ȚEPUȘUL

Am citit cu toții că, pentru binele său, lui Pavel i-a fost îngăduit de Dumnezeu un țepuș care să-l protejeze de păcatul mândriei. Revelațiile și cunoștințele dăruite de Domnul pentru apostolul neamurilor au fost atât de glorioase încât mintea lui avea nevoie de un mecanism de temporizare.

Cercetătorii au îndesat multe speculații în această înțepătură. Carismaticii și vindecătorii susțin sus și tare că nu poate fi vorba de vreo boală care să justifice că neputințele și suferința fizică ar avea un rost în formarea spirituală a credincioșilor. Conceptul le strică socotelile. Stricații au și ei răstălmăcirile lor: că Pavel s-ar fi luptat cu o tentație păcătoasă – se putea altfel? – de ordin sexual. Apă la moara desfrâului! Nu știu cât de satisfăcătoare este explicația cu boala de ochi (de care fusese vindecat, nu?) și nici vreo altă infirmitate fizică prin care să fie diminuată prestanța prezenței sale. Poate să fi avut ceva mai târziu probleme cu ochii, ca tot omul mai în vârstă, sau să fi rămas cu semnele adânci ale odioaselor persecuții prin care a trecut (cu acestea se lăuda, în Domnul, bineînțeles!)

O altă explicație – destul de interesantă – pentru care prietenul Gabi Bogdan mi-a trimis o referință este că ar fi vorba de apostolii impostori, în frunte cu unul mai… țepos ca toți (solul satanei), care călcau pe urmele lui Pavel (literalmente 🙂 ) destabilizând bisericile și discreditându-i slujba. Sună destul de plauzibil.

Eu nu voi face apel la silabisirea teologică a pasajelor care vorbesc despre slăbiciunile lui Pavel și nici nu voi încerca să stabilesc cu precizie care ar fi fost țepușul atât de binefăcător. Ar putea însemna multe și probabil că ambiguitatea acestui termen are tocmai scopul de a-l face reprezentativ.

Haideți să stabilim ce NU putea fi acest țepuș! NU, NU și iarăș NU putea fi vreo dependență păcătoasă a Apostolului Pavel! Atunci când vorbește de celibat, el îl consideră ca un dar divin pentru o categorie foarte limitată de oameni, în scopul de a fi total dedicați lucrării misionare (Pavel și Barnaba). Știu că desfrânații sunt înamorați cu căderea lui David, a lui Samson ș.a. Un model nou-testamental – mai ales dacă ar fi marele Pavel și fiind îngăduit de Însuși Dumnezeu! – le-ar servi de minune interesele. Nicio confuzie, Pavel a iubit și dorit reabilitarea păcătoșilor din lume, dar pentru cel ce se cuibărise în biserică a rostit o sentință drastică: dați-l afară! (Până și-a dovedit prin întristare profundă pocăința)

În rest, pentru mine, țepușul poate însemna orice – repet, dacă nu are de-a face cu tentații păcătoase – : o suferință sau handicap fizic, prigonitori, frați mincinoși, apostoli falși… tot ce produce agonie și smerenie în viețile noastre! Aici, ca o paranteză, nu uitați că locul veșnic al spinilor va fi focul gheenei! Asta pentru cei care s-ar mângâia cu gândul că – fiind spini – îl slujesc și ei pe Dumnezeu. Adică, vă mulțumim că ne smeriți dar… vai de voi!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

23 răspunsuri sa “ȚEPUȘUL”

 1. Personal cred ca e vorba de un „tepus in carne”, deci o suferinta sau un handicap fizic. Daca „tepusul” ar face referinta la vreun apostol mincinos – unul „mai tepos decat ceilalti”, ma gandesc ca nu i-ar fi fost greu lui Pavel sa i-l nominalizeze macar intr-una din epistolele sale, asa cum i-a nominalizat pe Dima si pe Alexandru caldararu. In plus, Dumnezeu ar fi ascultat rugaciunea apostolului si ar fi dat la o parte acel tepus, ca sa nu fie o piedica pentru vestirea Evangheliei, asa cum a dat la o parte pe vrajitoarea aceea care striga dupa apostol.
  E doar parerea mea…

  „Tepusul in carne” pentru lucrator ar fi cumva…mai greu, mai usor, dar bietul om o duce cu ajutorul Domnului. In schimb, un „ghimpe” in adunare, din acela care baga betze-n roate la tot pasul, ala ar fi egal cu „huge pain in the rear” 😀 , si pe astia Dumnezeu i-i tolereaza…doar pana la o vreme.

 2. Toti avem tepusuri… bunatatea Domnului ni le ingaduie si ni le lasa sa ne mai aducem aminte de Dumnezeu, eu nu cred ca Pavel avea vreo durere fizica si nu putea sa o vindece el prin Duhul Sfint dar aceste tepusuri spirituale ni le-a ingaduit Domnul sa nu le bagam in seama

 3. Cred ca nu are nicio importanta Care era tepusul;
  ma mira ca azi credinciosii cauta sa cunoasca lucruri fara importanta, ca sa arate cit sunt ei de perspicace 🙂
  in loc sa se gindeasca la pacatul capital MINDRIA de care sunt pline bisericile, incepind cu cei din”conducere.
  Fiecare cauta sa-si traga spuza pe turta lui confesionala;
  ma intreb, mai crede cineva ca „mindrii „se vor duce in Focul Vesnic?
  Ce e de facut, cum incepem lupta impotriva mindriei daca Domnul nu ne-a binecuvintat cu un tepus care sa ne tina pe Drumul Bun?
  Il iubesc pe Pavel, dupa care urmeaza Tozer . 🙂
  si as vrea sa calc pe urmele lor!
  Sa faca Dumnezeu asa!

  • Sora Elisa , Tozer are niste invataturi care daca le-ai stii nu ai mai scrie cu superlative…

   După comentariul pe care l-ai făcut mai sus sint destul de sigur ca nu ai citit articolul.

   Comentezi in necunostinta de cauza 🙂

   Cuvintul carne ( flesh) in scrierile lui Pavel nu înseamnă neaparat carne

   Ai putea sa ne dai o lista cu ” lucruri importante” ca sa știe si propietarul blogului ce sa posteze in viitor ?

   Si încă o intrebare: Dumneata nu ai nici un pic de mândrie ?
   Dacă ai, oare unde o sa ajungi?
   Dacă nu ai , ne spui si noua rețeta ca sa scăpăm de ea?

   • Frate Gabi,
    de ce te grabesti sa ataci, daca nu ai mindrie?. 🙂
    am observat asta si cu altii , ca te ataci f repede. 🙂
    cine sa viseze ca referinta era la altii…este un pic confuza acolo exprimarea;
    cred ca ceea ce citesc zilnic din Tozer este numai spre binele meu ;
    mda……mindria mea…
    daca voi urma „reteta ta”ma tem ca o sa ajung”acolo jos”. 🙂

    sper insa ca Domnul m-a izbavit deja de asta, trecindu-ma prin multe, slava Lui;
    daca ne smerim EL ne va inalta:
    asa ca..ramine sa o facem amindoi. 🙂

    • Pai sora Elisa cind am zis eu ca nu am mindrie?
     Am de nici nu stiu cum sa ma scap de ea.
     De fapt, de multe ori cind scap de ea, incep sa ma mindresc ca nu mai am mindrie…
     Pacoste mare

    • @ Elisa Wowww Nu cred ca vreodata poti accepta locul 2.

     • @Iosif,
      accept orice loc, daca provine din dreapta cumpanire;
      daca este locul 10 inseamna ca trebuie sa ma straduiesc mult. :)…
      sa ajung la TINTA!

      insa in primul rind doresc ADEVARUL, oricit m-ar costa!

 4. Este ilogic sa se creada ca e vorba de tentatii pacatoase,
  cind spune clar Cuvintul,
  asa cum spuneti frate Ionescu,
  „sa nu se INGIMFE” din pricina descoperirilor avute.
  Restul este peste DA DA si NU NU !
  diavolul se joaca cu cei care „cauta si nu mai gasesc niciodata.
  Solul era IN C A R N E 1 cor 12-7,
  cum cititi dragilor frati Scriptura , daca unele cuvinte dispar???
  ce frati mincinosi si alte asemenea…
  foarte, foarte gresit;
  nu ma mai mir de alte lucruri intelese atit de gresit;
  ca si in Muzica din adunare, unde simplu putem spune:
  Cintam Cintarile Sionului!
  fiind fii de Imparat, o preotie sfinta, care nu mai gindesc carnal,
  pentru ca sunt cintarile Imparatiei, prin care inveselim inima lui Dumnezeu,
  nu facem placerea noastra carnala:
  nu populara, nu tiganeasca, nu romante sau raspodii, fie ele si albastre, in Casa Domnului; asta insemnind ca uitam Cine este Domnul Casei.

 5. Cind Parintii mei traiau studiam mult sfintele scripturi Atunci iam auzit vorbind despre Apostolul Pevel Din cauza orbiri pe drumul Damascului a ramas cu o defectiune la ochi Ochii ii curgeu tot timpul si avea odori tot timpul la ochi care ii produceau descomfort Cit e de adevarat nu stiu GBU

 6. Cred ca fiecare crestin are nevoie de un ,tepus ‘–care sa-i aduca aminte intotdeauna ca depinde de Dumnezeu. Altfel cind ne merge bine uitam, ne mindrim ,inbogatim,mintim ,inselam si schimbam macazul, inchinindune la cu totul altceva decit lui Dumnezeu .

 7. Cred , cu riscul de a supara pe unii dintre d-voastra, ca Pavel avea acel; tepus in carne , o infirmitate fizica , ceva care a devenit o priveliste pentru unii. Daca o fi fost o problema de vedere, sigur existe argumente ,m pasaje biblice Gal. 6:11, sau sa fi ramas cu sechele in urma acelei descoperiri de pe drumul Damascului. Siguri nu vom fi decit atunci cand il vom intreba personal in cer.Ce putem sti insa despre slabiciunile lui , in rugaciune putem sa na amintim doar de ceea ce ii recomanda lui Timotei ca medicament pentru durerile lui, adevarat azi , multi prefera medicamentul , nu si boala, .Nu este mai putin adevarat , ca pe unii din colaboratorii sai ii lasa bolnavi , el pleca spre alte biserici,dar asta nu inseamna ca nu sa rugat pentru ei. Un singur verset ma tulbura , nu pot sa inteleg aceasta expresie , poate fratele pastor Ionescu sa o devolte , sa o explice , chiar si alti cititori , este prea grea pentru copiii Domnului.Este vorbsa bde Gal. 5:12.

 8. Neil T. Anderson spunea in una dintre cartile lui [Biruinta supra intunericului / Cel ce sfarama lanutile robiei – o sa vad daca o sa am timp sa le rasfoisesc din nou ca sa dau referinte mai exacte], ca acest tepus al lui Pavel era, de fapt un duh necurat; dansul a ajuns la aceasta concluzie in urma consilierii unui suflet, care-i marturisea ca ajunsese posedat de un deomn, in urma unei rugaciuni in care cerea sa primeasca si el un „tepus ca al lui Pavel”

  • Sunt sigur că este imposibil să fi fost așa!

  • Duhul necurat nu traieste impreuna cu Duhul Sfint,
   care locuia in Pavel, sfintul Pavel.
   Este curios cum le vin unora semenea idei, desigur ca suntem cu totii oameni;
   dar prin Duhul lui Dumezeu intelegem Scriptura!!
   Multumim Domnului Hristos pentru lumina SA>
   Lumina cu intunerecul nu traieste impreuna,
   Hristos LOCUIA in Pavel!!
   Omul a ajuns posedat de un demon, OAI:
   si atunci a crezut ca si Pavel……ce logica….
   absolut „luminata” a avut Anderson.
   Primind invataturi de la acesti oameni ajungem sa „vedem orbeste!”

 9. Unii îşi bat capul cu te miri ce, cu orice fel nimicuri sau lucruri mărunte sau lucruri care nici nu sunt pentru ei. Numai cu ei sau cu noi nu îşi bat, sau ne batem capul suficient. Oare câţi ne gândim la propriul ţepuş ? Avem vreunul ? Şi ce fel de ţepuş este ? Ce ne determină ? ;să-l urmăm pe Hristos , sau este un ţepuş care ne împiedică a-L urma ?!

 10. sardea daniel cristian Răspunde 17 mai 2013 la 12:56 AM

  oare daca era voia lui Dumnezeu sa stim noi care era tepusul lui Pavel nu ne spunea deslusit?…..de prea multe ori ne straduim sa scoatem sau sa adaugam ceea ce nu sta scris….sau ce cantau Pavel si Sila in temnita?…sau ce facea Bartolomeu(Natanael) cand l-a vazut Domnul?….si uitam sa ascultam….mergeti…propovaduiti…..invatati-i…nu te teme …nu te ingrijora…mila voiesc…..nu fura..nu minti..nu curvi…nu pofti….iubeste pe Dumnezeu cu toata inima ta…da-mi inima ta..pocaieste-te…vino dupa mine….teme-te de Domnul….cine esti tu omule?…macar daca am recunoaste si noi ca Pavel sau Iov ca suntem nimic…..Domnul te trimite si pe tine ca si pe Ghedeon:du-te cu puterea pe care o ai…eu una stiu ca am fost orb si acum vad…imparatia lui Dumnezeu(pe care lumea nu o poate vedea pentru ca nu este nascuta din nou)…si vai mie daca nu voi face ce am fost trimis sa fac…….ce anume?…voia lui Dumnezeu…….nu oricine va intra…ci cel ce face (implineste) voia lui Dumnezeu…….si care este ea?…….ei bine ..deschide biblia…. citeste..studiaza…mediteaza…..strange cuvantul sau in inima ta ca sa nu pacatuiesti impotriva lui…….cine are urechi de auzit sa auda…altfel cum poate crede?…si fara credinta cum poate fi mantuit?……vindecati bolnavii….cine noi? da tu si cu mine si cu oricine care este nascut din nou….dar ne este frica…..avem noi puterea asta?..da….si ar trebui sa sfintim in inima noastra pe Isus ca domn…..ce pacat ca noi il limitam pe Dumnezeu…..credem si nu credem….nu degeaba ne spune Isus:putin credinciosilor…….scopul lui Dumnezeu este sa ia Hristos chip in noi…..pot totul in Hristos……crezi asta frate? sora? da si nu….Dumnezeu este duh….si cine este nascut din Dumnezeu este duh…ganditi-va la lucrurile de sus…umblati in credinta si nu prin vedere……cauta mai intai imparatia lui Dumnezeu…..cauta-ma cu toata inima ta si ma vei gasi…cheama-ma si-ti voi raspunde…..luam prea usor aceste cuvinte ale lui Dumnezeu……credem ca glumeste poate……vrei sa fi in viata..sa ai viata vesnica?…atunci il cunosti tu pe Dumnezeu?..este Isus Hristos domnul vietii tale?…inseamna ca iti dai toate silintele sa faci voia sa…si incepi sa-l iubesti…atunci vei realiza ca si el te cunoaste pe tine si vei fi placut lui….da slava Domnului!mandria o avem toti in noi dar sa ne rugam Domnului sa ne ajute sa nu stapaneasca ea peste noi ci s-o stapanim noi pe ea…. fiti binecuvantati si alipiti-va tare de Domnul!…Doamne ajuta..si multumim Doamne pentru ca ne-ai mantuit!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cristian Ionescu: „țepușul poate însemna orice [...] nu are de-a face cu tentații păcătoase « Penticostalismul AZI - 30 aprilie 2012

  […] AZI Pastorul penticostal Cristian Ionescu, activ în spațiul virtual prin intermediul blogului „popas pentru suflet” își exprimă părerea într-o postare cu privire la ceea ce poate însemna „țepușul” de […]

 2. Cristian Ionescu: „țepușul poate însemna orice [...] nu are de-a face cu tentații păcătoase” « Penticostalismul AZI - 30 aprilie 2012

  […] AZI Pastorul penticostal Cristian Ionescu, activ în spațiul virtual prin intermediul blogului „popas pentru suflet” își exprimă părerea într-o postare cu privire la ceea ce poate însemna „țepușul” de […]

 3. Soarta spinilor « Muşcătura lui Fenrisúlfr - 1 mai 2012

  […] Adică, vă mulțumim că ne smeriți dar… vai de voi!” – Cristian Ionescu, “Țepușul“ Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: