MUZICA CLASICĂ ÎN PERICOL?

America este țara tuturor gusturilor. Și culinare, dar acum vorbim despre muzică. Și când este vorba de muzică nu putem vorbi întâi și întâi decât despre muzica clasică, regina tuturor genurilor muzicale. Se spune că în materie de acorduri, toate variațiunile au fost deja epuizate în secolele 18 și 19 de marele val al titanilor clasici. Și totuși, dedesubtul sălilor încă pline la concertele filarmonicilor americane, ceara se topește de zor. O mare parte a audienței este undeva la vârste de peste 70 de ani și prea puțini sub 45.

Nu dezbat deloc ceea ce este sau nu creștin în muzica clasică. Dar ca gen, mie mi se pare foarte clar că societatea stă mai bine la toate capitolele cu Mozart, Beethoven și Bach decât cu hu hu hu și ha ha ha. Orchestrele se mai descurcă (cât s-or mai descurca) prin subvenții și donații. Posturile de radio cu muzică clasică nu sunt foarte căutate de reclamiști, Pavarotti a murit iar hibridul clasico-pop devine din ce în ce mai pop și mai puțin clasic.

Nu am să merg atât de departe încât să fiu sigur de studiile care spun că până și florile se ofilesc ascultând rock, dar voi afirma că este o legătură indisputabilă între genurile contemporane în formele lor dobitocești și spiritul lud, violent, din ce în ce mai vizibil de la o generație la alta.

Nu am să mă pretind ce nu sunt. O mare parte a muzicii clasice (chiar și pentru mine 🙂 ) este oleacă greoaie, de lung metraj și în limbi pe care nu le pricepem. Dar ca muzică de fond este super. Plăcută și relaxantă. Chiar muzica creștină cu rădăcini clasice rămâne punctul culminant al ambiantului bisericesc. Genurile de muzică creștină mai modernă, acolo unde s-au mai păstrat ceva inflexiuni de liniște clasică sună mult mai bine.

Nu știu dacă peste ocean lucrurile stau mai bine, poate, dar mă îndoiesc de faptul că mult mai bine. Tare mă tem că marii celebri ai veacurilor trecute ar fi la fel de muritori de foame dacă ar trăi astăzi. Bine că o duce bine Eminem.

E adevărat, preferințele nu se pot impune. Totuși, cum s-ar putea salva muzica clasică de fenomenul marii îndobitociri?

Mai multe amănunte, AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

30 răspunsuri sa “MUZICA CLASICĂ ÎN PERICOL?”

 1. tot un (…). toate instrumentele erau in slujba lui. mari compozitori au compus pentru satana. tot ce nu e inchinat domnului e a celuilant

 2. „Nu am să merg atât de departe încât să fiu sigur de studiile care spun că până și florile se ofilesc ascultând rock, ”
  Sa fiți sigur… Sa făcut experimentul într-o școala seculara aici in NW… Floare nu sa ofilit… sa uscat ….

 3. Muzica-i muzică, unora le place una, altora alta. Degeaba ne ținem noi de muzica clasică, pentru că tot de indivizi cu probleme a fost compusă (în general vorbesc, nu toți). Păi, dacă Mozart și cu Beethoven (mai ales acesta din urmă) au fost creștini, eu sunt apostolul Pavel… Apoi, percepția – în vremea de atunci – asupra muzicii lui Beethoven față de cea clasică (mă refer la gen) precum creațiile lui Bach seamănă cu modul în care e privită muzica rock în comparație cu alte genuri mai puțin bătăioase. Așa că nimic nou sub soare… Care-i baiul dacă ascult rock sau – mai rău (aș pune un emoticon cu un rânjet specific) – heavy metal? Eu ascult cu plăcere Metallica – asta ca să dau doar un exemplu – și mai ales piese precum Four Leaf Clover sau foarte cunoscutele Unforgiven (I, II) și Nothing Else Matters. Ascult eu mai multe, și formații, și piese, dar nu vreau să îngrozesc pe nimeni… Apropos, florile din apartamentul meu nu s-au ofilit, însă mă usuc eu când aud piese cu pretenții duhovnicești/bisericești cântate precum cele mai nasoale manele. Și – ca să dreg busuiocul – îmi plac cântările vechi din bisericile noastre (și psalmii din bisericile reformate/prezbiteriene).

  • Pacat ca nu inteleg florile mesajul trupei Metallica… ca intai s-ar cruci, apoi s-ar ofili!

  • La ce asculta Gustav
   exemplu :Metallica -Cyniade:

   „Suicide, I’ve already died
   It’s just the funeral I’ve been waiting for…….

   Gustav acum înțeleg motivul ptr. care comentai la postul cu sinuciderea

   Un sfat… Înainte de a-ți mai da cu părerea la subiecte crestine încearcă Evanghelia … Poate vei experimenta NASTEREA ( din nou)
   Care sint sigur îți va curată mintea de placeri satanice

   Pina una alta….un sfat … Cind asculti la Metallica , stay away from sharp objects, tall buildings or guns…
   Sint sigur ca nu mai exista iertare daca faci vreo prostie….

   http://en.wikipedia.org/wiki/Black_metal

   • @ Gabi
    Nu fi si tu asa de dur daca ai dragoste pentru musulmani,ehovisti,mormoni ai rabdare si cu Gustav.Ma gindesc ca poate Domnul la facut citeasca si pe aici.Acuma vad ca el chiar nu stia cind intreba unde scrie asta or aia.
    m-am ingrozit si eu cind am vazut ce asculta si inca nu ne-a spus tot.Doamne ai mila de Gustav si schimbai Tu preferintele

    • Poate-mi spui și mie cum se cheamă atitudinea dumitale zeflemitoare și arogantă. Duhovnicie? Nici pomeneală. Eu n-am zis că trebuie să asculți dumitale ce ascult eu. Am spus doar că ascult ce ascult și că muzica pe care o numiți clasică nu-i produsă de oameni duhovnicești, așa că nu trebuie pusă – duhovnicește vorbind – pe un piedestal pe care nu-l merită. Vă place muzica clasică pentru că ar fi fost compusă de oameni duhovnicești? Ceaicovschi a fost homosexual, Mozart, Beethoven, Paganini și Schubert au avut sifilis, iar exemplele pot continua… Vă credeți mai duhovnicesc dacă ascultați muzică clasică? Mult succes…

   • Dragă Gabi, păi, n-ai cam înțeles nimic… În primul rând, nu-ți aroga capacități pe care nu le ai. Domnul judecă, nu domnia ta. Îți permiți cam multe, adică să-mi spui că nu-s născut din noi și asta prin intermediul internetului… Nu dumneata ai murit pentru mine, ci Domnul Isus. Care-i problema cu muzica? Vrei să-ți spun ce teologie citesc? Nu-ți spun că te crucești…

    • Gustav,
     sa nu ne lasam pina la Judecata Domnului; El ne cere sa ne judecam acum, aici, de catre frati sau stie EL cum si cine;
     numai sa nu ajungem la Marea Judecata, unde nu mai e nimci de facut.
     Eu am doi baieti, nu f tineri..dar acum vreo 15 ani i-am auzit vorbind despre muzica rock, care tocmai se
     dezlantuise in preajma, desi eram in natura.
     Unul e baptist convins, unul ortodox:
     amindoi spuneau ca e demonica;
     unul avea 30 si altul 24 de ani.
     Nu poti citi „una” si asculta”alta”.

  • ca tot veni vorba de rock, mie mi se pare o muzica prea galagioasa; cand o asculti iti tulbura sufletul; si sa va spun si-o experienta personala; am fost odata intr-o situatie cand a trebuit sa stau intr-un loc cateva ore unde se canta muzica lumeasca, neinchinata Domnului Isus. Dupa ce-am plecat de acolo, vreo 2 zile doar melodia si cuvintele acelea imi rasunau in urechi, si intr-una dintre nopti am un vis in care se facea ca stateam langa o tiganca care era plina de paduchi si paduchii de pe ea incepeau sa sara pe mine. Concluzia este clara: din muzica lumeasca vin multe ganduri (duhuri) rele si intra in oameni…

  • dar cum se imbina mesajele (violente si obscene) de la melodiile trupei metalica cu crestinismul? ce legatura este intre ele? eu inteleg ca vrei sa te dai rotund ca asculti muzica buna, dar totusi, zi-mi cum pot convietui impreuna lumina cu intunericul? cui e inchinata muzica celor de la metalica? parca pavel spunea sa nu mancam din jertfele aduse idolilor.
   nu zic sa nu ascultam si altfel de muzica decat cea duhovniceasca, dar trebuie zic eu, putin discernamant in alegerea ei.

 4. Inainte de a salva muzica clasica la nivel mondial cred ca ar fi mai potrivit sa salvam muzica (adevarata) la nivel de biserica. Nu vorbesc de Chicago (sa nu fiu inteles gresit si sa limitez sansa moderarii) ci de exemple concrete pe care le cunosc (si gata sa le impartasesc in „private” daca este necesar). Cand avem langa noi copii cu pregatire in muzica, absolventi de scoli de muzica (si credinciosi, botezati si in apa si cu Duhul Sfant – este imperios necesara precizarea) si sunt folositi numai sa „file the songs in the folders” iar la dirijat si la cantat solo sunt folositi numai copiii pastorilor si apropiatilor sai (chiar daca merg paralel cu muzica uneori), ce sa te astepti de la lume????????????

  • Dacă am cânta doar psalmi cu toată biserica (fără cor, orchestre, fanfare și alde de-astea – cu vedetele de rigoare) precum reformații, n-am mai avea problema asta… Problema nu-s copiii păstorilor, ci orice frate și soră care – într-un fel sau altul – ajunge o pseudo-vedetă în biserică, fals piedestal de pe care nu-i mai poți da jos nici să tragi cu tunul în ei (evident, este doar o expresie…).

   • Si piña una alta , daca tot o iti sus si tare ca esti reformat , citeste Calvin’s Institutes, sau scrierile puritanilor, sa intelegi ce inseamna separarea de lume si de placerile ei….

    Voi, reformatii moderni nu sinteti REFORMATI , sinteti
    DEFORMAȚI
    Habar nu aveți ce nume va asumati
    Știți numai ca sinteti mintuiti prin har , Luther a băut bere si Spurgeon a tras din lulea…
    Si acum credeți ca sinteti liberi sa ascultati la muzica satanica si sa beti alcool …

    • Gabi, s-ar cuveni să-ți măsori bine cuvintele înainte de a le scoate pe tastatură. Eu nu o țin sus și tare că sunt reformat, am spus doar ce muzică ascult și ce muzică îmi place în biserică. Da, Luther a băut bere și Spurgeon a tras din lulea – măcar oamenii ăștia au făcut ceva pentru Cristos așa cum am știut. Deci, de ai ai auzit, dar tu cine ești?

    • Gabi,
     te-am mai ‘auzit” pe aici vorbind despre preferatul meu (nu e numai Tozer)
     tin sa te informez, ca Domnul a ingaduit peste de Spurgeon o boala, asa ca in ultimul an de viata, el nu a mai fumat nimic, nici pipa. 🙂
     Domnul i-a facut curatirea..
     vezi,,aici , eu, nu mi permit sa judec..inainte de a veni vremea Domnului, ca nu stiu care le-a fost sfirsitul
     Sfirsitul nostru de vietuire conteaza!

     • Sora Elisa … O fi fost Spurgeon vindecat de lulea… Dar întrebarea este daca a fost vindecat de predestinare? 🙂
      Ca nu demult parca spuneai ca predestinatia este o erezie… 🙂

 5. Bun, dacă-i așa mare păcat că eu ascult Metalica (și altele), atunci îi invit pe cei care mă beștelesc să renunțe DE TOT la ascultarea, vizionarea, sau citirea știrilor (care sunt pline de violență de tot felul) și, dacă tot veni vorba, ia să nu mai citească nimeni Cântarea Cântărilor, Decameronul lui Boccaccio și o grămadă de alte cărți, esențiale pentru literatura universală.

 6. Și, ca să nu uit, nu care cumva să mai ascultați muzica lui Wagner și Chopin – antisemiți notorii – că îndeamnă la violență. Nu mai vorbesc de filozofie – să nu mai puneți mâna pe teologia/filozofia medievală și modernă că-i jale, e plină de antisemitism și îndeamnă la violență.

 7. In sfârșit cercetătorii spanioli au ajuns la o concluzie pe care mulți dintre noi am descoperit cu ani in urma…. Muzica modernă este numai o gălăgie dezorganizata…

  A team led by artificial intelligence specialist Joan Serra at the Spanish National Research Council ran music from the last 50 years through some complex algorithms and found that pop songs have become intrinsically louder and more bland in terms of the chords, melodies and types of sound used.

  „We found evidence of a progressive homogenization of the musical discourse,” Serra told Reuters. „In particular, we obtained numerical indicators that the diversity of transitions between note combinations – roughly speaking chords plus melodies – has consistently diminished in the last 50 years.”

  They also found the so-called timbre palette has become poorer. The same note played at the same volume on, say, a piano and a guitar is said to have a different timbre, so the researchers found modern pop has a more limited variety of sounds.

  Intrinsic loudness is the volume baked into a song when it is recorded, which can make it sound louder than others even at the same volume setting on an amplifier.

  http://mobile.reuters.com/article/idUSBRE86P0R820120726?irpc=932

 8. Gabi,
  nu cred din N motive in predestinare, pt ca Dumnezeul in care eu cred este UNUL DREPT si nu ma trimite in iad , ca asa vrea EL;
  daca e din cauza LUI, nu a mea, care m-a predestinat ca sa ma duc acolo.,
  atunci ce vina imi bafa?
  nu asa L-am cunoscut eu pe Domnul?
  Eu cred ca ::daca pazim poruncile Sale , vom ramine in dragostea SA”
  asa cum spune Mintuitorul;
  daca nu pazim poruncile Sale, adio predestinare :(((

 9. Cativa ani in urma am discutat cu un american ce s-a convertit la crestinism (adevarat!). El mi-a istorisit cum a crescut intr-o familie de lutherani (cu numele), dar in casa lor numai …credinta in Dumnezeu nu exista. In momentul in care el a ajuns adult, la o evanghelizare a lui Billy Graham a fost convertit. Primul lucru in momentul cand a ajuns acasa a fost sa arunce in foc toata colectia ce o avea cu discuri Beatles, si cu celelalte discuri necrestine… El a decis ca ruptura de ceea ce facea inainte, ori asculta inainte, trebuia sa fie definitiva, fara sa se uite inapoi…Unii l-au condamnat spunandu-i „De ce ai aruncat colectia Beatles, puteai obtine bani buni pe ele..” la care el le-a raspuns ca destul el s-a intoxicat cu aceasta muzica – CU MESAJ…- atatia ani si nu mai dorea ca cineva sa ajunga in pacat din cauza lui… Multi dintre noi „crestinii” la convertire, ne pastram vechiul bagaj, de filme pe care le vizionam, de muzica pe care o ascultam, de pacate ce le-am facut inainte, ne-rupand definitiv „puntile” cu vechiul nostru EU. De aceea avem surpriza cand mult mai tarziu vedem rezultatele, ori daca decidem sa traim intre doua „luntrii” nu credem ca facem nimic gresit…Ceea ce e mai rau e ca influentam si pe alti „crestini bebelusi” ca e OK ceea ce facem mentinand doua standarde in viata noastra, ceea ce Dumnezeu nu aproba. Biblia arata cum Dumnezeu se exprima impotriva celor care nu sunt pentru El:”…Daca sunteti calduti…” …cititi mai departe.

 10. Nu muzica clasică e în pericol, ci muzica duhovnicească, aia ce se cântă în biserici. Prefer cântările vechi, care fac referire la Scripturi mai des decât cele mai noi, acestea din urmă fiind – nu de puține ori – adevărate mantre: cîntări de două versuri pe care le repetăm în neștire până când habar n-avem de ce zicem. Unele cântări seamănă cu textul din Cântarea Cântărilor; nu că ar fi vreo problemă cu Cântarea Cântărilor, dar această carte este pentru soți, nu pentru alte cele. Ți-e jenă să cânți că nu știi exact la cine se referă cântarea….

  • Aici ai mare dreptate!. 🙂

  • Daca noi repetam de cateva ori doua versuri „in neștire până când habar n-avem de ce zicem.”……ce-or gandi fapturile vii care de mii de ani zic fara incetare zi si noapte: ” Sfant, Sfant, Sfant este Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, care era, care este, care vine.” (Apocalipsa 4:8)……oare aceste fapturi mai stiu de ce zic ce zic sau numai zic ca sa nu taca?

   Oare ce-o sa faceti (cine ajunge, bineinteles) in cer cand veti trebui sa cantati o vesnicie intreaga „Aleluia” daca aici va plangeti ca repetati cateva versuri 5-10 minute?…..cred ca multe cantari nu sunt altceva decat repetitii pentru cer de aceea ar trebui sa le cantam cu toata inima…..si cantarile cerului sunt numai de lauda la adresa lui Dumnezeu….

   Opriti-va sa mai plangeti dupa doinele minore romanesti cu acordeonul cum plangeau evreii dupa prazul din Egipt……viitorul este altul !!!

   • Rezist eu la multe, nu vă îngrijorați de mine… Nu bocesc după doinele minore românești cântate cu acordeonul, n-aveți grijă. Mi-e dor însă de cântările compuse și cântate de primii frați ai noștri, țărani maghiari și români bătuți cu sălbăticie de jandarmi, oameni care au suferit pentru credința lor – unii dându-și chiar viața pentru ea – și care știau ce cântă, asta pentru că toată cântarea era întemeiată pe credință. Sunt sătul, pe de altă parte, de cântările de două rânduri cântate cu mâinile pe sus și ochii dați peste cap, compuse de oameni care poate – în cel mai rău caz – și-au zdrelit pielea când erau prunci. Astfel de cîntări, din păcate, stau la baza credinței multora, iar când cântările-s așa cum sunt, nu mai zic nimic despre credință… Sper că viitorul este altul!

   • @Cornel Ilioi
    Un studiu simplu despre felul in care este folosit limbajului uman in descrierea realitatilor spirituale in Biblie sint sigur ca v-ar determina sa re-scrieti postul de mai sus.

    De parca in prezenta lui Dumnezeu este noapte…

    De parca Dumnezeul pe care nu îl cuprinde cerurile cerurilor poate sa fie cuprins de un scaun ….fie si el de domnie….

    De parca folosirea cuvintului „Sfint x 3″ nu are o semnificatie spirituala

    De parca folosirea cuvintului ” aleluia” in prezenta lui Dumnezeu se aseamana cu bâlbâiala repetata de (unii) laudarosii cu inchinarea

    De parca repetarea la infinit a aceleiasi fraze nu duce la autosugestie sau hipnoza

    Caz de studiat : cruciadele lui Benny Hinn…Hipnotist de prima clasa…

   • Faptul ca doar vom canta in cer este o parere cu putin suport biblic; in cer vom avea alte ocupatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: