CAZ TIPIC DE STUDIU

Deoarece nu doresc să îl etichetez nominal, nu voi publica numele comentatorului, dar voi publica acest comentariu sub formă de studiu pe caz în ceea ce privește elitismul intelectual și modul său de gândire. Continuăm să ne referim la cazul relațiilor cu islamul.

Îmi este foarte clar că autorul este educat (”Cand am fost prima data in Franta la universitate…”) și nu lipsit de bună cuviință (fie doar și pentru că încheie dându-și numele complet și salutând ”cu stimă”…).

Începutul este de bun augur cu ”Multa lume si multe pareri pe aici”, dar se acrește destul de repede: ”Sunt curios insa sa stiu cati dintre cei care tuna si fulgera impotriva musulmanilor au trait macar o saptamana in compania vreunuia (la scoala, la serviciu, etc.). Oamenilor in general si romanilor in special le place tare mult sa-si dea cu parerea inainte de a “pipai.” Întrebarea este… ce să (mai) pipăim? După atacurile de la 9/11, entuziasmul cetățenilor palestinieni dansând în stradă de bucuria morții a 3,000 de americani și nu numai, după sutele de bombe explodate pe trupurile martirilor musulmani, citind coranul și observând politica țărilor arabe și amenințarea Israelului cu exterminarea, ce să pipăim?

Bine, comentariul ia imediat o turnură agresivă, acuzând că ”Din pacate, majoritatea comentariilor la acest articol si nu numai demonstreaza o vorba a fratelui Ton (ca tot s-a amintit de dansul). “Ceea ce am constatat dupa intoarcerea in 1990 in Romania a fost faptul ca romanii nu au nici un fel de educatie in bunatate. Modul in care se trateaza pocaitii intre ei dovedeste extrem de multa rautate.” Asa ne tratam intre noi si asa ii tratam si pe altii. Multor “crestini” evanghelici le plac la nebunie expresiile de genul “ii tai in bucati” pe care le gasesc in Psalmi si alte locuri din Scriptura. Daca noi gasim versete din Coran care ii indeamna pe musulmani la violenta, exact aceeasi acuzatie (si, din pacate, cu multe exemple reale) se poate aduce si celor care isi bazeaza credinta pe Biblie.” Confuzia (asum) tânărului nostru între ceea ce promovează învățătura Domnului Isus și ceea ce instigă profetul mincinos Mahomed este colosală. Iar exprimarea unor puncte de vedere cu privire la credința islamică și tentativele de pacifizare teologică a acesteia nu înseamnă lipsă de bunătate și nici răutate!

Ca să ni se dovedească faptul că bunătatea este un… bun universal, comentatorul ne oferă câteva exemple din experiența sa de viață: ”Cand am fost prima data in Franta la universitate, am intalnit acolo un profesor musulman. Timp de trei luni cat am stat atunci s-a comportat cu noi (eram 4 studenti romani) intr-un mod care a depasit toate asteptarile. Nu avea nici o obligatie fata de noi, dar s-a oferit voluntar sa ne ajute in mai multe probleme administrative. Intr-o seara ne-a luat ca sa ne arate orasul. In doua weekend-uri ne-a luat cu masina si ne-a plimbat sute de km pt a ne arata Franta si Belgia. Dupa aceea, mi-am continuat studiile in Franta. Am avut un coleg din Algeria si o colega din Maroc; ambii sunt musulmani. Ambii aveau (spun “aveau” deoarece nu ne-am mai vazut de vreo sapte ani) standarde de moralitate cum rar intalnesti la crestinii evanghelici. Si nu era doar sfintenia fariseica atat de des intalnita prin bisericile noastre. Eu nu am avut legaturi foarte stranse cu ei deoarece aveam birouri la cativa km distanta si ne intalneam mai rar. Am avut insa un alt coleg roman penticostal si prieten bun, care era zilnic in compania lor. Mare a fost mirarea acestor musulmani sa constate ca exista si altfel de crestini de cat cei despre care invatasera in tarile lor. Inainte de a ne cunoaste pe noi, ei stiau ca toti crestinii sunt la fel. Asa cum multi comentatori de aici si de pe alte bloguri au impresia ca toti musulmanii sunt la fel.” Uimitor! Cum se știe, sunt un mare admirator al moralității și îngustimii. Dar acestea fără Hristos NU duc în cer. Nu înțeleg de ce câțiva musulmani care sunt în vestul Europei și beneficiază de avantajele civilizației creștine ar trebui să se poarte neapărat urât. Sunt sigur că Mohamed Atta a fost un tip foarte de treabă până în ziua atacului terorist. De altfel, un miliard de musulmani cumsecade nu schimbă cu nimic adevărul despre religia lor.

Aici începe grotescul: ”Pentru ei (fostii mei colegi musulmani) cuvantul crestin era sinonim cu imoral, indecent, curvar, hot, betiv, pagan politeist care se inchina la mai multi dumnezei, etc. Crestinii din istorie erau criminali care le-au invadat locurile sfinte, le-au violat femeile, le-au omorat copiii si alte grozavii de felul acesta. Si aveau exemple cu duiumul care sa le confirme credinta; atat din istorie, cat si din contemporaneitate.”

”Au durat cateva luni pana sa se convinga ca marea majoritate a europenilor nu au nimic de a face cu crestinismul.” Aici îi dau dreptate… ”La inceput, pur si simplu nu puteau sa creada ca suntem crestini, deoarece nu ne comportam ca si crestinii pe care ii stiau ei. Era de neconceput pt ei ca un crestin poate avea si trai dupa standarde morale la fel de inalte precum un musulman. Chiar daca nu a reusit sa-i converteasca in cei trei ani in care a impartit biroul cu ei, colegul meu a reusit totusi sa-i convinga de faptul ca exista crestini si “crestini”. Naivitatea autorului este vădită. Nu își dă seama că acei musulmani erau tributari propagandei. ”Dar asta dupa multe discutii, cu amabilitate si rabdare, fara sa-i bruscheze sau sa le dea pe spate cu “reteveiul”. Corect, și care este eroismul? Cine dă cu reteveiul pe spinarea cui? Că nu au fost convertiți mi se pare normal din moment ce nu li s-o fi dovedit că profetul lor este un impostor, coranul este un fals iar islamul o religie păgână.

”Nu comentez nimic despre Documentul de la Yale deoarece inca nu l-am citit.” Ei, aici se dă de gol! Păi noi despre asta stăteam de vorbă. Nu era mai bine, înainte să ne insultați (”Nu a fost greu insa sa observ ca acesta constituie pt multi doar un motiv, ca multe altele, pt a-si refula rautatea din inimi.”) să fi citit documentul? Parcă auzeam ceva de… pipăit. Pentru informarea oricui, scrisoarea de pe pagina de internet a Universității Yale nu este prea lungă.

”De asta ar trebui sa ne ocupam mai intai si sa invatam ce inseamna “bunatate voiesc si nu jertfe”. Abia pe urma suntem indreptatiti sa le cerem altora socoteala de credinta lor.” Întrebare: de ce sunteți chiar așa sigur de inferioritatea noastră spirituală? De ce atâta condescendență? Sau… să bănuiesc, răutate?…

Profilul este complet:

 • studii în Franța (nu că ar fi o problemă faptul că s-au menționat de două ori)
 • pacifism naiv
 • condescendență
 • elitism
 • agresivitate cât încape pentru a judeca judecățile noastre agresive
 • exemple, experiențe, exemple, experiențe, citate…
 • ca până la urmă să constatăm că… nu și-a făcut măcar temele pentru a comenta la subiect… în mod obiectiv
 • colegi, birouri, discuții, concluzii
 • jenă față de actele inadmisibile ale compatrioților răutăcioși (cu scuzele de rigoare, oare și de la unul preaîndurătorul?) și admirație pentru valorile semilunei.

Cu stimă. Sau ceva de genul acesta, ca-n Documentul de la Yale.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

17 răspunsuri sa “CAZ TIPIC DE STUDIU”

 1. as zice o vorba, dar mi-e greu: musulmanii sunt pedeapsa crestinismului decazut….

 2. Martorii mincinosi „sunt special educati” sa fie blinzi;
  bunatatea afisata este ceea ce vrea „aceasta persoana”;
  si nu bunattaea ca ROADA a DUHULUI SFINT>
  Acest om este calauzit de FIRE-A(musulmana. :))

 3. Fr Ionescu,
  de ce nu sunteti atit de bun, ca si musulmanii (unii) si martorii mincinosi ?

 4. „Era de neconceput pt ei că un crestin poate avea şi trăi dupa standarde morale la fel de inalte precum un musulman.”

  Şi care sunt aceste standarde morale înalte la care comentatorul respectiv face referinţă?
  Da, toţi musulmanii sunt la fel! Teroriştii împlinesc koranul fiind susţinuţi de ceilalţi, şi pe rând duc la îndeplinire „sfatul lui Agar” care l-a învăţat pe fiu-su Ismael să-l urască pe Isaac. Această ură a fost transmisă din generaţie în generaţie până când Mahomed a făcut o religie din ea. Acum, conform koranului, aceasta a devenit o „cauză divină”, adică „să ucizi pe creştin şi pe evreu, că sunt prieteni unii cu alţii”.

  Aş sugera comentatorului respectiv să călătorească într-o ţară musulmană – oricare ar fi ea, şi să îmbrace un tricou cu Steaua lui David imprimată pe piept, iar pe spate imprimat cu steagul american. Să meargă liniştit pe stradă, având tricoul vizibil şi fără să spună un cuvânt. O să vadă el numai standarde morale înalte! 😀

 5. Păi, cam așa: există musulmani și „musulmani”, vă place, nu vă place… Blogul ăsta începe să devină o platformă pentru niște oameni care-și vădesc ura față de musulmani fără nici o rezervă, îmbrăcând-o în declarații ce se vor creștinești și duhovnicești. Râvnă fără dragoste, după părerea mea, prin urmare nu mă mir că musulmanii nu ne înghit. Și, încă o chestie: așa cum musulmanii ne pun pe toți într-o oală (creștini ortodocși, catolici, protestanți de toate culorile, practicanți, nepracticanți, pocăiți și nepocăiți), exact așa facem și noi: îi punem pe toți la grămadă, în împachetăm în ce vrem noi să credem despre ei și-i etichetăm pe toți în fel și chip.

   • E valabilă și reciproca…

   • Se pare deja că unii înțeleg total eronat ceea ce se discută aici. -Noi nu cerem moarte musulmanilor.
    -Nu știu să se facă cumva preselecție printre vizitatorii acestui blog, pentru a se alege viitori martiri care să fie gata să se încingă cu ˝cureaua morții˝
    -În douăzeci de ani de când sunt creștin evanghelic, nu am auzit printre frati expresia ˝TE TAI ÎN BUCĂȚI.˝ (doar în cazul în care a fost citit psalmul respectiv, la timpul de rugăciune)
    -Domnul Isus însuși nu poate fi acuzat de instigare la crimă, în niciun caz, în speță, nici urmașii lui.
    -Bunătate față de musulmani nu înseamnă a perverti mesajul Scripturii; din contră le vrem binele, dorindu-le mântuirea.
    Aș putea să continui cu exemplele, însă sper că ajunge atât pentru a ne face înțeleși.

  • Aşa cum ne dorim mântuirea nouă, aşa o dorim şi musulmanilor şi tuturor! Ceea ce nu iubim sunt faptele criminale pe care le fac aceşti oameni faţă de ceilalţi, în special comportamentul lor faţă de creştini şi evrei! Şi atâta timp cât în spatele lor există o doctrină religioasă care î-i îndeamnă la asemenea fapte, şi le promite „răsplăţi veşnice”, degeaba se caută soluţii diplomatice şi politice pentru rezolvarea lucrurilor! E ca şi cum torni apă într-o găleată spartă şi aştepţi să se umple găleata!
   Ca şi creştini condamnăm Cruciadele ce-au avut loc în istorie, dar musulmanii au distrus peste trei mii de biserici creştine în Africa de Nord, şi aceasta ÎNAINTE de cruciade! Deci ura lor faţă de creştini nu se datorează cruciadelor!
   Beniamin Netanyahu a spus-o bine: „Dacă toţi arabii ar pune armele jos, nu ar mai exista război în lume.”

   • De acord că problemele n-au început cu cruciadele. În secolul VII, arabii s-au pus pe cuceriri și mai că reușiseră să cucerească vestul Europei. Bine că i-au oprit francii, că altfel cine știe ce se întâmpla… Numai că musulmanii nu judecă așa și, parțial, au dreptate. Creștinii (dacă-i luăm la grămadă) s-a bătut între ei cât încape, nu mai vorbesc de ce au făcut în Lumea Nouă în America Centrală și de Sud începând cu secolul XV, când i-au masacrat pe indigeni fără milă. Problema nu-i o ideologie (în speță cea musulmană), ci păcatul. Războaie au fost și înainte de apariția religiei islamice și, dacă asta ar dispărea, tot ar mai fi conflicte.

    • Bun!E foarte adevarat ca in tarile zise crestine au fost razboaie si vor mai fi!Asa spune si Biblia.Dar tot dvs stiti bine ca acestia nu erau crestini.Daca ar fi sa privim la un model de pacifist adevarat, in afara de Isus, ar fi modelul menonit, un model demn de luat in seama.

     Dar… pe cele de pe teritoriul lor de ce nu le vedeti(au fost deasemenea in era preislamica si au continuat)?De ce aceasta religie zisa „a pacii” nu aplica si ce zice?Adica Iranul sa lase in pace Irakul, Iordania palestinienii, Marocul Sahara etc.

     De ce credeti ca noi trebuie sa toleram aceasta „religia a pacii” si sa nu iubim?Pentruca multi, ca si dvs, nu stiti sa faceti diferenta intre a iubi si a tolera.Noi suntem chemati, ca si crestini, sa iubim si nu sa toleram.

     Islamul nu stie ce este mila, dovada: Siria.

     Nu demult, discutand cu o fosta crestina, actuala musulmana, mi-a spus ca m-ar manca prajita si cu furculita:)).

     Si da pacatul este cel ce aduce acest lucru…dar nicio religia monoteista nu indeamna, ca si islamul la lupta!

     In quran nu scrie mai nimic despre iubire, sau foarte putin.

     Stiti care era strigatul de lupta al otomanilor?Allahu Akbar!Adica Dumnezeul cel mai mare!Nu mare!?!

     Acum ei vor sa ne invete dar ce?Ura lor?Violenta?Injosirea femei?Casatoria fetitelor?Terorismul?Nu, mersi!

     Cititi cartea unui fost islamic, actual crestin: MARK A. GABRIEL, va dau si linkul:
     http://iisussimohamed.blogspot.com.es/

     • Eu nu iau apărarea religiei islamice, ci a omului care are religia respectivă. Nu facem nimănui nici un bine însă ponegrindu-i religia și nici măcar criticând-o. Trăind-o, în schimb, pe a a noastră și mărturisind-o în fiecare zi este o soluție. Domnul ne-a chemat să predicăm Evanghelia, nu să facem praf învățăturile altora. Din certurile de cuvinte, chiar bine intenționate și adevărate, nu iese nimic bun. Iar generalizările sunt cele mai păcătoase dintre toate.

     • Pt taby: „Daca ar fi sa privim la un model de pacifist adevarat, in afara de Isus, ar fi modelul menonit, un model demn de luat in seama.” Aminteste-ti ca Ioan Botezatorul le-a zis soldatilor la Luca 3: 14 Nişte ostaşi îl întrebau şi ei şi ziceau: „Dar noi ce trebuie să facem?” El le-a răspuns: „Să nu stoarceţi nimic de la nimeni prin ameninţări, nici să nu învinuiţi pe nimeni pe nedrept, ci să vă mulţumiţi cu lefurile voastre.”
      El nu le-a spus sa iasa din armata si sa nu mai fie armat. De asemenea nici Ap. Petru nu i-a spus ofiterului roman Corneliu sa iasa din armata, sa nu mai faca razboi cand il chema Cezarul. Armata (ca si unele razboaie) este un rau necesar. Ce-ar fi societatea fara politie si armata? Sigur, tragedia mare este cand politia si armata duc razboaie nedrepte.
      Modelul menonit nu este biblic in mai multe aspecte.

  • Gustav,sint convins ca nu ai auzit de afirmatia asta facuta de un imam de-al lor care a zis despre „infideli”:le cerem sa se converteasca la islam ca:” asa ii cerem noi,sau aleg ei de buna voie,sau ii fortam noi,ori ii omorim”si nici de expresia :”un musulman bun este doar un musulman mort”si nu ai auzit nici de situatiile cind musulmanii le batjocoreau sotiile celor cotropiti de ei,in timp ce sotii lor le plimbau opincile ofiterilor cotropitorilor in jurul corturilor unde avea loc miselia….

 6. Fr. Ionescu asta se incadreaza la (…) nu naivitate ,cind vezi ce este in jurul tau si nu vrei sa admiti adevarul nu te mai incadrezi la naivitate.

 7. Nu cred ca standardele morale ale musulmanilor sunt la fel de inalte ca si ale crestinismului (cum spune acest domn „scolat”).Poate Liderul nostru sa fie comparat cu al lor? Mie Isus nu mi-a dat voie sa privesc si sa „poftesc” o alta femeie, iar ei pot sa-si permita 4 aici, iar dincolo….E adevarat ca nu toti sunt teroristi, dar nu-i prea vezi sa fie nici anti-terorism. Cineva poate sa stea cuminte si linistit intr-un tren gresit, finalul va fi acelas pentru toti. Ce a spus Domnul Hristos e valabil pentru oricine: „Eu sunt CALEA,(nu o cale) ADEVARUL,(nu unul dintre adevaruri) si VIATA.

  Sunt de acord ca nu prea au ce vedea la multi crestini (cu numele), care si ei sunt in „tren gresit”. Dumnezeu sa aiba mila si de unii si de altii, caci sfarsitul si judecata sunt aproape!

  • @stefan– Aici ai atins coarda si suna bine– lumea nu mai are ce vedea si invata de la( crestinii doar cu numele ), iar cei adevarati sint foarte putini (socotiti iesiti din comun chiar de fratii lor)– De aceia sint multi debusolati ( inpartiti in sute de dominatiuni )– care duce la o diluare a purului Adevar. – Oare nu din aceasta cauza va veni peste noi minia Lui Dumnezeu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: