ÎNCĂ O DATĂ, PENTRU ULTIMA OARĂ, PRIETENE…

Prietene, i-a zis Stăpânul celui ce reclama lipsa de corectitudine a Suveranului, care i-a plătit pe toți la fel…

Prietene, l-a numit Împăratul pe cel care a intrat fără haina corespunzătoare în odaia de nuntă…

Prietene, l-a trimis Mântuitorul la… vândut pe Iuda Iscarioteanul!

Atunci când Domnul spune că ești prietenul Său, ar trebui să fie un prilej de mare bucurie! Suntem prietenii Lui dacă ne iubim unii pe alții și Îi împlinim poruncile. Suntem prietenii Lui dacă lucrăm pentru El. Suntem prietenii Lui dacă dorim să intrăm la ospățul veșniciei. Suntem prietenii Lui atunci când ascultăm de El. Dar nu-I mai suntem prieteni atunci când ne revoltăm în fața nedreptăților Sale, când îmbrăcăm haine străine și când ne vindem pentru binecuvântările lumii de aici, profitând de voia îngăduinței Sale.

Probabil, sigur, ne-ar mai chema o dată: ”Prietene!” Încă o dată, pentru ultima oară…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

59 răspunsuri sa “ÎNCĂ O DATĂ, PENTRU ULTIMA OARĂ, PRIETENE…”

 1. Cine a experimentat iertarea lui Cristos intelege mai bine pina unde a mers Isus ca sa-l ierte chiar pe Iuda… Spun asta bazat pe o discutie cu un necredincios (american). Am fost surprins sa aud ca cea mai mare problema a lui era despre iertare. Cum de Dmnezeu poate sa ierte oameni care au faptuit fapte foarte grave, crime chiar, si sa-i mintuiasca, sa-i duca in rai cu oameni care toata viata au facut numai bine? Totusi aceasta implica sa intelegi si transformarea.

 2. trebuia sa spun „… pina unde a mers Isus ca sa-l FI IERTAT chiar pe Iuda”. Pentru ca din nefericire nu s-a mai intimplat. Iar deavolul la-mpins pina acolo ca a curmat brusc orice posibilitate, punind-usi capat vietii.

  • David, cazul lui Iuda este unul nefericit dar bine definit în Scriptură. El este un caz pierdut. Chiar înainte ca Mântuitorul să fie arestat, în rugăciunea Sa pentru ucenici (Ioan 17) El declară:

   „Cînd eram cu ei în lume, îi păzeam Eu în Numele Tău. Eu am păzit pe aceia, pe cari Mi i-ai dat; şi niciunul din ei n’a perit, afară de fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.”

   Deci înainte ca Iuda să-și termine planul diabolic, Domnul Isus declară că Iuda este pierdut, și aceasta ca să se împlinească Scriptura.

   De aceea nu cred că Iuda putea fi recuperat/iertat. Aceasta ar fi fost contra Scripturii și afirmațiilor Domnului Isus.

   Be blessed.

   • Good point. Cazul lui e mai deosebit. Pe undeva poate asemanator cu Faraon caruia Dumnezeu i-a impietrit inima dupa ce de atitea ori a sfidat avertizarile… Cum spune si Stefan mai jos „sa nu ne jucam de-a compromisul”.

   • Chris,
    Mirosi a calvinism… vezi sa nu te miroase Gabi…ca iar prinde aripi 🙂

   • Chris

    Da-mi voie sa te corectez puțin. Ceea ce a fost profetit despre Iuda s-a făcut pe baza Atotstiintei lui Dumnezeu , care știa ca, Iuda datorită nevegherii va ajunge sa cada in păcat si nu va putea fi recuperat, datorita starii lui launtrice nepotrivite. Pacatul lui Iuda nu a fost unul de neiertat, deoarece el nu a hulit impotriva Duhului Sfant. El a fost chemat sa fie Apostol si la început a fost un credincios veritabil, altfel nu ar fi putut primi putere sfanta sa facă lucrările randuite de, Dumnezeu. Căderea lui in păcat , a fost pe parcurs in timp ce umbla cu Domnul Isus.

    • @Remus…..imi place comentariul tau.

    • Remus, sunt de acord… că Iuda nu putea fi recuperat datorită deciziilor sale, și stării lui pacătoase. De aceea a fost numit fiul pierzării. Și bineînțeles că păcatul său putea să fie iertat dar numai în urma pocăinței… care nu a avut loc niciodată în el.

     Intrebare, Ce fel de lucrări a facut Iuda prin putere sfântă?

     • Chris,

      in Evanghelia dupa Matei la cap. 10:1-15, gasim ce fel de invataturi le-a dat si ce fel de lucrari le-a spus Domnul Isus sa faca, atunci cand i-a imbracat cu putere si i-a trimis in lucrare pe cei 12 ucenici ai Sai. Ca rezumat a ceea ce este scris si in alte Evanghelii, rezulta ca ei au primit putere sa scoata dracii si sa vindece bolnavii. Si daca ei au primit putere si indem sa faca aceste lucrari, inseamna ca le-au facut, inclusiv Iuda.

     • Chris,
      Eu cred că Iuda s-a căit de ce-a făcut – adică a recunoscut că a păcătuit şi a vândut sânge nevinovat, s-a dus înapoi la preoţi şi le-a dat banii înapoi vrând să readucă lucrurile înapoi cum au fost, dar… situaţia era deja prea departe şi lucrurile nu mai depindeau de el. Problema lui Iuda a fost că, în urma analizei de conştiinţă ce şi-a făcut-o, el s-a dus mai departe de s-a autopedepsit singur prin sinucidere, ratând prin aceasta orice şansă de salvare pentru el. Dacă mergea la Isus să-şi ceară iertare pentru ce a făcut, cred că lucrurile ar fi fost cu totul altfel. Dar n-a făcut-o, lăsând să se împlinească Scriptura cu privire la el şi să fie socotit „fiu al pierzării”.

     • Ovidiu, dificultatea reiese din faptul că Domnul Isus îl cunoaște pe Iuda ca vânzător (Ioan 6:64) și îl clasifică „drac” și „fiul pierzării”- toate aceastea înainte de vinderea Sa.

      De aceea Iuda nu a putut fi reabilitat, cu toate că păcatul său putea fi iertat ca orice alt păcat (excepția hulei impotriva Duhului Sfânt).

    • @Remus corectorul

     Intrebare:
     Pofetiile despre Domnul Isus au fost facute tot „pe baza atotstiintei” sau datorita unor hotariri divine facute inainte de intemeiera lumii?

     Da ai grija ca daca spui ca rastignirea a fost ca urmare a unei hotariri divine…. i-ti tai craca de sub picioare… explicatia ta cu Iuda e apa de ploaie… sau nechezol teologic..

     Si tot nechezol teologic este si „ideea” ca caderea in pacat a lui Iuda „ar fi fost pe parcurs”

     In teologia biblica Domnul spune in Ioan 6 cu 70 ( asta e in Noul Testament):
     „Nu v’am ales Eu pe voi cei doisprezece? Şi totuş unul din voi este un drac.”

     Daca observi de Iuda , Domnul spune ca „este un drac” ( la timpul prezent „este”)

     Noroc mai bun data viitoare cu studile … `

     • gabebogdan,

      pilda vierilor relateaza cu, claritate scopul pentru care Dumnezeu Tatal l-a trimis pe Domnul Isus pe, pamant. Domnul Isus a fost trimis pe, pamant sa vesteasca Evanghelia insotita de lucrarile care i-au fost date de Dumnezeu Tatal sa le faca pe, pamant si nu sa moara. Lucru pe care Domnul insusi il confirma in discutia cu Pilat, in care spune pentru ce s-a nascut si a venit in lume. Raspunsul dat lui Pilat vine in totala armonie cu pilda vierilor. Nu este relatat in pilda vierilor faptul ca, Dumnezeu a trimis la Israel in repetate randuri pe robii sai sa vorbeasca poporului sa-si indrepte caile rele ? Domnul Isus a avut aceeasi misiune pentru Israel, pe care au avut-o robii lui Dumnezeu proorocii, pe care poporul lui Israel pe unii i-au prigonit , iar pe altii i-au omorat. Oare a trimis Dumnezeu pe proorocii Vechiului Testament la poporul lui Israel sa fie omorati, sau sa le spuna sa se intoarca de la faptele lor rele ? Faptul ca unii din ei au fost omorati, asta nu inseamna ca acesta a fost scopul lui Dumnezeu cu privire la misiunea lor. Tot asa a fost si cu privire la misiunea Domnului Isus pe, pamant. Faptul ca poporul evreu l-a respins si pina la urma l-au dat la moarte, asta nu inseamna ca acesta a fost planul lui Dumnezeu cu privire la Domnul Isus. In pilda vierilor vedem ca, trimiterea Domnului Isus de catre Dumnezeu Tatal pe, pamant este cu speranta ca poate Il vor primi cu cinste pe Fiul Sau.
      Tot ceea ce s-a profetit despre suferintele si moartea Domnului Isus s-a facut pe baza Atotstiintei lui Dumnezeu , care a stiut mai dinainte, ca poporul Israel si oamenii in general il vor respinge si ca pina la urma il vor da la moarte.

     • Remus , cum am mai spus… noroc bun cu studile … 🙂
      Cum ai ajuns la concluzile de mai sus?
      Revelatie personala? 🙂

     • Remus, am citit doar in fuga ce ai scris, dar mi-ai atras atentia cu un „stegulet rosu”. Daca spui ca planul lui Dumnezeu nu a fost ca Isus sa moara, oare cum s-ar fi facut mintuirea omenirii. Doar spre ce ne indreapta atentia atitea sute de ani de jertfe si singe? Fara jertfa si moartea lui Isus, nu se putea ierta nici un pacat. Nu stiu daca si are sens sa ne tot imaginam cum ar fi fost daca evreii se pocaiau toti, i-L primeau bine pe Isus, erau toti cuminti de-acolo ‘nainte… Asta ca si cum ai zice: „Daca toti copiii ar fi cuminti si toate babele ar fi frumoase”… Totusi cum erau iertati de pacatele din ‘nainte. Nu mai vorbim ca toti au fost nascuti in pacat…
      Fi binecuvintat!

     • hanulcalatorului 8 aprilie 2012 la 6:40 AM

      gabebogdan,

      raspunsul pe care ti l-am dat se gaseste si in Biblia ta pe care o citesti, indiferent de versiunea pe care o folosesti. Acestea sunt cuvintele Domnului Isus pe care El insusi le-a rostit in fata lui Pilat si care nu pot fi schimbate de nimeni. :

      Ioan 18:37

      ” Atunci un Împărat tot eşti!”, I-a zis Pilat. „Da”, a răspuns Isus. „Eu sunt Împărat. Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.”

 3. Zilele trecute cand cineva isi punea intrebarea daca Iuda a fost randuit mai dinainte sa-L vanda pe Isus, m-am gandit la urmatoarea posibilitate: In planul lui D-zeu cineva trebuia sa o faca, dupa cum este scris, dar era nevoie de o persoana cu un astfel de caracter.Ma gandesc la un regizor care cauta o persoana care sa joace un anumit rol,in cazul nostru „Iuda vanzatorul”.Nu cred ca el va merge in iad pentru-ca a fost predestinat pentru asta, ci pentru-ca acesta era caracterul lui, inclinatia lui.Cum altfel am putea sa intelegem cuvintele „vai de omul prin care este vandut Fiul Omului.Mai bine ar fi fost pentru el sa nu se fi nascut”?(Mat.26-24)
  Acest fel de a intelege tragedia lui Iuda,ne ajuta sa luam in serios relatia noastra cu Mantuitorul, si sa nu ne „jucam” de-a compromisul, ceea ce ne-ar putea costa scump.

  „DACA rabdam, v-om si imparatii impreuna cu El, DACA ne lepadam si El se va lepada de noi” (2Tim.1-12)

  SARBATORI FERICITE !

  • Dupa cum spune si fratele Stefan, „fiul pierzarii” sau „omul prin este vandut Fiul omului…” a fost planificat pentru moarte, fara insa sa fie randuit Iuda. Vanzatorul trebuia sa-si castige pozitia, si dupa parerea mea trecand prin cateva versete, cred ca nici Isus nu a stiut pana in noaptea cinei cine este vanzatorul.

   Matei 26:21: „…unul din voi ma va vinde…”

   Marcu 14:20: „…este unul din cei doisprezece…”

   Luca 22:21: „…dar iata ca mana vanzatorului Meu este cu Mine la masa aceasta…”

   Daca in versetul 21, mai sus, Isus stie ca vanzatorul este unul dintre ucenici (cei 12), conform versetului 23 Isus primeste revelatia ca vanzatorul este numai la o lungime de mana de el, deci se reduce numarul la cel mult 4 ucenici, dintre care unul era tanarul Ioan, cel care statea la pieptul Domnului si care era prea nevinovat pentru o asemenea miscare, deci practic ramaneau numai trei potentiali candidati.

   Matei 26:23: „…cel ce a intins mana cu Mine in blid, acela MA VA VINDE….” Este foarte important de remarcat verbul „a vinde” la viitor, aceasta pentru a corecta informatiile ca Iuda ar fi facut DEJA vanzarea inainte de cina. Pana in acest moment, nici Isus dar nici Iuda nu stia INCA ca el (Iuda) este vanzatorul.

   Iar in Ioan, se confirma ca in acea seara Iuda a fost inselat: „In timpul cinei, dupa ce diavolul pusese in inima lui Iuda gandul sa-l vanda…” (Ioan 13:2)

   Ceea ce stia Isus pentru identificarea vanzatorului era doar semnul blidului (Matei 26:23 din nou) si confirmarea o are exact la moment: „…cum a fost data bucatica, a intrat Satana in Iuda…” (Ioan 13:27)

   Ceea ce mai cred (ca opinie personala) este ca Isus, stiind ca unul din 12 este vanzatorul, stiind si caracterul impulsiv a lui Petru, tot timpul celor trei ani a avut framantarea sa nu fie Petru „fiul pierzarii”, de aceea ma gandesc ca area acea explozie de manie: „Inapoia Mea, Satano: tu esti o piatra de poticnire pentru Mine. Caci gandurile tale NU SUNT GANDURILE LUI DUMNEZEU, ci ganduri ale oamenilor” (Matei 16:23), si tot de aceea are acea relaxare cand spune prieteneste ( avand un cuvant din titlu , pastram topicul… 🙂 ); „…Satana v-a cerut sa va cearna ca griul, dar Eu m-am rugat pentru tine,ca sa nu se piarda credinta ta…” (Luca
   22:31-32)

   • Cornel, Domnul Isus a fost in unitate perfecta cu a doua Persoana din Trinitate. 100% om, 100% Dumnezeu. Eu personal cred ca Si-a pastrat atributul de omniscienta pentru ca sunt pasaje care implica aceasta, chiar daca nu a aratat atotstiinta Sa pe fata…

    Inainte de patimile Sale, Domnul Isus cunoaste viitorul lui Iuda, si zice in Ioan 6 ” ‘unul din voi este un drac.’ Vorbea despre Iuda…”

    • @Chris…..agreez cu tine partial. Spun aceasta pentru ca expresia „vorbea despre Iuda” este a lui Ioan, multi ani dupa evenimentele intamplate si nu este parte din cuvantarea Domnului. Isus zice: „UNUL din VOI este un drac…..”

     Daca fac legatura cu faptul ca Isus (fiind 100% Dumnezeu – AGREEZ in totalitate cu aceasta) totusi NU STIE ziua reintoarcerii ( si o declara El insusi cand spune ca despre ziua aceea stie numai Tatal…) nimic nu ma impiedica sa cred ca nu a stiut nici vanzatorul pana in clipa necesara.

     Chiar as putea sa incerc sa justific aceasta: Isus din dragostea Sa pentru oameni este sentimental, emotional si stiind cand se va reintoarce ar spune celor iubiti de El. In acelasi sentiment, daca ar fi stiut cu exactitate cine este vanzatorul, ar fi spun cel putin lui Ioan aceasta si tot planul Lui Dumnezeu ………

     • Cornel, prefer să cred că Domnul Isus a cunoscut toate detaliile cu privire la planul de salvare a omenirii, trădarea Sa, suferintele Sale, moartea Sa, etc. De aceea se roagă fierbinte in Ghețimani, pentru că cunoștea cât de amar este paharul care îl va bea.

      Există multe alte exemple cu privire la cunoștința sau preștiința Sa infinită. Rubla și peștele, detaliile intime din viața samaritencei, cazul Natanael, cazul Zacheu, cunoaște gândurile cărturarilor Mat 9:4, și multe, multe alte cazuri.

      Cu privire la revenirea Sa… acest secret pivotal a fost ținut temporar doar de Tatăl atât timp cât Domnul Isus a fost pe pământ. Dar, această autolimitare a Sa cu privire la acest punct a fost pentru binele ucenicilor… era un secret pe care ei nu puteau să-l poarte dacă ar fi știut ca Domnul nu se reintoarce in timpul vieții lor.

      Have a happy and blessed celebration of His Resurrection on Sunday!!

     • Ioan 6:64 clarifică:

      „Isus ştia dela început cine erau ceice nu cred, şi cine era celce avea să -L vîndă”

     • @ cornel– Ce se intimpla cu omenirea, daca Domnul Isus ne spunea(prin Ioan-sau alticineva?) cind se va reintoarce ?? Eu cred ca El stia ,dar a ocolit raspunsul(dind intaietate Tatalui) pentruca noi oameni sa fim treji si vegheatori tot timpul.- e doar parerea mea – Hristos a Inviat!!!! – sarbatori fericite–God bless you.

   • Cornelilioi,
    ma intreb si va intreb, cum puteti crede ca Domnul Isus n-a stiut dintotdeauna cine este Iuda, si ce sfirsit va avea;
    si cine este Petru, si ce sfirsit va avea?
    Nu este EL si Dumnezeu de la inceput, de cind a fost Cuvintul?
    si Cuvintul era cu Dumnezeu si era Dumnezeu?
    Mare mirare pentru mine sa aud asa ceva.
    Incepem sa facem speculatii asupra stiintei lui Hristos?
    care este omniscient?
    Exista prezent, trecut si viitor pentru Dumnezeu?
    nu este EL in afara timplului?

    • Am raspuns mai sus lui Chris, dar nu-mi este greu sa te intreb si pe dumneata: de ce Isus nu stie cand va reveni pe pamant?

     • Bete-n roate, comparatie fortata.
      Nu stie pt ca asa a hotarat Dumnezeu sa stie numai El ziua. Asa scrie.
      Dar despre Iuda stia.
      „Ca sa se implineasca Scriptura”

     • Frate Ilioi,

      Domnul Isus este Alfa si Omega , Începutul si Sfârșitul , Dumnezeu Atotputernic. El știe când va veni după Biserica. El din punct de vedere ca Fiu al omului , a vorbit ca ,numai Dumnezeu Tatal știe despre ziua si ceasul acela. Hai sa fim oameni mari in credință si sa nu anulam Atotstiinta Domnului nostru Isus Hristos.

 4. In legatura cu Iuda, s-au pus multe intrebari si s-au dat foarte multe raspunsuri;
  Dar cineva, s-a gandit si la urmatoarea intrebare;Ce legatura ar putea fi intre noi si acest Iuda iscarioteanu?
  Tot aceste frate,pe care i-l pretuesc, spunea ca in fiecare din noi exista potential Iuda vanzatorul. Toate pacatele exista potential in noi. Daca nu ar fi Domnul, noi suntem capabili de orice pacat, Sa aiba Domnul grije de noi, iar noi sa fim treji!

 5. un cioban din cetatea lui David Răspunde 6 aprilie 2012 la 1:36 AM

  daca Iuda a vandut pe Isus , ce va fi cu cei ce vand pe Hristos in zilele noastre ?

  • E Christos de vanzare?… ca mie mi se pare ca „sfintii” de astazi se debaraseaza de El in mod gratuit! De-aia atmosfera spirituala a ajuns asa de „greu-mirositoare” incat i-ti vine sa stai acasa si sa nu mai mergi niciunde. Vorbesc foarte serios! Si traficul de marfa – Christos in schimbul altor marfuri lumesti – are loc la templu, cu incuviintarea preotilor de seama si a ciobanilor. Asa ca, frate cioban din cetatea lui David, nu lasati oile in paza cainilor, ca sa nu va treziti la urma cu o turma de oi care au apucaturi cainesti – latra, musca si i-si fac de cap ca si cainii. De-aceea Biblia spune ca „afara sunt cainii”, pentru ca toiagul si dreptarul invataturii sanatoase a Scripturii i-i irita si nu mai are nici un efect pozitiv asupra lor.

   • un cioban din cetatea lui David Răspunde 7 aprilie 2012 la 5:48 PM

    Da prietene ovidiumarinica, noi punem oile in mijlocul lupilor, si nu te ingrijora ca avem caini ciobanesti care pazesc bine oile , sant caini credinciosi stapanului .

    • Care sunt calificările unui câine ciobănesc?

     • un cioban din cetatea lui David 9 aprilie 2012 la 6:28 AM

      vorbesc despre canii turmei sau ciobanesti , si calificarea este ca pazeste turma , de lupii si de alte fiare , dar sant si alti cainii care musca si fac alte lucruri si totus sant credinciosi stapanului lor.

     • Sunt curios unde ajungem cu linia asta…
      „credincioși stăpânului lor”?…

     • un cioban din cetatea lui David 9 aprilie 2012 la 7:32 PM

      da frate cristian ! linia este lunga , ca linia trenului , foarte interesant ca canii ( animal ) sant credinciosi stapanuli , prin experienta mea am dresat un caine , care cand ziceam musca , musca fie om or alte animale , deci cainele este cel mai credincios animal omului , dar cel face necurat , este ca musca , mananca carne cu sange si altele . tot asa si cu canii ( duhurile necurate ale oamenilor ) foarte credinciosi stapanului , dar fac lucruri neangaduite.

 6. …nu cred ca Iuda la vindut pe Domnul pentru a fi omorit…Iuda voia sa il puna pe Domnul Isus Hristos fata in fata cu Sinedriul in speranta ca EL isi va descoperi mesianismul…conotatiile vinzarii lui Iuda cred ca saint mult mai profunde…

  • Nu cred că îi putem oferi lui Iuda vreo circumstanță atenuantă! Știm deja că își însușea din bani, deci era lacom, așa că…

   • …nu sint circumstante atenuante ,sint circumstante agravante …diavolul nu voia sa il omoare pe Domnul Isus (ispitirea din pustie)…(mustrarea Domnului adresata lui Petru)

  • Marcel, un argument asemanator este prezentat in „Evanghelia lui Iuda” descoperita cu cativa ani in urma… un document apostatic care se departeaza complect de la doctrinele Crestinismului autentic. Insusi Domnul Isus l-a numit pe Iuda „un drac.”

  • Evangheliile spun că l-a vîndut pentru bani. Nu scrie nicăieri ce a gîndit Iuda. Astea sunt speculaţii de doi bani. Dacă ar fi crezut că e important, Cuvîntul ne-ar fi descoperit ceea ce domnia ta judeci cu minte omenească. Cred că şi ereziile tot de la poveşti de genul ăsta au pornit…, în fine, unele din ele.

 7. Spicuiri:
  cred ca nici Isus nu a stiut pana in noaptea cinei cine este vanzatorul.

  ” si tot de aceea are acea relaxare cand spune prietenest”

  Ceea ce stia Isus pentru identificarea vanzatorului era doar semnul blidului

  stiind si caracterul impulsiv a lui Petru, tot timpul celor trei ani a avut framantarea sa nu fie Petru “fiul pierzarii”, de aceea ma gandesc ca area acea explozie de manie:

  WHAAAAT? 🙂

 8. Daca va fi nevoie ,we bail them out si apoi cu rabdare pur crestina ne ramane datoria sa le prezentam Evanghelia Iertarii, pana la Ziua Judecatii !. Hristos iarta, omul ,nu !. Romanii in genere au crescut si cresc intr-un mediu corupt,inclusiv in cel coleric-bisericesc , ce tinde necontrolabil,in lipsa dragostei (ori varianta poleita in ipocrizie ),sa le formeze a criminal mind !. Avem zilnic la indemana sute si sute de exemple !. „O neam al meu. . . ” http://www.dailymail.co.uk/news/article-2091007/12-Scotland-Yards-14-wanted-foreign-criminals-eastern-Europe.html. „

 9. Se spune ca Michelangelo cauta un chip pentru a se inspira pentru urmatoarea lui pictura celebra ce-L arata pe Isus si in sfarsit l-a gasit pe un barbat care a stat pana i-a fost pictat fata. Dupa multi ani Michelangelo s-a decis sa picteze un alt tablou celebru, pe Iuda Iscarioteanul si din nou a inceput cautarea pentru o fata care credea el ca se potrivea picturii celebre ce urma s-o faca. A trecut mult timp pana in sfarsit a aflat un barbat zdrentuit, nespalat ce traia din mila oamenilor. Bineinteles ca a acceptat acest om sa mearga cu Michelangelo si dupa ce a ajuns la pictor acasa a mancat si s-a mai intramat putin, pictorul il intreaba: „Parca te-am mai vazut pe undeva, iti recunosc chipul de undeva, de unde te stiu? ” la care bietul om raspunde „…m-ati pictat cu multi ani inainte…” la care pictorul isi aminteste ca de fapt cu ani buni inainte ii pictase chipul pentru tabloul cu…Isus….

  • Eu inteleg din povestioara asta, pe care am mai auzit-o,
   ca pacatul l-a schimbat in halul acela ;
   asa cum am fost toti;
   numai nasterea din nou schimba si chipul nostru dindu-i lumina,
   nu numai schimbarea TOTALA a mintii.
   A fi o Faptura Noua, cu adevarat, este cea mai mare minune,
   pe care ar trebui s-o vedem:
   numai o putere COSMICA mi-a putut schimba faptura-mi pacatoasa.

 10. Cred ca o biblie cu comentarii, M. Henry or John Wesley or (gasp gasp) John Macarthur ar elimina confuzia in „teologia” unora..

  Cu toate ca asta ar insemna mult mai putin „entertainment” pe acest blog…
  🙂

  Cred ca m-am ingrasat vreo 2 kile … de ris… 🙂

 11. Cornelilioi,
  cu totul intimplator, fiul meu cel mare traduce din greaca carti la o editura ortodoxa;
  dupa ce a facut studii aprofundate in Grecia;
  mirindu-ma de faptul ca Fiul nu cunoaste Ziua revenirii, desi Dumnezeu i-a dat TOTUL, l-am rugat sa -mi traduca din greaca.
  Poate intrebati si alti cunoscatori de greaca:
  „cit despre Ziua Aceea n-ar stii nici Fiul, daca Tatal n-ar stii!”

 12. Elisa nu te supara dar nu prea face sens traducerea ta, si apoi crezi ca daca ar fii vreo gresala de traducere in romineste cum de nu au descoperit-o traducatorii de limba engleza ? Fii pe pace ca e asa cum a tradus Cornilescu numai Tatal stie de ziua aceea.

 13. Remus se pare ca iar ai calcat in strachini cu teologia ta

 14. Iuda cel mai cunoscut trădător dar nu ultimul

  Te-ai gândit vreodată care ar fi ultimele lucruri pe care le-ai face, ştiind că mai ai câteva momente de libertate şi de viaţă în această lume? Probabil că unul dintre ele ar fi luarea cinei cu prietenii; dar nu cred că ne-am dori să îl vedem pe cel care va urma să ne dea pe mâna oamenilor care ne vor curma viaţa.
  Dar, să îi mai speli şi picioarele ??? “Ce gest ciudat din partea unui musafir de onoare care stă pentru ultima dată la masă cu prietenii săi! Un gest inexplicabil din partea unui conducător care tocmai îi anunţase: “…vă pregătesc Împărăţia…”.
  În zilele acelea, spălarea picioarelor era considerată ca fiind un gest atât de degradant, încât un stăpân nu avea voie să ceară unui sclav evreu să o facă.”
  Nu putem înţelege ce a simţit Isus, cum a putut să-i spele picioarele trădătorului?, Cum de s-a coborât atât de jos?, Era neapărat nevoie?;
  Cu siguranţă a făcut-o din toată inima. Prin acest lucru simbolic, însăşi Dragostea a arătat ce înseamnă împărăţia lui Dumnezeu, ce înseamnă să slujeşti cu adevărat. Dragostea Lui care s-a aplecat de fiecare dată şi ne-a spălat murdăria, ne-a slujit cu cea mai mare dedicare- chiar şi pe noi.
  “Iuda nu este primul sau ultimul, şi nici singurul care l-a trădat pe Isus, ci este doar cel mai cunoscut!” – Philip Yancey

  “Când Iuda a condus în grădină gloata călăilor, Isus i s-a adresat cu “Prietene”. Ceilalţi ucenici L-au părăsit şi ei, dar El a continuat să îi iubească. A fost dat la moarte chiar de către poporul lui, dar El, în vreme ce se chinuia ţintuit pe cruce, gol, în cea mai înjositoare postură, a strigat: “Tată, iartă-i…”.
  Richard Wurmbrand spunea despre Iuda că dacă s-ar fi întors la Isus după trădare, noi l-am fi cunoscut astăzi sub numele de Sfântul Iuda! Cât de mult contează o alegere… trei ani de umblare zilnică cu Isus, ales la fel ca şi ceilalţi ucenici după o noapte de rugăciune, cu un rol aparte în rândul ucenicilor fiind casierul acestora… trei ani în care a primit aceaşi învăţătură ca şi ceilalţi apostoli.
  În momentele în care toţi l-au părăsit pe Isus în afara celor 12, Iuda a ales să rămână alături de El…
  Iuda nu s-a născut trădător! O anchetă socială ar spune probabil că traumele copilăriei l-au împins să facă acest act de trădare sau poate s-a simţit inferior lui Petru sau mai puţin iubit decât Ioan, deşi mi-e imposibil să cred că în preajma lui Isus te poţi simţi discriminat în vreun fel. Iuda nu s-a nascut trădător şi cel mai important, a fost iubit cu aceaşi dragoste de către Cel pe care, din nefericire pentru el, nu a avut tăria să îl urmeze până la sfârşit! “Iuda nu este nici primul, nici ultimul care l-a trădat pe Isus, ci doar cel mai cunoscut!”
  Au trecut milenii de atunci iar trădarea a rămas încă parte a vieţilor noastre! Ne trădăm unii pe ceilalţi prin fiecare bârfă spusă sau judecată aruncată asupra aproapelui nostru. Nu mai este loc pentru iubire! Prin fiecare “trădare
 mică” a noastră, de fapt facem ceea ce Iuda a început acum 2000 de ani – îl trădăm pe Cel care a ales să moară pentru păcatele noastre ca prin această moarte să poată ajunge la inima ta! Inima ta a fost scopul Lui pe cruce! Ai o singură inimă, iar Dumnezeu a dat un singur Fiu al cărui sânge şterge astăzi orice trădare.
  Şi Petru l-a trădat pe Isus… diferenţa dintre cei doi a fost că unul dintre ei s-a spânzurat, iar celălalt a aflat iertarea care l-a dus până la Roma unde a murit pe o cruce cu capul în jos. Probabil când se afla pe cruce i se striga că a trădat Imperiul Roman, dar sunt sigură că în urechile lui, pe lângă cântatul cocoşilor şi vocile celor care îl osândeau, se auzea şi glasul lui Isus care i-a spus cu câţiva ani înainte “urmează-mă!”…
  Îndemnul lui Isus a rămas la fel de valabil astăzi precum trădarea lui Iuda, Petru şi restul!
  La inima lui Petru, sigur a ajuns Isus în drumul Său spre cruce… cât despre inima ta, o singură alegere îţi poate stabili destinul!

  • @Andrei– Bine spus –daca Iuda din cauza mustrari de constiinta s-a spinzurat – unii vinzatori( care stiu bine cu ar trebui sa traiasca in credinta) de astazi, nu au acea putere ca al lui Iuda si traiesc vinzind mereu pe ISUS. Tare mult m-am gindit cine a fost mai vinovat?? Iuda vinzatorul sau cei ce l-au ucis??

  • Andrei, raspunsul tau foarte elaborat ma duce cu gindul daca „cineva” sau „ceva” putea opri sa nu se implineasca scripturile.O intrebare: prin prisma celor afirmate de mine mai sus, crezi ca mai stau in picioare afirmatiile tale despre Iuda? Nu cumva el face parte din planul lui Dumnezeu, intocmit de la inceputurile lumii? Nu crezi ca Domnul Isus rostea de la TATAL cind ii spune (parafrazare) :prietene, fa ce ai de facut! Iar fiul pierzarii a facut ceea ce era scris.Si era scris in planul lui Dumnezeu pentru mintuirea omenirii. Deci Dumnezeu ramine suveran, cit despre vasele miniei facute anume pentru pieire, nu cred ca este treaba noastra.(Rom.9 cu 22)
   A doua intrebare cred ca va complica si mai mult situatia: oare nu este scris (parafrazare) : Tu imi cunoasteai toate zilele inainte de a fi vreuna din ele? Oare chiar nu se cunoasteau zilele lui Iuda?Deci cade ideea ca numai din noaptea cinei Domnul Isus a stiut cine este fiul pierzarii. Ce sa cred? Fii binecuvintat Andrei.

   • Mihail…hmm…e acelasi lucru ca si intrebarea pe care mi s-a pus, si nu odata…”stia Dumnezeu ca vor „pica” din Eden Adam si Eva”? Eu personal cred ca Iuda a ales de buna voie sa urmeze acea cale, si nu „asa i-a fost sortit”…si de aceea a si fost numit fiul pierzarii, nu cred ca el trebuia neaparat sa o faca dar Deavolul l-a ales pe el si el a acceptat…

    • Andrei, ai ocolit textele biblice indicate de mine si, as avea o completare la cele spuse de tine: Iuda a fost ales de Isus, nu? Trei ani a beneficiat de cresterea spirituala alaturi de apostoli ,nu?
     Cit despre intrebarile ce stia si ce nu stia Dumnezeu, astea cred ca sunt bune atunci cind vrei sa citesti Eclesiastul 7 cu 13 si similarele. Si as vrea sa-ti spun un mare secret: Dumnezeu, intotdeauna face ce vrea cu planul LUI. Este scris ca pamintul si cerurile vor trece, dar…. nu se va pierde nimic din ceea ce Dumnezeu are in planul LUI. Iar incercarea de a ingramadi in mintea noastra limitata lucrarea infinita a lui Dumnezeu, cred ca face parte din elaborarea gresita a gindirii noastre.Asa cred eu. Fii binecuvintat si impreuna sa raminem la cele scrise.

     • Ok, Mihail, si pana la urma ce nu ai inteles din articolul care l-am scris la inceput ca nu iti inteleg nelamurirea….? hai sa lamurim lucrurile…

 15. Pete,
  chiar poti crede ca Dumnezeu Tatal a pastrat unele lucruri numai pentru Sine,
  asa incit Fiul nu este UNA cu Tatal , Caruia I-a dat TOATE LUCRURILE din Cer si de pe pamint?
  bine, eu nu pot crede asta.
  Daca traducerea unei fraze simple din greaca se trece cu vederea eu nu am vina,
  cred ca insa ca se poate incerca. 🙂
  Voi apela la un profesor de greaca, cunosc doi: unul baptist si unul penticostal. 🙂
  Mie mi-e drag Cornilescu si nu renunt la traducerea sa, care a fost facuta cu ajutorul Duhului Sfint, o traducere „calda”in comparatie cu toate celelalte,
  dar volumul lucrarii si lipsa mijloaceleor de pe vremea sa, ma face sa-i acord circumstante atenunate fata de unele greseli de interpretare.

 16. Oare stia David mai multe decat DomnulIsus?Va rog studiati Ps. 22

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: