SUCCESUL ESTE CEL MAI EFICIENT GROPAR SAU MERE CARE MĂNÂNCĂ MURE

Câțiva ani în urmă, celularul inteligent Blackberry cucerea piața jucăriilor electronice. Apoi, a apărut iPhone-ul. Mi-au trebuit doi ani să sar gardul. Dintr-un fel de loialitate inexplicabilă, am privit cu ”ochi rău” noua minune, înșelându-mă că nu se compară cu ce am. Până la urmă, realitatea m-a izbit violent, cu aceeași violență cu care am trântit și eu vechitura într-unul din sertare (nu mai știu exact care).

În cele din urmă și în obștescul sfârșit, RIM, producătorul de mure negre a recunoscut că a luat-o la vale. I le-a mâncat competiția, mărul adică! Este istoria milenară a succesului, cel mai eficient gropar al tuturor timpurilor! Cât vom fi pe pământ, nu există produs perfect, deci nu există produs final. Îndată ce ai lovit market-ul cu cea mai totală afină, stoarce-i dulceața și proiectează altceva. În piața liberă nu există nostalgii.

Nu, nu mă doare după Blackberry. Articolul de față nu-i este epitaf. Doar arunc o privire spre conceptul dominant al vremii: avalanșa succesului care se prăvălește din ce în ce mai des, deocamdată o dată la doi ani peste noi. Nu vorbim doar despre celulare. Totul parcă se învechește prea repede, moare și dispare.

Mediul religios nu este nici el scutit. Obsesia succesului îngroapă valori după valori, schimbă coordonatele morale ale societății și metamorfozează bisericile după moda de ultimă oră. Zilele trecute m-am gândit ceva mai profund la istoria mea (deh, Memorial Day) și am constatat cu uimire că mentalitatea, orientările și crezul îmi sunt aproape aceleași de acum 25 de ani, poate doar ceva mai bine articulate.

Cum se face că atunci eram avangardist, iar acum sunt retrograd? Pentrucă și biserica a devenit un fel de piață liberă unde gadget-ul de ultimă oră te ridică, apoi te îngroapă. Te ajunge altul din urmă. Alt stil, alte mijloace, alte artificii. Acest joc, m-am hotărât să nu-l joc, chiar dacă voi ajunge să fiu îngropat… de viu, cu tot cu iPhone, sau ce-o mai veni după el!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

31 răspunsuri sa “SUCCESUL ESTE CEL MAI EFICIENT GROPAR SAU MERE CARE MĂNÂNCĂ MURE”

 1. Da, ciclurile tehnologice si durata de viata a unei companii de top scad vertiginos. Sa comparam informatiile necesare unei vieti acum 1000 de ani: trebuia sa stie sa cand, ce si cum sa semene si sa secere. Poate sa faca o caruta si o casa.
  Azi deja ii consideram batrani pe cei de 45 de ani si au probleme in a-si gasi un loc de munca.

  Din punct de vedere spiritual devine tot mai greu sa fii relevant cand oamenii sunt obisnuiti cu schimbari. Asta atata timp cat se porneste pe acest drum al „ceva nou”. Pentru a fi noi trebuie sa ne intoarcem la „ceva vechi”.

 2. „Cum se face că atunci eram avangardist, iar acum sunt retrograd?”
  Asa se intreaba si luteranii, reformatii, anabaptistii, baptistii, etc etc…. Raspunsul ar fi simpul–norul s.a mutat (a plecat mai departe)…..iar ei au refuzat sa mearga dupa nor. Principiul e valabil pt fiecare miscare si denominatiune, inclusiv cea penticostala (spre dezamgirea penticostalilor care credeam ca suntem produsul final 🙂 .

   • Cred… :)… la Elim in pustie erau fantani si palmieri–era super fain, dar nu era destinatia finala….. pt unii parea asa…le.a fost greu sa.si ridice cortul din nou si sa mearga mai departe 🙂

  • Val,
   Nu vreau sa speculez pe comentariul tau. Crezi ca norul la care te referi are de aface cu miscarile contemporane de tineret care au in comun elementul emergent? Astept raspunsul tau.
   Intre timp, te poti uita pe blogul meu ca sa vezi o discutie intre un crestin Biblic si unul emergent. http://ioan8.wordpress.com/2012/05/29/raspunsul-lui-cristian-barbosu/

   Paul Dan

   • ioan8,
    am spus.o ca si principiu…nu m.am referit la o miscare anume….si nu.l consider pe C.I. retrograd–nici pe departe…dar miscarea penti ca si orice alta miscare a murit si moare cu pasi repezi…carismatismul a fost a miscare buna si sanatoasa cu probleme ca si orice miscare, dar nu tot ce se numeste carismatic e ok…de fapt as spune ca e chiar invers… in cea mai mare parte carismatismul s.a dus pe rapa mai repede ca si orice alta miscare…

  • yep… Val are dreptate… Penticostalimul ( american brand ) cade vertiginos in groapa carismaticismului ( is that a word? 🙂 )

   • De ce nu spui ca penticostalismul urca pe muntele carismaticismului (vorba ta). Altfel trebuie sa acceptam ca de la Reforma incoace a fost doar o cadere in gropi. Cea penticostala fiind poate cea mai adanca?!!. Deci cu „caderea” nu da bine 🙂

   • E bine ca Gabi a specificat „American brand.” Sa nu uitam ca Penticostalismul Roman este differit de cel American. In origine si deasemenea in teologie. Penticostalii Romani se trag din Baptisti care origineaza in Anabaptisti si in Reforma. Americanii… un amalgam de metodisti si altii cu mai multe sub-denominatiuni… unii practica Modalismul, o intelegere total gresita a Trinitatii. Si apoi manisfestarile extreme, prosperitatea, si altele. Deci diferenta este mare intre cele doua genuri de penticostalism.

    • Multumesc pentru clarificare. Nu sunt deacord cu orice forma de denigrare a fratilor nostri pe linie confesionala. Atunci cand un baptist devine penticostal de multe ori e confruntat cu respingere si batjocura. De ce sa repetam si noi penticostalii aceeasi greseala? Mai multa carisma (descoperire, inspitatie, daruri…) in bisericile noastre ar putea fi benefice. Stiu ca nu sunt suficiente!

 3. Este timpul sa ingropati iPhone -ul ptr. Samsung Galaxy 3…. Nu are rost sa mai așteptați 2 ani…

 4. …eu nu dau Nokia nici pe blackberry nici pe iphone…cine a avut prima tehnologie o sa aiba desavirsire in ultima …ma refer la evrei…

  • Aveți dreptate! Părerea mea e să așteptați după ultimul model… 🙂

   • Asteapta,dar nu uita primul e model mai bun sau mai rau celelalte sunt copie Isus ramane originalul si primul model si Cel mai bun model, nu asteptam dupa altul…

   • Asa a zis un: „N-am acuma, dar am sa te platesc cand iau banii… la ultima pensie.”

    Si alta cu inceputul: N-avea televizor ca nu oricine-si permitea cand au aparut. Da’ mai vedea cate un program pe ici pe colo pe la prieteni si tare se mai necajea cand scapa cate ceva ce ar fi vrut sa vada si nu putea. Atunci a zis: „Las’ c-o sa-mi iau eu televizor nou si-am sa vad totul de la-nceput”.

   • Software -ul conteaza.

 5. Provin din rândulcelor care ,atunci când am vanit la credință nu a avut ce compara,
  ce schimba deoarece nu am avut nimic,Am crescut în timpul comunismului și poate de aceea a fost mai ușor să mă adaptez.
  Am luad de bun tot ce am văzut în biserica protestantă sau neoprotestntă sau cum s-ar mai chema.
  poate nu a fost totul lămurit de vla început,așa cum e atunci cțnd vii dintr=o peșteră
  la lumină și ești orbit,dar,mai tâtziu am început să înțeleg ăi să selectez.
  Am învășat să mș îmbrac,să vorbesc și să mă port astfel încât să nu âmi fie rușine de mine și conștiința,oamenii.Biblia să nu mâ condamne.
  Bineânțeles că nu le=am făcut toate bine din ărima-ferice de cine e main puternuc-am mai și câzut dar nu am abandonat să aleg,să învăț,să caut ,să curăț,
  Fiind din fire o conservatoae ,am căutat nu compromisuri cu modernismul,ci,acolo unde a fost cum l-am folosit spre bime.
  Sunt lucruri care chiarv dacă te atrag conștiința îți aspune ce e bine,
  Dacă vrei cu adevărat și te rogi și cauți vei bgăsi răspuns la ce trebuie făcut.
  IUneori plătești prețul singurătății,alteori simți trădarea celor care ar trebui să îți fie model,alteori te curăță Dumnezeu,și atunci poți plăti un preț mai mare și mai dure-
  ros.
  Merei însă Dumnezeu răspunde la cerința ăi nevoia dev a curăți,de a arăta ce e bine,de a stabili limite,reguli,care sumt la fel de clare și în Amarica ,și în Europa și oriunde.
  E uimitor cum oamenii,în loc să adoptevadevăruri simple,se învârt în jurul cozi pe motiv că sunt ăn căutare,că aleg,că analizează,bazîndu-ș inepțiile rătăcitoare pe con-
  ceptul ,,capra vecinului e ,oare mai bună?

  Pănă ajungi să găsești un răspuns,vinr veșnicia și tot al nimănui ești.
  Diavolul astaa vrea,
  Nu trebuie să adopți o concepție doar de dragul de a fi undeva,Dumnezeu îți va arăta unde e bine pentru tine.
  Bine în sensul Lui.
  Asta pentru că îti vrea binele,chiar dacă te va contrazice.
  Rămîn doaar acele valori car fac omul mai bun,mai drept ,mai frumos.
  Aplică acestea în viașa dev toate zilele,alegând nonstop,analizând ,i vei vedea câ nimic nu e vechi nici nou,e doar bun.
  Și binele nu are coordonate în timp și spatiu.
  Nu mai pune întrebără doar pentru a cere socoteală.
  Fiecare arevrăspuns,care te va dearuta.
  Începe doar să analizezi șinalege din toți și toate ceea ce vrei să ți se facă.
  Aceea fă,arată,vorbește.
  Altfel vei primi la fel,ca o plată a firii,ca o lege a universului.
  Fie și în singurîtate.
  Nu există iserică perfectă.
  Acum.îmi dau seama că biserica pe care Dumnezeu rânduit să o cunoscm,mă refer la coordonate sociale.Creștină după Evanghelie a fost cea mai potrivită pentru mine.
  Acoloam aflat pentru prima dată de Dumnezeu,de Bilblie,am întâlnit prieteni,am amintiri,și ca prima dragoste,rămîne unică.
  Bineânțeles că sint și aici greșeli-în purtare.diferențe de practică,dar Duhul îți spune ce să accepți,ce să faci,ce să spui.
  E ea mai bună călăuză.Alături de prietenii adevărați să drepți.,alături de Bible.
  Am început să merg pe cale când încămi erau bărtânii,oameni încercați care prețuiau Cuvântul,și-l respectau.
  De la ei am luat model și poate de aceea am rezistat în av aanșa aceasta de nuo,comparțn toul cu simplitatea și curâția lor..
  Am adaptat totul atât cât mi-a permis conștiința.
  Restul a fost capcană.
  Asta vrea Diavolul.
  Folosește inteligența care ar trebui să slijească pe vdumnezeu cu produsul ei și să ne vină tot nouă în ajutor-dacă n=arvfi internetul nu am mai cunoaște atâtea programe,saub atîtea biserici,sau nu am putea pecupera un program.
  Nu ,ai vorbesc de muzica creștină,cărți ..Dacă vrei le transformi în binecuvântare.
  Timpul nu schimbă decât forma fondul rămâne același.
  Restul e doar firmă.
  Ancorează rădăcimile adânc în pămînturi bune.bea din ape curate și vei fi mereu așa cum trebuie.Nu retrograd sau modern.
  Cred că nu mai trebuie explicatv ce înseamnă bun și curat.
  În adevăratul sens al cuvântului.
  Mihaela

 6. Oamenii dornici mereu de nou așleargă după spectaculos.
  Ne adaptăm îmbrăcâmintea-nu ne mai îmbrăcăm ca vîn sec VII,de exp.
  dar sunt adevăruri xare nu se schimbă.
  Acei care dot îl interpretează,nu vorde faăpt să îl trăiască,ți caută tot mereu o cale pe voia lor,mai ușoară,mai fără renunțări.
  Poate va veni și un timp al lor,dacă sunt derutați, nehotărâți,dar sinceri.
  Interesant e cine dă tonul la schimbări,și de ce.Restul sun toar imitanți. Aceeași Mihaela

 7. un cioban din cetatea lui David Răspunde 30 mai 2012 la 5:47 PM

  0 antrebare catre fratii penticostalii ? Este diferenta intre SUCCES si BINECUVANTARE ?

  • Succes este atunci cand te „cuvanteaza” de bine oamenii; binecuvantare este atunci cand te „cavanteaza” de bine Dumnezeu.

   • Frate Cornel, cam „subtire” sau in engleza: numai atita ?
    Cred ca intrebarea este un pic mai serioasa chiar daca este pusa de un cioban.Nu e de oricare, este marca autentica.
    Pentru noi definitii asteptam provincia. Si sa nu uiti: cred ca cel mai mare SUCCES este acela cind te BINECUVINTEAZA Dumnezeu. Har si pace.

    • Frate Mihail, as fi de acord cu dumneata cu o conditie: unde in Biblie intalnim cuvantul „succes”? Poate mi-a scapat mie….si daca acest cuvant nu este unul „biblic” ar fi de dorit sa nu-l folosim in conectie cu „binecuvantare”, cuvant 100% biblic. Nu cred ca am fost „subtire”, poate mai degraba scurt, telegrafic. Raspunsul meu a fost strict la intrebare, fara alte „floricele”. Si in limba engleza, KJV, cuvantul „succes” apare O SINGURA DATA in Iosua 1:8, ca traducere a cuvantului „sakal” din original, dar care are mult mai multe aplicatii, iar Cornilescu il traduce prin „intelepciune”. Avand in vedere contextul, cred ca traducerea noastra este cea corecta la acest verset, deci in engleza este putin fortat. Am spus acestea sa va conving ca „succes” nu este un cuvant biblic. Daca as fi mai radical, as putea sa va arat ca tot ce se ascunde in spatele acestui cuvant secular in fata Lui Dumnezeu de cele mai multe ori sunt pacate ca: mandria, concurenta, comparatia, vanitatea, ura, vorbirea de rau, barfa, clevetirea, s.a.m.d.

     • Frate Cornel, cred ca ringul ne prinde in colt.
      Hai sa o luam mai siplu,pe intelesul tuturora.
      Succes este : (conf DEX)Rezultatul favorabil,pozitiv al unei actiuni,reusita,izbinda. Primire buna,favorabila,cu rasunet,pe care o face publicul unei opere literare unui spectacol,etc..Din fr .succes si lat. successus.(latina fiindd ceva mai veche decit traducerile noastre fie KJV fie fratele nostru scump,Cornilescu) Binecuvintare este :actiunea,formula sau gestul de a binecuvinta;benedictiune,blagoslovire,blagoslovenie, a aproba,a fi de acord.Sigur ,iti revine osteneala de a citi in DEX paragraful de deasupra binecuvintarii ca sa te lamuresti si mai mult. Dar, avind cele doua explicatii,te rog sa fi INTRUTOTUL de acord cu mine,conform cu arbitru care este CARTEA DE VORBE sau DEX-ul. Ce zici?
      Cred ca in acest fel se estompeaza toata filozofia teologiei cum ca ar fi si ca se stie,ca e sigur, ca ba nu-i precis, ca se poate sau nu…si cite altele.
      Ramine ca un SUCCES deosebit al omului sa fie BINECUVINTAT de Dumnezeu. Restul este respectul si dragostea frateasca ce ti-o port ca unui frate scump. Domnul sa te BINECUVINTEZE pe tine si toata fratietatea cu care te bucuri in Domnul. Si chiar daca ma repet, SUCCESUL tau deplin sa fie intodeauna BINECUVINTAREA lui Dumnezeu.

     • Frate Cornel, dupa ce am fost serios, te rog frumos sa ma recompensezi cu un raspuns:
      -unde ai vazut tu in biblie scris „bomba nucleara”?sau „centrala nucleara” ?
      Ca daca nu este , atunci sa stiu sa stau mai linistit, ca a reusit un frate sa ma puna pe ginduri, ba chiar si sa ma sperie un pic, cu toate ca am promis sa ma tin tare.

   • „binecuvintati si nu blestemati”
    inseamna ca si noi binecuvintam. 🙂

 8. Mihaela toti mai facem greseli cind comentam pe aici dar sa ne fie cu iertare asa ca tine inca nu am intilnit , ce este rindulcea ? caci inca nu am auzit de asa ceva.

  • Pete, Mihaela a scris „rindulcelor”….adica rindul celor…ma gindeam si eu exact la acelasi lucru…cum poti sa trimiti astfel de comentariu, cu atitea greseli?…nici eu nu am facut typing la scoala pe care am facut-o in RO …dar cind trimit ceva cel putin citesc de doua ori ceea ce am scris ca sa-mi corectez greselile si apoi apas click…

 9. Înţeleg că avantgardistul este cel ce nu are o verticalitate spirituală, ci este o persoană purtată încoace şi încolo de orice vânt de învăţătură – un fel de „cameleon spiritual” care-şi schimbă principiile funcţie de mediul înconjurător şi după cum bat clopotele veacului. Pe când un retrograd este acel om care şi-a zidit casa pe Stâncă, şi nu contează ce vânturi se abat asupra lui, el î-şi menţine principiile sănătoase şi nu se abate de la Legea Domnului, nici la stânga şi nici la dreapta.

  • Depinde, frate Ovidiu. Avangardismul poate fi ceva pozitiv atunci când se revoltă împotriva absurdului și tradițiilor omenești. A fi retrograd poate fi ceva negativ atunci când ține de ele. Necazul este că în vremea noastră, avangardismul a devenit un paravan al lumificării bisericii, în vreme ce a fi retrograd înseamnă să mai ții de valorile și învățăturile Scripturilor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: