HAI SĂ ÎNCERC: EUROPA (ȘI NU NUMAI) VREA PROSPERITATE FĂRĂ AUSTERITATE – DRUMUL SPRE DICTATURĂ

Nu sunt bogat, deci nu am niciun interes să le trag foc la oală. Nu toți bogații sunt cinstiți și darnici, dar nici corupți și zgârciți. La urma urmei, acestea fac parte din caracterul omului, indiferent de instanța în care este surprins pe roata vieții (unii ar zice ”a norocului”). Însă am observat că oamenii care ajung la un nivel de prosperitate au o trăsătură comună: austeritatea! Nu austeritate în sensul că nu știu să trăiască ci în sensul că se întind cât le este pătura.

Un alt disclaimer: nu sunt expert în ale economiei și nici nu voi încerca să explic ceea ce nu pricep, dar pentru că fiecare dintre noi avem un portofel, consider că, la nivelul principiilor bazice, ceea ce este valabil în microcosmosul individului are aplicabilitate universală. Ca de exemplu, chestiunea cu groapa. Nu poți să sapi mai adânc pentru a ieși din ea. Datoriile, mai devreme sau mai târziu trebuie plătite înapoi. Ideea că până la anul vei realiza marea cu sarea este, cel mai adesea, o utopie.

Biblia este, ca să dăm un iz spiritual conversației, plină de chemări la austeritate. De la a nu da banii pe lucruri nefolositoare, a te bucura în mod cumpătat de viață, etc., etc. până la ideea de simț responsabil în probleme de afaceri, multe sunt învățăturile de bun simț pe care guvernele bine ar face să le respecte.

Alegerile din Europa (în special Franța, dar și Grecia) dovedesc faptul că sistemul socialist crează o clasă dependentă de favorurile pe care guvernul i le facilitează. Aș dori să văd la conservatori ceva mai mult interes și compasiune pentru cei defavorizați de circumstanțe, dar ideea că guvernul este tata-mare care ne aduce bomboane de fiecare dată este de-a dreptul catastrofală. Dacă nu a mers în țările comuniste (e adevărat, acolo factorii au fost puțin diferiți, deși sistemul a fost comparabil) ce ne face să credem că va da rezultate în alte părți?

Privind desfășurarea evenimentelor de ultimă oră, îmi dau seama că omenirea a intrat într-un unghi închis. Nu există voința socio-politică de a evada de pe acest tobogan al crizei economice. În acest caz, pot liniștit să anticipez că, în loc să se remedieze, situația se va agrava. Până când? Până când criza se va adânci atât de mult, iar disperarea va ajunge atât de mare încât soluția va fi una singură: dictatura!

Dar pentru orice dictatură este nevoie de un dictator. Franța a avut nevoie de unul și l-a avut pe Napoleon. Germania l-a avut pe Hitler. Lumea îl va avea pe Anticrist!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

18 răspunsuri sa “HAI SĂ ÎNCERC: EUROPA (ȘI NU NUMAI) VREA PROSPERITATE FĂRĂ AUSTERITATE – DRUMUL SPRE DICTATURĂ”

 1. Fostul presedinte american Gerald Ford spunea in 1974, cand s-a adresat intregului Congress: „Un guvern puternic, care e in stare sa-ti ofere tot ce-ti doresti, va fi tot atat de puternic incat va fi in stare sa-ti ia tot ce ai.”
  Asa ca cei care aveti „liberal mentality” si a-ti facut greseala de a-ti votat pentru Obama and Co.,……..REVIZUITI-VA ATITUDINEA!!!

 2. Cand lucrurile vor fi suficient de rele pentru a trece la nivelul urmator, iti trebuie un vinovat. Altfel orice lider care vine va lua si portia de ura din partea maselor de oameni. Acest lider va trebui sa caute rapid un vinovat. Acesta trebuie sa fie clar identificabil si usor de pedepsit si sa se plieze pe un trend al maselor.

  Mocneste iar, o ura ascunsa fata de evrei.

  Cred ca un lider mondial va reusi sa restabileasca temporar prosperitatea, urmand o alta criza in care va fi nevoie de vinovatul amintit.

  • Ura față de Israel este evidentă in sfera mondială, dar și la nivel național aici la noi în America.

   Administrația Obama este cea mai inverșunată impotriva Israelului comparată cu administrațiile precedente. Obama a mers până acolo că a sugerat ca Israelul să se retragă la granițele pre-1967!

   Obama susține poziții care tradițional au fost și sunt anti-americane! Chestia cu Israel este doar un exemplu. Recent intr-o întâlnire cu fostul președinte Medvedev, Obama a fost prins când a luat o poziție anti-americană împotriva scutului de rachete ani-Iran planificat în Europa. A zis Obama: dă-mi putin timp și spațiu până când sunt reales, și rezolvam rachetele (in favoarea Rusiei se ințelege)…

   Totul se pare că gravitează in jurul Orientului Mijlociu. Vom asista la evenimente grozave in viitor.

 3. Postarea aceasta mi-a adus aminte de o mica polemica legata de vizita unor oficiali politici romani in casa de rugaciune Elim. Dar, altceva mi se pare demn de remarcat.
  Dl Victor Ponta, in scurta vreme a ajuns prim-ministru, lucru pe care l-am anticipat si eu dar la modul sarcastic . Ma gindeam atunci ca in mod normal va urmari reactiile din media si ceream un pic de decenta..Fiind politician are mare interes sa cunoasca pulsul.Si mai spuneam ca raspuns la un confrate de blog care va critica decizia de a primi aemenea delegatie, ii spuneam ca este bine sa ne bucuram ca asemenea oameni cu un asemenea potential si care POT DECIDE LA UN MOMENDAT cite ceva in societate care ne poate fi favorabil sau potrivnic, fapt pentru care este bine sa vedem prezenta unor asemenea persoane in adunare ca un lucru bun.Vor auzi CUVINTUL, despre urmari v-a avea grija Dumnezeu.
  Dar, marea mea surprindere vine din alta parte. Eu personal afirm in dreptul meu ca eu si de aceasta data am vazut in aceasta situatie, faptul ca Dumnezeu asculta rugaciunile. Ca nu sunt facute ca la „penticostali”, ca il putem banui ca nu este sincer, ca nu este un crestin autentic, si atitia altii „ca”. Nici eu nu am fost „autentic” cind am intrat in adunare pentru prima data. Si atitia altii ca mine.Si mai stiu ca dregatorii ne sunt dati de Dumnezeu sau ingaduiti de Dumnezeu.
  As concluziona ca pentru noi crestinii, Dumnezeu ne-a mai reamintit daca era nevoie , cuvintul sau ca unii seamana (invitatia dl Victor Ponta) , altii uda ( predica si programul religios la care a luat parte) iar Dumnezeu este cel care face sa creasca.
  Poate fi o parere putin subiectiva in ce ma priveste, dar prea multe aspecte se suprapun si se arata in toata aceasta situatie. Fie ca si de aceasta data ,Dumnezeu sa intoarca pe un pacatos din drumul lui ratacit, desi lumea este lume.Dar sa nu uitam nici o clipa ca de fapt aceasta lume este „pepiniera” de unde sau extras si se extrag si se vor mai extrage „diamante” atit cit Dumnezeu va ingadui, iar cerul si noi ne vom bucura de fiecare data de aceste sarbatori. Har si pace sfinta.

 4. PS. Avind materialul suplimentar cu care mi-am permis sa va deranjez, o sa intelegeti de ce am fost atit de vehement in sustinerea a ceea ce ati facut cu ocazia vizitei lui VP.
  Si nu in ultimul rind, primul material trimis denota mediul extraordinar de dificil a luptei credinciosilor. Nu stiu daca este si pentru „consumul „larg, dar in acest material ne este aratat un mic cliseu a ” frontului” luptei cele bune. De aici se pot intelege sumedenia de obstacole din viata bisericii. Dar noi stim ca va fi biruitoare.

 5. Fr. Ionescu,

  dictatura este pe drum. Se lucreaza la ea de zor. Priviti aici un material cu o multime de informatii de valoare . Faceti-va timp sa vizionati si bineinteles luati numai cei bun.
  Walter Veith, despre Noua Ordine Mondiala

  • Remus, de apreciat cine poate urmari toata pologhia prezentata.Stie si el ceea ce s-a permis sa „transpire” si este lasat in pace atita timp cit nu pune in pericol adevarul si nu deranjeaza „afacerile” celor implicati.Iar faptul ca pontiful este eroul principal, eu cred ca este o invitatie clara de la inceput ca noi trebuie sa le plingem de mila, sa ne rugam pentru ei si sa-i iubim ca pe noi insine pentru ca ei sunt vrasmasii nostrii (o parte dintre ei.
   Dar fratele meu.Am ramas cu un pic de tristete.La cit este de documentat si cit este de sigur pe felul de a inlantui lucrurile, ramin totusi dezamagit ca nu a vorbit nimic despre bombele iraniene care trebuiau deja sa fi lovit puternicile centrale nucleare germane. Si ma gindesc ca n-ar fi lipsit de interes sa-i identificam pe cei care s-au mutat din zonele vizate de frica, pentru ca nadejdea lor nu a fost Dumnezeu..Am avea doua motive serioase:
   -sa le acordam ajutorul nostru fratesc
   -sa le ocupam casele ca sa nu se deterioreze fiind neintretinute
   Eu ramin totusi la convingerea ca aceste soiuri de povestiri vin de la niste soiuri de draci care au sarcinile lor concrete in aceste vremuri de pe urma.Si „inghit” pe cine pot. Tu fratele meu sa stai tare in credinta si sa lupti lupta cea buna.Si chiar un inger de-ar veni, tu sa nu dai crezare decit strict la ce este scris in biblie.Si ar mai fi ceva.As vrea sa te asigur ca sunt pe acest pamint oameni care au cunostinte mult mai „adevarate” in domeniul acesta, dar, asa cum spune intr-un psalm, ei nici macar nu pun pe buzele lor asemenea istorisiri. (prafrazat)
   Si sa nu uiti nici o clipa ca este scris ca celui ce va birui ii vor fi date comorile sfinte ale lui Dumnezeu.Cit despre cei care doar fac reportaje cu aceste activitati ale stapinului veacului acestuia, parca l-i s-a rezervat alt ceva.Har si pace.

   • Frate Mihail,

    nu vorbi in chip usuratic ca, nu sade bine. Mai bine sa raman eu de minciuna, decat sa se spulbere pacea in lume, fiindca razboiul aduce numai moarte si suferinte. Timpul de pace pe care-l traim acum este doar ca, se iau toate masurile de pregatire si protectie, in vederea declansarii acestui conflict , care va fi unul cu, consecinte foarte grave. Nu uita frate drag ca, Hitler s-a pregatit 6 ani pentru razboiul ce avea sa-l porneasca si celelalte tari din Europa dormeau si ele au fost luate ca, din oala. Tot armamentul lui Hitler cu, care a inceput razboiul nu a rasarit asa intr-o luna, frate , ci de cand a fost ales cancelar, a inceput sa construiasca intens si sa organizeze armata, timp de 6 ani. Mai citeste si matale putin prin istorie ca, face bine.

    • Frate Remus, te rog frumos sa ma ierti cu gluma mea legat de lovirea tintelor nucleare din Germania sau de oriunde altundeva in lume. Si cu aceasta ocazie, fara sa am pretentia vreunei lucrari duhovnicesti, te asigur ca nu se va intimpla in curind. La toti cei de la „butoanele nucleare” le este draga viata.
     Pe mine doar m-a amuzat faptul ca o ingrijorare de a ta a devenit atit de puternica incit i-ai dat asa o fateta de tragica incit , sigur ca da, m-a stirnit putin si cum sunt un frate mai slabut, am folosit expresii putin ironice, lucru total in contradictie cu „dragostea fierbinte” de care vorbeste apostolul Petru.
     Cit priveste trimisul la citit, as vrea sa-ti spun ca pentru o vreme eu am hotarit sa citesc numai biblia. Cit despre alte citituri nu cred ca mai am timp.Sunt destul de batrin si asa cum ti-am spus am mari restante la biblie.Domnul sa ne ajute in mila LUI.

 6. Am citit postarea şi în principiu sunt de acord cu concluziile la care aţi ajuns. Nu aş fi foarte sigur că aveţi dreptate cînd afirmaţi că la un anumit nivel de prosperitate (care ar fi acela?) individul devine mai precaut cu cheltuielile personale. La noi, în societatea românească, lucrurile stau exact pe dos şi, oricum, nu ştiu dacă statistica are vreun sens aici.
  Obama gîndeşte la fel de socialist ca şi liderii europeni de genul lui Hollande (nu vorbesc de Ponta, că ăla nu e lider, ci păpuşă de cabinet).
  Alarmant este că situaţia se degradează şi în Israel, unde echilibrul înclină spre aripa partidelor de stînga, opusă grupării conduse de Netanyahu, încurajată- de cine credeţi?- tot de… dl. Obama.

  • Da, nu putem generaliza excesiv. Mă refer la faptul că cei ce sunt prosperi ca rezultat al muncii sau afacerilor cinstite, trebuie să fi fost responsabili cu finanțele, adică să fi dat dovadă de un dram de austeritate.

   • …doctoru vorbeste (…) la adresa actualului prim ministru,rugaciunea bisericii pe care o pastoriti a fost ascultata…poanta e ca …Ponta nu e moldovean…

    • Nu intenționez să deschid o linie de discuții cu privire la actuala politică românească. Cel puțin mie mi se pare total haotică, lipsită de orice consecvență, bazată pe ideea de „jos cu ăia care sunt, până i-om da jos pe ăia care au mai fost.”
     A încerca să căutăm sensul la așa ceva înseamnă să să ne certăm degeaba: toți vom avea dreptate și nimeni nu va avea dreptate.
     Cât privește biserica noastră, ne-am rugat să le dea Dumnezeu înțelepciune (la toți)!
     Dar, ca să ne fie ascultată, nu depinde doar de rugăciunea noastră ( nici chiar de Dumnezeu în totalitate), ci și de ei, de politicieni, de toți!

     • ( nici chiar de Dumnezeu în totalitate)
      ???????
      Hm…. o fi clauza exceptiei…..
      🙂

     • stefanmatasaru 8 mai 2012 la 6:56 PM

      Isus catre Pilat: „N-ai avea nici o putere asupra Mea, DACA NU TI-AR FI FOST DATA DE SUS” (Ioan 19-11)

 7. erată: în loc de „echilibrul înclină”, balanţa înclină…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: