(NE)ȘTIINȚELE MELE POLITICE

Politica este peste tot același lucru: scara afirmării personale în structurile de guvernământ. Oferă statut, celebritate, conecții, putere și surse de venit. Rareori se întâmplă ca cineva să intre în politică animat de intenții bune și, chiar dacă ar fi așa, respectivul învață rapid jocul.

Înălțarea politică are prețul ei: înregimentarea pe linia ideologică a unui partid, dezvoltarea spiritului de haită și însușirea de gros la obraz și tare la stomac. Altfel nu supraviețuiești.

Spuneam că lupta și jocul politic, deși constituțional sunt încadrate diferit de la țară la țară, ele presupun același nerv și caracter brut, care nu ține cont de nimeni și nimic decât propriile interese. Este o junglă în care dacă nu câștigi pierzi, dacă nu distrugi ești distrus, dacă nu lovești primul nu mai ai a doua șansă.

În politică, fiecare demnitar își are suporterii dar și detractorii săi. În majoritatea cazurilor, cu fluctuațiile de rigoare, aceștia se împart în două jumătăți pe măsură. Și tot în majoritatea cazurilor, asocierile și suportul politic te atrag în cursa antipatiilor la persoană.

Atunci când o delegație parlamentară și-a manifestat dorința de a ne vizita biserica, doar pentru un salut de complezență mi s-a imputat asocierea politică, deși tratasem la fel pe demnitarii din alte formațiuni politice. Instinctul meu mi-a spus întotdeauna că de politică este bine să stai cât mai departe. Iureșul crează asemenea curenți încât de pe margine este foarte ușor să fii târât înăuntru. Amestecul, fie și tangențial pătează.

Un alt component al acestei relații are de-a face cu evanghelismul. Biserica trebuie să se păstreze echidistantă pentru a nu fi respinsă Evanghelia odată cu nuanța politică pe care ar promova-o (chiar indirect). Astfel, date fiind aceste noduri încâlcite, îmi este clar că politețea și politica au devenit, mai mult decât doar niște litere comune, cuvinte care nu mai pot coabita.

Ne sunt date exemple din Scripturi de oameni care au avut poziții înalte în guvernele marilor imperii din trecut. Însă, toți aceștia au fost promovați pe criterii de capacitate, nu prin candidatură și proces electoral ci numiți și nu au devenit niciodată exponenții politici ai sistemului de atunci. Așa, poate…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

15 răspunsuri sa “(NE)ȘTIINȚELE MELE POLITICE”

 1. De ce nu pot vedea si altii, stimate frate pastor, realitatea asa cum o vedeti dvs. Eu am avut atunci o reactie cam dura la adresa dvs. cand i-ati dat microfonul lui Victor Ponta, cu toate ca il sustin in campania sa impotriva presedintelui Basescu, pe care il vad mincinos si blasfemiator la adresa lui Dumnezeu.
  Biserica este adunarea in care oamenii: doi-trei, o suta, o mie se aduna in Numele Minunat al lui Christos, nu pentru politica, nu pentru a palavragi pareri, ci de asculta Cuvantului lui Isus! Nu de a dezbate „adevaruri”, ci de asculta Adevarul!
  Credeti ca idei politice amestecate cu cele religioase nu i-au fost aduse la cunostiinta lui Isus? (Luca 13:1). Toti se asteptau ca El sa ia o pozitie plina de furie divina si sa faca ordine cu romanii, cu grecii, cu cei pacatosi….Dar care a fost reactia Lui? Mereu aceasi privire spre Cer si avertizare sincera, dar nu legata de pamantul cel in care traim cativa ani, ci de eternitate! La fel evenimente triste precum caderea turnul din Siloam!…
  Nu sunt eu, frate, cel ce sa va predice! Sunt un nimeni! Credinta insa nu face casa buna cu politica! Doar religia se intelege perfect cu politica!

  • Un gest de politețe nu ar trebui interpretat ca gir politic.
   Pe de altă parte, prezența unui om politic la serviciul unei biserici (tot serviciul, nu pe fugă) este de dorit cât mai des.
   Nu am fost susținător al președintelui Băsescu și nu țin cu prim ministrul Ponta.
   Mă deranjează unele orientări ale lor și am mari probleme cu procedurile lor politice, lucruri pe care le critic.
   Înțeleg climatul de suspiciune și dezamăgire.
   Cum spunea mai demult un frate „eu cred doar în dictatura lui Hristos!”

   • Si nu e o prostie, frate Ionescu! El e Singurul care poate aduce un sistem politic in care oamenii sa se respecte si sa traiasca Adevarul.
    Democratia nu e sistemul omenesc perfect, dar e cel mai bun, asa cum si Churchill spunea la un moment dat…
    Acum vreo trei ani intr-un cinism desavarsit, urcand insa scara credintei, spuneam ca democratia este momentul unic si legal, prin alegeri, ii putem sa ii aducem in fruntea tarii pe cei mai netrebnici dintre netrebnici… Inca nu reusesc sa ma contrazic pe mine insumi!

   • @Cum spunea mai demult un frate “eu cred doar în dictatura lui Hristos!”
    Oare ce zice Hristos la o astfel de afirmatie ? … oameni care nu au vazut dragostea lui Dumnezeu.

    • Și cam ce înseamnă dragostea Domnului, facem fiecare ce vrem?
     ”Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire, în cunoaşterea Lui, şi să vă lumineze ochii inimii ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi şi care este faţă de noi, credincioşii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui, pe care a desfăşurat-o în Hristos, prin faptul că L-a înviat din morţi şi L-a pus să şadă la dreapta Sa, în locurile cereşti, mai presus de orice domnie, de orice stăpânire, de orice putere, de orice dregătorie şi de orice nume care se poate numi, nu numai în veacul acesta, ci şi în cel viitor. El I-a pus totul sub picioare şi L-a dat căpetenie peste toate lucrurile, Bisericii, care este trupul Lui, plinătatea Celui ce îndeplineşte totul în toţi.” Efeseni 1:17-23

     ”Apoi am văzut cerul deschis, şi iată că s-a arătat un cal alb! Cel ce stătea pe el se cheamă „Cel credincios – şi „Cel adevărat”, şi El judecă şi Se luptă cu dreptate. Ochii Lui erau ca para focului; capul îl avea încununat cu multe cununi împărăteşti şi purta un nume scris pe care nimeni nu-l ştie, decât numai El singur. Era îmbrăcat cu o haină înmuiată în sânge. Numele Lui este: „Cuvântul lui Dumnezeu.” Oştile din cer Îl urmau călare pe cai albi, îmbrăcate cu in subţire, alb şi curat. Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită, ca să lovească neamurile cu ea, pe care le va cârmui cu un toiag de fier. Şi va călca cu picioarele teascul vinului mâniei aprinse a atotputernicului Dumnezeu.” Apocalipsa 19:11-15

     • „să vă lumineze ochii inimii ca să pricepeţi” pentru cei din Efes s-a rugat Pavel, pentru noi „slujitorii” cine o face ?

 2. NouaOrdineCrestina Răspunde 19 iulie 2012 la 2:07 PM

  Frate Ionescu , esti un diplomat abil! Probabil nu-mi vei publica remarca, atat timp cat eu personal, pun in cumpana sinceritatea si motivatia (ne)-stiintelor dumitale politice! Inclusiv penticostalismul american este fardat in culori de indentificare politica, foarte indraznete ( inclusiv cel al diasporei romanesti ) impartit, structurat si divizat in vase ce navigheaza in flote diferite, spre tinte diferite! Pastrarea „neutralitatii’ pe fagas evanghelic, este un deziderat utopic, demonstrat la fiecare conventie, intrunire de ansamblu ori. . . nunta !

 3. NouaOrdineCrestina Răspunde 19 iulie 2012 la 2:41 PM

  Frate Ionescu, riscand sa ma (re) cenzurezi, hai sa fim realisti si sa nu confundam diplomatia cu sinceritatea! Inclusiv penticostalismul american este fardat si pudrat in culori distincte de natura politica, divizat in vase diferite ce navigheaza in flote si pe rute diferite. Existenta si propasirea lor financiara este alimentata „filantropic” de mari „armatori” ai lumii politice din porturi diferite, Penticostalismul diasporei romanesti la fel, divizat in trei mari grupari poarta hramul „parohiei” politice cu care simpatizeaza incognito !

 4. „Politica este peste tot același lucru: scara afirmării personale în structurile de guvernământ”.
  Eu n-as generaliza lucrurile in asa fel. Politica, autoritatile, politia, armata, etc, sunt necesare pe pamant din cauza raului. Motivatia implicarii oamenilor in politica este diversa: pe unii ii impinge diavolul pe altii D-zeu in politica. Sunt oameni care ar prefera sa stea deoparte, dar D-zeu ii impinge acolo. Este important ca in structurile de conducere ale unei tari sa fie oameni buni, cu frica de D-zeu si cu spirit de dreptate, chiar daca nu vorbesc mult de credinta lor si nu sunt crestini de o anumita nuanta, si poate au unele hibe mai marunte.

 5. @”Pe de altă parte, prezența unui om politic la serviciul unei biserici (tot serviciul, nu pe fugă) este de dorit cât mai des.”
  pacat ca oamenii politici vin NUMAI pt „reclama” si in preajma alegerilor pt campanie.
  Mai au si o meteahna:
  vin cu urechile acoperite, fiind mult prea plini de ai insisi si de scopurile lor;
  vin numai din interes;
  cam greu sa vada si sa auda ce se vorbeste de la amvon.
  Aibe mila Domnul de ei si de noi, ca urit mai arata lumea din jur, am O B O S I T !
  mai ales de cind am urmarit emisiunile TV, dupa 15 ani pauza;
  am vazut atitea scenarii si atitea minciuni, atita ura si atita lipsa de intelepciune.
  Ca oameni tineri sa nu vezi ca ne izolam din nou de Europa……
  Cred cu fermitate ca un credincios Nu trebuie sa se implice in politica, pentru se murdareste, se strica, in mediul respectiv.
  Suntem datori sa nu ne amestecam cu lumea.

  • Pt elisa; „Cred cu fermitate ca un credincios Nu trebuie sa se implice in politica, pentru se murdareste, se strica, in mediul respectiv. Suntem datori sa nu ne amestecam cu lumea.”
   Atunci sper sa nu te plangi cand cei corupti iti vor manca salarul; cand homosexualii vor inchide bisericile si cand musulmanii iti vor taia gatul…

   • Bine,
    Ion, citi credinciosi sinceri ai vazut in politica?
    a cui indemn sa-l urmeze?
    al nostru sau al Domnului?
    citi crestini ar trebui sa fie in posturi ca sa fie majoritate , ca sa treaca legile lor?
    pai daca ingaduie sa -mi manince pensia, inseamna ca stie EL de ce;
    si ca va gasi cum sa se ingrijeasca de mine;
    hemosexualii nu vor inchide bisericile , ci devin predicatori in ale noastre, din pacate;
    se stie ca deja isi fac bisericile lor .. 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: