DIVERTISMENTUL ȘI BISERICA

Am primit următorul e-mail de la fratele Emil-Sebastian Țună, autor de articol și comentarii pe acest blog. Consider că articolele menționate mai jos (scrise de Gary E. Gilley și traduse în limba Română de Florin Vidu – aveți link-urile) merită citite cu atenție, apoi vă aștept opiniile.

Frate Cristian Ionescu,
vă trimit aici un număr de 3 articole scrie de către Gary E. Gilley (sunt traduse în lb. Română de Florin Vidu) care dezbat cauzele și efectul divertismentului promovat de cele mai multe ori fără conștientizare în rândul evanghelicilor contemporani dar și cu bună știință de către cei ce își permit să simuleze lucrarea de slujire măcar că nu sunt născuți din nou și de către credincioși carnali. Divertismentul este otrava dulce care trebuie demascată în tote domeniile de activitate și slujire ale bisericilor pentru că acolo unde este în loc de cinste divertismentul lipsește reverența și unde lipsește reverența lipsește cinstirea lui Dumnezeu. Este imposibil să le avem pe ambele (divertisment și reverență) de aceea cred că ar trebui și este timpul să tragem semnalele de alarmă și să luptăm pentru ca Dumnezeu să primească toată cinstea și slava care I se cuvin. Cred că ilustratele ce le-ați postat și am reușit să le văd și eu cu „câinii și lupii” și „Rochia care a ucis mireasa” sunt aplicative și în sensul acesta.
În mod special partea a 3 a tratează divertismentul din închinarea prin muzică, acest subiect este tratat din câte observ prin puțina mea experiență cu mare indiferență de către mulți pastori și slujitori ai Domnului care chiar nu înțeleg rostul cântatului în biserici. Indiferența trebuie dată la o parte și trebuie spus că divertismentul, otrava dulce din serviciile noastre divine cu cât face mai mult parte din meniul nostru zilnic cu atât ucide mai repede reverența și acolo unde reverența lipsește, lipsește și cinstirea lui Dumnezeu.
Sunt tot mai convins că până nu va fi o reforma pentru restaurarea reverenței poporul lui Dumnezeu o să fie tot mai secătuit de prezența și slava lui Dumnezeu… Dumnezeu nu-și împarte slava cu nimeni și dacă ne dorim trezire adică să vedem Slava lui Dumnezeu trebuie să trecem la meniul sănătos chiar dacă nu-i așa de gustos.
După mine eu cred că nu ar fi rău ca toți slujitori evanghelici inclusiv cei din domeniul muzical să citească aceste articole și apoi cercetându-se fiecare așa după cum este călăuzit de către Domnul să acționeze. Dacă este posibil vă rog în numele Domnului când se ivește posibilitatea îndemnați pe cât mai mulți slujitori să citească aceste articole eu pentru că eu am convingerea că cine își va pune încrederea în Domnul și o să acționeze renunțând la interese pentru a restaura reverența în bisericile evanghelice se va bucura de prezența slavei lui Dumnezeu. (Poate la convenție bisericilor penticostale din America si Canada reușiți câtorva slujitori sau lideri muzicali interesați de trezire spirituala să le spuneți despre aceasta, unii știu deci le rămâne doar să facă ceea ce trebuie să fie făcut alții nu știu dar trebuie să știe…)

Divertismentul partea 1 – http://www.rcrwebsite.com/entertainment1.htm
Divertismentul partea 2 – http://www.rcrwebsite.com/entertainment2.htm
Divertismentul partea 3 – http://www.rcrwebsite.com/entertainment3.htm – măcar aceasta parte mi-aș dori să fie citită în mod special de cât mai mulți oameni care-l iubesc pe Dumnezeu.

Domnul să vă binecuvânteze!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

50 răspunsuri sa “DIVERTISMENTUL ȘI BISERICA”

 1. din partea II-a:

  „Nu e nimic greşit atunci când un creştin se distrează; e greşit atunci când confunzi distracţia, sau îi permiţi acesteia să înlocuiască adevărata închinare şi instruirea biblică.”

  • Serios?… nu mai spune! , am fost chemati la distractie cica…..

   • Ati inteles total gresit…

    Articolele de mai sus nu spun ca suntem chemati la distractie; e vorba de o confuzie a distractiei. Dimpotriva, articolele trag un semn de alarma ca divertismentul inlocuieste inchinarea in Duh si in adevar!

   • Ioan 15 cu 18- 19;

    Cum sa urmam pe Isus? Luca 9 cu 23 : Apoi a zis tuturor:Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa Ma urmeze. ( asta da divertisment.Si mai cu seama cu crucea in spate si fara zile libere)

    Marcu 13 cu 13,… Veti fi uriti de toti pentru Numele Meu; dar cine va rabda pina la sfirsit, va fi mintuit. ( Un astfel de diverstisment da, cred ca da….)

    Da fr Mitica, distractie en gross: 1 Corinteni 4 cu 9:
    -caci parca Dumnezeu a facut din noi, apostolii, oamenii cei mai de pe urma,niste osinditi la moarte; fiindca am ajuns o priveliste pentru lume, oameni si ingeri;
    1Corinteni 4 cu 10 si cu 11:
    -pina in clipa aceasta suferim de foame si de sete ,suntem goi,chinuiti,umblam din loc in loc, 12:
    -ne ostenim si lucram cu MIINILE NOASTRE; cind suntem ocariti ,binecuvintam, cind suntem prigoniti, rabdam, 13
    -cind suntem vorbiti de rau ,ne rugam,. PINA IN ZIUA DE AZI AM AJUNS CA GUNOIUL LUMII ACESTEIA , CA LEPADATURA TUTUROR.

    Si sa nu uitam ca vorbea apostolul neamurilor, un om scump a lui Dumnezeu. Dupa un asemenea „divertisment”, tare as vrea sa cunosc persoana care cu un cuget curat sa marturiseasca faptul ca ar vrea si el darul apostoliei.(exceptie adunarea cunoscuta ca fiind a divertismentului saptaminal si a politicii zilnice) Ca despre celelalte „distractii ” si scaune din adunarile noastre ni s-a ingaduit sa stim prea bine.
    Da sora Rebeca, aproape mai facut sa cred ca dupa atita suferinta cita au purtat generatiile de dinaintea noastra, da poate ne lipseste ceva.Dar in nici un caz distractia. Iar daca ne vom hotari sa plingem starea noastra inaintea Domnului, pentru felul nostru de traire, oare cite generatii va trebui sa o faca?

 2. Parca s-a luat Harul,
  exceptional articol.
  Primesc semnale din partea surorilor precum ca nu sunt multumite ca in serviciul
  de inchinare abunda divertismentul , si ca nu mai stiu ce sa faca , unde sa se duca.
  Multi se inchina in case in Romania.
  Amaraciunea care provine din acest lucru este socanta;
  sa nu mai poti merge la inchinare, pt ca acolo este ceea ce scrie mai sus.
  Pina nu se va lua o hotarire ferma de a schimba TOTAL lucrurile in Adunari ,
  ca sa ne intoarcem la vechile carari, nu va fi de bine.
  Cred ca pina la urma stind impreuna vom deveni fel.

 3. Nu cred ca divertismentul este ceva rau si decat sa vad fetele incruntate, ipocrizia si multe altele prefer amuzamentul prin care de multe ori am avut experiente placute si ziditoare. Primul articol l-am citit dar nu m-a impresionat si am vazut inca de la inceput ca este ideea unui conservator de a ne pune pe toti la punct si incercarea de a ne duce la o inchinare de care cu greu am scapat doar de cativa ani prin schimbul gereratiilor. Presupun de ce Emil-Sebastian are dorinta sa fie citita ultima parte si sa fim seriosi cred ca nu tine.

  • Cred că dvs. confundați divertismentul cu închinarea. Este clarificarea pe care o face autorul. Specifică în detaliu că nu orice divertisment este păcătos, că închinarea poate avea componente care reprezintă divertisment pentru unii, dar niciodată nu trebuie confundate. Nu ați prins esența.

   • Nu este frumos sa va contrazic dar va asigur ca stiu ce se urmareste, un atac asupra modului de inchinare contemporan care este dinamic, productiv si nu formal/ipocrit. Se pierd tineri datorita ipocriziei, incearcand sa fie manipulați ca sa se joace dea biserica sau pocainta dupa un sistem sau altul, suntem invatati cum sa ne imbracam sau nu, ce sa cantam-ceva pe ce se poate dormi-va rog nu deranjati, pastrati linistea lumea se odihneste…, ce sa manance si ce nu, ce sa bea si ce nu, unde sa mearga si unde nu si mai nou se interzice si sa te simti bine… Aceste idealuri care au esuat in generatiile anterioare se pretind de la noi insa nu va asteptati la alte rezultate atat timp cat totul este formal.

    • De ce vă hazardați să batjocoriți ”generațiile anterioare”? Biblia avertizează cu privire la o degradare NU îmbunătățire a lucrurilor. Adică e din ce în ce mai rău de la o generație la alta, nu din ce în ce mai bine!
     Îmi pare rău să constat o atitudine arogantă la unii tineri (sper că nu prea mulți) prin care ei asumă că trăiesc viața de credință la un nivel superior și că ar fi descoperit centrul universului. Priviți realitatea din viața multora de felul acesta și îngroziți-vă! Nu mă refer la cineva în particular, generalizez pentru că și Biblia face acest lucru!

     • Nu am nimic cu generatiile anterioare si doar cu unele din practicile care ni se impun noua cu toate ca nu au fost eficiente nici atunci. Fiecare are slabiciunile sale asa ca bine este ca fiecare sa se uite la viata lui si sa schimbe ce se poate. M-am saturat sa vad mereu in ultimul timp cum multi care nu fac nimic incepe sa discrediteze sau sa dea lectii celor care se straduiesc sa faca ceva.

    • Rebeca,
     cei care au pe Duhul Sfint a lui Dumnezeu traiesc niste bucurii pe care nu am cuvinte sa ti le descriu,
     pentru ca, cuvintele noastre sunt prea putine pentru acest lucru.
     Duhul Sfint nu ne trimite la idealuri;
     care esueaza pe masura ce trece timpul
     A trai viata crestina din plin. inseamna ca vor curge RIURI DE APA VIE din inima;
     ce spui tu, e apa moarta.
     Si chiar daca o agiti un pic cu muzici, si alte practici dragute, va mirosi dupa o vreme, ca orice apa moarta.
     Nu se pretinde nimic in chip formal, acela e legalism;
     apsotolul Pavel a invatat uncenicii timp de trei ani cu lacrimi zi si noapte;
     nu muzica, nu sport, nici macar excursii;
     i-a invatat sa umble pe Cale, dupa urmele Domnului Isus, asa cum si el umbla;
     fratii invata, oile , oitele, mieluseii, care atunci cind aud Glasul Patorului se duc singure dupa EL.
     Domnul sa te ajute sa primesti lumina de SUS, pentru cele care se cer pentru o viata sfinta, si pe care Domnul ni le da daca suntem deschisi si dorim o viata in CER cu Hristos si sfintii.
     Vechile carari la care suntem chemati ne ofera o bucurie care intrece orice inchipuire.

     • Sami Cociorvan 29 august 2012 la 7:37 AM

      Ce intelegeti prin „ei care au pe Duhul Sfint a lui Dumnezeu” ? Sa fie nascuti din nou? Sau (ceea ce in pneumatologia populara penticostala, expresia semnifica) experienta botezului in Duhul Sfant (avand la baza Rom. 8:9)?

  • partea I – finalul

   „Creştinismul a fost conceput de Dumnezeu să fie o credinţă „care gândeşte”. Dumnezeu doreşte ca poporul lui să gândească, să raţioneze, să analizeze şi să studieze. El ne-a dat Cuvântul Său într-o formă declarativă; un Cuvânt care trebuie analizat cu atenţie dacă vrem să îl înţelegem (2Timotei 2:15). E o pierdere îngrozitoare atunci când ne lăsăm modelaţi în tiparul lumii de divertisment, fără să reflectăm cu atenţie, bazaţi pe Scriptură. Dumnezeu nu Îşi cheamă poporul la o viaţă morocănoasă, dar cu siguranţă că, dacă noi, la fel ca sfinţii din vremurile biblice, vom privi la cetatea care are temelii tari, al cărei meşter şi ziditor este Dumnezeu (Evrei 11:10), acest lucru ne va modela felul în care trăim şi ne va face să ne bucurăm de timpul nostru pe acest pământ.”

 4. Divertismentul nu este limitat doar cadrului muzical, ci se manifesta in toate ramurile de activitate bisericeasca. Mai mult, divertismentul se intalneste in mai toate bisericile evanghelice, si nu este o uscatura intalnita doar in bisericile penticostale sau cele carismatice.
  Asa se intampla cand omul i-L paraseste pe Dumnezeu! Atunci si Dumnezeu i-L paraseste pe acel om! Iar omul, in loc sa se pocaiasca de faptele lui, mai repede apeleaza la divertisment, ca sa dea impresia ca totusi „ar mai fi ceva” si ca „el nu este chiar asa de gol precum se pare ci Dumnezeu inca se manifesta prin el”. Este un fel de auto-amagire…!
  Dar ma intreb: Nu cumva eticheta aceasta de „divertisment” este aruncata batjocoritor asupra acelor biserici care practica invatatura biblica a manifestarii darurilor Duhului Sfant? Bine ar fi sa nu fie asa…

  • SPER că nu!… Ar fi trist, dacă nu este bine să confundăm divertismentul cu ÎNCHINAREA ADEVĂRATĂ, să interpretăm ÎNCHINAREA ADEVĂRATĂ ca fiind divertisment…

  • Vă încurajez să citiți cele trei părți din studiul lui Gary E. Gilley despre divertisment și o să vedeți că „divertismentul” nu este o etichetă care este aruncată batjocoritor asupra acelor biserici care pracitcă învățătura biblică a manifestării darurilor Duhului Sfânt. Avem dreptul și încurajarea să cercetăm totul și să păstrăm ce este bun. (1 Tes 5:21)

  • Poate aceasta ajută – partea a 2 a, finalul
   Imaginea biblică este aceea că credinciosul poate de fapt să experimenteze multe emoţii minunate ca rezultat al relaţiei lui sau ei cu Dumnezeu. Însă acele emoţii ar trebui să rezulte din adevărul biblic şi să se bazeze pe acesta, nu pe substitute create de om cu scopul de a provoca un răspuns emoţional.

   • Puteti da un exemplu de substitut creat de om cu scopul de a provoca un raspuns emotional?

    • Dacă ați urmărit și alte comentarii atunci deja aveți expuse multe exemple de substituție.
     La predică tot felul de ilustrații de la bancuri, „glume creștine” la tot felul de povestiri lacrimogene cu scopul sa capteze atenția și să provoace anumite stări (de la râs la plâns, etc.). Faptul că prin ilustrate se încearcă captivarea atenției nu este greșit dar așa după C. Spurgeon spunea „ilustrațiile sunt ca și ferestrele la o casă” aceasta înseamnă că își au locul și rostul lor pentru aerisire, vizibilitate, pătrunderea luminii și alte beneficii însă problema intervine atunci când toată casa este doar din ferestre. Tot asa și în predică rolul și locul ilustrațiilor este cunoscut; să aducă lumină, să ajute la înțelegerea ideilor susținute și a explicației ca mai apoi ascultătorul înțelegând mesajul să-l poată aplica la viața lui. Când ilustrațiile sunt majoritare în predică este o problemă… o casă are o structură care nu poată fi ignorata dacă ne dorim să fie trainică. Fundația, stâlpi, zidurile, acoperișul și alte elemente de structură și rezistență nu pot lipsi de la o casă care se vrea a fi rezistentă. Același lucru se întâmplă și cu predicile și alte slujbe când doar provocăm stări și nu avem și elementele de rezistență. Emoția vine și pleacă dar cu ce rămâne cel ce a avut parte de ea? Dacă ilustratele din predici fac lumina în decodarea mesajului și face apel la rațiune înainte de decizie atunci atunci omul se alege cu ceva (Duhul Sfânt lucrează în noi schimbarea cu ajutorul Cuvântului. Prin auzirea Cuvântului omul ajunge la credință…). Când vorbim despre apelul pentru predare sau dedicare din nou întâlnim multe substituții: unele sunt apeluri manipulatoare de la muzica de fundal, ilustrate, povestiri, uneori urmate de amenințări ce nu lasă loc omului să mediteze la Cuvânt și apoi să ia decizii în lumina Cuvântului și sub îndemnul Duhului Sfânt.

     • Lucrurile de care amintiti sunt deja la „ordinea zilei” in unele biserici, iar concurenta de piata face ca bisericile sa se intreaca intre ele in ale divertismentului! Aceasta marfa a devenit „noua dimensiune si roada a duhului”, si este exportata/importata cu mult zel de bisericile usuratice si fara verticalitate spirituala.

     • Aveți dreptate, lipsa maturități spirituala, lipsa învățături sănătoase, lipsa discernământului, frica de consecințele ce ar rezulta prin plătirea prețului de întoarcere la valorile cuvântului lui Dumnezeu (totul s-ar schimba dacă mentalitatea noastră ar fi cu adevărat centrată pe o singură frică, frica de Dumnezeu. Dacă pe primul loc în viețile noaste ar fi teama ca nu suntem cum ne vrea Domnul, acea frica care să ne îndemne să facem voia lui indiferent de dorința și voința noastră sau a altora. Aceasta înseamna dedicare 100% pentru Domnul, capacitatea de a merge pentru Domnul chiar și la moarte…) Concurența împinge într-acolo și cine caută popularitatea (să fie pe placul oamenilor) mai mult decât să împlinească voia lui Dumnezeu (să fie pe placul lui Dumnezeu) cu siguranță cade în cursă frici de a plăti prețul rămâneri și rodiri în Hristos.

 5. partea I

  ”Există oare vreun antidot pentru o cultură secată de râs? Nu cred. Când totul, de la politică la educaţie şi la religie se defineşte prin valoarea divertismentului, cultura în ansamblul ei pare prea trivializată ca să mai poată fi recuperată. Există totuşi o infimă speranţă ca poporul lui Dumnezeu (cel puţin o parte a lui) să privească prin fum şi să ajungă la concluzii diferite, la un mod de viaţă diferit. Cheia se găseşte în sfera discernământului…”

 6. Acest articol ne eibereaza pe multi de ILUZII. Sper !Apel la emotii prin muzica : Aprioric–sau ” nema ” Ratiune ,doar credinta in fatalism–cata vreme ne simtim bine , ce mai conteaza…tot mai bine e decat nimic….–-Muzica iscusita in urma ereziilor ariene din [ sec 4 ], care in loc sa te sfatuiasca si sa te indrume la Isus Hristos , te baga in ce stare vrei.––––-Alergau oamenii disperati de la capatul pamantului – la ”Toronto blessing””,trezirea din Florida” ”rasul sfant” ,tatuatii, etc––chiar si sistemul video in unele Biserici poate deveni o capcana , cand la inchinare tanjesti sa fi vazut de ce-i din satul sau com. natala. Vai de bisericile care isi aleg pastori cu ”diplome” in detrimentul calitatii morale si spirituale , si care fac din Biserica –-Teatrul Afirmarii lor , si uita ca , pacatul lor se inregistreaza nu doar pe video––ci si in codul lor genetic .

  • Nu ai frica de Dumnezeu ca sa discreditezi/batjocoresti lucrarile lui Dumnezeu doar pentru ca tu nu crezi in ele?
   Acest articol nu ne elibereaza insa ne dezbina si asa suntem dezbinati.

   • Draga Rebec@, articolul nu ne dezbina deloc, desparte doar pe cei firesti de cei duhovnicesti, dupa cum ne invata de fapt si biblia. Si cat despre liberate, santem liberi in Cristos dar in cadrul Lui nu in cadrul pe care ni-l dorim noi. Daca nu se afla cineva in cadrul lui Cristos, atunci se afla intru-n cadru in care se da invataturi dupa pofte firesti, asa ca sa ghidile la ureche si sa te faca sa te simti bine chiar daca Domnul se uita la astfel de oameni printre degete…

    • Faptul ca nu indrasnesti sa te scri cu un nume spune multe despre tine „LJ”, poate era mai dragut LG. Pentru voi cine accepta inchinarea contemporana este firesc sau nenascut din nou in fond nici nu conteaza ce parere aveti este important cum piveste Domnul la noi. Nu ne dorim sa fim o generatie plafonata in forme si ritualuri lipsite de continut…

 7. astazi am primit de la Perla Suferintei cartea lui Tozer, in care am gasit acest pasaj:

  „Probabil ca ne apropiem de o vreme in care cei care sunt de partea Domnului,
  vor fi constrinsi sa se retraga din talmes balmesul religios si sa formeze un grup de credinciosi care sa insiste asupra doctrinei Nou Testamentare si asupra paracticii nou testamentare.
  Templul asteapta sa fie curatat.
  Ar trebui sa ne rugam zi si noapte pina cind va avea loc acest eveniment fericit.”

  AW Tozer _Pretul Neglijentei.

 8. „cine își va pune încrederea în Domnul și o să acționeze renunțând la interese pentru a restaura reverența în bisericile evanghelice se va bucura de prezența slavei lui Dumnezeu. ”
  cit e de adevarat!
  E imperios necesara restaurarea reverentei!

 9. O postare EXCELENTA care imi adreseaza o problema destul de ingrijoratoare fata de cei din jurul meu care cred ca e OK sa te duci in casa Domnului si sa te simtit ca intrun comedy club.Inteleg ca in viata e bine sa si razi,sa ai parte de divertisment si momente funny,dar in casa Domnului, prin cercetarea Duhului Sfant divertismentul has no place !!!Recent am la un serviciu american la Harvest America with James Mcdonald si pot spune ca a fost mai mult un show ,concert decat altceva.Problema care o vad venind de la generatiile mai tinere ca mine(eu sunt la 28) in bisericile romanesti din america este ca incearca sa aduca lucrurile acestea de inchinare din bisericile libertine americane unde este ok si se acepta multe lucruri nebiblice din multe puncte de vedere.

 10. Sora Rebeca, eu nu gasesc ideea de crestin conservator sau liberal in Biblie, ci doar ideea de crestin lumesc (firesc) si duhovnicesc. Crestinul care-si umple sufletul cu filme, glume, muzica fara D-zeu, etc, etc, devine un crestin tot mai firesc si pana la urma poate sa moara spiritual fara sa-si dea seama.

  • crestin firesc nu inseman ca este acela care traieste prin firea paminteasca, care inseamna moarte vesnica?

  • „Sora Rebeca, eu nu gasesc ideea de crestin conservator sau liberal in Biblie, ci doar ideea de crestin lumesc (firesc) si duhovnicesc.” – Probabil dumneavoastra nici nu ati citit articolele.

 11. Citez dintr-un articol de mai sus: „Cântările de laudă care au luat locul măreţelor imnuri ale Bisericii nu reuşesc să ascundă faptul că închinarea noastră este în esenţă un spectacol, care face apel la simţuri în loc să fie un act de reverenţă faţă de Dumnezeul Atotputernic, cel ce e în acelaşi timp sfinţenie şi dragoste. Închinarea contemporană este mai mult egocentrică decât teocentrică. Scopul ei este mai puţin să-I dea slavă lui Dumnezeu şi mai mult să satisfacă dorinţele inimii omeneşti. Chiar şi atunci când cântăm laudele lui Dumnezeu, în centrul acestora stă împlinirea şi satisfacerea căutărilor omeneşti după împlinire şi pace sufletească…” Este clar ca aceasta persoana a ajuns sa despice firul de par in patru si se deduce clar ca nu este din generatia de dupa anii ’70… Sunt de acord ca unele din „imnurile” vechi, asa cum cu mandrie le numeste generatia mai veche, au cuvinte, multe dintre ele foarte inspirate, dar… am cateva intrebari:
  1. Din ce unghi se priveste la noul model de lauda si inchinare cand este definit ca…divertisment? Din unghi muzical, din punct de vedere doctrinar, ori altfel?
  2. De ce cantarile noi nu sunt socotite imnuri? Doar le cantam cu totii, nu? Spre slava lui Dumnezeu, nu? Doar asa cred!?…
  Vreau sa va dau un exemplu din cuvintele unei cantari mai noi, din „repertoriul” de lauda si inchinare, daca vreti sa-l numiti asa, si sa vedem ce spuneti, merita si acestea sa fie cantate alaturi de „imnurile” traditionale ori sa le „expulzam” din biserici pe motive ca ar fi compromise fiind compuse de…Jack Hayford din miscarea Vineyard….(nu ca acest cantec ar fi scris de el), dar e scris de cineva dintr-o generatie mai…noua. Va rog cititi versurile mai jos si dati-mi un raspuns, daca doriti:

  „Sangele Tau m-a curatit
  Sangele Tau m-a mantuit
  Sangele Tau viata mi-a dat
  Ai murit ca eu sa fiu salvat!

  Imi ridic azi mainile
  Ma inchin ‘naintea Ta
  Doar Tu meriti sa fii laudat!
  Nimeni nu m-a iubit asa de mult
  Ca sa moara pentru-al meu pacat!”

  Eu cred ca atunci cand mintea, inima si cugetul imi sunt atintite la Cristos cand cant aceste cantari, nu produc nici un divertisment, ba mai mult, vreau sa-L laud pe El, chiar daca refrenul acestor cantari s-ar repeta minute in sir…

 12. (Deşi mulţi predicatori, cum ar fi Jonathan Edwards, predicau inimii, ei făceau acest lucru prin intermediul minţii.) …….(Edwards citea fiecare cuvânt).

  Citea fiecare cuvint…. 🙂

  EXCELENTE articole… Tozer spunea cam aceleasi lucruri cu 60 de ani in urma( Tozer on Entertainment)

  In zilele noastre predicatorii trebuie sa arunce cu bombe lacrimogene, zbierete cu lacrimi de crocodil ca sa-l multumeasca pe crestinul cautator de senzatii tari…
  Numai in felul acela un predicator are har
  Si asta numai la romani , ca la (unii) Americani nu are rost sa mai amintim ce fac

  Mai nou am vazut ca unii au devenit „Bishop”….pastor nu mai suna „cool”…. nici macar „reverend” … ci „Bishop” … ca la sah….

  numai ca la romani , piesa de sah „bishop” are cu totul alt nume….

  • Inchinare si distractie a lui Tozer?
   la noi apare cu acest titlu;
   buna carte, el a scris „avind sclipirea unei minti literalmente cufundata in Cuvintul lui Dumnezeu si antrenata de Duhul Sfint”
   Ceea ce ne-a dat Domnul prin acest om e pacat sa pierdem,
   a reusit sa scoata la iveala frumusetile multor adevaruri ascunse
   si sa mareasca Persoana si Lucrarea Domnului Isus,
   il aveti in limba in care a scris cartile, sunt o adevarata desfatare.
   Este apostolul sec XX cum spunea cineva.

 13. Da…este interesant ce spune omul dar mai important este ceea ce spune Cuvintul.Ferice de cei care Il implinesc!Cine a gustat si a vazut ce bun este Domnul nu mai are placere sa guste din altä parte.Mutarea de la o masä la alta este pozitia unui om nestatornic.Se pare insä cä multi nici nu-si dau seama cind se aseazä la altä masa….Gandul celui ce-L iubeste pe Dumnezeu este sä se bucure si sä mänince iedul cu Tatäl…Domnul vrea sä ne bucuräm intoteauna…si bucuria aceasta sä nu fie amestecatä cu ,,bucuria” lumii ci sä fie in Domnul (Filipeni 4:4)Eu cred cä pärerile diferite provin din faptul cäci Cuvintul nu este pentru toti o candelä pentru picioare(de fapt pentru minte).Cine are fricä de Dumnezeu il iubeste pe Dumnezeu.Un om näscut din nou a rupt-o cu päginätatea si cu poftele firii.Un om näscut din nou are parte de cäläuzirea Duhului care nu stä impreunä cu firea.Un om näscut din nou este slobod si chiar aceastä slobozenie este aplicatä in mod lumesc de unii transformind-o intr-un prilej de desträbälare.

  2Corinteni 3:17Cäci Domnul este Duhul;si unde este Duhul Domnului,acolo este slobozenia.
  Aceasta este adevärata slobozenie de care trebuie sä ne bucuräm si sä sältäm de bucurie neincetat,sä ne bucuräm tremurind.
  Amin!

 14. Ma bucur de ce am citit in aceste trei articole, daca exista oameni care se sesizeaza asupra „spectacolului” de multe ori fara nici o legatura cu Dumnezeu din bisericile noastre inseamna ca mai exista speranta. Dupa parerea mea, poate ca multi vor zice ca duc lucrurile la extrem, nici inchinarea individuala (cantare, poezii) in biserica nu prea are ce cauta..promoveaza vedetismul mai mult decat zideste biserica. Daca rugaciunea ar fi mai bine reprezentata, impreuna cu predica si cantarile in comun nu am mai avea timp si de altele.
  Intr-adevar, ne-am pierdut reverenta si nu ne-ar strica o intoarcere la un stil de inchinare mai solemn, chiar daca este ridiculizat de multi tineri…personal, mi se pare mai fals stilul contemporan decat cel de pe vremea bunicilor nostri (am 24 de ani, deci nu pot fi judecata prin prisma varstei).

 15. Am participat anul trecut la o saptamina de inchinare adevarata;
  saptamina de rugaciune;
  in fiecare seara a fost prezent Duhul Sfint;
  foarte putini am fost, din sase sute, poate vreo 5o;
  a lipsit orice formatie muzicala;
  or fi fost si mai putine duhuri, om fi fost si noi doar din cei veniti cu un singur gind;
  cine este prezent Dumnezeu totul suna altfel.
  Nu am cuvinte!

 16. Tot de la Tozer:
  „Motivul pentru care creştinii evanghelici apelează la aşa multe artificii, spectacole, scenete,filme şi dispozitive amuzante, precum şi la oameni renumiţi ca să-i însufleţească este faptul că le lipseşte bucuria Domnului. Un om fericit nu are nevoie de prea multe lucruri. Nu avem bucurie şi de aceea încercăm să ne-o producem singuri. Şi cred că Dumnezeu, în cerul Lui, este probabil mult mai bun şi mai răbdător în legătură cu acest lucru, decât sunt eu. Totuşi, cred că chiar şi lui Dumnezeu trebuie să-I fie foarte silă de ceea ce vede, şi anume, toate micile artificii pe care le folosim în încercarea de a fi fericiţi, când, de fapt, ne lipseşte izvorul fericirii care ar trebui să ţâşnească din interiorul nostru. Când izvorul bucuriei nu curge, noi încercăm să pictăm pompa pentru a obţine puţină veselie sau să fixăm clopoţei la mânerul vechii pompe, dar asta nu face nicidecum să ţâşnească apa.”

  Și când te gândesti că o scris asta în anii ’50….Dacă ar vedea ce e astăzi, nu cred că ar mai putea ține nici pixul în mână…

  • Ceea ce Tozer spunea despre „artificii, spectacole, scenete, filme şi dispozitive amuzante” cu atât mai mult se aplica astăzi la ambalajul in care se impacheteaza inchinarea. Numai ca astăzi si teologia acestor biserici a degenerat. Aici este punctul cel mai dureros. Spun asta pentruca am participat la servicii unde nu se predica Hristos! In loc de Hristos se predica „power, power, power!” „take it, take it, take it!” receive it, receive it, receive it!”

 17. Si cine sint vinovati ca se accepta in biserici Fun time si cool stuff.Spre exemplu a fost Conventia tinerilor pe coasta de vest.Cind cinta Corul tinerilor stingeau luminile si numai anumite becuri care creau imagini mergeau dintro parte in alta
  Ce vina au tinerii.Pastorii sint de vina ca le da voie sa faca ce vor.
  Am vazut biserici in care rid pina nu mai pot ca ar fi asta roada Duhului.Eclesiastul spune ca RIsul celor fara minte e ca piriitul spinilor sub caldare.

 18. Sami,
  desigur nasterea din nou , pe care o face Duhul Sfint, traind in noi.

 19. recomand
  Ce s-a-ntimplat cu inchinarea.
  Rutina , putreziciune sau trezire.
  Tragedie in Biserica, lipsa darurilor.
  de acelas autor AW Tozer

  • S-ar putea ca unii dintre cei care citeaza din scrierile lui Tozer sa nu fie calauziti de acelas Duh, ca acest om a lui Dumnezeu. Eu sunt un om in varsta (aproape de 70) dar nu sunt impotriva, cand tinerii se bucura in prezenta lui Dumnezeu, daca traesc o viata sfanta. Problema delicata e ca pot fi anumite manifestari in firea pamanteasca, a oamenilor firesti, dar pot fi si revarsari de bucurie supranaturala, asa cum am experimentat la botezul cu Duhul Sfant. Va amintiti ca si in ziua Cincizecimii, criticii sceptici isi bateau joc de ei spunand: „sunt plini de must” (beti). Cand Maria proorocita, sora lui Aaron, a luat in mana o timpana, si toate femeile au venit dupa ea, cu timpane si jucand,(dupa ce au scapat de armata Egipteana), au cantat, si au laudat pe Cel ce i-a izbavit.(Exod 15-20) In contrast cu aceasta, inainte de reintoarcerea lui Moise cu Tablele Legii, Izraelitii au facut un vitel de aur, la care s-au inchinat. Cand Iosua si Moise s-au intors au auzit glasul poporului care striga. Moise a auzit „glasul unor oameni, care cantau” (o inchinare falsa) s-a aprins de o manie sfanta, a spart Tablele, si a ars acel idol in foc. Daca suntem oameni duhovnicesti, putem face distinctie intre inchinarea placuta lui Dumnezeu, si spectacolul lumesc, care nu are nimic de a face cu bucuria manifestata in prezenta Duhului Sfant. M-am mirat, catva timp in urma, cand pe blog unii si-au batut joc, vorbind despre David, care si-a manifestat bucuria aducerii inapoi la Ierusalim a Chivotului.(1Cr.6-13-14) Profetul David a facut ceva placut Domnului. (era incins cu efodul de in subtire, nu era dezbracat, cum la discreditat Mical). Reverenta nu inseamna neaparat ceea ce unii considera. Imi plac cantecele vechi, imi plac cantecele noi, Biblia spune „tot ce are suflare sa laude pe Domnul”. Probabil batranii si tinerii, nu o sa se manifeste exact la fel, dar daca inima este curata, si-L iubim cu adevarat pe Isus, Dumnezeu Isi va continua lucrarea, si o sa cautam nu numai foloasele noastre, gusturile noastre, ci dragostea Lui va fi „totul in toti”.

  • Foarte bună recomandare!

Trackbacks/Pingbacks

 1. TESTUL ÎNCHINĂRII ADEVĂRATE | Popas pentru suflet - 29 august 2012

  […] recomandate în postarea Divertismentul și Biserica au stârnit ceva reacții, cum că ar fi o nouă lovitură împotriva muzicii (și/sau) generației […]

 2. Victoria Presei (1) Ionescu > Năstase « Platforma Radar - 9 septembrie 2012

  […] anterioare, Pastorul Ionescu publică un articol scris de Emil-Sebastian Ţună despre divertisment şi Biserică; Echipa Adrian Năstase publică un articol din “Jurnalul Naţional” despre Raportul pe […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: