URA NEÎMPĂCATĂ, DUPĂ REFERENDUM

În timpul unei campanii politice, al dezbaterii în contradictoriu, al confruntării de idei, sufletul se încarcă subconștient cu resentimente. Procesul ar putea dura la nesfârșit, dar am fi consumați de el. Așa că, după orice campanie este un vot, orice dezbatere este urmată de o decizie și conflictul trebuie să aibă un final, toate acestea pentru a preveni blocarea noastră în faza de proces. Altfel nu s-ar mai progresa niciodată, nu s-ar merge înainte.

Oamenii cu bun simț și un minimum de clasă, după ce s-a încheiat lupta, oricât de vijelioasă ar fi fost aceasta (de dorit, în limitele unui spirit pașnic), ei se repliază fie sub aura victoriei, fie sub norul înfrângerii, dar se repliază reconciliator. Poate vor mai urma campanii și schimburi de argumente, dar mai înainte trebuie să golim procesul de care vorbeam de acest exces de zel acumulat, mai simplu tradus, ură. Altfel ajungem să ne scoatem ochii.

Una din trăsăturile firii noastre latine (exploatată excesiv la români) este ura neîmpăcată, resentimentele pe viață, adică Resboiul lui Dandanache (vezi ”O scrisoare pierdută”). Întâlnim acest fenomen în familii, la locurile de muncă, în politică și chiar în biserici. Odată înfuriat, exponentul acestui caracter (prea) comun ”dă-i și luptă și dă-i și luptă”…

Poate că cer prea mult, dar dacă rivalii politici (sau de oricare alt gen) nu vor învăța să conviețuiască, viitorul României este sumbru. Referendumul a dovedit că atunci când este depășit ringul convingerilor și se ajunge la un război personal de distrugere a oponentului, revenirea la normal este aproape imposibilă. Cineva trebuie să dispară, ceea ce nu este de dorit.

Consider că vârfurile de lance ale acestui conflict trebuie să dovedească maturitatea de a opri războiul și de a lăsa să înceapă convalescența… întregii țări. Aș fi apelat la spiritul creștin pe care îl afișăm ca națiune, dar mă tem că nu a mai rămas mare lucru de el.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

15 răspunsuri sa “URA NEÎMPĂCATĂ, DUPĂ REFERENDUM”

 1. Omenește vorbind, e de rău: în 2004, Traian Băsescu a fost ales cu voturile a aproximativ 25 % din alegători, deci aproape 5.000.000 de oameni. Acum, în condițiile în care Uniunea Europeană a cerut insistent să fie respectată decizia Curții Constituționale din România (atingerea pragului de 50% din cetățenii înscriși pe liste), la referendum au participat peste 45% din cetățenii cu drept de vot, peste 80% dintre aceștia spunându-i NU lui Băsescu, deci aproape 8.000.000. O fi întreaga chestiune – referendumul, respectarea deciziei CCR și a UE – democratică, însă este esențialemente IMORALĂ în condițiile care, în 2004 Băsescu e ales cu 5.000.000 de voturi, iar acum, în 2012 rămâne președinte cu 8.000.000 de voturi împotrivă. Democrație? Da (poate). Moralitate? Nici din greșeală. Mă întreb cum s-ar comporta una dintre țările UE cu tradiție occidentală, dacă ar intra într-un astfel de impas politic. La noi, deocamdată, e clar: care pe care…

  • Regulile procesului electoral sunt menite să protejeze un demnitar de furia temporară electoratului.
   Și poporul poate fi extrem de crud și subiectiv uneori.
   Afară de cazuri absolut extraordinare (și nimeni nu a reușit să mă convingă de așa ceva) există recurs electoral democratic. Trebuia avută răbdare până în 2014.

   • Da, asa era normal, sa fi avut rabdare pana in 2014 si sa nu cheltuiasca cateva milioane de euro degeaba. Ba mai mult, o idee foarte buna spusa de Basescu (chiar daca in defavoarea lui) este ca alegerile parlamentare si pt presedinte sa se faca in aceeasi zi, sa nu se cheltuiasca, risipeasca, milioane de euro degeaba. Dar ce greu accepta cineva o idee buna cand vine de la rivalul sau!

 2. Adevărat, însă cum în lumea asta nimic nu-i perfect ne-am pomenit cu un referedum, o chestie democratică în ultimă instanță. Li s-a întâmplat și altora, nu numai nouă – problema acum este că, după părerea mea, este imoral să rămâi președinte (dincolo de persoana lui Băsescu) cu 7.500.000 de voturi împotrivă după ce ai fost ales cu 5.000.000, mai ales în contextul politic actual. Problema cea mai mare însă este că instituțiile statului sunt aproape blocate – știu ce vorbesc pentru că am de-a face cu unul dintre ministere.

 3. Gustav,
  nu ai dreptate,;
  regulile jocului au fost incalcate, prin decapitarea priemelor trei institutii ale Statului;
  nu ne-am prezentat la referendum , desi initial am vrut si noi si Basescu;
  pina cind am vazut ca nu admit camerele de luat vederi;
  nu participam la ceva pregatit pt fraudare, cum bine s-a vazut si inmultitrea voturileor seara in judetele unde sunt mogulii care influenteaza totul,
  in favoarea lui Voiculescu;
  sa nu mai vorbim de lipsa de moralitate, intrind in cabinele de vot in fundul gol,
  dar cu toace cit casa; deci o tinuta , nu de plaja,
  ci una speciala, de provocare a simturilor. o indecenta care inca nu s-a vazut in lume.
  Ar fi un singur motiv sa nu fim alaturi de ei, daca numai asta ar fi.
  Participarea celor care nu au participat fizic la mascarada asta;
  aceasta e adevarata participare;
  nu 84 din cei prezentati, ci restul de 10mil aceasta e valoarea.
  Trebuia sa asteptam in liniste 2014,
  dar interesele :DNA CNSAS CC sunt ff mari; au semnat pt desfiinatrea lor in termen scurt.
  Este vorba de tara, de popor!
  nu se gindesc acesti bolsevici la popor; ei sunt condusi de omoritorul lui Iliescu,
  el este reprezentantul bolsevicilor.
  Nu l-am votat niciodata.
  Trebuie sa ne rugam ca Domnul sa faca Voia SA;
  noi nu ne amestecam in razboiul politic, sustinem in rugaciune linistirea duhurilor rautatii, care au intrecut masura iadului parca.
  Domnul sa aiba mila de noi.

 4. Obama a avut la un moment dat 27%dar nu a avut pe Iliescu cu ai lui bolsevici,
  ca sa afca Referendum. 🙂

  • Dar Mr Obama nu-si baga mina in banul public pina dincolo de coate, nu am auzit sa-si propulseze fratele in ceva fuctii caldute, nu a numit ministri si nu isi bate joc de pensionari, nu scade salariile la joburile de guvern, multe lucruri „deochiate” nu face primul presedinte din marea gloata de presedinti.Mr Obama atrage capete luminate in USA, cumpara creere pentru economia tarii nu alunga doctorii ca sa munceasca in Papua sau Guinea Bissau. Si cel mai important lucru care cred eu ca ii deosebeste, este ca Mr Obama nu hahaie si nu merge la masa cu „mondiali” Pentru asa ceva trebuie sa fi inascut.
   Iar daca se astepta inca doi ani, va puteti imagina cam cite sali de sport mai avea Romania? Dar cite telegondole? Dar cite bazine de inot? Dar cite miliarde datorie la FMI si alte banci mondiale? Dar citi munti erau vinduti? Dar cite zone se infectau cu exploatarea gazelor prin metodele americanesti pe care si ei le-au abandonat?
   Pentru toate acestea cred ca lipseste exercitiu privirii la interesul general, a simti nevoia comunitatii, parerile personale putind fi in cel mai bun caz niste vorbe, spuse din pozitii diferite: sarac, de mijloc, aspirant bogat, bogat si foarte bine pozitionat social.( si toate acestea fara a se tine cont de Dumnezeu)
   Si stau si ma intreb : Doamne cu ce am gresit ca sa trebuiasca sa auzim ca referendumul este de natura bolsevica? Eu stiam ca este un act de PURA democratie, forma cea mai inalta de a intreba cetatenii cetatii despre treburile cetatii.Forma cea mai directa de PARTICIPARE la reglarea treburilor cetatii.
   Nu am nici cea mai vaga cunostinta cum traduc rusii DEMOS si CRATOS. Daca cineva stie ruseste poate ma ajuta.

 5. Mihai Obama nu poate taia sau creste pensiile ca ar face-o cu placere cit despre doctori au sa plece singuri nu trebuie sa- i alunge el cind intra in vigoare obamacare btw tu nu cumva lucrezi pentru guvern?

  • Pensionar cu pensia taiata.Nici din greseala pentru guvern. Vorbesc serios, desi si mie imi vine sa rid.Am lucrat in „slujba cetateanului”. Dar stai linistit, sunt la loc bun, trai nu gluma.
   Frate Pete (vrei sau nu, asta este) Mie acest Obama tare mi se pare ca dovedeste un comportament crestin dorind sa-i asigure medicaal si pe cei saraci.Nu ti se pare ca numai in regula crestinismului se poate intimpla asa ceva?
   Sigur, daca ne uitam pe blog, mai ales pe cele mai socio-politico-umoristice, ai sa fi de o alta parere.
   Eu am o deformatie de care numai Domnul Isus ma poate scapa, daca trebuie. Adica FAPTE, nu vorbe. Cei doi saraci, daca primesc numai vorbe, fie ele si duhovnicesti, cum se vor putea incalzi?
   Fr Pete, nu stiu de ce dar asa cred eu.Cind Domnul Isus a spus apostolilor sa astepte pina vor primi o putere, tu crezi ca puterea acea este de a vorbi, de a ghici, de a insira cuvinte frumos mestesugite? NU Pete. Puterea aceea eu cred ca este PUTEREA DE A FACE ! (ucenici, faceri de bine,de a iubi, de ajutorare, puterea de a DA cu dragoste, cred ca este cea mai mare putere a crestinului.)
   Si cind ma gindesc ca presedintele nostru nu a dat decit fetelor lui, rudelor si gastii care il aplauda .
   Acum nu mai sunt bun de politician pentru ca am mai aflat si despre biblie si despre viata crestinului care trebuie sa fie ca a Domnului Isus. Si ce departe suntem inca, ajuta-ne Doamne. Vorbesc despre cei sinceri, ca despre ceilalti nu pot sa spun decit ai mila Doamne. Har si pace.

 6. Mihail,

  geaba vrei sa lamuresti lumea ca nu a fost un Referendum bolsevico iliesco voiculescian;
  chiar este vorba de o deformatie profesionala, faptul ca ii aperi pe cei care au scos Romania din normalitate si legalitate;
  ceea ce se vede din stenograme;
  ceea ce a spus ieri dl Videanu ca au fost votari ci cu 900% 600% mi se pare ceva monstruos chiar;
  e vorba de ceva mai urit decit monstruoasa coalitie, aceasta coalitie dintre in mitoman si un cartofor.
  Niciodata Basescu nu s-a prezentat prin biserici sa faca pe religiosul ca acest
  Ponta, care s-a dus pin la Chicago, ca sa intre in biserica, ca, aici putine sunt;
  care minte cum respira, care pune ministrii (Sova) antisemiti,
  care scoate romanii din strainatate de pe listele de votare.
  De partea acestora esti?. 😦
  Vor sa faca minirecensamint, desi CC a spus limpede “listele dupa care s-a votat”
  cine poate face un minirecensamint in trei saptamini?
  Cit de valid ar putea fi? si de ce? ca sa steraga 2 milioane de insi, pe cei din strainatate de exemplu;
  au scos in Gorj in zece zile in Gorj, 40000 de morti;
  dar respectivii nu au fost nici mcar pe liste;
  daca acest lucru se-ar intimpla, dispare Gorjul in scurt timp.
  Dl Rus spune”Nu vreau sa -mi petrec batrinetele in puscarie” el, om necredincios isi da demisia , nealaturindu-se mincinosilor, si tu ii aperi?
  Cred ca glumesti. 😦
  Ar fi mai bine sa stam deoparte;
  nu ne-a luat nicio pensie Basescu, decit CAS, lucru care s-a facut cu acordul tuturor;
  el a redus doare pensiile nesimtite, de sute de milioane.
  In conditiile in care a scazut euro, s-a pierdut mult mai mult.
  Atacurile la Curtea Constitutionala sunt de neimaginat;
  in schimb ,nu au niciun obiectiv economic;
  parca am fi in Uruguai, o multime de puscariabili, care vor sa puna mina pe Justitie, cu ajutorul banilor lui Voiculescu.
  Deriva Romaniei poate fi ireversibila;
  tie nu -ti pasa ca locuiesti intr-un Stat democartic, la care nu doresti sa renunti.
  Noi nu avem voie sa fim partinitori , sa uram pe Basescu, fii foarte atent, esti prea plin de pasiune. 🙂
  iar daca cineva voieste ca un altul sa fie inlocuit, apoi sa aduca oameni destoinici.
  Inlocuirea sa se faca D E M O C R A T I C , respectind legile unui stat de drept.
  Acest Referendum a fost comandat de Voiculescu care l-a aţiţa pe Antonescu, simtindu-i pofta de putere, care a afirmat „pina nu punem mina pe Justitie…”
  lucru dat pe posturile de Tv.
  Cauta campania pe care a facut-o la Brasov Antonescu, la alegerile trecute, vezi incum vorbeste de dl Geoana,in ce termeni inadmisibil.
  I-a fost imputat lui Basescu ca era de partea unui partid, dar Antonescu?
  care a participat efectiv la campanie, strigind in strada impotriva presedintelui suspendat.
  Nu s-a gasit niciun motiv ca Basescu ar fi calcat Constitutia.
  Ei vor sa calce Legea, atit!
  avind un singur scop:capul lui Basescu, un singur program: caderea lui Basescu.

  Imi pare rau ca am pierdut iar vremea vorbind”politica”
  Sa ma ajute Domnul sa ma eliberez de aceste lucruri urite care apasa asupra Romaniei, care ma dor, traind aici e mult mai greu, in haosul provocat,de cei care
  lucreaza la stirnirea urii, nu ca vom duce-o mai rau,
  ci pentru ca ceea ce s-a cistigat pe linia democratiei a picat .
  Sa aiba Domnul mila si de ei, de Basescu , Ponta si Antonescu.
  Si de noi, care ar trebui sa fim martori vii, eu spun “mai vii” ca parca am amortit.

  PS curios ca nu esti suparat pe prezidentul tau, din momentul in care SUA a acceptat maritarea sodomitilor;
  uite un motiv sa fugi din USA, si inca unul biblic.(sic)

  Comentariul tău

  • „PS curios ca nu esti suparat pe prezidentul tau, din momentul in care SUA a acceptat maritarea sodomitilor;
   uite un motiv sa fugi din USA, si inca unul biblic.(sic)”

   Pe cind era smecher Basescu, (vapoare mari, focuri la Paris, flote pt Norvegia, etc) acesta ne invata limba latina.Si imi amintesc ca preda si la o seama de romani crestini. Si singura lectie cu singura propozitie ce ne invata era ” ubi bene, ubi patria”. Si citeva zeci de mii de evanghelici au si pus in practica aceasta lectie in momentul in care i-au inteles sensul. Deci s-au sacrificat. Cit efort, cit risc, dar conform marturisirilor nenumarate , s-a meritat. Iar eu m-am „copy-paste”. No comment!

 7. Da sora Elisa. O singura problema mai ramine de clarificat. Basescu este „plin de pasiune” iar pasiunea se numeste TUICA DE PRUNE.
  Mie nu imi este prea greu sa decid seara si a doua zi sa ma balacesc iar in „democratia” romaneasca. Un lucru sa fi limpede despre mine. Pe linga toate parerile pe care le-am mai si expus in „articolele politice”(acestea bazindu-se uneori si pe lucruri foarte bine cunoscute) trebuie sa intelegi marturisirea mea: sunt penticostal! Nu stiu cum iti suna dar eu ma simpt foarte, foarte , foarte obligat. Si de regula in comportare sunt ardelean, cu mici neajunsuri ca fiecare. Dar nu imi este indiferent ce se intimpla cu poporul meu in care Dumnezeu a vrut ca sa ma nasc. Daca dorea Dumnezeu sa fiu japonez, fi sigura ca avea atita putere incit sa ma nasc in Japonia.
  Mai sunt care pun intrebari copilaresti de genul „ce cauti in democratii?” Dar , tot eu te intreb, daca nu se crea aceasta stare de „democratie” in viata mea, crezi tu ca la cit eram de „ocupat” aveam eu vreme de a auzi si pe baza auzirii sa se produca acest miracol pe care il traiesc de ceva ani? (chiar daca sanatatea imi este asa cum este) Si cine poaye intelege ce bucurii am? Faptul ca nu se intelege, ma face sa inteleg ce traiesc si ce inteleg ei.
  Deci nu cu persoanele am eu treaba soro. Eu nu apar pe nimeni.Desi mi-ar face o deosebita placere ca intr-o zi, mergind pe „fostele carari” sa poata auzi si acesti netrebnici despre faptul ca exista si iubire de aproapele tau, ca exista si dragostea cu care poti sa faci ceea ce faci, ca exista si Dumnezeu care ne-a chemat la o mintuire asa de mare, ca Domnul Isus a platit si pentru ei, ESTE GRATIS, doar sa ceara.ACEASTA CRED EU CA ESTE PROBLEMA DACA TREBUIE SA VORBIM DE NUME! Aducindu-i la mintuire , DA! atunci cred ca ii apar si este cea mai scumpa si mai buna aparare.
  Incolo sa auzim numai de bine. Cunoaste Domnul pe cei ce sunt ai lui. Har si pace.

 8. O K
  adica , tuica de pruna e mai curata, pe-aici mai beau si fratii si unele surori,
  pt scaderea TA. 🙂
  desi de la amvon se spune mereu, ca nici vinul nu trebuie folosit.
  Uite asa cu tuica lui, a respectat Legea. 🙂 sic!
  Ma rog pentru el.

  • Rugaciunea pentru dregatori este comandament biblic (sic) Deci chiar daca implinesti tot ce este scris nu ai facut decit ceea ce trebuia sa faci (sic).
   Cit priveste respectarea legii, cred ca el a rspectat Legea Talionului.Despre aceasta vom vorbi altadata cind vom merge in Aeropag. Har si pace.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Necesitatea reconcilierii | trăiește-ți viața altFEL - 30 iulie 2012

  […] Cristian Ionescu, “URA NEÎMPĂCATĂ, DUPĂ REFERENDUM”) Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: