ECHILIBRUL EVANGHELIC ȘI ADEVĂRUL

Abordând o varietate de teme mai mult sau mai puțin controversate, am observat ca o tendință generală alunecarea spre extreme, tranșant și intolerabil, a celor mai mulți dintre noi. Nu este un lucru rău atunci când este vorba de principiile clar conturate ale Scripturilor. Nu putem îngădui, justifica sau interpreta păcatul, imoralitatea, crima, necredința.

Sunt însă lucruri cu privire la care nu avem verdicte. Deși sunt anumite reglementări de decență și smerenie cu privire la vestimentație, nu avem o modă biblică, bisericească. Nu avem înregistrări cu muzica bisericii din primul secol, iar Pavel nu a scris în epistolele sale ce fel de stiluri să îmbrățișăm atunci când, înainte de apariția muzicii clasice, le numea ”cântări duhovnicești”. Nu scrie nicăieri concret, în Scripturi, despre multe din lucrurile care fac adeseori subiectul dezbaterilor noastre.

Atunci, care este motivul pentru care le deschidem, aici, în spațiul public. Vă voi povesti câte ceva din atitudinea mea.

Mai întâi, trebuie să fie clar pentru toți că prioritatea de esență a vieții noastre este să ajungem în Împărăția lui Dumnezeu. Mântuirea este prin credință și se însușește relativ simplu: auzire, credință și pocăință, mărturisirea publică. Dar nu se păstrează așa ușor. Ceea ce Domnul a câștigat la Calvar pentru noi trebuie păstrat printr-o luptă pe viață și pe moarte împotriva împărăției întunericului care va face totul să ne distrugă. Iată de ce marea majoritate a Scripturilor sunt concentrate pe modul în care trebuie să trăim ca biruitori în acest război spiritual.

Scripturile sunt o sumă de principii care ne descriu sfințenia și atributele lui Dumnezeu, uneori proclamativ, negru pe alb, alteori revendicativ, prin relatarea unor experiențe. Poate prea grafic, aș asemăna principiile lui Dumnezeu ca un pluton de execuție cu armele încrucișate, dincolo de țesătura căruia nu există nici o șansă de evadare. Nu scrie negru pe alb să nu joci la loterie, dar spune să nu fii lacom, să nu participi la lucrările neroditoare ale lumii, să muncești cinstit și să nu dorești bogățiile Sodomei (pilda lui Avraam). În Biblie nu spune să nu fumezi, dar spune să nu nimicești trupul tău (sau pe al altuia). Nu spune să cântăm sau nu un anumit stil muzical, dar spune să nu iubim lumea, să nu dăm prilej firii pământești, să nu fim o pricină de poticnire pentru alții și să nu ne potrivim chipului veacului și, mai mult, să ne ferim de tot ce se pare rău.

Personal, am avut multe de învățat din punctele de vedere exprimate pe acest blog (și nu numai), am găsit explicații și clarificări în aspecte cu privire la care nu aveam o poziție formată, mi-am schimbat anumite păreri și mi-am întărit altele.

Echilibrul evanghelic nu stă în găsirea căii de mijloc între extreme ci în găsirea ADEVĂRULUI. El, ADEVĂRUL, datorită devierilor către extreme, va fi totdeauna în mijloc, deci echilibrat! Iată de ce, răspunsul la multele noastre incertitudini nu stă în analiza pragmatică a unei stări de lucruri (realitatea) ci în cercetarea și schimbarea realității noastre (de multe ori greșită) după Cuvântul lui Dumnezeu. Spiritual vorbind, în fața plutonului de execuție de care vorbeam la început, nu rămâne decât ADEVĂRUL! Cercetarea personală trebuie să aibă loc zilnic în acel loc unde ne este amenințată mândria, unde ni se despart sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, ne sunt judecate simţirile şi gândurile inimii.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “ECHILIBRUL EVANGHELIC ȘI ADEVĂRUL”

  1. I am dying to comment on this topic, but i am boycotting this blog for a while … 🙂
    Too much moderating going on around here( sa nu mai vorbim de manele …)

    • Gabi, treci peste toate si mergi inainte!…mai ales ca esti un baiat citit, cunosti Scriptura si stii sa-ti sustii punctele de vedere foarte bine. Vreau sa-si spun ca intotdeauna am citit cu placere comentariile tale, si am apreciat cunostintele tale asupra unor principii Biblice pe care se vede ca ti le-ai acumulat in urma unui studiu mai aprofundat al Scripturii si in urma citirii a multor carti crestine. Felicitari! (Decat tu, mai bine eu sa ma retrag de pe blog, ca nu le prea am cu Scriptura si nici la carti crestine nu m-am inghesuit. 😀 )
      Asa ca… don’t give up so easily, man! 😀

    • @ Gabi
      Go on Dont give up! Seamana si pe stinca ca se va gasi un vint milostiv sa duca saminta intrun pamint bun.Cineva care la cunoscut pe tatal tau spunea ca a fost un om credincios si tare in scripturi.Sooo Du stafeta mai departe.God bless you

  2. Mi-a placut cum a-ti subliniat ideea ca „nu scrie in Biblie negru pe alb” despre cutare sau cutare lucru, dar ca scrie alte principii duhovnicesti care includ acel cutare sau cutare lucru. 🙂
    Ce sa facem, frate Cristi? Unii dintre noi functioneaza pe „principiul calului”, si asteapta sa fie struniti la orice pas si sa li se spuna mura-n gura ce au de facut.

    Psalmul 32:8-9
    „Eu – zice Domnul – te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta.”
    Nu fiti ca un cal sau ca un catar fara pricepere, pe care-i strunesti cu un frau si o zabala cu care-i legi, ca sa nu se apropie de tine.”

  3. Cind am citit ce ati scris despre Echilibru evanghelic mi-a venit in minte versetul
    Nu te da prea neprihanit si nu fi peste masura de rau pentru ce sa te pierzi singur.
    Cred ca se potriveste cu ce ati scris despre a avea o cale de mijloc

  4. I am taking a little break from my boycotting 🙂

    Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!

    Mai este o cale prin care se poate deosebi binele de rau… folosirea intelepciunii inaintasilor nostrii

    De exemplu, jocurile de noroc au fost considerate pacat pina cind a aparut crestinul postmodern….care acum te intreaba de „chapter and verse”

    Si mai este o cale… sa ne uitam la reactia lumii la aparitia acestor stiluri

    De exemplu : care a fost reactia lumii cind a aparut Elvis si „the Beatles”?

    Ce a fost considerat de lume ca o nebunie, acum la noi la crestini este numit „contemporary christian music”

    Ceea ce ortodocsii nu ar lasa sa se cinte nici in fata bisericii , pocaitii o lalaiesc in fata amvonului

    Ma uitam la festivalul crestin „Quo Vadis” ( un fell de Grammy la romanii „pocaiti”) , si am observat o multime de ” Boy Bands”

    Secularii fac misto de ei, pocaitii ai cheama artisti crestini…
    cu tot cu skinnie jeans

  5. …teorie….in practica toti facem echilibristica…si apostolul Pavel a facut…si asta pentru ca slava Lui Dumnezeu sta in ascunderea lucrurilor ,iar noi le descoperim bijbiind din extrema in extrema…dragostea ecilibreaza acceptarea opiniei celuilalt(ambele opinii fiind subiective)…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: