CINA DOMNULUI – CÂT DE DES

O dată pe lună! Am crescut așa, consider că nu este în afara cadrului scriptural (”oridecâteori”) și, prea des (chiar zilnic), poate deveni o obișnuință devalorizată, ca în cazul corintenilor. Sau, poate că…

Zilele trecute, o conversație cu un coleg pastor m-a pus pe gânduri. Cine abuzează sau desconsideră această lucrare o va face oricum. Cine îi înțelege puterea dătătoare de viață, cu cât mai des, cu atât mai bine! Adevărul este că intervalul de timp între împărtășiri a creat percepții greșite cu privire la Cina Domnului. Pregătirea specială cu câteva zile înainte nu este de lepădat. Necazul este pentru cei care înțeleg că doar atunci este necesară o mai mare apropiere de Dumnezeu, în vreme ce restul lunii poate fi ceva mai relaxat…

Împărtășirea este un act esențial, de căpătâi al Bisericii, dar, pe de altă parte, cred că ar trebui să facă parte din normalitatea vieții creștinului, ca să-i aplic titlul unei lucrări de referință, scrisă de Watchman Nee.

Ignor total argumentele care se referă la inconveniența de timp, spațiu, resurse etc. De asemenea, să nu mă indispună nimeni cu exemplul bisericilor tradiționale. E altceva pentru o altă discuție. Odată ce am clarificat aceste lucruri, este oare vremea să oferim din nou frângerii pâinii locul de cinste pe care l-a avut la începuturi și pe care îl merită cu prisosință? Oridecâteori? De ce mai rar și nu mai des?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

69 răspunsuri sa “CINA DOMNULUI – CÂT DE DES”

 1. „Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, și prin apostoli se făceau multe minuni și semne.”

  • eu cred ca cina domnului trebuir randuita de domnul cand va vrea el adica cand ne pune domnul pe inima si cand simtim nevoia. si biserica sa fie in pace. sa nu existe intre frati probleme, ca se mai intampla si dastea. cunosc cazuri incare in biserica erau certuri si prima duminica era cina

  • intrebare!!
   au aparut in biserici paharelele pentru cina. ce parere aveti ? si despre motivul aparitiei lor.pentru ce ar fi nevoie de ele? dupa cuvant zice de un pahar ! cum stau treburile?

 2. Nu cred ca e buna abordarea….toate optiunile insirate pt votare sunt legaliste….Nu trebuie impus nimic….as preferea optiunea, „oridecate ori se poate, se potriveste si avem indemnul” pt ca se potriveste atat cu dispensiunea Harului in care suntem cat si cu randuiala pusa de Isus si practicata de Biserica la inceput.

  • Eh, frate Val, împingeți lucrurile într-un hău liberal, de genul fiecare cu cheful său. Nici chiar așa… 🙂

   • se pare ca haul liberal nu a fost randuit de mine ci de Scriptura… 🙂 –Ea nu se pronunta de cate ori si lasa la libera(la) alegere a fiecaruia 🙂

    • Deci să luăm (fiecare sau toți odată? 🙂 ) Cina când vrea fiecare? Nu ar trebui să fie de râs, dar… 🙂

     • N.ati inteles….Polul a fost ceva general pt toti… eu spun ca trebuie sa fie ceva individual de la bise la bise de la grup la grup, de la individ la individ…Nu e necesar sa luam toti in aceasi duminica sau de aceasi nr de ori… asta era ideea–e clar ca intr.o biserica cam trebuie sa o luam impreuna, dar am vazut cazuri si acolo unde cina era pusa in fiecare duminica si lua fiecare cand dorea (cu familia sau intr-un grup mai restrans), dar se lua si cu toata biserica odata

 3. Cum este cina? Daca ar fi aducatoare de viata atunci ar trebui luata in fiecare zi. Pentru cei ce au mancat Painea Vietii , ei nu mai flamanzesc niciodata deaceea ei pot vestii moartea Mantuitorului prin Cina ; lunar sau anual, depinde… Bine ar fi ca toti sa manance din Painea Vietii, desi ea a fost data „pentru multi”, deci nu pentru toti.

  • Nu cred că ați fost suficient de explicit.
   Deci, să luăm Cina doar o dată sau… cum?

   • pentru ca ,ori de cite ori mincati din pinia aciasta si beti din paharul acesta,vestiti moartia DOMNULUIpina va veni EL ori de cite ori este nevoie ori de cite ori descopera DUHUL SFINT AMIN

   • Da! Painea Vietii se mananca o singura data si e suficienta pentru vesnicie.Sunt oameni care iau cina dar nu au mancat Painea Vietii, acestia sunt morti in ei insusi si nu au viata. Cina Domnului este vestirea mortii Sale sau o alta forma de propovaduire a crucii, pentru cei ce au trecut pe acolo unde au fost omorati si apoi inviati.Din pacate propovaduirea crucii este o aberatie (nebunie) pentru multi care sunt pe calea „evanghelicilor”, din cauza mandriei.

   • cina se ia noaptia diminiata se ia micul dejun cina DOMNULUI se ia in famile in vechime scrie ca straini sa nu minice EXOD 12:43 SI IN 1 CORINTENI 5:11-12-13

   • intrebari!!!
    -cina domnului trebuie luata seara comform dupa evanghelie?
    -in biblie scrie ca au mancat paine nu zice de azima. cu ce se mananca cina. azima sau paine? azima o gasim in biblie folosita in alte scopuri. multi spun ca cina se ia cu azima, care este adevarul?

  • Han Christian, vreau sa faci o precizare.Esti sigur ca cina nu este aducatoare de viata? Eu cred ca iertarea de pacate este viata pentru pacatos.Plata pacatului este moartea, ori iertarea de pacat aduce viata , nu? Este o interpretare si poate ca ai dreptate.Dar ce ne facem cu Ioan 13 cu 14? Asta cum trebuie inteleasa? Si de ce unii nu o inteleg? Ca de aceea nu o practica.

   • PS Cina nu aduce viata. Duhul estea cela care da viata Ioan 6 ;63… Materia nu foloseste la nimic. Nu iertarea de pacate este viata (se cer mai multe explicatii) Invierea impreuna cu Hristos inseamna Viata vesnica si se intampla o singura data.Cei care cred ca cina e aducatoare de viata trebuie sa creada ca spalarea picioarelor e aducatoare de smerenie…?!! Hmmm

    • @ Han Cristian,

     o iei pe aratura nene. Cum adica Cina Domnului nu este aducatoare de viata ( spirituala ) ? Ia mai citeste mataluta: Ioan6:50-57.

     • @ o iei pe aratura nene… Expresie de taran. Ca sa intelegi lucrurile spirituale cere sa fi botezat cu Duhul Sfant. Atunci ai o sansa.

     • @ Han Cristian,

      impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului Isus, participa la intretinerea Vietii Spirituale frate. Asta a vrut Domnul Isus sa, spuna prin trimiterea mentionata de mine mai sus. Iar treaba cu aratura la tine, e veche nene Cristian, de accea si ai asemanat cuvintele mele cu, ale unui taran. Apoi faptul ca ai fost botezat cindva cu Duhul Sfant, asta nu inseamna ca la tine nu mai este loc sa, te corecteze cineva atunci cand gresesti si nici nu inseamna ca esti mereu calauzit de, Duhul Sfant, fie si in, intelegerea invataturilor din Biblie.

     • cititi va rog cuvantul Domnulu care spune clar in ioan cap 6 cu v.53-54

    • @ Han Christian
     Chiar ai luato pe aratura.Si ce daca suna a tzaran expresia Nu esti si tu neam de tzaran.Nu cumva ai uitat de unde vii.Viu devii atunci cind il primesti pe Hristos Devii o faptura noua Cele vechi sau dus,dar viata trebuie intretinuta.Prin cina Domnului Spalarea picioarelor Sa mai ajuti pe cei saraci sa postesti sa te rogi etc etc.Daca nu Adamul asta o ia pe aratura.

    • Han Cristian, tocmai aici este taina.Cina nu este „Materia” !
     Vezi ca ai inteles gresit „chip nevrednic”? Tocmai aceasta taina, de a considera si a respecta azima si rodul vitei ca fiind ceea ce a spus Domnul Isus ca sunt, aceasta este cheia problemei.
     Cit despre spalarea picioarelor, ACEASTA ESTE CERUTA DE DOMNUL ISUS! In cazul tau functioneaza si intrebarea Domnnului Isus : ” intelegeti voi…” iar tu fratele meu nu prea faci dovada ca ai inteles. Si ma gindesc ce reducere puternica faci referitor la viata.De fapt la care viata te refri tu frate Han?
     Daca vorbim despre viata vesnica apoi sa stii ca este scris cam cum vine. Dar sa rostesti in anul scump 2012 ca cina nu este viata pentru credincios, este cam greu de acceptata.Fie si doar viata de credinta si tot viata se chiama, nu? Cred ca lucrurile trebuiesc luate mult mai serios decit lasi sa se inteleaga. Har si pace.

 4. Apoc.22.v2….era pomul vietii rodind douasprezece feluri de rod si dind rod in fiecare luna…. De aceia noi penticostalii luam cina odata pe luna(mi-a spus un frate care a trecut la Domnul

 5. De fiecare data cind „trupul lui Christos” (biserica) se intilneste.

  Biserica primara se intilnea in prima zi a saptaminii , noi facem la fel.

  Saptaminal.

  Si daca am lua cina corect , (si saptaminal), bisericile noastre ar fi diferite.

  Nu degeaba sintem adormiti si unii au si murit…

  Timp este, lasam fanfara sa cinte la inmormintari si cistigam cel putin 20 de minute in plus pe „program”

  Nu degeaba sintem adormiti si unii au si murit…

  • M-am abținut eroic să nu te editez! 🙂

   • sincer, o fi cintind frumos, ca se straduiec dar fanfara nu este pentru incaperi;
    nu aduc lauda Domnului cu cuvintele intelese;
    pe mine ma umple asa de tare, ca de regula la predica sunt obosita si-mi vine sa plec;
    oricum predica dupa fanfara, nefiind asa zgomotoasa, te adoarme. 🙂
    uneori se cinta si cu vocea, dar decibelii care ii dezvolta sunt prea inalti.
    La crestinii dupa evang. se ia Cina saptaminal;
    in Biblie zice, in fiecare zi;
    pentru ca se ntilneau mereu;
    noi de ce evitam, poate ca sa nu se spele paharele prea des. 😦

  • Hei Sibianule,

   adormirea nu are a face cu numarul impartasirilor, ci are a face cu, faptul ca unii se impartasesc in chip nevrednic. Impartasirea cu Trupul si cu Sangele Domnului Isus, are efect doar daca cineva traieste in sfintenie, altfel isi mananca si isi bea osinda lui insusi. Si inca ceva: impartasirea la Cina in chip nevrednic, cu abateri grave de la viata de sfintenie, poate aduce demonizarea, exact asa cum s-a intamplat cu Iuda.
   Deci in concluzie: nu este bine sa nu te impartasesti, fiindca asta te slabeste spiritual, insa nici partea cealalta nu este de neglijat, daca cineva nu doreste sa, se aleaga cu vreun demon.
   Deci , s-ar spune: mare atentie cum intinzi mina dupa Trup si Sange !!!

 6. .When Paul says that we must discern the Lord’s Body,he is not telling us..that we must muck around inside our own hearts looking for hidden sin ….
  We are to discern the Lord’s body in ONE ANOTHER. When the Lord’s Supper is being served, we should sit up straight , and look around the congregation, eyes open, up and down our row.
  It is true that we are to examine ourselves, but we are to do so in relation to one another.
  We must not curl up into a little ball , close our eyes , and try to establish a private spiritual moment with Jesus.
  We are one loaf , we are in this together, we are being built in a perfect man.
  Doug Wilson

  • Gabi,
   E drept ca tu sti cam tot ce sti din carti si nu din revelatie proprie, dar in mare citesti carti destepte 😉 –total de acord cu tine la pct-ul asta.

   • Val , revelatia este una singura ..Biblia
    Iluminarea este lucrarea Duhului prin care ne ajuta sa intelegem adevarurile revelate in Biblie
    Cind o sa am o revelatie o sa scriu „Epistola lui Gabi catre Val” 🙂
    Pina atunci incerc sa ma iluminez si eu cu ce i-a iluminat Duhul pe inaintasii nostri in credinta
    Citeodata ma mai ilumineaza Duhul Sfint si pe mine…e drept.. mai rar.. ca nu sint carismatic… si nu aud voci in cap 🙂

   • Val,
    pentru cine sunt facute atunci cartile,
    mai ales cele ale oamenilor lui Dumnezeu?
    o fi pentru muzeu. 🙂
    ca noi, nu citim, noi vorbim. 😉

 7. Daca punem impreuna „ORIDECATEORI va adunati” cu „ei STARUIAU in frangerea painii” cred ca ar insemna sa serbam Cina Domnului la fiecare serviciu divin. Probabil ca primii crestini asa au procedat. Cei din Corint au luat-o putin razna cand au combinat azima si rodul vitei cu mancarea adusa de-acasa, si le consumau pe amandoua simultan. De-aceea Pavel le-a atras atentia cand le-a spus sa faca deosebire intre mancarea obisnuita si Cina Domnului.
  In alta ordine de idei, se pare ca prezenta enoriasilor la biserica este intr-un procentaj mai mare la serviciul de Cina Domnului. La restul serviciilor…cam fluiera vantul printre banci! (Nu generalizez, poate aceasta este doar ceva local.) Cred ca n-ar fi rau sa mutam programele artistice de Duminica in cadrul serviciilor de peste saptamana, iar serviciile de Duminica sa fie strict indemn/rugaciune comuna/cantare comuna. Sau credeti ca in felul acesta vantul va suiera mai cu asprime printre bancile goale?… 🙂

  • eu nu inteleg de ce trebuie mers atat de des la biserica. adica de doua ori duminica si inca de vreo doua ori in timpul saptamanii. inteleg ca pastorul n-are altceva mai bun de facut 😀 dar totusi… personal consider c-ar fi suficient o singura data pe saptamana: duminica dimineata.
   referitor la cina, poate ar fi bine sa se dea in fiecare saptamana. daca n-ai fost pregatit s-o iei la inceput de luna, e cam aiurea sa atepti iar pana luna viitoare…
   iar ce spuneti dvs, dle Ionescu, vizavi de faptul ca unii se pregatesc numai pt cina si ca in rest sunt mai rai, nu sunt de acord. Biblia spune sa nu luam cina in chip nevrednic. eu inteleg ca omul trebuie sa fie acelasi intotdeauna, dar inainte de cina mai sta si el putintel sa mediteze la ce-a facut in luna ce-a trecut, ce i-a scapt, iar asta nu este deloc rau, mai ales in tumultul zilelor noastre. si nici nu inseamna ca in rest omul nostru si-a facut de cap. eh! ca sunt unii care fac si cum credeti dvs, problema lor.

  • pai da,
   multi vor doar programe, unde nu este nicio Prezenta vadita;
   cred ca este o mare rusine in Imparatie sa vezi copiii Domnului flaminzi privind in sus si asteptind hrana desi sunt la masa Domnuluil;
   pricina saracia amvoanelor ;
   si atunci apare acel cuvint ciudat si strain Program,
   cuvint imprumutat din teatru si care se aplica serviciului de inchinare, in mod nefericit la ceea ce se face in biserici, care au uitat adevarata arta a inchinarii,
   lucru aflat intr-un declin tot mai mare in zilele noastre;
   am si uitat cum ne inchinam acum 18 ani;
   simplu, foarte simplu, mi-e dor de simplitate;
   atunci are „loc” sa umble Duhul liber , cum vrea EL.
   intrebarea este cum de fratii pastori se multuuuuumesc si considera ca este OK.

  • Ovidiu
   Prezenta mai mare la cina se datoreaza ( in parte)intelegerii gresite a Cinei.
   Unii cred ca pot sa vina la biserica odata la luna, zero contact cu biserica… si voila.. i-au cina si sint plini de viata… hocus pocus…mostenire de la catolici..

 8. CINA DOMNULUI este cel mai solemn moment in cadrul serviciului divin;
  DAR, daca n-ar fi acest DAR … …
  -n-ar dura asa de mult si totusi sunt motive pentru a impiedica acest moment;
  cred ca ar trebui enumerate morivele, de cine sunt ridicate, … si se afla raspunsul;
  Personal indraznesc sa spun ca acest moment ar duce la o cercetare sincera si ar fi bine sa aiba loc in fiecare duminica. Daca se doreste aceasta cercetare personala.

 9. Daca ne pregatim special numai pt. cina e gresit, ce se intimpla cu noi daca murim inainte de aceasta pregatire speciala?

 10. IN PRIMUL RIND APOSTOLUL PAVEL SPUNIA CACI AM PRIMIT DE LA DOMNUL CE VAM INVATAT ; FRATILOR ATITIA INVATATURI NUMA NU VREM SA NE POCAIM DE LA CINE LEAU PRIMIT , ALTI SE BAZIAZA SI SCOT CA ARGUMENT FRATE FIECARE SA SE CERCETEZE SI ASA SA MINICI PAI DACA NARE NASTERIA DIN NOU NO MURI LA BOTEZ NO INVIAT SI II MORT SPIRITUAL CUM SE MAI CERCETIAZA SINT NISTE POMI FARA ROD ASCUNSI LA MESELE VOASTRE DE DRAGOSTE DE ACEIA DOARME MULTI SI NEPUTINCIOSI

 11. Pai fratii nu mai spun trupul si singele Domnului ca le e rusine.Acuma spun eleme-Elementele Cinei ca si cum Trupul Lui Hristos e din Tabelel Mendeelev.

  • Da.Fr Iosif, aceasta tema a fr pastor imi aduce aminte de o „poticnire” a mea in urma cu vreo 8 -10 luni cind o asemenea tema mi-a fost editata. Ai mare dreptate. Inca si acuma CINA in adunarile penticostale este TRADITIE. Prea putini se gindesc la interpretarea poruncii date de Domnul Isus.Prea putini se gindesc la vrednicia de a lua cina si de fapt majoritatea spun ca iau elemente si sim-boale. Trist.M-as bucura daca fr Ionescu ar putea relua ceea ce mi-a editat.Ma mir ca acuma este de actualitate.dar cind eram acasa i tinerete aveam o vorba la joaca.”Nu este gata cind spui tu, este gata cind spun eu: GATA”

 12. Am trecut odata prin Texas, prin San Antonio, si am zis hai sa vizitez renumita biserica Cornerstone unde e pastor John Hagee. Nu ma leg aici de nici un aspect pozitiv sau negativ in particular. Doar un lucru ce am observat, si se pare ca e comun intilnit in bisericile americane. Cina se serveste in fiecare duminica. Si n-am nici o problema cu asta, dar nu se face nici o deosebire cine poate participa. Oricine doreste. Inclusiv copii.
  Cineva ma lamurit ca si copiii sunt sfinti prin parinti. O fi ei sfinti, dar cina e numai pentru cei ce au incheiat legamant cu Domnul. Tot cam cum nu botezam copii mici pentru ca inca nu pot depune marturie pentru ei… Did I miss something?

 13. Cum se interpreteaza cuvantul „oridecateori” in conectie cu …..strangerea (sau oferta)? O data pe luna?? Sau in conectie cu…..rugaciunea? O data pe luna?? Daca oferta sau rugaciunea zilnica nu „devin o obișnuință devalorizată” de ce ar deveni cina o obisnuinta devalorizata? Ce te califica sa iei cina si ce nu? De unde vine obligativitatea botezului pentru a fi apt de cina? Cina se ia sau se da? Daca se da, cine garanteaza pentru noi? Daca se ia, cine ne impiedica sa o luam? Daca cina este datatoare de viata (si este…), pe ce criterii se ridica dreptul la cina pentru cei care sunt pusi sub disclipina (inloc sa le fie indicata mai des pentru a-si recapata viata…)?

  Cine vrea sa raspunda (sau incearca sa raspunda) acestor intrebari sa foloseasca ca biografie Biblia fara a recurge la „asa am crescut noi”.

  • 1Co 11:26 Pentrucă, oridecîteori mîncaţi din pînea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului, pînă va veni El.
   1Co 11:27 De aceea, oricine mănîncă pînea aceasta sau bea paharul Domnului în chip nevrednic, va fi vinovat de trupul şi sîngele Domnului.
   1Co 11:28 Fiecare să se cerceteze dar pe sine însuş, şi aşa să mănînce din pînea aceasta şi să bea din paharul acesta.

   Cornel,

   Eu cred ca aceste doua versete sunt destul de clare si arata doua lucruri esentiale in ce priveste cina.
   Vesetul 26, daca prin participarea la cine, este o metoda de-a ne aduce aminte de SERTFA DOMNULUI, atunci de ce sa n-o avem cit mai des.Categoric ca imi voi trai viata mult mai atent, aducindu-mi mereu aminte DE PRETUL PLATIT PENTRU salvarea mea.In ce priveste pregatirea pentru cina, oricum noi trebuie sa fim pregatiti permanent, pentru al intilni pe D=l.Eu nu cred ca a participa la cina trebuie sa fii mai sfint de cit sa-L intilnesti pe D-l.(prin rapire s-au moarte)
   Vesetul 27&28, ne face personal reponsabilii de cum ne apropiem de cina.
   Nu cred ca altcineva ne poate opri de la cina de cit constinta noastra personala.

  • Fr Corneliu, cam rara avis de cind te-ai procopsit cu personal blog.Poate ca bine ai facut.
   Legat de cina, in urma cu vreo 8-10 luni, din cauza TRADITIILOR tinute cu conservatorism in adunarea mea, am refuzat sa particip la aceasta partasie, ba am si explicat celor din „conducere” parerea mea si poticnirea care ma apasa.Aceasta era tocmai din cauza ca sesizasem ca se rugau pentru sim-boale si elemente, in conditiile in care Domnul Isus spune cuvintele „aceasta este” pt piine si „acesta este” pentru rodul vitei. Si in aceste conditii, sigur ca da, din precizarile ap Pavel am dedus ca ” in chip nevrednic” se refera tocmai la aceste sim-boale, la atitudinea si consideraatia pe care o avem pentru „trupul si singele LUI ” Si aceasta intrucit daca s-ar referi la pacatele si faptele personale, nu am fi vrednici in veci sa luam cina. Si ce ne-ar putea ierta daca nu pacatele? Si cum am mai putea noi sa afirmam cu tarie ” Isus in voi, nadejdea slavei!!!!!”?
   Dupa citeva refuzuri, am scris fr Ionescu, dar, bine’teles am fost editat.Prea se deranja o TRADITIE conservatoare.
   Acuma vad cu bucurie ca mai multi frati sunt de aceeasi parere.Ba mai mult, slujitorii nostrii nu mai au treaba cu „transformarea elementelor si simboalelor” ci pur si simplu, asa cum este scris in biblie, doar cer binecuvintarea lui Dumnezeu pentru azima si rodul vitei. Partea de a trata in chip vrednic trupul si singele Domnului Isus ramine porunca pentru mine pentru a nu minca si a bea osinda proprie.Poate ca a venit timpul sa se repare procedura. Ba as mai indrazni sa spun ceva.Cum ar fi ca in ziua cinei, sa fie stors mustul de pe 5 kg de struguri ca doar avem belsug de ei si nu am folosi o facatura de suc ce contine numai Domnul stie ce.Crezi ca ar fi rau?Acesta ar fi real rodul vitei,nu?
   Legat de comentariul tau, sigur ca da, exista un singur raspuns:TRADITIA in puterea ei nociva.De aceea multi … de aceea nu mai vedem…. de aceea puterea crestinului scade pina la caderea naprasnica.

   • Nici eu nu accept chestiunea cu simboalele, dar cred că s-a rezolvat mult mai bine că nu am zis cine și unde în acest caz, nu?

    • Fr pastor Ionescu, va multumesc si cu ingaduinta dumneavoastra contez mai depare pe acuratetea si daruirea pe care le aratati .Bunul TATA ceresc sa va intareasca, iar ca frate pastor sa „puteti spune” .Har si pace sfinta.

   • Fr. Mihail ,

    aceeasi problema am pus-o si eu aici in Germania, privitor la mustul de la Cina Domnului. Se vine la Cina cu, o cutie de suc de struguri, in conditiile in care, in sezon cand strugurii sunt ieftini ( dar si nu numai ) nu se incumeta nimeni sa ia 3 kg de struguri si sa-i stoarca in dimineata Cinei.
    Or fi bisericile asa sarace de nu cumpara 3-5-7 kg de struguri proaspeti si care sa fie storsi in dimineata Cinei sau care o fi motivul de vin cu, cutia de suc ?

    • Frate Remus….de ce nu propui acest lucru bisericii din care faci parte si fi tu voluntarul care stoarce strugurii dimineata inainte de cina…Nu cred ca ai saracii daca cumperi 3-5-7 kg de struguri…

    • Pentru asta e nevoie de un storcător şi de….asigurare, în caz că un frate pastor î-şi prinde degetele împingând strugurii înăuntru.

 14. „Fiecare dar sa se cereceteze pe sine insusi”
  „Nu putem bea paharul Domnului si paharul dracilor”
  inteleg ca paharul dracilor nu este cel cu bautura cum spunea un pastor,
  ci paharul nesfinteniei.
  Apostolul le spune fratilor sai, nu celor din lume cum sa participe la CINA DOMNULUI.
  Ce stiu cei din lume cind esti si cind nu esti vrednic de a lua parte la Masa Domnului,
  cind ei nu IL cunosc?
  CINE ne impiedeca sa luam CINA?
  Duhul Sfint!
  El ne cerceteaza,
  dar daca suntem in pacat ,cum sa luam Cina?
  Cine ne califica?
  Duhul Sfint!
  Nimic nu trebuie facut in afara Duhului Sfint, mai ales Masa Domnulu.
  Cei care iau Cina nefiind vrednici, cum spune Cuvintul, nu o fac oare pentru ca Duhul nu le mai vorbeste, sau poate ca nu le-a vorbit niciodata.

  • Sora Elisa,
   Cred ca este de folos sa postez o marturisire auzita nu de multa vreme.S-a intimplat intr-o localitate vecina .
   O sora, mama a doua fetite,una de vreo 7 anisori si una ceva mai mai mica.
   Sora noastra era foarte bolnava si statea intinsa in pat, sotul ei fiind plecat la munca.
   Fetitele in timp ce incercau sa mai faca cite ceva prin casa la indemnurie mamei, le-a venit ideea sa faca ceea ce au vazut si auzit la biserica.Asa ca au luat piine si suc , s-au dus la pat la mama lor si asa cum au stiut sau rugat si au cerut Domnului Isus sa o vindece pe mama lor.
   Sora noastra, poate sub calauzirea Duhului Sfint sau pentru ca asa a acrezut atunci a lasat fetitele sa duca pina la capat ceea ce faceau.Dupa ce fetitele s-au rugat, i-au dat mamei lor sa manince si a bea ceea ce ele numeau „cina”.
   Minunea sigur ca da, a fost in momentul in care sotul a venit acasa si sora noastra era ridicata din pat fiind vindecata .
   Stau si meditez si te intreb si pe tine, ce a avut importanta? Pacatele si faptele sau credinta ca se impartaseste cu trupul si singele Domnului Isus?
   Eu am credinta ca „in chip nevrednic” se referat la atitudinea noastra fata de „trupul si singele Domnului”. Sa fim pe deplin incredintati ca acestea nu sunt simboale si elemente ci sunt ceea ce Mintuitorul a spus. Este inca o ocazie ca atitea altele in care CREDINTA NOASTRA NU ARE VOIE SA SOVAIE.
   Despre aceasta credinta cred eu ca vorbeste Domnul Isus cind spune „cit un bob de mustar”! Sau „cine crede in Mine va face ceea ce am facut eu SI SI MAI MULT….” Doamne Isuse, te rog frumos crestene credinta. Har si pace.

  • elisa DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE pentru ca ati inteles si APOSTOLUL PAVEL SPUNIA IN FILIPENI 3:10 SAL CUNOSC PE EL SI PUTERIA INVIERI LUI MA ROG CA TOTI SA CUNOASTEM A CEA PUTERE , DUHUL SFINT SA NE LUMINEZE CUGETUL CA SI LUI PAVEL IN ROMANI 9:1 DOMNUL ISUS SA VA BINECUVINTEZE PE TOTI CARE ASCULTAM DE EL .

 15. Cercetare, cerere de iertare, incredintare ca am primit iertare;
  ca sa putem participa la Cina;
  daca vine Domnul in clipa urmatoare, nu putem participa nici la Masa LUI.

 16. Han spalarea picioarelor e aducatoare de ascultare in primul rind si apoi vine si smerenia , mai citeste biblia nu vorbi numai din auzite

  • Spalarea picioarelor in primul rand, este aducatoare de curatire a fiintei noastre. Ne curateste picioarele care, ne sunt intinate, de faptul ca, pasim cu picioarele noastre pe un pamant , care a fost stropit de singele sfant al Domnului Isus. Iar problema cu smerenia, este partea a doua.

   • Frate Ionescu, postul acesta a lui Remus trebuia moderat..pe motiv de „insiruire de vorbe” 🙂

   • Remus, mai citeste odata ce ai scris. Poate-i o gresala dar odata trimisa n-o poti intoarce. Cam toate le ai pe dos.
    Picioare intinate pasind pe un pamint stropit de sangele lui Isus? – I know. Gresala de exprimare.
    Spalarea, curatire a fiintei? Daca zici de trup, prea putin. Toti ne cam spalam pe-acasa si-apoi avem si pantofi. Mai de graba o ‘racoreala’ intr-o zi calduroasa :). Daca zici de suflet, haina sufletului se curateste in Sangele Mielului.
    Deci tot la ascultare si smerenie ajungem. Si cum vezi ascultarea, sau credinta care determina ascultarea, pentru ca n-are culoare sau forma? O vezi prin fapta omului care se apleaca si spala picioarele fratelui sau. Poate ca e o inconvenienta – sa nu zic lene – cate-odata, dar pentru cei mai multi nici macar nu pare a fi o smerenie pentru ca n-au nici o problema sau retinere sa se aplece . Dar asa este smerenia, nu-ti dai seama de ea.
    Auzeam de la un misionar in India, spunea ca acolo spalarea picioarelor e foarte dificila din cauza anumitor traditii si semnificatii care o pune ca ceva foarte injositor. Din cauza aceea, spunea acest misionar, a fost nevoit s-o reduca la o data pe an. (Cine stie? Poate la ei o data pe an e tot asa de „greu” ca noua de 12 ori).

    • David,
     este deajuns sa ne spălăm doar fizic picioarele?
     nu ar trebui ca umilinta sa fie linia generala prin care ne deosebim noi de lume ?
     Ai dreptate cu atentionarea la cele scrise gresit si cam greu de intors.
     Desigur ca atunci cind Domnul a spălat picioarele ucenicilor, nu cursese inca singele Său sfint pe pamînt,
     si nu prea înteleg cum s au întinat picioarele de la pamîntul acesta…descris mai sus..ma jenez să spun ..
     sa vorbesc despre Domnul Isus, suna a blasfemie

     Uluitor cîte am mai auzit pe aici, insa asta le intrece pe toate.
     Nu ar fi bine sa facem un concurs de scrieri şoade;
     desi fiind pe un teren absolut serios…..
     ma tem ca pentru cei care nu ne cunosc sa nu o ia la sanatoasa. 😦

     • Sora Elisa, cine nu greseste in vorbire e un om desavarsit. Cu scrierea e ceva mai usor ca poti revizui, dar si acolo gresim. Cateodata credem ca am scris ce-am vrut sa spunem si tot altceva se intelege.
      Sunt de acord ca doar spalarea fizica la cina nu e totul.
      Dar prin asta se vede ascultarea. Cum spuneam, ascultarea sau umilinta (fiind abstracte) nu se vad. Daca cineva face doar de forma, e paguba lui. Macar daca nu facea ca acum s-a si umilit in ochii altora. Dar invers nu prea merge. Sa fi cu adevarat ascultator si umilit in inima, dar sa nu vrei sa faci spalarea. (Numai daca nu cunosti sau n-ai inteles ceva).
      In Ioan 13: 12-17 spune clar ca …”si voi sunteti datori sa va spalti picioarele unii altora”. Nu doar sa fiti umili. Iar la urma zice „Daca stiti aceste lucruri FERICE de voi daca le faceti”. Nu stiu de altii, dar eu as vrea sa fiu fericit. Domnul sa ne-ajute.

     • Sora Eliza,

      ai citit vreodata textul acela din VT, in care Dumnezeu ii vorbeste lui Moise din rugul aprins sa-si scoata incaltamintea din picioare , caci pamantul pe care statea, era sfant ? Si daca acolo, Moise trebuia sa stea descult inaintea lui Dumnezeu, in Cortul Intalnirii unde se cobora Dumnezeu , intra incaltat ?
      Si acum te intreb eu pe tine: cu ce afecta pamantul incaltamintea lui Moise, acolo la rugul aprins de, Dumnezeu i-a zis sa, se descalte ?

 17. Frate Ionescu,
  nu mi-am propus sa ranesc sentimentele religioase ale vreunui om. Cunosc sensibilitatile la tema despre cina Domnului. Viata vesnica nu trebuie intretinuta. Cam atat de data asta!

  • Han Cristian,

   cum adica viata vesnica nu trebuie intretinuta ? De aceea scrie in Scriptura ca: daca veti trai dupa indemnurile firi pamantesti veti muri? Sau : nu va muscati unii pe altii ca, sa nu fiti nimiciti !!! Sau cine uraste pe fratele sau este un ucigas, si viata vesnica nu ramane intr-un ucigas. Si exemplele ar putea continua.

 18. Daca ai primit pe Hristos Trebuie sa-l pastram in inima noastra.Cum spunea Pavel Alerg catre tinta ca nu cumva dupa ce am propovaduit altora eu insumi sa fiu lepadat.Cum spune la Evrei 6 Daca ai cunoscut pe Domnul si puterile veacului viitor si totusi ai cazut…….Domnul ne-a pecetluit cu Duhul Sfint si daca-l intristam poate sa devina vrajmas si sa lupte impotriva noastra.
  Vreau sa scot in evidenta numai ca se poate sa pierzi mintuirea daca nu te conformezi si nu faci ceia ce cere Domnezeu de la noi.Dumnezeu este dragoste si noi trebuie sa-l iubim pe el Daca intradevar il iubim vom pazi poruncile Lui

  • Frumos !
   Domnul sa ne binecuvinteze pe toti sa facem Voia SA, ca sa nu fim vreodata lepadati, sa ne intareasca si sa ne ajute la fiecare pas!

  • Iosif,
   De acord cu cele postate de tine. Doresc sa intaresc afirmatia postata de tine prin Cuvantul Lui Dumnezeu,caci este scris;
   ” Dar ei au fost neascultatori si au intristat pe Duhul Lui cel sfant; iar El li s-a facut vrajmas si a luptat impotriva lor”-Is.63.10
   OARE NOI DE CATE ORI AM INTRISTAT PE DUHUL SFANT..???

 19. Remus,
  descaltarea noastra trebuie sa fie mentala, de toate cele ce nu sunt pentru Dumnezeu;
  atunci cind intram sa ne inchinam inaintea lui Dumnezeu venim plini de cele care ne intineaza, numai trecind pe strada.
  Eu cred, ca despre asta e vorba.
  Pot eu sa ma descalt cit vreau, daca inima mea este patata de cele intilnite chiar pe drumul spre biserica; stau si ma rog pentru eliberare.
  Spui ca Mintuitorul le-a spalat picioarele pentru ca stateau pe un pamint pe care a curs Singele Domnului;
  la ora aceea inca nu fusese supus chinurilor;
  deci pamintul era acelas, nu acesta este intelesul spalarii picioarelor, cum spui ,
  de a ne spala fiinta, tocmai acest lucru I-l spune lui Petru.

  „daca nu te spal EU nu vei avea parte cu mine’
  „cine s-a spalat n-are trebuinta sa-si spele decit picioarele ca sa fie curat”
  In blogosfera exista o alta ELI -Z-A,
  asa ca te rog sa fii un picut mai atent;
  Fii binecuvintat !
  elisa

 20. acest lucru sa faceti an amintirea mea,ori voi voiti doar odata pe an sa va aduceti aminte de EL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: