CE TREABĂ ARE SFÂNTUL DUMITRU CU 26 OCTOMBRIE

Ieri am umblat cu mânecă scurtă, ca la aproape 80 de grade Fahrenheit. Azi, doar 45 de grade, tricou sub cămașă și paltonaș. Tradiția spune că sfântul Dumitru îngroapă vara în fiecare an pe 26 Octombrie. Înțeleg de ce am avea zile în care să ne amintim despre anumite lucruri și oameni. Orice civilizație își conservă astfel istoria. Coincidența este că s-a întâmplat exact de… sfântul Dumitru!

Sincer, habar nu am avut cine a fost sfântul Dumitru, dacă a fost cu adevărat sfânt (nu-mi pot stăpâni amintirea lui Ștefan cel Mare și… sfânt), până nu m-am documentat în vederea scrierii acestei postări. Dacă ar fi ars ori ar fi fost decapitat, ar fi înviat cincizeci de morți sau vindecat 1,000 de ologi, nu contează neapărat. Că l-a binecuvântat pe alt sfânt cu numele Nestor, ca să-l învingă și să-l ucidă pe un alt gladiator păgân (Lie) în arenă este o aberație în termeni teologici. Dar, mie să-mi explice cineva de unde s-a scos năstrușnicia cu îngropatul verii (sau al iernii, cică, sfântul Gheorghe, nu știu exact în ce zi, primăvara). Și câte și mai câte obiceiuri curioase pe care nu are rost să le menționez. Aici nu este vorba de a lua în derâdere o religie ci de a demasca impostura acestui pseudocreștinism.

Sfinții nu trebuie sărbătoriți ci trebuie să li se urmeze modelul de credință și viață. Într-o societate în care numai la sfințenie nu ne este gândul, singurul motiv pentru care un sfânt este sfânt a ajuns să fie atribuirea vreunei funcțiuni caraghioase, invariabil legată de superstițiile noastre de toate zilele, cu sau fără sfinți.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

18 răspunsuri sa “CE TREABĂ ARE SFÂNTUL DUMITRU CU 26 OCTOMBRIE”

 1. „Adu-ţi aminte de AVRAAM, de ISAAC şi de IACOV, robii Tăi, cărora Te-ai jurat Tu pe Tine Însuţi, zicând: Voi înmulţi foarte tare neamul vostru, ca stelele cerului; şi tot pământul acesta, de care v-am vorbit, îl voi da urmaşilor voştri şi-l vor stăpâni în veci!” (Ieşirea/Exodul 32:13)
  * Invocarea numelor sfinţilor

  “În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca mijlocitori, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi.” (II Corinteni 5:20)
  * Mijlocirea sfinţilor

  „Iată, noi fericim pe cei ce au răbdat: aţi auzit de răbdarea lui Iov şi aţi văzut sfârşitul hărăzit lui de Domnul; că mult-milostiv este Domnul şi îndurător.” (Iacov 5:11)
  * Deci, “noi fericim pe cei ce au răbdat”, adică pe sfinţi.

  • Cred că sf. Dimitrie e într-adevăr foarte fericit, el, îngropătorul de vară…

   • “Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine”
    (Luca 16:24)
    * Sfinţii ne pot ajuta, dacă ne rugăm acum, după moarte e prea târziu.

    • Nu prea l-ar fi ajutat părintele Avraam nici înainte de a fi în chin, doar n-a făcut-o nici pentru frații bogatului cărora le-a recomandat Legea și proorocii!

     • “7. Iar îngerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: Acestea zice Cel Sfânt, Cel Adevărat, Cel ce are cheia lui David, Cel ce deschide şi nimeni nu va închide şi închide şi nimeni nu va deschide:
      8. Ştiu faptele tale; iată, am lăsat înaintea ta o uşă deschisă, pe care nimeni nu poate să o închidă, fiindcă, deşi ai putere mică, tu ai păzit cuvântul Meu şi nu ai tăgăduit numele Meu.
      9. Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.”
      (Apocalipsa 3:7-9)
      * Deci, ce i se spune îngerului (episcopului)? “iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale” (Apocalipsa 3:9)

 2. Cadar un singur Sfint ne poate ajuta daca ne rugam Lui Domnul Isus .

  • Domnul şi Mântuitorul Iisus Hristos este întradevăr Cel ce izbăveşte, dar dacă este cineva să pună o vorbă bună pentru noi, eu zic să ne folosim de acest lucru:
   „apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră.”
   (Matei 15:23)

 3. Stimate domnule pastor Cristian Ionescu,
  Dumneavoastră ce interpretare aţi da Apocalipsa 3:9, mai ales la a doua parte a versetului?

  • Nu stiu ce interpretare v-ar da fratele Ionescu, dar eu cred ca acolo se refera la faptul ca vor fi supusi ingerului (conducatorului, presbiterului respectiv)si Adunarii respective, nicidecum ca se vor inchina in mod fizic. Altfel Dumnezeu s-ar contrazice singur. Sa nu uitam ca Ioan a fost oprit de inger sa se inchine inaintea lui, desi ca era un inger, nu om.Acolo se referea la sinagoga satanei, cei ce isi ziceau iudei, care erau iudei doar de forma( ca ortodocsii si catolicii, o spun apasat), dar in interiorul lor erau impotriva invataturii Domnului Isus. Vorbeam odata cu un evreu (de sange) si imi spunea ca ortodoxia este foarte gresita pt ca e plina de idolatrism. Unchiul lui este preot in Pitesti.Nici ei nu au atata idolatrie cum au cele doua „biserici”. In Apocalipsa scrie de o fiara specifica religiei catolice si ortodoxe(desi ca e impropriu spus, nu sunt drept credinciosi nici pe departe. Falsi iudei- falsi ortodocsi)

   „Apoi am văzut ridicându-se din pământ o altă fiară, care avea două coarne ca ale unui miel, şi vorbea ca un balaur.”
   Aici se vorbeste de o fiara, dar are doua coarne ca de miel(ortodoxia si catolicismul?)Sa nu uitam ca aceste doua religii se vor unii din nou si vor face multe inselaciuni. Dupa cate stiu ecumenismul este in general infaptuit. Aceasta fiara care se va forma din doua religii care au coarne ca ale unui miel vor insela omenirea, dar nu pe credinciosii scrisi in cartea vietii, aceeia care traiesc ca si primii ucenici. Ortodoxia si catolicismul au devenit exact ceea ce era preotia vechiului testament, poate si mai vinovati pt ca ei spun ca sunt „iudei”- crestini. Nu va speriati de vorbele lor fratilor, ca asa erau vorbiti si crestinii la inceput. Desigur ca sunt si crestini falsi, care se dau singuri de gol.

 4. Zicea David in Psalmul al saselea in versetul 5: Caci cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine, si cine Te va lauda in locuinta mortilor?” Pai ce ziceti nu este o tragedie felul in care sunt mintiti oameni de catre unele religii, care au inventat rugaciunea la moaste si la oase , si la oameni morti, fie ei si candva niste sfinti . Si cine i-a sfintit?. Isus?. Si atunci inseamna ca nu pot sa fie mai mari decat Isus. Dar David vede pe aceia care mor ca nu isi mai aduc aminte de Dumnezeu in locuinta mortilor, si in cazul de fata cum vor reusi ei sa se roage , fiindca ei nici nu isi vor mai aduce aminte macar de Domnul, dapoi sa se mai si roage. Acolo in locuinta mortilor nici nu vor putea sa mai laude macar pe Dumnezeu , dapoi sa mai faca si intermedieri pentru oameni cu probleme de pe pamant.

   • Stimate domnule Mihail Ciprian Mureşan,

    “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale.”
    (IV Regi 13:21, dar II Regi/II Împărati 13:21 în versiunile protestante)
    * referire la sfintele moaşte

    Colateral cu cinstirea sfinţilor, în Ortodoxie, este şi cinstirea îngerilor:
    “13. Aflându-se însă Iosua aproape de Ierihon, a căutat cu ochii săi şi iată stătea înaintea lui un om; acela avea în mână o sabie goală. Şi apropiindu-se Iosua de dânsul, i-a zis: “De-ai noştri eşti sau eşti dintre duşmanii noştri?” 14. Iar acela a răspuns: “Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!” Atunci Iosua a căzut cu faţa la pământ, s-a închinat şi a zis către acela: “Stăpâne, ce porunceşti slugii tale?” (Iosua 5:13-14)
    * Iată cine este căpetenia oştirii Domnului, căpetenie la care sa închinat Iosua (versetul 14):
    “Mihail, cel dintâi dintre îngerii păzitori” (Daniel 10:13);
    “Şi în vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocroteşte pe fiii poporului tău” (Daniel 12:1);
    “Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului” (Iuda 1:9); “Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul.” (Apocalipsa 12:7).

  • Nu ca vreau sa dau dreptate crezului ortodox… Dar folosirea psalmului 6 nu cred ca demonstreaza ceva…

   David, evreu fiind, obisnuit cu tirguiala, vroia sa-si scape pielea aducind in discutie asa zisa nevoie a lui Dumnezeu de a fi laudat de cineva….

   vezi Doamne … Daca mor ,cine te mai lauda ?

   Evreu sadea imparatul David…

   Cam in genul crestinului modern „Doamne daca-mi dai 1 milion de dolari, dau jumatate la biserica…. ”

   Sa nu mai vorbim ca doctrina invierii mortilor nu era chiar asa de clara in vremurile Vechiului Testament…

 5. Ce legatura este intre imediata sarbatoare Hallowen si crestinii din America?

  Halloween este sarbatorit in fiecare an pe 31 octombrie. Noaptea de la sfarsitul lunii octombrie este considerat a fi momentul in care spiritele mortilor vin spre lumea celor vii. Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri: purtau masti, faceau zgomot, aprindeau focuri etc, cu scopul de a alunga spiritele celor trecuti la cele vesnice.

  Cum s-a ajuns la Halloween

  Biserica Ortodoxa sarbatoreste ziua Tuturor Sfintilor in prima duminica de dupa Rusalii. Acelasi lucru l-a facut si Biserica Romano Catolica pana in secolul al VIII-lea, cand papa Grigorie al III-lea a mutat sarbatoarea Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Seara de dinaintea Tuturor Sfintilor a devenit, „all hallows eve” – Halloween. Cei adormiti au ajuns sa nasca in cei vii fie teama, fie ridiculizare – creand personaje de carnaval.

  Este dureros modul in care ajunge sa reactioneze omul in fata acestei zile. Nu participa la biserica in ziua pomenirii celor adormiti, dar este nelipsit de la petrecerile de Halloween. Evita sa rosteasca o rugaciune pentru cei trecuti la cele vesnice, dar depune tot efortul in a-si decora casa si a se imbraca dupa cum o cer obiceiurile necrestine din aceasta zi..

  Decat sa alergam sa ne imbracam intreaga familie in fantome si vampiri, mai bine sa invatam ca scopul vietii noastre este dobandirea asemanarii cu Hristos. Retineti ca invierea nu este optionala. Sa ne intareasca Dumnezeu sa nu savarsim cele rele, caci
  savarsim cele rele, caci scris este „si vor iesi cei ce au facut cele rele, spre invierea osandirii”.
  (Crestin ortodox)
  scris este „si vor iesi cei ce au facut cele rele, spre invierea osandirii”.

 6. Psalmul 6 in versetul 5 vorbeste despre faptul ca in ,,iad”(locuinta mortilor-in biblia protestanta) nimeni nu mai poate lauda pe Dumnezeu.Dar nu toti cei care mor ajung in iad ,cei care se mantuiesc ajung in rai unde raman in comuniune cu Dumnezeu si-L pot lauda(Apocalipsa 5.8-9).De fapt nici nu e potrivit ca raiul sa fie numit ,,locuinta mortilor” cei de acolo fiind vii(Matei 22.32)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: