LALEAUA FĂRĂ PETALE

Chuck Smith, Adrian Rogers, Jerry Falwell, J. Vernon McGee…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

56 răspunsuri sa “LALEAUA FĂRĂ PETALE”

 1. Am argumentat pe acest forum împotriva multor doctrine calviniste, in special punctele 2, 3, 4 (alegere necondiționată, ispășire limitată, și har irezistibil) dar nu pot să fiu de acord cu explicațiile lui J Vernon McGee pentru că sunt foarte superficiale și în unele locuri nu sunt biblice.

  Spre exemplu, incepând cu minutul 1:13 din ultimul clip, McGee susține ca majoritatea oamenilor vor fi mântuiti!!! Este contra afirmației Domnului: „Dar strîmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sînt ceice o află.”

  De asemenea nu mi-a plăcut comparația dumnezeului de război a băștinașilor din Hawaii cu Dumnezeul fraților nostri care cred in predestinație- clip #4. Este foarte nepotrivită.

  Dar îmi place de Chuck Smith pentru că recită unele versete clasice care se folosesc in argumentul anti-predestinație.

  Sunt curios ce zic Gabi Bogdan și Han Christian… Nevermind, deja știu 🙂

  • Ma onoreaza sa stiu ca va intereseaza parerea mea si de-asemenea sa credeti ca as fi pe aceeasi linie cu Gabi Bogdan in ce priveste „lalelele” 🙂 Nu comentez Youtuburile, arata doar nedumirirea gazdei in ce priveste tema. De ce sunteti impotriva celor 3 petale? P2 Alegerea este „conditionata „, facuta doar in suveranitatea Sa. P3 (de gandit) Daca Dumnezeu NU ar fi facut planul de mantuire; era (ramanea ) un Dumnezeu perfect in dragoste si dreptate? Ce inseamna ca a facut acest plan , pentru cei alesi dupa acest plan? HAR. P4 Harul daca era „rezistibil” eu cred ca toti oamenii rezistau la el sau altfel spus, daca nu ar fi irezistibil atunci D-zeu trebuia sa fi luat in considerare posibilitatea ca investitia facuta (unicul Sau Fiu) sa fie in zadar,fara nici un rod. Arminienii trebuie sa invete sa se bucure de acest Har si sa gaseasca motivatii corecte pentru trairea unei vieti in curatie.

   • Ooo, gazda este dumirită bine, n-aveți nicio grijă… 🙂

   • Christian, P3 si P4 sunt cele mai dificile pentru mine. Subscriu invataturii care spune ca jertfa Domnului Isus este suficienta pentru toti dar eficienta pentru numai pentru cei ce cred.

    Sa discutam putin P3, ispasirea limitata… Am citit din comentariile lui Calvin si chiar el este impotriva acestei limitari. Sunt foarte multe versete care nu potrivesc cu aceasta doctrina.

    Spre exemplu 1 Ioan 2:2 „El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregei lumi.” Acest verset demonstreaza plata penala pentru pacatul omenirii. Dar aceasta plata este eficienta doar pentru credinciosi cf Ioan 1:12

    Un alt exemplu, Evrei 2:9 „pentruca, prin harul lui Dumnezeu, El să guste moartea pentru toţi.” In unele traduceri din engleza toti este „every man” de la cuvantul „pantos” din greaca adica toti, gen masculin, feminin sau neutru inclusiv.

    Cei care sustin P3 imediat sar la acuzatii de universalism, dar nu este asa. Ispasirea este eficienta doar pentru cei ce cred in Isus.

    Si sunt cel putin vreo 20 de pasaje care sustin aceasta.

    • Agreez cu ce scrieti. Jertfa adusa este perfecta, poate justifica pe toti pacatosii. Jertfa este eficienta doar pentru cei ce cred, da. Vor crede si vor fi pastrati in har doar cei alesi mai dinainte in suveranitatea Sa.

 2. „13Fiindcă ,oricine va chema Numele Domnului, va fi mîntuit.`14Dar cum vor chema pe Acela în care n’au crezut? Şi cum vor crede în Acela, despre care n’au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? 15Şi cum vor propovădui, dacă nu sînt trimeşi?

  Ca teoriile expuse de predicatorii de mai sus sa fie adevarate, toata lumea(fara exceptie) ar trebui sa auda Evanghelia.

  Un om nascut in jungla Indoneziei ( de ex) care nu va auzi Evanghelia inainte de a muri, este predestinat iadului datorita faptului ca sa nascut in ” a wrong year in the wrong place”

  Nu conteaza ce teorii expun pastorii de mai sus… in their „make belief world”

  Teorii nule , de tipul evolutiei , suna bine ` dar fara nici evidenta ( teoretica sau practica)

  J. Vernon McGee just blasphemed God.

  • Gabi, am citit bine? Acela din jungla Indoneziei (ex) chiar nu are nici o sansa daca n-a auzit Evanghelia? Parca nu se potriveste cu caracterul lui Dumnezeu. Da deloc. Pai daca iadul nici n-a fost creiat pentru oameni, cu atit mai putin pentru oameni judecati pe nedrept. Pina si justitia omeneasca tine cont de unele lucruri (nu condamna un copil sau un om bolnav mintal). Doar nu punem mai jos justitia lui Dumnezeu.
   Sunt sigur ca cunosti foarte bine exemple ca Romani 1:19 „Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu, le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu”. Sau Romani 2:12 „Toti ceice au pacatuit fara lege, vor pieri fara lege; si toti ceice au pacatuit avind lege, vor fi judecati dupa lege.” 14. „Cind Neamurile (sau cei din jungla), macar ca n-au lege, fac din fire Lucrurile Legii, prin aceasta ei, cari n-au o lege, i-si sunt singuri lege; 15. si ei dovedesc ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor; fiindca despre lucrarea aceasta marturiseste cugetul lor si gindurile lor, cari sau se invinovatesc sau se desvinovatesc intre ele.”
   Dupa mine nici n-ar mai fi nevoie de interpretare (sau teoretizare – ca sa nu iese o alta „teorie”). De aceea am si scris exact textul. Oare chiar sa fie mai greu de-nteles? (Eu credeam ca „toata lumea” stie asta, pina am mai vazut anumite contradictii). Poate ca vei zice ca astea le-ai mai auzit, e „prea subtire”. Dar cite-odata e bine sa mai revenim sa vedem daca nu cumva am trecut ceva cu vederea. Si a citi multe carti e bine, dar tebuie grija ca poate crea si confuzie. Avea bunicu-meu o vorba „Unde-i minte-i si prosteala”. Deci trbuie toate luate cu „putina sare”.
   Cum s-a mai zis, sunt curios ce raspunsuri mai vad pe-aici.
   GBY, sau GABY (God Always Bless You! – ai si un nume frumos).

   • David, tot omul cunoaste ca exista Dumnezeu. Dar TOTI oamenii inabuse adevarul datorita faptului ca iubesc pacatul. Aici este inclus si omul din Indonezia. Nimenea nu are nici o scuza. Dumnezeu este drept.

    Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor care înăbuşă adevărul în nelegiuirea lor.

    Mai citeste odata Romani 10:13,14

    Este clar ca numai cei care aud de Domnul Isus sint mintuiti.

    Salvation is not a right , it is grace….

    Sau crezi ca mai exista alta cale ??

    Cum poate sa fie omul din Indonezia mintuit?

    Yea , dupa teoria lui bunicu aveai doua clase, ca Personalu ( trenul personal din Romania) 🙂

    • I have to admit that I’m missing something. Da, salvarea e numai prin jertfa lui Isus. Pe de alta parte nu pot admite ca Dumnezeu e nedrept pentru cei ce n-au auzit. Aici se pare ca I have to „dig” some more… (I’m listening)

     • ”Life is not fair but God is just!” said Adrian Rogers. Everybody in this world comes from one man, Adam! So everybody started out from the same place, had the same chances and all were equal in that respect. Of course, by personal choices, differences were visible, gaps widened and civilizations were born. The reason not all are equal is not that God did not give everybody a chance but that the chances he gave, man wasted. To say that God is not fair because the man in that country is not hearing the Gospel is to complain that you were not born in the days of Jesus, in Israel, to see all the miracles, or to ask why a good and just God allows suffering. It comes with free will and most of it is the natural consequence of our choices.

     • so, brother Ionescu, sounds like you subscribe to „federal headship”?
      But again, to have a discussion around this subject we have to define what „free will” is…
      A person addicted to drugs for example, he has „free will” to take or not to take the drug… but is that really „free will” ?
      The house doctor can illuminate us regarding that!

     • Găbiță, cu tine și cu iluminatul nu este chiar așa ușor… 🙂
      Rămâi robot! 🙂

     • Ok. Dumnezeu este drept. Nici o contestare, chiar si de n-as ajunge sa inteleg unele lucruri, aceasta nu se schimba. Clar.
      De la Adam incepind toti am pornit cu aceleasi oprtunitati. Clar.
      Unii s-au indepartat, deci sanse risipite = pedeapsa. Just.
      Singura dilema e cu cei (dupa mai multe generatii sa zicem) care n-au auzit veste buna.
      1) Sa fie „blestemati” prin parintii parintilor lor?
      2) Dumnezeu le considera faptele bazat pe constiinta lor? (E cam in conflict cu mintuirea doar prin credinta in Isus).
      3) What about despre copiii avortati?(Ok, prin parinti sunt considerati neprihaniti sau nu -dar care parinte neprihanit avorteaza?). Sau persoane cu disabilitati severe, mai ales mintale, care-i impiedica sa ia vreo decizie?

      Nu astep neaparat un raspuns absolut. Nici nu cred ca Dumnezeu ne-a dat in grija toate „exceptiile”. Am vrut numai sa amintesc.

     • Deciziile fiecăruia din noi crează medii care ne afectează urmașii. Devierile fiecărei generații schimbă încet, încet istoria. Dumnezeu ne-a trimis până la marginile pământului, dar acest lucru este tributar timpului și spațiului. Ce se întâmplă cu cei ce n-aud? Cred că Dumnezeu se va descurca și cu ei fără să fie nevoie să-și adapteze principiile…

     • Sir, my mom used to say the same thing 🙂

     • David, is it possible to find a human being who has not broken the moral law that God has placed in their conscience? Not even once?

      This question is irrespective of them hearing about salvation through Jesus. The slightest deviation from this law means condemnation.

      If you meditate on this question in the light of Scriptures, I believe you will find that no one can keep God’s law or the moral/natural law.

      Therefore, how can they defend themselves at judgement day? It’s a difficult thing to contemplate, I struggle with it, too.

      There was only One who was able to keep the moral law… He had no sin… He was perfect… Praise Him forever!

     • I know, m-am mai gindit si eu la asta. Si in particular Romani 2:12 “Toti ceice au pacatuit fara lege, vor pieri fara lege…”, interesant ca nu zice si invers, ca cei ce au facut fapte bune fara lege vor fi rasplatiti sau mintuiti fara lege. Dar in v14 si 15 zice „macar ca n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, cari n-au o lege, i-si sunt singuri lege; 15. si ei dovedesc ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor; fiindca despre lucrarea aceasta marturiseste cugetul lor si gindurile lor, cari sau se invinovatesc sau se desvinovatesc intre ele.”
      Ceva mai este aici. Chestia asta cu „i-si sunt singuri lege” n-o prea inteleg, apoi ca „se invinovatesc sau se desvinovatesc…”, Dumnezeu mai stie. Bine ca nu-i dat in grija mea.
      Oricum tot mai bine si mai usor e sa fi mintuit prin cunoastera evangheliei si jertfa lui Isus, decit bijbaind la nimereala facind fapte bune si rele (pentru ca nu este nimeni sa nu faca si fapte rele), si sperind pina la urma ca binele predomina.

  • Posibil ca a fost sarcasm, sau o concluzie la acele „teorii” (dupa ce am mai citit odata)… Sorry if I missed something (consider this note).

 3. Nu ştiu dacă aceşti predicatori cred cu adevărat tot ceea ce spun public. Poate da, poate nu. Mai repede aş crede că la radio, TV şi internet se predică o evanghelie învelită într-un ambalaj comercial. Cu alte cuvinte, predicatorul de tip „mass-media” trebuie să ştie ce (şi cum) să spună oamenilor, să-i atragă de partea lui şi să-i convingă că lucrarea pe care o face e de lungă durată şi are nevoie de susţinere din partea lor. E un fel de manipulare a maselor şi de a vorbi pe placul poporului. Şi noi ştim că Evanghelia lui Christos nu caută la faţa omului, ci Ea taie brazde adânci, dezrădăcinează faptele firii pământeşti şi demolează întăriturile veacului.

 4. Ati realizat ca doctrinele sunt obositoare si nu sunt facute pe intelesul pruncilor ??!!. Ele trebuesc ori abolite, ori evitate !. De asemena , nu toti urmasii lui Hristos sunt absolventi ai seminariului si teologiei !. Intre cadenta si decadenta ramane doar un pas !

  • Doctrinele biblice sunt pentru toti urmasii lui Hristos, indiferent de gradul de maturitate al acestora. Fara doctrine nu exista crestere in cunoasterea lui Dumnezeu si in consecinta nici transformare interioara. Ele pot fi obositoare pentru pruncii spirituali sau pentru cei neregenerati spiritual. Pentru atingerea scopului – maturizare spirituala – este necesar ca doctrinele biblice sa fie predate si explicate in functie de gradul de maturitate al urmasilor lui Hristos, prin predicare si ucenicie. Evitarea sau abolirea doctrinelor nu este de inspiratie divina. Invataturile apostolilor (doctrinele) au fost o preocupare constanta a crestinilor inca din vremea bisericii primare. Decadenta multor biserici survine tocmai din evitarea doctrinelor.

 5. Frate Gaby,

  Chiar nu-ti place ideea ca SI ALTII sa intre in Imp. Cerurilor ? Am intalnit astfel de pareri aici la NY si am ramas cu un gust amar (in suflet) vazandu-i pe unii cum se prind de unele versete biblice (numai de unele), dar fara compasiune fata de „gloatele…necajite si risipite, ca niste oi care n-au pastor” (Mat. 9-36) Inteleg din ceeace spunea Ap. Pavel la Rom.9-20,21 ca Dumnezeu este suveran, si ca nimeni nu-L poate lua la rost dece face ceeace face, dar ce bine ca El este nu numai suveran, ci si drept si bun. Referitor la cei ce n-au cunoscut Evanghelia asa ca noi, cred ca e potrivit sa-L lasam pe dreptul Judecator sa-si spuna cuvintul, vorba lui Spurgeon „nu putem masura graul lui Dumnezeu, cu banitza noastra”.Oare Iov care nu a fost evreu, si a trait inainte de intruparea lui Hristos a putut fi mantuit? Dar magii din Rasarit( veniti dintr-o lume pagana), cum au fost inspirati sa vina la Jerusalim sa se inchine? Si mai sunt si alte exemple. Vedem ca sunt lucruri pe care le intelegem partial (vorba lui Pavel „in parte”), asa ca ar trebui sa-l lasam pe Calvin sa se odihneasca, pentru-ca si el a avut doar o masura limitata de lumina, iar noi sa ne rugam ca sa primim o inima plina de compasiune pentru cei pierduti, numai asa vom putea merge „pana la marginile pamantului” cu Vestea Cea Buna. Ce parere ai ( ma refer la noi, nu la Dumnezeu),daca un parinte a cinci copii,( sa zicem)ar traii cu impresia ca doi sau trei vor fi oameni buni, dar altul o sa fie un criminal si altul un bandit,i-ar putea iubii la fel, ar putea sa faca totul pentru binele lor, fara partinire? Tot asa, cred eu, aceasta invatatura (hiper calvinista ?) poate afecta negativ misiunea ce ne-a fost incredintata de Mantuitorul, inainte de inaltarea lui la cer. Sper sa nu mi-o iei in nume de rau, nu vreau sa te ofensez, si-ti respect opiniile, convins fiind ca esti un om serios (chiar daca uneori folosesti umorul)

  Succes, si sa auzim numai de bine ! GBY

 6. Frate Matasaru
  „Chiar nu-ti place ideea ca SI ALTII sa intre in Imp. Cerurilor ” 🙂

  Ce-mi place mie nu conteaza.

  Daca as fi eu Dumnezeu, l-as omori pe Diavol, m-as arata pe cer sa ma vada toata lumea ca toti sa creada si sa fie mintuiti fara sa mai trebuie sa studieze o mie si ceva de pagini de literatura evreiasca si sa bijbie ascultind la toate ereziile oamenilor

  Dar vorba americanului… He is God and I am not…

  De ce Dumnezeu lucreaza cum lucreaza?

  Habar nu am.

  • Wow!
   Chiar ți-ai închipuit ce-ai face dacă…

  • Ce faci cu aia care chiar nu vor sa mearga?:)
   Apropo’, ai auzit de „povestirea” cu cel care a fost dus in cer si condus de un inger care-i arata around. Odata observa acolo undeva ca o cutie postala pe care scria „complains” (plingeri, reclamatii). Omul nostru a intrebat: Ce-o fi cu asta acolo? Raspunsul a fost: „Pai in rai toti sunt fericiti, dar unii nu sunt fericiti numai daca complain (comenteaza)”. 🙂

 7. Am mai spus-o nu demult, cred că tot aici pe blog: Unii il anatemizează pe Calvin, pentru că îL implică prea mult pe Dumnezeu în procesul acesta al mântuirii. Alții fac același lucru când vine vorba de Arminius; acesta dă o valoare prea mare omului și voinței lui în acest proces. Personal, cred că nu este Calvin sau Arminius atât de vinovat pentru disputele teologice moderne cu privire la mântuire, cât suntem noi, cei care încercăm cu orice preț să despicăm firul in patru. Nu i-a fost ușor lui Calvin în acele vremuri întunecate; nu a avut prea mult sprijin. Reforma era la început, Luther era în Germania (și oricum nu aveau întotdeauna aceleași păreri), el la Geneva; nu avea acces la prea multă literatură teologică și mai mult de-atât, oriunde mergea, se lovea de influența Bisericii Catolice. Luând în considerare faptul că ˝cunoaștem în parte˝, cred că Calvin a încercat să facă cât de mult a putut, pentru a pune baze teologice solide unei reforme creștine, reformă care nu mai avusese loc nicicând înainte, în istoria de 1500 de ani a creștinismului. Personal, cred că există o cale de mijloc între Calvinism și Arminianism, și acest lucru nu ar trebui să ne învrăjbească, ci, din contră, să ne ajute să acceptăm și părerea altuia, a celui mai ˝slab˝. Probabil dacă ar fi trăit mai mult, Calvin și-ar fi revizuit unele din tezele sale; poate?! La fel și Arminius. În ceea ce privește mântuirea sau condamnarea celor ce au murit fără să audă vreodată Evanghelia, sunt sigur că Dumnezeu are niște standarde după care îi va judeca pe acesti oameni; standarde pe care El a hotărât să nu ni le reveleze neapărat. Nu petind că dețin adevărul absolut prin ceea ce am scris; sunt părerile mele personale, ca de altfel, ale majorității comentatorilor (cred).
  Binecuvântări.

  • Credința și mântuirea le experimentăm, ca oameni, și ne-au fost dăruite în dimensiunea umană. De aceea Hristos a venit pe pământ în trup uman.
   Aplicația practică a credinței și mântuirii se face în baza propovăduirii și responsabilității oamenilor de a primi și păstra credința și mântuirea.
   Că atributele divine includ suveranitatea și preștiința lui Dumnezeu e adevărat! Altfel, Dumnezeu nu ar mai fi Dumnezeu!
   Dar tot atât de adevărat este că Dumnezeu și-a restrâns / autolimitat de bunăvoie aceste atribute, oferind diavolului, îngerilor și oamenilor libertatea voinței și alegerii.
   Altfel, ar trebui să ne închipuim că Dumnezeu joacă aceste scenete ale răului, suferinței și distrugerii de plăcere, folosindu-ne ca pe niște actori sau, mai rău, roboți.
   Înțeleg dificultatea de a reconcilia cele două extreme, dar credința și mântuirea trebuie predicate și însușite în dimensiunea umană, așa cum ne-au fost încredințate, cu încrederea că Dumnezeu știe El ce face în dreptul Lui!

   • ‘ Dumnezeu și-a restrâns / autolimitat de bunăvoie aceste atribute’

    Chapter and verse please
    🙂

    • Evrei 2:9,10 „Dar pe Acela care a fost făcut „pentru puţină vreme mai prejos decât îngerii”, adică pe Isus, Îl vedem „încununat cu slavă şi cu cinste” din pricina morţii pe care a suferit-o; pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, El să guste moartea pentru toţi. Se cuvenea, în adevăr, ca Acela pentru care şi prin care sunt toate şi care voia să ducă pe mulţi fii la slavă să desăvârşească, prin suferinţe, pe Căpetenia mântuirii lor.”

     • frate Ionescu…
      in the game of golf there its a term..mulligan….
      so i will give you a mulligan
      in acel paragraf este vorba de perioada in care Domnul Isus a fost pe pamint.
      so chapter and verse to prove that God the Father put any limitations on himself…

     • La muncă!
      Temă de casă:
      ai găsit versete unde Dumnezeu este… surprins, dezamăgit, uită și Își aduce aminte, se răzgândește, se întreabă și întreabă, se târguiește, etc.?
      There you have it!

     • Aceste versete nu apara idea autolimitarii lui D-zeu in ce priveste suveranitatea si prestiinta Sa in planul de mantuire a omului. Afirmatia ca Dumnezeu si-a facut partea Lui iar noi trebuie sa o facem pe a noastra e falsa (daca nu blasfemie). Mantuirea e a Domnului, e acordata prin har si tot ce vine de la El e bun si desavarsit. De ce a vrut sa duca pe multi fii la slava si nu pe toti?

     • Mi-a placut observatia (facuta odata intr-o predica) ca Dumnezeu spre deosebire de noi poate sa uite ceva intentionat daca vrea. Cum ai sterge memoria dintr-un computer. Noua ne e si greu sa ne imaginam…
      Da mare-i Dumnezeu!

     • Han , nu este blasfemie, este ori ortodoxism, ori catolicism, ori morminism, ori islam
      Dar in nici un caz Evanghelie

     • „S-a desbracat pe Sine insusi (El pe El)si a luat(El a luat) un chip de rob….”
      „S-a smerit (El pe El)si s-a facut (El s-a facut)ascultator (ascultator ? El creatorul universului, de aceeasi esenta, egal cu Tatal?)pana la moarte, si inca moarte de cruce. De aceea si Dumnezeu L-a inaltat ( De unde a trebuit sa fie inaltat?) nespus de mult…” (Filip. 2-7,9)

      ( poate fi un raspuns la intrebarea de mai sus? Spuneti-mi parerea d-voastra ?)

      Numai bine !

     • David ai scris:
      „Dumnezeu spre deosebire de noi poate sa uite ceva intentionat daca vrea. ”

      David ma intrebai mai jos:
      „consideri ca adevarata forma de entertainment.”

      Ai dreptate…

      Cind citesc chestii ca „observatia ” de mai sus… cad pe spate … DE RIS.. 🙂

      I guess you can call that „holly laughter” …

      Acuma poate intelegi din ce cauza cad unii pe spate la „cruciadele” lui Benny Hinn

      🙂

  • ” sigur că Dumnezeu are niște standarde după care îi va judeca pe acesti oameni; standarde pe care El a hotărât să nu ni le reveleze neapărat. ”

   Cele 10 porunci ce sint atunci ? 10 sugestii?

   Toata lumea va fi judecata dupa lege…. Period. Ca ne place ca nu ne place…

   Toata lumea va fi condamnata dupa lege, cu exceptia celor care cred …

   • Și necăjitul acela din jungla indoneziană? A auzit el Legea și Cele Zece Porunci? Noi am avut harul să auzim și Legea și Evanghelia, dar un analfabet, să zicem, dintr-o insulă izolată în Oceania, nu știe nimic absolut de Dumnezeul Iehova, de Lege sau de Evanghelie; după ce va fi judecat? Mai rămâne un singur lucru, poate: ˝legea conștiinței˝.

    • Pavel ne învață că „ce se poate cunoaște despre Dumnezeu le este descoperit in ei.” Este vorba de o revelație naturală/generală care implică natura si moralitatea.

     Totuși, au existat oameni care nu au făcut parte din legământul Avraamic înainte de Christos și sunt considerați neprihăniți. Eu cred ca aceștia au avut parte de revelație specială de la Dumnezeu pe lângă revelația generală.

     Exemple sunt Iov, Enoh si Melhisedec. La fel, Geneza 4:26 este un verset foarte interesant care ne lasă sa deducem ca probabil au fost alți oameni sfinți contemporani cu Enoh.

     Tipul din Oceania care a murit fără să audă de Christos a avut parte doar de revelație generală…

     INTREBARE pt fr Cristi: in absența evangheliei, credeți ca baștinașul din Oceania ar fi putut să primească revelație specială de la Dumnezeu pt mântuire precum unii sfinți din VT?

     • Chris
      Raspund eu
      NU!
      Verset:
      14Dar cum vor chema pe Acela în care n’au crezut? Şi cum vor crede în Acela, despre care n’au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? 15Şi cum vor propovădui, dacă nu sînt trimeşi?

     • Afirmatia lui D-zeu despre Iov ca om fara prihana, curat la suflet aste la fel de adevarata ca si cea pe care o face Iov despre sine „… mi-e scarba de mine…” Numai ca D-zeu nu la raportat pe Iov la Sine ca sa defineasca ” fara prihana” comportamentul lui, iar Iov a fost obiectiv cand sa raportat pe sine la D-zeu desi ochii lui au vazut foarte putin din ce e D-zeu. Atunci cand citim ca D-zeu nu a dat alt nume in care oamenii trebuie sa fie mantuiti (Isus) se referea si la cei dinainte de Hristos

     • Sunt de acord cu Gabi si Han Christian aici. Bineinteles ca sfintii din VT prin Christos sunt mantuiti. Am vrut sa subliniez ca persoane ca Enoh, et. al. care nu au fost parte din Israel au avut nevoie de o descoperire speciala din partea lui Dumnezeu pentru a fi inchinatori adevarati si considerati neprihaniti cf Evrei 11.

      Interesant… Iov practica aducerea jertfelor (premergator jertfei Domnului Isus) pentru iertarea prietenilor sai.

    • Chris, nu uita, exemplele citate de tine au fost „exceptii” 🙂

    • ˝Toti cei ce au păcătuit fără Lege vor pieri fără Lege; și toți cei ce au păcătuit având Lege vor fi judecați după Lege….Când Neamurile ( inclusiv cei din Oceania), măcar că n-au Lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, își sunt singuri lege; și ei dovedesc că lucrarea Legii este scrisă în inimile lor; fiindcă despre lucrarea aceasta mărturisește cugetul (conștiința) lor și gândurile lor, care sau se învinovățesc sau se dezvinovățesc între ele.˝ Romani 2: 12-15.

 8. Citez:

  „La muncă!
  Temă de casă:
  ai găsit versete unde Dumnezeu este… surprins, dezamăgit, uită și Își aduce aminte, se răzgândește, se întreabă și întreabă, se târguiește, etc.?
  There you have it!”

  Astea-s idei new-age-iste.
  Coborarea lui Dumnezeu si inaltarea omului.
  Chiar sa fi uitat Dumnezeu de Noe, de Avraam , de Sara etc?
  Chiar sa intelegem ca e uituc?
  Ce ne faceam daca uita sa ne dea ploaie?
  Dar daca uita ca trebuie sa-l trimita pe Isus sa-si rapeasca biserica?

  • Daaa?
   Atunci cum înțelegeți acele versete?
   Eu cred nu că Dumnezeu coboară iar omul urcă, ci că Dumnezeu SE coboară la nivelul nostru pentru a SE face înțeles!
   Grijă! Sunteți cam aproape de bordură…

   • Pai de ce-mi dati tema de casa si dupa aceea dati si raspunsul?

    ” Dumnezeu SE coboară la nivelul nostru pentru a SE face înțeles!”

    Anyway, I am still waiting for „chapter and verse”

    • Mai Gabi, se pare ca ai sarit vreo trei trepte de vrei acum verset cu „Dumnezeu se coboara…”. Pai asta a fost numai (3) idea, concluzia in urma (2) starilor sufletesti caracteristice mai de graba omului muritor si limitat (a fi surprins, dezamagit, a uita, a plinge…), care reiese din (1) anumite versete (despre care era vorba a fi gasite)…
     I know, suna babeste, si ai inteles tu foarte bine dar nu asta a fost scopul.
     Ca un „bottom line” asa vazut mai de departe, se pare ca tu sau iti cam „chinui sufletul” prin blogurile astea, sau o consideri ca adevarata forma de entertainment.
     Just saying. (Ia-o cum vrei da nu lasa sa te consume prea mult 🙂 ).

   • V-ati dat singur raspunsul, deci Dumnezeu nu e uituc.
    Cum sa nu fie inaltarea omului cand Il faceti „uituc, intreaba, se intreaba…”
    Care bordura ca nu pricep?!?
    Sau nu pricepeti dvs.

 9. fr Matasaru, aveti dreptate,

  Domnul a venit ca OM ca noi sa-L intelegem din pozitia de om, si ne-a dat misiunea sa ajunga Evanghelia pina la marginile pamintului, si ne-a lasat tot ce trebuie sa stim,pentru a umbla pe Calea ingusta.
  Noi uitam esentialul : MILA!
  cheltuindu-ne energiile cautind sa descoperim cu mintea noastra limitata sub-intelesurile vorbelor Sale, care de fapt nu afecteaza intelesul general al Scripturii.
  atita energie irosita……desi ni se spune „rascumparati vremea”…
  caci zilele sunt rele.

  cui foloseste de fapt ideile unuia sau ale altuia, cita vreme nu sunt conforme cu Cuvintul?

  Ne jucam cu vorbele, cind lumea piere din lipsa de cunostinta.

  Noua ni se cere Cunostinta de Dumnezeu.

  Eu credeam ca pe un blog crestin, unde proprietar e un om a lui Dumnezeu, care a fost trimis

  pentru a invata oile sa umble pe Cale, cuvintul il are acesta, pt ca este haruit special cu invatatura de sus;

  iar noi ascultam, sau ne insuim cind e nevoie, corectura.

  Vad ca unii dau cu predestinarea pina la limita exasperarii, pai ce, fratilor, eu sunt doar un robot, pe care Dumnezeu l-a ales sa dea din maini si din picioare la comanda?

  Dumnezeu duce in Cer roboti?

  ce sa faca cu ei? atunci ii face pe toti roboti, ca doar nu i-o arunca in Iad pe „oamenii cu viata in ei” si i-o tine pe acei robotei, fara creier.

  Nu mai avem ratiune? sau ratiunea devine prin alegere roaba lui Dumnezeu?

  ori i-a fost impus acest lucru? prin alegerea neconditionata?

  Daca Avraam ar fi respins chemarea lui Dumnezeu, intreaga istorie a lumii ar fi fost alta, in spre rau.

  Deci omul poate sa respinga Planul lui Dumezeu cu privire la el , desi acesta a fost facut pt.toti oamenii

  Nu vrea Dumnezeu care face primul pas , raspunsul nostru?

  E greu sa gasesti printre crestini o preocupare spirituala pentru a se increde in Dumnezeu si a trai pentru a-I face placere Aceluia care ne-a creat si ne-a rascumparat ;

  si auzind ca oricum suntem alesi, cu atit mai mult se va accentua acest lucru.

  Daca eu sunt ma slaba si iau de bun ca omul e robot, ca alegerea mea e hotarita????

  si apoi traisc oricum, ca si asa voi fi cu Domnul, orice as face.

  Ceea ce nu intelegem din Cuvint, trebuie amendat pe loc, pt ca se vor ivi confuzii in mintea unora care citesc doar si nu comenteaza;

  citesc foarte multi, fata de numarul mic de comentatori, cum ramine cu acestia, care stau si

  se gindesc in casuta lor…

  pina la urma se pot aduce prejudicii intelesului sanatos al Cuvintului pt ca nu toti au Duhul lui Dumnezeu.

  Ii atribuim lui Dumnezeu unele lucruri care nu sunt biblice, ba ca daca vrea uita El ceva, ba ca se preocupa Domnul, tulburat ca nu cumva Petru sa fie tradatorul…

  ba ca alege ca asa vrea EL, deci e partinic….si mai cite..

  dar oare ne-a fost last Cuvintul ca sa ne jucam cu EL, sau sa-L ascultam si sa-L traim?

  in 18 ani , citind Biblia, nu mi-au venit nicicind ginduri „diverse”, astea nu sunt de la Dumnezeu;

  de cind intru pe blogurile crestine, ma uimesc de ce citesc si in loc sa ma zidesc…deci mai bine evit, asa cum am inceput sa si fac.

  Cred, asta este parerea mea, ca nu functioneaza „ceva”

 10. Sora Elisa,

  Exista mult, mult adevar in ceea ce ai spus ( nu e maguleala), doar o mica corectare. Ai vorbit de Avraam, „daca el ar fi respins chemarea lui Dumnezeu, intraga istorie a lumii ar fi fost alta, in rau”. Convingerea mea este El a lucrat si lucreaza cu niste fiinte, la care le-a dat posibilitatea de a asculta sau de a respinge planul Lui, si daca Avraam nu asculta, Dumnezeu ar fi gasit cu siguranta pe altcineva. El a fost numit „tatal tuturor credinciosilor”, pentru-ca si-a dovedit credinciosia prin ascultare. „Asa ca cei ce se bizuiesc pe credinta, sunt binecuvantati impreuna cu Avraam cel credincios” (Gal. 3-9)Acolo pe muntele Moria, nu a fost o drama prescrisa, jucata de un „actor”, eu cred ca cerul intrg a privit cu uimire spre batranul Avraam, cand a ridicat cutitul, gata sa-l jertfeasca pe Isaac, copilul fagaduintei. Ingerul Domnului a trebuit sa nu intarzie nici un moment, pentru a-l opri, „strigandu-l din ceruri”,si spunandu-i:”stiu ACUM ca te temi de Dumnezeu, intru-cat n-ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pentru Mine” (Gen.22-12) Dumnezeu nu ne cere astfel de jertfe, dar asteapta ca si noi sa raspundem de buna voie chemarii Lui, nunumai la convertire, ci in tot timpul vietii noastre. Asta inseamna „credinta lui Avraam”.

  Ai dreptate ca o intelegere gresita a felului in care Dumnezeu lucreaza cu oamenii,sau o „rastalmacire a scripturilor” poate sa aduca multa confuzie, si poate aduce prejudicii vestirii Evangheliei. Cu ani in urma, am intrebat-o pe sotia mea dece fratii ei mai mari nu s-au pocait, la care ea mi-a raspuns ca atunci ei au primit credinta la „milenisti”, care aveau invatatura aceasta ca oamenii nu trebuie indemnati si chemati, ca daca sunt hotarati mai dinainte se vor intoarce, iar daca nu sunt chemati, tot nu vor venii.Mai tarziu ei au imbratisat credinta penticostala, si au renuntat la acea invatatura, dar intre timp ei s-au casatorit cu femei necredincioase, au trait „in felul lumii”, si au plecat nemantuiti… (ce pacat !)
  Vezi sora Eliza, i-ti inteleg ingrijorarea, nu ne arde sa glumim, sa radem etc, cind o lume pierduta are nevoie de „medicamentul potrivit”, din aceasta farmacie, atat de complexa, care este Cuvantul Domnului.

  Sa ai o Duminica binecuvantata !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: