HALLOWEEN: PĂRTĂȘIE CU DEMONII!

Apostolul Pavel scrie în termenii cei mai categorici referitor la idolatrie, dar și participarea credincioșilor la activitățile și ceremoniile idolatre, inclusiv servirea mâncărurilor închinate idolilor.

1 Corinteni 10:19-22 ”Deci ce zic eu? Că un lucru jertfit idolilor este ceva? Sau că un idol este ceva? Dimpotrivă, eu zic că ce jertfesc Neamurile jertfesc dracilor, şi nu lui Dumnezeu. Şi eu nu vreau ca voi să fiţi în împărtăşire cu dracii. Nu puteţi bea paharul Domnului şi paharul dracilor; nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor. Sau vrem să întărâtăm pe Domnul la gelozie? Suntem noi mai tari decât El?”

Costumele, măștile, bombonelele, decorul și filmele de Halloween n-ar însemna mare lucru la prima vedere. Eh, distracție pentru copii sau copilărie deja-vu pentru adulți. Da de unde!

Participarea la lucrările neroditoare ale întunericului, când mai degrabă ar trebui să le osândim este părtășie cu demonii. Insist că până și acomodarea unor activități paralele se dovedește a fi, indirect și inoportun, o validare a acestei mascarade. Sărbătoare să fie, noi doar sărbătorim… altfel. Nu cred că merge. Educativ este să îi învățăm pe copiii noștri de ce noi NU sărbătorim. Ce facem, oridecâteori își are satana carnavalurile sale, facem și noi câteva tumbe în cinstea Domnului? Au încercat catolicii, dar n-au reușit decât să dea nume sărbătorii (All hallows eve – ajunul sărbătorii tuturor sfinților). Eu zic că dacă am fi închinători permanenți, dacă toată viața noastră ar fi o închinare nu doar intermitentă, nici nu am avea nevoie de sărbători alternative. Halloween-ul ar trece neobservat…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

22 răspunsuri sa “HALLOWEEN: PĂRTĂȘIE CU DEMONII!”

 1. In familia mea Halloween-ul chiar ca trece neobservat, desi bisericile din zona, in ultimii ani au introdus „serviciul de Halloween”, bineinteles sub denumiri mai „inocente” ca sa sune mai atractiv pentru oameni. Daca in anii precedenti aceleasi biserici nu aveau niciun serviciu divin de Halloween, deci fratii mergeau pe lozinca „ce legatura este intre Christos si Baal?”, iata ca astazi in cadrul acestor biserici se organizeaza intruniri si evenimente „de Halloween” – cu mese, cu „costumatii biblice” si asa mai departe. Asta vor, asta iubesc, asta e! O vorba populara spune: „Da-i dracului un deget, ca mai tarziu i-ti va lua toata mana!” Astazi in „costumatie sfanta”, iar maine…?
  Asa ca… de Halloween stau acasa.

 2. Frate pastor,

  Apreciez pozitia intransigenta impotriva orcarei forme de ocultism. Poate veti aborda si alte subiecte in domeniu care plac crestinilor „contemporani”: Harry Potter, Twilight, Lord of the Rings, Narnia…

  Vorbind de fenomene oculte, Assemblies of God au respins in 1949 o incercare a ocultismului disimulat intr-un fenomen spiritual sa patrunda in randurile acestei denominatii. Am scris trei articole documentate care pot fi de folos cititorilor dvs.

  Paul Dan

  http://ioan8.wordpress.com/2012/10/20/am-trait-minuni-dar-resping-marturia-ocultului-william-branham/

  http://ioan8.wordpress.com/2012/10/26/william-branham-ocultism-si-false-minuni-continuare-la-articolul-precedent/

  http://ioan8.wordpress.com/2012/10/26/apostazia-gigantica-numita-ploaia-tarzie-este-invitatia-pentru-anticrist-intre-apostatii-evanghelici/

  • Paul Dan,
   Ma mir ca nu ai inclus in lista de ocultisme si vorbirea in limbi, daruri de vindecare, profetii, etc–sunt convins ca in inima ta le.ai inclus dar din teama de cenzurare, te.ai abtinut sa le si listezi aici. esti un „bun” politician . lol

   • Val,
    Tu ai spus despre mine: „sunt convins ca in inima ta le.ai inclus dar din teama de cenzurare…”
    Te indemn sa citesti articolele de pe blogul meu despre W. Branham. Se pare ca ii mergi pe urme „citind” gandurile oamenilor.

    As fi putut sa iti dau un raspuns concret dar in cazul tau nu se poate. N-a fost vreo intentie de ironiare dar era nevoie sa fii incadrat acolo unde trebuie.

    Paul Dan

 3. Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 31 octombrie 2012 la 2:16 PM

  „Insist că până și acomodarea unor activități paralele se dovedește a fi, indirect și inoportun, o validare a acestei mascarade. Sărbătoare să fie, noi doar sărbătorim… altfel. Nu cred că merge.”

  Totally agree. Din pacate sunteti in minoritate.  Deseara foarte multe biserici isi primesc copiii sa ii tina ‘entertained’ cu jocuri ( games ) si sa le ofere dulciuri ( candy )…well, tot de Halloween.
   
  And…this year I don’t feel like ‘fighting’ with Ben and Chris 🙂 :-).  I know we disagree. 🙂 Their church may do a better job than most though.

 4. Zilele trecute la prestigiosul WMBI (Moody Radio) se spunea că această ”sărbătoare„ trebuie să fie văzută ca o chestuine culturală și nu de altă natură. Interesant!

  • Frate Olan

   Moody nu mai este prestigios. Lovitura de gratie i-a dat-o Dr. Joseph Stole. Mai jos ve-i vedea cat umanism a introdus el. El a aprobat introducerea muzicii rock acolo….

   –––––––––––––––––––––––-

   Dr. Joseph M. Stowell became president in 1987. Dedicated to equipping the next generation of Christian leaders, Moody added several strategic undergraduate programs, including majors in Applied Linguistics, Family Ministry, Sports Ministry, Teaching English to Speakers of other Languages (TESOL), Urban Ministry and Women’s Ministry. Moody received regional accreditation in 1989. During Stowell’s tenure, applications for enrollment moved to record levels and efforts were made to increase minority representation in the Moody faculty, student body and employee population. The undergraduate school underwent a comprehensive curriculum revision to prepare students for ministry in a changing world. The Moody Graduate School continued to grow, online education was launched and Moody Broadcasting Network expanded from 11 to 33 owned and operated radio stations.

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 1 noiembrie 2012 la 9:44 AM

   Feeding Christians to lions at the coliseum was probably considered o chestiune culturala as well.  
   Moody says tomato I say tomahto 🙂

   We wish you many blessings in the new role the Lord has called you to in His church, and hopefully we will see you in Atlanta sometimes!

 5. Nu cred ca este ok sa sarbatorim haloween , dar daca schimbam numele „harvest festival?”

  http://agapeoc.com/

  • Ce nu inteleg eu, de ce cand prezinta fr. pastor de pe pagina indicata de tine acest „harvest festival” ca si un program de adunare, spune si „va fi o atmosfera mai relaxanta”? Adica nu va fi chiar un program adevarat de adunare pentru ca afara e Halloween-ul si tre sa parem mai relaxati? Nu am inteles aici chiar deloc… Ps: ma gandesc ca se refera la o relaxare a firii… dar sper sa ma insel.

   • Pai ma gindesc ca e harvest festival, asa ca toti isi aduc ce au cultivat de-a lungul anului, bostani, ceapa , usturoi, rosii etc.
    Normal ca e relaxant , mai o vorba, mai o bucata de slanina cu ceapa, mai o cintare cu ceva must de struguri… ca la festivalul de harvest… 🙂

    • Daca tot sarbatorim „harvest festival” , poate cineva sa ne informeze cum a fost recolta in gradinile fratilor romani din Los Angeles? O crescut bine ceapa anul asta?

     • Ca se pare ca in Timisoara o crescut de minune

     • Dupa mine, corul acesta cinta foarte frumos. Cintare frumoasa interpretata frumos, cor serios, imbracati cu acele robe arata bine… Daca au facut-o in paralel cu Halloweenul nu stiu dupa ce te poti lua, da e adevarat n-ar fi bine. Iar acele legume puse acolo ca decor, hai sa nu fim chiar asa fixisti. Depinde mult ce insemnatate au, ca daca sunt doar in loc de flori cam tot acolo e…
      Dupa mine dovlecii aia nu-s prea de bagat in seama. Mai mult m-as bucura daca as vedea toate femeile cu capul acoperit. De dovleci nu prea scrie in biblie, dar de capul acoperit scrie.

    • Gaby Si de ce sa avem Harvest Festival tocmai de o data cu haloween ? de ce nu alta data? Nu cumva e acelasi lucru? In timpul cind noi sarbatorim NASTEREA MINTUITORULUI alte popoare pagine sarbatoresc Sarbatoarea luminilor pe care noi le condamnam

  • Ok, a lua parte la sarbatorile lor, nici vorba. E clar. Nici in „paralel” (ca ramai paralel)… Da’ cu mincarea jertfita idolilor (bomboanele, sau colacii in alte imprejurari), normal n-ar fi nimic daca in cugetul tau stii ca nu inseamna nimic (1 Evrei 8: 7-10). Dar totusi e bine sa le lasi in pace (si daca se dau la un sfert de pret) pentru ca in primul rind nu vrei sa suporti aceasta „industrie”, sau nu stii cine se poticneste daca te vede (si e mai slab, sau nu intelege bine cum stau lucrurile cu ingaduintele), sau copiii pot sa interpreteze ca ar fi ok sarbatoarea, sau pur si simplu pentru ca esti desgustat si nu vrei sa ai nimica de-a face nici macar cu portocaliu si negru (cum e cazul meu) si nu esti chiar nevoit sa n-ai altceva ce minca, ba din contra nu-i nimic bun in bomboanele alea.
   Cind eram mici tin minte cind se mai dadeau colaci cind murea cineva, bunica ne spunea nici vorba sa primim… Motivul principal cred ca era sa nu creada cei ce cu adevarat credeau in pomene si pomeneli ca suntem si noi parte cu ei, ca si-asa nu erau multi pocaiti in sat. Da’ noi dac-am fi pus mina pe unul l-am fi mincat numai asa ca erau bune, nici vorba ca am face vreun bine mortului, sau stiu eu ce mai credeau ei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: