MALAGAMBISM ”CREȘTIN”

Creștinismul este, prin excelență, o ideologie a conformismului. A fi creștin înseamnă să te ”potrivești” chipului lui Hristos și, în procesul devenirii fiecăruia dintre noi la statura plinătății (sau totalității) Sale, să fim toți la fel (una în cuget, simțiri etc.)

Mai este un chip, cel al lumii. Ceea ce numim noi non-conformism este de fapt conformarea la… altceva. Malagambismul este un termen care poate fi aplicat cu multă lejeritate spiritului rebel, ieșit din comun al tineretului post-modern.

Tatuaje, incizii, coafuri vâlvoi, culori stridente, cârlige, brățări, inele (multe, pe fiecare deget) și lanțuri (cu tot cu talăngi), credeți sau nu, toate acestea își fac apariția prin biserici sub privirile îngăduitoare ale unui cler intimidat (sau poate… fascinat?) de libertinism și ultimatumul pe care i l-a declarat în numele iubirii. Nici Sergiu Malagamba nu și-a închipuit așa ceva…

Că despre unele scrie doar în Vechiul, că nu contează altceva decât credința din inimă, sau ”da ce, nu mai aveți de vorbit decât despre astea, nu vedeți răutatea, hoția, mândria și fățărnicia, fariseilor ce sunteți!?”

Am o singură întrebare (cu două, trei crengi): poate cineva să-mi explice cât de cât ce mai înseamnă ”cuviincios” și unde este smerenia malagambistului? Plus, unde este limita între acceptabil și exagerat (dacă mai este vreuna)?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

31 răspunsuri to “MALAGAMBISM ”CREȘTIN””

 1. Personal cred ca s-a pierdut un principiu major din atentia multora (mai ales din atentia celor care slujesc): SMERENIA!

 2. Credinta din inima, se vede intotdeauna pe dinafara.
  Vorbeste prin felul in care artati, te misti, vorbesti, inchizi o usa,
  cum te doare de ceea ce traiesc altii, cum iti cheltui banii.etc
  Absolut in orice.
  Am ramas stupefiata deschizind sa ascult o predica undeva:
  (imi plac robele, mai ales la COR, pentru ca imbracamintea pestrita e disconfortanta,
  pentru privire;
  e atit de frumos sa vezi un Cor cu o anume tinuta;
  si orice Cor care se respecta din lume face asta;
  dar noi pentru un Domn care ne-a dat o mintuire atit de mare!)
  sa vad pe frati imbracati ca niste macelari cu robe negru cu rosu:
  o combinatie extravaganta ,foarte nereusita de culori pentru a exprima sobrietatea,
  elementul solemn al Botezului in apa….
  nu ne mai place negru?punem alb sau gri;
  dar nu combinatia culorilor folosite in cabarete, negru cu rosu:
  ostentativa si fara bun gust macar.
  Se vrea socarea omului care este prezent la eveniment?
  Mirarea este ca dintr-o biserica intreaga nu supara pe nimeni.
  Vorbim de malagambism, dar sa iti expui picioarele goale pe facebook,
  ca si Cor, mi se pare o mare uriciune, si asta mi-a produs o mare durere.
  Am crezut ca nu vad bine, m-am intrebat daca visez!
  Nu Duhul Sfint este Acela care a lucrat , NU, este duhul acestei lumi,
  ca sa nu ma exprim mai taios.
  Rusine si sfiala ce inseamna?
  Mi-e rusine sa spun cuiva :
  vii la pocainta?
  hai sa ti arta fetele noastre!!! ce dragute si frumusele sunt, ce picioare au!!!. :(((((((((
  mi e rusine sa arat baiatului meu ortodox cine sunt pocaitii!
  Doamne ai mila, e vremea sfirstului, fie va mila fratilor de tinerii nostri;
  smulgeti-i din acest veac, nu-i impingeti cu lipsa dvstra de atentie spre iad.
  Invatati-i sa se poarte cu rusine si sfiala!
  daca nu e gresit, si eu sunt cea care doar exagerez, duceti-le si la COR la fel,
  si biserica va fi arhilplina, va asigur!
  Nu trebuie sa avem doua feluri de masuri.

  • Sora Elisa,
   Toate bune, dar, cât despre culori… nu știam că la cabaret (nici nu am intrat, nici nu mi s-a povestit vreodată ce-i aia, deși bănuiesc) sunt culorile roșu și negru. Chestiune de gusturi nu de morală, ok?
   Însă trebuie avut grijă, fiindcă orice argument poate fi împins către o extremă care să îl discrediteze total. Sunt de acord să discutăm despre decență, dar cât de lungă trebuie să fie rochia sau fusta de la genunchi în jos este o chestiune subiectivă și, în afară de faptul că le îmbrăcăm pe surori dintr-odată în rochii de seară, lungirea lor cere timp și convingere…
   Pe de altă parte, să nu uităm că suntem într-o permanentă devenire. Scopul pentru care criticăm ieșirile din decență și bună cuviință este ca să trezim conștiința oamenilor către adevăr. Dar fiecare are măsura lui de credință și de înțelegere. Rânduielile sunt așezate undeva în acest grafic dar trebuie să recunoaștem că (nu numai la noi, și la ortodocși) există multe zone gri ale preferințelor umane la care avem de lucrat în permanență. Atacându-le ȘI pe cele care nu au neapărat de-a face cu mântuirea și decența, s-ar putea să nu ne mai asculte nimeni atunci când vorbim despre lucrurile esențiale. Spre exemplu, consider că este o poruncă divină ca femeia să se roage și să proorocească cu capul acoperit. Dar dacă încep să împing acest argument spre broboadă sau butcă nu mă va mai asculta nimeni. De asemenea, pot să vorbesc despre exagerări cosmetice. Dar dacă exagerez interzicând până și folosirea deodorantului sau îngrijirii generale a corpului (nu intru în amănunte…) atunci cine va mai da doi bani pe ce spun…
   Rămânem deci la ce este scris! Dacă ar fi venit botezătorii cu pantaloni scurți sau în maieu înțelegeam. Dar, că și-au luat robe cu roșu și negru?…
   Vă reamintesc câteva dintre subiectele pe care le-am atacat de-a lungul timpului pe acest blog și în dreptul cărora cred că am fost destul de echilibrat (în ciuda părerii altora):
   Peniel: am combătut introducerea unor forme de evanghelizare neavenite cadrului; am reclamat introducerea unor ”profesioniști” nenăscuți din nou pe scenele sale; am cerut integrarea acestei mișcări într-o structură de autoritate pastorală, de cult; DAR nu am negat importanța activității lor cu tinerii, nu am spus că nu ar fi necesară o asemenea lucrare și nu am spus că tot ce fac ei este rău, măcar că potrivit principiului biblic ”puțin aluat dospește toată plămădeala”.
   Vladimir Pustan: am combătut spiritul lui excentric și faptul că a concesionat (prin plecăciuni și semnul crucii) principii majore evanghelice; NU am criticat faptul că a intrat în biserici istorice pentru a predica Evanghelia și nu sunt împotriva activității sale evanghelistice, deși nici nu sunt un entuziast al modului său de abordare.

   Deci, sora Elisa și alții în aceeași postură, să vorbim deschis despre ceea ce considerăm că este important și trebuie corectat (e nevoie de multă pocăință!) și să argumentăm viguros în favoarea curăției și integrității, dar fără să alunecăm în ridicol, pentru că, ultima oară, în paleta mea de culori, roșu și/sau negru nu sunt deloc ieșite din comun.

 3. @unde este limita între acceptabil și exagerat?
  Astfel de intrebari sunt arzatoare pentru cei ce se uita la lucrurile care se vad (fuste stramte, picioare goale,coafuri…) si nu pot (vor) sa se uite la lucrurile care nu se vad.
  Limita o stabileste fiecare in mod subiectiv si ea trebuie respectata. Toti crestinii sunt adapati din acelasi Duh Sfant, care ii boteaza in trupul lui Hristos ( 1 Cor. 12 V;13 Astfel de oameni invata sa se raporteze corect la cei din trup.

  • Iată o altfel de extremă cu care nu pot fi de acord. Atunci, chiar nu vedem nimic?…

   • Ce considerati extrema? Sigur ca in grija pastorala intra si aspectul exterior al Bisericii. O am si eu. Haideti sa spunem sfintilor ca sunt sfinti, si de ce! Sa le spunem sfintilor sa se sfinteasca. Numai Sfintii se pot sfinti-i! Duhul Sfant face sfintirea, El ne da masura decentei si a buneicuviinte in functie de mai multe criterii, inclusiv cel cultural.
    Limitele acceptate azi nu sunt cele de ieri si nici cele de maine. Trebuie sa traim cu aceasta tensiune.

    PS. Botezul amintit mai sus nu e „botezul in apa”

    • Problema pivotala e ca nu toți participantii la inchinare sunt botezati de același Duh Sfânt in trupul lui Hristos. Mulți nu sunt botezati deloc, in nici un fel… Sau poate ca in apa, da. De aceea subiectivismul fiecăruia nu poate demarca ce este acceptabil sau nu cu privire la chestiile amintite.

     Degeaba încearcă inchinatorul modern (for lack of a better term) sa ne explice ca exteriorul nu contează pt ca el Îl are pe Isus in inima, dacă el nu Îl exteriorizeaza pe Isus ca familia, lumea si Biserica sa vadă acest lucru! In purtare, vorbire, gândire, acțiuni, etc… Acele roade…

     PS. Frumos verset 1Cor 12:13 dar interesant ca nu e vorba nici de botezul in apa nici cu Duhul Sfânt acolo

     • Prezenta celor ce nu sunt botezati in Hristos (botezul nasterii din nou) Romani 6;3-5, nu e doar printre inchinatorii moderni. Daca cineva afirma ca lucrurile exterioare nu au caracter mantuitor; are dreptate, insa neglijarea celor din comunitate e paguboasa. Intrebarea e; cum intampinam aceste schimbari de „trend” care au loc de la biserica primara incoace? Prin stabilirea periodica a limitelor si impunerea lor de catre conducerea bisericii? Exista o cale mai buna!

 4. Frate Han Christian (daca in adevar esti credincios). Tinuta exterioara isi are si ea importanta sa, altfel nu i-ar fi imbracat D-zeu pe Adam si Eva dupa caderea in pacat ci i-ar fi lasat ca pe animale. Ele n-au nevoie de haine. Iata cum zice in Proverbe 7: 10 „Şi iată că i-a alergat înainte o femeie îmbrăcată ca o curvă şi cu inima şireată. ” Deci nu cred ca o astfel de imbracaminte este adecvata unei fete (femei) credincioase si de aceea trebuie sa ne uitam si la lucrurile care se vad, de care pomeneai mai sus. Iar limita nu o poate stabili chiar oricine, ca acel oricine poate fi un om sau femeie botezati dar fara D-zeu.

 5. Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 24 august 2012 la 12:42 PM

  Robele sunt o inventie super, ceva bun de la americani tot am luat 🙂 Ar fi fain ca tinerii ( young ladies and young men ) care nu vor si nu accepta sa se imbrace decent la un serviciu de biserica unde asteptam prezenta Domnului… sa puna robele pe ei.

  • Manuela,
   asa este, am vazut un Cor in Spania , sora la care lucram facea parte din acel Cor, avea o roba care o facea sa aiba o tinuta
   speciala, adecvata acelui eveniment, respectuoasa , roba fiind ca o pavaza ,ca un scut;
   te impresioneaza seriozitatea cu care vezi ca se prezinta formatia in fata Celui Preainalt;
   cinti lui Dumnezeu Sfintul, Marele Imparat!
   Mi-amintesc de corul Madrigal , ce tinuta placuta aveau;
   nu mai vorbesc de adventisti.

 6. Frate Cristi, atat in acest articol cat si in altele anterioare, a-ti trasat din nou linia de demarcatie intre „chipul lui Christos” si „chipul veacului”. Si asa cum a-ti spus, nasterea din nou – din apa si din Duh, si asemanarea noastra continua cu Christos va scoate in evidenta acel „chip cuviincios” caracteristic Imparatiei lui Dumnezeu.
  Aici este unul din punctele principale cu care se confrunta bisericile la nivel general. Raceala din biserici si stagnarea se datoreaza faradelegii, – adica a lipsei de discernamant intre Christos si lume, si amestecul dintre duhovnicesc si firea pamanteasca intr-un fel de ambalaj colorat care sa fie oarecum acceptat de ambele parti. Pacatul a existat in toate timpurile, dar Biblia spune ca dragostea celor mai multi se raceste din pricina inmultirii faradelegii! Cu alte cuvinte, prin formarea acelei „zonei gri” s-a ajuns ca raului sa i se spuna ‘bine’ iar binelui ‘rau’, si diavolul i-a amagit pe oameni sa creada ca traiesc intr-o „slobozenie absoluta” (cica in Christos) si pot alerga cu veselie pe „calea Domnului”. Dar…interesant! Cand ma uit la inaintasii nostri, vad ca ei au stiut sa puna un hotar bine definit intre lege si fara-de-lege, intre bine si rau, si n-au facut un compromis intre cele doua.
  Se pare ca acest „malagambism crestin” este in vogue la ora actuala. Atata timp cat se bucura de „punerea mainilor” din partea celor cu influenta…merge! Probabil ca si bisericile romanesti beneficiaza de acest „nou har de binecuvantare revarsat din belsug in inimile fratilor!” O fi!… Trebuie doar ca un mega-pastor roman sa-l lanseze si sa-l „justifice” cu ceva versete biblice si va deveni „oficial”. Poate o va face cineva la Conventia ce urmeaza, ca apoi oamenii sa se intoarca in bisericile de unde provin, motivati „de-a urca pe noi trepte de neprihanire”. Asta e…

 7. fr Ionescu nu am fost nici eu la cabaret, dar am vazut in filme, cind eram in lume;
  da, mult rosu si negru era;
  apoi baietii mei chiar nu poarta nimic niciodata rosu;
  nu e o culoare barbateasca;
  desigur ca o sustineti, si inteleg de ce. 🙂
  Apoi cu deodorantul, sa fim seriosi, una este sa nu provoci barbatii prin dezvelirea
  incet incet , cite un pic, a pielii si alta este igiena.
  Cu regret o spun, ca daca mama mea ne-a invatat pe cele patru fete sa avem genunchii intotdeauna acoperiti si sa i tinem apropiati cind stam pe scaun,( si se mergem cu spinarea dreapta) azi mamicile au fust amai scurta decit fetele.
  Consider indecent sa descoperi genunchii, moda de vreun an doar si in biserica noastra, ceea ce face ca in pozitia picior peste picior, in fata la COR(asa cum sunt dispuse bancile Corului la noi)sa dezveleasca mai mult decit ar face-o cineva care are rusine.
  Sa ne ajute Dumnezeu sa-L ascultam si sa ascultam soapta Duhului, sunt sigura ca am stii mai bine ce avem de facut.
  Scuze, dar la noi fratii sunt numai in negru cind boteaza;
  pesemne ca e vorba de ceva smerenie, si nu au cautat „altceva” ca sa arate”mai bine”. 🙂
  Domnul sa ne binecuvinteze pe toti cei care vrem sa ajungem in Imparatie,
  cu ascultare;
  unde NU se va umbla in panataloni scurti(e vorba de femei, au batic pe cap, dar au pantaloni scurti, credeti-ma ca spun din ce vad, nu din povesti)
  a -ti arata picioarele altor barbati, inseamna indecenta si lipsa de rusine, oricum am lua-o.
  Si cred ca prezenta rusinii e ceruta de Cuvint, si ca ea din nefericire a disparut, inselindu-ne singuri.
  Spun si eu ca in Apocalipsa:cine-i sfint sa se sfinteasca mai departe.

 8. Ps
  dati-mi voie sa va spun ca lungimea fustei chiar conteaza;
  nu intrebati va rog surorile. 🙂
  intrebati pe frati;
  daca suntem fiice de Dumnezeu pe EL Il ascultam si
  daca -i place calea noastra ne va arata drumul mai departe,
  daca nu………dar sa nu uitam ca:
  Exista o Viata vesnica care ne asteapta , in slava cu Domnul,
  pentru care merita sa lasam TOATA lumea la o parte.
  Domnul sa se indure de noi toti!

 9. Elisa indrumal pe baiatul tau la Hristos si cu siguranta ca daca vrea sint si fete sincere pentru Dumnezeu si imbracate decent.Stii si tu asta Eu am mai multe fete si baieti bineinteles dar nu-i chiar usor cind e vorba de educatie.Bucuria cea mai mare o am sa aud ca vorbesc frumos,ca se imbraca frumos si atunci cind nu sint eu de fata.Cit despre culori chiar nici nu ma complic.Domnul sa te binecuvinteze pe tine si ai tai

 10. Iosif,
  multumesc,
  fiul meu cel ortodox mi-a spus”daca vine rapirea acum, crezi ca te va lua?’
  eram imbracata in casa cu un fel de cioprp pantalon de lina;
  de atunci am luat fusta peste.
  Cind locuia la mine, nu aveam voie sa am pe mine o bluza decoltat in casa, vara!
  Multe am invat si eu de la ortodoxul meu.
  Domnul sa ne ajute si sa ne intelepteasca sa avem grija de ai nostri, din casa sau din adunare.
  Han Cristian spune mai sus
  „Duhul Sfant face sfintirea, El ne da masura decentei si a buneicuviinte”
  ceea ce inseamna totul.

  • Sora Elisa, garantez ca nu puteți influența rapirea prin pantaloni de lana sau fusta 🙂

   • NUuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,. 🙂
    acoperirea cu fusta( care nu e o haina barbateasca,)
    daca cineva in casa se poticneste in tine;(1)
    prin ascultare care spune ca femeie trebuie sa se imbrace cu rusine si sfiala, (2)
    Masura decentei si bunei cuviinte ne-o da Duhul, pe care daca nu-L avem nu vom fi rapiti.

 11. „Simone, Fiul lui Iona, Ma iubesti”…….a intrebat Isus, si apoi ia zis; „paste mieluseii Mei”, apoi „paste oitele Mele”, si in urma „paste oile mele”. Am observat ca pina la un anumit punct, ” Simon” din acest secol, a cam inversat ordinea care i-a fost data, si a inceput sa pasca mai intii oile, iar mieluseii si oitele ramase infometate, au mincat ce au putut si ce li sa dat de prin vecini. Si acum lui „Simon” nu-i place cum au crescut. „Simone”! nu poti sa culegi roada multa si buna dintr-un ogor ne lucrat.

 12. Cum de Isus Cristos a uitat sa pregateasca robe pentru cei 12 ucenici ai sai ???? Daca acestea ar fi fost placute lui Dumnezeu credeti ca Isus nu era in stare se le comande ????

  • Criss,
   chiar vorbesti serios?
   sper ca e o gluma!
   ai impresia cumva ca ucenicii aveau costume la 800$, si cravate cu fir de aur?
   crezi ca trebuia redusa simplitatea lor la mai mult?
   crezi ca pentru ca nu aveau putere ca nu traiau prin Duhul, aveau nevoie de Coruri?
   Nu, nu aveau coruri, cintau simplu cu Domnul, cintarea;
   cum spune undeva in evanghelii, au iesit si au cintat cintarea cu Domnul Isus.
   ERAU IMPREUNA cu Domnul Isus, intelegi ce ineamna asa ceva?
   Poti intelege ce inseamna sa ai pe REGELE cu tine?
   Erau saraci, dar fericiti, cum putini sunt azi, desi au bani, chiar fratii nostri, bani multi.
   Apropo de Robe, e o problema de bun simt, de ordin, de simplitate,
   de rinduiala.
   Sunt biserici care se respecta;
   robe care au, cum era si in Spania, Gospelul.

   • Au iesit undeva, sau scrie undeva, sau …Cred ca noi avem UNDEVA O BIBLIE! Nu crezi?
    Cind eram in vremurile de demult, aproape tinar, auzeam si ascultam cu placere o melodie (nu-i cunosc autorul) dar stiu refrenul. ” Cu cine semeni dumneata?”
    Asa cred si in aceasta situatie ca se potriveste sau doar poate seamana cu ceva versete scrise undeva.
    Si ca sa fiu mai aproape de solutie, cred ca ucenicii au IESIT impreuna cu Domnul Isus, INTRIND in camera de sus, unde dupa cina cea de taina au cintat cintarea. Marcu 14 cu 26 Matei 26 cu 30. Mult har si pace sfinta.

    • Mihal,
     stim ca ceea ce spunem ca e scris , este scris,
     nu inventam;
     nu cred ca e f important acum acest lucru.
     Importanta era ideea de a fi cu Domnul, nu unde…unde scrie?. 🙂
     Cu cine semeni dumneata?
     se adreseaza noua femeilor ?. 🙂
     sau si baietilor tineri care isi vopsesc parul,
     isi rup blugii in genunchi ca sa para mai interesanti etc. 🙂
     Ai mila Doamne de noi toti, Te rugam! de toti.

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 26 august 2012 la 1:59 PM

   Hmm…un scurt quiz: Cum au fost imbracati ucenicii in timpul lui Isus?

   a) blugi rupti ( nu de la rugaciune )
   b) pantaloni scurti
   c) bluze/fuste stramte
   d) costume de $800 si cravate de silk…etc…etc
   e) robe

   Sa fim seriosi…decenta si simplitatea de atunci mai exista acum?!

 13. Ce inseamna pentru voi faptul urmator : „DUMNEZEU ESTE SFANT!” Cand Il cunosti pe EL cu adevarat atunci te porti asa cum vrea EL. „Principiul culturii” in interpretarea Scripturi nu isi are locul si nici potrivirea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: