FOSTUL PRIM MINISTRU: CORUPȚIE, VENDETĂ ȘI TENTATIVĂ DE SINUCIDERE

Vestea că Adrian Năstase, fost prim ministru, condamnat fiind la închisoare cu executare a încercat să se sinucidă m-a întristat. Nu este singurul și nici măcar cel mai notoriu politician corupt. Orice schimbare de sistem este urmată de vandalism împotriva propriei societăți. Oamenii ies în masă la furat, încrezători în faptul că atunci când toată lumea calcă o lege, nu poate fi aplicată.
Când este vorba de demnitarii de stat, lucrurile stau mai rău. Ei sunt tributari unui instinct al invincibilității, cultivat pe fondul unui sistem judiciar slab, la fel de corupt.
Întorcându-mă la colegul nostru de blogging cu care ne frecăm umerii când în sus, când în jos pe scara wordpress-ului, pentru mine el este acum un suflet nenorocit care s-a prăbușit la un pas de sublim. Și, acum că a fost judecat și condamnat, „mila biruiește judecata”.
Ceea ce mă îngrijorează este premiza acceptată tot mai mult în societatea noastră, anume că prin sinucidere se poate scăpa de suferință și consecințe. Sinuciderea nu reprezintă evadarea de o soartă nenorocită ci pecetluirea ei veșnică. Sinuciderea nu este rezultatul unei boli psihice ci a unui complex spiritual sub opresiune demonică.
Cineva îmi va spune (iar) că nu arăt suficientă empatie pentru cei care au trecut prin asemenea traume. Că nu dau dovadă de înțelegere față de oamenii care într-un moment de criză acută au apelat la singura cale de ieșire pe care au perceput-o. Nimic mai departe de adevăr!
Vă atrag atenția că orice justificare și normalizare a unui fenomen devine o alternativă moral acceptabilă a actului în sine.
Da, mă doare pentru tinerii, chiar creștini, care seduși de apologiile „specialiștilor” vor deveni victimele unui moment de slăbiciune. În cazul domnului Năstase, doi ani trec, nu e capătul pământului. Dar și dacă erau douăzeci, asta nu schimbă cu nimic principiul.
Sinuciderea este o formă agravantă de lașitate, egoism și necredință! Lașitatea de a nu sta față în față cu realitatea pe care singur ți-ai creat-o, lașitatea de a nu suporta consecințele propriilor fapte, lașitatea de a nu da satisfacție justiției. Egoism pentru că acești oameni nu se gândesc la suferința mărită a celor dragi, dezonoarea și stereotipul cu care îi stigmatizează, modelul negativ pe care îl oferă societății. Necredință deoarece Îl sfidează pe Dumnezeu care este Creatorul nostru și este Singurul care are drept de viață sau moarte în dreptul fiecărui om.
Domnule Năstase,
Oricât de ireversibil pare conul de umbră în care ați intrat, abia acum sunteți în fața deciziei capitale a vieții dumneavoastră. Departe de frontul politic, detașat de orgoliul și statutul dumneavoastră social, aveți șansa unui nou început. O viață nouă care vă garantează mai mult decât relansarea într-un spațiu devenit inaccesibil, ci într-o dimensiune accesibilă tuturor oamenilor prin Isus Hristos.
Cu o condiție! Această decizie o pot lua numai cei vii!

20120621-090003.jpg

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

162 răspunsuri sa “FOSTUL PRIM MINISTRU: CORUPȚIE, VENDETĂ ȘI TENTATIVĂ DE SINUCIDERE”

 1. ” doi ani trec, nu e capătul pământului” -> ar fi putut servi numai o treime din perioada de detentie la care a fost contamnat (8/24 de luni), pentru „buna purtare”….

  • (anumiti oameni deja au interpretat incercarea de suicid a condamnatului ca un „act de mare curaj si onoare” -> in acest context, articolul dvs. este binevenit); oricine inca este viu are sansa sa-l (re)descopere pe Hristos.

 2. Cineva spunea ca:
  -” fiii veacului acestuia, fata de semenii lor, sunt mai intelepti decat fiii luminii”. (Luc.16:8)

  Ma bucur ca in Romania a inceput un proces de depistare si de eliminare a coruptiei (politico-economice)..
  Ce bine ar fi daca s-ar introduce si un sistem pentru eliminarea coruptiei din biserici ….
  Coruptia politica ruineaza vietile oamenilor….
  Coruptia spirituala insa ruineaza mantuirea lor.

 3. ABJECTIA PROCURORILOR MONICAI MACOVEI E TOTALA: ADRIAN NASTASE VA FI ACUZAT, IN URMA TENTATIVEI DE SUICID, DE (TENTATIVA DE) SUSTRAGERE DE LA EXECUTAREA PEDEPSEI- SE LUCREAZA LA DOSAR IN REGIM DE URGENTA

  Adrian Nastase, cel mai bun prim ministru al Romaniei- si unicul om de stat pe care il are Romania- a cazut cu revolverul in mana. La propriu.

  Gestul lui, de un cosmic dramatism, are si o incarcatura simbolica pe masura momentului astral al comiterii lui: noaptea Solstitiului de vara (in 22 iunie – cand are loc de obicei Solstitiul de vara- este ziua de nastere a lui Adrian Nastase; mai putin obisnuit, anul acesta Solstitul s-a inregistrat in noaptea 20/21 iunie).

  Condamnat, NEVINOVAT fiind, la inchisoare, a ales calea radicala de a pune punct unui parcurs care descalifica justitia, arunca in abjectie pura procurorii si releva, chiar si pentru cei mai putin perceptivi, nivelul ridicat al influentei cercurilor negre de interese asupra instantelor si Parchetelor.

  Ceea ce parea o farsa juridica- dosarul “Trofeul calitatii”, compus din elemente evident “insalilate cu ata alba” care, dupa nici o logica fireasca, nu puteau duce la condamnarea lui Adrian Nastase- se demonstreaza a fi- prin murdara decizie de ieri a instantei- un semnal de forta dat de influentele retele de criminalitate organizata din Romania.
  Altfel spus, mesajul public al acestor retele de criminalitate organizata este de genul “temeti-va, caci putem condamna, nevinovat fiind, pana si un personaj public important in urma unor false acuze special alese pentru a se vedea ca sunt false- astfel, aratand ce putem si ce influenta avem”.

  Poate mai murdara decat decizia de ieri a instantei- condamnarea lui Adrian Nastase, nevinovat, intr-un dosar construit “cu dedicatie”- este actiunea aflata in curs de desfasurare: procurorii lucreaza la intocmirea unui dosar penal in care – pornind de la dramaticul gest de ieri- Adrian Nastase urmeaza sa fie acuzat de (tentativa de) sustragere de la executarea pedepsei.
  Este halucinant!

  In ultima saptamana, am atras insistent atentia asupra ingrijoratoarelor similitudini de fond intre situatia lui Sorin Crivat (ajuns in inchisoare nevinovat, pentru a fi insistat ca dosarul “Armamentul” sa isi urmeaze cursul; Anexa dosarului lamurea chestiuni- cheie din “Tigareta II”, care o implicau si pe Monica Macovei) si presiunile facute pentru incarcerarea lui Adrian Nastase in urma unei false vinovatii (falsul procurorilor fiind evident).

  Sorin Crivat a fost asasinat in penitenciarul Codlea.
  Ajunsese acolo in urma unei false acuze de luare de mita (care nu a fost dovedita), dosarul fiind instrumentat de DNA Brasov pe vremea cand mare sef era Valentin Selaru (azi procuror sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie).

  Dosarul “Armamentul” (cu Anexa S-207, legata de “Tigareta II”- Anexa provocand mari tulburari celor mentionati in ea) a fost finalizat in perioada in care Adrian Nastase era prim ministru- dosarul trebuind doar sa-si urmeze cursul in 2005, cand, cu complicitatea Monicai Macovei ministru al Justitiei, in epoca)- specifica criminalitatii organizate- dosarul a fost secretizat.

  “COINCIDENT”- nu cred in coincidente!- acelasi procuror Selaru este cel care conduce cercetarile privind evenimentele tragice din locuinta lui Adrian Nastase. Procurorul Selaru este cel care, in noaptea de 20/21 iunie 2012, a ajuns, impreuna cu o echipa operativa, la locuinta lui Adrian Nastase si, conform declaratiilor, a ridicat “o arma de foc” (revolverul) si proiectilul care a strapuns gatul lui Adrian Nastase, atungandu-i tiroida.

  Pe de alta parte, procurorul general Codruta Kovesi a declarat ca, acasa la Adrian Nastase, procurorii “au adunat din incapere probele, asa cum se procedeaza in cazul anchetarii unei eventuale fapte penale”.

  Repet: se lucreaza rapid, la parchet, pentru intocmirea unui dosar penal in care Adrian Nastase sa fie acuzat de (tentativa de) sustragere de la executarea pedepsei.
  Comanditara acestei actiuni este Monica Macovei – ea este cea care a pus in miscare caracatita obedienta a retelei de mare criminalitate organizata din care face parte (reteaua Dumitru Iliescu- Catalin Voicu- Monica Macovei).

  Aceasta retea de mare criminalitate organizata (Monica Macovei- Dumitru Iliescu- Catalin Voicu) “l-au scapat printre degete” pe Adrian Nastase, care, conform planului lor, trebuia sa ajunga in penitenciar. Acolo, ar fi urmat sa aiba soarta lui Sorin Crivat: sa fie asasinat. Preconizata asasinare a lui Adrian Nastase in inchisoare (care, fara indoiala, ar fi fost urmata de a declaratie a procurorilor conform careia moartea a fost naturala) trebuia sa fie un mesaj de inspaimantare pentru toti cei care ar fi incercat sa destructureze aceasta retea sau sa i se opuna.

  Avocatii lui Adrian Nastase depun cerere de amanare a executarii pedepsei- si sigur vor avea succes.
  In afara de acest lucru, in cazul lui Adrian Nastase opereaza, deja, prescriptia . Aceasta nu a fost invocata de avocati, care, comitand “greseala” (contextual, este o greseala) de a gandi logic (greseala comisa si de AN, in cazul de fata!) au fost convinsi de faptul ca verdictul instantei va fi de achitare, data fiind nevinovatia lui Adrian Nastase. Acum, sigur vor invoca prescriptia.

  Reteaua de mare criminalitate organizata Monica Macovei- Dumitru Iliescu- Catalin Voicu lucreaza in continuare la operatiunea “aducerea lui Adrian Nastase, cu orice pret in penitenciar” pentru ca, acolo, sa fie “pedepsit in stil mafiot” – asasinat, pentru a lansa un mesaj sinistru.
  Este motivul pentru care procurorii lucreaza de zor- sub “coordonarea” procurorului Selaru (care si-a demostrat deja obedienta fata de reteaua criminala Monica Macovei- Dumitru Iliescu- Catalin Voicu in cazul ofiterului acoperit SRI Sorin Crivat) la intocmirea unui nou dosar penal in cazul lui Adrian Nastase- pentru halucinanta acuza de (tentativa de) sustragere de la executarea pedepsei.

 4. Am scris si eu ceva legat de Justitie din ziua de azi: http://altarul.blogspot.ro/2012/06/este-justitia-dreapta.html…oricum ceea ce am scris, e diferit fata de o simpla judecata a lui Nastase! Sau a oricarui altcineva… Problema nu e un om, ci a unui sistem!

 5. In primul rand nu cred ca a fost o tentativa de sinucidere.Cred ca a fost un….show.Cineva care vrea sa se sinucida( mai ales unul ca el care este si un f bun vanator) o face si gata.El a facut un act demonstrativ doar, cu mare grija sa nu se raneasca prea tare.Daca ar fii adevarat ca sunt mai multe plagi si ca i-a atins o artera atunci nu mai traia pana la venirea ambulantei.Cu atat mai mult cu cat, la tv , coborat din ambulanta nu avea faciesul unui impuscat ca sa zic asa, adica nu avea semne de deteriorare a starii vitale.Apoi, la spitalul de urgenta a fost preluat de dr Bradisteanu care a inceput sa dea declaratii tragice( acest doctor este doctorul infractorilor, el se ocupa sa le faca la toti dosar medical ca sa -i mai scape de niste ani de detentie).Una peste alta, cerd ca a fost o inscenare ca sa ajunga la spital si sa mai traga de timp.Pe de alta parte, nu inteleg cum un corupt care ne-a furat si care a sfidat legea a ajuns acum in ochii nostri o victima.Sunt atatia altii , romani cinstiti care au ajuns sa-si ia viata ca nu mai aveau ce pune pe masa copiilor.Iar acum , cand in sfarsit se face dreptate cu unul dintre marii corupti care ne-au jefuit cu tupeu tara( desi si acest act de dreptate este un praf in ochii bruxelului, si le trebuia un tap ispasitor….ghinionul lui nastase ca a picat pe el….cei care trebuie sa pateasca ca el sunt mult mai multi , dar trebuia acum o solutie urgenta, un caz rasunator pt bruxelles), devenim solidari cu marele hot si ii plangem de mila fara macar sa ne dam seama ca toata tentativa lui de sinucidere este tot o ….facatura, ca intreaga noastra viata politica si politicieni..Sunt de acord cu tot ceea ce ati scris despre sinucidere, dar ca exemplu trebuie luat altul , nu Nastase…El trebuie dat exemplu pentru…..altele.

 6. si multe salutari familiei dvs de la fam dragan

 7. Cineva spunea ca:
  -” fiii veacului acestuia, fata de semenii lor, sunt mai intelepti decat fiii luminii”. (Luc.16:8)

  Ma bucur ca in Romania a inceput un proces de depistare si de eliminare a coruptiei (politico-economice)..
  Era si timpul…
  Coruptia este etalonul care arata competenta, seriozitatea si valoarea unui sistem oarecare de admininstrare si de conducere.
  ( a oricarui sistem politic, social, economic sau chiar religios…).
  Coruptia favorizeaza aparitia smecherilor si-a excrocilor care profita de incompetenta si dezorganizarea
  existenta in sistemul respectiv…

  Ce bine ar fi daca s-ar introduce si un sistem pentru eliminarea coruptiei din bisericile noastre ….

  Coruptia politica ruineaza vietile oamenilor….
  Coruptia spirituala insa ruineaza mantuirea lor.

 8. Se pare ca acelasi sistem care a produs monstrii pe vremea lui Gheorghiu Dej si Ceausescu in politica, sistemul de securitate, partid si in alte domenii isi urmeaza acelasi calapod si in timpul acestei asa zise „noi democratii” din Romania….Cei ce fura acum si santajeaza la nivel guvernamental si de tip „gangster-like” prin teroare si „revanse” trec neobservati chiar cu singe pe maini fiind, si-si continua nestingherit crimele la lumina reflectoarelor politicului, televiziunii, popularitatii ori din umbra,iar cei ce fura o gaina doua sunt dati exemplu ca „…din aceasta cauza Romania e unde e pentru ca avem acesti…” Nu e nevoie de comunism pentru a naste monstrii din astia…Monstrii acestia se nasc din caracterul pervertit de Satan care acapareaza suflete pierdute in fiecare zi… Iar pentru cei prinsi in plasa lor, aveti dreptate, sinucirea e soapta Satanei, care le striga in urechi zilnic ca „…nu mai e altceva de facut decat….” Chiar Isus a fost ucis de cei din vremea Lui din invidie, ura, pizma, ticalosie – de ce? pentru a le-a spus adevarul! Cei ce-au rabdat pana la final in Romania si care unii au devenit martiri sunt cu adevarat eroii Romaniei: unul ca Wunbrant, sau preoti ortodocsi, militari arestati pentru orientarea lor politica, cei arestati si condamnati ca „mosieri, burghezi”… Toti care si-au dus pedeapsa -nemeritata- pana la capat, daca au supravietuit, s-au integrat inapoi in viata si au militat pentru crezul drept pentru libertate intreaga lor viata. Acestia merita tot respectul nostru.

 9. Ca si crestini nu ar trebui sa ne lansam in astefle de aprecieri;
  sistemul ultracorupt, avindu-i in frunte pe cei care ne conduc spre prapastie a suferit prima lovitura.
  Asteptam sa lucreze in sfirsit Justitia care nu a fost lasata, mereu interventii in procesele intentate coruptilor;
  si avem destui.
  Adrian Nastase stia ca e vinovat, 1mil 600miiE se spune ca e mai nimic, pe linga altii, care au fraudat si mai mult….
  Mindru, arogant, distant, dar a stiut bine ca va primi verdictul care i se cuvenea;
  insa spera „cu suspendare”;
  el nu s-a crezut nevinovat, de aceea a avut si reactia imediata.
  Nu s-a ginit ca are doi copii, in egoismul sau a uitat de cei care au atita nevoie de el.
  Sa se indure Dumnezeu sa se pocaiasca;
  ei isi bat joc prin opulenta in care traiesc de un popor intreg;
  acum e jeluit ca unul neprihanit; nu e cazul.
  A mai avut si alte procese, matusa Tamara si altele.
  Sa fim mai atenti in ce ne bagam;
  la putere sunt rosii, ( deci sunt de aceeasi parte)asa ca nu se poate spune nimic la adresa adversarilor, poate doar din rautate;
  manipularile lui Ponta”Basescu e fericit” arata limpede ca nici intr-un moment trist nu se poate abtine de la rautati la adresa presedintelui;
  Basescu e vinovat si de plagiaturile primului ministru si de tot ce e rau in Romania, restul sunt prunci nevinovati . 😦
  ca si cind am avut ceva bun pina acum, dupa caderea lui Ceausescu,
  ucis in ziua de Craciun.
  Asa cum a fost Ceausescu , socotit odios, a tinut la tara asta, nu ca cei de acum
  care-l intrec;
  fiind mult mai rai; au vindut toate bogatiile naturale ale tarii;
  apoi pe vremea sa nu vedeai asemenea desmat, nici macar in imbracaminte;
  totul era foarte decent
  Daca tara asta care L-a uitat pe Dumnezeu nu se pocaieste si nu se intoarce la Dumnezeu, va fi jale mare.

  • „Asa cum a fost Ceausescu , socotit odios, a tinut la tara asta, nu ca cei de acum”

   He he he …. Ceaușescu a ținut la tara asta…

   „daca tara asta care l-a uitat pe Dumnezeu”

   oare a existat vreo tara vreodată ( in afara de Israel) care l-a știut pe Dumnezeu?

   Cum poate o tara sa uite cea ce nu a știut?

   Oare cind o tara se întoarce la Dumnezeu?
   Cind 51% se pocaiasc?
   Si ce se întîmplă după ce se ” întorc ” ? Curg binecuvintarile?

   Arabia Saudită, Dubai nu-l cunosc pe Dumnezeu … Oare de ce sint așa de binecuvintați ?

   • Binecuvintarile ceresti conteaza ;
    degeaba am avea toate bogatiile lumii, daca ne am pierdut sufletul;
    singura bogatie este Viata Vesnica, restul..tot..tot..va arde cu foc si cu trosnet.
    Nu mi doresc bogatie, ci eliminarea minciunii, care
    incepe de la virf.

    • Serios? chiar asa?? 🙂
     Dar binecuvintarile pamintesti de la cine vin?

     • Gabi , nu vreau sa concurez cu Drago la raspuns, dar am auzit o istorioara care te poate lamuri cu privire la binecuvintarile pamintesti.
      Intr-o zi Basescu intra intr-o biserica si acolo vede o batrinica ce statea pe genunchi pe beton si se ruga Domnului sa-i dea 500 de lei sa poata plati birurile si gazul si curentul si toate. Basescu o aude si o intreaba:
      -Maicuta, de ce nu te rogi la presedintele tarii ca el iti poate rezolva problema cel mai repede!
      La care batrinica ii raspunde:
      – M-as ruga maica, m-as ruga daca l-as vedea rastignit!
      Pentru completari la raspuns iti stau la dispozitie.

   • gabi b.
    Raspunsurile la intrebarile ridicate de tine le gasesti..chiar in tara unde traiesti in prezent.
    Si eu am ramas mirat,impreuna cu alti colegi de clasa-EUROPENI,despre conceptia crestino-americana,ce am auzit-o dela profesorul ce ne preda la ESL

    • Drago…. America a fost infintata pe principii iudeo- crestine… dar nu cred ca a fost o tara crestina in sensul in care un evanghelic ar definii termenul de crestin.
     Unii dintre „founding fathers” au fost deisti .
     Expresia ” America trebuie sa se re-intoarca la Dumnezeu” nu prea face sens.
     Eventual biserica ar trebui sa faca mai putina politica si mai multa proclamare a Evangheliei .
     Poate atunci tara aceasta se va schimba.

 10. „Cu o condiție! Această decizie o pot lua numai cei vii!”.
  Mi-a placut.Simplu si direct.
  Ar face bine sa mediteze,toti cei la care le-ar trece,doar o umbra ,a unui asemenea gind.
  Ca ,dupa ce-au facut magareata,s-a terminat.

 11. Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa vina la pocainta si sa fie mantuiti. Daca a vrut sa, se sinucida, asta numai el o stie cel mai bine. Parerea noastra poate fi eronata, asa ca e mai bine sa ne abtinem de la afirmatii nefondate. Cert este ca Dumnezeu asteapta si pe acest om sa, se pocaiasca, exact cum il asteapta pe boschetarul, care doarme pe strada.
  Apoi cat priveste treaba cu, coruptia, ea este pe urmele noastre mereu. Si eu zic, ca multi am cazut la acest subiect, mai mult sau mai putin, atunci cind nu, ne-am impotrivit.

 12. Pocainta este pentru orice om; si nu este subiectul postarii de fata,
  desi pocainta va fi intotdeauna un subiect actual ;
  aici se vorbeste despre sistemul ticalosit, care a devastat un popor, o tara;
  sa aduci elogii unui om care s-a jucat cu banii tarii, care in 2006 avea deja o avere considerabila, care a uimit o lume intreaga;
  a carui nevasta a fost condamnata cu 3 ani puscarie cu suspendare in cazul Zambaccian,(pt luarea sumei de 100.000E de la Irina Jianu, condamnata si ea) intregind astfel tabloul, si asta e numai o parte;
  si sa nu poti vedea adevarul, inseamna ori ca esti unul din cei care au avantaje de pe urma sistemului, pt ca ai facut parte din el si nu-ti poti schimba gindirea in veci;
  si asa sunt multi;
  ori avem o gindire atit de alterata in tara asta, pt.ca nimic nu s-a schimbat in noi,
  dupa ce am devenit crestini;
  si atunci nu se intrevede nimic bun;
  noi nu avem mila de cel care a luat 1,6 luni ca a furat fier vechi , neavind ce da de mincare celor doi copii mici; ci de mafiotii si coruptii care au devastat acest popor.
  Ma uimeste sa vad ca se aleg primari care se afla in penitenciar;
  mai putem crede intr-o schimbare?
  Cred ca „cine-i sfint sa se sfinteasca” este singurul lucru pe care trebuie sa-l urmarim;
  am indurat extrem de mult din pricina sistemului si numai Domnul ne tine;
  de aceea nu protestam, dar gindim si acuzam pacatul;
  si nu incurajam coruptia , nici sistemul corupt, sustinind cum fac unii
  „macar astia daca fura ne dau si noua” lucru auzit de la cineva credincios fiind,
  care pe de alta parte condamna atitudinea ferma pe care o avem ,
  fata de opozitia inculpatilor la Decizia de condamnare a Justitiei,
  care in sfirsit decide corect, netinind seama de influenta majora a celor care sustin intregul sistem; care aduce elogii condamnatilor pe drept;
  mi se pare foarte grav.
  In lumea asta a dezordinii morale nu se prevede nimic bun;
  nu exista decit un interes Puterea , nu omul.
  Si in numele puterii se minte, se fura.
  Noi ce facem?
  raminem de partea adevarului, asta ne este menirea, neinsemnind rautate,
  cum se insinueaza si in mass media.

  • elisa,

   unde ai vazut tu, ca eu am adus elogii lui Adrian Nastase ? (…)
   A fi corupt, nu inseamna numai a fura bani sau alte lucruri materiale.

   • Remus,
    scuze, nu ma refeream la cele spuse de tine,
    nici nu ma adresasem tie direct;
    ci la toata mizeria ce se intimpla la noi,
    cei care sunt corupti , in orice fel,
    cum spui, il sustin;
    si nu condamna ceea ce trebuie condamnat;
    ba il vaita pe sarmanul -bogat ;
    Justitia e vinovata , ca a avut curajul sa scoata adevarul la suprafata si sa-l condamne;
    ceea ce arata ca gindirea in Romania nu s-a schimbat;
    pina nu ne intoarcem ca popor la Dumnezeu nu se intrevede nimic bun.
    De pocainta este nevoie, indiferent de persoana, este spus ACUM, sa ne pocaim.
    Sa se indure Domnul de noi toti.

 13. Eu nu l-aș beșteli chiar atât de rău pe Adrian Năstase pentru tentativa de sinucidere. Sinuciderea este, întocmai crimei și altor acțiuni similare, o consecință directă a naturii noastre păcătoase, care – se știe – rămâne în noi și după convertire. E adevărat că după ce-l cunoaștem pe Domnul avem și Duhul, însă prezența naturii păcătoase este adesea ignorată. Nu trebuie să ne domine viața, nu trebuie să ne facă să comitem păcate pe bandă rulantă, e suficient un moment de neatenție și gata, am sfeclit-o. Omul e bolnav de multe: are probleme cu inima, cu tiroida și cu multe altele. Are deja peste 60 de ani, deci nu mai e ficior. Bolile sunt manfiestări tot ale prezenței păcatului în noi, iar acestea pot avea repercusiuni majore asupra integrității noastre corporale chiar și atunci când suntem copii ai lui Dumnezeu. De pildă, acum aproape 20 de ani, am cunoscut o soră în vârstă, peste 70 de ani, care suferea de o formă extrem de gravă de diabet. Astăzi, cum ar veni, am fost la ea cu cina Domnului, mâine s-a spânzurat. Nimic pe lumea asta n-a prevestit un asemenea gest. Diabetul însă este o boală care afectează una dintre glandele cu secreție internă, adică pancreasul, și asemenea bolilor de tiroidă, induce brusc stări anormale, atipice, pentru orice individ suferind. Mulți s-au grăbit să sară la gâtul surorii nostre, moarte deja, și au făcut-o în fel și chip pentru că și-a luat viața, fără să știe ce înseamnă boala ca prezență a păcatului în noi. A comis un păcat? A comis. Poate fi iertată? Sângele lui Cristos iartă orișice păcat. Ce știm noi ce a făcut înainte să-și pună capăt zilelor. A suferit dureri atroce și n-a mai putut, e chiar atât de simplu. E recomandabil să-ți pui capăt zilelor? Nu, nici într-un caz. Dar chiar merită să le dăm în freză celor care o fac și să-i trimitem în iad ca și când am fi noi pe Scaunul de Domnie? Ne arogăm prea multe atribuții care nu ne aparțin, iar Dumnezeu – ne vine greu să credem, nu? – chiar ne iubește pe toți. Treaba noastră e să predicăm Evanghelia, treaba Domnului e să mântuiască pe cine socotește de cuviință. Revenind la Năstase, pe care nu-l apăr că n-am de ce. Înțeleg însă că păcatului din el l-a împins la un gest necugetat, așa cum facem și noi nu de puține ori. Adevărat, nu la scala gestului lui Năstase, și totuși… Păcatul e păcat, indiferent de consecințe și la fel e și vina păcatului. Păcatul, odată făptuit rămâne cu consecințele lui cu tot, vina lui însă poate fi iertată. Nu noi iertăm, ci Domnul. Noi să facem bine să predicăm Evanghelia…

  • La comentariul dvs. nu îmi rămâne decât să răspund cu o întrebare la ultima dvs. frază: care Evanghelie?…

  • Drept- daca nu=l ai pe Dumnezeu ca Domn ,pe Domnul Isus ca Mintuitor si pe Duhul Sfint ca mingietor, ai toate bolile in tine , chiar si cele mintale care te indeamna la pacat si neascultare de Dumnezeu.Sa nu uitam ca cine sufere pina la capat va primii cununa, caci Dumnezeu nu pune un jug mai greu decit putem duce noi .Dreptul de a da viata si a luao o are doar Dumnezeu. Ma mira comentariul lui Gustav – din ce evanghelie a luat invatatura?

   • bunica mea de 81 de ani a fost diagnosticata cu alzheimer, o boala de minte cum s-ar zice. sa inteleg dupa mintea ta ingusta (vorbesc aici de ingustime spirituala) ca n-are pe Duhul Sfant ca mangaietor?

  • Gustaf, numai cine a trecut prin dureri (psihice sau fizice) poate sa inteleaga ce scrii tu. Restul cunosc teorie, nu teologie… 🙂

   Cit despre ” iar Dumnezeu – ne vine greu să credem, nu? – chiar ne iubește pe toți.”

   5 Domnul cearcă pe cel neprihănit, dar urăşte pe cel rău şi pe cel ce iubeşte silnicia

   • Gabe, eu am văzut lucrurile astea în lucrarea pastorală. Să nu înțeleagă careva că susțin sinuciderea – nici pomeneală! Doar că se întâmplă, iar cazuri cunosc câteva, cei care și-au luat viața fiind oameni duhovnicești, în toată firea, întorși nu de puțină vreme la Domnul. Noi, ca oameni, suntem atât de slabi, că gândim prostii și după o anestezie. Există oameni care suferă schimbări de dispoziție psihică – temporară sau totală – după anestezii puternice pentru că firea noastră păcătoasă ne face să fim slabi. N-ai ce face în astfel de cazuri, omul a intrat sănătos la minte în operație și a ieși cu probleme. Sau, un alt caz. Acum vreo 20 de ani am cunoscut pe cineva, mare om al lui Dumnezeu, care a insuflat în jurul lui credincioșie și statornicie în relația noastră cu Dumnezeu. Până la vreo 70 de ani a fost un om neclintit în relația cu Domnul, după care a făcut un atac cerebral masiv. În urma acestei crunte boli, a început să plîngă toată ziua și-și dorea să moară – era de-a dreptul disperat să moară. Asta înseamnă că nu era credincios? Nu, defel, doar a suferit un atac cerebral care i-a schimbat trupul ăsta muritor cu toate funcțiile sale, inclusiv cele psihice. Atât. Mi-a părut atât de rău de el știind cu fusese înainte că nici măcar nu pot explica. Mai rău însă mi-a părut de cei care, sănătoși în toate cele, au început să-l critice – vezi Doamne – pentru lipsa lui de credință în Domnul… Nu judecați, ca să nu fiți judecați, nu? Nu era mai ușor să stea lângă el să-l încurajeze? Ba da, omul tocmai de aia avea nevoie în disperarea și deznădejdea lui care – de acum – avea cauze FIZICE. Dar în loc să-l încurajeze, așa-zișii frați au început să-l ponegrească. Eu ce să mai zic?

    • Dragă Gustav,
     Faptul că anumiți oameni… „duhovnicești” o iau razna nu ar trebui să vă mire prea mult. Sinuciderea rămâne un păcat ireparabil și ireversibil.

     • De acord că sinuciderea este un păcat ireparabil și ireversibil. CORECT! Este el însă și inpardonabil? Nu cred. Sângele Domnului Isus iartă orișice păcat, deci și sinuciderea, dacă nu cumva ăsta o fi păcatului împotriva Duhului Sfânt… Nu-i cazul, e limpede. Dacă păcatul are și o vină (și are, ne-o spune David), atunci chiar dacă păcatul e ireversibil și ireparabil, vina acestuia poate fi totuși iertată. Este crima (omorul, uciderea) ireversibilă și ireparabilă? Este. Este ea pardonabilă? Normal că este dacă se pocăiește criminalul. Atunci sinuciderea de ce n-ar fi? Dacă sinucigașul are vreme să-și ceară iertare în secundele înainte de a muri? S-ar asemăna cu tâlharul de pe cruce căruia Domnul îi făgăduiește că va fi cu el în rai. Dacă sinucigașul își cere iertare Domnului înainte de a comite actul? Nu e mai puțin sincer? Păcatul e păcat și izvorăște din străfundul ființei umane, din natura noastră păcătoasă, crima în sine (sau sinuciderea) este doar o consecință a păcatului, după cum ne învață Domnul: e deajuns să ne gândim aiurea la o femeie că am și curvit cu ea, nu-i musai să și ne culcăm cu respectiva ca s-o facem lată. Explicația asta-i din Scriptură și nu văd de ce nu s-a aplica și sinuciderii… Cine-s eu de-l judec pe omul pe care Dumnezeu l-a creat și căruia Dumnezeu îi lasă sau nu viața? De aia la înmormântările noastre NU vorbim despre mort, ci despre Isus – pentru că nu știm care-i adevărata lui soartă de vreme ce numai Domnul știe acest lucru.

     • Gustav,
      intrăm într-un domeniu atât de periculos, al iertării post-mortem, încât dărâmăm TOATĂ Evanghelia adevărată, de nu mai rămân decât franjurile de ea. Hai s-o lăsăm așa cum este în Biblie, ok?

     • Sa fiu iertat fr pastor ca ma amestec, dar Gustav mi-a sugerat o latura a problemei.
      – stim din biblie ca trupul este templul Duhului Sfint, adica este casa LUI. Daca cineva strica aceasta „casa” oare aceasta fapta nu este impotriva Duhului Sfint? BA ESTE!
      – circumstanta agravanta este ca aceasta distrugere o face atingindu-se si de VIATA care este monopolul (cer iertare dar nu gasesc de moment o alta forma) lui Dumnezeu. Aceasta atingere de viata difera pacatul sinuciderii de pacatul curviei, care stim ca este condamnat foarte tare tocmai pentru ca este un pacat impotriva TEMPLULUI DUHULUI SFINT adica in trup, dar il lasa viu (fizic)!

    • @ Gustav
     O tentativa de sinucidere se iarta daca omul acela se pocaieste,dar daca sa sinucis de ce-l duci tu pe cineva in rai.Cei ce sint a lui Hristos si-au rastignit firea paminteasca impreuna cu patimele si poftele ei.Cum mai spui tu ca firea asta pacatoasa ramine in noi si dupa convertire.da ai dreptate ca ramine la cine nui nascut din nou Asa si curvarii Am fost 20 de ani pocait cum trebuie si mi-a iesit in cale cosinzeana si n-am mai rezistat.Afara sint cinii,curvarii ,ucigasii Ucigas esti daca ucizi pe altul or pe tine.Nu este un special rai pentru asemenea fapte.

 14. Fr . Ionescu ma asteptam sa fii mai dur la aceste aberatii ale lui Gustav, nu e prima data cind bate cimpii cu astfel de idei trasnite.

  • Pete, ai ceva să-mi transmiți? Fii bărbat și scrie-mi direct, nu-l pune pe fratele Ionescu să mă croiască cu nuiaua.

 15. Desigur ca noi ca si crestini avem doar un singur lucru de facut, sa ne rugam pentru toti oamenii;
  dar uite ca e-am cam saturat de minciunile lor , dar nu numai atit, ne mai cred si fara minte.
  Vad in zona ca oamenii, romanii inteleg f repede adevarul;
  rusinea este a celor care dupa ce se lafaie, traind in minciuna , hotie si coruptie,
  mai vor si conditii speciale rasplata pt „buna lor functionare”;
  sau mai degraba, toti acesti mogului, nu rezista domnule, nu rezita si pace, la detentie.
  Cit despre inapoierea banilor, nicio vorbulita.

 16. ca de obicei, majoritatea creStinilor vorbesc din postura de oameni care n-or trecut prin mari suferinti (trupesti). lesina cand vad un ac de seringa, dar sunt tari in clanta cand e vorba de necazurile altora. mi-e scarba…

 17. Gustav ,problema este ca s-ar putea ca sfaturile tale sa fie citite de cineva aflat la un moment greu in viata lui si sa creada ca sinuciderea l-ar scapa de probleme si sa fie chiar iertat asa ca nu te juca cu aceste lucruri ca sa nu te faci vinovat de viata cuiva , caci inteleg ca esti pastor .GBY

  • Pete, Dumnezeu e drept și se-ndură de cine dorește. Eu mă fac vinovat de sufletul lui dacă nu-i vestesc Evanghelia, adică Vestea Bună a mântuirii prin credința în Isus Cristos. Ce se întâmplă de atunci încolo e dincolo de puterile oricăruia dintre noi.

 18. Frate Ionescu, nu-i vorba despre iertare post-mortem, nici pomeneală despre așa ceva; este vorba despre o relație vie dintre un om păcătos, cu natură păcătoasă, și Domnul Isus. Cel care moare neconvertit moare neiertat. Problema este că NOI stabilim cine-i convertit și cine-i iertat, asta fiind exclusiv atribuția Domnului. Eu NU apăr sinuciderea; apăr dreptul lui Dumnezeu, care ne-a creat, de a decide cine e mântuit și cine nu este, drept pe care ni-l arogăm cu o din ce în ce mai mare – cum să-i zic? – aroganță…

 19. L.I ,care e solutia ta ? ,sa se sinucida sa scape de dureri?, ar trebui sa-ti fie scirba de ideile tale si sa citesti biblia sa intelegi voia lui Dumnezeu cu privire la aceasta problema.

 20. @ Gustav
  Dezbraca haina de pastor ca invatatura ta e in afara bibliei Cum adica iti pui streangul la git si iti ceri iertare si apoi iti dai drumul jos ajungind in raiul lui Dumnezeu..Nu spune in Ezechiel ca daca ai facut binele toata viata si la un moment dat ai facut raul Toata neprihanirea ti sa uitat.Ce te mai scalzi si tu in ape tulburi.

  • Iosif, stai liniștit că nu-s păstor, însă predic Evanghelia. Dacă ții minte, revelația e progresivă și dacă pe vremea lui Ezechiel era valabil faptul că o prostie făcută la sfârșitul vieții anulează toată neprihănirea din timpul vieții, Evanghelia – prin vocea lui Pavel – ne explică că nimic (nici măcar moartea) nu ne poate smulge din mâna lui Cristos. Păcatul sinuciderii – întocmai curviei – este condamnat de Dumnezeu în clipa în care apare în mintea omului, așa că poate fi iertat dacă omul se pocăiește. Caz concret: dacă omul își pune ștreangul din varii motive (boli cumplite etc.) este evident că nu judecă bine, dar dacă are câteva secunde să-și ceară iertare înaintea lui Dumnezeu, de ce să nu-l ierte Domnul? Oricum, noi discutăm aici cazuistică precum iezuiții, și n-ar trebui să facem asta. De aia zic să nu-i trimitem noi pe oameni direct în rai sau în iad că nu-i treaba noastră, ci a Domnului.

 21. @ Gustav
  Tu ai spus ca ai dus cina la femeia aceia care sa spinzurat a doua zi Tu ai spus ca ai vazut astea in lucrarea pastorala.
  Acum spui ca nu esti pastor.Te contrazici singur in tot ce spui.Sinuciderea si curvia sint pacate de moarte.Daca citesti in biblie eu asa cred ca;Pe calea aceasta nici chiar cel fara minte nu se rataceste.Am cunoscut o femeie care si-a iesit din minti avea 6 copii si se dezbraca iesea pe strada Sotul ei nu mai stia ce sa faca Sora ei era singura si a luato la ea acasa Acolo in rugaciune si post cu un grup de frati si surori Domnul a eliberato Asta e Dumnezeul nostru Asta e credinta adevarata.Nu sa-ti ceri ertare in timp ce duci pistolul la cap or in timp ce sari jos de pe zid.Or,,,,, Ceia ce aduci tu e FOC STRAIN

  • Dragă Iosif, arată-mi tu în Scriptură – nu în tradiția penticostală sau baptistă – unde scrie că sinuciderea și curvia sunt păcate de moarte. Fii bun și fă-mi acest hatâr.

   • Gustav, nu este bine ceea ce faci.Ceri lui Iosif sa-ti demonstreze ceva ce tu ai primit in „dar” in 26.iunie ora 12.00. De ce nu dovedesti consecventa in ceea ce vrei sa convingi pe altii? Si chiar cred ca nu este important cine iti spune, este important daca ceea ce iti spune are suport biblic,nu? Mai ales ca te incearca si o mindrie necrestina legata de faptul ca vrei credint mai mare datorita faptului ca predici. Chiar as dori sa pui pe blog sau youtube ceva din „pastoratia” ta asa ca sa avem si noi o imagine mai aproape de adevar. Roadele Gustav, dupa roade … Har si paace

    • Frate Mihai, îi mulțumesc lui Dumnezeu că El este Judecătorul cel Drept. Că de-ar fi altfel, inclusiv după dumneavoastră, m-ați împroșca cu pietre… Și pentru ce? Pentru niște lucruri cu care nu sunteți de acord din Scripturi. Frumos, n-am ce zice…

     • Frate Gustav, te rog frumos sa nu imi pui in spate ceea ce iti imaginezi.Eu mi-am permis sa descriu doar o fapta, sa ma pazeasca Dumnezeu sa te judec, cu toate ca in alte conditii, Dumnezeu mai ingaduie sa fim si judecati.
      Aspectele semnalate de mine spre ajutorul tau , sunt legate de „comiterea faptei” unde , cu smerenie si umilinta inaintea Domnului, dar fata de tine, am pretentia ca pot vorbi.
      Partea care ma face sa intervin este aceea de pericol pentru fratietate cit si pentru cei ce te asculta daca spui ca predici. Este foarte important ca hrana duhovniceasca sa fie de cea mai buna calitate, dar a vorbi despre ceea ce doar ti se pare, cam aici vad eu ca ai ajuns.Faptele sunt aspecte reale, acestea nu tin cont de parerile noastre. Ele se incadreaza singure la locul lor, nu asteapta interpretari si filozofii.Doar unii dintre noi credem asa ceva, dar in acest caz devenim in cel mai bun caz, filozofi, nu inteleptiti de Dumnezeu.
      In alta ordine de idei te rog frumos sa contezi pe mine ca pe un frate care poate implini cele scrise de biblie cind este vorba de frati.In nici un caz „cu pietre” ci cu o dragoste agape. Har si pace.

   • @ Gustav
    1 Cor.cap.10 vers.8 -Sa nu curvim cum au curvit unii din ei asa ca intro singura zi au cazut douazeci si trei de mii.
    1 cor cap 10 vers.11 spune- Aceste lucruri li sa intimplat ca sa ne slujeasca drept pilde si au fost scrise pentru invatatura noastra.
    Efeseni cap.5.vers 3- Curvia sau orce alta necuratie… nici sa nu fie pomenite intre voi..
    Iuda vers.7 Tot asa Sodoma si Gomora si cetatile dimprejurul lor cari se dadusera la curvie si au poftit dupa trupul altuia ne stsu inainte ca pilda suferind pedeapsa unui foc vesnic
    Galateni cap 5 vers17-21
    Apoc 22 vers 15-Afara sint cinii ,curvarii,ucigasii…
    Incolo fii sanatos.Eu nu am sa mai comentez la acest subiect.

 22. Fr. Ionescu cred ca Gustav are o lampa arsa ,inca nu am vazut pe cineva sa sustina cu atita tarie o prostie

  • Pete, dacă nu-ți convine ceva începi să proliferezi insulte? Parcă vorbirea noastră – inclusiv a ta – trebuie să fie dreasă cu sare…

  • pete,
   cand „lampa este arsa’ sistemul nu mai functioneaza.
   In acest caz-mai aproape este-functionare in stare de „avarie’care se poate remedia deoarece..mucul care mai fumega nu-l stinge iar trestia franta nu o rupe..

 23. Gustav,
  ba da. ceva ne poate smulge din Mina lui Dumnezeu:
  inima rea se necredincioasa>

  • Elisa, Scriptura zice că nimic nu ne poate smulge din mâna lui Dumnezeu. Acum vii tu și spui că, totuși, inima rea și necredincioasă ne poate smulge din mâna lui Dumnezeu. Judecă și tu, de cine să ascult: de Scriptură, care este cuvântul lui Dumnezeu, sau de Elisa?

   • Gustaf… Nu are rost… Ce scrii tu sint lucruri greu de înțeles, pe cari cei neștiutori nu au cum sa le priceapă … 🙂
    Invatatura ta nu este ptr. oricine…
    Cei mai mulți daca ar crede ce scrii tu s-ar apuca sa pacatuiasca ca la Hollywood … 🙂
    Așa ca lasă-l pe fiecare cu cit Domnul l-a iluminat…
    Cind Duhul Sfint le va descoperii ca ” Salvation is of The Lord”, te for înțelege ,
    Pina atunci …zâmbeste 🙂

    • N-am eu treabă cu nimeni, Gabi. Dar am datoria să semnalez, între frați, lucruri cu care nu sunt de acord, nu? Avem Scriptura, fiecare să trăiască potrivit ei. Pe mine nu mă deranjează cu unii cred altfel față de mine; mă deranjează însă când scoatem din noi atitudini vindicative în situații care ar impune să tăcem mâlc.

   • Gustav,
    Deci, este limpede ca nu cunosti Cuvintul:
    „acum vii tu si spui”
    eu nu am voie sa spune decit ce spune Cuvintul, altfel as fi ca si tine, pe linga…
    Citeste mai in amanuntime si vezi Evrei-3-12
    Luati bine seama fratilor, ca, niciunul dintre voi sa n-aiba o inima rea si necredincioasa, care sa va desparta de Dumnezeul cel Viu.
    Chiar si omeneste poti sa vezi ce spune o zicala populara:
    daca doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca.
    Adica, nu mai propovadui cuvinte, vorbe, si altele…ci Cuvintul curat.

   • De Elisa care iti repeta cuvintul lui Dumnezeu din biblie, deci implicit vei asculta si de Dumnezeu.

 24. Cind cineva nu are pe hristos, nu are nici duhul lui Hristos;
  deci nu este templul Duhului Sfint;
  i se mai poate imputa ca a facut un pacat impotriva Duhului?
  sau doar necredinta in Dumnezeu, din lipsa careia si-a permis sa-si ia viata primita de la EL.

  • Nu pot să nu remarc perfecționismul spiritual al unora care scriu pe acest blog și care, cred ei, trec prin viață fără să păcătuiască. Ei bine, printre astfel de oameni, apostolul Pavel ar fi fost un paria… el, care recunoaște că binele pe care vrea să-l facă nu-l face, ci răul pe care nu vrea să-l facă, iată ce face…

   • Între învățătură și aplicație este întotdeauna o diferență. Dar învățătura proiectează perfecțiunea, iar aplicația trebuie să se raporteze tot mai mult acestei perfecțiuni, nu credeți?
    Dvs. ce predicați, la ce îi îndemnați pe oameni să se raporteze, la chipul întotdeauna deficient al realității din viața lor sau la unitatea de măsură obiectivă a desăvârșirii, adică Hristos?

    • Normal că la Cristos, numai că nici unul dintre noi NU este Cristos.

     • Dar omule bun, spune tu folosind cuvintele bibliei ce sunt crestinii predati lui Isus? Ca precis filozofi nu spune ca suntem, filfizoni nici atit, fotbalisti nu cred, artisti de cinema nu(de si sunt convins ca unii, nu spun ca tine, dar unii mai au si placerea de a face show)Oricum , in cazul acesta am inteles cuvintul „cerbicie” mult mai bine ca din alte dictionare.

 25. Gustav dupa ce ca nu cunosti biblia {Elisa are dreptate asa scria in biblie cum zice ea} sustii sus si tare aceasta prostie cu iertatrea in cazul sinuciderii ,ceea ce ma face sa cred ca ai nevoie sa-ti faci o cercetare sa vezi daca esti ok

  • Eu am o oglindă în care mă uit în fiecare dimineață. Vă sugerez și dumneavoastră același exercițiu. Și lui Mihail, de mai sus.

   • Gustav, de ce vrei tu sa-mi stric singur fiecare zi? Sunt atit de urit si de nesuferit incit am ajuns la concluzia ca singura mea sansa care mi-a mai ramas este DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU! Gustav, uitindu-ma in oglinda asa cum tu sugerezi am ajuns sa-l doresc pe Isus in inima mea si cred ca este singurul lucru care ne face sa putem privi in acea oglinda. Chiar daca acuma vedem nedeslusit, dar avem o promisiune mareata, asta ma mai tine, SLAVIT SA FIE DOMNUL.

 26. Gustav, du te rpg oglinda la doctor;
  e prea opaca. 😉
  dar inainte de asta, roaga te, ca sa VEZI!

  • Elisa, nu-i bine când le știm chiar pe toate… Unii mai degrabă și-ar pune capăt zilelor (apropos de subiect…) decât să recunoască – deschis și cinstit – că sunt unele lucruri pe care nu le știm chiar sută-n sută. Biblia nu ne vorbește chiar despre toate lucrurile din lumea asta. Unele sunt importante și, totuși, Scriptura nu zice nimic despre ele, pe când pe altele le lasă – să zic așa – nejudecate, fără un verdict clar cum ne-ar plăcea nouă.

   • Gustav, eu vreau sa iti multumesc pentru ca in sfirsit am aflat pentru cine a lasat Dumnezeu unele lucruri neclarificate. Abia acuma am aflat ca ele erau pentru tine.Multumesc Domnului ca nu am plecat la cer fara sa aflu ca de fapt tu care predici cuvintul habar nu ai ca soraa Elisa a enuntat din biblie, habar nu aica mai este scris ca Isus spune „frati” celor care sunt ca mine si ca Elisa, pentru ca eu cred ca cu tine se socoteste acolo unde spune ca „ati lucrat faradelege”. Ba sunt bucuros ca in biblia mea mai scrie cite ceva.Ca suntem copii de Dumnezeu (deci iarasi frati cu Isus) ca cine este nascut din Dumnezeu nu mai poate pacatui, dar sigur ca da, se refera la pacate gen imbuibare, minciuna, pizma, cleveteala si altele de acest fel
    Clar (pentru tine sau dupa tine sau cu tine,etc) sin (pacat)uciderea nu este pacat.Este asa o incercare a tariei nervilor si a iutimii de gindire, asta in cazul in care mai apuci sa mai spui ceva rugaciuni pina iti iei singur viata.
    Stii ceva? Mi-as permite sa-ti recomand sa studiezi modul in care a murit dr Mina Minovici, nu stiu de ce cred ca esti urmas al lui.Si acesta a crezut ca sinuciderea nu este pacat ci asa un exercitiu de vointa.Si te-as ruga sa-mi spui cum a murit? asta daca nu iti cer prea mult ca unui frate (posibil) in credinta.
    Te rog fa un efort si analizeaza cele scrise de mine pentru ca in toate postarile mele iti doresc numai binele.In ardeal se spune despre unii ca ” o tin de coarne si spun ca este shuta”!Poate ca nu este cazul tau, dar te rog frumos sa ma convingi.

    • Mihai, am știu că Elisa a citat din Biblie, însa versetul acela sună diferit în română față de limba în care a fost scris, adică în greacă. Dacă în română se zice să n-avem o inimă rea care ne desparte de Dumnezeu, în limba greacă zice să nu fie printre noi cineva cu inima rea a necredinței care desparte de Dumnezeu. Deci Cuvântul ne spune nouă, credincioșilor, să veghem ca nu cumva să fie printre noi necredincioși care oricum au o inimă rea a necredinței și sunte despărțiți de Dumnezeu, nu cum lasă traducerea românească să se înțeleagă, anume că noi, credincioșii, am avea printre noi alți credincioși cu inimă rea, care îi desparte pe ei, credincioșii, de Domnul. Deci, inima rea a necredinței se află în necredincioși, aceștia fiind despărțiți de fapt de Dumnezeu (pentru că asta face inima rea, desparte pe om de Dumnezeu), NU în cei credincioși, pe care nimic nu-i desparte de Dumnezeu, nici măcar moartea, cum zice Pavel. Pentru ultima oară spun, că deja mă dor degetele de la atâta scris și spus același lucru: NU apăr și nu recomand sinuciderea sub nici o formă și în nici o circumstanță. Spun doar că este un păcat care, întocmai oricărui alt păcat, poate fi (NU este în mod obligatoriu și automat) iertată de Domnul în condițiile prevăzute de Scriptură, adică atunci când există pocăință. În rest, nici ție, nici mie, nu ne stă bine să ne ironizăm reciproc dacă într-adevăr suntem frați în credință.

     • Unde spune ca vom fi iertati dupa moarte?
      la otodocsi?
      il pui pe pomelnic la „morti” si il dai la manastiri( doua, trei, patru).
      Biblic nu este ceea ce spui.
      Inima rea si necredincioasa..sa nu va desparta..e spusa credinciosilor…fratilor;
      NU necredinciosilor, ia aminte!
      vs 19 Ev 3 spune ca din pricina necredintei nu au putut intra in Imparatie;
      din prinina necredintei ne luam noi viata;
      iar daca nu vrem sa acceptam tot ce este Scris, e „normal” ca ne luam si viata, pt ca noi „stim mai mult decit este scris”. 🙂

     • Gustav, iubitu Domnului, traducerea ta din greaca ar mai fi cum ar fi, „sa nu fie printre noi cineva cu inima rea a necredintei care desparte de Dumnezeu”. Dar prin interpretarea ta le sucesti la cu totul altceva (asa faci si cu alte texte?) „să veghem ca nu cumva să fie printre noi necredincioși care ORICUM au o inimă rea a necredinței și SUNT despărțiți de Dumnezeu”. Pai cum poti pierde ceva ce n-ai avut, sau cum poti fi despartit de ceva ce n-ai fost legat? Da. Poti fi DEPARTE, dar nu DESPARTIT.
      Ti-as mai spune un lucru. Ai grija sa nu te trezesti ca ti se aplica proverbul ca toti merg pe sens invers numai tu mergi bine.
      Oricum, e bine ca stai in partasia fratilor ca sa mai beneficiezi de acest „vegheati unii asupra altora”, cum toti mai beneficiem, si sa nu te pierzi singur. Dar poti si sa respingi acest „beneficiu”.

     • Gustav, oricum eu ca si un crestin care asa intelege lucrurile, eu te iubesc. Iar cit se va indura Domnul sa te lumineze in cele texte ale sfintelor scripturi, este tot la indemina lui Dumnezeu.
      Singura sai spun nemultumire pe care o am este ca nu m-am imbogatit cu nimic dupa citirea celor citeva sute de rinduri scrise de tine.Dar, asa cum am mai scris de atitea ori, NADEJDEA MEA E DUMNEZEU, si sunt convins ca si pe tine te iubeste la fel ca si pe mine si ca pe toti ceilalti.
      Cit despre traducere, eu cred ca Dumnezeu a ingaduit ca traducerea sa fie dupa sufletul romanilor, in greaca sa fie dupa sufletul grecilor, altfel cum as putea intelege pe ap Pavel ca cu grecul s-a facut grec si cu „ardeleanul” s-a facut ardelean?
      Domnul Isus sa aiva mila de noi si sa ne binecuvinteze cu dragostea LUI.
      Cit despre TANATOLOGIE, iti recomand cartea regretatului dr Terbancea.Precis te va lumina in cele lumesti despre care le vrei duhovnicesti.E mai greu, dar face. Ca bun prieten de blog vreau sa-ti amintesc(nu stiu citi ani ai) ca pe la noi era o vorba: la fotbal si la agricultura se pricepe toata lumea.Drept ca au trecut vremile, nu mai vrea nimeni agricultura, dar fotbalul a ramas. Mult har si pace si dovedeste ca o iubesti pe sora Elisa, aceasta fiind dovada iertarii, conditie grea pentru ca Domnul sa ne poata ierta si EL pe noi.

   • Gustav,
    este in primul rind DUHUL;
    noi stim cit ne da Duhul Domnului Hristos.
    Pare-se ca tu esti cel care mai bine si-ar pune capat zilelor decit sa recunosti ce este SCRIS. 🙂
    ca tot vei fi iertat. 😦

 27. Pentru toti cei care cred ca sintem iertati numai de pacatele de care ne cerem iertare..
  Yea right
  Spurgeon
  In the Lateran Council of the Church of Rome, a decree was passed that every true believer must confess his sins, all of them, once a year to the priest, and they affixed to it this declaration, that there is no hope of pardon but in complying with that decree. What can equal the absurdity of such a decree as that? Do they suppose that they can tell their sins as easily as they can count their fingers? Why, if we could receive pardon for all our sins by telling every sin we have committed in one hour, there is not one of us who would be able to enter heaven, since, besides the sins that are known to us and that we may be able to confess, there are a vast mass of sins, which are as truly sins as those which we do observe, but which are secret, and come not beneath our eye. Oh! if we had eyes like those of God, we should think very differently of ourselves. The sins that we see and confess are but like the farmer’s small samples which he brings to market, when he has left his granary full at home. We have but a very few sins which we can observe and detect, compared with those which are hidden to ourselves and unseen by our fellow creatures. I doubt not it is true of all of us who are here, that in every hour of our existence in which we are active, we commit tens of thousands of unholinesses for which conscience has never reproved us, because we have never seen them to be wrong, seeing we have not studied God’s laws as we ought to have done. Now, be it known to us all that sin is sin, whether we see it or not—that a sin secret to us is a sin as truly as if we knew it to be a sin, though not so great a sin in the sight of God as if it had been committed presumptuously, seeing that it lacks the aggravation of willfulness. Let all of us who know our sins, offer this prayer after all our confessions: “Lord, I have confessed as many as I know, but I must add an etcetera after them, and say, ‘Cleanse thou me from secret faults.’”

  http://rodiagnusdei.wordpress.com/2012/06/27/spurgeon-audio-sermon-secret-sins-turn-or-burn/#respond

  • @ Gabi
   Spurgeon is not our GOd
   Prov 28 v.13 -Cine ascunde faradelegile nu propaseste dar cine le marturiseste si se lasa de ele capata indurare
   Odata pe an la Sfinta Spovedanie inainte de paste Asta se face la ortodocsi Daca nu mai ajungi la data aia pe an.
   Toti gresim in multe feluri
   Si doar scrie si in biblie ca orce greseala este un pacat dar nu este un pacat care duce la moarte.Pentru acest pacat greseala te poti ruga zilnic.
   Si nu-l mai incuraja pe Gustav in prostia lui ca si cum un om vrea sa se sinucida ca nu gindeste bine ,dar e sanatos mental in citeva secunde sa-si ceara iertare de la Dumnezeu si sa fie iertat.
   Nu mi-am intors spatele vreodata la cineva care mi-a spus de o cadere or ceva dar ridicarea se face conform Dreptarului invataturii sanatoase.Domnul sa ne ajute

   • Iosif….pai daca folosim aceiasi logica ce rost are sa-l mai citim pe fratele Ionescu…. Because he is not our God either… 🙂
    Si te incurajez sa citesti inca odata ce a scris Gustav…. ca EU nu am vazut nici o prostie…numai ceva lucruri care sint.greu de inteles ptr. cei care mai traiesc sub lege… 🙂

    • @ gabi
     Nu am vazut nimic greu de inteles in scrierile lui Gustav.
     Vad ca nu cunoaste biblia ca nici nu stia ca scrie ca o inima rea si necredincioasa te poate desparti de Dumnezeul cel viu.Si se contrazicea cu Elisa ca nu scrie Cind ea i-a dat versetul a inceput sa-l traduca prin greaca etc.
     Bine ca esti tu si Gustav in Har.Bucurate.Voi sinteti la hrana tare care nu orcine o poate primi.Tine cont ca tilharul de pe cruce nu a fost credincios.Spun asta ca Gustav compara pe un sinucigas cu tilharul de pe cruce.Cheile locuintele mortilor sint la Domnul Isus.Ce face el e treaba Lui dar oamenii care sau departat de Dumnezeu prin neascultare isi cautA TOVARASI SI EXPLICATII PINA SE UNG LA RANA.

     • Iosif, cum le știi tu pe toate… După părerea mea, te pronunți cu prea mare ușurință în privința unor frați de-ai tăi și asta doar pentru că nu ești de acord cu ei? Tragi concluzia foarte rapid că nu cunosc Scripturile – o fi, nu zic nu, că ar trebui să le știu pe dinafara și nu-i cazul – și nu știu cine ți-a dat această autoritate. Lansezi acuzații doar pentru că nu ești de acord cu mine, iar asta se cheamă – în termeni religioși – habotnicie (sau bigotism) spune-i cum dorești. Ai dreptate că nu cunosc Scripturile (nici cum ar trebui, nici cum mi-ar place mie), însă una dintre regulile de bază ale bunului simț (uman, nu cel duhovnicesc) presupune, cum spuneam și cu altă ocazie, privirea în oglindă, exercițiu care pare să-ți lipsească.

     • @ Gustav.
      Nu ai de ce sa te superi.Nu te-am jignit Nu l-am jignit nici pe Gabi dar cind citezi unul din inteleptii lumii like Spurgeon macar sa citezi ceva care e in concordanta cu biblia.Asta e parerea mea.In satul meu era o inmormintare la pocaiti si a venit foarte multa lume ca a murit cineva mai tinar pina in 40 Se faceau popasuri in drumul spre cimitir.La un popas a inceput sa predice un om frate mai intelept in ale lumii si dadea exemple despre intelepti ai lumii.Deodata in multime sa auzit un strigat;-Hei Domnule vorbestene din cartea aceia BIBLIA)si de acolo citestene ca de astea sintem satui noi(era o femeie ortodoxa) Its a true story.
      Toate sint bune la vremea lor.N-am avut intentia sa te jignesc dar nici nu pot sa dau bun venit la invatatura ta cu privire la sinucidere.Oglinda e Cuvintul Lui Dumnezeu

   • Frate Iosif, nu cred ca este bine sa privim cu usurinta ca unii, cind este vorba de pacat.Indiferent care este „greseala”, biblia mea spune clar: PLATA PACATULUI ESTE MOARTEA.
    Daca tu stii alte texte unde spune ca de fapt nu pentru toate pacatele este asa, as vrea sa ma ajuti. Dar atentie.Nu vorbim de iertare si neiertare, vorbim de plata pacatului fie el care o fi, chiar si greseala cum spui tu. Doar un singur pacat este neiertat, nu? Deci este bine sa nu schimbam si sa facem clasamente personale ca s-ar putea sa ne sinucidem duhovniceste( offf, iar sinuciderea)

    • @ Mihail
     Plata pacatului este moartea.Asa scrie si in biblia mea.

     • Pai atunci de ce mai esti in viata?

     • @ Gabi
      Pai fratioare draga e vorba de moarte spirituala .Nu scrie si in Apoc.3 v.1 …..stiu ca iti merge numele ca traiesti dar esti mort.

     • Josif, am preluat cu „copy”:

      „Si doar scrie si in biblie ca orce greseala este un pacat dar nu este un pacat care duce la moarte.Pentru acest pacat greseala te poti ruga zilnic.”

      Aceasta ai scris tu mai sus. Acuma recunosti ce am scris eu si de fapt ca asa este scris in biblie. Cum ramine corect? care dintre pacate nu are ca plata moartea? Ce greseala – pacat se inscrie in ceea ce ai afirmat mai sus? Aceasta era comentariul meu despre clasamentele facute in nume propriu. Har si pace.

     • @ Mihail
      Romani 6.v.23-Plata pacatului este moartea…asta ai scriso tu si stiam ca scrie in biblie.
      1 Ioan cap5.v.17 -Orce nelegiuire este un pacat dar nu este un pacat care duce la moarte.
      Sint greselile noastre zilnice -o minie ,iutime etc pentru astea ne putem ruga pentru iertare zilnic.Alealalte sa nu fie pomenite printre noi.

 28. Da’ unde-am zis eu ca noi suntem iertati dupa moarte? Nicaieri. Iar Gabe a pus punctul pe i, cum s-ar zice. Nu suntem iertati doar de pacatele pe care le marturisim, ci si de cele despre care n-avem habar… Cate pacate nu facem pe zi fara sa stim ca sunt pacate? Numai Domnul stie, dar tocmai de aceea este el mijlocitor, ca sa mijloceasca la Tatal pentru noi. Tare pagubos poate fi perfectionismul asta care ne baga in cap ideea ca, dupa ce ne-am pocait, gata cu pacatul, de acum avem o minte noua, nepacatoasa, care functioneaza perfect. Nici pomeneala, n-a functionat la Pavel, daramite la noi… Avem in noi pe Duhul, iar impreuna cu El pe Tatal si pe Fiul, dar firea noastra pacatoasa tot acolo e. Nu mai are putere deplina asupra noastra, dar e prezenta acolo si se manifesta cand nu ne asteptam. Vreau eu sa-l vad pe credinciosul care e veghetor suta la suta, tot timpul. Unde am ajuns? Sa ne punem increderea in noi? Asta vad ca fac unii. Increderea mea e in Domnul, singurul care ma poate tine pe cale, El e stanca mea si izbavitorul meu, nicidecum nenorocitul de mine.

  • Gustav, nu EU am pus punctul…ci regretatul (cu adevarat) 🙂 Spurgeon l-a pus
   Cum spuneam …tu vorbesti de ce ai inteles si ai experimentat…nu te astepta Ca toti sa inteleaga ce scrii tu
   Most live under the bondage l of the law…someday they will (maybe) understand the what our savior did for them than and only them they will enter in works he prepared

   • Singurul lucru pe care îl aștept este să discutăm având Scripturile în față (sau – mai bine – în cap) încercând să pătrundem înțelesul lor și încercând să învățăm din ele în fiecare zi. Problema este că, de obicei, dacă dăm peste o chestiune care nu ne place, o lăsăm de-o parte, sau ne ținem de alte lucruri de parcă Scripturile n-ar mai avea ce să ne învețe. Eu nu zic să fie lumea de acord cu mine, dar dacă discutăm, atunci s-o facem ca frații, nu dând în unii și-n alții de parcă unii-s proștii satului, iar alții înșiși cei 12 (m)ucenici (la alegere…).

   • Gabi B, ma cutremur cind ma gindesc ca noi vorbim cu un mort! Cel putin asa inteleg din postarea ta, ca fratele a experimentat sinuciderea.Si cred ca este adevarat cu experimentarea ca in alta ordine de idei nu prea avea surse si resurse sa ne prezinte asemenea concluzii naucitoare. Asta mai lipsea fratelui Ionescu, ceva sedinte de spiritism pe blog, ca de restul s-a cam procopsit.

     • Gabi, îți pierzi vremea, și tu știi că nu ne luăm timpul din propriile buzunare, ci ni-l dă Domnul. Prin urmare, cred că și tu și eu ar trebui să învățăm să ne numărăm bine și zilele și… postările.

     • Ai dreptate Gabi ca nu am inteles. Umorul nu poate fi folosit in cazul sinuciderii.

      „Cum spuneam …tu vorbesti de ce ai inteles si ai experimentat…nu te astepta Ca toti sa inteleaga ce scrii tu”

      Cam asa ai scris unui frate ceva mai sus.Am preluat cu copy. Ce nu am inteles chiar ca nu inteleg. Insa mai stiu ceva: umorul este pentru unii si pentru unii nu. Fii binecuvintat.

 29. @ Elisa. Autorul Epistolei către Evrei le spune credincioșilor să ia seama ca nu cumva, printre ei, adică printre credincioși, să fie vreun om cu inima rea a necredinței, care desparte de Dumnezeu (adica un necredincios, pentru că numai necredincioșii au inima rea a necredinței, NU credincioșii).

  • Gustav, daca cele scrise de tine sunt in limba romana , eu ma declar ca am trecut cu pile la scoala. Si asta in conditiile in care las sa stii ca habar nu am de limba greaca.
   – credinciosilor, credinciosi,necredintei,necredincios, necredinciosii , necredintei, credinciosii !!! Doamne da-mi intelepciune sa nu ma ratacesc cu totul.Cit despre sora Elisa, imi este mila la ce test greu o supui.
   Pentru toate cele scrise de mine iti cer iertare si promit sa nu mai spun nimic. Domnul sa te binecuvinteze.

   • E de datoria noastră să ne îndeletnicim cu citirea și înțelegerea Scripturii. După cum observă și apostolul Petru – vorbind despre apostolul Pavel – există texte puțin mai dificul de înțeles, însă nu neaparat imposibil de înțeles. Eu nu mă supăr pe nimeni când nu e de acord cu mine, însă eu înțeleg că, în calitate de frate în Domnul – am datoria să explic ce cred, iar eu asta am făcut. Explicația pe care am oferit-o eu textului din Evrei nu-i grea deloc, doar că trebuie citită fără grabă. Aș mea vrea să mai spun ceva – dacă tot am săltat postările la acest subiect peste numărul 100 – anume că ce discutăm noi aici nu sunt chestiuni care să împieteze asupra mântuirii cuiva, adică nu sunt erezii. Ereziile țin doar de doctrinele (să le zicem) mari, fundamentale, precum Sfânta Treime, Cristos și Duhul Sfânt, nu de păreri teologice cum sunt cele pe care le enunțăm noi acum. Cine crede că sinuciderea e de neiertat să trăiască după cum crede, iar cine crede că sinuciderea poate fi iertată să facă exact la fel, adică să trăiască după cum crede, fiind cu toții încredințați că Domnul ne va cere socoteală de lucrurile pe care le-am făcut potrivit credinței noastre. În rest, atâta vreme cât credința noastră este în Domnul, e suficient.

 30. Iertarea pacatelor de care nici nu stim, eu zic ca merge un pic pe langa, nu e tocmai „punctul pe i”. Nu pentru ca nu este adevarat. Pentru ca tot asa Dumnezeu de multe ori ne vindeca sau ne pazeste de ce nici nu stim, sau ne rezolva probleme, ne poarta de grija, ne da apa, aer si tot ce avem nevoie fara ca noi sa-i cerem de cele mai multe ori. Chiar e „recomandabil” sa nu ne rugam tot pentru noi, mai bine ma rog pentru aproapele meu si caut intai Imparatia lui Dumnezeu, si toate celelalte lucruri ni le da El pe de-asupra. As zice ca asta include si iertarea pacatelor de care nici nu stim.
  Dar sa nu includem aici pacate care nu stim ca le VOM FACE (cu voia). Cu atat mai putin pacate care NE PLANUIM sa le facem – cum e sinuciderea.
  Si sa nu-mi spuna cineva ca se poate schimba din starea de necredinta si sfidare a lucrarii si poruncilor Domnului, intr-o stare de smerenie si pocainta si sa mai faca si o rugaciune de iertare, amandoua stari emotionale foarte intense dar „diametral opuse”, sa se schimbe asa in cateva secunde de cand a declansat sinuciderea pana i s-au distrus functiile vitale ale trupului. Nici un computer nu se schimba de la un program la altul asa repede.
  Si inapoi la pacate de care nu stim, sinuciderea nu este in aceasta categorie.

  • Nu mai are rost să explic ce am explicat acum… câteva zeci de comentarii, însă sinuciderea nu este întotdeauna o chestiuni pe care o planifici. Tocmai asta spuneam la început: există disfuncții de tot felul în organismul uman, iar cine suferă de probleme tiroidiene, diabet și altele (nu mai vorbesc de sechelele care rămân în urma atacurilor cerebrale) poate avea schimbări bruște de dispoziție și te trezești că fac un gest necugetat, adică – după cum spune și cuvântul – negândit, neplanificat și totalmente greșit, dar îl fac. Iar asta se întâmplă și credincioșilor pentru că și ei trăiesc în trupuri de carne, în care firea noastră păcătoasă își face lucrarea până la sfârșit. Abia după ce vom învia împreună cu Domnul vom fi scăpat de toate astea – până atunci însă ATENȚIE, să nu judecăm cu ușurință aceste lucruri pentru că ne poate veni rândul și nimeni, în afară de Domnul, nu este stăpân absolut asupra propriei vieți.

   • @Gustav- Si nimeni, in afara de Domnul, nu este stapin absolut asupra propiei vieti-that’s true- si Domnul nu vrea moartea pacatosului ci intoarcere la VIATA vecnica.Daca Daniel inainte de a fi dus la groapa cu lei si-ar fi luat viata ??ori cum tot murea nu? iar Sadrac ,Mesac si Abed-Nego sa fi facut la fel?? Ei sau increzut in Dumnezeu pina la capat –-oare noi crestinii de azi care avem atitea exemple de urmat de ce sintem diferiti si ne plingem cind vin greutati si incercari peste noi?? Putina credinta fratele meu, ca daca am avea credinta ,doar cit un graunte de mustar am muta muntii brother,frica si teama nu ar avea ce cauta in noi pentruca Domnul e stapinul nostru –bine inteles doar daca il lasam la cirma barcii noastre . Cred ca aici e cheia descifrarii nedumeririlor noastre

 31. Gustav cred ca ar fii timpul sa te opresti ca ai cam luat-o razna, ba este iertare, ba nu este ,acum e voie peste cinci minute nu mai e voie nici tu nu stii ce vrei mai bine ocupate de biblie .

  • Mihail,
   stai linistit ca nu ma poticnesc, din pricina lui Gustav;
   atit ca e cam neplacut sa vad cum gindesc cei care propovaduiesc evanghelia, numai ca nu este cea a Domnului Hristos, ci a lor;
   iertind pian si pacatul sinuciderii..O FI si Iuda iertat, ca tot i-o parut rau. 😦
   Domnul mi-a facut cinstea pe care NU o merit;
   sa inteleg Cuvintul Sau si ma pot lauda in Domnul ca
   pot dicerne orice cuvint care o ia pe alaturi.
   Domnul sa lumineze pe cei care vor sa faca ca si Iuda,
   care s-a sinucis,
   si sa-i lumineze pe cei care afirma ca exista iertare si impotriva pacatului savirsit impotriva Templului Duhului sfint;
   desi a avut si parerea de rau ca l-a vindut pe Domnul.
   Domnul sa se indure de noi toti, sa VEDEM.

   • Elisa, îmi pare rău, dar nici unul dintre noi nu este etalonul, norma înțelegerii Scripturii. Înțelegem unele lucruri, iar pe altele nu le înțelegem, după cum zice și apostolul Pavel care ne îndeamnă să umblăm la fel în cele pe care le pricepem cu toții la fel, că în celelalte, pe care nu le pricepem, nu putem decât să așteptăm lumina Duhului. A spune că cineva din lumea asta poate discerne orice cuvânt care o ia pe alături (sau a arăta spre propria persoană ca având această capacitate) este o atitudine soră cu infatuarea (chiar dacă ne lăudăm doar în Domnul…). A presupune că ce spun eu aici, pe acest blog, este Evanghelia mea, nu a Domnului, este o atitudine riscantă față de un frate în Domnul a cărui lucrare nu o cunoști. De altfel, eu – și noi toți, de altfel – stau înaintea Domnului la judecată, nu înaintea vreunui om, așa cum a stat Pavel care n-avea nimic ce să-și reproșeze. Nu mai spun că unele persoane de pe acest blog n-au înțeles defel ce am spus cu privire la sinucidere. Nu spun că nu pot greși; ba pot, însă aici discutăm pe baza Scripturii sau a doctrinelor pe care le desprindem din Scriptură și nu cred că e cazul să ne purtăm cu dispreț unii față de alții afișând atitudini de genul „eu, prin harul Domnului, știu când o iau alții – evident, nu eu – pe alături”. Suntem niște robi netrebnici, cu toții, fără excepție, și cei care știm mai puțin (ca mine), și cei care știu mai mult (ca unii care comentează pe acest blog).

    • Gustav,
     ba, si pentru mine vorbeste Domnul, nu numai altora. 🙂
     cum altfel?
     nici eu nu inteleg unele lucruri, din VT, dar le las deoparte
     pur si simplu.
     A deosebi duhurile, e de la Domnul;
     nu se cheama infatuare acest dar. 🙂
     dar…nu m-am laudat in Domnul ca sunt fara slabiciuni,
     ca nu ma lupt mereu cu eul. 🙂
     . 😦
     sau cu alte slabiciuni
     si daca nu ar fi prea mare unda de propagare, vizibilitatea depasind garnitele admise . 🙂
     nu m-as sfii sa vorbesc de ceea ce nu-mi place..la… 🙂
     LA mine!
     Un lucru mi se pare ff gresit :
     sa afirmam unele lucruri care nu sunt bine intelese,
     cum am vazut aici cu sinuciderea;
     asa cum ai vorbit, s-a inteles ca Dumnezeu poate ierta si acest pacat.
     Dumnezeu nu ne invata asta, ci ne spune Sa Fim Biruitori!
     EL nu vrea decit biruitori, nu lasi, nu speriati de viata si lipsiti de credinta;
     pt ca, fara credinta nu-I suntm placuti LUI>

     • Domnul le vorbește tuturor copiilor săi, e adevărat, iar darul deosebirii duhurilor este dat tuturor credincioșilor; cu o singură mențiune: nici unul dintre ei nu este infailibil. Cu toții greșim în fel și chip, prin urmare nu putem spune că suntem în stare să deosebim orice cuvânt care o ia pe alături… Referitor la biruință, suntem biruitori în Domnul, datorită lui, pentru că El ne ține după bunul plac al voii sale, nu pentru că am fi noi în stare. Singura problemă este că, pe lumea asta, păcatul ia multe forme și-i lovește și pe cei credincioși: unii rămân schilozi în urma unor accidente, cu handicap mental, alții fac comoții cerebrale și nu mai judecă limpede cum făceau înainte, cine știe câți se îmbolnăvesc de boli autoimune care le modifică dispoziția și judecata și exemplele pot continua… În urma unor astfel de nenorociri, îngăduite de Domnul în suveranitatea sa, unii credincioși devin depresivi, apatici, afișând o judecată radical schimbată față de starea lor de sănătate de dinainte. Cu ei ce facem? Îi punem la stâlpul infamiei? Îi criticăm pentru că n-au credință? Până și ei sunt mai mult decât biruitori pentru că biruința a fost câștigată de Domnul, iar ei au parte de ea în Domnul, întocmai nouă.

   • Afirmatia anului pe acest blog:
    „Domnul mi-a facut cinstea pe care NU o merit; sa inteleg Cuvintul Sau si ma pot lauda in Domnul ca pot dicerne orice cuvint care o ia pe alaturi.”
    🙂 🙂
    Sora Elisa, da de unde sti Ca ce discerni este drept?
    Auzi acolo „orice cuvint”, „ma laud”,”Domnul mi-a facut cinstea” 🙂

    • Gabi,
     tot ce primim de la Domnul, e ca o cinste,
     poate ca m-am exprimat gresit:
     pe care EU UNA nu o MERIT:
     adica, daca nu ar fi fost asa, as fi putut pica , dupa cite lucruri in afara de ADEVAR am auzit pina astazi,
     si nu de blog vorbesc acum ;
     ci de biserica.
     De unde stiu ca este drept?
     din incredintarea pe care ti-o da Duhul.
     S-a-ntimplat nu odata sa mi se spuna ca am inteles ceea ce altii nu au reusit sa vada . 😉
     bineinteles ca incredintarea, cind ti-o da Dumnezeu,
     ca esti in Adevar, este ceva cu totul special,
     lucru de care ne putem bucura cind ne ajuta Domnul sa
     fim calauziti..

  • Pete, scuză-mă, dar nu se cuvine să mă iei de sus; cu alte cuvinte, please do not patronize me. Nu se cuvine între frați. Vorbim de la egal la egal dacă dorești, însă atitudinile de genul „du-te și ocupă-te de Biblie” nu-ți fac cinste. Nu mă supăr că n-ai înțeles ce-am spus sau că nu vrei să înțelegi ce-am spus. Însă este sub demnitatea oricărui credincios să-l flituiască pe altul în maniera în care încerci tu s-o faci.

 32. Gustav,
  vorbeam de invatatura dupa Cuvint si in afara Sa.
  Ca unii sau altii se pot imbolnavi..si judeca altfel…
  sunt lucruri pe care Dumnezeu le cunoaste;
  si numai El stie de ce le ingaduie indreptul nostru;
  dar aceia nu vin sa-si sustina ideile p-aici;
  sau la amvon.
  Insa, astazi , cind pe la amvoane se perinda fel de fel de invataturi,
  unele lucruri exprimate mai subtil, dar potrivnice adevarului,
  pot „sminti”pe cineva mai slab in credinta.
  Apoi este vorba ca Domnul da si un dar al dicernerii duhurilor;
  daca esti baptist ( dar si eu sunt si cred ca atiat timp cit exista Daruitor, exista si daruri)
  poate nu crezi acest lucru, ci ca „fiecare” poate deslusi duhurile;
  nu cred asta, ar fi foarte fain sa fie asa.
  Fiecare ar trebui sa avem macar un DAR si sunt convinsa ca avem.
  Aici s-a discutat despre iertarea in cazul sinuciderii, ori Domnul
  ne spune „Ferice de cel ce rabda ispita”
  El ne-a nascut prin”Cuvintul adevarului, ca sa fim un fel de pirga a
  fapturilor LUI”
  EL ne da orice avem bun, neavind nimic bun de la noi.
  Iarta ma daca te-am jignit;
  nu asta este intentia; caut, doar Adevarul, dar, daca te-ai simtit jignit,
  te rog sa ma ierti.
  Numai Dumnezeu ne tine pe toti, sa ne ajute EL sa-I fim placuti LUI>

 33. Gustav,
  1 COR 12-10
  altuia deosebirea duhurilor;
  altuia felurite limbi;
  altuia talmacirea limbilor;
  etc.
  inteleg ca nu toti au darul deosebirii duhurilor, asa cum spui.

  • 1 Ioan 4:1 ne spune tuturor să cercetăm duhurile ca să vedem dacă sunt de la Dumnezeu, altminteri riscăm să le dăm crezare celor care nu sunt de la El și nu-i bine.
   Nu m-am simțit jignit; cum spuneam, aici discutăm despre Scripturi ca să le cunoaștem mai bine.

 34. Pentu toti comentatorii: cand se studiaza „sinuciderea” nu se face studiu (case-study) pe Iuda; el este atipic, unic si declarat „fiu al pierzarii”. Deasemenea nu se face studiu pe Samson; atipic, unic si declarat „erou al credintei”. Concluzia mea: la fel ca in matemateca (minus infinit – plus infinit), sinuciderea se cuprinde intre „fiul perzarii” (minus infinit) si „eroul credintei” (plus infinit), fiecare caz fiind atipic si unic. Intre aceste doua infinituri, cine poate arata exact unde este punctul „zero” si apoi pe aceasta „bara” sa aseze fiecare sinucidere in stanga (zona minus) sau in dreapta (zona plus)? Avand in vedere ca nu toate sinuciderile sunt facute de „fii ai pierzarii” dar nici de „eroi ai credintei”, cine dintre toti poate categorisi pe fiecare din ce grup face parte?

  Concluzia finala: lasati acest subiect in grija Domnului, El sigur nu va face greseala in judecarea fiecarui caz in parte, iar noi sa ne ocupam de mantuirea noastra zilnica……este mult mai important!!!

  • De ce concluzia finala? Cine spune finalul?
   Dragul meu frate, pai sa inteleg ca tu esti de acord ca pacatul sinuciderii poate fi iertat de Dumnezeu? Nu inteleg clasamentul matematic in cazul unei autopedepsiri sau de fapt o autoucidere.Ce sa faci cu plus si minus infinit cind individul este ajuns intr-o stare fara de Dumnezeu? Ca doar in aceasta conditie poate sa se autoucida. Si asta chiar daca aceasta fapta se numeste sinucidere. Pacatul este cit muntele de mare.Nici chiar la ortodocsi nu este mormintat cu popa cel care s-a autoucis (sinucis) macar ca acestia sunt mai libertini (nu liberali)Si mai cred ca talpa iadului este din curvari si sinucigasi.Asa cred eu.
   Gaselnitele cu Iuda si comparatiile cu Samson cred ca sunt refugii ale comentatorilor care au tinut cu tot dinadinsul sa spuna cite ceva din biblie. Sinuciderea este din viata nu din biblie. Pacatul lui Iuda a pus zidul de despartire dintre el si Dumnezeu, dupa care a putut sa comita orice alt pacat.Cum interpretezi tu spusa din biblie ca cine este nascut din Dumnezeu nu mai poate pacatui?Sau avem o limita de la care incolo poate sa pacatuiasca?.Cam pe acolo se leaga caderea celor care rastignesc a doua oara pe Isus.Deci nu prea se poate.
   De fapt asa se intimpla cind „unul arunca o piatra in lac si zece se chinuie sa o scoata”.In orice caz, subiectul este foarte sensibil cind se doreste o paralela a faptei lumesti cu incadrarea ei in duhovnicie. Har si pace .

   • Dacă tot discutăm cu Scriptura în față, atunci vă rog să ne dați un text din Scriptură care ne spune că sinuciderea nu poate fi iertată. Fratele Cornel Ilioi nu făcea decât să explice – cu multă atenție, de altfel – că noi, ca oameni, nu le putem explica și judeca chiar pe toate, ceea ce este o chestie de bun simț la urma urmelor…

    • Gustav, toata tevatura s-a intins pentru ca tu nu vrei sa intelegi ca in cazul sinuciderii Dumnezeu nu mai are pe cine ierta.Nu mai exista subiectul iertarii.
     Cit despre fratele Cornel, noi ne socotim singuri, nu trebuie mijlocitor, crede-ma.

     • Nu m-am pus eu mijlocitor între domnia ta și fratele Cornel. Tevatura s-a întins pentru că dumneata (și nu ești singurul) pari a avea impresia că le știi pe toate. Scuză-mă, dar nu sunt eu obligat să cred ce vrei dumneata să cred. Repet, aici discutăm chestiuni din viața reală, care uneori nu-și găsesc un răspuns clar în Scriptură. Dacă dumneata socotești că Scriptura are răspuns la toate lucrurile din lumea asta, să fii sănătos, dar asta nu înseamnă că musai și eu să cred la fel. Oricum, îmi pare rău că unii afișează pe aici atitudini talibanizante lângă care alții, cu alte idei (NU cu altă teologie), nu mai au loc. În fine…

     • @ Gustav
      Biblia a fost ,este si va ramine suverana pentru ca e cuvintul lui Dumnezeu.Si da in ea este raspuns la toate Nu-ti plac talibanii? Esti cumva Sunni?

   • Pentru frate Mihail (de asemenea pentru multi dintre comentatori): vad ca folosesti o multime de cuvinte fara sa spui nimic; vad ca incerci sa inventezi cuvinte noi (exemplu:”autoucis”… care nu-l gasesti in dictionar); vad ca incerci sa-l limitezi pe Dumnezeu (exemplu: „pacatul sinuciderii poate fi iertat de Dumnezeu?”….cand pui asemenea intrebare ai dubii puterii absolute a Lui); vad ca vrei sa rescrii Biblia (exemplu: „mai cred ca talpa iadului este din curvari si sinucigasi.Asa cred eu.”….in Biblie, in cateva locuri se spune clar cine ajunge in iad) sau chiar s-o anulezi (exemplu: „Sinuciderea este din viata nu din biblie” ….am respectat scrierea dumitale cu „b” mic. Daca sinuciderea nu este din Biblie, de ce ne mai consumam s-o analizam???? Dar ea este cuprinsa in Biblie insa putini au ochii inimii deschisi s-o inteleaga si atunci ceilalti vin si spun o multime de opinii si teorii din….viata si nu din Biblie); vad ca atunci cand nu se reuseste deslusirea Bibliei se apeleaza la ortodocsii dar alegand numai ce ne place (exemple: daca ortodocsii fac cruce, noi nu facem si criticam pe cei care fac, fiind in opozitie, dar daca ortodocsii baga in iad pe sinucigasi, hai si noi sa facem la fel, deci sa fim la fel ca ei). DUREROS CUM INCERCAM SA NE STRECURAM PRINTRE EVENIMENTELE VIETII IN FUNCTIE DE PREFERINTE SI OPINII PERSONALE FARA SA NE PESE CAT DE PUTIN DE CEL DE LANGA NOI.

    In legatura cu adevarul despre sinucidere: lasati acest subiect in grija Domnului, El sigur nu va face greseala in judecarea fiecarui caz in parte, iar noi sa ne ocupam de mantuirea noastra zilnica……este mult mai important!!!

    • Fr Cornel, daca nu esti documentat referitor la problema, de ce ma judeci? Eu nu am facut-o si cred ca ma va pazi Dumnezeu de acest flagel.
     Pentru o documentarea ta mai usoara. Ai auzit de autoflagelare? daca da, te rog sa faci aici pe blog legatura cu sinuciderea si sa deduci tu daca avem voie sa folosesc un cuvint combinat dupa vointa mea.Ca cineva tot trebuie sa fie la inceputul folosiri a ceva nou.Ce zici?
     Eu te inteleg si te apreciez mult ca truditor pe blog, dar sinuciderea iti era usor de analizat si din punct de vedere biblic daca o socoteai pacat in trup.Merge identic cu curvia ca faze de comitere, doar ca la sinucidere, o data consumata fapta, Dumnezeu nu mai are pe cine ierta.Bine s-a spus ca doar la ortodocsi (si mai erau si altii) care ,,folosind o tona de luminari si umplind buzunarele popilor vor face ca iertarea sa fie si post-mortem, ca la avansarea eroilor militari.(offf)
     Imi pare rau ca te legi de unele lucruri pe care eu le cred, si si mai rau imi pare ca nu-mi dai argumente de care sa ma folosesc pentru a ma schimba. Batutul seii la general nu ma incinta.Am practicat aceasta „meserie” ani de zile, pina cind Domnul s-a indurat si de mine.Daca am folosit cuvinte neintelese, te rog sa ma semnalezi, le voi explica. Har si pace.

     • Frate Mihail……eu nu te-am judecat, doar stii ca judecata inseamna cu totul altceva, am tras doar niste concluzii. Deasemenea nu te-am criticat in legatura cu scrierea Bibliei cu „b” mic, am vrur doar sa precizez sa nu-mi fie atribuita mie caligrafia. In privinta sinuciderii, daca recitesti din nou toate scrierile mele nu vei gasi nicaieri ca le gasesc bune dar nici nu pot adauga peste ce scrie in Biblie. Nu trimit pe nimeni in cer declarand ca sinuciderea poate fi iertata dar nici nu trimit pe nimeni in iad pe motiv ca Dumnezeu nu poate ierta sinuciderea. Asta am vrut sa spun, este un subiect peste puterile noastre de a intelege si asta am vrut sa atentionez si pe ceilalti comentatori, sa nu se hazardeze la a lua locul lui Dumnezeu asupra judecatii viitoare. Am vrut sa indemn la pocainta noastra zilnica biblic dupa cum spune Pavel lui Timotei dar am fost acuzat ca si cum as veni cu o alta evanghelie. Nu-i nici o problema, stiu ca este mult mai usor (nu spun de dumneata) sa te aliniezi in spatele cuiva si sa arati ce gura ai in loc sa cercetezi Scripturile. Necercetand Scripturile duce la erezii si daca esti sincer cu dumneata insuti si vei citi toate comentariile nepreconceput vei vedea cate lucruri nebiblice sau strecurat, si nu ma refer la Gustav.

      De ce Biblia tace la acest capitol? De ce nu avem o deslusire clara despre cum vede Dumnezeu acest fapt? De ce nu explica Dumnezeu cum se creeaza oasele in pantecele mamei, desemenea de ce nu explica moartea in totalitate…..poate Dumnezeu inca pastreaza unele „secrete” doar pentru El, si noi incercam sa nu fim multumiti doar de Harul dat si vrem mai mult? Asta am vrut sa spun…..sa ne oprim in a ne „certa” pe subiecte contraversate si sa facem ceva constructiv. Personal ce castigam daca cei care se sinucid merg in iad sau ce pierdem daca merg in rai?….vom fi atat de meschini sa refuzam raiul doar sa nu fim cu ei impreuna?

     • Frate Cornel, chiar ca ma gindesc sa renunt. Dar inainte de aceasta , daca tot slujesti unor crestini, intrebarea mea este: in sarcina cui sunt saracii si vaduvele si orfanii si batrinii si neputinciosi si altii?
      Eu am postat un material prin care se prezenta starea de neacceptat din Romania privind suicidul(este in dex)
      Este cutremurator sa aflam ca avem o medie de peste 8% pe zi. Iar institutiile abilitate sa constate aceste fapte, care biblic sunt pacate, au gasit ca marea majoritate se datoreaza starii insuportabile a saraciei, umilintelor de tot felul si in mica masura se datoreaza si altor factori.
      Intrebare: Ce cunosti tu conform bibliei pe care o folosesti in slujire , ca a facut sau ca face doar si numai denominatia evanghelica din care tu faci parte, ca sa previna MACAR UN CAZ DIN 8 ZILNIC?
      Cu povestile cunosc treaba, dar sa nu uiti ca vorbesc din realitatea pe care am trait-o si nu numai.Aceasta cred ca face diferenta intre a predica sau a vorbi si a face ceva concret.
      Ce folos daca stim, si stim nu gluma cele scrise in biblie? Ba gasim deja persoane care au memorat complet sfintele scripturi. Si ? Crezi cumva ca roada se va asigura din recitat? Sa nu va lasati amagiti, Dumnezeu nu se lasa inselat. EL cere slujire nu vorbe. De cind lumea si pamintul intre a zice si a face a fost ceva diferente.Chiar as fi curios sa definesti cuvintul slujire.Ce inseamna aceasta pentru un crestin?Cu cita emfaza mai spun unii „noi, slujitorii” ! Sigur ca sunt de acord cu pocainta zilnica,dar daca se face numai prin a sta cuminte in banca ta si a recita versuri nu stiu ce sa spun. Frate Cornel, m-as bucura sa ingaduie Dumnezeu o data sa putem schimba niste opinii.Cred ca ai avea ce auzi de la un „tinar ” in credinta.iar eu precis as mai creste un pic duhovniceste. Poate ca ai dreptate ca inca nu m-au parasit unele obisnuinte „de serviciu” dar gasesc ca si cuvintul biblie pune accent pe „a face” si mai este un aspect. Conservatorismul este bun in ceea ce priveste credinta dupa cuvintul bibliei, dar ca sa te opresti la „mersul traditionalist ” al lucrurilor, pierderile sunt foarte marunte, insa sunt zilnice.Experimenteaza si ai sa vezi. De mine s-a indurat Dumnezeu la anii pe care ii am, dar aceasta ma face o data in plus sa ma verific ce fac zilnic, pe unde sunt si daca nu cumva merg pe linga calea corecta. De regula sa stii ca am fost obisnuit sa respect cu strictete regulile de circulatie si poruncile.Si in aceste conditii, am spus din toata inima DA lui Isus, slavit sa fie numele LUI ca sunt in biserica .
      Ramin frate Cornel de mare actualitate cuvintele „nu toti care imi spun Doamne, Doamne…”
      Si sa nu fii suparat pe mine, eu ma consum pentru neputinta mea, in colo, ia niste vorbe care, macar daca ne-ar intelepti un pic.Har si pace.

   • Mihail,
    finalul este in minte unora;
    din nefreicire complet datasat de Cuvint.
    A scoate in evidenta numai ceea ce gindim si a nu trece
    prin prisma adevarului, vom vorbi O mie de Ani. 🙂
    Fratele pastor Ionescu, care are de la Domnul lumina,
    care este alesul Domnului, ne-a luminat si eu am toata increderea , ca este conform Cuvintului lui Dumnezeu.
    Mitralierele cu versete nu ne-ar lamuri mai bine , nici trimiterile in VT.
    Este f important ca intr-o dezbatere de asemenea importanta pt vesnicia cuiva, sa ramina ca o concluzie, si un FINAL in adevar, spusele omului lui Dumnezeu!
    iar noi sa ne conformam lasind la o parte ideile personale, in cazul ca nu sunt pe aceesi linie.
    Domnul sa ne ajute sa vedem Voia Sa in ce priveste „smulgerea din foc pentru mintuire, a unora”
    Pentru asta sa ne luptam, mai ales in cazul sinuciderilor acest lucru este f valabil.

    • De la astfel de idei (omul lui Dumnezeu a vorbit, dixit, gata, toți să stea în bancă și să asculte tăcând mâlc) au ajuns catolicii la primatul papal și alte dogme care mai de care mai nebiblice. E prima oară când văd pe ăst blog ideea că versetele din biblie nu ne-ar lămuri mai bine decât omul lui Dumnezeu! Păi, atunci, hai să trecem la catolici sau la ortodocși că ne lămurește popa… Pe de altă parte, mare adevăr grăit-a fost: Scriptura nu ne ajută… în cazul sinuciderii pentru că nu sunt versete care să tranșeze subiectul.

 35. In Romania au fost multe cazuri de sinucidere in rindul tineretului crestin in ultima vreme,
  spunea fr Marius Cruceru, ceea ce l-a indurerat peste masurs, el fiind unul dintre pastorii care sunt f aproape de tineri, si prin faptul ca le este profesor, avind o tangenta zilnica;
  cred ca e f important sa nu se interpreteze aceasta problema dupa”cazuri” ci dupa Sfintul Cuvint!

  „Noi sa ne vedem mai bine de mintuirea noastra”
  este dupa O ALTA Evanghelie;
  DRAGOSTEA nu ne mai preocupa, ca si cind fara ea, om putea fi mintuiti.
  OH !
  „mustrati-va, indemnati-va, unii pe altii;
  „indemnati-i sa staruiasca in credinta”
  ” va indemn in Numele Domnul Isus”
  „pe oamenii acestia ii indemnam si-i sfatuim in Domnul nostru Isus Hristos”
  „Ii indemnam in Domnul nostru Isus Hristos”
  indemnati va unii pe altii in fiecare zi”|ia bine seama la invatatura pe care o dai altora”
  Cred ca toate acestea se cer unora care in mod implicit au grija zilnic de mintuirea lor.
  Sinuciderea este in zilele noastre o mare problema;
  cunosc tineri care sunt foarte derutati din pricina a ceea ce vad in jur, in biserica;
  ceea ce vad, din nefericire la „fetele” noastre.
  Pot ajunge in pragul unui gest necugetat, pe un drum fara intoarcere, numai din pricina ca sunt exagerat de ispititi.

  • @Elisa….”cred ca e f important sa nu se interpreteze aceasta problema dupa”cazuri” ci dupa Sfintul Cuvint!” OK!!! FOARTE ADEVARAT…..HAIDEM SA INTERPRETEM DUPA SFINTUL CUVANT…..DA-MI TOT CE SCRIE BIBLIA DESPRE SINUCIDERE INCEPAND DE LA GENESA SI PANA LA APOCALIPSA!!!!! De acord, si apoi sa vorbim NUMAI dupa acele texte; si pentru ca nu iti plac cazurile amintite de mine sunt de acord sa „anulam” textele despre Iuda si Samson (cu toate ca sunt din Biblie) si sa vorbim despre ce mai ramane!!! DA, sunt de acord cu propunerea ta, DAR DACA NU VEI GASI NIMIC PALPABIL, TE SFATUIESC SI PE TINE SI PE CEILALTI AVOCATI AI ACUZARII SA REVIZUITI DOSARUL TRIMITERII IN IAD A OAMENILOR care orisicum vor ajunge acolo dupa judecata Lui Dumnezeu, cei care vor ajunge, si nu dupa cum voim noi sa ajunga.

   • Si pentru ca eu cred ca imi pot permite cu un frate scump, doar asa o remarca,tot personala. (nu mai ajung la accelerat degraba) Dupa mintea si intelegerea mea (a mea personala si neinfluentata de nimeni si de nimic ,nici chiar „auto”) in cazul lui Iuda este vorba de o decizie personala de a isi lua viata, deci sinucidere si merge direct in iad pentru ca nu a mai profitat de sansa de a fi iertat.Si daca nimic intinat nu va intra in imparatie, atunci ce varianta mai ramine? Cunosti tu vreun loc asa mai frontieristic?Cit despre Samson, este vorba despre un alt pacat. Si gindul ma duce ca Samson nu a fost casatorit cu Dalila, asta fiind doar inceputul..Toboganul pacatului l-a dus pina la final unde eu zic ca avem dorinta lui Saamson de a se razbuna.Ori din cartea mea de scripturi sfinte, am aflat referitor la razbunare ca este a altcuiva.
    Si iaca asa frate Cornel, eu cind am vreme gindesc in toate formele.De ce as copia ce a spus Papa Leon al X-lea sau al nspelea? Sau chiar nu stiu care renumit itinerant pe sstadioane, si care nu prea a apucat un final „stralucit”.
    Frate Cornel, eu am vazut un lucru cutremurator ziceam atunci.O persoana care cerea zece cuvinte si afirma ca v-a face un material de 5 pagini (scrise cu mina marunt) Sa ne fereasca Dumnezeu ca din cuvintul sfint din biblie ( am fost criticat ca scriu cu „b” mic si nu imi revin) sa ajungem la asa ceva.Si nu suntem departe.Dascalii care sa ne invete nu se cauta, ei se gasesc. Multa pace.

  • Gustav,
   fii bun si nu ma trimite la catolici. 🙂
   Dumnezeu a ales niste oameni ai LUI pt propovaduirea Cuvintului Adevarului,
   nu pe oricine;
   si slava fie a Domnului pt fr Ionescu, pt ca nu doresc sa sune a lauda pentru un om, ci fata de Dumnezeu;
   daca fr pastor nu ar face asta, ar fi vai..pt ca dinsul este pastor, un pastor numit de Sus;
   si m-am bucurat si ma bucur ca pot asculta predicile unui frate care are si o marturie curata si vie inaintea oamenilor;
   asculta predicile, ceea ce fac eu de un an si te vei lamuri , sper. 🙂
   daca nu ar fi asa, nu as fi aici dupa atita vreme.
   Duhul Domnului care spune clar ca in vremurile din urma credinciosii se vor lepada de la credinta( da , cu verste acum, din 1Timotei 4-1..Duhul spune lamurit…), nu necredinciosii, pt ca ei nu au de la ce sa cada( ci credinciosii despre care unii contrar Cuvintului cred ca nu vor cadea);
   deci aceia isi vor lua viata nestiind ca tot ce e viata, pina si o frunza, e de la Dumnezeu.
   Nu trebuie specificatie pt fiecare fapt in sine, de aceea avem pe Mingaietorul, care prin versete, predici si fapte, uneori chiar animale sau pasari, ne arata adevarul, numai sa vrem noi sa-l vedem.
   A LUI sa fie toata slava in veci, AMIN!
   Har si Pace Sfinta!

 36. Fr Ilioi,
  cred ca f Ionescu a spus TOT ce trebuie despre acest subiect.

  • Biblia spune ca aici, pe pamant, toti cunoastem in parte si abia in cer (cine ajunge) va cunoaste TOTUL pe deplin; cu tot respectul pentru fratele Ionescu dar nici dansul nu cunoaste TOT, cum dealtfel NIMENI nu cunoaste tot.

   • Ei vezi fr Cornel? Pentru aceasta eu il pot iubi pe fratele pastor Ionescu.Pentru ca eu am puterea sa cred ca el stie TOT. Cu ce argumente poate cineva sa ma convinga de faptul ca eu cred ceva rau? Sau exista poate o cale asa mai micuta dar , aceasta te va face sa judeci pe fratele Ionescu.
    Despre o astfel de capcana incercaam sati spun in comentariul meu cind ma refeream la judecata. Singurul lucru care mi-a scapat este acela ca de fapt, ca sa nimerim orice vom spune, anuntam mai dinainte audienta ca postarea noastra se va plasa de la minus infinit la plus infinit si asa nu mai gresim.Dispunem de o tarla cit nu putem cuprinde cu mintea. Si ce ne mai ramine? Sa nadajduim ca vom ajunge in cer unde infinitul va deveni finit si asa vom scapa de toate filozofiile. O poveste frumoasa. Domnul sa te binecuvinteze si cind vei vedea ca o iau pe aratura, te rog frumos lasa-ma ca doar ar cu boii mei,nu? Har si pace.

 37. Ce triste vremuri..cautam dosarele unde scrie despre…
  Aulaeu, pai nu e judecata pt dlNastase neprihanitul, aici;
  Noi avem un Duh,
  daca IL avem EL ne desluseste , si nu mot a mot din Biblie,
  ca nu scrie intradevar nicaieri sa nu fumezi, sa nu spargi capul vecinului tau daca te injura;
  nu scrie nicaieri ca bind o bere, facem un pacat.
  Multumim fratelui Ionescu pentru explicatiile date, lui Mihail, lui Iosif, Mike.
  Domnul sa se indure de noi toti, si sa cautam nu verstele despre sinucidere(ceea ce ar face poate un elev la 16 ani) ci pe acei care ajung in situatii grele si le este tot asa de greu sa se apropie de cineva, caruia se pot destainui.

  • În mod normal, ar fi de-ajuns să ne destăinuim Domnului, dacă zicem că într-adevăr avem o relație corectă cu El. Dacă nu, atunci ne destăinuim altora, cu care avem o relație mai apropiată decât cu Domnul…

  • Da sora Elisa, trebuie amintit celor ce ironizeaza marturisirea .Este scris in traducerea Cornilescu (parafrazez) marturisiti-va unii altora …purtati-va sarcinile … Oare „altora” or fi de pe alte planete sau cei din fratietatea noastra?Dar ca cineva necajit sau prins de duhul sinuciderii sa vina la tine si sa se marturiseasca, oare ce purtare trebuie sa ai? M-as bucura sora Elisa ca pe viitor sa nu faci cum fac unii si sa citesti numai unde iti da bine socoteala, ca nu este crestineste. Domnul sa te binecuvinteze cu mult har si pace sfinta.

   • Mihail…
    ehehe…..tocmai voiam si eu sa scriu ca spune Domnul sa ne marturisim unii altora pacatele;
    dintrodata satana e descoperit, e un prim pas si apoi ne rugam( doi fiind e si Domnul cu noi)
    partasia este placuta Domnului.
    Pentru Domnul sa le facem toate!

 38. @Iosif: nu-mi plac talibanii, prin urmare nu pot fi sunit (cum zici dumneata), ci șiit. Revenind la cele creștinești, dacă Biblia dă răspuns la toate, atunci spune-mi, te rog, ce zice Biblia despre oamenii care au impresia că le știu pe toate…

  • Tu crezi ca le stii pe toate ?EU nu am crezut niciodata ca stiu toate nici nu am avut impresia ca le stiu pe toate.
   Si sint Talibani si sunni sint si shia Siitz cum spui tu .Ba chiar sunni sint foarte multi.N-are rost sa-ti mai scriu ce scrie in biblie despre Cei care au impresia ca dupa aia o sa fii iritat din nou.

   • Talibanii sunt, cu precădere, suniți, iar în zonele controlate de ei șiiții au probleme mari, nefiind socotiți musulmani adevărați. În altă ordine de idei, nu mă irit eu cu una, cu două. Și, ca să răspund la întrebare: NU, nu am impresia că le știu pe toate; din păcate nu știu multe chestii, iar asta mă cam irită, să-ți spun drept…

 39. PUTEM FI INTRADEVAR CONTRARIATI NU DESPRE CE CREDE FIECARE, CI PENTRUCA UNII CRED CA ALTII CRED….
  Un lucru inteleg limpede, ca nu a fost vorba de a trimite pe unii sau pe altii in iad;
  asta e ceva f gresit sa citim ce nu scriu altii atribuindu-le niste lucruri inchipuite;
  Dimpotriva,
  facem tot ceea ce putem ca sa-i smulgem de la pierzare, artaind ca SINUCIDEREA este un pacat de neiertat;
  pt ca , chiar de 1 % apuca sa zica Doamne iarta -ma;
  in clipa cind vede moartea cu ochii,
  o va face de frica in acel moment..
  si cine stie daca acel 1% va fi sau nu iertat.
  Este o crima sa -i facem pe oameni sa inteleaga ca e bine sa -si piarda Vesnicia
  pt ca asta se intelege.
  Este rusinos sa sustinem lucrurile pe dos;
  chiar duminica spunea la noi pastorul:
  inainte vreme nu se auzea macar un caz la pocaiti , de sinucidere.
  E lipsa totala de credinta in Dumnezeu, care ne cere sa credem in EL;
  iar daca nu facem ce spune EL, degeaba am crezut.
  Daca ai voie sa-ti iei viata , ca ‘poate ” vei fi iertat, de ce nu avem voie sa si dam vaiat cuiva atunci cind vrem?
  de ce nu facem ca un cuplu sa aiba copii cind Domnul nu vrea asta?
  pentru ca VIATA nu este la indemina noastra si NU AVEM VOIE sa hotarim nimic impotriva vietii, data numai si NUMAI de catre DUMNEZEU>

  • Elisa…..abia acum incepi sa te apropii de adevar….daca nu putem DA VIATA…..oare crezi ca putem LUA VIATA dupa bunul plac al fiecaruia? „Toate zilele vietii mele au fost scrise inainte de a fi una din ele.” OARE CREZI CA CEI CARE SE SINUCID AU AVUT PLANIFICATE MAI MULTE ZILE DE TRAIT SI EI AU INTERVENIT SI AU SCHIMBAT PLANUL LUI DUMNEZEU? OARE CREZI CA DUMNEZEU AVEA HOTARAT PENTRU SINUCIGASI ALTCEVA PENTRU VIITOR SI S-A TREZIT DEODATA CU EI MORTI LANGA EL? OARE CREZI CA SINUCIGASII IL SURPRIND PE DUMNEZEU?

 40. O, frate Ilioi,
  ma dezamagiti total;
  cum va pricepeti sa intoarceti cuvintele;
  ati deturnat complet subiectul spre un altul;
  cine a spus ca”putem lua oricind viata cuiva”?
  ori , era vorba de „autoucidere”;
  chiar nu ati inteles ca fr Ionescu a facut postarea pentru a ajuta pe cei
  care ajung in situatii dificile, lamurind ca acest gest este un pacat?
  Inseamna ca zilele fiind numarate,
  nu are rost nici a se mai predice evanghelia, nu?
  Doar Domnul stie ca unul sau altul tot nu se va intoarce…
  numai ca Nu stim Noi Care e Acela!!!!
  Inchidem Bibliile, ce ziceti?
  si asteptam sfirsitul zilelor sortite. 😦

  PS daca tot il avem pe fr Ionescu , de ce nu il rugati sa va tina un curs privitor
  la interpretarea adevarului?
  Greu e sa traim minati de intelegere omeneasca.

  • Ne întoarcem de unde am plecat, de parcă n-am fi discutat aici în aproape 160 de comentarii. Normal că sinuciderea e un păcat – nu zice nimeni că nu este; ce zicem unii pe aici este că sinuciderea, asemenea, oricărui alt păcat, poate fi iertată dacă există pocăință și credință. Recunosc: intrăm pe tărâmul unei cazuistici periculoase, dar cine-s eu să zic că sinuciderea e de neiertat când Scriptura nu zice nicăieri asta?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dreptaciul | tudorvisanmiu - 23 iunie 2012

  […] practică comună printre inculpaţi -, aceasta este de natură frauduloasă. Nu mai putem vorbi de perspectiva creştină asupra unui astfel de act – în mod indubitabil unul de laşitate, slăbiciune şi dezonoare, […]

 2. 100 de comentarii la: Fostul prim ministru: corupție, vendetă și tentativă de sinucidere « Romania Evanghelica - 1 iulie 2012

  […] Fostul prim ministru: corupție, vendetă și tentativă de sinucidere – postarea de pe blogul lui Cristian Ionescu a adunat peste 100 de comentarii. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: