”PACEA DOMNULUI” SAU ”BUNĂ ZIUA”

Este inevitabil să nu fie credincioși – de multe ori din aceeași adunare – colegi de muncă. Fie într-un birou, fie pe șantier sau în fabrică, fie pe teren, ei se vor întâlni frecvent și chiar vor lucra în același loc.

Cum se vor saluta, cum se vor adresa unul altuia, despre ce vor vorbi între ei sau de față cu ceilalți. ”Pacea Domnului” sau ”bună ziua”? ”Frate/soră” sau ”domn inginer, doctor, profesor…” mă rog, chiar ”măi”.

Este un mod de adresare creștin, bisericesc o mărturie de credință sau un mod agresiv de a-i face pe celalți colegi să se simtă excluși din cercul ”pocăiților”. A nu folosi un salut creștin ci doar forme uzuale, este aceasta o lipsă de curaj, o lepădare de adevărata și cea mai importantă identitate a cuiva (aceea de copil al lui Dumnezeu) și pierderea unei oportunități de a face evanghelizare la locul de muncă?

Dar dacă ești în situația în care te jenezi de modul direct, fără menajamente în care ”fratele/sora” de la biserică te interpelează, este acesta un semn că te rușinezi de Evanghelie sau de faptul că ești pocăit?

Biblia vorbește destul de clar despre relațiile de lucru între doi credincioși. Șeful credincios trebuie să-și onoreze obligațiile față de ”fratele” angajat (și nu numai) iar angajatul nu trebuie să profite de faptul că este ”frate” cu boss-ul. Dar despre modurile de adresare nu avem foarte multe detalii.

Totuși, cât de departe poate sau trebuie să se infiltreze comportamentul nostru relațional, bisericesc în viața de zi cu zi? Nu mă refer la integritatea comportamentului creștin ci la eticheta sa.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “”PACEA DOMNULUI” SAU ”BUNĂ ZIUA””

  1. Multi se jeneaza cind le spui Pace ..si raspund cu Buna Ziua;
    se rusineaza de Numele Domnului , si EL se va rusina.
    La BRD lucreaza o sora, fiind lume multa, nu stiam cum s-o salut..
    dar ea a salutat cu Pace, nu a interesat-o „lumea”. 🙂
    m-am bucurat, dar de f multe ori ma necajesc cind primesc Buna Ziua.

  2. Cei mai multi dintre cei care saluta cu „Pace!/Pacea Domnului!” nu o au…o spun doar de forma!..prefer: „Sa fi binecuvantat!” sau „Domnul sa te biincuvinteze!”…principiul pe care il recomand: Spune ceea ce ai in launtru, nu rosti ipocrizie!

  3. Daca fratele sau sora lucreaza intr-o institutie publica, este normal sa i te adresezi cu :Dna/Dl doctor, profesor, director, etc. pt ca el/ea trebuie sa fie echidistant cu toti oamenii, credinciosi sau nu. In biserica mi se pare normal sa ne salutam cu pacea Dlui sau Dl sa te binecuvanteze, etc. Daca fratele/sora au o afacere particulara si tu lucrezi la ei, poti sa-i saluti tot ca in biserica daca ei accepta. Daca nu…cum iti spun ei…

  4. Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 18 iulie 2012 la 7:25 PM

    Presupun ca va referiti la romani in Romania pentru ca acestea la romani in Romania e valabil. Noi cei de aici ( intre americani mai ales ) nu spunem d-le/d-na director sau d-le/d-na…cutare….ci pe nume se adreseaza si americanii sunt foarte modesti in privinta asta!

    De asemenea salutul ‘pace’ nu este la americani intre crestini cand se intalnesc.

  5. In primul rand, nici una din formulari nu este „mantuitoare”; in al doilea rand „Pacea Domnului” nu o gasim in Biblie, nu este o formula universala de salut intre credinciosi (poate doar la indienii din west cand se salutau cu „peace” {adica „pace”} si cu mana dreapta ridicata, dar nu din motive religioase 🙂 ). Daca ar fi s-o luam biblic, conform apostolului Pavel formula intreaga de salut, cu mici variatiuni, ar fi: „Har si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Domnul Isus Hristos, Mantuitorul nostru”, si asta fara a face precizari daca se aplica la intalnirile personale sau doar la scrierile trimise anumitor destinatari. De aici si pana a sugera ca cineva de mai sus ca pentru unii ar fi rusine sa spui in public „pacea Domnului” este cale lunga. Politetea tine mai mult de atitudine decat de cuvinte. Mai bine un „buna ziua” sincer decat un „pacea Domnului” fals. Si apoi depinde foarte mult de imprejurari. Daca sunt profesor si am elevi in clasa credinciosi normal ca salutul cel mai corect este „Buna ziua, domn Profesor” si asta din cauza etichetei, iar daca tu ca elev vrei sa-mi arati cat de pocait esti, fa-o prin invatatura si prin comportament, nu necesar prin salut.

    A fost o perioada in viata cand am menajat o companie cu vreo 90 de muncitori (americani) si printre ei erau si doi romani pocaiti. Atunci am vazut desavantajul lui „Pacea Domnului”. Eu mergeam sa le cer raportul de activitate, dar ei dupa „formula magica” (asa credeau cel putin), incepeau cu predica, cu barfa, cu orice altceva in afara de raport. Am fost nevoit (si asta cu greutate pentru ca nu-mi sta in caracter sa bruschez omul) sa le interzic sa ma mai salute cu „pacea Domnului” si apoi cu tot ce venea dupa…. Le-am spus clar: la biserica, in familie, la pic-nic vorbim religie cat vor, ca fratii, la locul de munca ei sunt muncitori iar eu menager si nu trebuie sa-si depaseasca statutul. Ma bucur ca au inteles, si daca inainte incercau tot timpul sa profite de relatiile noastre, dupa acel eveniment au devenit unii din cei mai apreciati muncitori din companie.

  6. Problema salutului a ajuns intetesanta pentru mine. Daca salut cu „pace” mi se rapunde cu „salut” si invers! Imi place ca Isus saluta cu „pace”: Luca 24:36, Ioan 20:19, 20:21, 20:26. Dar in acelasi timp merita citit modul cum se despartea Pavel de frati: Fapte 18:18, 20:1, 21:6, 21:19. Concluzia: sa fim politicosi si sa salutam! 😀

    • „Pace vouă!” sunt cuvintele Domnului, pacea pe care o da Domnul, Pacea Domnului care vasăzică!
      …………………………….

      „…la locul de munca ei sunt muncitori iar eu menager si nu trebuie sa-si depaseasca statutul.”

      „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni?

      – Propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp…- 2 Timotei 4:2
      – Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte; şi fiecare, ca să intre în ea, dă năvală.- Luca 16:16
      – …Iată omul (Pavel) care propovăduieşte pretutindeni şi în toată lumea – Faptele apostolilor 21:28
      – „Duceţi-vă în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură – Marcu 16:15
      – „Cât de frumoase sunt picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia!”- Romani 10:15
      – Dacă vestesc Evanghelia,…… căci trebuie s-o vestesc; şi vai de mine, dacă nu vestesc Evanghelia!- 1 Corinteni 9:16
      – …am venit plini de încredere în Dumnezeul nostru să vă vestim Evanghelia lui Dumnezeu în mijlocul multor lupte.- 1 Tesaloniceni 2:2

  7. Cum sa ne salutam ? Cu pace ,cu buna ziua,ceau,etc ???

    Nu cred ca e bine sa ne facem legi dar nici la altii 🙂 Avand in vedere ca a fi original e o caliltate ,o valoare deci si in acest caz fii original egal ce cred altii.Nu e nici un pacat ca spui ceau ,pa pa sau hello….Pacatul inseamna orice neascultare de Dumnezeu,incalcarea poruncilor Lui…
    In privinta salutului nu avem o porunca din partea Domnului deci fiti liberi si salutati cum doriti,cum credeti si nu va luati dupa ce zic unii si altii….
    Cel mai frumos salut poate fi DOMNUL SA TE BINECUVANTEZE ! atat pentru prieteni,vecini,frati,etc caci oricarui om binecuvantarea Domnului II FACE BINE 🙂
    caci a fi binecuvantat inseamna sa primesti gratie divina,sa se reverse haruri peste tine,sa se reverse pace,sa se reverse tot ce e mai bun,mai frumos,divin si minunat…..etc……
    Ce frumos sa ii doresti la un om asa mult bine cat poate cuprinde acest cuvant 🙂 Nu–i asa ?????
    19.07.2012 Angela I.E.

  8. NouaOrdineCrestina Răspunde 19 iulie 2012 la 1:46 PM

    Domnul sa va alduiasca !

  9. mie imi place salutul acesta… mai ales intre frati: Rut 2:4 „Şi iată că Boaz a venit din Betleem şi a zis secerătorilor: „Domnul să fie cu voi!” Ei au răspuns: „Domnul să te binecuvânteze!””

  10. Ce multa dragoste era odata cind se saluta cu Pacea Domnului,era asa de sincera salutarea ,putea-i simti atita dragoste.Eram copil pe atunci dar nu pot uita.Si numai zic cum fratii care mai de care invitau acasa pe vizitatori.Doamne da-ne din nou aceea dragoste.

  11. Pace sa spui cuiva e biblic ca Domnul Isus spune: In orce casa veti intra sa spuneti Pacea sa ramina peste casa aceasta si daca acolo va fi un fiu al pacii pacea va ramine acolo daca nu se va intoarce la cel ce a rostit Pace.Daca nu esti sincer cu Pace Nu esti sincer nici cu bunaziua Cum adica decit un fals Pace mai bine un sincer bunaziua
    Si daca unul e intro functie mai inalta de ce sa fie pretentios cind un frate ii spune Pace.Uitativa la Domnul Nostru Isus Hristos.Nu a aratat niciodata pretentii.sa umilit a acceptat dispretul si noi vai de mine Tresa intrebam Domnia ta domnul dr.or profesor or imi permiti sa-ti spun pace.Wawwwww

  12. Domnul Pavel,
    a spus la fiecare inceput de epistola Pacea si Harul Domnului Isus sa fie cu voi.
    Pentru ca Pavel a spus „eu Pavel” apostol al neamurilor..spun si eu roaba netrebnica ca si apostolul Pacea Domnului sa va fie inmultite.
    Cind n-o am, desi spun, Domnul sa ma puna in pacea SA.
    Cit despre ipocrizia celui care saluta sau predica(ooo, sunt multi) Domnul sa-i judece.
    Noi nu emitem formule mintuitoare prin salut, cum scrie cineva mai sus.
    Pur si simplu ne salutam!
    Sa fim dar cu inima buna, Domnul sa ne ajute !!

  13. După înviere, Domnul Isus i-a salutat pe ucenici cu „Pace vouă”. Prin urmare, deși nu-i musai, ne putem saluta cu „Pace”, „Pace vouă”, „Pace ție” – între frați, desigur. Cu toate că, dacă mă gîndesc bine, nu văd de ce nu i-am saluta și pe cei din afara bisericii cu „Pace”. Uimitor ce efect poate avea cuvântul ăsta. Am fost într-o biserică unde un profesor de la Universitatea Emanuel povestea cum, în anii 1990, când Universitatea Emanuel era în curs de acreditare, unii dintre profesorii din comisiile de la București au fost impresionați până la lacrimi de salutul „Pace” pentru că nimeni până atunci nu îi salutase în acest fel. Unul dintre ei s-a și pocăit în cele din urmă. Deci, în concluzie, ar fi bine să (ne) salutăm cu „Pace”.

  14. „Pace!” (Shalom) este salutul iudaic, iar Domnul il foloseste doar in acest context. Salutul crestin, folosit de apostoli, este „Har si pace!”.

  15. Dupa mine, salutul Pacea Domnului pentru lume e ca o limba straina. Deci poate s-ar potrivi cam aceleasi reguli ca a vorbi o limba straina, sa zicem romaneste, sau spaniola, sau vietnameza, intre americani de exemplu. Din politete e bine sa reduci putin volumul cand cei din jur sunt destul de aproape sa te auda dar nu te inteleg. Sau daca sunt si ei implicati in discutie incearca sa vorbesti pe cat se poate in engleza. Asta nu inseamna ca nu-i inveti anumite cuvinte sau fraze pe cei interesati. Dar trebuie sa cunosti imprejurarea.
    Cam asa as zice ca e si cu „limbajul bisericesc”.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 3 postări în Top 10 WP (19.07.2012) « Romania Evanghelica - 19 iulie 2012

    […] De necrezut… (lascaupetru) 8. Minunea de la Târgu Neamţ, sau invers (rasvancristian) 10. ”pacea Domnului” Sau ”bunĂ Ziua” (popaspentrusuflet) Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: