DACĂ RÂVNEȘTE CINEVA SĂ FIE EPISCOP, DOREȘTE UN LUCRU BUN. DAR…

1 TIMOTEI 3:

1 Adevărat este cuvântul acesta: „Dacă râvneşte cineva să fie episcop, doreşte un lucru bun.”
2 Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii.
3 Să nu fie nici beţiv, nici bătăuş, nici doritor de câştig mârşav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani;
4 să-şi chivernisească bine casa şi să-şi ţină copiii în supunere cu toată cuviinţa.
5 Căci, dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu?
6 Să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe şi să cadă în osânda diavolului.
7 Trebuie să aibă şi o bună mărturie din partea celor de afară, pentru ca să nu ajungă de ocară şi să cadă în cursa diavolului.

Despre ordinările în slujbă se pot spune multe. Criteriile sunt destul de clare, deși pe alocuri subiective, funcție de ce înțelegem și cum interpretăm anumite trăsături de caracter. De data aceasta mă voi opri la ultimele două versete, 6 și 7.

Două expresii, osânda diavolului și cursa diavolului, care se leagă de investirea prematură în slujbă, dar și de investirea în slujbă a oamenilor cu o mărturie rea în afară. Atunci când un om se pocăiește, el are nevoie de o perioadă de poCĂINȚĂ reală, aceasta însemnând să fie conștient de gravitatea faptelor lui rele, de prețul imens care a fost plătit pentru iertarea sa și de responsabilitatea de a se păstra neîntinat, LEPĂDÂNDU-SE DE TRECUT (”toate cele vechi s-au dus!”).

Modul triumfalist în care bisericile noastre îi introduc pe noii convertiți în slujire (nu vorbim doar de ordinare) este periculos de-a dreptul. Ai fost mare cântăreț? De la taraful de bodegă direct în grupul de laudă și închinare sau la solo (dacă nu cumva le împacă și pe-ale Domnului și pe-ale lumii, ca Proconsul, printre reclamele la bere…) și dă-i să meargă, la spectacol lugu-lugu și la biserică Doamne-Doamne. Are o poveste de viață interesantă? Fuguța prin biserici la mărturisit și la strâns de bani. Lăsați-i dom’le să se odihnească puțin! Dac-a fost bătăușul satului, măcar până le trec la oameni vânătăile, câteva duzini de ani acolo…

Până și marele Pavel, după ce imediat a început să dovedească pe Isus ca fiind Mesia, apoi repede s-a dus ceva vreme în pustia Arabiei (probabil la Muntele Sinai) unde și-a primit apostolia și Evanghelia.

În ultima vreme, fapte murdare au fost demascate la oameni cu veleități de celebritate. Multora, dacă li se citea mai bine trecutul, s-ar fi putut vedea că nu fuseseră complet eliberați de sindromul de Don Juan, nasul de roșuleț și hârâiala de fumușor. Da’ deh, dacă vorbeau bine…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

15 răspunsuri sa “DACĂ RÂVNEȘTE CINEVA SĂ FIE EPISCOP, DOREȘTE UN LUCRU BUN. DAR…”

 1. Corect, cu precizarea ca punctele 4 si 5 sunt la fel de importante ca 6 si 7, fara a pune in calcul parte a punctului 2 (…bărbatul unei singure neveste…) care in ziua de astazi este foarte greu de inteles si face parte din cele mai rastalmacite versete din Biblie.

 2. adevarat insa ar trebui ca cei care conduc sa stie ca in mare parte sunt responsabili. petru spunea;ca unii care veti da socoteala.

 3. Unii sunt împinşi la slujire de fratele X sau sora Y (şi de gang-ul din spatele lui X şi Y), fără a se cere consimţământul fratelui pastor şi a conducerii bisericii. Aceasta…ori din lipsă de respect pentru autoritate, ori autoritatea nu mai există şi-atunci fiecare î-şi impune propriile idei!

 4. @”toate cele vechi s-au dus!”
  Chiar asa scrie ? 🙂
  Oricum versetul cu pricina (2 Cor.5;17) nu are ce cauta in aceasta discutie. Candva (acuma nu) 🙂 vom putea discuta despre ce inseamna a fi „in Hristos”

 5. NouaOrdineCrestina Răspunde 27 iunie 2012 la 2:56 PM

  Frate pastor Ionescu, the Bible got technicalities , wich we can stumble or trap in to !. Interpretation and ruling without the clear facts ends in a dilema ,confusion or misconception. And only grace can be forfeited over this „technicalities” of life !.http://www.inchristalone.org/GraceForfeited.htm

 6. Cum se intelege Barbat al unei singure neveste? Unii spun ca pe vremea aceeia barbatii aveau mai multe femei si de aceeia scrie asa.
  Altii spun ca sa fi avut numai o nevasta adica sa nu te fi recasatorit in urma unui deces or mai nou divort.Se mai respecta oare acele reguli din scriptura Or -A fost odata ca-n povesti.
  Sa-si chiverniseasca bine casa si copiii in supunere.Despre ce copii e vorba ca toata elita care predica pe la conventii au cite 1-2 copii Cind ii mai auzi ca Domnul ia facut cap nu coada.Mai mergi la un asemenea episcop sa se roage pentru copilul tau cind el Nu ia avut pe ai lui.Doamne ce vremuri traim.

 7. Un subiect extraordinar de „actual”-itate.
  Eu as mai intreba ceva.Ce ne facem cu situatiile in care parintele „aranjeaza” mostenitorul la conducere? Si sunt nenumarate cazuri. Oare chiar asa de mare este coincidenta ca aschia nu a sarit prea tare de trunchi? Poate.
  Dar ce ne facem cu „meseriasii” produsi de scolile inalte, care mai nou au si acreditarile universitare primite de la forurile lumesti? Copii silitori, copii bine indrumati, copii cu memorie si pricepere buna, gata 4 ani de scoala, gata unsul, dar ce mai ramine de vazut este ca al cui uns ramine?
  Si ar mai fi o categorie. Cei care se trezesc in „scaun” dupa ce unul l-a propus si doi l-au sustinut.Nu facem afirmatii ca au avut loc „schimburi avantajoase”, raminem la ideea ca a fost asa o dragoste la prima vedere. Si cine v-a avea de patimit de pe urma unor asemenea ajunsi episcopi?
  Cred ca toata suflarea cuprinsa in astfel de situatii v-a avea de patimit. Iar pierderile vor fi napraznice. Pentru un frate mai tenace, as spune ca situatia se poate asemana cu o sinucidere.Dar de aceasta data in masa. Solutia care ne ramine este frica si cutremurul inaintea lui Dumnezeu, iar trairea noastra sa ramina cit mai departe de pacat.

 8. Promovarea tinereilor la predica… 21 , 22 de ani, cuostinte teologice nema…
  copiaza o predica de pe net pe care o recita…
  prima data timid…
  a doua oara mai cu curaj ,
  a treia oara incepe sa invete biserica de subiecte pe care nu le cunoaste si nici nu le-a trait…
  mindria isi arata coltii

  Nu e vina lor…e vina celor care ii pun sus
  pastori ce nu au auzit ce inseamna crestere, ucenicizare.

  Practica specifica romanilor, care confunda „chemarea in lucrare” ca fiind ( in general) predicarea de la amvoane…

  De parca un electrician nu este chemat in lucrare…

  Gindire tipic catolica: lucrurile sfinte in biserica, cind iesim afara lucram ptr. faraon..

  • Eu cred ca oamenii chemati in slujba ca pastor, episcop etc, trebuie sa aiba chemare de sus. Nu spune Isus „Rugati dar pe Domnul secerisului SA SCOATA lucratori la secerisul Sau”?(Luca 10-2) Bineinteles ca o astfel persoana, i-si va da toate silintele ca sa se incadreze in cele 7 conditii enumerate mai sus. O buna pregatire teologica este esentiala, dar daca cineva este promovat intr-o astfel de slujire, fara sa aiba chemarea si fara sa fie nascut din nou, este ca si cand am pune o vulpe sa supravegheze o ferma de gaini. Cand lucram ca si un tanar electrician, (apropo, Gabi) un colg mecanic mi-a spus intr-o zi ca s-a saturat de meserie si ca intentioneaza sa se faca preot.(ceea ce a si facut) Din curiozitate l-am intrebat care e motivul acestei decizii, la care el mi-a raspuns ca o face pentru-ca scapa de lucru greu, si ca e o profesie usoara. Domnul Hristos inainte de a-i cere lui Petru sa-I pasca mieluseii, oitele, oile,L-a intrebat de trei ori: „Simone fiul lui Iona, Ma iubesti?”. Numai cineva care iubeste pe Dumnezeu si pe oameni, poate sluji cu adevarat si poate fi un exemplu bun, atat el cat si familia lui. Un astfel de slujitor va calca pe urmele Aceluia care a spus: „Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi da viata pentru oi” (Ioan 10-11)

 9. Plăcerea celor care se gudura pe la amvoane, si care fac mereu probleme ca
  nu sunt bagati in sama mai des, este altceva decit Lucrare.
  din aceasta cauza a scazut si bucuria noastra de a fugi la Casa Domnului,
  mai degraba a crescut cea de a fugi ..de la…Casa Domnului, acasa la tine, unde poti asculta chiar si o predica buna. 😦

 10. Ce bine zice Pavel”femeia sa taca in adunari”,oare stie onor sora antevorbitoare,omniprezenta si atotstiutoare in spatiul virtual evanghelic de limba romana, ce inseamna sa te urci la un amvon,ce responsabilitate implica?
  Apoi,nu inteleg acel indemn sa „fugi de la Casa Domnului,acasa la tine”pentru a asculta o predica buna???Interesant indemn de a veni la Casa Domnului!
  Haideti fratilor Duminica dimineata sa cautam buimaci si in pijama sa cautam biserici on-line???

  • Sora antevorbitoare de fapt scria un comentariu pe acest blog (care nu este biserică). Nu încurajez ne-mersul la biserică și nici sora nu o face, dar subiectul postării se referă la impostorii care îndrăznesc să urce la amvon sau să meargă în lucrare fără să fi fost trimiși de Dumnezeu.

 11. Cred ca multi tineri aspira sa fie implicati in „vestirea Evangheliei” de la amvom. Si sunt de acord sa le dam un vot de incredere. Apoi, multi noi convertiti la Dumnezeu devin plini de zel pentru El; deh, dragostea dintai, care speram sa se mentina pentru multi ani…Din pacate, asa cum spuneai si dumneata, frate Ionescu, multe foste celebritati din lume, chiar intorsi la Dumnezeu, sunt impinsi de la spate, sa mai produca „o varianta de spectacol” ce ia adus in lumea reflectoarelor popularitatii…Multi se duc buluc sa-i asculte cantand, ori prezentand marturisiri…Pana aici nu-i nimic rau, dacat atunci cand aceste „celebritati” produc aceste „showuri” doar in virtutea inertiei… Da, comunitatea romana penticostala din America, si de ce nu chiar din Romania, are nevoie de lideri cu autoritate (nu doar de la oameni!), are nevoie de lideri nepatati, incercati in credinta, cunoscatori ai Cuvantului lui Dumnezeu si imputerniciti de Dumnezeu sa transmita mesajul clar, nediluat fara erezii, povesti babesti, populisme… Insa da, avem si oameni imputerniciti de Dumnezeu printre romani, problema este ca ogoarele sunt gata de recolta si…seceratorii sunt asa de putini…si, timpul secerisului e asa de aproape!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: