CE NUME DĂM COPIILOR NOȘTRI

Una dintre cele mai importante decizii cu privire la viața unui nou născut este numele pe care îl primește. Va face diferența între respectabil și ridicol, confortabil și jenant, încredere de sine sau complex de inferioritate. Pentru părinții tineri, o întrebare înainte de a da nume copilului tocmai sosit în familie: cât de bucuroși ați fi ca peste câțiva ani Diazepan, Calishea, Varvara sau Sever să vă întrebe de ce v-ați bătut joc de ei?

Trăim într-o vreme a ciudatului, a revoluțiilor de tot felul. Cu numele copiilor este la fel. Recomand câteva criterii pentru găsirea unor nume frumoase, de care mai târziu copiii dumneavoastră să nu se rușineze.

În primul rând luați în considerare dacă numele la care v-ați gândit este actual sau demodat. Carol, Mitru, Vasile, Gheorghe, Ion, Marin sau Ilie pentru băieți, Floarea, Leana sau Margareta au fost extrem de populare acum 60-70 de ani, dar nu au prea mare rezonanță pentru urechea modernă. În cazul în care se dorește perpetuarea numelui tatălui sau mamei se pot da ca al doilea nume.

Foarte importantă este corelarea între prenume și numele de familie. Nu prea se potrivește Dana Nica, Vali Lela sau Mihai Haiduc.

Apoi, atenție la exagerarea către bombastic: Napoleon, Decebal, Polixenia, Morgana…

Diminutive de genul Mugurel, Bombonica sau Irinuca, chiar dacă în primii ani de viață ar suna ca o drăgălășenie, ideea de a-l pune la predică pe fratele Cireșel Popescu mi se pare destul de hazlie. Dacă nu cumva s-ar potrivi mai bine sora Mândruța cu o cântare…

Nu am prea multe de comentat la capitolul nume de familie, ele sunt ce sunt, se moștenesc și gata. Dar să pocești copilul cu nume ca Telegraf, Tanembaum, Vanda, Tutankamon sau Creion mi se pare la granița ilegalului.

Știu că sunt la modă numele de actori, sportivi, celebrități de tot felul și chiar zeități. Alte nume sunt pur și simplu silabe aruncate în căciulă: Shallaleilah, Vakeyisha, Chivallon…

Chiar numele din Scripturi trebuie folosite cu discernământ și nu mă refer neapărat la Cain, Iuda sau Pilat. Iochebed, Iaebeț sau Barnaba par să nu se fi consacrat deși personajul și însemnătatea sunt pozitive.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este incompatibilitatea lingvistică a numelui dat cu cel de familie. Cristo Ionescu sau Ingrid Pălămidă sunt un categoric nu! Pentru cei obsedați în ale teologiei, Policarp, Origen, Tertullian sau Luter sunt un pas prea departe.

Există multe nume (biblice sau nu) consacrate și integrate în armonia auditivă a limbii române. Unele, chiar mai ieșite din comun, după o vreme sunt acceptate mai ales datorită grației și demnității persoanelor care le poartă.

Recomandarea mea este să nu exagerăm.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “CE NUME DĂM COPIILOR NOȘTRI”

 1. Sper sa nu supar cu „ilustrata” mea. Cred ca sunt cititori care vor ride copios la reamintirea acesteia.
  Fara denumirea orasului. Un rrom are primul baiat si se prezinta la Consiliul Popular pentru declarare, inregistrare si primirea certificatului de nastere.
  Secretarul de Consiliu, cunoscind persoana il intreaba ce nume pune la baiat.
  Fara prea mult efort, rromul nostru spune raspicat DEJO.( este cunoscuta tendinta rromilor ardeleni de a pune numele maghiarizate copiilor lor) Primeste crtifictul si pleaca. Trece vremea si vine al doilea copil.Tot baiat. Se prezinta pentru declarare-inregistrare si este intrebat despre nume. Raspunde foarte prompt DEJO.
  Secretarul isi da seama de neputinta rromului de a gasi un alt nume si ii da ziarul Scinteia (batrina) sa citeasca de pe prima pagina. Ideea era sa intilneasca cel mai des nume din acea vreme. Dar, spre mirarea secretarului, rromul nostru se opreste la stiri externe si bucuros ca s-a rezolvat striga cu voce tare BANGLA DEJO. Gasise o stire din Bangladesh. A ramas de pomina, iar o anumita categorie de persoane care cunosteau povestioara, cind era vorba de Nicolae Ceausescu, la care spera secretarul sa se opreasca, noi spuneam BANGLADEJO. Multa vreme a fost o mica taina.Si era legata de numele pus unora.

 2. inca o sugestie…
  atentie la numele care au terminatii ca-co-(fonice). E mai frumos/usor sa zici ”John/Ionel, cauta te rog…” decat daca-i puneam numele Ionica…
  Fiti binecuvantati!

 3. Dar ce ziceti de ultima moda de a pune fetelor nume de băieți sau stil mai androgen? Spre exemplu: Madison, Taylor, Emerson, Cameron, etc? 🙂

 4. Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 11 iulie 2012 la 1:46 PM

  Chiar citeam un articol cu putin timp in urma ca parintii peste 35 de ani sunt mai susceptibili de a alege un nume clasic sau de moda veche pentru copiii lor in timp ce parintii mai tineri sunt mai atrasi de nume mai putin frecvente sau unice.

  „Four out of ten parents have a nickname for their baby. More than half of these thought of it while they were choosing their baby’s name, whereas the other half came up with a nickname after their baby was born.

  Middle names:

  98% of parents give their child a middle name, with 7% giving their child two or more middle names. Overwhelmingly, parents say that choosing their baby’s first name is much harder than settling on a middle name.

  Last names:
  5% of parents argued about the surname they gave to their baby. Most of them resolved the issue by giving the baby the father’s last name (40 per cent), or their mother’s last name (20 per cent) – although a few gave their babies a new surname altogether.

  Girls v boys
  Interestingly, the majority of parents (57%) said that girls were easier to name than boys. When choosing girls’ names, parents say that they’d like the name to reflect individuality and femininity, whereas boys’ names should convey a sense of individuality and strength.”

  Nu e chiar la subiect dar versurile acestei cantari sunt foarte ziditoare si are legatura cu copii/parinti. ( if you’d like to post it, if not I totally understand ).

 5. Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 11 iulie 2012 la 2:45 PM

  Versurile:

  1.Eşti pe calea mântuirii,
  Dar copiii unde-ţi sunt?
  Vrei să-i laşi pradă pieirii
  Rătăcind pe-acest pământ?

  refren:
  Voi, părinţi, vă luaţi copiii,
  Ei de Domnul v-au fost daţi,
  Spre izvorul mântuirii
  Să-i întoarceţi vă luptaţi!

  2.Pentru ce nu şed copiii
  Lângă tine, mamă-acum?
  Pentru ce în vadul lumii
  Văd un loc aşa de bun?

  refren:
  Voi, părinţi, vă luaţi copiii,
  Ei de Domnul v-au fost daţi,
  Spre izvorul mântuirii
  Să-i întoarceţi vă luptaţi!

  3.Tu te afli-n casa păcii
  Şi eşti foarte fericit,
  Dar copilul tău, creştine,
  Azi în lume-i rătăcit.

  refren:
  Voi, părinţi, vă luaţi copiii,
  Ei de Domnul v-au fost daţi,
  Spre izvorul mântuirii
  Să-i întoarceţi vă luptaţi!

  4.Ah, vorbiţi-le degrabă,
  Plângeţi azi şi vă rugaţi,
  Calea bună ei s-aleagă
  Şi în cer cu ei să staţi!

  refren:
  Voi, părinţi, vă luaţi copiii,
  Ei de Domnul v-au fost daţi,
  Spre izvorul mântuirii
  Să-i întoarceţi vă luptaţi!

 6. O,dar asta nu e nimic,prezbiterul Dukadam,diaconul BMW,sora Sampania,fratele Fideaua,dar…grija mare macar pe viitor ce identitate dam copiilor nostri inchinati Domnului!

 7. Si vis-a-vis de fratii rromi,exemple de nume:Consiliu,Parlament,Becali,Sandocan,Mexicanu’,Damigeana,Palmolivu, Neasteptata,Sentiment,Aldomoro,Politia,Justitia,Semafor,Ministru etc.Ciudat,nu?

  • Pe linga o gindire crestina , pe linga o conduita civica, mai avem si TRADITIA, CULTURA SI MINDRIA. Unii atita pot sau aceasta vor.E democratic sa se manifeste liber in vointa lor, mai ales ca nu este de actualitate sa fie „fortati” la normalitate. Acum 2000 de ani era intrebarea „Ce este adevarul?” acuma se poate intreba ce este „normal?”

 8. Pina la un an se poate schimba numele destul de usor. Dupa un an e ceva mai formal cu o vizita la court si un cost in jur de vreo 250 dolari.

 9. La polul opus avem nume teoferice , care peste ani nu mai faccinste familiei.Sa auzi un Eli, Samuel, Iacov, cum aduc hula si blasfemie lui Dumnezeu.Nu cred ca un nume ar reprzenta si caracterrul acelei persoane, cu toate ca un nume bun este adesea asociat cu binecuvantarea Domnului .Istoria si viata ne arata ca unii au nume frumoase si o termina rusinos , altii au nume fara r4ezonanta si merg curat pe cale. Oricine as fi , trebuie sa fiu demn de numele cel port ca sa nu mi se spuna ca imi merge numele ca traiesc dar nu stiu ca de fapt sunt in alta stare.

 10. Ceea ce am sa scriu in randurile de mai jos nu are nimic de a face cu discutia postata, dar e un gand pe care vreau sa il impartasesc cu cititorii acestui blog.
  De-a lungul anilor am citit din Biblie, in special Noul Testament si conceptul meu despre Dumnezeire a fost unul de iertare, jertfa, iubire, dragoste, dar in ultimele luni am inceput sa citest intens Vechiul Testament in special Imparati, Cronici, Isaia si inima mi s-a cutremurat si toata viata mi-e rascolita si frica de Dumnezeu care m-a cuprins e greu de descris.
  Daca pornim de la teoria ca Dumnezue e acelasi ieri, azi si in veci atunci trebuie sa ne uitam si la sfintenia si dreptatea Lui. Cartile Vechilui Testament descriu cu atata putere si frumusete sfintenia si dreptatea lui Dumnezeu incat e imposibil sa nu te cutremuri. Dumnezeu si-a aratat atata bunatate fata de oamenii care l-au iubit dar pe masura s-a razbunat pe cei care au desconsiderat sfintenia Lui si legile Lui.
  Dumnezeu s-a coborat in templu asa incat preotii nu puteau face slujba si tot El a ingaduit ca templul sa fie ars si poporul lui sa fie dus in robie. La fel cu imparatii care au domnit peste poporul Israel. Cand se apropiau de El, era pace,…, cand se departau veneau cotropitorii si ii distrugeau.
  Ce vreau sa spun e ca Dumnezeu e sfant si nu se lasa batjocorit de om. Cred ca foarte multi crestini din ziua de azi nu tin cont de partea aceasta si astfel ne inselam asa de amarnic.
  Incurajez pe cat mai multi sa inceapa sa citeasca Vechiul Testament in special cartile mentionate mai sus si sa incepem din nou sa il cautam pe Dumnezeu cu toata inima.

  • As adauga si Cărțile Mozaice si Iosua unde justiția lui Dumnezeu este pusă in acțiune in mod aspru împotriva canaanitilor pagani. Mulți oameni astăzi picteaza in mod fals pe Dumnezeu ca pe Unul care comite atrocitati împotriva unor oameni inocenti. Din păcate ei nu înțeleg atributele lui Dumnezeu si faptul ca atribute ca dragostea si justiția Sa nu pot fi despartite; ele sunt legate in jertfa Domnului Isus. Ar fi cărți întregi de scris la acest subiect…

 11. ce de nume :)) parca ar fi bancul acela … Cum pun chinezii nume la copii? Arunca un lighean pe scari si noteaza ce aud! 🙂

 12. Trebuie să fi OM, domle! Aşa că numele meu e cel mai bun – O.M.! 😀 😀 😀

 13. Pe fetita noastra care sa nascut acuma 2 saptamani am numit-o Sarah Madalina.Am ales un nume cu insemnatate biblica pt ca este prima printesa din generatii(numai baieti fara nici o fata) si middle name -ul sa fie unul romanesc in care sa isi aduca aminte de heritage -ul ei romanesc cat de cat.Cu bucurie pot spune ca toti prieteni nostri de familie din jurul nostru au ales nume crestine de la Abner,Joseph,Sarah,Noah,Joshua.Adevarate binecuvantari!!!

 14. Pt romanii care vor sa se reintoarca in Romania, bine ar fi sa puna nume romanesti copiilor lor.

 15. Frumoase indemnuri si recomandari, mai ales ultima 🙂

 16. Orolonga sau rambela si berzilai colegi de scoala

 17. Ceva mai nou,generatia a 2-a de crestini din bisericile noastre(fratii romi) s-a inaltat,legamint cu Domnul afacut de curind sora Geneza,ea are un frate mai mic pe care il cheama Exod???Ce ziceti de asta???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: