INVIDIA – MAMA PROGRESULUI?

Eclesiastul 4:4 ”Am mai văzut că orice muncă şi orice iscusinţă la lucru îşi are temeiul numai în pizma unuia asupra altuia. Şi aceasta este o deşertăciune şi goană după vânt.”

Dacă nu ar trebui să ai o casă mai arătoasă decât vecinul, cea mai scumpă mașină de pe stradă, costum cu eticheta la vedere și ochelarii cei mai de soare din cartier, sau să mânânci trei bucățele de ceva dar să te coste o avere la cel mai de lux restaurant din oraș, te-ai mai zbate atât?…

Toate reclamele, revistele de specialitate, emisiunile de informare te învață cum să trăiești mai bine… decât alții! ”Better Homes and Gardens” (Case și grădini mai frumoase) este numele unei publicații aici în America. Mai frumoase decât ale cui? Mai frumoase decât ale tale, Tănase, incapabilule, sărăntocule, anonimule!

Nu, nu doresc să descurajez succesul nimănui, dar trebuie să recunoaștem că majoritatea oamenilor care intră în acest iureș, pierd! Nu putem toți să fim bogați! Majoritatea covârșitoare nu vor ajunge niciodată! Dacă toți ar fi milionari, milionul nu ar valora prea mult!

Ceea ce mă îngrijorează pe mine este motivația. Una este să-ți permiți și alta este să te-ntinzi mai mult decât îți este pătura. Am observat că, în general, omul nu are răbdare să ajungă ceva/undeva și apoi să-și îngăduie un anumit stil de viață. Tocmai de aceea unul din marii teologi ai vremii scria o carte cu titlul ”Cea mai bună viață, acum!

Adevărul este că nimic nu-l poate motiva mai mult pe om decât amenințarea competiției! O mare parte din explozia tehnologică a secolului 20 a fost generată de cele două războaie mondiale și cel rece. Acum avem un alt mare factor de inducție: terorismul!

Nenorocirea? Faptul că la urmă, aceeași invidie care ne-a motivat ne distruge! Criza economică actuală este cel mai bun exemplu: o civilizație care a dorit să culeagă azi ceea ce a semănat dimineață!

Eclesiastul 9:6”Şi dragostea lor, şi ura lor, şi pizma lor demult au şi pierit, şi niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

14 răspunsuri sa “INVIDIA – MAMA PROGRESULUI?”

 1. Cred ca e mai mult mama risipei decit a progresului . Pentru vinzatori da poate fi mama succesului.

 2. Si invidia aceasta este rezultatul nemultumirii fatza de ceea ce suntem sau de ceea ce avem… Din dorinta de-a fi „mai ceva” decat fratele, sora sau vecinul, suntem in stare sa coboram la cel mai jos nivel, din toate punctele de vedere. Din aceeasi dorinta de-a avea „mai mult” decat fratele, sora sau vecinul, suntem in stare sa acceptam oferte, servicii si job-uri care ne tin tot mai distanti si deconectati de Casa Domnului. Dar lalaim in jurul amvonului (sau in sala) ca „Vrem trezire!”, „Tu esti Domn!”, „Sunt prietenul lui Isus!”. Cata auto-amagire?!…
  Este cum a spus Duhul Sfant prin profet: „Poporul acesta Ma cinsteste numai cu buzele, dar inima lor este departe de Mine. M-am scarbit de sarbatorile lor!”

  • Ovidiu…nemultumirea este rezultatul invidiei…Numai atunci devin nemultumit cand mi se pare ca iarba vecinului este mai verde. Voi face orice sa am ce are el..si de acolo nemultumirea. Invidia este pacat de radacina si Biserica primara l-a incadrat in cele sapte pacate capitale. Urat acest pacat si foarte greu sa recunosti ca esti bantuit de acest pacat. De multe ori il confundam cu harnicia sau a fi gospodar…Ajuta-ne domne sa nu cadem sub acest pacat.

   • Frate Florin,

    Se pare ca lucrurile merg mai adanc, si inseamna ca exista „ceva” care-l face pe om sa nu mai fie multumit de starea in care se afla si „acel ceva” starneste in om o curiozitate care-l face sa priveasca in stanga si in dreapta, si sa pofteasca „mai cu jind” la bunurile vecinului… Asa este?

    • Bro. Ovidiu– Daca individul ramine doar la a pofti mai cu jind atunci el are un pacat pe care nu-l cunoaste nimeni in afara de el si Dumnezeu. Dar daca pune in practica (pofta si jindul) luind cu forta avutul aproapelui folosind tot felul de pirghii ajutatoare (minciuna, damigenele, mita) atunci pacatul lui iasa la iveala si actioneaza un lant de minie celor frustati. Vorbesc din experienta mea (…)

    • Insa acel „ceva” trebuie stapanit…..

 3. Proverbele lui Solomon Capitolul 23:
  1 Dacă stai la masă la unul din cei mari, ia seama ce ai înainte:
  2 pune-ţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom.
  3 Nu pofti mâncărurile lui alese, căci sunt o hrană înşelătoare.
  4 Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta.
  5 Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este; căci bogăţia îşi face aripi şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri.

 4. Invidie e puţin cam tare spus: trebuie să ai tărie de caracter pentru asta. Poate la americani merge, la noi însă cred că jinduirea e termenul potrivit; clătirea ochilor şi pohtirea la bunul aproapelui. În loc să ne îndumnezeim, ne înpoftim. Sau aşteptăm să cadă para: la noi pînă şi fructul oprit e mălăieţ 🙂

 5. …apostolul Pavel accepta invidia ca mijloc de inaintare a evangheliei….

 6. In comentariile citite n-am prea vazut partea a doua „progresul”.
  Invidia poate fi sau PASIVA (cind cloceste in tine da nu faci nimic, ori ca nu poti ori de lene), sau ACTIVA (cind te pune la treaba din greu). Nici cum nu-i bine.
  Pe de alta parte INVIDIA ACTIVA ar fi o COMPETITIE FARA ROST, sau nejustificata.
  De fapt la competitie m-am gindit cind am citit „MAMA PROGRESULUI”.
  Cred ca competitia are si o latura buna, sau este si COMPETITIE CU ROST, justificata. Cam asa se dezvolta anumite tehnologii sau produse tot mai bune, pentru a ramane in business. Nu mai vorbim de masinariile de razboi, unde se cam aleg cei mai priceputi oameni…
  Apropo, cu toate progresurile astea sa zicem bune, au progresat si metodele de distrugere, parca la o rata si mai mare. Ce ne spuneau la clasa de economie la scoala? Stiinta va inainta, tehnologia va ajunge asa automatizata si productia va creste exponential. Va ajunge ca omul nu va fi nevoie sa mai lucreze doar foarte putin…
  Au avut dreptate. Dar pe jumatate. Nu ne-a spus ca si pretentiile noastre vor creste, si ca vor fi tot mai multi la care nu le va place lucru, si ca se va muncii din greu la distrugere…

  • @ David. Invidia nu intodeauna inseamna competitie. Si competitia nu intodeauna este buna. Sa ma explic.
   Pe plan sportiv categoric a fi competitiv nu inseamna a fi invidios. Pentru a fi un adevarat invingator, trebuie sa cunosti dulceata esecului. Abia atunci vei pretui victoria. Daca nu vei sti sa pierzi atunci vei recurge la tot felul de „enhancing substance” cum ar fi HGH si atunci vei fi deveni invidios.
   Pe plan social nu ar trebui sa existe competie si rugaciunea „Domneasca” ne invata acest lucru. Pe plan social intradevar competie = invidie.
   Apostolul Pavel in Filipeni intradevar vorbeste despre invidie..insa nu am vazut ca aproba ceea ce faceau „unii” ci doar ca era un mijloc de a propavadui evanghelia.
   Tot Pavel ne invata sa luptam lupta cea buna. Daca ne luptam pentru o a doua casa, pentru o masina mai buna etc…atunci Dumnezeu poate sa ingaduie vremuri de criza economica peste noi.
   Nemultumirea este „by-product” al invidiei.

 7. Have you ever eaten „humble pie” ?.Era zi de vorbitor. Nu asteptam pe nimeni si deci gamela cu arpacas si bucata de turtoi intinsa de veselarul sectiei prin vizeta, a fost bine venita . Seful de camera a primit de la nevasta o jumatade de ruda de salam de vara, un borcanas cu miere de labina amestecata cu samburi de nuca , sunca presata,zahar cubic si doua franzele proaspete, bine rumenite.. . .

 8. http://www.youtube.com/watch?v=cR3jQOgs9gc invidie liberala ori patologic low IQ ??!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: