CETĂȚEANUL TURMENTAT… A (FOST) VOTAT

Au fost alegeri în România, dar nu am priceput mare lucru. Unii sunt bucuroși, alții ofiliți. Stânga face și la dreapta și invers. Stânga nu știe ce face dreapta și invers. Stânga este acuzată că ține cu dreapta, iar dreapta cu stânga. Nu a rămas în picioare nici măcar faptul că stânga nu e dreapta, iar dreapta nu e stânga. Ați înțeles? Nici eu…

Ca și în America și pretudindeni, în afară de faptul că se fură, ca peste tot, dar mai mult, în România rolul politicienilor este perceput exagerat atât în declanșarea crizei economice cât și în soluționarea ei. Eu pricep factorii de facilitare a progresului socio-economic, apanaj al politicii de taxare, reglementare și, în anumite situații, subvenționare și/sau protecție. Orice producător depinde și reacționează, într-o măsură, funcție de aceste atribute guvernamentale. În cele din urmă, prin acești factori, spiritul întreprinzător și inovator, cultura muncii și cinstea sunt fie încurajate, fie descurajate.

Totuși, căderea într-o depresie economică sau ieșirea din ea nu pot fi atribuite neapărat unei administrații sau unei orientări politice. Lucrurile sunt mult mai complexe. Partidele și conducătorii pot fi beneficiarii sau țapii ispășitori ai unor simptome ciclice, normale. Nu mai vorbim de anumite variabile pe care nu le poți anticipa: război, secetă, revoluții, prăbușirea economică a altora… Procesul politic constă în gestionarea acestor sinusoide în avantajul sau defavoarea candidaților.

Recunosc, nu am urmărit îndeaproape campania acestor alegeri. Dar, atât cât am văzut (cât să-mi dau cu părerea la părerile altora) mi-am dat seama că nimeni nu a oferit soluții viabile și nimeni nu a știut să explice dinamica acestei crize economice globale. Electoratul este ca-n piață la încercat de pepeni. Dar, pentru că nu suntem în sezon, toți pepenii sunt cruzi. Când economia va fi pe val, vor fi toți copți și dulci.

Pentru cei care cred că numai în România avem cetățeni turmentați (aleși și alegători), frământările celorlalte zone geopolitice dovedesc că nu…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

6 răspunsuri sa “CETĂȚEANUL TURMENTAT… A (FOST) VOTAT”

 1. NouaOrdineCrestina Răspunde 12 iunie 2012 la 6:01 PM

  In politica precum in biserici : cuvinte pompoase ,superlative alese „pe spranceana” , ce urmaresc manipularea emotiilor ,obtinerea votului si . .declansarea donatiilor si a suportului financiar !. Cat despre punerea in practica a „valorilor” ora(re)torice, nimic nou sub soare. . . .

 2. In Romania la ora asta NU EXISTA DOCTRINE POLITICE,asa ca termenul stanga -dreapta e depasit.Oportunism ,circumstanta favorabila,hotie ,papagal bun,interese oculte sau/si putin legitime,charisma,….astea sunt criteriile care creaza diferentele precum si perceptia mai mult sau mai putin distorsionata a alegatorilor.

 3. Frate pastor,
  am de multa vreme niste nelamuriri:
  fiti supusi….cit si dregatorilor, ca unii care sunt trimisi de EL sa pedepseasca pe facatorii de rele si sa laude pe cei ce fac bine.
  Dregatorii de azi nu lauda pe cei ce fac bine ,iar facatorii de rele, sunt alesi ca guvernanti.
  Cum ma raportez ca si crestin la aceasta?
  Oamenii morali nu sunt apreciati , dimpotriva.
  Este ales primar a treia oara un om care si-a parasit nevasta, careia nu-i ingaduie sa si vada fiica, el traind in vazul lumii imoral, distrugind alte familii.
  Ales cu74%.
  Cum putem sa dam cinstea (1Petru2-17) acestor oameni?

Trackbacks/Pingbacks

 1. LA SPARTUL TÂRGULUI | Popas pentru suflet - 13 iunie 2012

  […] Am spus tot ce nu aveam de spus, AICI. Concluzie […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: