ABSENTEISM MOTIVAT

Nu consider ca o virtute în sine faptul că cineva nu votează, dar nici o trădare față de democrație. Depinde de motivație. Depinde și de standardul la care se raportează. Când eram în România comunistă, nu am votat niciodată, în ciuda represaliilor posibile din partea regimului totalitar al unanimității. A fost modul în care am protestat, prin absența care îi sfida abuzurile. Oricum, voturile nu contau.
În America am votat pentru Bush Jr. Am considerat că este un creștin autentic, un reprezentant al valorilor pe care le împărtășeam. Asta până am constatat contrariul.
Pe Obama nu aveam cum să-l votez, dar nici pe McCain, divorțatul care nu a putut fi loial soției infirme, mama copiilor săi, care l-a așteptat să se întoarcă din captivitate.
Cineva care îmi cunoaște poziția față de politică în general, ar putea să îmi reproșeze că nu pot pretinde să apară candidați creștini autentici, din moment ce descurajez implicarea creștinilor în politică.
E adevărat! Mă aflu într-un cerc vicios, de fapt întreaga lume gravitează pe orbita sa. Sistemul și structurile politice sunt atât de viciate încât nu poți supraviețui fără compromisuri. Observați dilemele sărmanilor parlamentari evanghelici din România care nu mai știu din ce partid să iasă și în ce partid să intre.
Pentru mine, procesul politic a devenit ca mersul la discotecă. Nu mă duc pentru că acolo nu voi găsi creștini autentici. Mă puteți acuza că descurajez creștinii să meargă la discotecă?
Nu am fost niciodată adeptul președintelui Băsescu, nici când a fost ales, nici când a trecut cu o victorie zdrobitoare de primul referendum, nici acum. Nu sunt inamicul oponenților săi, nici prietenul lor. Ceea ce am taxat eu au fost metodele și ura personală în acțiune distructivă.
Atunci când politica L-a scos pe Dumnezeu din spiritul, practica și metodele sale, i-a îndepărtat și pe adevărații creștini de urnele sale.

20120731-040258.jpg

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

9 răspunsuri sa “ABSENTEISM MOTIVAT”

 1. Multi au crezut ca sunteti oarecum legat de premierulRomaniei. Acum au avut dovada certa ca sinteti echidistant, asa ca sa se mailinisteasca unii.In tara s- a si spus prin diverse voci marcante ale unor domnica de fapt ungurii si pocaitii au fost cei care au tradat.Abia acuma ne-au simtit lipsa.? Au fost la mesele noastre de3 dragoste ,s-au bucurat cu noi , ba au facut si multe promisiuni ,totul pina cind isi numarau sacii din caruta. Ne ignorau patru ani si iar veneau prin biserica cu alte smecherii si amagiri.Biserica lui Dumnezeu apostolica , neoprotestantii s-au purtat exemplar si au raspuns cu dragoste si smerenie celor care au incercat inca odata sa ne atraga pe ulita lor. Nu intru in toate detaliile sa arat cum au venit uniisa voteze, cum s-a incins distractia cu promisiuniin toatatara. Scuzati sint ardelean , nu ungur , dar ma rog ca Dumnezeu sa trezeasca Oltenia. La viata si acceptarea Domnului Isus ca Domn si mantuitor. Restul nu este decit bilci si dezmat. Cu Dumnezeu inainte!

 2. „În America am votat pentru Bush Jr. Am considerat că este un creștin autentic, un reprezentant al valorilor pe care le împărtășeam. Asta până am constatat contrariul.”
  Eu n-as spune chiar asa. Mai degraba as zice „În America am votat pentru Bush Jr. Am considerat ca are nuante crestine dar pe urma mi-am dat seama ca inca mai are nevoie de iluminare mai multa…”

 3. Eu când am văzut-o pe EBa purtând un tricou cu inscripția ABSENT MOTIVAT – și gândindu-mă că e în Parlamentul European, tocmai dumneaei, care gafează verbal aproape de fiecare dată când deschide gura și o face în Parlamentul European! – mi-am zis că trebuie să merg la vot indiferent ce și cum. Și m-am dus.

 4. ” Asta până am constatat contrariul.”
  Care a fost contrariul? Pot sa ma gindesc la doua …
  1.Iraq ..
  2. faptul ca a numit Islamul o religie a pacii.
  Nici una nici alta nu cred ca l-ar descalifica pe W.

  Sa nu uitam ca un presedinte este ales sa fie presedinte.. nu lider religios
  „I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”..

  Majoritatea eroilor nostrii vechi testamentali l-ar face pe John McCain sa arate ca un sfint

 5. „Nu consider ca o virtute în sine faptul că cineva nu votează, dar nici o trădare față de democrație.”
  Trădare faţă de democraţie nu este alegerea de a nu vota, care de altfel poate avea o mulţime de motivaţii, ci numărarea acelei abţineri în favoarea uneia dintre părţile „beligerante”. Asta s-a făcut acum în Romania.
  „…nici când a trecut cu o victorie zdrobitoare de primul referendum,…”.
  Din punctul de vedere al votului, de această dată ÎNFRÂNGEREA domnului Preşedinte Băsescu este MAI ZDROBITOARE decât acea victorie: au participat la vot mai multe persoane decât atunci, deşi populaţia este în scădere faţă de acel moment, şi a votat împotriva lui un procent mai mare, decât atunci în susţinerea lui. Rezultatul!? Probabil acelaşi. Încă nu se ştie. De ce? Tocmai din cauza acelei „trădări ale democraţiei” despre care am scris mai sus, trădare legalizată sub presiune.
  Da, a fost „motivat” acest „absenteism”. Pentru unii a meritat.

 6. A trebuit să merg la vot pentru că PDL, prin decizia de a boicota referendumul, deci de a sfătui oamenii să nu meargă la vot, m-au asociat (fără să vreau) cu politica lor. De fapt, în cazul în care hotăram să nu merg, mi-ar fi plasat – vreau, nu vreau – în barca lor, iar căpitanul meu nu-i Băsescu… Cu alte cuvinte, spunând sus și tare că dacă nu meg la vot îl susțin automat pe Băsescu, PDL-ul mi-a forțat mâna să merg la vot. Dacă votul e un drept individual, atunci așa să rămână, să nu-mi vâre nimeni cu forța pe gât decizii ce nu-mi aparțin.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Comentariu cu privire la absenteism | trăiește-ți viața altFEL - 31 iulie 2012

  […] sale, i-a îndepărtat și pe adevărații creștini de urnele sale.” (pastorul Cristian Ionescu, “Abstenteism motivat”) Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: