LIBERTATEA CUVÂNTULUI ȘI O MĂSURĂ DE PRUDENȚĂ

Recent, unul din cei mai cunoscuți antrenori de baseball (sportul ăla de dai cu parul în minge) din SUA a declarat într-un interviu că îl admiră pe Fidel Castro. Scandal, suspendare, probleme mari…

Kate Dailey de la BBC a consultat câțiva specialiști în domeniu, încercând să găsească o balanță între libertatea cuvântului, garantată în America, și prudența de a nu spune ce nu trebuie. Cinci motive pentru care te poți trezi că ai vorbit în plus (ceea ce se întâmplă oricui):

 1. Când mergi un pic prea departe. (Tribunalul opiniei publice este, uneori, mai puțin îngăduitor decât Legea.)
 2. Locul și timpul nepotrivit. (Să spui în Miami, cea mai mare comunitate de refugiați cubanezi, că îl admiri pe Castro?)
 3. Victime colaterale. (Atunci când este afectat patronul și afacerea (clubul în acest caz) pentru care lucrezi. Oamenii se vor răzbuna pe ce apucă.)
 4. Trădarea audienței. (Recent, Rush Limbaugh a făcut declarații inflamatorii cu privire la o feministă a cărui activism l-a scos din sărite pe celebrul comentator radio. Cu toate că un număr mare de sponsori s-au retras, programul lui Limbaugh nu a fost afectat negativ deoarece audiența sa a fost de acord cu afirmațiile sale.)
 5. Când devine un obicei. (Uneori, problemele apar cumulativ, prin recidivism.)

Pentru tot articolul accesați AICI.

Acum, dacă am aplica aceste sfaturi (altfel, merituoase) Domnului Isus, lui Ioan Botezătorul sau apostolilor, nu le-am da un calificativ prea înalt. Nu mă refer neapărat la un antrenor și preferințele lui aiurite. Însă, noi nu suntem chemați să diluăm adevărul pentru a acomoda sensibilitățile oamenilor. În zilele noastre sunt atâtea astfel de sensibilități încât mai bine n-ai zice nimic. Înțeleg că e important cum, ce, când și unde zici, dar și aici, cei menționați mai înainte iau note destul de mici…

Dincolo de libertatea cuvântului și măsura de prudență, mai este un echilibru (chiar mai multe) destul de greu de realizat: între adevăr și consecințe, responsabilitatea celui care spune și a celui care ar trebui să primească adevărul spus, scopul de a fi de mărturie sau acela de a câștiga suflete (aici, iar trebuie să ne întrebăm, a-i câștiga la ce și pentru cine). Toate aceste considerente pot fi interpretate foarte subiectiv de fiecare dintre noi. Deloc simplu!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

4 răspunsuri sa “LIBERTATEA CUVÂNTULUI ȘI O MĂSURĂ DE PRUDENȚĂ”

 1. Apostolul Petru , de multe ori a dovedit un curaj iesit din comun ,iar alteori a ingenunchiat in fata fatarniciei .–––––––Principiul lui Machiaveli era ca ”Scopul scuza Mijloacele”––- Domnul Isus ne-a spus sa fim ” intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii” –dar nu fricosi sau lasi.–G. Cosbuc spunea : Din zei De-am fi scoboratori , C-o moarte tot suntem datori ! Totuna e dac-ai murit Flacau ori mos ingarbovit ; Dar NU-I TOTUNA LEU SA MORI ORI CAINE-NLANTUIT .

 2. In this day and age freedom of speech translates to SHUT YOUR MOUTH!

 3. Cred ca este cel mai greu subiect, vorbirea. Sunt atitea criterii care o definesc incit de cele mai multe ori se cade la acest examen.
  In decursul anilor mi-au atras atentia doua „vorbe batrinesti”:
  -spui ce stii sau stii ce spui
  -omului ii trebuie 7 ani sa invete sa vorbeasca si ii trebuie 60 de ani sa invete sa taca.
  Intre aceste doua asa-zise limite, cred ca putem adnota oricite amendamente, doar roada ne va califica.
  .

 4. (…)
  Va aparea postarea sau nu?
  —————————————
  Nu, anonim, nu va apărea!
  Metoda de a acuza de la distanță și sub masca anonimatului nu se încadrează în limitele unui dialog responsabil!
  Nu vă calificați să îmi puneți la îndoială bunele intenții și nici să îmi judecați motivațiile. Platforma dvs. justifică DOAR a vă spune părerea – în mod civilizat – cu privire la temele în discuție, NU să vă angajați în polemici personale cu moderatorul! Priceput?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: