DE UNDE ATÂTA VIOLENȚĂ?

Tragedia crimelor mediatizate în ultima vreme atât în SUA cât și în România – pentru motive de care nu îmi dau seama, poporul român îmi părea mai pașnic… – m-au pus serios pe gânduri, nu pentru că nu mi-am mai pus astfel de probleme, cât datorită frecvenței, intensității și mediului în care ele au loc.

Bunăoară, în cazul de la Sighișoara unde doi oameni în vârstă, fost pastor baptist și soția sa, au fost uciși în propria casă cu o brutalitate care i-au făcut pe investigatori să creadă că au fost implicați câțiva tâlhari, criminalul a fost un tânăr de 25 de ani, vecin, probabil cunoscut victimelor. Dacă era baptist sau penticostal, să fi văzut atunci reportaje… Așa, mai bine să nu-i știm credința de care mai mult ca sigur nici el nu știe, deocamdată (cred în reabilitarea oricărui om, prin nașterea din nou).

Dar, de unde atâta violență? Filme, jocuri video, relaxarea sistemului de justiție, familii destrămate, un învățământ fără disciplină…

Dimineață, în drum spre biserică ascultam la radio o dezbatere cu privire la fotbalul american: posibila sa dispariție în următorii 10 ani, datorită emancipării sociale și repulsia față de sporturile brutale. Da de unde!…

Revin la primul paragraf al acestui articol și mă întreb din nou, de ce mi se părea mie societatea românească ceva mai pașnică? Sunt plecat din România de 25 de ani. În perioada comunistă, pe care am detestat-o din multe puncte de vedere, cenzura avea și părțile ei pozitive. Societatea nu era expusă la barajul de imoralitate, violență și scamatorii pe care media le prezintă obsesiv chiar și prin reclame.

Ceea ce pierde o societate atunci când știe prea multe despre cangrenele ei este inocența. Un criminal ar trebui să se știe un specimen destul de rar, izolat și care, dacă s-ar apuca de furturi, omoruri sau alte tâlhării, nu numai că nu ar ajunge notoriu, dar i-ar putrezi oasele în condiții de pușcărie nu de pensiune, într-un total anonimat! Lui nu trebuie să-i fie hrănite obsesiile, fanteziile și vanitatea.

În America există adevărate societăți ale criminalilor, cu castele lor, cu agendele lor sociale, unde beneficiază de statut, celebritate și comunitate. În timpul închisorii pot face sport, au timp de distracție, nu sunt prea munciți, mâncărica este bunicică și destulă (unii de aceea exersează, ca să nu ia proporții), alții își fac studiile, ce mai, trai…

Am repetat de multe ori, nu sunt pentru pedeapsa cu moartea (din principiu, nu din simpatie pentru criminali) dar justiția trebuie să fie justiție și să se facă acolo unde trebuie. Mă tem că media face mai mult inițiere decât prevenire.

O părere…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

12 răspunsuri sa “DE UNDE ATÂTA VIOLENȚĂ?”

 1. Nu mai țin minte dacă ați scris pe subiect, dar de ce sunteți împotriva pedepsei capitale in anumite cazuri extreme cum ar fi omor in masa sau viol/omor premeditat? Totuși înțeleg ca este un subiect vast, dar ar trebui tratat.

 2. Cred ca in anii precedenti oamenii aveau mai multa frica de Dumnezeu si un respect mai mare unii fatza de altii. (Erau vecini care plecau la servici sau in oras, si lasau cheia de la casa pe kontorul de curent sau o agatau intr-un cui la poarta, dar nimeni nu se atingea de bunurile lor.)

 3. NouaOrdineCrestina Răspunde 3 mai 2012 la 4:55 PM

  Liberalismul „modern” si contemporan inabuse si atrofiaza constiinta !.Now everything goes without serious conseqvences !.

  • Frate NOC, zic si eu asa. Liberalismul modern sau libertinajul actual? (de fapt libertinajul poate fi socotit pentru toate timpurile la fel) Asta si pentru a va apara de adeptii liberalismului. Har si pace.

 4. Eh , bineinteles ca se pare ca sintem inconjurati de crime… deoarece orice crima din orice colt de lume apare la noi in casa prin intermediul televizorului/internet … este o iluzie, nu cred ca societatea din ziua de astazi este mai violenta decit cea de acum 100 de ani…. cine nu crede sa citeasca biografia lui Al Capone, sau viata in New York inainte de Giuliani administration .

  Eu inca nu-mi inchid masina si de multe ori dorm cu usa deschisa… Depinde unde locuiesti si cit de mare consumator de mass media esti….

  • Gabi, o stire care te poate contrazice.
   In an ul 1992 august si pina in octombrie 1993 un cetatean brasovean , Stoica Ioan, a infintat in Cluj compania Caritas. Depuneai o suma si dupa 3 luni primeai inapoi suma de 8 ori.
   Stirea insa se refera la alt aspect. In anul 1993, daca accesezi statistica vei observa ca in mun Cluj nu s-au mai inregistrat spargeri de locuinte, furturi din si de auto , nu au mai fost comise tilharii de notorietate, desi lumea umbla la vedere cu sume cash. Si nu in ultimul rind, in acea perioada au scazut conflictele familiale, in general pe strazi vedeai numai oameni cu capul sus si fata zimbind.
   Si nu as vrea sa stii ce s-a intimplat la 1-2 luni dupa ce s-a inchis aceasta „cooperativa” si populatia nu a mai avut asigurata bunastarea aproape gratis.
   De fapt ce crezi tu ca face diferenta intre Germania, Elvetia, si alte citeva tari si restul lumii, ca forma de inregistrare a violentelor? (nu as vrea sa-mi spui venitul pe cap de locuitor din Kuweit sau Burma sau…) Iar ceea ce prietenul american Al Capone facea la vremea lui, a ajuns activitate de „gradinita” pentru foarte multi infractori din vremile noastre.S-a schimbat doar forma de comitere, uneltele folosite si sumele de bani vinate.Clujanul Butika „lovind” cibernetic la Nasa, in citeva secunde a „produs” 5oo mii dollari.
   Si ma bucur inca o data ca pot aminti de cintecul meu preferat.Indiferent de ceea ce se intimpla in jurul meu, NADEJDEA MEA E DUMNEZEU.Hai sa-l cintam impreuna. Har si pace

 5. Tind să dau dreptate fratelui Bogdan, depinde unde trăiești și la ce te uiți. E-adevărat că crimele au existat, există, și vor exista, atâta timp cât omul va trăi pe pământ în acest sistem. De exemplu, eu habar n-am câte crime s-au produs ieri în România, dar unul care se uită zilnic la Știrile de la ora 5, va ști exact; și nu numai că va ști, dar s-ar putea să-l obsedeze, frica că nu mai poți ieși pe stradă, să-l deprime. Uneori, e foarte bine să nu ști prea multe; să fi cu ˝capul în nori˝; acolo ești mai aproape de cer :). Cunosc pe cineva, soră credincioasă (83 ani), de când se uită la știrile astea mizerabile de care aminteam mai sus, se închide în casă mai devreme decât înainte, de frică să nu fie ea următoarea pe listă. Și cred că sunt sute de cazuri asemenea ei.
  Vorba unui predicator, cred că Pustan 🙂 ˝Dacă ști, la ce te ajută că ști?˝ Uneori la nimic.

 6. Ce fain de mine ca nu mai stiu nicio stire, nu ma uit la TV, ca nu am;
  nu intru pe net, decit la „crestinestile bloguri” unde mai citesc despre ceva stiri;
  nu ascult radio decit atunci cind aud de la unii ca se maresc pensiile;
  deci nu am avut de ce sa mai pun de vreo doi ani nici radioul. 🙂
  nepoluare totala
  nu va pot spune ce bine ma simt !!!
  natura si lipsa massmediei , remediul excelent pentru o viata imblesugata sufleteste. 🙂
  se mai uita unii chioris la mine, cind spun, nu nu stiu, n-am auzit;
  pentru ca nu am TV. 🙂
  cred ca tocmai am coborit din copac. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: