ELECTORATUL AMERICAN ȘI EVANGHELICII: DOUĂ FIRME SUBMINATE!

A fost o vreme în America, nu prea demult, când dacă nu te votau evanghelicii nu aveai nicio șansă. Catolicii au fost dintotdeauna puternici în această țară dar n-au avut prea mulți președinți. Actualmente, dreapta religioasă numără 31% din populația americană, dintre care doar 65% a votat cu republicanii, partidul politic care (într-un fel) îi reprezintă. Criticii spun că există doar două alternative, sau o combinație între ele: intransigența în probleme de emigrare, indiferența față de îngrijorările ecologiștilor și lipsa de tact cu care au fost etichetați săracii pe de o parte și, mai grav, faptul că societatea americană a înțeles foarte bine pozițiile conservatorilor (împotriva avortului, legalizării drogurilor și redefinirii căsătoriei) dar le-au repudiat.

Nu se poate ocoli faptul că deși economia nu stă bine, incompetența în politica externă a administrației s-a dovedit încă o dată în Libia, amenințarea creșterii taxelor a fost pe față și candidatul republican s-a prezentat destul de bine în confruntările directe cu președintele, Obama a fost reales relativ confortabil.

Părerea mea este că nu curând va mai câștiga un republican alegerile prezidențiale. Un conservator autentic nu câștigă pentru că nu mai sunt destui conservatori în această țară. Unul moderat va pierde și mai rău pentru că evanghelicii vor sta acasă iar liberalii îl au pe-al lor. Evanghelicii, ca bloc social au fost subminați în ultimele două decade, dar și societatea americană în general a devenit din ce în ce mai secularizată, subminându-și tradițiile. Bine, degradarea firmei evanghelice s-a început din interior odată cu scandalurile anilor 80, iar cea a firmei americane a fost inițiată de forțele socialiste care au infiltrat începând cu anii 60 instituțiile de învățământ și media.

Viitorul evanghelicilor nu mai este în edenul pământesc, țara unde de 200 de ani a curs lapte și miere, locul unde am ajuns cu atâtea speranțe în urmă cu 25 de ani. Într-un fel e bine. Adevărații evanghelici nu vor ceda presiunilor de liberalizare în interesul succesului politic. Evanghelicii se pot întoarce la ceea ce ar trebui să-i caracterizeze.

A fost o vreme în America, nu prea demult, când dacă nu ziceai ”God Bless America” tot a doua propoziție nu aveai nicio șansă. Catolicii au ajuns să fie mai conservatori decât mulți evanghelici iar liderii lor mai vehemenți în opoziția față de secularizarea Americii. Este timpul să ieșim complet dintr-o politică a corupției, fără principii, fără o ideologie clară, în care strategia este drumul cel mai scurt către putere.

Îi cinstim și ne rugăm pentru dregători, suntem… politicoși cu ei, dar chemarea noastră este să le predicăm Evanghelia tuturor. Este biblic și este singura opțiune care ne-a rămas! Un articol interesant a fost publicat recent în revista electronică Christianity Today.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

11 răspunsuri sa “ELECTORATUL AMERICAN ȘI EVANGHELICII: DOUĂ FIRME SUBMINATE!”

 1. concluzie foarte buna

  Îi cinstim și ne rugăm pentru dregători, suntem… politicoși cu ei, dar chemarea noastră este să le predicăm Evanghelia tuturor. Este biblic și este singura opțiune care ne-a rămas!

 2. Maricel cred ca trebuie cinstiti numai cei care merita cinstea ,nu putem cinsti un dregator corupt

 3. Wallis spune:
  And by voting for a conservative ideological agenda, they have actually hurt the poor, resisted immigration reform, promoted endless wars, and neglected the environment,”

  Hurt the poor? Neglected the environment
  Guvernul American a cheltuit trilions ca sa combata sărăcia …
  Săracii sint in majoritate grasi
  Doi președinți republicani au dat dreptul mexicanilor sa devină legali..( amnesty)
  Promoted endless wars…
  Obama este democrat … Încă este in Afganistan …

  încă unul care promovează ” The social gospel” in numele crestinatatii

  Christiantiy Today is ( for the most part) a joke …

 4. Gaby asa zisii crestini nu christianity e o mare diferenta [e ca si cum ai zice ca meseria ta e joke pentru ca unii nu o practica cum trebuie]

 5. Maricel nu ii necinstim dar nici nu-i cinstim

 6. Un scurt comentariu de Ravi Zacharia ,
  One of the best apologist alive today..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: