Evaluarea unei predici implică multe criterii. Începând cu substanța mesajului, maniera expunerii și impactul asupra audienței, ceea ce nu este luat în calcul aproape niciodată are de-a face cu presiunile și handicapurile care stau deasupra și în calea predicatorului.
Desigur, nu mă îndoiesc niciun moment, orice pastor solicitat să predice în cadrul convenției sau oriunde, el are în vedere atât factorul spiritual, căutând fața Domnului și călăuzirea Sa, dar și pregătindu-se cu spirit de responsabilitate.
Totuși, nu este ușor să fii primul predicator al convenției. Oamenii de-abia intră în sală, unii încă nu s-au integrat în mediu, nivelul de atenție este destul de scăzut. Este greu să fii și ultimul, pericolul fiind că tot ce aveai de spus a fost deja bătătorit. Apoi, sunt subiecte și subiecte. Unele foarte vaste, dilema fiind pe ce linie de gândire să mergi, altele foarte limitate, impunând restrângerea la câteva idei ușor de anticipat și care nu vor impresiona prea mult. Sunt teme controversate care te pun în situația să ataci inevitabil încredințările unora, altele general acceptate, enunțarea lor având tentă de slogane.
Oricât am ocoli subiectul, trebuie să recunoaștem că factorul uman are și el un loc în tot acest calcul. Fiecare încearcă să se ridice la nivelul așteptărilor și așteptările sunt foarte ridicate. Fiecare predică este analizată în contextul atmosferei de moment, subiectivismul celor care își dau cu părerea, expresiile și istorioarele mai semnificative, umorul sau dramatismul după caz, mă rog, un întreg univers al percepțiilor.
Concluzia mea este că anumite predici vor fi înțelese sau acceptate pentru valoarea lor mult mai târziu, peste ani, atunci când au fost eliberate de acest corset îngust al reacției de moment. Până atunci, consider că toate mesajele acestei convenții au avut relevanță pentru trăirea fiecăruia dintre noi și s-au înlănțuit ca un tot unitar cu putere de transformare spre mai bine, a noastră și a familiilor noastre.
O combinatie extraordinar de reusita intre stilul „Praise and Worship” si intre cel traditional.
Cuvinte pline cu linie melodica buna, oameni seriosi in „trupele de inchinare” care nu au incercat sa aduca atentia asupra lor in timpul cintarii.
O conventie fara filfizoni si pitipoance pe platforma…
Predici bune, cu citeva exceptii: Numele Domnului Isus Christos a lipsit cu desavirsire intr-una si in alta a fost mentionat numai in trecere…….Un evreu nu ar fi fost ofensat…..
Orice predica care nu are ca si centru pe Domnul Christos si pe El rastignit este o predica legalistica….o pierdere de timp
Orisicum, cea mai buna Conventie la care am participat vreodata… din punct de vedere calitativ si spiritual
Am organizat conferinte cu predicatori in tara. Am ales subiectul iar punctele principale au fost subiectele repartizate pastorilor. Subiectele date aveau accelasi grad de incarcatura si de interes . Tema fr Ezechiel a fost
inferioara si o cazut napasta pe el ,nici eu nu prea spuneam multe . Apoi inainte de expunere ne intalneam toti vorbitorii si fiecare isi prezenta schita pe scurt ca sa vada ceilalti ca isi respecta felia . Daca erau prea stufoase erau ajustate daca erau prea simple imbunatatite . Concluziile ascultatorilor : niciodata nu am vazut asa ceva . 6 ,7 predici intr-o sambata si asa bogate . Predicatorii erau ca si coristii fiecare pe vocea lui si nimeni nu vedea ca ar fi o concurenta sau deosebire . Deci unii au fost avantajati de tema primita altii dezavantajati . La fel cu timpul afectat . Norocul tau ca esti invatat din biserica sa spui multe in timp scurt ,la ceilalti s-a vazut, exceptie Petrica Lascau . Deci ideia a fost super , unele predici nu vor muri atat de bune au fost . Dar se poate ajusta inca mult .Si se pot folosi si altii . Mie mi-ar fi placut un acordeon pe acolo , o poezie asa mai lunga v-ati prea baptizat
________________________________
Si inca o observatie
Platforma si sala a fost plina de tineri involvati in orchestre de muzica clasica si grupuri corale… he he he … ascultind la activistii liberali de pe bloguri ma asteptam sa vad numai ” old timers” cintind „poporasul meu”…..
Interesant este ca bisericile de orientare conservativa atrag mult mai mult tineri decit cele de tip modern….
Am urmarit multe conferinte ( si biserici mega americane) , media este de 40 de ani, tinerii sint pe cale de disparitie…..
Se pare ca adunarile romane din America o sa mai supravietuiasca inca o generatie
Am ascultat aproape toate predicile ,sunt consistente ,pline de invatatura, una mai buna ca alta . Sunt putin surprins sa aud , ce ne scrieti aici : – emotii , presiuni ,si altele. Voi sunteti toti de-ai casei si chiar lucratori impreuna cu Dumnezeu , toata ziua asta faceti de zeci de ani si traiti . Cei mai multi aveti sotii si copii de exceptie ,care nu v-au facut rusini ci, va sustin si se roaga pt .voi. De pe margine ,nu am reusit sa -mi dau seama ca exista emotii…..eu credeam , ca emotiile si presiunile apar numai cand trairea este duplicitara s-au la predicatori incepatori. Ap. Ioan ne spune ca ,” daca inima noastra nu ne condamna avem indrasneala la Tatal…..” Imi aduc acum aminte de o vorba a fr. Iosif Ton :” Pt mine anvonul este locul unde , ma simt cel mai bine , ca acasa , a doua natura ”––N-as crede ca asta inseamna tupeu , ci mai degraba o stare de teama sfanta , iesita din tiparele omenesti inlesnind o fluiditate a Duhului Sfant intre , predicator si Dumnezeu.
Emoțiile nu au de-a face neapărat cu conștiința.
Pentru mine este și insuficiența personală și dorința de a depinde de Domnul, dar și contextul dat.
Nu putem renunța total la faptul că suntem… oameni.
Cind vorbesti despre Domnul de la amvon si nu mai ai emotii,
nu le mai ai nici in inima, care a devenit „una obisnuita”. 🙂
Santrio, atunci cand un predicator merge la amvon si nu are emoții este problema! Cu cât emotiile mai mari, cu atât dependenta de Domnul este mai mare!
Subscriu la ceea ce a scris Gabi cu privire la participarea numărului foarte mare de tineri si copii. Absenta tinerilor si copiilor din multe biserici americane are de a face cu faptul ca in primul rând au foarte putini copii, iar cei pe care ii au sunt in Sunday School.
Corul, in special cel de Sâmbăta, a fost la înălțime. A fost cea mai buna combinatie cor/orchestra pe care am auzit-o live la români neoprotestanti.
Ben Strizu a făcut un job superb cu sistemul de sunet, iar imaginile HD proiectate pe cele doua ecrane prin Credo au fost excelente.
Calitatea predicilor a progresat pe parcursul conventiei, dar s-a predicat prea puțin despre Domnul Isus, un lucru destul de important de remarcat.
Totusi, a fost o conventie reușită din toate punctele de vedere.
Chiar i-am spus sotiei ca ma deranjeaza faptul ca copiii mei sunt in Sunday schooll ( la americani) unde mai mult se joaca. Mi-ar fi placut sa ii invete macar o cintare, asa cum a facut-o grupul „Licuricii” la conventie.
De aia e cam dificil pt copii sa între pt prima data in serviciile devine când sunt deja adolescenti… dacă sunt in Sunday School pana la 13-14 ani… E o problema dificila la care soluția nu e ușoară.
Din cele relatate în articole şi comentarii reiese că a fost o convenţie reuşită… E bine. Dacă participanţii se întorc în bisericile de unde provin cu hotărâri noi şi cu dorinţe sincere de pocăinţă, şi gardurile viei Domnului vor fi din nou redresate, relaţiile dintre fraţi restabilite, iar „mistreţii” ce strică via vor fi puşi pe fugă, atunci Dumnezeu î-şi va revărsa ploaia de binecuvântare peste acele biserici. Atunci va fi cu adevărat ceea ce spune Scriptura – o linie clară de demarcaţie între ce este duhovnicesc şi ce este firesc. În ce privesc „bisericile” lumeşti, acestea se vor duce pe „apa sâmbetei”, că şi aşa sunt duse…
A fost o lucrare buna. Ca si Gabi si Chris, cred ca trebuie sa trecem cu predicile noastre pe la crucea lui Hristos, indiferent de subiectul ales, acolo avem solutia. Am vrut sa vad de ce ati laudat a treia predica (C.B) Un caz tipic de schilodire a unui text („Oricine primeşte un astfel de copil, în numele meu, pe mine
mă primeşte;…” ) ca sa spuna altceva decat a vrut Isus.
Va rog primiti provocarea de a vedea textul din care ati predicat ca vorbind NU despre infidelitatea dintre un sot si o sotie ci intre Iuda ca popor si aplecarea lor spre dumnezeii straini. Sunt interesat si de parerea lui Chris si Gabi la ideea asta.
Orice text biblic are o interpretare dată de context, un înțeles spiritual și chiar unul paralel, speculativ, nu neapărat deplasat. De exemplu, mi s-au părut foarte interesante comparațiile din predica fratelui Lazăr Gog (sacul și stânca), deși a fost nevoie de o spiritualizare a textului, altfel mai degrabă o istorie.
Principiul de a primi un copil POATE fi înțeles în toate fazele sale de interpretare, de la naștere, convertire, caracter, acceptarea celor smeriți sau săraci și neînsemnați și chiar în sensul de ospitalitate. Consider că fratele Bîrsan a explicat rațiunea interpretării sale foarte bine!
Cât privește punerea Domnului Isus în centrul predicilor, cred că s-a făcut în limita posibilului unor teme cu înclinație mai mult spre practica vieții de familie.
Domnul Isus a fost și citat și menționat.
Dacă-mi aduc bine aminte, în mesajul meu am amintit de împlinirea dragostei și dreptății divine, concomitent, la cruce în persoana Mântuitorului.
Cât despre loialitatea lui Iuda față de Domnul, oricâtă îngăduință aș avea pentru forțarea interpretării unui text, de data asta nu merge. În profeți, de câte ori Dumnezeu reproșează infidelitate poporului Său, imaginea poporului este femeia necredincioasă, prostituată, care comite idolatrie.
În Maleahi, acuzația de necredincioșie îi este reproșată bărbatului și, chiar dacă de aceasta se poate face vinovată și femeia, în acest caz, textul se referă clar la familie, infidelitate și divorț.
Textul din Maleahi nu a a fost spiritualizat, cum a-ti spus, se refera clar la familie si infidelitate.
Spiritualizarea textului cu „mana” si legatura cu hrana ingerilor… a fost (cred ) deplasata….daca folosim aceleasi regului de interpetare ajungem sa spunem ca Domnul are aripi si este inalt de 6 feet.
A mai fost o predica palegianista 100% simbata….
Unii predicatori romani nu mai sint nici macar arminieni ( aproape crestini) … au trecut la palegianism…(eretici sadea)hj 🙂
Dar cum spuneam, poate unii romani au nevoie sa creada ca trebuie sa-si cistige mintuirea prin fapte ca daca nu ar devenii „crestini walfaristi”:)
Cit despre Domnul Isus in centrul predicilor…. Spurgeon ar fi un exemplu perfect de urmat…. .. toate predicile lui au fost Christ centered….nu a contat ce subiect a abordat
Va multumesc pentru raspunsurile date. Sunt motive bune sa lasam lucrurile asa cum le-ati prezentat, cu privire la Maleahi 2. Am apreciat mult, cele spuse despre dragostea si dreptatea lui Dumnezeu.
Fiti binecuvantat!
Cred ca Maleahi 2 a fost abordat corect. Acesta pe fondul VT cu privire la curvia idolatra a lui Israel, dar Maleahi 2 cred ca se referă literar la infidelitate in căsnicie. Am confirmat aceasta chiar citind câteva comentarii de iz reformat (ESV Study Bible).
@dar s-a predicat prea puțin despre Domnul Isus, un lucru destul de important de remarcat.
@Numele Domnului Isus Christos a lipsit cu desavirsire intr-una si in alta a fost mentionat numai in trecere…….Un evreu nu ar fi fost ofensat…..
„Cind Hristos devine tot mai maret in viata cuiva, e un semn al unei vieti cirmuita de DUHUL,
ea fiind tot mai mult ocupata de HRISTOS, care devine tot mai maret, simtind plinatatea lui Hristos” T Austin Sparks(Scoala lui Hristos)
Intrebare:
omul care predica si nu-L prezinta pe Hristos in plinatatea SA, are pe Duhul Sfint?”
Poate sa-l aiba… cea ce nu a avut poate.. sint invatatori care sa-l invete arta predicarii
@ Elisa
Daca vorbeste cineva sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu(KJ-Biblie)
cit despre evrei unii dintre ei nu lau acceptat pe Domnul Isus Pe cind noi da.
Cine vorbeste ..e vorba de viata noastra de zi cu zi,
„L-au acceptat pe Domnul” nebiblic total;
predicarea e altceva, presupune putere prin Duhul, daca nu o ai, lasa te mai bine de aceasta meserie.(vorbind de cei ce predica)
asta aud de la o vreme, dar Domnul nu a spus niciodata sa-L acceptam, ori Ii dam totul, ori nimic.
Cine vorbeste ..e vorba de viata noastra de zi cu zi,
„L-au acceptat pe Domnul” nebiblic total;
predicarea e altceva, presupune putere prin Duhul, daca nu o ai, lasa te mai bine de aceasta meserie.(vorbind de cei ce predica)
asta aud de la o vreme, dar Domnul nu a spus niciodata sa-L acceptam, ori Ii dam totul, ori nimic.
Cum adica o predica sa-l aiba pe Hristos in centrul atentiei? Predicatorul sa spuna mereu Isus Hristos este Domnul de nenumarate ori? Rostind numele Domnului Isus in predica inseamna ca noi il predicam pe Isus Hristos si pe El rastignit? Chiar asa sa fie?
Domnul Isus spune ;Daca ma iubiti veti pazi poruncile mele si eu cred ca orce predicator care te indeamna in curatie de inima si in lumina sfintelor scripturi sa pazesti poruncile Lui Acel predicator Il propovaduieste pe Isus Hristos si pe El rastignit. Orce predicator care aduce o invatatura eronata si nu in conformitate cu Sfintele Scripturi Acel predicator Nu-l propovaduieste pe Isus Hristos si pe El rastignit.Invatatura acelui predicator nu te duce la Isus Hristor.Carte Esterei ne este data ca exemplu Nu mentioneaza Numele Lui Dumnezeu in ea si totusi este o marturie si un exemplu pentru noi demn de urmat.
Orce pastor
Cartea Estera este o lecție istorică foarte frumoasa si a fost canonizata datorită temelor teologice adânci prezentate acolo. Providenta lui Dumnezeu este pe fiecare pagina.
Iosif nu te grabi sa i-ti dai cu parerea …..incearca sa intelegi prima data ce indeamna o predica centrata in jurul persoanei Domnului Isus . Sper ca citesti engleza
Spurgeon predica….
The motto of all true servants of God must be, ‘We preach Christ; and him crucified.’ A sermon without Christ in it is like a loaf of bread without any flour in it. No Christ in your sermon, sir? Then go home, and never preach again until you have something worth preaching.” [7/9/1876; sermon #2899]
“Leave Christ out? O my brethren, better leave the pulpit out altogether. If a man can preach one sermon without mentioning Christ’s name in it, it ought to be his last, certainly the last that any Christian ought to go to hear him preach.” [undated; sermon #768]
“Leave Christ out of the preaching and you shall do nothing. Only advertise it all over London, Mr. Baker, that you are making bread without flour; put it in every paper, ‘Bread without flour’ and you may soon shut up your shop, for your customers will hurry off to other tradesmen. … A sermon without Christ as its beginning, middle, and end is a mistake in conception and a crime in execution. However grand the language it will be merely much-ado-about-nothing if Christ be not there. And I mean by Christ not merely his example and the ethical precepts of his teaching, but his atoning blood, his wondrous satisfaction made for human sin, and the grand doctrine of ‘believe and live.’” [10/23/1881; sermon #1625]
Unul dintre predicatorii de la conventie nu ar mai trebui sa predice niciodata 🙂
@ Gabi
Ceva lumina din Sfinta Scriptura vreau din partea ta.
Cind esti la evanghelizare da Dar intre cei credinciosi si la acest subiect As for me and my house……..
Oare cum ai fi predicat tu Chiar serios te-ai gindit.?
Fr Iosif, intrebarea pentru Gabi este destul de pertinenta, ca intre frati, dar, daca ai fi fost atent la saluturile de la Conventie, un frate de prin California a spus cam singur este adevarat, dar a spus: SI CU FAMILIA SE POATE MERGE PINA LA MARGINILE PAMINTULUI, problema este cine mai vrea sa faca asa ceva? Sigur ca fr Pete are dreptate, dar Conventia asa „reusita” cum este a scos in evidenta mai mult ce valori mari avem ascunse, nu a evidentiat MAREA MISIUNE, singura ratiune de a exista a crestinilor.
In colo, da, servicii excelente, pentru noi, pentru ei, pentru cine a avut numele scris ….in program.
Vai, Domnul daca este glorificat este prezent de indata si Duhul Sfint;
inaltarea Fiului, asta doreste Dumnezeu de la noi, unde se poate face asta mai bine decit in predica, cind Il ai in inima
pe Domnul ISUS.
Toate lucrurile trebuie sa se raporteze la EL,
in orice predica, Hristos este TOTUL si Tatal face totul pentru noi NUMAI de dragul SAU;
fara EL nu ne vede, numai prin Mintuitorul.
Daca nici asta nu a fost o conventie reusita ,atunci nu stiu care,oricum criticii ar trebui sa se uite la partea plina nu la cea goala pentru ca nu pretinde nimeni ca fost perfecta ,dar au fost predici foarte constructive ,cintari frumoase fara sa scoata vedetismul in fata , si nu s-a irosit timp cu prezentarea la toate misiunile si alte organizatii , saluri scurte si o transmisie impecabila God bless them all
Interesant ce spuneți – vreau să zic pentru confesiunea din care faceți parte… Vă apropriați cu pași repezi de hermeneutica patristică și medievală repudiată, în general, de teologia protestantă (NU de Luther, ci de alți luterani și reformați). Dacă anticii și medievalii credeau că textul Scripturii are patru sensuri (literal, moral, alegoric și anagogic/escatologic), la dumneavoastră are trei (contextual, spiritual și speculativ) – unii s-ar putea să vă acuze chiar și de barthianism, deși nu cred că-i cazul. Să mai zică cineva că teologia se face exclusiv cu Biblia… ne trage tradiția către ea ca ochiurile de apă: habar n-avem cînd/că ne înecăm și nu-i scăpare… Deci, pentru moment, vă apropiați de teologia catolică și teologia lui Luther. Pentru mine situația dumneavoastră – hermeneutică, desigur – e foarte interesantă… Pe bune.
Inca o observatie.. la concursul biblic , la grupa mare ( pina la 20 de ani) dupa cite imi amintesc au fost fete ( cu o exceptie)
Viitor maret au penticostalii in America….
Frate Ionescu cred ca trebuie sa va ginditi serios sa ordinati si femei… ca mai bine o femeie care stie biblia decit 10 barbati habarnavuti in cele sfinte 🙂
Fr Gabi, asta ca sa se tina cont de cele afirmate de un pastor i8 n prima zi de conferinta? Am auzit eu bine sau am visat. Cioca atunci cin d Dumnezeu a facut barbatul si a vazut cam ce a iesit, s-a straduit si a facut ceva mai bun, superior acestuia: femeia.
Doar un frate (…) ca el a postit 40 de zile si a rugat pe Dumnezeu sa ii faciliteze o in tilnire cu mama lui care era moarta de ceva timnp. Si , spunea acesta, ca incredintare ca Dumnezeu raspunde la rugaciune, intr-o noaapte s-a aratat mama lui, arata cam ca la 16 ani si l-a intrebat:m-ai chemat? Ce doresti sa viorbesti cu mine?
Uluitor pentru mine. Chemarea mortilor onorata de Dumnezeu?
Ceea ce afirm este inregistrat.Deci mai sunt destule piina la ordinarea cuiva
Daca tot se vorbea de femei ordinate si observind felul in care fratii de la Seattle au condus cintarile ( frati trecuti de prima vîrstra ) este oare biblic ca o femeie sa conducă o biserica in ” worship”? .
Nu mă refer la o sora care are o poezie sau cinta o cintare…
Mihai gluma cu femeia a fost de prost gust, asa ceva nu are loc in predica, cit despre Gaby la subiectul cu surorile el tare ar vrea sa vada la romini o femeie pastor,insa cred ca mai are mult de asteptat
Frate Pete, toata viata am lucrat aproape 100% cu efirmatii, cu declaratii, am fost lucrator cu vorba.
Cind imi permit sa scriu despre un pastor, sa stii ca scriu cu teama si frica de Dumnezeu.
Te rog frumos sa urmaresti predica a doua din prima zi, la minutul 5,27. Sa asculti de mai multe ori si sa te minunezi de ce este in stare sa spuna un cuvintator crestin.
Nu este rau sa mai urmaresti si minutul 9,00 ,in jurul lui ceva secunde, 12,55 si continuare.
Mi se pare de mai mare prost-gust sa facem afirmatii fara sa verificam.Daca tu o sa mai spui ca am glumit, atunci este mare bai cu tine. Dar Domnul ne iubeste asa cum suntem, mare har.
Ai ascultat predica fr pastor Cornel Avram? Aveai de invatat.Acesta spune ca noi pocaitii stim , si stim si mai stim , si cite n u stim.
Mihail ,
„Domnul ne iubeste asa cum suntem”?
Ramineti prietenii mei D A C A F A C E T I ceea ce va poruncesc EU.
Ioan 15-14
Ce facem conteaza nu ceea ce afirmam.
Trairea frate, trairea, roadele !
Da sora Elisa. Ai dreptate. Numai „ce facem” ne va mintui ca sa se poata lauda fiecare. In ce carte ai citit asa ceva?
Si sa stii ca pastorul meu imi spune mereu ca eu sunt frate cu Domnul Isus, nu prieten. E greu cu lingvistica, dar sa nu disperam.Poate apare vreun doctoras ca ne va spune ca de fapt in limba greaca sau aramaica, sau latina de Vatican, sau popii de la Atos iaca ce spun…. si uite asa raminem in HARUL LUI.
„Dupa roade ii veti cunoaste”;
citesc in Ioan ca „EL este prieten si nu frate cu noi, daca IL acultam „facind” ce spune EL, nu doar afirmind sau confirmind.
Gabi
Au fost discutii interminabile pe acest blog ca femeile sa nu fie admise la amvoane… Problema e de ce sa fie excluse din conducerea inchinarea prin cantare si de ce nu pot sa conduca biserica in inchinare? Sunt ele inferioare barbatilor, barbatii sunt mai sfinti ori avem de-a face cu…levitii iar – de parte barbateasca?… Pot sa fie dirijoare de cor educate muzical, capabile (ex. Doina Catana din Timisoara) si femei cu frica de Dumnezeu, nu pline de mandrie si snobisme…Eu as incuraja femeile sa conduca biserica in inchinare. Avem si exemple biblice care pot fi exemplificate aici…
daniel medre
Discutile au fost interminabile…. dar dupa cite imi.amintesc.domnia ta a cam dat bir cu fugitii … nu ai mai raspuns la.argumentele biblice aduse de Manuela faith and hope….
Eu am intrebat strict worship leader, nu la dirijor…
Din ce cauza Dumnezeu a interzis femeii sa predice pe mine ma intereseaza mai putin, porunca este clara…. ca nu place ca nu ne place
Gabi
Ma bucur ca pe blogul asta putem sa ne expunem parerile si putem sa si tacem (care e de multe ori mai intelept decat a spune ceva…iesit din comun…) Ceea ce stim cu totii, nu numai intr-o biserica, dar si intr-o familie si chiar ajungand la noi romanii evanghelici – Nu putem cadea de acord in multe subiecte controversate. Unul din acestea este rolul femeii in casa Domnului, sa-l minimalizam, sa le lasam sa se exprime libere, sa le punem legi (scrise, cum au unele biserici!) unde se vede de la o mila din ce unghi au fost scrise lucrurile referitoare la femei, imbracaminte?! s.a. Nu vreau sa intru in polemica neterminabila cu Elisa, Gabi si altii ca si dansii, vreau doar sa spun ca LIBERTATEA in Christos NU ingradeste libertatile celorlati CA SI NOI pentru care a murit Isus. Nu suntem cu nimic mai sfinti, mai indreptatiti sa participam la inchinare decat femeile, pe care cu parere de rau trebuie sa o spun ca noi, romanii penticostali, gresim cand le punem la cateva extreme: ori le spunem sa stea smerite, sa nu-si ridice capul ori le criticam ca ele ar submina autoritatea barbatilor prin implicarea in lucrare(unde nu trebuie, zicem noi) ori le consideram ca manipuleaza din umbra miscarile bisericilor(daca sunt sotii de pastori, ori alti lideri din biserica). Am dat un exemplu cu un dirijor de cor fiind femeie. Sora Elisa, primitivismele ortodoxe, bizantine, nu cred ca au ce cauta in bisericile noastre. Daca o femeie e cu frica de Dumnezeu si e educata muzical o tii dumneata pe banca (la cor) si-l pui pe fratele Nicolae, ce stie muzica dupa ureche, dar e barbat, si e indreptatit, si sfant, sa conduca formatia corului?! Decat sa spuneti multe ca ….”…in afara de spalarea picioarelor sfintilor…” mai bine mai cititi Biblia inca o data din scoarta in scoarta, si intrebati un barbat daca nu intelegeti ceva, dar poate de data asta se prinde mai bine…
@ Mendre
Hmm Deci daca o femeie are scoala,are scoala Poate sa si predice decit badea Ion care ar predica chipurile prin Duhul Daniele biblia nu- scrisa nici de mine nici de tine Nici de Elisa or Gabi.Nu trebuie sa vorbim aici de extreme.De cum scrie si cum trebuie sa facem.Cine adauga si scoate i se va scoate partea de la Pomul vietii Si nici asta nu o spun din parerea mea tot din biblie.
Daniel Medre
Intrebarea a fost daca o femeie are voie sa fie ordinata ca si pastor, sau daca are voie sa conduca o biserica in ” worship”. Sa cinte sau sa dirijeze, nu cred ca a fost oprită in nici o biserica penticostala…
Ce crede Daniel Medre sau ce crede Gabi Bogdan nu contează …. Contează ce porunceste Dumnezeu…
Daca mai contează …..
Sora care conduce Corul s-a-mpiedecat si a cazut in fata Adaunarii cit e de lunga;
una era sa fi fost barbat si alta cineva cu fusta,
cu toace inalte, din pricina carora s-a si -mpiedecat.
Sa nu mai vorbim de perioada cind femeia este insarcinata, va merge cu burtica mare la amvon;
oai!. 🙂
pina si lumea ne spune ca NU SE FACE ca femeia sa apara in fata amvoanelor ;
pentru ca vrea sa predice , contar Cuvintului, care spune ca e o rusine ca femeia sa vorbeasca in Adunare.
Daniel,
nu este nevoie sa intreb ,
ma ajuta Biblia pe care o citesc cu ajutorul Domnului, zilnic, cu f mici exceptii de 18 ani;
chiar daca nu veneai acum cu recomandare. 🙂
era oricum mult prea tirziu sa -mi amintesti;
nu observ la tine ca faci acelas lucru din felul in care pui problemele de inchinare si altele care s-au discutat aici;
intreb eventual pe cineva care cunoaste Cuvintul asa cum este , fara interpretari;
intreb pe fratele pastor Ionescu, de aceea si scriu AICI. 🙂
cred ca numai Duhul poate indemna pe frati sa faca ca inchinarea sa fie placuta Creatorului, care merita toata adorarea si toata reverenta.
Metodele omenesti care se folosesc pentru un loc ceresc, nu sunt placute Domnului;
ci ascultarea de DUHUL SFINT, care ne cere sa -i aducem vasul curat, golit de orice intentie omeneasca de afirmare,
ca sa poata lucra prin noi, numai in conformitate cu CUVINTUL.
Daca se intimpla acest lucru nu mai este nevoie sa ne spunem parererile personale , unele nefiind conforme cu Scriptura.
Omul potrivit intr-o Adunare, in fiecare domeniu este
acela pus de Duhul Sfint;
si daca nu exista puterea Duhului Sfint, nu este NIMIC.
De aceea atitea discutii omenesti fara calauzire de SUS.
Daniel Medre,
In afara de spalarea picioarelor sfintilor,
unde scrie in Biblie ca femeile trebuie sau au voie sa se ocupe cu inchinarea?
Acest lucru este sustinut de barbatii aflati sub papuc;
numai biblic avem voie sa facem lucrurile intr-un loc ceresc;
nu paminteste;
sfintenia personala este primordiala, iar daca pe acesta o avem, nu
mai vrem sa fim vazute in fata ca si feministele !
Smerenia care ni se cere, nu ne lasa s-o luam inaintea barbatilor,
in spatiile destinate inchinarii;
nu e corect ca o femeie sa conduca barbatii din Corul mare al bisericii;
pot sa aiba performante in ale muzicii;
se pot afirma in muzica intr-un alt spatiu, la o scoala spere exemplu.
Crucea este revolutionara schimbind in noi totul,
care sa ne coste, care sa ne controleze, si daca acceptam acest lucru, nu luam inchinarea ca pe un lucru de apucat , cautind sa plivim tot ce nu e pe voia lui Dumnezeu, pastrind bobul care sa creasca in frumusete si bogatie, intorcindu-ne constant la
radacini.
Nu vom mai putea cinta oricum in locul unde se cinta Sfint e, Sfint e, Sfint este Domnul;
inchinarea nu are nimic cu divertismentul, care este o ofensa inaintea Dumnezeului puternic.
Crucea nu are nimic distractiv in ea, si n-a avut niciodata nimic distractiv.
Unii vin la biserica pentru valorile culturale, dar nu cunosc si nu doresc inaintarea spirituala, si numai aceea conteaza;
iar acesti oameni doresc si o inchinare sfinta.
Frate , bucuria Domnului este taria noastra , nu divertismnetul,
asta insemnind ca ne inchinam inaintea Celui de trei ori sfint, cu mare grija, cu frica si cutremur;
bucuria noastra trebuind sa fie ca a celor care se inchina inaintea
Tronului fara strigind fara incetare Sfint , SFIN, SFINT e Domnul Dumnezeul cel Atotputernic.
..si nu sa discutam noi daca sa punem femeia sau nu in locul barbatului;
intre cei 24 de batrini dinaintea Tronului, cum de nu apare nicio baba?
erata
iar acesti oameni NU doresc si o inchinare sfinta
care vin la biserica pentru valorile culturale
Sora Elisa, sper ca nu s-a intimplat nimic care sa aduca atingere libertatii tale de a scrie pe blog! Citind ce ai scris , sunt ferm incredintat ca nu mai avem mult si vine Domnul Isus pe nori de slava.
Domnul sa te binecuvinteze.
Am mai spus cu altă ocazie că în Bulgaria au existat – și poate că mai sunt – biserici alcătuite exclusiv din femei și conduse de femei. Am aflat de la un fost absolvent al Universității Emanuel care e pastor într-una din aceste adunări. Este, desigur, o reminiscență a vremurilor de dinainte de 1989, când bărbații nu dădeau deloc pe la biserică… Recunosc că această situație este o excepție, însă asta nu anulează și nici nu invalidează ce se întâmplă într-o astfel de biserică. Nu cred că-i o problemă, într-o atare situație, că femeile conduc – efectiv conduc – biserica.
Gustav ,cred ca ti-ar placea sa o vezi pe sotia ta pastor de aceea insisti asa de mult pe acest subiect
Pete, soția mea nu numai că le dă clasă unora de pe aici (și nu numai), dar să știi că și este în stare să dea învățătură mult mai bine decât o grămadă de păstori. Asta pentru că citește Scriptura cu sfințenie în fiecare zi. „Problema” este că-și știe locul în biserică, știe la ce slujire sunt chemate femeile în biserică și-și cunoaște lungul nasului, spre deosebire de mulți din cei care-și dau cu părerea pe acilea. Da, dacă ar ajunge soția mea să-mi dea învățătură, așa, oficial, de la amvon, aș avea ce învăța – categoric. Învăț de la ea în fiecare zi, mai ales smerenia, dragostea și consecvența (aplicate în cazul ei la „meseria” de mamă), calități care – din păcate – lipsesc din viața multor păstori. Nu din cauză că Dumnezeu ar fi chemat la slujire pe cine nu trebuie, ci din cauză că cei chemați se poartă ca poporul Israel din cărțile profetice (pentru detalii, a se citi Scriptura de la Isaia la Maleahi).
Mihai ,nu a fost vorba de tine, de predicator mai inteles gresit brother
Fr Pete, oricum aveam pe inima acele comentarii.Am luat-o ca o confirmare ca trebuiesc spuse unele lucruri. Si astazi am „rabufnit” un pic legat de masurile de ordine,parca nu se adunau acolo copii lui Dumnezeu. Au fost mai multe situatii de-a dreptul comice cu privire la „bratara”. Ceea ce m-a bucurat a fost faptul ca sunt deja destul de multi care nu au acceptat „marcarea”.Sa ne ajute Dumnezeu sa o facem si atunci cind pericolul va fi cel adevarat.
Vad ca te-ai bucurat si lauzi conventia. Este bine cind crestinul are puterea sa se bucure in plin fara sa vada sau sa simpta neajunsurile. Eu insa nu am ajuns pina acolo.Lucrurile bune mi se par normale si mi se pare corect sa intervenim si sa inlaturam neajunsurile. Probabil ca lucreaza diferenta dintre duhovnicesc ( ca tine) si firesc sau rational. Domnul sa ne intareasca credinta.
Si sa nu mai faci greseli. Eu sunt MihaiL, si sunt bucuros ca parintii au folosit numele corect . Har si pace.
Fr.Ionescu si ceilalti vizitatori ai acestui blog, ar fi bine ca in bisericile de unde facem parte sa aducem cauza celor patru tineri din Cluj arestati in Indonezia pentru ca au distribuit biblii .Domnul Isus sa- i apere si sa le dea izbinda