nu-mi mai amintesc exact toate detaliile (trebuie s-o mai intreb), dar stiu ca spunea ca se apropia timpul de plecare si inca mai trebuia multi bani. Sa pus sa se roage, cerea cu credinta raspuns de la Domnul. Sa mai pus sa-si numere banii, i-a pus toti impreuna de prin plicuri si a aruncat ceva hirtii si plicuri goale la gunoi (sau asa ceva). Toti banii numarati erau prea putini. Atunci Domnul i-a pus in gind „Mai uitate odata in gunoi”. Parc-o vad cum zicea cum se lupta cu gandul „Da ce sa mai caut in gunoi? Doar am scotocit toate plicurile numai ce nu le-am intors pe dos.” Cred ca avea si o lista care corespundea cu totalul. Oricum pina la urma a zis „Hai sa ma uit ca prea e puternic acest indemn”. Sa uitat in gunoi si primul plic care l-a apucat era plin de bani. Nu mai putin de $1000 (o mie de dolari) exact. Sa pice jos nu alta, si asta nu ca n-a mai vazut o mie de dolari, dar cine i-a pus acolo? Ca doar era singura in camera si numai ce a umblat la gunoi. Parca simtea prezenta Domnului aproape ca fizic acolo linga ea. Cu banii in mina parca nu-i venea sa creada, ca servitoarea cind a iesit Petru din inchisoare si a batut la usa… S-a pus pe genunchi, a multumit Domnului. Acum avea banii. S-a dus in misiune si Domnul i-a insotit (pe ea si colegii ei). Domnul face multe minuni chiar in zilele noastre dar pentru cei ce cred si se pun in lucrarea Domnului…
  Inapoi la loteria asta, n-am prea bagato-n seama. N-am comparat-o cu mersul la casinouri si jocurile de noroc, care e usor sa vezi ca nu-s ingaduite. Dar mai citind pe-aici prin blog, mai gindind problema, se pare ca si acel 1 dolar nevinovat face parte tot din acelas „bulgar de otrava” a jocurilor de noroc. Acelas monsru. Si dupa cum n-am de-aface nimic cu sarbatoarea Halloween, ca nici nu cumpar bomboane invelite in portocaliu si negru nici sa le dea pe gratis. Sau n-as bea nici putin alcool (nici 1 la suta sau cum spun unii ca este bere fara alcool). Tot asa se pare ca e si cu loteria asta. Mustre’l Domnu pe deavolu ca ma’nsela de citeva ori. Ma pocaiesc, si multumesc Domnului ca sunt multi care „nu si-au plecat genunchiul” (cum spunea lui Ilie). Domnu sa binecuvinteze pe cei ce tin evanghelia dreapta.

 26. Încurajat de majoritatea comentariilor de aici, si avand in vederea spiritualitatea celor ce le emit , astazi merg sa joc 5 $ la pariuri sportive, eram in dubiu pana acum dar azi am primit incredintarea de care aveam nevoie.
  Daca a juca la loterie nu este pacat, atunci pariurile sportive sunt chiar o munca cinstita si prost recompensata (pai ca sa pui un rezultat trebuie sa muncesti nu gluma).
  Pentru cei interesati pot sa pun si biletele castigatoare aici k sa va bucurati impreuna cu mine .
  P.S
  Totusi versetele astea nu-mi dau pace.
  1 Tesaloniceni 5:22
  22. Feriţi-vă de orice se pare rău.

  EFESENI CAP.5
  10. Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului
  11. şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le.

 27. Mă surprinde faptul ca mulți comentatori folosesc metode de comparație pentru a deraia de la subiect. Ce rost are sa aducem in discuție alte păcate comparative cu jocul de noroc? Alea sunt alte topice pentru alta data.
  Jocul de noroc este păcat pentru ca așa zice Biblia. Sa nu încercăm sa impartim firul de par in zece sau sā ajungem ca Bill Clinton sā spunem ” depends what „is” is!, ca sā ne desvinovatim cumva. Pacatul duce la moarte si acum e vorba de loterie, nu de walfare sau de 401k. Sa ramanem la subiect.

  • „Nu discut aici neapărat cât de etic este să joci la loterie. Nu este o abordare strict teologică a subiectului……… Doream doar să știu de ce pentru unii – creștini – este la fel sau chiar mai importantă lumea aceasta decât cealaltă?…”

   @bionescu…..cum ai ajuns la concluzia ca „acum e vorba de loterie, nu de walfare sau de 401k.” ? Ai citit si topicul sau numai comentariile si ai incercat sa-ti faci o parere?
   Fratele Cristian precizeaza clar ca nu etica jocului la loterie este subiectul (vezi paragraful de mai sus) ci „cat de importanta este lumea aceasta in comparatie cu lumea cealalta” pentru unii crestini; si cand vorbim de lumea aceasta putem vorbi si de loterie, si de walfare si de 401K, chiar si despre cei care incearca sa …..vorbeasca pe langa subiect.

 28. Sa nu deraiem de la subiect. Acum are vorba de loterie si jocuri de noroc; nu de walfare sau 401k. Acelea sunt alte subiecte pentru alta data.

  Am observat cum omul încearcă prin comparație sa distraga atenția de la subiectul care îl condamna aducand in context lucruri colaterale care sa diminueze intr-o oarecare măsura pacatul

  • Good points Ben
   This is a strategy employed by many celebrity preachers when they are asked about (for example) the sin of homosexuality…they always answer with…”going over the speed limit is a sin also”…
   Monkey see..monkey do

   • Aici e chiar invers–cei care striga ca e pacat sa depasesti viteza limita, spun ca e ok sa fii „homo”.

    PS-si unde ziceai ca interzice Scriptura jocurile de noroc??? Un verset ceva?

 29. S-ar parea, cel putin teoretic, ca sunt al 1,000,000 vizitator….cand am intrat „ceasul” era la 999,999…..acum sa vedem, poate are cineva „trecere” mai mare pentru acest numar jubiliar.

 30. Am cunoscut si eu pe cineva care cumpara bilete la loterie.Intro zi mi-a spus ca;Eu sint un om credincios Nu umblu dupa avere Sint calculat nu lucrez din zi pina-n noapte Merg la biserica la rugaciune.
  Daca nu vrei sa fii bogat i-am spus Atunci de ce tot cumperi bilete la loterie.Voia si el dar sa-i cada para malaiata de pe undeva

 31. De…Iosif…unii sintem satui de lucru…Numai gindul ca n-ar mai trebui sa ma scol cu noaptea-n cap… La malaiata m-am gindit si eu cind am cumparat Lotto…

 32. ca o concluzie, daca ma intreaba AZI cineva cum e cu loteria eu ce ar trebui sa-i raspund? incepand cu ghicirea numerelor, ce pot transmite? sau doar recomand citirea celor 85 de comentarii si fiecare sa inteleaga singur.

  • pai strict profan vorbind, puteti sa-i spuneti ca probabilitatea de a castiga este, c-o buna aproximatie matematica, 0 (zero), si ca daca are bani de aruncat pe fereastra sunt multe alte posibilitati ceva mai interesante (asta presupunand ca putem vorbi de „interesant” la capitolul „aruncat bani pe fereastra”) in care o poate face. Ii mai puteti spune ca daca, totusi, castiga, S-A NENORICIT! Ambele variante sunt NECASTIGATOARE, asa ca, vorba lui taica-miu, nu e bine sa platesti impozit pe…istetime (ma rog, a se citi „pe lipsa ei” 🙂 ).

  • Un proverb american zice: „Cine joaca poate castiga, dar cine nu joaca nu pierde.”

 33. Cu toate astea…(desi as vrea) nu promit ca n-am sa mai beau cafea sau sa maninc ciocolata desi nu-mi fac bine nici una, nici alta; nu pot promite ca am sa ma apuc de facut exercitiu fizic desi doctorul mi-a recomandat si stiu ca mi-ar fi de folos…si …cred ca as mintii daca as spune ca n-am sa mai cumpar lotto niciodata. Din cind in cind – macar pentru 5 minute mi-ar place sa visez ca nu trebuie sa mai muncesc pentru coltul zilnic de piine neagra( ca aia alba nu mai agreeaza cu mine)…Cu toate ca…exact asa cum zice cornelilioi…stiu de la bun inceput ca pierd …
  Firea asta nemernica…cind o sa scapam de ea?

 34. 2Tes 3-8
  „am muncit zi si noapte ca sa nu fiu povara nimanui dintre voi”
  pesemne ca pe vremea apostolului nu exista LOTO.
  ca mai lua si el acolo , ca tot omu, citeva tichete . 🙂

  In contrast cu doritorul de cistig:
  „Ati primit cu bucurie rapirea averilor voastre”,EV 10-34 🙂

  Cred ca este suficient sa ai in inima Cuvintul,
  care face sa „vezi altfel” toate lucrurile;
  desigur ca in unele mai bijbiim, mai gresim;
  dar daca cadem de 7 ori, tot de 7 ne ridicam.

  pt Val, care cerea versete. 🙂
  „Un om pizmas se gabeste sa se imbogateasca repede
  si nu stie ca lipsa va veni peste el” –PROV 28
  „Oriunde se munceste este si cistig” -PROV 14
  „Cel lacom de cistig isi tulbura casa”–PROV 15
  „comorile cistigate pe nedrept nu folosesc”-PROV 5
  „Mai bine putin cu dreptate, decit mari venituri, cu strimbatate”-PROV 16
  „Cel ce vrea sa se imbogateasca repede, nu ramine nepedepsit -PROV 28
  cine are rabdare, mai poate gasi cred”o gramada”. 🙂

  • Elisa,
   Bravo! Felicitari! Doar cateva mentiuni:
   Jumate de versetele tale nu au aplicatie jocului de loto–loteria nu este un joc necistit (doar un exemplu)
   Celelalte 3 au de-aface si cu loteria, dar nu numai…Asta ziceam eu ca cei care condamna loteria, imbratiseaza altele care tot la castig rapid (si necistit pe deasupra) trag….

   • Val,

    Opesteste-te ca , vorbesti (…) cu loteria. Tu ai impresia ca unii ne-am dat jos din copac si nu știm cum sta treaba cu , jocurile de noroc?

 35. Val,
  ma gindeam si eu ca este vorba de principii, si ca unii le considera pe unele”mai altfel”;
  asta era ideea, nu?
  insa aici invatam sa respectam cite ceva in viata de crestin, si nu cred ca trebuie sa fii neaparat fariseu, daca sustii principiile sanatoase, nu?
  as minti daca as sustine altceva decit ceea ce traiesc.
  Cum sa spun „joaca , nu e nicio problema” cind eu nu joc;
  daca caut sa traiesc fara compromisuri, fara „alte asemenea”
  de ce suntem aruncati la Cosul comun cu cei care „faca una -alta”?

  Am dat toate exemplele ca linie generala , dupa mine, loteria este FOARTE necinstita,
  atita vreme cit mii de oameni pierd ca sa ma imbogatesc eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: