JOS CU TEMELE DE CASĂ! SĂ ÎNCETEZE IMPLICAREA NEDREAPTĂ A PĂRINȚILOR!

Când eram copil, temele de casă erau o corvoadă. După aproximativ șase ore petrecute la școală, ultimul lucru pe care îl doreai odată ajuns acasă era să te apuci de lecții… Nu aveam nicio șansă! După masă și o oră (obligatorie) de culcare urmau vreo trei ore de făcut temele de casă… cu maică-mea! Toate tendințele mele de superficialitate (”rasol” i se zicea 🙂 ) erau secerate de nuiaua amenințătoare, omniprezentă pe masa de lucru. Pentru opt se jumuleau urechi (mai jos era o chestiune de supraviețuire și… iată-mă aici, cu tot cu urechi), nouă se lăsa cu pedepse drastice (și un perdaf pe măsură), iar pentru zece minus eram săgetat cu priviri ultimatum.

Deci, președintele francez Francois Hollande ar fi fost eroul meu și al tuturor colegilor mei din toate timpurile! El se pregătește să introducă o nouă lege a educației prin care temele de casă sunt abolite. Cred că nu aș fi avut vreo problemă cu subiectul dacă, în dorința sa de a explica foarte bine lucrurile, Hollande nu mi-ar fi dat el însuși un motiv să-i devin opozant: cică, problema cea mai mare este că unii părinți s-ar ocupa mai mult de copiii lor (precis se referă la mama!) decât alții și e nedrept ca cei dintâi să beneficieze de așa un avantaj!

Și, dintr-odată, s-a făcut lumină: va să zică cel mai nenorocit lucru al lecțiilor de casă era implicarea părinților (inexistentă în multe familii, știu de la sora mea care e profesoară), fie ea și cu nuiaua…

Prieteni, atunci când socialiștii vin cu propuneri în domeniul educației, ori într-un fel ori în altul, păzea! În România comunistă se dădeau teme de casă cu tona (inclusiv învățat poezii patriotice cu partidul pe dinafară – și la propriu și la figurat…) ca să-i educe pe părinți, iar acum, în occidentul socialist nu mai trebuie, pentru ca părinții să nu mai aibă vreo influență în formarea copiilor lor. Face totul școala!

Cel mai mare faliment al comunismului (inclusiv cel de tip american) este că în loc să forțeze lucrurile la partea superioară a ștachetei (toți părinții să facă lecții cu copiii lor, toată populația să fie educată și să aibă de lucru, toți să promoveze și să aibă un nivel de trai ridicat), comunismul coboară ștacheta la pământ ca s-o treacă toți într-o mediocritate lamentabilă. Cine dorește să țintească mai sus trebuie imediat taxat, amendat și descurajat în rândurile monotone ale unei civilizații lipsite de excelență.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

85 răspunsuri sa “JOS CU TEMELE DE CASĂ! SĂ ÎNCETEZE IMPLICAREA NEDREAPTĂ A PĂRINȚILOR!”

 1. mie personal mi se pare mult pt un copil 6 ore la scoala (adultul sta 8 ore) si apoi inca 3 ore pe putin pt teme. eu as scoate temele de tot. nu mai vorbesc de cata materie inutila se face/invata in scoala primara, liceu, facultate, etc. unii parinti isi sufoca copiii cu obsesia temelor facute perfect si a orelor luate in particular de catre acestia la diferite discipline, si toate acestea din dorinta de-a ajunge copilul ce n-a ajuns parintele. de parca aschia ar sari departe de trunchi. : )) bine, mai sunt exceptii.

 2. Nu vad abolirea temelor de casa ca fiind ceva bun. Copilul trebuie invatat de mic simtul de responsabilitate si sa stie „sa poarte un jug din tineretea lui”. Dar nici un volum de teme aiurea!… Trebuie sa existe o balanta constructiva in toate.
  Daca in vechiul sistem comunist au fost si unele parti bune, cred ca sistemul de invatamant a fost unul din ele. Ori ai vrut, ori n-ai vrut dar s-a facut carte, si nu se admitea ca un elev sa fie obraznic si sa intoarca vorba inapoi unui profesor! Nici cand ieseam din incinta scolii nu puteam sa-mi fac de cap, ca mustrarea si/sau nuiaua vecinilor erau pe urmele mele. „Las’ ca vine tata-tu acasa!” era vorba cu care-mi pierdeam toata pofta de mancare! 🙂 (Now I’m a good kid!… 😀 )

 3. Cine zicea…”multi…dar prosti”!? Daca isi fac copiii temele, formula asta este in pericol…Cine o sa-i mai poata manipula daca invata sa gindeasca?

 4. Problema cu temele de casa cu copiii se pune si cand parintii isi fac timp pentru orice altceva doar pentru copiii lor nu. Au timp de 2-3 job-uri, mers de 3-4 ori pe saptamana la cumparaturi(si nu vorbesc de produse alimentare), TV, prieteni si altele, iar bietii copii isi gasesc indeletnicirea jocurilor XBox, GameBoy si altele. Si altceva, degeaba incerci sa il ajuti pe copil cand are 15-17 ani, vazand ca nu-si face temele, daca ai lipsit primii 6-7 ani din educatia lui scolara, crezand ca e capabil sa-si faca temele singur. Imi plac copiii care pot fi implicati in biserica,fanfara, orchestra, si dupa parerea mea acestia au o mai mare responsabilitate in asi face temele decat cei ce au „mai mult timp” pe acasa jucand tot felul de jocuri, „texting” la celulare de la 8-10 ani inainte ori uitandu-se la TV 5-6 ore pe zi pana cand…parintii ajung acasa de unde sunt, obositi, stresati, de multe ori gata sa explodeze…la cea mai mica agitatie…Cand baiatul meu era mai mic, l-am dus la ore de pian si dupa vreo jumate de an am cerut profesoarei sa ne dea un alt manual, urmatorul in serie de unde sa repete (bineinteles primul manual era pentru incepatori) la care profesoara mi-a multumit spunandu-mi ca majoritatea nu repeta de loc cu copiii acasa ci ii lasa doar atat sa invete cat invata in clasa…Am ramas putin surprins ca cineva isi duce copiii sa invete pian, plateste pentru ei si nu se ocupa de loc de ei pentru a progresa…Dupa parerea mea situatia e similara si cu educatia si cu credinta in Dumnezeu la nivelul multor familii, lasa atributiunea lor bisericii multi parinti ca biserica sa le invete copiii cum sa actioneze ca un crestin, cum sa creasca in credinta, cum sa devina unelte utile in mana lui Dumnezeu iar copiii cand ajung acasa din nou…indiferenta…

 5. Temele trebuie date cu cap, să educe copilul, să-l pregătească pentru viață, nu să-l prostească iremediabil. Am un copil de zece ani, în clasa a patra, și stă la teme de la ora 14 pana la 20. Situația curentă, care-l pune pe copil să facă teme până cade secerat de oboseală, este de o tâmpenie crasă. Suntem în 2012, o mulțime de informații sunt disponibile pe internet, la un clic distanță – vorba ceea, iar noi ne ucidem copiii ținându-i pe scaun. Sunt de acord, jos temele idoate! Stau și mă întreb, dacă tot stă copilul 4-5 ore la școală și încă tot pe atât la teme (de fapt, stă mai mult de 4 ore la teme), iar eu – ca părinte – îi explic ce să facă din cauză că, la școală, nu-i explică nimeni, de ce-l mai trimit la școală?

  • pai sa nu le mai faca sau sa nu mai petreaca atata timp cu ele. ce poa` sa-i faca sau sa pateasca? repetent tot cred ca nu-l lasa. eu zic ca depinde mult si de copii. unii sunt mai indiferenti, nu fac teme nimic, si cu toate astea au medii bunicele. e suficient decat sa epuizezi copilul in halul asta. dar prostia unor parinti e ca vrea ca odrasla lor sa fie prima in clasa, iar copilul se invata asa stresa(n)t. nu meriga agitatia.

 6. Stiu o mamica care isi educa ( si a educat) cu succes fetele ei …acasa. Cea mare este la facultate deja . Vedeti blogul ei aici ..http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2012/10/11/de-ce-trebuie-ca-parintii-sa-si-educe-copiii-acasa/

  • mamica asta n-are altceva mai bun de facat decat sa stea acasa si sa-si dadaceasca odraselele. f putine femei isi permit acest lux. apoi eu sunt pt integrarea copilului in societate, asa cum e ea.

   • Asta nu este un lux, este un sacrificiu, o datorie. Ce inseamna sa fi integrat in societate si de unde sti ca copiii nu sint integrati?

    • un sacrificiu pe care ti l-ai permis. altele nu-si permit. cat despre datorie, datoria mamelor nu e sa stea acasa cu copiii sa-i invete. pt asta au fost inventate scolile. una e sa stai sa inveti acasa si alta la scoala unde interactionezi restul lumii, cu bunele si relele lor. si acum o intrebare: cu ce sunt mai deosebiti copiii tai care au facut homeschooling de restul care au mers la scoala?

     • Exact acesta este subiectul articolului de fr. Ionescu. Scolile confisca dreptul parintilor de a-si educa copiii. Statul, prin scoli, reduce influenta parintlor in viata copiilor. Biblic, datoria parintilor este sa-si educe copiii. Niciunde in Biblie nu vei vedea ca Dumnezeu a fost de acord ca evreii sa-si dea copiii sa invete la scolile filistenilor.

      Diferenta dintre copiii educati acasa si cei educati la scolile filistenilor este la fel cu aceea dintre copiii care maninca acasa sau la cantina: felul de mincare servit.

      Ca sa nu mai vorbim despre porunca a 8-a care spune sa nu furi. Majoritatea parintilor isi trimit copiii sa faca scoala pe banii altora. Putini parinti platesc atitea taxe incit sa acopere scolarizarea copiilor lor.

     • scolile nu confisca dreptul parintilor de-asi educa copiii. ca reduce influenta, hai sa zicem. depinde cum ti l-ai educat. dar e si aiurea ca parintele sa influenteze copilul 100%. copil copil, dar are si el copilul personalitatea lui. apoi parintele poate sa nu fie tocmai un exemplu de urmat sau sa nu fie in masura sa dea sfaturi sau sa instruiasca in orice domeniu. eu inteleg ca unii parinti vor sa-si tina copiii intr-un balon, dar totusi.
      comparatiile cu filistenii si evreii, supa de casa si cea de la cantina nu se potrivesc aici. de cea cu furtul nu mai zic nimic. e tare! dar sanatosi sa fim!

     • Este usor sa spui ca nu este asa cum zic, dar fara sa aduci ceva argumente biblice, afirmatiile tale nu dovedesc contrariul.

      Scolile confisca dreptul parintilor de a-si educa copiii. Vreau sa stiu citi parinti sint care atunci cind vine copilul de la scoala, acestia iau fiecare materie in parte si ii educa conform principiilor lui Dumnezeu?

      Comparatiile dintre evrei si filisteni se potrivesc foarte bine. Parintii au datoria ca sa-si invete copiii conform principiilor lasate de Dumnezeu si nici o invatatura filisteana, pagâna sa nu intre in mintea copiilor nostri.

      Pai nu ai ce sa spui despre furt. Citi bani din taxe se duc la invatamint si cit il costa pe stat educatia unui copil? Atunci cind vei gasi raspunsul vei vedea ca ceea ce am spus este adevarat.

     • daca scoala primara, gimnaziala si liceala e gratuita ca asa vrea statul, de ce sa ma gandesc eu cat ar costa? tu auzi ce zici?

 7. Nu…mamica asta lucreaza noaptea ca sa poata ziua sa se ocupe de fetitele ei. Mamica asta se educa educind…se implica…Fetele ei sint integrate in societatea pe care dumneaei o alege . Fetele ei cinta in orchestre, au activitati in grup, practica sporturi, fac vizite la locuri istorice. Sa nu-mi spui L.I. ca scoala de azi unde politia ii cauta pe copiii de droguri si pistoale cu ciinii la poarta este societatea pe care o doresti copiilor tai…
  Abia am apucat ca fata mea cea mica sa termine liceul…Nu odata scoala a fost inchisa ca vre-un bezmetic a dus pistolul la scoala…
  Mai degraba cred ca noi am pierdut simtul realitatii…si avem prioritatile gresite.
  Ca…avem un verset care ne pune la punct in privinta asta…care spune ca ce cistig avem daca avem intreaga lume dar ne pierdem sufletul? Si cam asta facem noi…jucam la ruleta sufletele copiilor nostrii…
  Sora mea este profesoara la o scoala publica aici in California. Invata istorie -clasa a saptea. Iti spun atit- ca isi uraste zilele si ca atunci cind a vrut sa devina profesoara a crezut ca va educa copii, ii va invata istorie. Dar scoala a devenit altceva si priofesorii nu mai pot fii educatorii pentru care au studiat si au sacrificat atita –

  • aceeasi intrebare si pt tine ca si pt cristina: cu ce sunt mai deosebiti, mai castigati copiii care invata acasa de cei care invata la scoala?
   ce fac fetele ei fac si restul care merg la scoli. dar repet: nu e tot una sa stai 6 ore intr-o scoala publica sau sa stai acasa.
   singurul dezavantaj care-l vad la scoala este ca se face multa materie inutila. cel putin in romania. cat despre relele care se petrec in scoli, asta e. exista scoli crestine. cel putin aici in romania chiar se vede diferenta.
   ati vrut america, aveti america.

   • Gresit. Fetele mele nu fac ceea ce fac fetele care merg la scoala publica.

    Aici nu este vorba daca copiii sint mai cistigati sau nu, desi sint mai cistigati. Aici este vorba de datoria parintilor. Dumnezeu a dat parintilor datoria de a-si creste, ingriji, educa copiii, indiferent daca acestia sint mai cistigati sau nu.

    Diferenta dintre Romania si America este ca in America se recunoste acest drept al parintilor, in Romania este incalcat. Deci da, am vrut America si multumesc lui Dumnezeu ca inca este legal sa-ti educi copiii acasa.

    • dar ce fac fetele tale? sau ce fac cele care merg la scoli publice?
     Dumnezeu a lasat si pe dascali si a lasat si scolile. stim cu totii care-i rolul lor. eu nu am nimic impotriva homeschooling-ului, insa eu inca sunt pt educatia in scoli.

     • L.I comenteaza la un subiect care nu-l cunoaste.

      Cit despre Cristina… face parte din gruparea „home school nazi”

      Cunosc copii care sint „messed up” din scoli publice, din scoli crestine si din home school.

      Dar cunosc si parinti care religia lor este „home school” … ai recunosti de la o posta…. daca afla ca iti trimiti copii la christian school sau (gasp) public school …. pazea … ca ai incurcat-o…. pacatul de neiertat…

      Home school nazis sau mai pe scurt… farisei….

      sint o minoritate, dar sint

     • Fetele mele invata totul din perspectiva lui Dumnezeu. La scolile pagâne asa ceva nu exista.

      Da, Dumnezeu a lasat si pe dascali si i-a lasat ca sa ajute parintii ca sa-si creasca copiii dupa voia lui Dumnezeu. Care-i rolul scolilor de stat? Face statul o programa in asa fel incit sa se potriveasca planului lui Dumnezeu cu fiecare copil?

     • @Gabi,

      Come on, stiu ca gindesti mai bine de atit. Sa numesti pe cineva nazi, fanatic, etc nu ajuta la a dovedi ca ceva este adevarat sau nu.

      Te rog pe tine, si pe toti ceilalti care nu sint de acord cu mine sa imi arate ce spune biblia despre educatie si cine este dator ca s-o ofere. Ca si crestini, Biblia este standardul, deci daca facem anumite afirmatii trebuie sa avem acoperire biblica. Doar pentru ca am fost conditionati ca sa gindim intr-un anumit fel nu inseamna ca nu ne putem cerceta ca sa vedem daca este biblic sau nu.

     • Cristina
      Nu cred ca Dumnezeu porunceste parintilor sa-si invete copii trigonometrie, chimie si matematica

      Dar Dumnezeu porunceste parintilor sa-si creasca copii in frica de Dumnezeu si in invatatura evangheliei.

      Confunzi marfa cu ambalajul.

      Home schooling este una dintre cele mai bune forme de educatie.. DACA este facuta de parinti capabili ptr. asa ceva si DACA exista resursele necesare ( de ex. Romania nu le are)

      ON THE OTHER HAND: este un pacat mare ca parinti sa-si cumpere o masina cu rata de 600$ pe luna si in acelasi timp sa-si trimita copii la o scoala publica…

      Cunosc copii care au crescut in scoli publice groaznice care au devenit crestini exemplu cu familii exemplu

      Cunosc copii crescuti in conditii perfecte care au devenit on rusine ptr. familie si biserica

      Si da, felul in care argumentezi punctul tau de vedere, te face sa fii parte din gruparea „home school nazis” 🙂

    • Cristina
     da-mi voie sa te intreb, daca parintii sunt analfabeti (sau semi), ce vina au copiii lor sa ramana tot asa? ca doar nu toti parintii au scoala ta si sunt in masura sa-si educe copiii

 8. Si ce ai tu Pastore cu viata copiilor din Franta….? Cunosti versiunea aceasta? ” Fiindca toate aceste lucruri au sa se strice „. Poti tu opri aceasta ” stricaciune” care ia amploare din an in an. Nu te pune in calea ei ca nu cumva sa fii strivit . God bless you

 9. Cine poate sa tina copii home school ferice de ei Dar nu asta te salveaza de situatii dificile Ca si cum impuscaturi etc.Increderea noastra e in Dumnezeu.
  Copii mei sint la Public School Multumesc Domnului.
  Nu stiu de ce va plingeti voi parintii de homework.In prezent am 9 copii in scoala Nu au prea mult homework.Ei nu se pling si am copii din clasele mici si ultimii doi in facultate.Urasc era asta electronica intrun fel Imi da multa durere de cap Sa veghez asupra copiilor intrun mod mai deosebit.Cine intelege sa inteleaga

 10. @ Cristina
  Biblia spune sa nu furi si noi furam ca avem copii la Public School.Really? Ai luato si tu pe ulei dupa ce ai fost educata si tu in sistemul comunist pe gratis Tot furind dupa ideologia ta.Nu impune altora ceia ce ai tu posibilitate sa faci.Ca sa educ copii acasa in primul rind trebuie sa stiu perfect engleza si math Nu toti sint la fel.
  Daca copii ce invata acasa sint mai buni decit cei de la scoala e o inselaciune.Am vazut copii( fete si baieti buni si mai putini in ambele tabere) Moralitatea copiilor in mare masura o influenteaza parintii copiilor si nu are prea mult de a face cu scoala.Plus indurarea Domnului pe care o cerem zilnic peste copii nostri.

  • Da, si eu am fost educata cu bani furati. Asta ce inseamna, ca am si eu dreptul sa fur de la altii?

   Nu stiu in ce stat stai, dar cauta sa vezi cit cheltuie statul cu educatia fiecarui copil, pe an si cit platesti in taxe pentru educatie. Dupa aceea sa-mi spui ca am gresit.

   • nu am facut calcule si nu ma intereseaza calculele. daca statul vrea sa-ti faca acest favor, sa zicem, care e problema? de ce trebuie numit furt? apoi n-avea tu grija ca dupa ce ajung copiii sa lucreze ii va jupui statul cu taxe de numa.
    am oleaca impresia ca dai in fanatism.

    • Statul nu face favoruri fara ca sa primeasca ceva in schimb. Scopul statului este ca sa modeleze cetateni supusi statului.

     Biblic, nu ai dovedit ca este datoria altcuiva decit a parintilor ca sa educe copiii. Sa ma numesti fanatica nu ajuta la nimic.

     • adica fetele tale nu sunt supuse statului iar restul da? poti da niste exemple, ca nu-mi imaginez despre ce supunere poate fi vorba. tu esti supusa statului?

    • LI…daca felul cum isi apara Cristina parerea o numesti fanatism…cum ai numi felul agresiv in care ti-o aperi tu pe a ta? Chiar crezi ca e usor ce face Cristina si o face numai din ambitie si fanatism? Sau ca orice parinte grijuliu alege ce crede ca este mai bun, curat, sanatos, valoros pentru copiii ei?
     Problema aici este o problema a valorilor pe care le avem. Pentruca ceea ce Cristina considera ca valoare- dumitale nu ti se pare important. Nu aveti un sistem de referinta comun in primul rind. Cuvintul „educatie” cuprinde multe elemente- si in discutia asta cind spuneti educatie voi nu intelegeti acelasi lucru – nu va raportati la aceleasi valori.

     • felul meu agresiv in care imi apar saracia si nevoile si neamul, pardon, parerea, se numeste fel logic si pasional. : )) cat despre valori, las` ca este cine le masura, si nu-s masurate functie de ce scoala ai facut.

     • LI…cind am spus valori m-am referit la ce este important pentru tine in viata…Uite…doi oameni se duc sa cumpere o masina: unul este interesat de culoare, forma, tapiterie, si pret. Altul este interesat de motor, rezistenta, cit consuma, cai putere. Acuma hai sa-i zicem la vehicolul asta…educatie. Spune-mi mie daca acesti doi oameni au aceleasi valori cind isi aleg automobilul cu care vor circula?

     • ok. am intels acum la ce fel de valori te referi. sa le zicem totusi preferinte, gusturi.

   • @ Chiar crezi ca traim pe luna.Surioara draga si drumurile si podurile in America sint construite din banii ce provin din taxe.

    • Nu scrie niciunde in Biblie ca datoria oamenilor este sa construiasca drumuri si poduri, dar scrie ca educatia copiilor este datoria parintilor.

     Apoi, daca vrei s-o iei cu taxele, guvernul are voie sa taxeze pentru drumuri, dar nu are voie sa finanteze educatia nimanui. Deci si moral si constitutional educatia nu apartine statului.

     • @ Cristina
      Educatia copiilor nu inseamna scoala Sint oameni care au avut 3-4 clase si sint foarte morali si educati,
      Pina la urma te inteleg vrei sa-l ajuti pe Obama sa taie din dificit Good Luck.

     • „….dar scrie ca educatia copiilor este datoria parintilor.” Te rog sa ne dai suportul biblic la aceasta declaratie; am recitit toate comentariile tale cu atentie si nu am gasit nici o dovada biblica la cele exprimate, doar opinii. Sunt curios care este argumentul tau. ASTA IN PRIVINTA BIBLIEI.

      „…constitutional educatia nu apartine statului.” Deasemenea sunt curios unde IN CONSTITUTIE ai gasit aceasta.

      In privinta acuzarii parintilor de furt iti voi raspunde dupa ce imi vei da raspuns la cele de mai sus……

     • Raspunsul era pentru Josif, care presupun ca traieste in SUA.

      Conform Constitutiei SUA, Amendamentul 10 arata cui ii apartine responsabilitatea educatiei.

      Daca vrei sa te iei dupa Constitutia Romaniei, Articolul 29 este cel care arata a cui responsabilitate este.

      Suportul biblic l-am dat la sfirsitul comentariilor, pentru ca era prea lung ca sa-l scriu aici.

     • @ Cristina
      De la home school la invatatura bibliei …la politica la 10 Amendement
      Power not given to the federal governement belong to the state( asta e 10 Amendement of Us)
      Imi pare rau dar n-are rost sa te mai complici
      Toti sintem de acord sa ne invatam copii frica de Domnul Invatatura bibliei ,dar ce tot spuneam noi e ca nu furam ca ne dam copii la scoala Cum ne spuneai tu.
      Spuneam ca nu sintem toti in masura sa facem Homeschool ca nu sintem asa de elevati in Calculus.Phisical Since.Biology, since etcIn final Domnul sa te binecuvinteze pe tine si ai tai.

 11. Ok…vad ca sint idei venite din mai multe directii. Eu am fetele mele mari deja …29-37 de ani. Daca regret ceva este ca n-am putut si poate nici nu am fost suficient de informata si n-am realizat la vremea aia cit este de scurt timpul pe care-l am cu copiii mei si cum trebuie sa-l chivernisesc de bine ca sa le dau tot ce am in mine mai bun . Ca scoala ii tine ocupati…e drept. Cei care nu au multe teme – asta este pentruca sint in clase slabe. Cum am mai zis am o sora profesoara aici in California si va spun…parintii care stiu treaba asta se lupta si in scolile publice sa aiba copiii in anumite clase. Ea are un copil de 10 ani si s-a intors pe dos ca sa fie copilul ei intr-o anume clasa unde se face scoala. Si toata saptamina asta au terminat lectiile pe la ora 9 – 10 seara…Sint parinti care s-au dus deja sa se plinga de treaba asta. Dar cum economia este asa cum este si cum tehnologia este avansata, cu cit o sa aiba copiii mai multa educatie cu atit o sa aiba sansa unui servici…sau unui servici mai bun. Cine are urechi de auzit…si il intereseaza, o sa gindeasca putin.
  Biblia ne face pe noi parintii responsabili de educatia copiilor. Cristina avea dreptate. Si eu care am copiii mari si plecati de-acasa va spun ca regret ca am muncit mult ca sa le dau mai multe lucruri materiale si n-am stat mai mult acasa ca sa petrec cu ei mai mult; sint lucruri pe care inca le-as fi putut invata- dar la ora asta este prea tirziu…si regretele nu te ajuta la nimic.
  Exista un timp pentru toate lucrurile- un sezon. Si cind am fost tinara am inteles altfel…am crezut ca de anumite lucruri ma ocup mai tirziu…pe parcurs…Timpul nu-l mai poti intoarce inapoi. Iosif atingea un aspect absolut necesar- rugaciunea. Aia e buna cind sint mici si este si mai buna cind sint mari. Iov asta facea pt copiii lui si parintii care nu mai pot face altceva asta fac…se roaga ca Dumnezeu sa indrepte , sa asiste acolo unde noi ca parinti n-am ajuns sa educam si sa invatam si sa ne facem pe deplin datoria.
  Si ca sa-ti raspund LI…Ce fac fetele acasa? Oh…sint atitea de facut. Exista posibilitatea de-a face scoala si a invata lucruri noi alaturi de copiii tai. Sint casete, carti…tot ce vrei. Apoi pentru materiile care nu te pricepi poti duce copiii la clasele respective la scoala. Matematica ar fi una dintre aceste clase pentru cei care nu se pricep la matematica. Dar iti dau dreptate intr-un sens…daca parintele nu a fost el insusi interesat sa invete niciodata…e normal ca va opta pentru orice il scuteste de responsabilitati. Home scoolingul nu este nici pentru parinti lenesi …si mai sint inca citeva categorii de parinti pentru care nu este deloc recomandabil. Dar pentru cei care pot si au interes in a echipa pe copiii lor cu ce-i mai bun pe lumea asta…cred ca nu exista oportunitate mai buna …

  • @ Rodica
   Trebuie sa stii engleza bine sa inveti copii acasa.Tu stii asta. Eu am invatat in Romania Vorbesc bine engleza inteleg bine dar sa invat pe altii nu sint in stare Nu-s chiar perfect la gramatica.Vreau copii mei sa aiba o educatie buna acasa la scoala ca parinti ne straduim pentru asta Deja am un copil care a terminat College Altii urmeaza.Nu poti spune ca daca pentru tine a fost asta ceaa mai buna solutie e valabila si pentru altii.Si nici nu poti spune ca daca cineva nui homeschooling nu a invatat la scoala.La noi in statul in care locuim cel putin aici in tr-un oras mai mic sintem foarte la punct cu scolile.
   Nu le da voie la copii sa vina imbracati oricum La scoala se invata nu se joaca au homework dar nu exagerat So depinde de la stat la stat si scoala la scoala.
   Eu stiu ca lumea asta e stricata,dar mai stiu ca am un Dumnezeu puternic care a scos un om neprihanit cu care se lauda biblia din Sodoma si Gomora.Tot asa am incredere in Dumnezeu ca este acelasi si ca ii pasa si de noi si d e copii nostri.God bless you

 12. Iosif ai dat un exemplu…exemplar. Da…Lot a iesit din Sodoma. Dar ia fa socoteala la copiii lui? Ca despre copii era vorba. Mai trebuie sa-ti aduc vreun argument?

  • @ Rodica
   Dar ce zici despre rugaciunea Domnului Isus….Nu re rog sa-i iei din lume ci sa-i pazesti de cel rau.Au fost inclusi si copii nostri in ea?

   • Iosif…raspunsul il stim cu totii. Nu putem sa avem pareri diferite, numai daca ne tachinam? Bineinteles ca nu toata lumea poate sa faca homeschool. Nici eu n-am putut sa stau acasa. Dar daca as fi putut ar fi fost minunat. Si Cristina nu cred ca s-a referit la toata lumea ca fura…exista insa o grupa de emigranti- fie ei din ce tara vin, care au gasit toate organizatiile si toate agentiile care pot fi mulse. Eu am emigrat in 1980 si n-am luat un dolar de la welfare…dar stiu familii care au stat pe welfare toata viata si s-au simtit indreptatiti sa se infrupte din tot ce s-a putut lua de pomana. Si aia nici homeschool n-au facut desi au stat acasa. Cred ca toti stim pe cineva care a trait sau traieste asa.
    Si sint copii si copii. Dr James Dobson spunea de pilda ca din 11 copii de credinciosi care merg la college numai unul ramine credincios- restul se pierd. Compania , prieteniile copiilor nostrii pot sa fie periculoase.
    Eu m-am ocupat de copii din biserica pe vremea cind erau fetele mici si aveam casa deschisa pentru toate activitatile. Multa durere de cap dar asa le-am tinut in activitati si cu un grup de copii pe care ii cunosteam si a caror familii imi erau cunoscute. Vanul meu ii transporta peste tot si eram zob de obosita pe vremea aia, dar am preferat sa-i stiu sub observatie. Ce prezinta lumea astazi sint pericole ireversibile in multe cazuri. As prefera ca sa nu fie nici unul din copiii nostrii implicati in ceea ce ofera lumea – si da…nu-i putem lua din lume, dar cind sint mici ni s-au dat noua ca sa-i pazim…sa-i instruim, si apoi sa continuam sa ne rugam pentru ei ca sa nu se piarda. Rugaciunea de care ai vorbit a fost foarte inspirata aici…Blessings.

 13. Doamna Cristina,

  Apreciez faptul ca va sacrificati si faceti homeschool. Apreciez ca ati reusit sa duceti la bun sfarsit programul cu prima fata (am vazut pe blogul dumneavoastra ca fata cea mare e deja la colegiu).
  Am totusi o intrebare pentru dumneavoastra. Noi cei care dam copii la public school, din varii motive, inteleg suntem hoti. Intrebarea mea este: Mai avem sanse la mantuire? Ca se pare ca noi staruim in hotie.
  Probabil ca numai cateva familii din USA si de prin alte cateva tari vor fi mantuite, care fac homeschool. Noi ceilalti vom arde in iad ca furam banii altora ca sa ne educe copii. statul in care traim vremelnic ?!

  Eu cred ca e bine sa fim totusi moderati si in acest domeniu. Nu cred ca familiile care isi dau copii la public school sunt hoti, ci doar ca au ales acest mod de educatie. Care nu este nici pe departe perfect, cum nici cel de tip homeschool nu este perfect. Stiu ca homeschool este cu mult mai bun decat cel public, dar din pacate nu putem toti sa ne permitem ca unul din parinti sa fie tot timpul acasa pentru homeschool. Altii poate nu au cunostinte de engleza necesare pentru acest demers.
  Oare chiar toti parintii care nu fac homeschool sunt lenesi, sau mandri (nevrand sa renunte la masini si case scumpe care debalanseaza bugetul familiei), sau … cine stie ce alte motivatii draconice mai pot fi gasite ?!

 14. Prov 9:10 spune ca inceputul intelpciunii este frica de Domnul, si stiinta sfintilor este priceperea. Deci ca sa devina intelepti, copiii trebuie sa invete sa aiba frica de Domnul. Si cum poti obtine intelepciune?

  Proverbe 13:20 spune ca cine umbla cu inteleptii se face intelept, dar cui ii place sa se insoteasca cu nebunii o duce rau.

  Pe cine numeste Biblia ca fiind nebun? Ps 14:1 spune ca nebunul zice in inima lui ca nu exista Dumnezeu.

  Deci noi ne dam copiii ca sa fie invatati de nebuni si ne asteptam ca sa iasa intelepti??? Este logic?

  • Hei sora Cristina , tu care promovezi divortul pe motiv de agresiune fizica, vi sa ne dai noua lecții de educație crestina? Nu vezi ce aberatii vorbesti uneori. (…)

   • No kidding…ma sterg la ochi sa vad daca e adevarat ca un credincios poate sa apere o astfel de fraza cu „motiv- agresiune fizica”. Sau si agresiunea fizica este o forma de a-ti exprima dragostea de care se vorbeste in Biblie? O noua invatatura?
    Lasind divortul la o parte …ca intr-adevar n-are ce cauta intre credinciosi- dar ce cauta agresiunea fizica atunci? Ea este parte din educatia crestina? Interesante pareri…poate trebuia nu sa le pastrezi pentru tine remus, dar sa le pierzi si tu pe drum…

    • Hei Rodica Botan, lăsa teologia americaneasca fireasca in pace. Așa cum un crestin ( barbat sau femeie ) nu rupe legamantul încheiat cu Dumnezeu , oricâtă bătaie ar lua de la cineva ( in afara casatoriei ), tot așa si o femeie credincioasa nu rupe legamantul de căsătorie indiferent cât ar fi de bătută de soțul ei. Mă gândesc ca, tu ai uitat ca, unele femei credincioase au bărbați necredinciosi, iar altele au bărbați cazuti de la credință sau care au luat-o razna pentru o vreme. In orice situație s-ar afla femeia crestina autentică, ea rămâne pe Stancă. La vârsta ta este rusinos sa vi cu asemenea povesti lumesti. Acu iară o sa mă corecteze fratele Ionescu !

     • Deci…
      Consider abuzul fizic împotriva soției un motiv legal de a ajunge la zdup!
      Nu sunt de acord cu divorțul dar nici să stea la bătut ca un animal nu se poate!
      Am fete și nu mă împac cu ideea că ar putea fi bătute de soți…

     • Nu trebuie sa fi roman, american sau chinez…OM trebuie sa fi numai …ca sa intelegi niste lucruri atit de elementare. Hai sa vorbim si noi…daca un crestin poate gindii in termenii astia, nu-i de mirare ca cei din lume au probleme cu religia. Ca urmasi ai Lui Christos, ca reprezentanti ai Lui Dumnezeu in familie, asemenea comportamente se identifica cu iadul nu cu singurul lucru care a ramas din Eden- familia…

     • Remus… Sper ca nu faci parte din nici un comitet de biserica sa dai sfaturi „autentice”. nimanui.

     • Frate Ionescu,

      si agresiunea verbala si psihica pe care le comit femeile impotriva barbatilor lor, nu este un motiv de a ajunge la zdup ? Dar subminarea autoritatii de sot, de tata si de cap al familiei din partea sotiei, nu sunt infractiuni grave, care se pedepsesc cu inchisoarea ? Oare cea patit imparateasa Vasti, care a subminat porunca imparatului Ahasveros? Dar manipularea sexuala prin santaj ? Si ce-ar trebui sa faca barbatii lor cu aceste femei nechibzuite, care comit aceste infractiuni grave tocmai impotriva propriilor soti si impotriva propriei familii ? Sa le faca recalamatie la politie si sa le bage la zdup? Ar trebui sa alerge repede la divort ? Eu zic ca, Biblia ne invata altceva. Dvs. stiti ce pedepse se iau pentru subminarea puterii statului sau a economiei nationale ? Si care este diferenta dintre subminarea autoritatii statului si subminarea autoritatii sotului in familie ? Niciuna, frate Ionescu. Ambele sunt infractiuni grave, care sunt pedepsite atat de legea civila, cat si de legea lui Dumnezeu.
      Deci, daca ar fi sa facem un sondaj intre familii crestine unde ambii soti sunt botezati, cred ca, cazurile de agresiune fizica din partea barbatilor sunt mai putine decat cazurile de abuz de alta natura din partea femeilor, care au la baza faptele amintite de mine mai
      sus.
      Deci daca doriti ca fetele dvs. sa nu se confrunte cu abuz fizic din partea sotilor lor, invatatile sa nu comita ele prima data niciunul din abuzurile de mai sus ( si in primul rand pe cel de: atitare la stari nervoase ) si atunci ele vor fi scutite de multe neintelegeri in familie.
      Iar cat despre chestia cu divortul si ” zdupul ” pe motiv de abuz fizic, asta nu potriveste la un crestin autentic de nicio culoare. Cred ca textul de la Matei 5:38-48, vorbeste altceva decat alergatul la divort si trimisul la ” zdup ” !!! Deci, sa fim atenti, sa cumva sa ne trezim ca vestim o alta Evanghelie.

     • Și dacă nici cu bătaia nu merge, ce facem, ajungem la crimă? Trebuie să existe un moment în care, declarându-ne neputința, să încercăm și cu tăcerea, dar mai ales cu rugăciunea…

     • Frate Ionescu,

      dar unde a vazut cineva aici ca, este promovata sau acceptata, bataia femeilor? Eu am vorbit impotriva promovarii divortului pe motiv de agresiune. Ori Domnul Isus a vorbit destul de clar despre singurul pacat ( cel de curvie ) care da, dreptul celui vatamat sa, se separe de partenerul lui de casatorie !!! Ori vor unii sa mai adauge la Cuvintul lui Dumnezeu ca, sa le cada lor bine ???

     • „Oare cea patit imparateasa Vasti, care a subminat porunca imparatului Ahasveros?”
      Pace frate Remus!
      Primele capitole ale cărţii Estera relatează despre citatul de mai sus, citat care l-aţi folosit ceva mai jos.
      Estera 1:10 „A şaptea zi, pe cînd inima împăratului era veselă de vin…..”
      Estera 1:12 ” Dar împărăteasa Vasti n’a vrut să vină….”
      Împărăteasa Vasti a procedat foarte bine!
      Şi-a asumat riscul, dar nu avrut să fie prezentată de soţul ei în faţa colegilor de pahar. Şi ce credeţi că ar fi făcut acei plini de alcool dacă apărea Vasti în faţa lor?
      („….popoarelor şi mai marilor săi, căci era frumoasă la chip.” Estera 1:11b)
      Felicitări Vasti!

     • Rodica Botan,

      sfaturi ” autentice ” pentru divort in niciun caz nu dau la nimeni. Fiecare sa-si duca crucea asa cum i-a ingaduit-o Dumnezeu in viata. Iar femei ca sora Cristina, care promoveaza divortul pe motiv de agresiune fizica si incurajeaza femeile abuzate la pacat, nu au ce cauta printre membrii Bisericii lui Dumnezeu.

     • Frate Wagner,

      gresesti, (…) !!! Oameni plini de vin inseamna oameni beti frate drag, ori acei oameni au judecat foarte lucid si cit se poate de corect fapta imparatesei Vasti. Cred ca, mai degraba imparateasa Vasti nu a vrut sa vina inaintea imparatului, fiindca era ocupata cu ospatul femeilor care se desfasura tot in casa imparatului concomitent cu cel al imparatului.
      Ia citeste aici frate si vei vedea judecata unor oameni lucizi la cap, care nu erau plini de vin, asa cum afirmi tu:

      Ce trebuie”, a zis el, „să se facă împărătesei Vasti, după lege, pentru că n-a împlinit ce i-a poruncit împăratul Ahaşveroş prin fameni?”
      16 Memucan a răspuns înaintea împăratului şi domnitorilor: „Nu numai faţă de împărat s-a purtat rău împărăteasa Vasti; ci şi faţă de toţi domnitorii şi de toate popoarele care sunt în toate ţinuturile împăratului Ahaşveroş.
      17 Căci fapta împărătesei va ajunge la cunoştinţa tuturor femeilor şi le va face să-şi nesocotească bărbaţii. Ele vor zice: „Împăratul Ahaşveroş a poruncit să i se aducă înainte împărăteasa Vasti, şi ea nu s-a dus.”
      18 Şi din ziua aceasta crăiesele Persiei şi Mediei, care vor afla de fapta împărătesei, vor vorbi tot aşa tuturor căpeteniilor împăratului: de aici va veni mult dispreţ şi mânie.

      Ai citit bine frate? Imparatul a dat dovada de corectitudine si a intrebat ce trebuie sa se faca imparatesei dupa Lege ( frate ) si nu dupa cum il taia capul pe imparat sa, se razbune pe ea dupa propria dorinta. Ce arata acest comportament al imparatului ? Arata ca el s-a ferit sa comita un abuz de putere si el insusi s-a supus Legii scrise la vremea aceea. Iar cat despre ceilalti de pe linga imparat, au inteles destul de clar ca fapta imparatesei va influienta si pe alte femei la rebeliune fata de sotii lor.
      Frate, da-mi voie sa-ti spun ca, asemenea mod de gandire si vorbire, nu poate sa vina din partea unor oameni plini de vin, adica oameni beti, care nu mai stiu ce vorbesc.
      Concluzia ? Grabeste-te incet frate drag si fereste-te sa denaturezi Cuvintul lui Dumnezeu.

   • agresiunea fizica nu este doar un motiv super pertinent pt divort, ci si pt facut inchisoare. acolo e locul barbatilor agresivi cu sotiile si copiii.

    • Am auzit si eu ceva frati care se dezvinovateau ca isi bat sotiile.Spuneau ca ei aplica versetul -Ma port aspru cu trupul meu-
     Remus cumva ai cazut si tu din credinta?.

     • Josif,

      nu am fost si nu sunt cazut de la credinta. Unele femei nu stiu sa se poarte cu intelepciune cu barbatii lor, de accea uneori ei isi pierd cumpatul si fac lucruri nechibzuite. Si aici nu vorbesc de ratatii de barbati, care fac din bataia femeilor, un mod de viata.

     • Remus nu vorbeste de barbatii care bat nevestele zilnic, ci de aceea care le bat din cind in cind…
      (…)

     • @ Remus.
      Daca nu esti cazut din credinta de unde scoti asemenea invataturi.?Tu imi spui ca femeile nu stiu sa se poarte cu barbatii,dar de ce nu accepti si varianta ca si unii barbati nu stiu sa se poarte cu intelepciune cu femeile.Un barbat crestin nu-si pierde cumpatul Exemplu il avem pe Hristos(ca o oaie muta inaintea celor care o tund) care ne laudam ca ne este cap.Pai daca iubim sotiile ca Hristos biserica nici vorba de bataie frate.

     • Josif,

      eu am spus ca UNELE ( si nu toate femeile ) femei nu stiu sa, se poarte cu intelepciune cu barbatii lor. Da, ele prin anumite comportamente isi aduc barbatii la o stare inalta de nervozitate, motiv pentru care unii din ei cedeaza si se ajunge la lucruri neplacute. Da, barbatul care si-a pierdut cumpatul este vinovat, dar mai vinovat este cel care l-a facut sa pacatuiasca.

    • L.I.,

     cam cate agresiuni de alta natura ai comis tu pina acum si iata ca, totusi Dumnezeu in bunatatea Lui, te-a lasat in libertate? Vorbirea ta este lipsita de sare si nu este una duhovniceasca, care sa duca la iertare si reconciliere.
     Ca atare, comentariul tau este deja un abuz, care incurajeaza femeile abuzate sa incalce Cuvintul lui Dumnezeu !!! Cam ce pedeapsa ar trebui sa iei tu de la Dumnezeu, pentru asemenea cuvinte nechibzuite ?

 15. Biblia nu spune nimic specific despre o anumita metoda de educatie. Dar nu aceasta ar trebui sa fie prima intrebare pe care ne-o punem. Scriptura ne spune ca atunci cind Isus a fost copil, a fost inca sub autoritatea parintilor sai si a crescut in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor. (Luca 2:52)
  Biblia ne invata ca trebuie sa cautam si sa cerem intelepciune. Deci exista un mandat biblic pentru a obtine intelepciune, atit pentru noi cit si pentru copiii nostri. Si cum putem obtine intelepciune? Abia acum putem discuta “metoda” de educatie unde alegerea de a educa la domiciliu sau la o scoala crestina devine foarte clara. Proverbe 13:20 ne spune ca “Cine umbla cu inteleptii se face intelept, dar cui ii place sa se insoteasca cu nebunii o duce rau.” Pe cine numeste Biblia nebuni? Pe copii si pe cel care spune ca nu exista Dumnezeu. Unde gasim aceste doua categorii in abundenta? In scolile publice. Atunci cum se face ca un parinte crestin asteapta sa-i devina copilul intelept dupa 12 ani intr-un astfel de mediu?
  Si copiii mei au nebunia lipita de inima lor, la fel ca oricare copil. (Prov 22:15) Datoria mea ca parinte crestin este sa ascult de Cuvintul lui Dumnezeu si sa-mi indeplinesc mandatul pe care mi l-a dat El de a nu-mi trimite copiii intr-un mediu in care ar avea de suferit. Da, nu exista nici o garantie ca daca ii educ la domiciliu copiii mei vor fi intelepti si intotdeauna vor face alegeri bune. Ei sint liberi sa faca alegeri gresite toata viata lor, dar asta nu neaga obligatia mea de a implini Scriptura. Eu NU sint libera sa-mi ignor mandatul de parinte ca sa-i invat sa caute intelepciune si sa nu-i las sa fie impreuna cu aceia care il neaga pe Hristos, atita timp cit se afla sub autoritatea mea. Eu sint responsabila pentru a-i invata despre Domnul, sa caute intelepciune si sa umble cu inteleptii. Trebuie sa las rezultaele in mina lui Dumnezeu. Rezulatul nu defineste datoria noastra ca parinti. Daca ar fi asa, Hristos a murit degeaba, pentru ca, desi a murit pentru toti, unii il resping. Cred ca este datoria fiecarui crestin, necontind virsta, ca sa umble cu inteleptii si sa caute intelepciune.
  De asemenea, Psalmul 1:1 ne spune “Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai, nu se opreste pe calea celor pacatosi, si nu se aseaza pe scaunul celor batjocoritori!” Un copil care merge la scoala nu poate face acest lucru fara a sta pe scaunul celor batjocoritori. Scolile au trecut de la negarea lui Hristos la batjocorirea Adevarului Sau. Acesta este un prilej de pacatuire pentru ca ei nu pot sa filtreze informatiile oferite cu mintile si inimile lor neinstruite. De fapt, Isus ne-a avertizat in Luca 17:2 ca “ar fi mai de folos pentru el sa i se lege o piatra de moara de git, si sa fie aruncat in mare, decit sa faca pe unul din acesti micuti sa pacatuiasca.” Pentru mine nici o educatie nu mai are valoare atunci cind voi sta in fata lui Dumnezeu stiind ca am provocat copiilor mei cu buna stiinta un prilej de pacatuire cind i-am asezat pe scaunul celor batjocoritori care spun ca nu exista Dumnezeu.
  Daca cineva care a studiat Scriptura a ajuns la alta concluzie, mi-ar place sa aud asta. Acesta este modul in care ne maturizam si crestem in credinta.

 16. Noi care am crescut in scolile comuniste, mai putem sa ne intrebam de ce educatia acestor scoli nu este buna?

  • Un comentariu interesant dar care deschide o usa foarte sensibila despre crestinii (o mare parte dintre ei) romani. Daca singurul motiv pentru a incalca legile (autoritatea) este cu privire la evanghelizare, ce facem atunci cu toti care AU FUGIT din Romania (incalcand grav legea) peste hotare (cei mai multi fara a fi persecutati ci pur si simplu pentru o viata mai usoara economic sau pur si simplu pentru a se imbogatii)? Cred ca este un subiect „tabu” pentru multi…..

 17. Petru Laze

  Domnu Gabi si Domnu de ce faceţ rău femeii Cristina dacă ea vrea sa-şi educe copii acasă. Dece necăjiţi femeia ca şi fariseul Simon Leprosul pe Isus, că ea face un lucru bun, dacă are timp. Scolile publice în USA se reorganizează încă din timpul
  preşedintelui George W Bush (junior) pentru că au devenit falimentare.
  Asfel elevii care au graduat de la liceele publice prin anii 1988-1989 au fost cei mai iliteraţi din lume, au luat cel mai jos scor la examene dar au luat cel mai înalt scor la atitudine socială corectă şi enviroment (pagina 83 The death of the west). Aceasta s-a observat la vizita preşedintelui George Bush (senior) în Japonia. Cînd prim-ministrul Japoniei în cuvîntarea sa a spus ca muncitorii americani sunt iliteraţi, preşedintele Bush a leşinat. Toate ziarele din America pe prima pagină aveau această cuvîntare. Astfel s-a terminat aşa zisul „Miracol economic japonez” şi Japonia a intrat într-o criză economică de 10 ani fără ajutor american. In şcolile publice şi bisericile mari s-au introdus ilegal drogurile, Cristina şi-a protejat cel puţin copii de droguri. In altă ordine de idei şă ştiţi multe şcoli publice s-au transformat în şcoli particulare cu fondurile de dollari cu tot dar s-a schimbat programa şcolară. In ststul Michigan guvernatorul John Engler a transformat cu 12 ani în urmă 7 şcoli si a salvat profesorii astăzi de la şomaj. Numai în metropola Detroit s-au închis peste 40 de şcoli publice pentru că nu au trecut testul ACT ( au dat testul de 3 ori). Nu vă necăjiti cu tehnologia modernă şcolile publice se vor asemăna cu şcolile particulare sau Home school, toate lecţiile şi testele vor fi pe internet, profesorii vor fi supraveghetori calificaţi. Eu am copii care au absolvit liceul acum 12-20 de ani de la şcolile publice dar si de la particulare, sunt avantaje şi dezavantaje. Cunosc familii care duc copii la scoli publice pînă la 4 clase iar alţii invers să-i scoată din sera particulara sa vadă adevărata viaţă.
  VA MULTUMESC LA TOTI CARE ATI CITIT MESAJUL

 18. Remus nu crezi ca sotiile „neascultatoare” ar trebui pedepsite in fata bisericii ,sa se invete minte si altele sa ia aminte ? sau daca nici asa nu merge poate improscate cu pietre? Tu poate nu mai citesti biblia cred ca te ghidezi dupa koran.

 19. SPICUIRI DIN INTELEPCIUNEA LUI REMUS:

  Enjoy.

  subminarea autoritatii de sot, ….nu sunt infractiuni grave, care se pedepsesc cu inchisoarea ?

  Dar manipularea sexuala prin santaj ?

  Si ce-ar trebui sa faca barbatii lor cu aceste femei nechibzuite, care comit aceste infractiuni grave tocmai impotriva propriilor soti si impotriva propriei familii

  o femeie credincioasa nu rupe legamantul de căsătorie indiferent cât ar fi de bătută de soțul ei

  La vârsta ta este rusinos sa vi cu asemenea povesti lumesti.

  care este diferenta dintre subminarea autoritatii statului si subminarea autoritatii sotului in familie ? Niciuna,

  cazurile de agresiune fizica din partea barbatilor sunt mai putine decat cazurile de abuz de alta natura din partea femeilor,

  Cred ca textul de la Matei 5:38-48, vorbeste altceva decat alergatul la divort si trimisul la ” zdup ”

  dar unde a vazut cineva aici ca, este promovata sau acceptata, bataia femeilor?

  Unele femei nu stiu sa se poarte cu intelepciune cu barbatii lor, de accea uneori ei isi pierd cumpatul si fac lucruri nechibzuite

  Ca atare, comentariul tau este deja un abuz, care incurajeaza femeile abuzate sa incalce Cuvintul lui Dumnezeu

  Si aici nu vorbesc de ratatii de barbati, care fac din bataia femeilor, un mod de viata.

  …..sa nu se confrunte cu abuz fizic din partea sotilor lor, invatatile sa nu comita ele prima data niciunul din abuzurile de mai sus ( si in primul rand pe cel de: atitare la stari nervoase )

  Ca atare, comentariul tau este deja un abuz, care incurajeaza femeile abuzate sa incalce Cuvintul lui Dumnezeu

 20. Pana una alta, in Romania scoala este obligatorie deci n-o poti face acasa. Daca in America asta se poate, ramane de vazut peste ani daca aceasta metoda e mai buna.

 21. @Remus.
  Si Adam a spus ca Eva la facut sa pacatuiasca si asa a fost dar uite in biblie ca Dumnezeu ia pedepsit pe amindoi.

 22. Frate Ionescu…rare sint femeile care daca sint iubite asa cum a iubit Christos Biserica, o iau razna. Nu degeaba sfaturile i se dau intii barbatului sa iubeasca si apoi femeii sa i se supuna. Cind esti iubit supunerea este usoara…
  Dar incercind sa-si etaleze drepturile unii dintre comentatori ( barbati bineinteles) lasa sa se vada atitea alte lipsuri la caracterul pe care ar trebui ei insisi sa-l aiba ca sa il reprezinte pe Dumnezeu in familia lor. Toate metehnele unui trup sint rele- dar problemele cu capul le intrec pe toate.

  • @Rodica……”sfaturile i se dau intii barbatului sa iubeasca si apoi femeii sa i se supuna….”

   Nu intru in polemica acestui subiect insa ce este scris, este scris; avem trei locuri in Biblie unde de amintesc, cu anumita aproximatie, aceste doua adevaruri si in TOATE TREI se refera intii la supunere:
   1). Efeseni 5:22 si apoi Efeseni 5:25
   2). Coloseni 3:18 si apoi Coloseni 3:19
   3). 1 Petru 3:1 si apoi 1 Petru 3:7

   Am vrut sa amintesc acest lucru din cauza ca daca ai scris: „Cind esti iubit supunerea este usoara…” acum trebuie sa vezi altfel……TREBUIE SA MA SUPUN INTII (ca femeie) SI APOI SA ASTEPT PRIN CREDINTA CA SOTUL SA MA IUBEASCA.

 23. Christos, piatra din capul unghiului este capul bisericii. Barbatii sint capul familiei. La fel cum femeia trebuie sa se supuna barbatului, barbatul trebuie sa se supuna Lui Christos . Si asta strict vorbesc despre familiile crestine nu exceptii. Acuma fara multa polemica, discutia de mai sus mi se pare ( oare?) pregidista.
  Ce am spus am spus din experienta si este un adevar . N-am facut regula ca nu-mi trece prin cap sa imprastii o Evanghelie falsa- dar nici altii n-ar trebui sa mearga doar cu jumatate de masura- doar ce convine UNOR barbati. Am spus ca atunci cind esti iubit supunerea este usoara. De ce? Pentruca nu mai ai teama nici macar atunci cind rational esti impotriva unor hotariri luate de capul familiei- undeva in inima sti ca el lucreaza spre binele familiei. Pentruca atunci cind esti iubit nu ti-e teama ca daca spui ceva gresit sau ai o parere diferita cineva te izbeste de toti peretii ( pentruca dragostea Lui Christos este altfel- si avem si definitia dragostei, nu?). De ce mereu intre dumneavoastra aici subiectul aluneca intotdeauna in defavoarea surorilor? Ce ar fi daca ati vorbii din cind in cind despre felul minunat cum a iubit Christos ca o invatatura de comportament pentru barbatii credinciosi. Treaba cu abuzul nu-si are loc in gindirea si vocabularul unei familii crestine. Ca exista un lant de evenimente expus de cititorii de mai sus. Abuzul primul si divortul ca rezultat. Un cap are si creier…daca stai cu ciinii te maninca purecii daca mergi prin apa te uzi, etc. In afara de fartele Ionescu care si-a spus vehement parerea ceilalti zimbiti ingaduitori acestui subiect. De ce? De ce divortul este asa de nebiblic si abuzul poate fi ingaduit? Nu toate pacatele sint la fel?
  Stiti de unde vine in adevar abuzul? Un barbat care urla si bate cu pumnul isi arata doar slabiciunea – faptul ca si-a pierdut controlul. Astfel de oameni trebuie ajutati sa-si regaseasca controlul nu sa li se gaseasca scuze pentru abuzul care-l fac. Nu sint ajutati nici ei in acest caz si nici familiile lor. Mai degraba ar trebui sa fiti ingrijorati de aceste semne si sa informati, educati, reabilitati acesti oameni ca sa devina ceea ce Dumnezeu a intentionat barbatul sa fie. Sint atitea surori in biserica care sufera din cauza abuzului. Daca aici in mod public au fost citiva care cu fata senina sint de acest principiu, imaginati-va citi poarta microbul asta ascuns. Si cind ii vezi in adunare zimbesc cu totii – poza de album. Si se mai si ajuta reciproc invocind responsabilitatile femeii si drepturile lor. Care drepturi? Nu vi se pare ironic ca unul care face abuz are pretentii la supunere? Sau barbatii au numai drepturi si femeile doar responsabilitati?

 24. Reblogged this on Popas pentru suflet and commented:

  Suntem într-un proces de subminare a familiei! În lucrurile mici și în cele mari, vedem o conspirație demonică și politică! Articolul a fost publicat prima dată în Octombrie 2012, deci acum trei ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: