90 DE ANI DE PENTICOSTALISM ÎN ROMÂNIA

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la deschiderea primei biserici penticostale în România, Păuliș – Arad, grandiosul locaș al Bisericii Gloria din Arad (pastor Moise Ardelean) a găzduit o mare și minunată sărbătoare. Vă recomandăm înregistrarea video pe pagina de internet a acestei biserici AICI sau click pe imaginea de mai sus. (Foto: coperta revistei Cuvântul Adevărului)

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

14 răspunsuri sa “90 DE ANI DE PENTICOSTALISM ÎN ROMÂNIA”

 1. Stie cineva ce s-a intamplat inainte de 1922? Exista vreun document istoric care sa confirme ca au existat crestini care credeau si practicau TOATA invatatura nou-testamentala (si nu doar selectiv), sau se intelege ca „penticostalismul” este un curent aparut in secolul XX – anul 1922?
  (By the way, au cladire frumoasa fratii din Arad!)

 2. „Jubileul de 90 de ani al (Primei – asa ar fi fost mai corect spus) )Biserici(i) Penticostale din Romania” (expresie folosita pe coperta revistei cultului) nu este tot una cu „90 de Penticostalism in Romania” (titlul articolului) pentru ca deschiderea oficiala a primei biserici penticostale in Paulis nu are de-a face cu aparitia penticostalismului (ca si religie) in Romania. Bunica mea din partea mamei, Costea Elena, s-a nascut in anul 1921 din parinti penticostali; in judetul Suceava, orasul Radauti si comunele limitrofe, cercuri de penticostali (fara a fi organizati in biserici) se gaseau inca din 1917-1918. Invatatura penticostala a fost adusa de soldati care au participat la primul razboi mondial si unde au fost convertiti pe front.

 3. Nu inteleg dece e istorie atata timp cat credinta penticostala este o practica real-spirituala pentru toti cei mantuiti nu prin istorie ci prin credinta evanghelica penticostala care a fost si este practicata de fiecare zi.?

 4. Istoria penticostalilor in Romania este alta.

  Este bines a se mai asculte ce mai spun batrinii despre istorie nu numai ce au spus comunistii acum 50 de ani. Dupa istorisirile batinilor se spune ca in Romania au existat doua biserici penticostale la inceput: una la Valea Larga judetul cluj si una la Paulis judetul Arad. Prima biserica a fost la Valea Larga nu la Paulis. Cele doua biserici au colaborat impreuna pina la persecutiile lui Antonescu cind au intrat in ilegalitate. Multi frati de la Valea Larga au murit in batai cind au fost escortati de la Valea Larga la Turda.
  In timpul cind au fost in ilegalitate au aparut neintelegeri intre cele doua biserici. Pastorul Bradin i-a tradat si s-a aliat cu comunistii apoi s-au legalizat. Biserica de la Valea larga nu sa legalizat niciodata dar au existat grupuri de frati penticostali ilegali in toata aceasta zona. Ca drept dovada mai sint frati in America care au trait aceste evenimente desi erau pe atunci copii. Alta marturie sunt ruinele primii biserici penticostale de la Valea Larga cam de 1500 locuri. Prin anul 1982 era fara jamuri si fara acoperis, a functionat o perioada de timp ca magazine la CAP dar a fost abandonata si de ei. La Cimpia Turzii in anul 1980 exista un grup de frati numiti Fratii rendesesti dupa numele celui mai batrin care fregventau biserica penticostala dar nu s-au facut membrii.
  Cine are timp si o inima buna poate va cerceta mai aproape istoria.

  Petru Laze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: