PREDICA SĂPTĂMÂNII: DARURILE DE MANIFESTARE SUPRANATURALA A DUHULUI SFANT – CONSTANTIN MACOVEICIUC

Un mesaj deosebit de clar cu privire la Botezul cu Duhul Sfânt și manifestarea darurilor spirituale. Fratele Costică Macoveiciuc este un teolog dăruit de Dumnezeu cu o înțelegere profundă și echilibrată a Scripturilor și unul din predicatorii mei favoriți. Mesajul este incomplet aici, dar, atât cât este, edificator.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

63 răspunsuri sa “PREDICA SĂPTĂMÂNII: DARURILE DE MANIFESTARE SUPRANATURALA A DUHULUI SFANT – CONSTANTIN MACOVEICIUC”

 1. P.S. Frate Cristian, ati parcurs cartea Cartea Duhul Sfant – o teologie biblica din perspectiva penticostala a fratelui John F. Tipei?
  Dar Trandafir Sandru, Pneumatologie, Persoana şi Lucrarea Duhului Sfânt?

 2. Frate Ionescu, de ce se pune atat de multa emfaza in bisericile penticostale pe darurile, manifestarile Duhului Sfant in detrimentul evanghelizarii propriu zise? Incercam noi sa aratam celorlalte denominatii ca penticostalii au inteles cel mai bine si aplicat Biblia ad literam, in comparatie cu celelalte denominatiuni? Sau incercam noi sa ajutam la „sfintirea” sfintilor din biserica ce nu s-au sfintit indeajuns?…Ce inseamna aceste „sublinieri” din Biblie? Penticostalismul este credinta ideala pentru a fi salvat de la o eternitate fara Dumnezeu? Sunt celelalte denominatiuni condamnate la „erezie” pana nu accepta aceste principii? Ori, avand aceste daruri are Duhului Sfant vom avea diferite standarde de „credinciosi” in raiul lui Dumnezeu?

  • Frate Daniel,
   Argumentul este pueril. Atunci, ce, să nu mai vorbim deloc de manifestarea darurilor spirituale ca să nu o facem în detrimentul altui subiect? Sunt penticostal din părinți penticostali, deci știu ce se petrece în bisericile penticostale și nu cred că s-au neglijat alte subiecte. Dar acesta este, la rândul lui, foarte important.

   • Pt. Daniel M. „Ori, avand aceste daruri are Duhului Sfant vom avea diferite standarde de “credinciosi” in raiul lui Dumnezeu?”
    Cu siguranta, frate Daniel, in Rai, cei ce vor ajunge, vor fi pe nivele diferite, depinde de slujirea fiecaruia pe pamant. Sunt multe dovezi biblice in acest sens (pilda talantilor, etc). In Biblie mai scrie ca „unii vor fi mantuiti ca prin foc”, adica de nota 5. E bine si de elevul care ia 5, el trece clasa, desi poate a fost doar mila profesorului sa nu ia 4 si sa cada. Dar nu era mai frumos daca lua 7 sau 8 sau…? sa nu vorbim de 10, ca e cale lunga…Iar fara darurile Duhului Sfant ma tem ca prea depasim 5 sau 6!

  • Daniel, se pune accent pe darurile Duhului (si predicam despre roada Duhului, si celelalte aspecte a lucrarii Sale vaste) pentruca aici separam credinta penticostala (si in anumite situatii carismatica) de celelate denominatiuni. Si cum poate aceasta sa fie in detrimentul evanghelizarii? Intrebarea nu se potriveste in acest cotext. Botezul cu Duhul Sfant si darurile Duhului Sfant intaresc, echipeaza si dau putere credinciosului pentru evanghelizare!

   Faptul ca manifestarile unora NU sunt de la Duhul Sfant, si darurile ca le practica NU sunt darurile Duhului Sfant, nu schimba faptul ca acestea se manifesta in mod autentic si intaresc evanghelizarea in biserici si in misiune.

   • Frate Chris,
    Botezul cu Duhul Sfant si darurile Duhului Sfant intaresc, echipeaza si dau putere credinciosului pentru evanghelizare!
    Agreez aceasta afirmatie.M-am uitat in comunitatea din care fac parte si am vazut ca tinerii botezati cu Duhul Sfant nu fac evanghelizare ci au nevoie de consiliere spirituala pentru a fi ajutati sa scape de anumite dependente. Cum e in comunitatea Dvs? Cel mai grav e cand unii ca Ion cred ca aceasta experienta il face pe cineva mai special. Atunci aceasta experienta devine o capcana si nu o imputernicire responsabila. Sa nu mai vorbim despre „ramasita” care mai crede ca botezul cu Duhul Sfant (in inteles traditional romanesc) e mantuitor.

    • Christian, este inaltator sa vad pe acesti tineri botezati cu Duhul Sfant ca merg „witnessing” la evanghelizare tip „om la om” in fiecare weekend prin mall-uri is park-uri. Multumesc Domnului pt ei si pt ca nu le este rusine de evanghelie.

     Dar ati atins un punct dureros cu cei care au fost „botezati” in Duhul Sfant si ei inca staruie in pacat si dependente… Unii nici macar nu au roada Duhului necesara fiecarui nascut din nou, dar ce sa mai vorbim de botezul cu Duhul Sfant autentic si daruri ale Duhului… Exista aceste example, dar este clar ca Dumnezeu are copiii Lui care au primit acest botez cu Duhul Sfant dupa regenerarea lor si care le de putere pentru sfintenie si evanghelizare.

     • Han Christian 24 iulie 2012 la 1:24 AM

      E bine ca ati amintit de tinerii care slujesc in puterea Duhului Sfant. Slava Domnului ca si in biserica noastra sunt multi dintre ei. Partea doua a comentariului DVS ma face sa inteleg ca ar putea exista persoane care sa fie declarate ca „botezate cu Duhul Sfant”, probabil dupa semnul vorbirii in alte limbi… si sa nu fie. Pavel, in cazul corintenilor nu conditioneaza existenta darurilor autentice ale Duhului Sfant de felul de viata a lor, care nu era deloc laudabil.. De aici existenta a doua realitati:
      1) Oameni cu daruri duhovnicesti dar CARNALI
      2) oameni fara botez cu Duhul Sfant (cu semnul vorbirii in alte limbi), fara daruri supranatutale dar DUHOVNICESTI.
      E discutabil daca botezul cu DS e necesar pentru sfintenie, eu cred ca aceasta lucrare de sfintire, e prezenta in toti credinciosii (baptisti…)si e una si aceeasi prin acelasi Duh.
      In cei „alesi mai dinainte” aceasta lucrare de sfintire are loc! Sigur 🙂

     • Fr Christian, sunt de acord cu punctul #2 .

      Cu privire la primul, eu personal inteleg mesajul apostolului catre corinteni diferit. Pavel se adresaza cu privire la daruri spirituale BISERICII (in ansamblu) nu unei sau unor persoane in particular. Daca s-ar adresa in mod particular unui om carnal punctul ar fi valabil.

      E clar ca existau multe probleme individuale in Corint: necredinta in inviere, intelegerea gresita a cinei Domnului, imoralitatea, cearta, dezordinea, etc, deci lucruri care tin de ceea ce este carnal. Printre cei care practicau imoralitatea si necredinta in inviere (in Hristos!) existau si crestini nascuti din nou, autentici, cu adevarat botezati cu Duhul Sfant prin care se manifestau darurile Duhului.

      Deci Pavel vorbea despre daruri BISERICII, nu persoanelor care traiau in mod carnal in pacat. Nu cred ca e posibil ca Duhul Sfant sa se manifeste in puterea Sa intr-o persoana care nu crede in inviere sau traieste in imoralitate -evidente in Corint- chiar daca persoana ar avea un anumit nivel de credinta.

      De aceea nu cred ca putem formula o propozitie doctrinara prin care atribuim daruri spirituale autentice unor oameni care nu traiesc in sfintenie, ci in mod carnal.

      Daca am inlocui cuvantul „carnal” cu „credincios imatur spiritual” poate ar mai merge… cu multe explicatii 🙂

     • Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: ,,Doamne, Doamne! N’am proorocit noi în Numele Tău? N’am scos noi draci în Numele Tău? Și n’am făcut noi multe minuni în Numele Tău?„
      23
      Atunci le voi spune curat: ,,Niciodată nu v’am cunoscut; depărtați-vă dela Mine, voi toți cari lucrați fărădelege.„
      🙂

     • Pai si vrajitorii lui faraon au făcut minuni! Si îți garantez ca nu au avut Duhul Sfânt in ei.

      Cine știe… Poate aia care au scos draci si au proorocit in numele Lui (din citat) si-au pierdut mantuirea pe parcurs… 🙂

     • Frate Cristian Pruneanu 🙂
      Sa facem un pic de analiza

      Acei „multi” au spus ( printre altele):
      „n-am scos noi draci in Numele Tau?”

      Domnul nu-I contrazice …se pare ca chiar au scos draci

      Daca citim intr-un alt loc , Domnul da o lamurire la ” scoaterea de draci”

      „Isus le -a cunoscut gîndurile, și le -a zis: ,,Orice împărăție desbinată împotriva ei, este pustiită; și o casă desbinată împotriva ei, se prăbușește peste alta.
      18
      Deci, dacă Satana este desbinat împotriva lui însuș, cum va dăinui împărăția lui, fiindcă ziceți că Eu scot dracii cu Beelzebub ”

      Asa ca , se pare ca scoaterea de draci nu o poate face un drac/vrajitor

      Cit despre pierderea mintuirii… Nu uita ca o parte din samânta a incoltit… pentru o vreme …dupa care sa uscat…

      Saminta cazuta pe un pamint bun…a dat roada …..nu s-a pierdut
      🙂

     • Comentatorul Gabi Bogdan 🙂 ne prezintă o teologie noua nouta 🙂 despre samanta care nu a căzut pe pământ bun.

      1. Se pare ca au primit botezul cu Duhul Sfânt
      2. Se pare ca sunt insotiti de daruri spirituale autentice care nu sunt prin Beelzebud.
      3. Si-au pierdut mantuirea!

      Hmmm… Se pare ca Ton si Staniloae nu sunt singurii teologi veritabili la Romani. 🙂

     • Teolog cu studii superioare la universitatea blogăristă WordPress.com 🙂

    • Frate Han. Daca primirea Duhului Sfant nu-l face pe un om mai special, atunci nimic altceva nu-l mai poate face. Toti oamenii lui D-zeu din Sfanta Scriptura care au facut lucrari mari, speciale, in viata lor a fost doar datorita Duhului Sfant pe care ei l-au primit in sufletul lor. „Despartiti de Mine nu puteti face nimic”, spunea Domnul Isus.
     Faptul ca unii dupa ce au fost botezati cu Duhul Sfant n-au ramas in Duhul Sfant si nu mai sunt sub calauzirea deplina a Duhului Sfant, asta este cu totul alta problema.
     Insa in veci nu vei putea face lucrari mai mari in viata fara ajutorul Duhului Sfant.

 3. Fraza cheie: ” punctul de vedere al bisericilor penticostale….”

  Se pare ca semnul botezului nu este numai ” vorbirea in limbi” ci si prorocia

  Intrebare
  Se poate sa fii botezat cu Duhul Sfint fără sa fi avut cele doua semne?

  • „Se pare ca semnul botezului nu este numai ” vorbirea in limbi” ci si prorocia”

   Mai asculta odata pe la minutul 10. Spune ca in urma botezului cu Duhul Sfant ei au inceput vorbi in alte limbi si a prooroci. Accentul e pe faptul ca proorocia vine in urma botezului. Sunt multe cazuri cand odata cu (sau imediat dupa) botezul cu D.S. se primeste si un dar (vedenii, proorocie…) dar asta nu inseamna ca este semnul…
   Dar in discutia de fata e vorba de darurile de manifestare ca fiind date dupa botez. Nu se discuta despre botezul in sine.

   • David eu numai am intrebat.
    So…botezul Duhului Sfint este vorbirea in limbi?
    Nu se poate una fara cealalta?
    Si darurile de manifestare nu pot sa apara numai daca semnul initial (vorbirea in limbi) a fost prezent intr-un moment precedent?
    Logic gindind , dupa „punctul de vedere” al bisericilor penticostale, darurile de manifestare au lipsit aproape cu desavirsire in Biserica inainte de revarsarea Duhului Sfint de la Azuza st. (nu vorbire in limbi-nu daruri de manifestare)
    Penticostalii au marcat un teritoriu destul de exclusivist ( in opinia mea)

 4. Prin lucrarea Duhului Sfint mia-ti dat afara marturia mea nu ma supar dar as dori sa va raspund la articolu PACEA DOMNULUI SAU BUNA ZIUA acest cuvint PACE mi-a fost descoperit prin Duhul Sfint fiecare litera are o semnificatie care cuprinde toata Legea Universului litera P–reprezinta Puterea lui Dumnezeu….A– reprezinta ADEVARUL LUI DUMNEZEU
  …C– reprezinta CREDINTZA iar E…..este EVANGHELIA …..ASTA ESTE PACEA CARE A DAT-O DOMNUL AMIN

 5. Este discutabl daca in vechime Duhul Sfant doar venea peste cel care prorocea sau facea o alta lucrare pt D-zeu, si apoi pleca. David se roaga: Doamne, nu lua Duhul Sfant de la mine! Astea inseamna foarte bine ca Duhul Sfant era permanent cu David. Avem exemple cand Duhul Sfant s-a indepartat de Saul si Samson, dar pana sa se indeparteze Duhul Sfant a fost permanent in ei si cu ei. Aici ar fi mai mult de discutat…

 6. A fost si la noi la biserica vreo 2 ani in urma si a vorbit despre Duhul Sfint.In drum spre casa spuneam celor din fam. mea ca Seara asta vor suna telefoanele la X si Y. Ca fratele vorbeste lucruri mai tari si majoritatea Penticostalilor nu mai citesc in biblie Stiti biblia e sfinta si daca citeste parintele ne este de ajuns.A doua zi ne suna un fr. prooroc si spune Seara trecuta pina noaptea tirziu a sunat telefonul si intrebau fratii si surorile Frate prooroc e adevarat ce spune Macoveiciuc despre Duhul Sfint?

 7. Frate Cristian, va rog sa corectati la ultimul meu raspuns fraza: Iar fara darurile Duhului Sfant ma tem ca NU prea depasim 5 sau 6!
  Multumesc.

 8. Dupa parerile de mai sus, Domnul Isus unde poate fi asezat?
  doar nu spune NICAIERI ca a vorbit in limbi!
  „ce multe vorbim”…………………………………………………………………………………………………..
  …………………………………………………………………………………………………………………………………
  poate ar fi mai bine sa raminem la ce trebuie sa facem ,
  ca sa ne pastram Mintuirea, care este gata sa se apropie;
  cum sa devenim biruitori, pentru ca doar ei vor primi cununa!
  traind cu frica si cutremur!

  • Deci, dacă Biblia afirmă vorbirea în limbi ca dar duhovnicesc și semn al botezului cu Duhul Sfânt, faptul că nu scrie că Domnul a vorbit în limbi discreditează oare lucrarea Duhului?

   • Nicidecum,
    frate pastor,
    deci nu discrediteaza nici lucrarea Duhului in noi;
    sa nu afirmam ca vorbirea in limbi e conditia de a fi mintuit, cum am auzit pe multi.
    Cred ca nu Darurile pe care le avem conteaza ci ROADA DUHULUI!
    Roada ne da intrarea, dar darurile nu!
    „plecati de la Mine” le spune Domnul celor care spuneau ca au scos draci in Numele LUI etc.

  • Sora Elisa, pai Domnul Isus ERA Dumnezeu. Este o limita pina unde ne putem compara cu El. Duhul Sfant nu a fost dat numai dupa ce El s-a inaltat la cer. El a spus clar in Ioan 16:7 „Va este de folos sa Ma duc; caci daca nu Ma duc eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar daca Ma duc vi-L voi trimete.”
   Domnul Isus n-a putut sa stea pina la cincizecime sa fie si El botezat, pentru ca daca El nu se ducea nici nu era cincizecime. Nimeni nu ar fi fost botezat pentru ca Duhul Sfant n-ar fi venit.

   • David, apartin Domnului Isus, care prin Duhul Sau a intrat in viata mea, pecetluindu-ma .
    Mai e nevoie si de altceva?
    Nu vorbesc in limbi!
    Imi doresc din toata inima sa mai aud azi o vorbire autentica in limbi.
    Am auzit deseori cite „ceva” , dar…cu regret o spun, n-a fost ceea ce se pretindea.
    De aceea am spus ca omeneste noi ii clasam dupa daruri, Domnul Hristos nu face asta.
    El a trimis Mingaietorul ca sa ne arate prin EL pe insasi Mintuitorul si Slava SA si pt a ne calauzi pe Calea Ingusta.
    Domnul sa fie Slavit si pentru asta!

  • @ sora Elisa La penticostali Duhul Sfint se cere.Cind il primesti vorbesti in alte limbi Pot fi ingeresti or omenesti Chiar un frate misionar romin spunea ca in Asia la o biserica la o rugaciune in comun a auzit pe cineva vorbind prin Duhul in limba romina.Spunea Aleluia sint mintuit sint liber-La sfirsit fratele romin a vorbit cu acel frate si el nici nu stia in ce limba vorbeste
   Si (…) spun ca primesc Duhul Sfint la botezul in apa dar al lor Duh Sfint e mut Nu vorbesc in limbi,Nu proorocesc,Nu au vedenii e CEVA CARE NU POT EU DESCRIE SI NICI IN BIBLIA TA NU POTI GASI EXPLICATIE…

   • Iosif, Duhul nu se primeste in apa;
    si nu e mut;
    si nu poti spune asta ,doar in cunostinta de cauza;
    vorbind despre altii;
    dar nu e niciunul galagios,
    dupa ce ai fost nascut din nou prin Duhul, implinesti porunca Botezului.
    Biblia mea scrie , da, ceea ce scrie in toate, nu crezi?
    depinde cum citesti!. 🙂
    nu sunt de o anume confesiune, Biblia nu ne numeste asa cum ne place, baptist, penticostal;
    nu e corect, ne mai si atribuim daruri per confesiune;
    deie Domnul sa se vada in noi ceea ce suntem.

    • Iata semnele celor ce vor crede in numele meu.Vor scoate draci vor vorbi in limbi noi.
     Pavel a dat rinduiala in biserica dar si el vorbea in alta limba chiar spune ca mai mult ca noi toti.Nu a exclus asta.Si chiar spune ca limbile sint un semn pentru cei necredinciosi.In satul meu acum 70-75 de ani erau numai Crestini dupa evanghelie si la o predica de duminica dimineata Domnul a botezat cu Duhul Sfint o fetita de 6 ani si i-a dat si darul proorociei.Duhul Sfint o ducea pe fetita aceia de la unul la altul prin biserica si proorocea descoperind taine.Asa se face ca in satul meu acum majoritatea sint botezati cu Duhul Sfint(mai bine zis penticostali)
     Pentru mine Botezul cu Duhul Sfint e cea mai puternica dovada a existentei lui Dumnezeu
     Ce am simtit atunci,ce am vazut atunci cum am vorbit atunci si de atunci incoace Nu am mai avut asemenea momente in viata mea si inainte de botezul cu Duhul Sfint

     • Iosif,
      DuhulSfint are numai lucrari autentice, originale.
      Imi pare rau, dar eu cunosc surori care pretind ca au fost botezate cu Duhul, dar nu au o viata de crestin adevarat!
      Dupa Roada ii veti cunoaste, nu dupa daruri…zice Domnul, in Biblia mea. 😉

 9. Apostolul Pavel recomanda cu fermitate , a nu se vorbi in alta limba , daca nu exista talmacitori;
  si daca talmacirea trebuie sa insoteasca vorbirea in limbi,
  de ce cu acest dar nu se lauda nimeni?
  de ce nu se practica?
  Daca nu este cine sa talmaceasca de unde stim ce a vorbit cineva ,
  si ce rost are??
  mai bine cinci cuvinte intro limba inteleasa zice Pavel….
  Apoi in 1 Cor12-13 spune : noi toti am fost botezati intr-un singur DUH!
  Pavel vorbeste mult despre botez, in Rom. Coloseni,Efeseni,Corinteni,Romani , Galateni si in Fapte,totusi nu despre botezul cu Duhul , de ce oare?
  El se axeaza foarte mult pe trairea noastra prin Duhul,
  care are ca urmare mintuirea noastra.
  Subiectul acesta m-a preocupat si ma preocupa de multa vreme.

  • @ Elisa
   Da dupa roada ii veti cunoaste Si ceia ce spui tu e roada Duhului.I am sorry.Daca sint invatatori falsi Nu inseamna ca nu sint buni.Daca sint prooroci mincinosi Nu inseamna ca nu sint buni Daca sint surori care se pretind ca sint Botezate Nu inseamna ca Nu sint surori care intradevar le au pe toate si Duhul Sfint cu vorbire in limbi cu daruri de proorocie si roade si tot.Nu uitindute la negative poti sa mergi inainte or sa ai scuze sa nu staruiesti dupa Duhul Sfint.Noi aici vorbim de cum scrie scriptura.Exemplu nostru e Domnul Isus Si inaintasii nostri de care spune ca lumea nu era vrednica.

 10. Frate pastor,
  spun asa cum am inteles eu Cuvintul Domnului:
  FrMacoveiciuc spune ca si in Ev dupa Marcu,
  ucenicii au primit putere..
  da..
  dar NU scrie ca in urma botezului cu Duhul,
  ci spune limpede”semnele ce vor insoti pe cei ce VOR CREDE”
  nu inteleg de ce fratele spune altceva ?
  dindu-le putere cind i-a trimis cite doi,
  nu insemna au fost botezati cu Duhul;
  ca asa vrem noi sa credem (unii)e doar treaba personala;
  sa nu deviem de la Cuvint!
  Fratele spune ca poti fi botezat cu Duhul doar pt moment,
  ca sa prorocesti de exemplu;
  asta insemnind ca dupa aceea, nu mai ai aceeai putere, sau inspiratie de Sus;
  dar noi cei care am fost botezati conform 1cor 12-13 ,
  intr-un singur DUH raminem in EL !

  Credinta poate totul, poti muta si muntii, deci daca cred ca pot scoate dracii,
  inseamna ca POT, pt ca ,cred.
  Cuvintul cheie din Sfinta Scriptura este CREDINTA;
  fara de care nu putem fi placuti lui Dumnezeu.
  Nu citim „cei botezati cu Duhul sunt placuti Domnului”
  Daca avem credinta putem TOTUL in Hristos, care ne intareste, spune Pavel.

  • Sora Elisa,
   A scoate botezul cu Duhul Sfânt din ecuația mântuirii este un act extrem de periculos, deoarece face o făgăduință divină dintr-o lucrare absolut necesară, o experiență opțională. L-ați văzut vreodată pe Dumnezeu pierzându-și vremea cu chestiuni opționale?
   Da, darurile lucrează preferențial, nu opțional, dar botezul cu Duhul Sfânt este o pecetluire! Le spun adeseori celor care mă întreabă dacă poți fi mântuit și fără, că dacă în loc să-și risipească energiile argumentând împotriva imperativului Botezului cu Duhul Sfânt, le-ar folosi pentru a stărui, demult ar fi fost botezați și nu ar mai avea nevoie de răspuns la această întrebare.

   • Frate Ionescu, daca botezul cu Duhul Sfint este pecetea se nasc doua intrebari…

    1. Se mai poate rupe aceea pecete?
    2. Care este termenul folosit pentru cei care nu au primit acest botez? Crestini pe jumatate?

    Fratele Macoveciuc (dupa cite imi amintesc la un studiu in Portland) a folosit expresia „botezul cu Duhul Sfint este necesar ptr. trimiterea in lucrare” , nu mintuire…

    Rasfoind prin istoria bisericii, acest botez(in forme diferite e drept de cum il experimentam noi penticpstalii ) a fost prezent la majoritatea evanghelistilor de marca…

    • Bun, iar dacă nesocotim trimiterea (care trebuie mai întâi să aștepte umplerea) nu nesocotim și mântuirea?

     • Habar nu am.. 🙂 Eu numai am descris pozitia fr. Macoveciuc, care daca nu ma insel este si pozitia cultului ( Fr. Nelu Brie , Sovata)
      I am only the messenger

    • Pt Gabi.
     1. Da, pecetea se poate rupe daca omul staruie in pacat. Firicelul de grau din Pilda Semanatorului, care a cazut intre spini si pe stanca, a incoltit si a crescut, dar apoi s-a uscat.
     2. Nu cred ca trebuie sa fie numiti intr-un anume fel, desi li s-ar putea spune „ucenici ai lui Ioan botezatorul care cred in Isus”, ca si cei 12 din Efes care ulterior au primit Duhul Sfant. La inceput n-au auzit de aceasta invatatura. Dar mai bine sa- numim crestini, la fel cum toti copiii din clasa a 6-a, de exemplu, se numesc elevi, si ceid e nota 4, 5 si cei de nota 9,10.

     • Si acei de nota 10 sintem noi penticostalii….m-am linistit…multam fain frate Ion… 🙂

     • Frate Gabi eu n-am spus asta. Ci am spus ca acei care au Duhul Sfant pot sa ajunga si la 8, 9, ca pana la 10 calea e lunga. Nu inseamna ca daca cineva a fost botezat cu Duhul Sfant, el si produce roade consistente. Ba mai conteaza si cat Duh Sfant a primit cineva…si multe altele.

     • Oh..asa ..se merge si pe cantitate…interesant…
      Asta imi aminteste de o intimplare de pe aici…unul il mustruluia pe altul ca nu are Duhul Sfint …celelalt ai raspunde: ” Da ce bre, ai tu aparatul ala care masoara daca am sau nu am?
      Intimplare adevarata

     • Vai… Frate Ion, dacă se poate da-ne si un verset sau doua ca suport ca Domnul boteaza cu Duhul Sfânt numai așa ca sa boteze… Fără ca botezatul intai sa fie nascut din nou si aibe roadele Duhului in el.

     • da, se merge si pe cantitate, caci sufletele oamenilor sunt ca vasele, mai mari sau mai mici; intr-un vas de 1 litru, pui 1 litru si e plin, intr-un vas de 5 litri pui 5 litri sa fie plin.
      Iarasi, fii sigur ca prezenta Duhului Sfant se simte intr-un vas, altfel vibreaza atmosfera cand el vorbeste.

     • Frate Cris. Nu inteleg cum dta ai inteles asta din ce-am spus eu. Poate imi explici mai clar care e ideea ca nu inteleg la ce te referi. Eu n-am vorbit de pregatire, de curatirea vasului pt a primi Duhul Sfant. Acesta e alt subiect. Un vas curatit poate fi inca gol. E important cu ce il umpli. Curatirea si pregatirea pt umplerea cu Duhul Sfant nu-i totuna cu umplerea cu Duhul Sfant.
      Fii binecuvantat!

   • Frate pastor,
    am fost pecetluita cu Duhul Domnului, cind am crezut in Hristos,( 2 cor 1-22)cred ca mai degraba s-a confiscat darul vorbirii in limbi, de catre biserica penticostala. 🙂
    nu neg darurile Duhului , dar cum spune apostolul Pavel: nu toti au aceleasi daruri. 🙂
    Cred ca fiecare ar trebui sa avem macar un dar, dar nu unul special, e un lucru nebiblic.
    Nu scot darurile, sunt Cuvintul Domnului, dar nici nu mi se pare corect sa si le atribuie si cei care nu le au, desi , sau chiar daca , fac parte din BP.
    Am multe cunostine penticostale; unii sunt sinceri si nu se lauda cu ceea ce nu au. 🙂
    Apoi nu trebuie confiscat darul vorbirii de nicio confesiune,
    vorba cuiva, „de ce nu se numesc penticostalii, corintenisti”?.
    . 🙂
    durerea mare e ca nu e abundenta de daruri..DE CE?????

    • Pt elisa. „…am fost pecetluita cu Duhul Domnului, cind am crezut in Hristos,( 2 cor 1-22)”.
     Daca ar fi aceasta adevarata, atunci toti ortodocsii si catolicii si homosexualii care cred in Isus ar fi si ei pecetluiti cu Duhul Sfant. Dar adevarul este departe de asa ceva. Si sa nu uitam ca intr-un loc scrie ca „si dracii cred si se infioara…”

 11. Frate Cristi poate va intereseaza o predica Despre inchinarea adevarata care ati putea-o numii predica anului …. Poate stiti de ea daca nu aveti aici link-ul

 12. In loc sa comenteze atita daca este necesar sau nu botezul cu Duhul Sfint mai bine ar starui sa-L primeasca si atunci cu siguranta isi vor schimba atitudinea despre aceasta problema

  • Da, frate pete, dar aici mai discutam, ca de aia e forum; si sa nu uitam ce scrie „credinta vine in urma auzirii Adevarului…”

 13. Unul si acelasi Duh da si astazi fiecaruia dupa cum doreste EL , ..auzirea Cuvantului e necesara , credinta si ea , smerenia , la fel…etc Dar , DRAGOSTEA este mai mare decat credinta si nadejdea ––fara Dragoste nu putem crede !

 14. fratele acesta macoviciuc e un invatator bun si un pedagog bun dar cateodata are si el scapari si mai da si el cate una. eu lam auzit predicand in biserica despre casatorie si incearca sa dovedeasca ca femeia e egala cu barbatul. textul era din efeseni 5. mam uitat peste text si asta ar insemna ca biserica e egala cu hristos pt asta era comparatia. si am auzit si alte invataturi slabe. la noi in moldova nu e asa de apreciat. daca vreau sa ascult o predica ascult pe iosif anca care cred ca poate sa fie invatatorul lui

  • Frate Ebenezer, in ce priveste accesul la mantuire, binecuvantari si daruri spirituale, femeia este egala cu barbatul; amandoi pot sa mosteneasca Viata, Raiul lui D-zeu; si sa stii ca acolo vor fi ingeri (fosti femei) cu o slava si putere mai mare decat alti ingeri (fosti barbati); faptul ca femeia trebuie sa asculte de sot, acesta n-o face inferioara sotului, caci femeia „este os din oasele mele si carne din carnea mea…”

  • la noi in moldova nu este asa de apreciat”
   surpriza…surpriza …. 🙂

 15. Ion !? „si sa stii ca acolo vor fi ingeri (fosti femei) cu o slava si putere mai mare decat alti ingeri (fosti barbati)”
  Unde ai gasit ca oamenii vor fi ingeri ?

  • Uite cum scrie la Matei 22: 29 Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
   30 Căci la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer.

   Apoi o alta baza biblica este pasajul cu Schimbarea la fata, cand Domnul Isus sta de vorba cu Moise si Ilie, doi fosti oameni, iar acum 2 ingeri puternici in lumea spirituala.
   De asemenea 1 Ioan 3:2 Preaiubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar ştim că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea aşa cum este.

   Deci, cand vom fi cu Isus in Rai, vom fi ca El, iar El este asemenea ingerilor. Si mai sunt si alte baze biblice. Oricum, esenta este sa ajungem acolo, in viata vesnica in Rai, iar cum vom fi exact este treaba lui D-zeu.

   • Frate Ion, Domnul Isus NU este asemenea ingerilor. Diferenta este INFINITA intre ingeri si Domnul Isus Dumnezeu.

    1. Domnul Isus este Creatorul, ingerii sunt creatia
    2. Domnul Isus nu poate pacatui, o treime din ingeri au cazut in pacat
    3. Pavel ne spune in Coloseni ca Domnul Isus tine „toată plinătatea Dumnezeirii” deci toate atributele lui Dumnezeu sunt aplicate Domnului Isus. Ingerii nu impartasesc atributele lui Dumnezeu.

    • Frate Chris, eu nu m-am referit la atributele si puterea lui D-zeu si ale ingerilor. Si chiar daca atributele ingerilor sunt in mod clar mai mici decat ale lui D-zeu (si ale Domnului Isus) ei totusi pot fi foarte bine asemanatori (si chiar sunt) cu D-zeu. De exemplu, copiii unui tata au atributii si putere mult mai mici decat tatal lor, dar pentru aceasta ei sunt asemanatori tatalui lor, au aceeasi natura; copiii respectivi sunt de natura umana, sunt oameni mai „mici”, dar nu sunt caini, de exemplu, n-au natura de caine. Acesta este sensul pe care l-am folosit in explicatiile de mai sus.
     Fii binecuvantat.

 16. Chris cred ca predica tatalui tau de la portland se califica la predica saptaminii daca ai timp poti sa o asculti a fost ceva care a zidid sufleteste biserica noastra . God bless you and your father

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: