ROLUL FEMEII ÎN BISERICĂ? LA LOCUL EI!

S-au cam ridicat întrebări pe această temă și mi s-au cerut lămuriri. Nu vom discuta de Paula White, Joyce Meyer și alte divorțate, unele recăsătorite, pline de tinichele (și la propriu și la figurat) că nu este cazul. Locul acestora nu este pe la amvoane ci la altarul pocăinței și smereniei. Totuși, care este rolul și locul femeii în biserică. Răspunsul nu este nici complicat, nici simplu. Depinde cum și cât înțelegem.

A fost creată ca ajutor potrivit (categoric nu roabă!) pentru bărbat. În slujbele spirituale de autoritate nu poate fi promovată. Nu este biblic. A fi diacon în biserica primară (cum a fost și Fivi în Chencrea) însemna să slujești la mese. Însemna să speli picioarele sfinților. Însemna să îngrijești de săraci. Pentru femei, îndeletnicirile spirituale se limitau ca femeile mai în vârstă să le învețe pe cele mai tinere, mamele să-și crească copiii în credință (cazul Timotei) sau (cazul lui Acuila și Priscila) să fie alături de soții lor în slujire. Ideea de a predica, păstori, oficia acte de cult sau a fi în poziții de decizie nici nu intra în discuție în teologia cristică și/sau paulină.

Odată stabilite aceste limite, trebuie să afirmăm că darurile spirituale care nu implică o contrazicere a principiilor anterioare sunt valabile și pentru surori. Filip avea patru fiice fecioare, toate prorocițe (”fiii ȘI FIICELE voastre vor proroci” – Ioel 2:28).

Bineînțeles, participarea la slujbele duhovnicești prin cântare și recitare este binevenită. Multe dintre cântările și versurile inspirate pe care le găsim în Scripturi au fost opera unor femei deosebite, evidențiate pentru curajul, integritatea și spiritualitatea lor!

Trebuie revenit în mediul de spiritualitate și maturitate în care bărbatul nu are nevoie să pună femeia la locul ei deoarece ea se supune de bunăvoie poruncilor lui Dumnezeu, dar nici nu face lucrul acesta în mod înjositor, ostentativ, ci ”dându-i cinste ca unui vas mai slab”. Dacă privim la salutările din epistolele lui Pavel (cel care a așezat multe din aceste rânduieli – 1 Corinteni 11,14) vom observa cu câtă sensibilitate își exprimă aprecierea și respectul față de multe surori care și-au dovedit credincioșia și spiritul jertfitor în lucrarea Domnului.

Consider că devierile multor denominații (unele evanghelice) care acceptă femeia în poziții de autoritate ordinată sunt capitulări în fața spiritului feminist al societății și o încadrare vinovată în normele corectitudinii politice dictate de această societate.

Deocamdată ( 🙂 ) sunt într-o covârșitoare inferioritate numerică în familia mea (au fost 11-1, acum 10-1, în curând 9-1 și în cele din urmă, ca la început, 1-1). În biserici, partea surorilor este întotdeauna mai aglomerată. Nu contează! Cine dorește să primească adevărul biblic cu lepădare de sine și ascultare de Domnul va înțelege că nu este vorba de o subjugare a soțiilor și fiicelor noastre. Este doar respectarea rânduielii lui Dumnezeu în Biserica Sa!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

50 răspunsuri sa “ROLUL FEMEII ÎN BISERICĂ? LA LOCUL EI!”

  1. Este biblic ca o femeie sa predice la alte femei? de ex. Beth Moore….(care nu poate sa fie trecuta in rindul divortatelor sau ereticelor de genul „Joyce Meyer”??)

    Apropo de Joyce Meyer… este o invatatoare foarte populara in Romania intre penticostali…. sint destul de surprins ca mai marii cultului nu au nici un pic de discernamint ca sa ia o pozitie vis a vi de invataturile acestei femei…

    Sa fie chiar asa de incompetenti ca nu mai pot sa pazeasca turma care le-a fost incredintata?

    Is there anybody home (…)?

    • Nu pt ordinare sau predicarea in biserica. Dar situația se schimba intr-o grupa de femei in afara bisericii. Many women are effective small group leaders in their home or on college campuses.

  2. De ce diaconii din bisericile penticoste au alt rol decit acei din biserica primara? Pe ce text sau context biblic diaconii de astazi sunt evanghelisti si conducatori si nu au in scop administrative?

  3. Apostolul Pavel este foarte direct si transant cand este vorba de pozitia femeii(la modul general) in biserica! Versetul 12 din 1Timotei 2 spune in felul urmator: „Femeii nu-i dau voie sa invete pe altii (…), ci sa stea in tacere.”. Acest verset poate sustine biblic toate cele afirmate mai sus… este adevarat, nu e vorba de o subjugare a femeii, ci acesta este Cuvantul lui Dumnezeu. Iar Pavel nu lasa neexplicata aceasta „porunca”, daca se poate spune asa, ci el motiveaza decizia luata in urmatoarele doua versete!

  4. Daca sunt mai multe surori in biserica, au dreptul la o reprezentanta in comitet? Poate o sora sa faca studiu biblic cu surorile?

  5. Frate Ionescu dar un diacon are voie sa faca ungerea la bolnavi? Intreb ca am vazut diaconi cu sticluta si nu stiu ce sa mai cred ca acolo spune ca Cine este bolnav sa cheme prezbiterii bisericii si dupa ce-l vor unge cu untdelemn…

  6. Dumnezeu sa folosit de femei in tot timpul.A fost Maria(sora lui Moise) proorocita.A fost Proorocita Hulda pe vremea imparatilor.Dar in biserica rolul femeii e limitat.Ne-am departat de Dumnezeu si acceptam multe lucruri care biblia nu le accepta si incet incet nimic nu ne mai este interzis.

  7. Daca nu sunt barbati (spirituali, capabili, etc) care sa faca o anumita slujba in Biserica (grup de credinciosi), sa o faca o femeie capabila. Si Debora a fost judecatoare pe vremea ei. Decat sa dormim cu totii si vrajmasul sa-si semene neghina lui, mai bine sa apere cineva ogorul, fie ea femeie sau barbat.
    Aici e vorba de exceptii, nu fac din aceasta o regula. Nu mi se pare normal, asa cum se aude in ultima vreme prin Romania, ca sunt pastori iar sotiile lor pastorite. Bine ca el nu-i imparat si ea imparateasa!

    • frate Ion nu incerca sa faci alte evanghelii.

      • noile evanghelii le fac altii care nu-s pe aici;

      • Este adevărat că suntem puși uneori în situații în care viața de credință a bărbaților lasă de dorit, în sensul în care nu au pasiune și înțelepciune pentru slujire, dar eu cred că atunci când un grup de frați și surori nu au slujitori, trebuie să se roage ca Dumnezeu să le trimită un frate înzestrat pentru a sluji.
        Atâta timp cât Biblia spune ca femea să tacă în fața bărbatului și că femeii nu-i dă voie să învețe pe bărbați, este ca și cum Domnul Isus S-ar răzvrăti împotriva voii Lui Dumnezeu Tatăl și nu s-ar ține cont de autoritatea și rânduiala pe care a lăsat-o Tatăl Ceresc în Biserică, iar Scriptura nu poate fi desființată!!!
        Așa scrie, așa se face!!!!!
        Femeia cred că poate să învețe pe alte femei și pe copii, cu condiția să trăiască cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu și să fie un bun exemplu în toate lucrurile, in familie, căsnicie, Biserică, societate, să aibă o credință vie și adevărată …..
        Doamne ajută!!!!

    • Asa a zis si Saul. Daca nu-i nimeni, pina vine Samuel ma pun eu sa aduc jertfa Domnului… N-a tinut. Se pare ca principiile nu se calca.
      Decat sa-L facem pe Dumnezeu neputincios ca si cum noi trebuie sa-L „ajutam”, mai bine sa credem ca El poate sa aduca pe cineva cum l-a dus pe Filip la famenul etiopian. Sau cum spunea fratele Wurmbrand ca au fost situatii cand au luat cina doar imaginandu-si ca au un pahar in mina, si prin credinta mancau o bucatica de „nimic” si beau „nimic” ca si cum ar fi luat cina. Iar Domnul prin Duhul onora acea partasie.
      Iar ajungem la credinta… Doamne mareste-ne credinta la toti.

  8. Vreau sa intreb care e parerea celor de pe acest blog despre un evanghelist, pastor sau predicator odata divortat, el (ori ea) nu mai poate predica de la amvom, ori tine un studiu biblic ori avea vreun loc de frunte in biserica in care activase inainte de divort? Daca este biblic va rog aratati „trimiterile” biblice, nu doar parerea dumnavoastra…

    • Doar un singur aspect amintesc: 1 Timotei 3:7, unde e vorba despre valoarea unei marturii bune in viata celor care slujesc. Cum ar putea un slujitor divortat sa indemne familiile la unitate? Sau si daca ar face-o, nu-i asa ca marturia lui nu ofera valoare predicarii?

      Ferice de adunarile in care se vegheaza si cei care slujesc sunt verificati pe baza marturiei (aici ma refer inclusiv la cei care canta, recita etc nu doar la predicare).

    • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 20 august 2012 la 7:54 PM

      So you want a biblical reason why pastors should not be divorced? The closest thing we have to requirements for pastors are the instructions for (overseers, elders, and deacons). Presumably a pastor must meet these requirements at a minimum. In Titus 1:5-9: we find among other requirements ‘being above reproach, the husband of one wife, having children who believe. In 1 Tim 3: 1 – 12 we find similar requirements ‘Deacons must be husbands of only one wife, and good managers of their children and their own households.’

      This is just a partial list, but I think sufficient for this discussion. These are requirements for church leadership. If you don’t accept that, then you clearly will not accept any Biblical discussion on the topic. The question is how does a divorced pastor fulfill these requirements? How does he meet these standards? You could argue that IF he doesn’t remarry, he has had only one wife. However, in what way is he a good manager of his household. His household has collapsed. As a manager of his household he has failed. You may place the blame on his spouse, but it doesn’t matter, there’s no exception granted here. You may FEEL this isn’t fair because his position can be compromised by the actions of another, but the same is clearly true for the requirement that his children are believers. It’s clear that the intent of the requirements is to ensure that his entire life and family is in order before he attempts to lead in the church. ‘but if a man does not know how to manage his own household how will he take care of the church of God’ 1 Tim 3:5.

      I could go on but this is a simple start 🙂

    • Daniel Medre, eu gasesc ca acel evanghelist , pastor, predicator sau cine o fi el in adunarea crestinilor, SIGUR se face vinovat de lucruri care nu ii mai dau dreptul sa slujeasca la amvon. Aceste lucruri il duc la divort pentru ca Dumnezeul care a spus ” cu nici un chip nu am sa te las” ajunge sa-l lase? Cita gravitate trebuie sa aiva faptele ca sa ajunga in aceasta stare?
      Frate Daniel, noi nu avem voie sa ne gramadim numai la DREPTURILE si FAGADUINTELE DOMNULUI ! Noi in primul rind trebuie sa traim TOT ceea ce este scris in biblie ca sa putem ridica nitelus capul din tarina.
      Sa ne gindim doar asa sumar la faptul ca oameni ca Ioan Botezatorul (cel mai mare nascut din femeie, Doamne ce lucru deosebit) spune ” eu nu sunt vrednic…”
      Un om a lui Dumnezeu ales apostol al neamurilor ( si ales de Dumnezeu, nu la votul poporului) spune ” nu sunt vrednic…”
      In aceste conditii, cu ce pretentii mai putem veni noi sa vorbim, sa masuram, sa talmacim, sa propovaduim CE? CE TRAIM SAU CE INVATAM DIN CARTI!
      Dragul meu frate Daniel , imi pare rau ca nu am gasit decit
      1 TIMOTEI 3 de la 1 pina pe la 5 si mai in jos.
      Daca acele cuvinte de exceptie pentru slujitori nu sunt edificatoare, nu sunt GHIDUL LUI DUMNEZEU atunci de miine ma staduiesc sa dau pe vreunul jos de pe scaun si ma inghesui eu.Ca indrazneala am, problema ramine duhovnicia si teama de Dumnezeu.

    • Daniel Mendre
      O vaduva ca sa fie inscrisa in lista vaduvelor trebuie sa fi avut un singur barbat…
      Crezi tu ca se cere mai mult de la o vaduva decit la un pastor.prezbiter?

    • Nu cred ca exista un raspuns definitiv in acest sens. Insa ma gandesc la cazul lui David dupa alunecarea lui. Cel ce-a hotarat masura pedepsei a fost D-zeu. Unii care-au vrut sa-l pedepseasca pe David, au murit ei in lupta alaturi de Absalom. D-zeu nu renunta la un om cu usurinta cand acesta are un dar de slujire. Un om chiar ‘bolnav’ (ca si Naaman sirianul) dar cu anumite calitati speciale este mai de folos pt D-zeu decat 100 de „buni” credinciosi dar care nu fac mare lucru. Judecata este deci a lui D-zeu.

    • Eu, nu cred că cineva care a divorțat, mai poate să slujească cu învățături, adică să învețe pe alții, odată ce el nu și-a făcut datoria față de familia sa, și despre care Biblia spune că ar fi mai rău decât un păgân.
      Dumnezeu urăște despărțirea în căsătorie, (Maleahi 2:16), așa dar, ce învățături ar putea da un om (bărbat sau femeie), sau ce exemplu ar putea fi un om care nu și-a ținut promisiunea legământului căsătoriei în primul rând în fața Lui Dumnezeu, apoi față de soț sau soție? Va spune Bisericii Lui Dumnezeu că fiecare poate să facă asta, dacă se simnte împovărat (căci „Dumnezeu v-a chemat la pace”) şi astfel putem răstălmăci scripturile în detrimentrul nostru, dar nu ne-am ţine de învăţăturile Domnului nostru Isus Hristos.
      Iată dar, în continuare câteva pasaje, care cred că ne sunt îndeajuns ca să credem și să înțelegem că Dumnezeu cheamă în slujire oameni integrii şi cu o bună mărturie:
      1Timotei 3:12; 1Timotei 3:7 (aici cred că contează foarte mult și mărturia celor din familie – copii, soție, soț); 1Timotei 5:9-15 (cred că aici pot fi cuprinși și bărbații, cât și femeile – ambii trebuie să dobândească o purtare sfântă și s-o dovedească.
      Mult har și bucurie în Domnul și Mântuitorul nostru Isus Hristos!!!!

      • dar nu scrie divort, scrie sa aiba o singura sotie. sa nu citim mai mult decit ce zice.
        o alta posibilitate e daca e divortat e posibil ca partenerul a plecat sa traisca o viata departe de Dumnezeu si sa lasat de pocainta. ce trebuia sa faca ce credincios , sa compromite credinta ca sa ramine partenerul?

  9. De ce nu sta femeia crestina la locul ei in Biserica ? Fiindca in primul rind nu sta in familie la, locul unde a, asezat-o Dumnezeu. In familie femeia se ridica mai presus de barbat si ia locul de conducator al familiei si in acest fel submineaza ierarhia si autoritatea pe care a asezat-o Dumnezeu in familie. Tocmai de aceea acest fenomen se regaseste in Biserica lui Dumnezeu.

    • Ave Remus! Fratele meu, oare ce lucruri bune am facut de ne da Domnul un asa nemeritat cadou? Nu mai trageam nadejde sa aud expus atit de CLAR si DIRECT cuvintul biblic si mai ales de catre un pastor de la care de mai multe ori mi-am cerut iertare pentru felul in care l-am inteles. Adica NU L-AM INTELES de ce nu are o pozitie categorica, pentru ca de aghiazma m-am saturat la ortodocsi.
      Sigur ca urmeaza „expunerile” unos suflete un pic razvratite, dar si aceasta doar vor confirma cele scrise in biblie.Nimic nou. Si asa trebuie sa fie.Nimic nou pentru ca Dumnezeu a stabilit regulile de la facerea lumii. Deci toate cele noi sunt vechi decind lumea.
      Parerea mea frate Remus este ca femeia este intr-o perioada de mare ascensiune sociala , sare si cite doua-trei trepte o data. Ba inca de mai si zici cite ceva , ajungi foarte repede izolat sau la izolator, functie de pozitia fiecaruia la data conflictului.
      Pai iubitul nostru imparat David, pe care il pomenim aproape cit pe Domnul Isus (sigur ca da, sa nu uitam psalmii si modelul de pocainta in cazul lui) oare chiar a fost neintelept cu Mical, sau ne lasa o „ilustrata” despre cum isi conduce un barbat casa? Trist este ca acuma barbatii au ajuns „micalii” si aceasta numai datorita concesiilor facute de-a lungul sutelor de ani cu privire la cuvintul lui Dumnezeu.
      Sunt curios doar un lucru. Ce ar trebui sau ce va trebui sa se intimple ca trezirea referitoare la rinduiala lui Dumnezeu sa fie repusa in drepturile legitime? Si ca sa-mi intelegeti mai bine intrebarea, este suficient sa o vedeti pe sotia Victoria parca a pastorului Joel din Huston. Daca esti mai slabut de fire pierzi jumatate de pocainta pina face primii zece pasi in jurul amvonului. (tineretul nu are voie sa comenteze aceasta remarca mai obraznicuta) Iar cind scutura de doua ori din cap asa incit ii balangane cerceii de 10 centimetri pe pieptul de mindra iepsoara a lui Faraon, ce sa mai crezi, ce adunare, ce credinta, ce rugaciuni, SPECTACOL fratii mei, circ si pierzanie. Har si pace.

    • Acelas lucru l-am scris si eu ieri, dar am iesit de pe pagina si nu l-am mai rescris.
      Asa este, f multi pastori sunt oite cuminti acasa, ca altfel sora pastoreasa ii administreaza o disciplina de -l pune la toate posturile posibile. 🙂
      Nu mai avem barbati fermi in adunari, numai cind ii vezi insotiti de cucoane (pardon, surori) ca urca scarile bisericii, mai mult dezbracte decit imbracate.
      Consider indecenta si lipsa minecii , expus fiind bratul pina sus;
      desi este ingaduita de fratii pastori, care ar trebui sa fie un pic mai atenti si sa stabileasca ce inseamna acest Sacrilegiu: de a te prezenta inaintea Domnului cu genunchii goi si miinile golute;
      de restul „dez-bracamintii” ce sa mai spun:
      caldura mare , mon cher!

      Rolul femeii in adunare trebuie sa fie BIBLIC!

  10. „ROLUL FEMEII ÎN BISERICĂ? LA LOCUL EI!”

    Asta mai inseamna ca femeia sa nu umble cu banuieli si sa dea cu presupusul, starnind astfel pe frati unii impotriva altora.

  11. In bisericile romanesti exista un loophole….: femeia nu are voie sa predice…. dar are voie sa recite predici versificate…. de cite 15 minute , fara nici o problema

    • Frate Gabi, am ramas cu o nelamurire. Eu citesc cu bucurie psalmii, dupa nevoile sufletesti ale mele.
      Mirarea m-a cuprins cind am citit” fii lui Core, „, „fii lui Core, …” a lui Asaf”, ” a lui Asaf”, a lui David, a lui David…. asa.
      Nedumerirea mea este: oare Core a avut numai FII? Nu a avut si fice? De ce nu or fi psalmodiat si ele?
      Nu gasesc ca sa fie lasata vreo femeie fie ea cit de duhovniceasca sa slujeasca la templu. Pina si barbatii erau legati cu funia.

      • Ana…Ana slujea la templu, frate Mihai…Ea il astepta ca si Simion pe Mintuitorul. Avea o viata impecabila babuta asta. Ma intreb cine ar cuteza sa spuna altfel decit spune Biblia?!

        Uneori ceea ce spunem este bun- dar felul cum o facem nu-i deloc potrivit. Zic si eu…asa…ca uite…
        „Bucatele or fost bune
        Dar nu s-or stiut pune”…

        • Da sora Rodica. Cred ca trebuie sa accept ca mi-am cam pierdut dexteritatea in pusul bucatelor. Multa vreme nu am crezut cind mi se spunea ca o data cu trecerea anilor trec si unele abilitati ale noastre. Acuma am dovada.
          Singura mea nadejde ramine insa Dumnezeu care a fost este si va ramine neschimbat.
          Dar si cuvintul LUI este la fel de sfint si chiar daca nu ne place sau nu ne convine, trebuie asumat in integralitatea lui. Si sa ne bucuram ca nu a lasat nelamurita problema locului femeii in biserica Domnului Isus, iar ap Pavel a lamurit in totalitate si cele legate de judecatoare, si legat de Ana la templu, si despre proorocitele Domnului, si de fapt la ce intrebari nu am gasi raspuns in scripturile sfinte? Har , pace si bucurii sfinte.

      • Pai cum sa psalmodieze David de femei ? O avut mai mult de una… daca cinta de una se supara cealalta…

        Dupa cite mi-amintesc Solomon a scris o cintare … a cintarilor…

        Idea cu funia nu e rea… legam predicatorul cu funia de picior … cind trece de ora opt … il tragem de funie…

        Frate Mihail , Israelul nu e Biserica, si Biserica nu este Israel… Ultima data cind m-am dus la Biserica nu-mi amintesc sa fi taiat miei la usa Adunarii..

        • Nuuuuuuu! Frate Bogdan. Iarta-ma ca am postat nitel confuz. Ma refeream ca numai brbatii au psalmodiat. Si ma intrebam: oare Core nu a avut si fete? Numai fii? In legatura cu slujirea era taina postarii mele.
          Cit despre ce mai aud cu judecatoare, nu inseamna slujire in BIERICA, despre Ana se spune ca slujea. Eu am inteles ca mergea la templu cu alte preocupari si cu acea ocazie SE RUGA. Deci inca nu am gasit in biblie texte care sa ne vorbeasca despre , ba mai stiu ca slujirea era apanajul strict al levitilor. Cine stie ce nu oi fi inteles eu bine, dar ma bucur de orice sfat corect biblic.
          Si mai ramine un lucru de netagaduit. Cum poate sluji o femeie in adunarea sfintilor, daca biblie spune ca daca are ceva nelamurit, ceva de neinteles SA INTREBE PE BARBATUL EI , ACASA. Nici macar intrebarea nu o poate pune barbatului ei in adunare. Dar, asa este. Se pot face concesii pina cind ne vom trezi din nou in matriarhat.Ca bine ne spune Ecleziastul, ce a fost va mai fi… nimic nou sub soare. Si am mai spus eu aceasta.Sigur ca nimic nu este nou pentru ca toate sunt vechi o data cu intocmirea Planului lui Dumnezeu pentru omenire. De atunci sunt toate lucrurile. Iar noi frate Bogdan sa ne rugam Domnului Isus sa ne ajute sa umblam numai prin cele bune. Har si pace.

  12. Fr REMUS sunt convins ca , multi , in inima lor sunt de accord cu acest comentariu . Il consider de nota 10+.

  13. S-a spus in „mitul consilierii” ca domeniul este extrem de alunecos, mai ales cand persoana consiliata este femeie. Pai daca unii barbati sunt asa de slabi de caracter, ar trebui o femeie, trecuta prin scoala vietii,cu reputatie buna si matura spiritual, sa faca jobul acesta. Am vazut asta la biserici americane, femeile se roaga pentru femei, si discuta/sfatuiesc fetele si surorile cand e vorba de probleme intime. Bineinteles ca nu e Biblic sa ocupe post de pastor sau presbiter, dar in multe alte privinte pot face o lucrare chiar mai bine decat un barbat.(sa fim onesti, de cate ori in familie sotia sau fiica au un mai bun spirit de observatie, sau pot sa rezolve probleme dificile mai bine decat noi) Ap. Pavel in epistola scrisa lui Tit, cand s-a referit la femei in varsta, a zis: „…sa invete pe altii ce este bine, ca sa INVETE pe femeile mai tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii; sa ( le invete) sa fie cumpatate cu viata curata, sa-si vada de treburile casei, sa fie bune, supuse barbatilor lor, pentru-ca sa nu se vorbeasca de rau Cuvantul lui Dumnezeu”. (Tit 2-3,4,5) Nu cred ca este gresit sa faca asta chiar si intre zidurile bisericii.

    • Frate Stefan, ce ziduri are biserica Domnului Isus?
      Am fost pus un pic la punct cind scriam ca fratii ar fi bine sa stie ca osana este cu accentul pe ultimul „a”, ca se scrie INTOTDEAUNA cu litera mica (exceptie cint incepe propozitia) , ca ar fi timpul sa nu se mai spuna OSEANA, ca noi nu mergem la biserica, noi mergem la adunare care se tine in casa de rugaciune. Cit despre BISERICA, hai frate sa-i dam cinstea cuvenita pentru ca pentru ea s-a varsat SINGE DIVIN. Noi ne straduim sa fim in biserica, (uneori ne chinuim) dar este scris ca nu toti care spun Doamne , Doamne, vor ajunge cu biserica in Imparatia lui Dumnezeu.
      Frate Stefan, dupa scriiturile postate si citite de mine eu cred ca sunteti un crestin indragostit de Domnul Isus.
      V-ati gindit ca inainte de toate Domnul Isus ne spune cine este mama lui si cine sunt fratii LUI?
      Eu personal ma cutremur de acele cuvinte. Cu ascultarea sa zicem ca asa mai schiopatind ma tirasc cumva. Dar vine si partea a doua: SI IL IMPLINESTE !
      Frate Stefan, de cite ori imi aduc aminte aceste versete, trec la post si rugaciune si imi cer iertare ca sunt asa cum sunt cu implinirea. Dar eu cred ca ramine un mare indemn la meditatie pentru orcine spune ca este crestin si ca slujeste pe Dumnezeu. Si ma gindesc cu cita usurinta spunem ca suntem frati cu Isus fara sa tinem cont ca EL a stabilit rinduiala aceasta usor de tinut minte, dar cu infaptuirea oare cum stam?
      Incearca sa-ti raspunzi singur cu sinceritate, si Domnul Isus sa aiva pentru noi mila lui regeasca. Har si pace.

  14. Fr Matasaru,
    Noi nu trebuie „sa credem „ca ceva nu ar fi gresit;
    ci sa cunoastem exact Cuvintul si sa nu-l modelam cum credem noi.
    Cred ca „mai ales dvstra barbatii trebuie sa cunoasteti bine Cuvintul!
    Este vorba ceea ce ne spune Dumnezeu despre rolul femeii in biserica!

    Fratele pastor Ionescu scrie mai sus asa:

    „Cine dorește să primească adevărul biblic cu lepădare de sine și ascultare de Domnul va înțelege că nu este vorba de o subjugare a soțiilor și fiicelor noastre.
    Este doar respectarea rânduielii lui Dumnezeu în Biserica Sa!”

    Rinduiala este descrisa clar in Biblie si nu o adaptam dupa intelesul nostru.
    Sa fi spalat picioarele sfintilor spunea apostolul despre vaduve,
    ati mai auzit asta pe undeva?
    Eu nu. 🙂
    Si sa recunoastem ar fi si greu:
    de la inaltimea toacelor ff putin elegante de azi, sa te apleci jos. :)hmmm!
    Lepadare de sine si ascultare de Domnul!
    Inseamna totul!
    Sa ne ajute Domnul pe noi femeile la asta!

  15. „intre zidurile bisericii” de ce frate Matasaru
    si intre zidurile bisericii daca Scriptura nu spune asta?
    uitati asa facem sa trimitem femeile inre zidurile bisericii, unde este si amvonul. 🙂
    si , incet -incet , va prinde gustul de a se baga in seama si acolo unde rinduiala nu o cheama.
    sa fim seriosi si sa raminem la cele sfinte.

    • Sora Elisa, am folosit expresia „intre zidurile bisericii”, tocmai ca sa scot in evidenta ca Biserica, de fapt, nu e acea cladire din caramizi si lemn, nu pentru o casa Isus Hristos „S-a dat pe Sine…” (Efes.5-25), ci Biserica cea zidita din pietre vii suntem noi. Amvonul de care te temi asa de mult ,sa nu se apropie femeile, este un suport care-l ajuta pe vorbitor sa-si tina Biblia si notitele, nu e un altar sfant.Predicatorul si oamenii trebuie sa fie sfinti, atunci si locul acela este sfant. In sens figurativ evanghelistul Reinhard Bonke spunea ca a venit timpul cand fiecare credincios poate sa aiba un „pulpit” pentru a se adresa la sute sau chiar mii de oameni. Daca asa stau lucrurile, sora Elisa, d-voastra ati „predicat” mai mult decat multi predicatori, folosind calea internetului, si de multe ori a-ti spus lucruri f. bune si adevarate. Gabi Bogdan a avut perfecta dreptate cand a spus ca uneori surorile predica in versuri (poezii), si nimeni nu o ia in nume de rau. Eu personal am intalnit situatia cand nu am putut sa-mi termin mesajul din lipsa de timp, pentru-ca cineva a spus o poezie „interminabila”, o predica versificata. Daca sora s-ar fi ridicat in adunare sa spuna aceleasi lucruri fara versuri, unii ar fi considerat asta o erezie…
      D-voastra a-ti intrbat daca am vazut femei „care sa fi spalat picioarele sfintilor”. Eu am vazut. Cu multi, multi ani in urma, in casa in care locuia sotia mea se aduna biserica penticostala,si cand serbau Cina Domnului veneau frati dela tara si imprejurimi, si din lipsa de spatiu scoteau o parte din mobilier afara.Uneori cand ploua oamenii aduceau noroi in casa (atunci nu erau sosele si trotuare ca acum), si dupa adunare ea spala cu peria dusumelele si facea curat, totul in Numele Domnului.Acum ea este in varsta, si e tot vrednica si harnica, ca si atunci (inainte de a ne casatorii). Daca cineva m-ar intreba, as putea fara rezerva sa spun, Da ea „a spalat picioarele sfintilor”. Sa nu vorbim doar lucruri negative, despre surorile si sotiile noastre. Ultimul verset din Cartea Proverbelor spune:”Rasplatiti-o cu rodul muncii ei, si faptele ei s-o laude la portile cetatii” (prov. 31-31)

      Sa ai un weekend binecuvantat !

  16. Există și excepții dictate de situații reale. De pildă, până spre începutul anilor 2000 existau biserici alcătuite doar din femei, unde – din lipsă de lucrători bărbați – slujeau, chiar și prin predicare, femei. Într-o astfel de situație nu prea ai ce face, predică cine este chematĂ s-o facă…

  17. Am uitat să spun unde existau – și poate încă mai există – astfel de biserici: în Bulgaria.

  18. Gustav,
    Biblia sa ne calauzeasca in toate;
    sa cerem Duhul Sfint indrumare, cind nu stim ce avem de facut.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Patru evanghelici în Top 60 WordPress (14.09.2012) « Platforma Radar - 14 septembrie 2012

    […] “Rolul femeii în Biserică? La locul ei!” (19 august 2012), Cristian Ionescu (Popas pentru Suflet) Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. Tag-uri:Creştin Total, Cristian Ionescu, Dionis Bodiu, Frică şi Cutremur, Iacob Emanuel, Paşi spre lumină, penticostalism, Petru Lascău, Popas pentru Suflet, rolul femeii în Biserică, Top 100 WordPress Posted in: Blogosfera evanghelică, Familia şi Biserica ← Un penticostal în Top 15 WordPress (13.09.2012), seara Fii primul care începe o conversație […]

  2. FEMEILE CA MAJORITATE ÎN SOCIETATE ȘI ÎN BISERICĂ | Popas pentru suflet - 3 decembrie 2012

    […] că, în noua ei capacitate, femeia ar putea să devină abuzivă. Știți proverbul care zice că ”dacă îi dai nas lui Ivan, el se suie pe divan.” Odată ce noile dimensiuni ale acestei probleme sunt abordate, femeile trebuie să cunoască și […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: